We meten de capaciteit van de powerbanks in deze test met behulp van een computerized battery analyzer van West Mountain Radio, kortweg CBA IV. Veel meer dan een instelbare load met heatsink en interface naar een pc om spanning en stroomsterkte nauwkeurig te loggen, is dat niet. Om zowel de A- als de C-poorten te dwingen op de specifieke spanningen waarmee we testen, gebruiken we een FNB58 USB-tester. Dit apparaatje vervult de rol waarvoor we eerder onze PD-Sink gebruikten, maar werkt met A- en C-poorten. Bovendien kunnen we het gebruiken om de ondersteunde laadprotollen van de powerbanks uit te lezen.
We loggen de daadwerkelijke capaciteit van de powerbanks door ze met de CBA aangesloten op een van de 5V-USB-A-poorten te laten leeglopen bij een stroomsterkte van 2A. Zo verkrijgen we de capaciteit van de powerbanks in ampèreuur bij 5V en kunnen we ook de capaciteit in wattuur weergeven. Dat laatste is relevant, omdat ook de Ah-capaciteit bij 5V natuurlijk geen maat is voor de capaciteit bij een andere spanning. Aan de hand van de capaciteit van de powerbanks in Wh kun je zelf uitrekenen hoelang de accu het zal volhouden bij de spanning en stroomsterkte die jouw apparaat vraagt. Voorbeeld: je telefoon kan opladen bij 9V en 2A. Een powerbank van 63Wh zal het dan drieënhalf uur volhouden. En als je telefoonaccu 3700mAh groot is, weet je ook direct dat je die met dezelfde volle powerbank van 63Wh iets minder dan vijf keer kunt opladen.
Het opladen loggen we met een Energylogger om de laadcurve te bekijken en te zien hoelang het duurt om een volledig lege powerbank op te laden. Veel batterymanagers in accu's laten een lege accu met hogere stroom laden dan een bijna volle; de curve wordt dan afgevlakt. Halverwege het laden lezen we een USB-logger uit om te zien met welke spanning en welke stroomsterkte wordt geladen. Zo krijgen we het vermogen in watt waarmee de powerbank maximaal geladen wordt.
Om te zien welke spanning en daarbij welke maximale stroomsterkte, en daaruit volgend het vermogen, een powerbank op elke uitgang kan leveren, sluiten we opnieuw de cba aan. Die laten we de stroomsterkte in stapjes van 0,1A verhogen, net zolang tot de powerbank geen fatsoenlijke spanning meer kan leveren. We hanteren een grens van 10 procent boven of onder de nominale spanning; voor standaard USB-A-poorten van 5V betekent dat een cut-off voltage van 4,5V. De meeste powerbanks hebben een overcurrent protection, die bij een te hoge stroom simpelweg de spanning op een poort afsluit.
We meten op de USB-A-poorten de maximale stroomsterkte bij alle ondersteunde spanningen en bij USB-C-poorten meten we eveneens de ondersteunde spanningen en stroomsterktes, zoals bij 5, 9, 12, 15 en 20V. Ook van die spanningen noteren we, als ze geleverd kunnen worden, de maximale stroomsterkte.
De overige gegevens die we noteren, zoals formaat, volume, capaciteit per volume of gewicht en maximale vermogens, zijn afgeleiden van de metingen in combinatie met de specificaties.