Door Willem de Moor

Redacteur

Powerbanks Round-up

Dertien 20Ah-accu's getest

Conclusie

In onze metingen halen slechts drie powerbanks de opgegeven capaciteit. De power delivery-claims zien we ook met gemengd succes gerealiseerd worden. De Rugged XR102 van Xtorm en de Fuel Series 4 van datzelfde merk overschrijden de PD-belofte, net als Varta's Fast Energy powerbank. De twee Ankers doen aardig wat ze zeggen en hoewel de Sandberg een paar watt onder zijn beloofde 88W-maximum blijft, is het veruit de krachtigste powerbank.

Het valt vooral op dat er, ondanks het vrij nauwe selectiecriterium van een capaciteit van 20.000mAh, veel variatie in de powerbanks zit. Niet elke powerbank heeft een USB-C-poort, zonder welke ze weinig toekomstvast zijn, en een aantal powerbanks mét USB-C-poort gebruikt die poort enkel om op te laden. Zo moet je met de Belkin Boost en de Xiaomi Redmi Fast dus even opletten, want daarmee laad je je apparatuur enkel via de A-poort op.

Er zijn twee of drie powerbanks die positief opvallen wat hun veelzijdigheid betreft: de Sandberg Powerbank, de Xtorm Rugged XR102 en de Xiaomi Mi Pro 3. Alle drie leveren ze flinke vermogens en zijn ze geschikt om, primair in geval van nood, een laptop op te laden. Van die drie is de Xiaomi Mi 3 Pro veruit het goedkoopst: voor 35 euro koop je een potentiële laptoplader. Het enige nadeel aan die powerbank is het gebrek aan duidelijke standaarden. Van QC3 wordt met geen woord gerept en de C-poort lijkt weliswaar power delivery te ondersteunen, maar geformaliseerd is dat niet. Wat dat betreft zijn de Xtorm Rugged XR102 en de Sandberg PD 100W veiligere keuzes, maar ook dik twee keer zo duur.

Wil je de kleinste powerbank? Dan is de Pacto van Trust een optie, maar de nauwelijks grotere Anker-powerbanks zijn veelzijdiger en moderner. Die zijn wel wat prijzig voor wat ze bieden. Voor een klein budget kun je de Verbatim-powerbank overwegen. Voor 20 euro tik je die bij Amazon op de kop, en daarvoor krijg je een powerbank inclusief moderne opties als QC3 en PD in een aluminium jasje terug.

De Verbatim-powerbank krijgt daarom een Great Value-award en de drie powerbanks met 20V-ondersteuning krijgen een Excellent-award.

Reacties (222)

Wijzig sortering
Wat een vreemde redenen voor de awards. In feite is de enige eis om een award te winnen "moet een laptop kunnen opladen". Het lijkt me toch dat iemand die een powerbank zoekt waarmee je een laptop oplaad gewoon het filtertje aan kan zetten in Pricewatch. Verder zijn de awards voor mensen die een oplader zoeken voor alleen een telefoon waardeloos, want een hoop belangrijke factoren zijn helemaal niet meegenomen. Even een overzicht:

De Xiaomi heeft volgens de verkoper (https://www.xiaomiproducts.nl/) die jullie duidelijk gebruikt hebben (ze zijn de enige die hem voor 35 euro verkopen) gewoon QC 2, 3 en 4 en PD:
Xiaomi's powerbank has two USB-A ports and one USB-C port. The USB-A ports have an output of 5V/2.4A, 9V/2A or 12V/1.5A when only one port is used. When both ports are used, these ports have an output of 5V/3A. Both ports feature Qualcomm Quick Charge 2.0, 3.0 and 4.0

The USB-C PD port supports charging at a whopping 45W
Zoals al een stuk vaker genoemd in de comments ondersteund deze ook passthrough, wat op een camping erg goed van pas kan komen. Hij doet 't verder ook erg goed met stroomsterkte, lijkt me dik terecht dat deze powerbank een award krijgt.

De XTORM XR102 heeft ook aardig wat unieke features (die niet of nauwelijks genoemd worden); een IP65 rating, een stevigere behuizing dan de rest (dat lijkt tenminste het idee) en het is de enige powerbank in de lijst die 4 apparaten tegelijk kan opladen (volgens andere comments ook nog eens met pass-through). Ik denk ook dat je bij de deze powerbank niet bang hoeft te zijn dat je hem kwijtraakt. Hierbij snap ik de award nog wel.

Dan de Sandberg. De duurste powerbank in de test, presteert in alles behalve de 20v test slechter dan de andere twee Excellent Award powerbanks, heeft de een-na-laagste capaciteit en is waanzinnig groot en zwaar (de XTORM XR102 ook, maar dat komt denk ik door de "rugged" en ip65 behuizing, dus geeft meerwaarde). Hij krijgt met maar twee oplaadpoorten (zelfs de kleine Verbatim heeft er 3) en geen echt unieke features ook nog eens 3 plusjes voor functionaliteit en twee voor prijs/kwaliteit. Om nogmaals duidelijk te maken hoe duur deze unit is, de gemiddelde prijs is 39 euro, deze kost dik 80 euro. Ik zou dan verwachten dat hij om uberhaupt één plusje te krijgen ook minstens twee keer zo veel features heeft als de rest. Echt het enige voordeel van deze powerbank is dat hij goed laptops oplaad, maar dat is echt een niche voordeel wat mij betreft.

In de inleiding hebben jullie het expliciet over vakantie, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk meenemen en zo licht mogelijk inpakken. Een veel betere keueze was wat mij betreft daarom de Anker PowerCore Essential PD geweest. Deze is een heel stuk efficienter qua ruimte en gewicht dan de rest. Verder heeft ie alle moderne functies die je zou verwachten, behalve passthrough.

Bij de Verbatim laten jullie ook steken vallen. Hij presteert het best met het opladen via de USB-A poorten en heeft een prima capaciteit. Daarnaast lijkt de alu behuizing me ook een mooi voordeel. Hij heeft ook nog eens PD en QC3. Waarom zou dat geen Excellent award verdienen? Ook bijzonder dat deze maar 2 plusjes krijgt op functionaliteit, terwijl de Xiaomi die volgens jullie niet eens QC en PD heeft er 3 krijgt 8)7. Daarnaast kost ie een kwart van wat de Sandberg kost en bied hij voor mensen die geen laptop willen opladen veel meer voordelen.

[Reactie gewijzigd door coen254 op 15 juli 2021 11:54]

Deze roundup lijkt sowieso op meerdere vlakken te rammelen.
De Belkin Boost Charge heeft volgens deze roundup geen mogelijkheid om output te leveren op de USB-C poort, terwijl de foto's in de Pricewatch en de website van de fabrikant toch echt een ander verhaal vertellen. Ze leveren er zelfs een C-C kabel bij. Heel opmerkelijk.

Edit
Alléén het overzicht op de tweede pagina linkt naar deze goedkopere versie, die inderdaad geen USB-C output heeft. In alle tabellen met resultaten wordt er gelinkt naar dit andere model, dat dit wel heeft en ook iets duurder is. Gewoon slordig dus!

[Reactie gewijzigd door Tralapo op 15 juli 2021 12:56]

Inderdaad niet waar ik op gehoopt had.
Ik ben misschien ook veeleisend:
- Hoe veel bugs zitten er in de implementatie van het USB-C PD-protocol?
- Hoe hard zakt de spanning bij belasting? (Mijn laptop weigert vrij snel als de spanning onder ~19.2V zakt)
- Hoe hard zakt de uitvoer als de accu leeg raakt?
- Pass-through?
- Warmte-ontwikkeling? Beperking van vermorgen bij oververhitting?
- Gebruikte cellen? Zijn die ontworpen om getrokken/geleverde vermorgen aan te kunnen?
- Kwaliteit van het belanceren van de cellen?

[Reactie gewijzigd door dwizzy op 16 juli 2021 16:46]

Er zitten wel meer slordigheden in. Onder het kopje "Geleverde maximale vermogens" staat "Op 9V is er flink wat variatie, met de Sandberg en XR102 aan kop met beide bijna 30W en de rest net boven of onder de 20W." terwijl in de tabel toch echt te zien is dat de Xiaomi Mi Power Bank 3 Pro 36.1 W levert.

Daarnaast snap ik niet waarom hier nog een hoofdstuk aan gewijd wordt. In het hoofdstuk ervoor wordt de maximale stroomsterkte bij bepaalde spanningen besproken. Aangezien stroom maal spanning gelijk is aan vermogen voegt dit 0 extra info toe, en dat ook nog eens in een tabelvorm die slechter af te lezen is dan de grafiek van het hoofdstuk ervoor :?
Je opmerking mb de sandberg lijkt me niet terecht, je onderschat nogal hoeveel extra/ groter uitgevoerde electronica er nodig is om in zulke hoge stroomsterktes te voorzien.
Dat snap ik, maar alsnog bied dat geen meerwaarde voor iemand die allen een telefoon wil opladen. Aangezien 10 van de 13 opladers alleen telefoons ondersteunen lijkt me dat telefoons opladen ook het punt is van het artikel. Neemt ook niet weg dat de Sandberg verder erg weinig te bieden heeft.
Ze vergelijken in dit artikel peren en geven de drie appels die er tussen zitten een award omdat je daarvan wel appelmoes kan maken.

[Reactie gewijzigd door coen254 op 15 juli 2021 12:32]

Nee want het is gewoon niet zo dat ze alleen telefoons zouden ondersteunen. USB is een universele spanningsbron-standaard en moet ook zo behandeld worden. Het is dan ook niet vreemd dat het kunnen leveren van meer voltages en een hogere stroomsterkte als extra functionaliteit gezien wordt.
Niet alleen telefoons, maar wel alleen kleine apparaten. Sorry voor de verwarring.
Verder is het inderdaad een extra functionaliteit, maar mijn punt is dat deze unit verder niks bijzonders te bieden heeft. Op het 20v laden na doet ie aan zo'n beetje aan alle andere powerbanks onder. Niet alleen in prijs/kwaliteit maar ook gewoon qua kwaliteit.
Chromebooks laden ook op met usb-C bijvoorbeeld.
Typisch Tweakers, jammer dat Hardware.info weg is.

Ik raad zelf aan, Wirecutter: https://www.nytimes.com/w...s/best-usb-battery-packs/ & https://www.nytimes.com/w...ry-packs-and-power-banks/

Al hebben ze het soms over producten die alleen in de VS leverbaar zijn.
Dat is inderdaad mijn bezwaar. Het probleem met Amerikaanse publicaties is dat ze soms producten / merken bespreken die in Nederland of Europa slecht of niet verkrijgbaar zijn. Heeft dus geen toegevoegde waarde.
De Sandberg is dan ook de enige in deze roundup die betrouwbaar laptops kan opladen en omdat ie op 20V fatsoenlijk vermogen kan leven is ie nou eenmaal duurder en zwaarder. Wat moet je met een kleine 40W aan een laptop?
Ik mis ook een belangrijke in stabiliteit van de stroom output, zitten hier nog gekke pieken of dalen in het voltage bijvoorbeeld. Net als bij voedingen kan er een behoorlijk verschil in de ripple zitten. Hierdoor kan de accu van je laptop bijvoorbeeld slechter worden.
Ik mis "minimale laadstroom", veel van deze banks gaan in "power-save" mode wanneer er minder dan x mA wordt geladen... dat is helaas vaak het geval bij horloges, oordopjes en andere kleine elektronica.
Xiaomi powerbanks, iig de vorige generatie die ik had had daar een speciale modus voor door 2x snel op de knop te drukken. Vervolgens bleef hij dan 2 uur continu aan om een low power device te laden
Dat is handige functionaliteit. Zoiets zouden meer fabrikanten moeten doen.
Precies, dát! Ik zat al de commentaren te lezen of ik de enige ben die hier tegenaan gelopen ben.

We hebben een automatische cat feeder en heb daarvoor een Zendure powerbank gekocht die erin past en had het idee dat dit wel zou werken. Doet het ook, maar na een half uurtje ofzo gaat de bank uit.

Had geen ervaring met powerbanks tot nu toe en dit was gelijk de reden om hem definitief in de kast te leggen. Kennelijk zijn er merken/modellen die dat dus niet hebben, maar ik zie er in dit artikel niets over in staan.
Ik had het zelfde idee met een Samsung powerbank en een Sam the Lamb slaaptrainer/klok voor ons kind. Ding vreet batterijen (~1 maand) en geen stroom/stopcontact in de buurt waar hij staat...
Ik denk, ik ga even gelijk naar de vergelijkingstabel.
Maar ik wordt niet 1-2-3 wijzer van een vergelijking tussen "product product product" ... Welk "product" is nu welk merk/type?
Kun je een screenshot droppen in Stoute Bugs ?

En het liefst daar ook vermelden welke extensies je gebruikt, wellicht zit er weer een adblocker dingen stuk te maken.
Bij mij in Edge zonder extensies laad de tabel ook niet….
Ik zie ook alleen maar 'product product product'
Gewoon vanilla chrome zonder ook maar 1 extensie of blocker
Er stonden een aantal scorekaarten nog onder embargo, dat zou inmiddels opgelost moeten zijn :)
Als het goed is inmiddels gefixt, ging iets mis met de embargo van scorekaarten.
De tabel wordt klaarblijkelijk niet (compleet) ingeladen. Ik zie ook niks.
En ja, Tweakers is bij mij white listed in Ghostery, dus daaraan zou het ook niet moeten liggen ;)
Hier geen problemen zonder dat Tweakers op een whitelist staat..
Hier geen problemen zonder dat Tweakers op een whitelist staat..
Ik zie dat ze de weergave hebben gefikst :Y)
Kunnen jullie in het vervolg de accu's in Wh benoemen, nu staat zelfs in de titel Ah genoemd.
Zo kan je voor geen meter vergelijken hoeveel capaciteit een powerbank heeft, omdat je niet weet op welk Voltage de powerbank werkt.
In Wh heb je dat probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Chickendorp op 15 juli 2021 08:38]

Ik ben allang blij dat het als 20 Ah weergegeven wordt, en niet in het gruwelijke 20.000 mAh.
Maar Wh zou inderdaad nog beter zijn, je slaat energie op, geen stroom.
Mensen kunnen helaas niet goed omgaan met de SI-voorvoegsels. Die zien ze vaak onlosmakelijk verbonden bij de eenheid zodra het vaak samen genoemd wordt. Bedrijven weten dat dus die promoten idd met tienduizenden milliampere-uur.

Bij Wh hebben mensen dan weer geen begrip; dat moet kWh zijn voordat er een belletje gaat rinkelen.

Zo valt mij verder ook op dat bij kilometerstanden van occassions tegenwoordig "dkm" gebruikt wordt als afkorting van "duizend kilometer". Technisch gezien staat daar decikilometer, hetgeen dan een decameter (dam) zou moeten zijn als je het letterlijk neemt. En het feit dat die d voor 1000 gebruikt wordt en de k ook 1000 is, gaat echt aan iedereen voorbij.

Eigenlijk is het gewoon Mm; Megameter, maar ja leg dat maar eens uit :+

Want Mega- hoort natuurlijk bij internetsnelheden; Mbps. Als we het hebben over opslag moet je echter bij de Gigabyte zijn, want dat kennen we dan weer van de telefoonabonnementen.

</rant>
(mag voor offtopic gemodereerd worden; ik wou dit gewoon ff kwijt)
Ik ben het zo verschikkelijk met je eens.

SI-eenheden en -voorvoegsels zijn zo eenduidig, en worden zo misbruikt.

En zal ik nog iets zeggen over oppervlakte-maten en voetbalvelden?
...'k zou gisteren een nieuwe combiketel (ca. 28000 Watt) gaan kopen, maar m'n auto (118000000 mW) startte niet. Wilde de wegenwacht bellen, maar m'n smartphone bleek leeg... Had gelukkig nog een 10000000 µAh vermogensbank in m'n tas. Het bleek aan de startaccu te liggen; via de wegenwacht een nieuwe verkregen (74000 mAh)... ;)
En om nog toe te voegen aan je rant :-)
Dan zou men best ook eens stoppen met te spreken over voltage maar spanning. Ook is het vermogen en niet Wattage. We zeggen toch ook niet amperage maar stroom (alhoewel je het hier en daar ook al hoort).
en wat te denken van kilometrage?
Wat is het celsiusage buiten? 27 graden denk ik.

Zo'n rare manier van eenheden benoemen...
Voltage
Wattage
Amperage
Ohmage

Echt verschrikkelijk...

Iedere elektricien valt ervan van zijn stoel. En ook hoe de termen door elkaar worden gebruikt, zoals 'stroom' als men 'energie' bedoelt.
En om nog maar te zwijgen over de """eenheid""" die op het europese energielabel staat, kwh/annum. Eerst vermenigvuldigen met 1000, 60 en dan nog eens 60, om dan te delen door 365, 24, 60 en 60. Eigenlijk is het gewoon 't gemiddelde verbruik in watt, vermenigvuldigd met 8,766. Slaat compleet nergens op.

Sowieso vind ik kwh onzin, waaron kilowattuur, en geen wattkilouur? wattetmaal?  (Wattschrikkeldagen?) Kilowattkilouur i.p.v. Mwh? Gebruik gewoon joule om een hoeveelheid energie aan te duiden. Kilojoule, megajoule, gigajoule.
Ze moeten eigenlijk zeggen 20ah/12v dan kan je dingen gaan berekenen.. zonder voltage is het vermogen niet veel waard.
Hij geeft ook aan om de capaciteit in Wh aan te geven. Vermogen heb je niet zoveel aan, net zoals de spanning of de maximale stroom.
Naja als je vermogen en spanning hebt kan je de andere waardes wel berekenen toch lijkt me.. met enkel de capaciteit in wh weet je ook niet alles..
ok, mijn powerbank geeft max 18W bij 9V, wat is de capaciteit? ;) En hoe vaak kan ie mijn telefoon die een capaciteit van 15Wh heeft opladen?

Als je de capaciteit weet, kom je een heel eind. Uiteraard heb je wel laadstromen en -spanningen nodig, als je ook uit wilt rekenen hoelang het gaat duren.
Ik bedoelde die accu is 20ah op 12v dan kan je berekenen hoe lang je deze kan gebruiken.. een powerbank geeft ook niet max 18 watt.. dat komt door de chip die er in zit voor de usb poort.. in principe bepaald wat je er aanhangt hoeveel watt er gebruikt wordt... alleen is dit beperkt door een chip in de aansluiting (in dit geval, ook om de batterij te beschermen tegen te zware ontlading).

Maar achter die beperkende techniek zit gewoon een batterij met een bepaalde capaciteit in ah en een voltage in v.. doe je deze keer elkaar dan heb je het aantal wh.. maar dan weet je nog niet beide specificaties (je kan hetzelfde aantal wh bereiken met een lagere capaciteit op een hoger voltage).

Maar het is bv niet erg efficient om een lager voltage op te schakelen naar een hoger voltage..

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 15 juli 2021 15:19]

Een powerbank limiteert zeker het vermogen wel. De last kan vragen wat ie wil, uit mijn powerbank komt echt niet meer dan 18W (uitgangsstroom wordt simpelweg gelimiteerd). Het kan uiteraard wel dat een last minder vraagt, dan gaat er natuurlijk niet magisch een hogere stroom lopen.

uhm, Wh is capaciteit, dus je kunt niet hetzelfde aantal Wh bereiken met een lagere capaciteit ;) De capaciteit van een accu druk je dus in Wh uit, niet in Ah, de spanning van een cel is namelijk niet een vast gegeven (bv een cel in een lood accu zit rond de 2V). Om de capaciteit van accu's te vergelijken is de hoeveelheid energie dus een betere maatstaf.

En wat betreft spanning verhogen, moderne chips hebben een efficientie van > 95%. Door de hogere spanning hoef je een lagere stroom te voeren en heb je minder kabel verliezen. Daarnaast is er ook een max stroom die je door een usb kabel + connectoren kunt voeren. Een hogere spanning is in dat geval de enige manier om toch hogere vermogens mogelijk te maken.
Ik begrijp je wel echter begrijp jij me niet geloof ik, Het aantal wh is natuurlijk mooi om de capaciteit van een accupakket mee uit te drukken maar dan is het nog steeds appels met peren vergelijken als het gaat om dingen als het voltage. Terwijl als je de capaciteit van een cel (ah) weet en de spanning (v) dan weet je meteen hoe de accu is opgebouwd.

Als je namelijk 4 cellen van 20ah pakt dan heb je een accu op 12v met 20ah capaciteit per cel=240wh aan energie
Of als je 8 cellen pakt met 10ah capaciteit dan heb je een accu op 24v met 10ah capaciteit per cel=240wh aan energie.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je niet een accu welke bv 24v levert op 12 of 36v gaat gebruiken want die conversie zal intern moeten gebeuren en dat kost ook behoorlijk energie. Verder zit er gewoon een begrenzer in die accu die max 18w afgeeft, in mijn zelfgebouwde lithium accu's slaat de bms bv af bij 200a op 12 volt: (of 2400 watt). (en ja dan heb je dikke kabels nodig). Maar die hebben verder geen begrenzing.. als ik er 3000watt aan hang slaat die gewoon af.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 15 juli 2021 16:45]

Wh is de enigste goede metriek. Ah is voor de marketing, niet de gegevens die op het typeplaatje moeten staan. daarom staat er ook Wh op het apparaat omdat het verplicht is. maar dat is nog niet de waarde die je eruit krijgt.

[Reactie gewijzigd door flippy op 15 juli 2021 12:44]

Dan beiden noemen want alle opgaves zijn in mAh gezien de accu spanning bijna altijd op 3.7V zit.
de nominale spanning van een accu is varieren, dat is nooit "bijna altijd" 3.7V. dat kan varieren tussen de 3.6 en 3.8V en soms zelfs nog wel meer. Wh is de enigste goede maatstaaf. ik snap de focus ook niet van de auteur op die voltages.
De spanning van een enkele cel varieert ook door de gebruikte techniek.. lithium ion kan je laden tot 4v.. maar levert de meeste capaciteit tussen 3.6-3.2 v (90% vd capaciteit).

Als je dan 4 cellen in serie schakelt dan heb je 12 volt... met 8 cellen 24v etc... of als je 8 cellen hebt waarvan 4 in serie dan heb je 12v met dubbele capaciteit..

Uiteindelijk is de behuizing en het printplaatje wat de ui maakt voor zoon apparaatje.. maar als je lithium op hoger dan .2C gaat laden/ontladen dan gaat je accu wel een stuk minder lang mee.. (dus als je bv 20 ah hebt is het in principe het best om niet veel hoger dan 4 ampere te laden/ontladen, dat is op 12v 12x4=48 watt.. (is eigenlijk ook al een hele hoop, en 65 watt is er nog niet zover vanaf... maar 100 watt ontladen is wel redelijk er aan trekken dan)...
die 4V klopt niet he. dus je rekensommen vallen daarop ook uit elkaar. je claim dat 90% van de capaciteit tussen de 3.6 en 3.2v zit klopt ook van geen kant.

ontladen op .2C argument klopt ook niet.

duik eerst nog maar eens goed in de materie. vrijwel niks wat je zegt klopt.

[Reactie gewijzigd door flippy op 15 juli 2021 13:12]

Als ik bv hier kijk dan zie je dat het voor li-ion tussen 4 en 3.4 volt is: https://www.researchgate....es-at-25-o-C_fig8_4185795

En voor lifepo4 is het tussen de 3.4-3.0v https://lh3.googleusercon...t-euTBDkPKaqk7okHcXnRRikm

Misschien had ik ze wat door elkaar.. weer wat geleerd! Zo heeft elke batterijtechniek een andere voltage curve.. dat is ook wat ik vooral probeerde te zeggen.
je kijkt uberhaupt verkeerd. je moet kijken naar de datahseets van de fabrikant van de cel in kwestie wat het nominale, maximale en minimale voltage is. en de capaciteit per belasting en de laad en ontlaadvermogens. je aannames zijn veel te ver buiten de gangbare normen om te gebruiken als basis.

reguliere lithiumcellen: 2.5~4.2V met nominaal tussen de 3.6 en 3.7V. lifepo4 is 2.5~3.6V en nominaal ~3.3V enzovoort. dat zijn nummers waar je een redelijke basis mee hebt. maar wil je het nauwkeuriger weten moet je gewoon de datasheet erbij pakken.
Wh geleverd of Wh opgave? Bij opgave wordt altijd uitgegaan van 3.7V nominaal. Dus mAh en Wh volgens opgave zal in verhouding zijn. Zoveel verschil zit er niet in de cellen.

Bij levering is Wh inderdaad veel beter, maar dat geven ze ook op toch?
Zoveel verschil zit er niet in de cellen.
Die ervaring heb ik niet, ik sloop nog wel eens oude powerbanks om de cellen in een losse 18650-tray te gebruiken, en ik kom zowat alles tegen van 2000 tot 4000 mAh capaciteit en vaak genoeg nog LFP in goedkope modellen. Als vuistregel kan je ook aannemen dat als de powerbank behoorlijk zwaar is maar geen bijzonder goede capaciteit heeft er LFP cellen in gebruikt zijn.
Ik doel op de spanning. Bijna alle cellen zijn 3.7V dus de capaciteit in Wh of mAh is nog steeds hetzelfde als je vergelijkt. Wh zou altijd 3.7 * mAh zijn volgens opgave.
Ok, maar LFP is nominaal zo'n 3.3 volt, niet ongeveer 3.6/3.7. En ook bij reguliere NMC/NAC zie je nog andere karakteristieken, vooral hoogwaardige cellen blijven langer op nominaal voltage terwijl goedkopere sneller 'inkakken'. De gemiddelde spanning van 100 naar bijna 0% is dus niet gelijk te trekken over alle cellen, dan moet je toch echt de karakteristiek meten.
Ja, maar wat wil je met een review op Tweakers? Weten hoe de cellen presteren of hoe de powerbank als geheel presteert? Het laatste lijkt me, gezien het een powerbank review is en geen cel review. En dan nog ging het initiële punt over de geadverteerde mAh in de url ipv Wh, en dat maakt dus geen verschil uit.
Weten hoe de powerbank als geheel presteert, maar je zei zelf
Dan beiden noemen want alle opgaves zijn in mAh gezien de accu spanning bijna altijd op 3.7V zit.
En dat kan ik niet volgen in de context die je nu noemt, immers mAh gaat je niks opleveren als de cellen wel degelijk kunnen verschillen. Het enige waar je wat aan hebt is Wh, de onderlinge verhouding A en V is irrelevant (ook omdat je met QC en PD ook niet op een bepaald standaard voltage oplaadt).
Denk je dat fabrikanten de cellen nominaal gaan testen? Eeh nee. Die leveren een soms een kant en klare booster met cellen die ze kunnen krijgen voor een leuke prijs. De goede wel fabrikanten doen dat wellicht, maar de goedkopere echt niet. Die kijken dan simpel naar de nominale spanning op de cel, en dat is toch echt 3.7V. Dat ze een bereik hebben van 2.5 tot 4.2A en gemiddeld 3.3 zijn onder belasting maakt ze weinig uit. De fabrikant van de cellen noemt 3.7 dus daar gaan ze vanuit zouden ze een Wh waarde erop zetten. Daarom is de opgaven in mAh voor hun veel beter gezien je dan niet door hebt hoe de kwaliteit echt is. Het is dus prima dat tweakers de claim in mAh vergelijkt met de echte geleverde energie in Wh en op deze manier de kwaliteit van de gehele powerbank bepaald.
Waarom kan een EV-fabrikant dan wel gewoon kWh bij hun voertuig adverteren? Dat een powerbank-sector (en de smartphone-sector wat dat betreft) het niet doet hoeft geen argument te zijn om het dan maar te accepteren en het 'prima' te vinden, het is simpelweg een slechte zaak die het voor de consument vertroebelt. Als men vanuit de overheid (EU) dit wel af zou dwingen dan kan men niet anders, en het zou me niks verbazen als die regelgevingen er vroeg of laat gaat komen. Net als dat EV's uiteindelijk ook NEDC en later WLTP moesten gaan toepassen voor hun specificaties. Ook niet perfect, maar altijd nog beter dan hoe het gaat zonder die normeringen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 15 juli 2021 15:39]

beide natuurlijk. de conversieeffiientie is belangrijk aangezienn dit direct correleert aan de kwaltieit van het ontwerp en onderdelen.

en men had natuurlijk de aparaten open moeten maken en de inhoud van de cellen moeten veriferen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 15 juli 2021 12:37]

Maar dat is exact wat ze doen?
nee, ze meten alleen wat er uit de usb uitgang komt, niet wat de accu zelf echt is.
Ah zo, maar is dat zo belangrijk? Het enige wat je dan weet is het rendement van de omvormer. Uiteindelijk gaat het om het totaal plaatje tov de claim lijkt me.
de fabriekant maakt de claims op de inhoud van de accu, niet van wat er echt uitkomt. zo werkt marketing. daarom zie je ook dat vrijwel geen enkele hun opgegeven capaciteit haalt. alleen de echt reputabele tokos houden hier rekening mee.
De nominale spanning van een Li-ion cel is rond de 3.6V.
De meeste cellen worden gebruikt in het bereik van 2.5 tot 4.2V.
Dat bereik kleiner maken zorgt ervoor dat de cellen langer meegaan, maar dat is voor een power bank niet echt relevant.
Het verkooppunt van deze power banks is 20.000mAh (20Ah), dus daar zijn ze op gekocht, om dan later in de review op Wh te worden getest en gerangschikt. Zoals je in het overzicht ziet, is de Wh heel verschillend en daardoor lijkt het me heel lastig om die in de titel te noemen.

Het is toch juist prima zo, met een heel hoofdstuk over Wh?

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 15 juli 2021 10:26]

Powerbanks en batterijen worden verkocht met een capaciteit weergegeven in (m)Ah. Dat is eigenlijk geen juiste parameter om de capaciteit mee weer te geven. Bij batterijen wordt ook altijd het voltage weergegeven en (m)Ah nog enigszins bruikbaar. Powerbanks kunnen in theorie op verschillende voltages werken en is de aanduiding van de capaciteit in (m)Ah eigenlijk nietszeggend en zou eigenlijk gewoon verboden moeten worden. Als koper weet je immers niet goed wat je in werkelijkheid koopt.
Ik ben ook voorstander om voortaan Wh te gaan hanteren.
Bij opladen staat " 's Nachts laden is het devies dus.". Ik dacht toch dat het algemeen bekend was dat de brandweer het sterk afraadt in de nacht telefoons op te laden vanwege het brandrisico. Dan moet je dat dus ook niet doen met een powerbank. Zeker ook omdat daar meer energie in gaat dan in een telefoon.

https://www.brandweer.nl/...-apparatuur-verstandig-op
Daartegenover staat weer dit op die pagina:
Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.
Dit is flink achterhaald advies, met batterijmanagement van tegenwoordig is het toch onmogelijk geworden om een accu te overladen?
Bij een vriend van mij was er laatst brand ontstaan door "overladen", was volgens mij ook iets uit china toen.

Bij sommige voel je dan zelfs bij 100% laden nog dat de adapter bijv gewoon warm blijft, terwijl bij "originele" adapters di tniet het geval is.
dat verhaal hoor ik ook vaker om me heen: no-brand/off-brand (sic) adapters/opladers, die spontaan in de fik vliegen. Moet je echt mee oppassen. Zelfde verhaal (van een brandweerman gehoord) met apparaten zoals TV's op standby, zijn advies: zet ze zoveel mogelijk echt UIT, dus de stroom eraf, als het kan.
OLED TV's mag je niet uit zetten, ze moeten op standby blijven.
ow, hoezo is dat? Ik zet mijn OLED al 3 jaar lang elke nacht uit (met een relais), doet het nog prima.
Ik zou even de gebruiksaanwijzing lezen, maar bij LG gaat een bepaalde onderhoudsprogramma draaien als hij op standby staat. Ik geloof dat het te maken had met inbranden.
right, dat doet ie nadat ik hem uitzet (elke 4 uur dat ie is aangeweest), en het duurt minder dan 10 minuten. Daarvoor hoeft ie natuurlijk niet altijd op stand by te staan.

Still, dit wist ik niet; thanks :)
Dat is heel leuk maar veel apparatuur kan tegenwoordig niet eens meer volledig uit.
En om nu overal de stekker eruit te gaan trekken.
Zo'n stekkerdoos met aan/uit schakelaar doet wonderen.
En als je echt een luie donder bent kan je altijd zo'n KlikaanKlikuit systeem halen waarmee je gewoon via een afstands bediening alles uit kan zetten.

Als je dna toch een dagje minder lui bent... en je hebt Home Assistant kan je altijd nog een bewegings detector in je ruimtes doen dat de slimme stekker uitgaan op het moment dat je langs zo'n sensor wandeld. Uiteraard wel zo instellen dat ie dan ook de ruimte controleerd of er uberhaupt iemand is of niet... anders heb je dat je apparaten uit en aan gaan wanneer er iemand binnen komt en de ruimte verlaat terwijl jij netflix probeerd te kijken...
Dan moet je alleen wel nog eventjes een tweede KlikaanKlikuit systeem kopen om je KlikaanKlikuit systeem uit te zetten,
Anoniem: 14842
@olafmol15 juli 2021 14:33
Ik heb bij een verzekeraar gewerkt. Daar is ook wel e.e.a. bekend over de oorzaken.

Wat blijkt ook een grote oorzaak te zijn: stoffige usb kabels in combinatie met slechte (niet goed beveiligde) laders. Het usb kabeltje maakt kortsluiting door het vuil wat zich er in ophoopt. De slechte lader schakelt niet af maar voert gewoon lekker stroom aan. Gevolg: brand doordat het voorwerp waar het uiteinde van de laadkabel op ligt in brand vliegt.

Ofwel: je telefoon van de lader halen maar de lader in het stopcontact laten is ook niet goed.

Het beste kun je echt een goede kwaliteit lader kopen, met de juiste keurmerken. Een CE keurmerk heb je niets aan: die mag iedereen zichzelf geven als ze vinden dat ze voldoen aan de regeltjes. Tüf ofzo is al prima. En zorg dat je kabels gewoon goed schoon zijn.
Bijna alles komt uit China, maar niet alles uit China is van dezelfde kwaliteit.
Het punt is natuurlijk dat je een merk moet nemen dat het zich niet kan veroorloven slechte kwaliteit te leveren.

Bij IKEA hoef je bij goedkope laders niet bang te zijn dat ze gevaarlijk zijn. Bij alles wat je via dealextreme besteld wel.
Bij IKEA hoef je bij goedkope laders niet bang te zijn dat ze gevaarlijk zijn. Bij alles wat je via dealextreme besteld wel.
Echter vergelijk je twee verschillende dingen. Een Ikea verkoopt alleen eigen spullen. DealExtreme verkoopt van veel verschillende merken. Inmiddels is een bol.com of een Amazon.com ook niet heilig, je kan genoeg doorverkopers vinden van Chinese producten. En dan zowel de betrouwbare als de onbetrouwbare merken. Voor veel soorten producten (niet alleen laders) kijk ik vaak genoeg als eerste op AliExpress, daarna op Nederlandse webwinkels. Vaak vind je exact hetzelfde.

Ik heb voorheen (flink wat jaren terug) genoeg slechte laders gekocht in Nederlandse winkels (Hema, etc). Uiteindelijk maar voor een merk ding gegaan van een Chinese website. Dat was goedkoop en flink beter dan de goedkopere laders in Nederlandse winkels.
Ikea verkoopt eigen ontwerpen. Die zullen net zo hard in China gefabriceerd worden. (daar reageerde ik op) Maar zij zorgen er wel voor dat zowel het ontwerp als de kwaliteitscontrole goed is.

Er is ook van bepaalde Chinese merken bekend dat producten die ze exporteren naar het westen een betere kwaliteitscontrole krijgen dan producten voor China zelf. (een bekende drone producent bv)

Op dealextreme vind je hetzelfde product onder talloze verschillende namen. Die producent vind het totaal geen probleem als jij één van die namen niet meer vertrouwd, want hij heeft nog talloze andere.

En er is ook een groot verschil tussen "slechte" laders en "levensgevaarlijke" laders.

Bol en Amazon zijn inderdaad ook niet heilig. Je zou denken dat die zo groot zijn dat ze het zich ook niet kunnen veroorleven slechte kwaliteit te leveren, maar daar denken ze zelf blijkbaar anders over.
Of het probleem is dat ze de kennis niet in huis hebben om te bepalen wat slechte kwaliteit is. Of ze denken dat mensen weten dat het dovenschuivers zijn en hun niet verantwoordelijk houden?

Dus wellicht moet ik het anders verwoorden. Je moet een merk hebben wat zijn naam niet wil verkwanselen wat bovendien de kennis in huis heeft om te bepalen wat een goed product is.
Bol.com en Amazon zijn geen winkels meer maar online winkelplatforms. Bol is (naar eigen zeggen) een aanbieder op dat platform net als de anderen. Ze pakken 15% op elk verkocht product. Het interesseert ze echt geen moer.
Amazon verkocht die dingen met hun eigen naam en logo er op. Dat is wel even wat anders dan alleen aanbieder zijn van producten van anderen.

Overigens heeft bigclivedotcom zo'n terug geroepen amazon powerbank open gemaakt en hij kon eigenlijk geen zwakheden in het ontwerp ontdekken. (Terwijl dat normaal gesproken bij de brakke chinese prut die hij open maakt zeer simpel is)
https://www.youtube.com/watch?v=BCFeULqGkLk
Maar de batterijmanagement zit niet in je adapter maar in de batterij zelf.. anders moet je wel hele slimme adapters hebben... In principe doet zoon adapter alleen maar een x volt stroompje geven.. de batterij stopt zelf met laden.
Tja, in de fik vliegen zou ook 'onmogelijk' moeten zijn natuurlijk. Zeker de 'goedkope Chinese zooi' moet je niet onbewaakt opladen.
Tja, in theorie klopt de praktijk :)
Natuurlijk zijn er veel verbeteringen geweest de laatste jaren, maar het lijkt me dat je gewoon het risico niet wil lopen. Hier thuis heb ik inmiddels iedereen zover dat er alleen nog overdag geladen wordt en de stekker eruit gaat als ie vol is.
Dit is flink achterhaald advies, met batterijmanagement van tegenwoordig is het toch onmogelijk geworden om een accu te overladen?
Tenzij die electronica faalt, en dat gebeurt soms.
Of als het allemaal te warm wordt door externe oorzaak or mechanisch beschadigd wordt, en dan heb je een fik die niet uit gaat.
Wat ik in de praktijk zie: Bijna alle ‘westerse’ merken stoppen opladen wanneer gereed. Maar zeker niet alle! Bijv. Bosch doet het goed _tenzij_ je het goedkoopste model koopt, dan is de accu na 1 nacht doorladen kapot, dat staat ook in minder concrete woorden zo in de handleiding. Prullaria-elektronica hoef je niet veel van te verwachten, zeker niet als een simpele adapter rechtstreeks de batterij in gaat. Het groene ‘klaar’-ledje betekent vaak dat een spanningsniveau bereikt is, dan begint het schadelijk en brandgevaarlijk te worden.
Hoe slim een oplader werkt zou vast onderdeel moeten zijn van reviews.
Edit: als je het niet vertrouwd, hang de lader aan een simpele tijdklok , goed voor de batterij en veiligheid.

[Reactie gewijzigd door Nekje64 op 15 juli 2021 11:29]

Verstandig en handig liggen soms ver uit elkaar. Het is ook niet verstandig om snel te laden, maar langzaam laden alleen overdag als je erbij bent is wel erg onhandig voor een telefoon, laat staan een powerbank. Ik laad liever langzaam 's nachts dan snel overdag.
Misschien had ik te hoge verwachtingen, maar ik had graag gezien dat de powerbanks werden opengedaan en binnenin bekeken werd hoe de opbouw is en welke componenten precies gebruikt worden. Zeker bij goedkope powerbanks kan het al eens fout gaan door het gebruik van minderwaardige componenten of het niet voldoen aan standaarden omtrent veiligheid.

Tip: Een interessant youtubekanaal is bigclivedotcom. Hij bespreekt tot in het kleinste detail de opbouw van elektronische componenten, waaronder een heleboel (cheapass) powerbanks.
Een autopsie zou ik inderdaad een welkome toevoeging vinden. Op dat punt zou Tweakers.net zich toch moeten onderscheiden van anderen zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond.

Big Clive is inderdaad een aanrader!
Heb de oude powerbank van trust met 10.000 mah. wss een 50 tal keer gebruikt. kan amper nog een gsm opladen met een batt van circa 3000 mah. Ik heb de indruk dat de batterijen die daar ingestopt worden maar beperkt aantal cycli meekunnen gaan. als ze dit in een gsm staken zou deze wss na een half jaar er al de brui aan geven.
Wellicht dat het laadcircuit de interne accu op een te hoge spanning heeft opgeladen. Wanneer deze ruim boven de 4,2 Volt uitkomt dan slijt de accu beduidend sneller.

Wat ik zelf nog wel eens doe is met een schuin oog in de gaten houden hoe het laden verloopt. Wanneer led 4 van de 4 gaat knipperen dan wordt pakweg de laatste 20% geladen. Op dat moment de powerbank afkoppelen zodat deze niet verder dan dat wordt geladen. Op die manier zou die veel langer mee moeten gaan.

Edit, dan kun je dus ook met een goedkope powerbank een hoop cycli behalen.

[Reactie gewijzigd door FrankHe op 16 juli 2021 13:54]

thanks voor de tip. Zal het bij de volgende powerbank eens uittesten. zelf ben ik een fan van traag opladen. Zo houdt men accu van men gsm het nu toch al 4 jaar vol zonder er teveel naar moeten omkijken.
Opladen met een stroom van 1 Ampère in plaats van 3 of meer wil inderdaad ook nog wel eens helpen. Maar in beginsel moet laden bij 1/2 C prima kunnen. Stel een telefoon heeft een accu met capaciteit van 10 Wh. Dat is 2703 mAh bij een effectieve spanning van 3,7 V. Met laden bij een spanning van 5 Volt betekent dat een stroom van 1 Ampère voor een tijd van twee uur. Conversieverliezen even buiten beschouwing gelaten.

Deze 20.000 mAh powerbanks hebben, of zouden moeten hebben, een capaciteit van 74 Wh. De nominale spanning is immers 3,7 Volt. Laden met 1/2 C houdt dus in 37 Wh. Dat is een aanzienlijke laadstroom. In dit geval zal de stroom dus niet het probleem zijn maar meer de spanning tot waar je de accu gaat opladen. 80% is doorgaans een prima streven.
Trust is dan ook een verschrikkelijk slecht merk, daar zou ik vooral met apparaten als powerbanks met een hele grote boog omheen lopen. Ik heb nog nooit een Trust artikel meegemaakt dat meer dan 3 maanden zonder problemen zijn functie volbracht, maar 1 van mijn voormalige werkgevers bleef het vrolijk kopen elke keer als het weer kapot ging. Dat de vitrines met computer accessoires bij de Kijkshop vroeger (toen Kijkshop nog winkels had) vol lagen met Trust apparaten zegt wel genoeg.
Het verbaast me niks dat Trust weer eens rotzooi maakt.

Wat me wel verbaast is dat de bruikbaarheid voor de eind conclusie niet echt wordt meegenomen. De Sandberg lijkt me bijna de slechtste keus! Zwaar en log, en minder capaciteit. Dat je er een laptop snel mee kan opladen is voor de meeste mensen compleet irrelevant. Die kabeltjes vind ik ook niet zo relevant. De meeste mensen lopen nog met een mix van apparaten met USB A en C, en daar zit gewoon een kabeltje bij wat je vrijwel zeker kan gebruiken met iedere powerbank uit de test.

Voor iedereen is dit anders natuurlijk, maar als je veel reist (toch vaak de bedoeling van een powerbank, de reisbaarheid) dan is een handzamere powerbank echt heel fijn. En dan kom je op Anker of Xtorm uit (a real Tweaker would not be caught dead with Trust).

Zoek je nog een goede powerbank? Dan hier een "I have used these for years award" van een echte gebruiker: Ik heb 4 Ankers gekocht over de jaren. 1 ging naar acht jaar vrij intensief gebruik stuk. Dat mocht. Zonder uitzondering glijden ze lekker in de tas en zijn ze relatief licht.
En zitter er modellen in die pass-trough kunnen laden. Dan hang je je smartphone aan de powerbank en je powerbank aan de netstroom en je hebt er geen omkijken naar, beide worden terzelfder tijd opgeladen.
De Xiaomi powerbank 3 heb ik zelf. Kan bevestigen dat die passthrough charging heeft (dat was ook de dealbreaker bij mij).

Je kan hem via usb c opladen en tegelijkertijd 2 usb A devices voeden.

Ook kan je bijvoorbeeld je nieuwe macbook met usb C mee opladen (niet zo snel, maar bij normaal kantoor gebruik een paar procent per uur.)
Anoniem: 377399
@MrRobin15 juli 2021 16:13
de "dealmaker" bedoel je. het zou een dealbreaker zijn geweest, als je die wegens de passthrough-charging niet kocht. :)
Het was idd de deal-breaker om niet een andere te kopen omdat die geen pass through charging had :+
Ik heb de Xtorm Rugged powerbank, deze heeft ook pass-through kan ik bevestigen
De Xiaomi powerbanks wellicht wel. Wat de rest betreft was een overzicht nuttig voor diegenen die deze feature belangrijk vinden, bijvoorbeeld voor wie op reis gaat en geen extra chargers wil meenemen.

9 jaar geleden heb ik 1 van de vroege Xiaomi powerbank modellen gebruikt tijdens een fietsvakantie in Nevada en Utah. Plaats en gewicht beperken is belangrijk tijdens zo een vakantie. Xiaomi powerbanks waren 1 van de weinigen die dat toen al pass through charging hadden.
Xiaomi heeft dit inderdaad al jaren, dus vermoedelijk deze nieuwere series ook. Als ik op reis ben laad ik standaard op deze manier, zodat m'n powerbank en m'n telefoon beide vol zijn de volgende ochtend.
Xtorm kan dat ook, althans mijn 41K Xtorm powerbank kan dat.
Dit is inderdaad informatie waar een Tweaker blij van wordt. Dit had zeker in de review gemogen.
Zeker omdat je je powerbank dan theoretisch als UPS kan gebruiken.
Is dat echt zo? Want de overschakeling van netspanning naar accuspanning moet dan wel extreem kort zijn wil het aangesloten apparaat (die zelf geen accu heeft) niet uit vallen.
Als het net je accu laadt, en je device de accu ontlaadt is dat geen issue.
Alleen bij een bypass heb je een extra spec nodig; switchtime.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 15 juli 2021 09:23]

Ook wel de "transfer time" genoemd. De tijd die het duurt om over te schakelen en dus de periode dat er even geen voeding is. Dit maakt inderdaad het verschil of je spreekt over een simpele passthrough of een echte Uninterruptible Power Supply UPS waarbij de voeding daadwerkelijk volledig ononderbroken is.
Zelfs sommige van de action doen dat. Gebruik ik af en toe wel. Daarnaast heb ik een PB die netjes 9V serveert aan m’n TS80P soldeerbout om die in luttele seconden op 300 graden te krijgen.
Het gewicht blijft voor mij toch nog te hoog in deze klasse. Nu gebruik ik een powerbank vooral voor backpacking scenarios, waar de grammen zwaar tellen. Een 20000mAh variant weegt vaak meer dan het dubbele van een 10000mAh variant, waarschijnlijk ook door het grotere aantal poorten. Ik ben benieuwd wanneer we minimalistische, relatief lichtgewicht powerbanks in deze klasse gaan zien.
Deze tabel is waarschijnlijk wel interessant voor jou.

TL;DR: Nitecore NB10000 en (nog niet op de lijst) de Huawei 12000 scoren het hoogste qua capaciteit/gewichtsverhouding.

Voor mij als hiker telt gewicht maar ook zeker oplaadsnelheid: ik heb geen zin om 8 uur ergens rond te hangen bij een stopcontact.
Bedankt voor de link. De Nitecore NB10000 is inderdaad mijn huidige powerbank. Voor een paar dagen zonder stopcontact is die ook zeker voldoende.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee