Zowel de Samsung Galaxy A35 als de A55 is voorzien van Android 14 met daaroverheen OneUI 6.1. Bijna alle functies die te vinden zijn in de duurdere toestellen, zijn ook te vinden in de A35 en A55. Er is echter één functie die schittert door afwezigheid: AI. De hippe functies en mogelijkheden die met behulp van kunstmatige intelligentie uitgevoerd kunnen worden, zijn niet te vinden op deze toestellen. Zelfs de functies die eigenlijk niet op het toestel worden uitgevoerd, maar op de servers van Samsung of Google, zijn niet te vinden. Het automatisch genereren van een bureaubladachtergrond is bijvoorbeeld een van die functies waarvan je zou verwachten dat ze die tenminste nog beschikbaar zouden hebben, zeker omdat deze functie wel aanwezig is bij andere midrangetoestellen.
Net als met andere functies die sommige andere fabrikanten beschikbaar hebben voor hun high-end en midrangetoestellen, heeft Samsung er bewust voor gekozen om sommige functies, waaronder DeX en dus alles wat met AI te maken heeft, exclusief te houden voor de vlaggenschepen. Wellicht is dat niet zo gek. Nu de midrangetoestellen van Samsung steeds krachtiger worden en uiterlijk ook steeds meer weg beginnen te krijgen van de vlaggenschepen, is dit een manier om toch het onderscheid te behouden.
Een ander punt waarop Samsung zijn midrangesmartphones onderscheidt van de vlaggenschepen, is de hoeveelheid meegeleverde bloatware. De A35 en A55 hebben meer bloatware aan boord dan de S24-serie, maar ook meer dan de voorlopers, de A34 en A54, die al meer bloatware hadden dan de toestellen daarvoor.
Naast het 'gebruikelijke' Onedrive, Facebook, Spotify, LinkedIn, Microsoft Office 365 en Outlook krijg je bij het voor het eerst inschakelen en configureren van je toestel, na het bekende appselectiescherm, nóg een scherm dat je apps ‘aanbeveelt’. Ik plaats het woord ‘aanbeveelt’ tussen aanhalingstekens, want je hebt geen keuze; deze apps worden geïnstalleerd, of je het nu wilt of niet. Je toestel wordt vroeg of laat voorzien van TikTok, Snapchat, Temu, Block Blast en Candy Crush. De lijst is nog veel langer, maar de rest van de aanbevolen apps kan wel worden uitgevinkt.
UPDATE:
Het schijnt wel mogelijk te zijn de extra apps niet te laten installeren op het toestel. In het "aanbevolen apps"-scherm kunnen de apps die niet worden uitgevinkt wel worden gedeselecteerd door op de app zelf te drukken en op het scherm dat dan verschijnt onderaan op "deselecteren" te drukken. Van dit soort dark patterns word ik niet bepaald blij en het is jammer dat Samsung voor deze strategie gekozen heeft. Wij danken @FlipFluitketel voor het melden van deze oplossing.
Al deze apps kunnen gelukkig wel worden verwijderd, behalve OneDrive. We begrijpen dat fabrikanten dit doen om de prijs van het toestel een beetje te drukken, maar het blijft jammer dat je bij aankoop van je gloednieuwe toestel al direct de bezem er doorheen moet halen. Dat geldt zeker nu een fabrikant als Nothing het tegendeel bewijst en bij zijn goedkopere toestel helemaal geen bloatware meelevert en zelfs zijn 'eigen' apps tot een minimum beperkt.
Naast al deze apps levert Samsung de inmiddels bekende 'eigen' apps mee met de toestellen. Denk daarbij aan Samsung Calculator, Global Goals, Health, Internet Browser, Notes, Voice Recorder, SmartThings en Klok.
Een ander punt waarop Samsung een onderscheid maakt tussen de midrange- en high-end toestellen, is de softwareondersteuning. Samsung heeft het aantal jaar dat zijn toestellen worden ondersteund, verhoogd naar zeven. Dit geldt echter alleen voor de high-end toestellen. De midrangetoestellen, waaronder dus de A35 en A55, worden nog steeds vijf jaar lang voorzien van beveiligingsupdates en vier OS-upgrades. Dat betekent dat de toestellen tot 2029 worden bijgewerkt. Hoewel we het jammer vinden dat het updatebeleid van Samsung niet uniform is, is het nog steeds beter dan dat van menige andere fabrikant in deze prijsklasse.