De Galaxy Watch 6-serie zijn de eerste horloges die gebruikmaken van Google Wear OS 4.0. Twee jaar geleden nam Google Wear OS drastisch op de schop, wat resulteerde in Wear OS 3.0, dat op veel punten substantieel verbeterd was ten opzichte van Wear OS 2.x. Vorig jaar kwam Google met Wear OS 3.5, dat enkele kleine verbeteringen bood en de Galaxy Watch 6 maakt nu dus gebruik van versie 4.0. Wie grote veranderingen verwacht, moeten we teleurstellen. Google claimt zelf dat de nieuwste versie van het OS 'behaviour changes' bevat die de prestaties, accuduur, beveiliging en privacy verbeteren. Daarnaast is er ondersteuning voor het nieuwe Watch Face Format, dat gebruikmaakt van XML en waarmee watchfaces gemaakt kunnen worden zonder eigen embedded code, omdat ze onderliggende functionaliteit van Wear OS gebruiken.
Daarnaast biedt Wear OS 4.0 ondersteuning voor Tiles 1.2. Daarmee kan tilesdata, zoals hartslag, elke seconde live worden geüpdated en gebruikmaken van animaties. Animaties zien we in Wear OS 4.0 ook terug bij de nieuwe Slash Screens, korte (logo)animaties die in beeld verschijnen bij het starten van de app.
Dat laatste is meteen een duidelijk verschil tussen de Watch 5 en Watch 6. Bij het starten van apps laat de Watch 6 inderdaad een korte animatie zien van het logo van de app, dat vanaf de rand van het scherm naar het midden beweegt, terwijl de Watch 5 dat niet doet. Een kleine visuele verfraaiing, maar bij mijn head-to-headtests viel op dat de Watch 5 apps soms wel marginaal sneller startte dan de Watch 6. In de week voor publicatie van deze review is Samsung ook begonnen om Wear OS 4.0 en One UI 5.0 uit te rollen naar de Watch 4- en 5-serie (info), waardoor deze nu ook van de nieuwe functies gebruikmaken.
One UI 5.0
Net als de Watch 4 en 5 is ook de Watch 6 voorzien van Samsungs eigen One UI-schil. Het Nieuwe One UI 5.0 lijkt als twee druppels water op One UI 4.5 van de Watch 5, met als belangrijkste verandering dat de Watch 6 wat meer animaties heeft in de interface. De opzet van de menu’s is echter identiek.
Als je vanaf de watchface naar beneden swipet, krijg je een menu met snelle instellingen, met hierin shortcuts naar een aantal apps en functies. Veeg je vanaf de watchface van links naar rechts, dan krijg je een of meer tegels met notificaties te zien. Swipe je van beneden naar boven, dan krijg je een gridview met iconen van alle geïnstalleerde apps. Vanaf de watchface van rechts naar links swipen levert toegang tot alle beschikbare tiles.
De Galaxy Watch 6 heeft net als zijn voorganger twee langwerpige knoppen aan de rechterzijde van de behuizing. Beide knoppen hebben verschillende functies. De bovenste knop, de ‘starttoets’, brengt je na een korte druk altijd terug naar de watchface. Houd je de knop langer ingedrukt, dan wordt daarmee standaard de Bixby-spraakassistent geactiveerd, maar je kunt deze ook zo configureren dat hij je Google Assistent oproept. Druk je de knop snel tweemaal achter elkaar in, dan brengt dat je standaard terug naar de laatst gebruikte app, maar je kunt elke geïnstalleerde app aan deze dubbelklik koppelen. De onderste knop doet dienst als terugknop. Je kunt er echter ook voor kiezen om met één druk een overzicht van pas gebruikte apps te zien.
Meer focus op gezondheid
Samsung heeft tal van kleine veranderingen doorgevoerd aan de sport- en gezondheidsfuncties van de Watch 6. Het legt veel nadruk op de verbeterde slaaptracking, waarbij het belooft nu beter inzicht te geven in slaappatronen, en uitgebreidere rapportage en ‘slaapcoaching’ biedt. Die laatste functie laat je via de apps een paar vragen beantwoorden (‘Word je minstens tweemaal per nacht wakker om naar het toilet te gaan?’ ‘Vind je het 's avonds moeilijk in slaap te vallen?’ ‘Wat zijn je vrije weekenddagen of vrije dagen in de week?’ ‘Drink je alcohol en/of cafeïne?') om vervolgens, na zeven dagen slaapmeting, aan te geven welk ‘slaapdier’ jij bent. Ik blijk een leeuw te zijn, wat betekent dat ik gezonde slaappatronen heb, op consistente tijden slaap en voldoende diepe slaap krijg. Dat laatste kan ik moeilijk objectief verifiëren, maar consistente slaaptijden en een gezond slaappatroon had ik tijdens de test van het horloge zeker niet altijd. Het coachingprogramma helpt je vervolgens met tips om verbeteringen aan te brengen in je slaappatroon.
Voor wat de slaapmeting zelf betreft kan ik zeggen dat de Watch 6 vrij nauwkeurig registreert wanneer ik in slaap val en ontwaak. De registratie hiervan komt doorgaans overeen met mijn eigen observatie, met de metingen van de Garmin Epix Pro, die ik tijdens de test om mijn andere pols droeg, en met die van de Google Nest Hub 2.0, die met zijn Soli-radar nauwkeurig slaap kan vastleggen. Samsung probeert, net als andere fabrikanten, ook onderscheid te maken tussen verschillende slaapfasen. Om hier echt iets zinnigs over te zeggen, moet je dit afzetten tegen metingen met een eeg-apparaat en dat heb ik niet. Ik ga hier dus geen oordeel over vellen.
Als algemeen gezondheidshorloge heeft de Watch 6 ook veel te bieden. Het horloge telt uiteraard stappen, meet desgewenst continu je hartslag en leidt daaruit ook jouw stressniveau af. Net als zijn voorganger kan de Watch 6 bovendien ecg-filmpjes maken en jouw lichaamssamenstelling meten. Dat laatste is een beetje natte vingerwerk, waarbij opeenvolgende metingen soms wezenlijk andere resultaten tonen. Dat geldt ook voor de ingebouwde bloeddrukmeter. Deze werkt sowieso pas nadat je hem hebt geijkt met een normale manchetmeter. Overigens geldt dat de ecg- en bloeddrukfuncties de Samsung Health Monitor-app op de gekoppelde smartphone vereisen, een app die alleen voor Samsung-telefoons beschikbaar is. Heb je een Android-telefoon van een ander merk of een iPhone, dan zijn deze twee functies dus niet beschikbaar.
Sport
Ook op sportvlak heeft Samsung een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu een ‘track run’-optie, waarbij je kunt aangeven in welke baan je loopt op een 400-meteratletiekbaan, waarna het horloge elke ronde precies de juiste afstand vastlegt. Deze functie is al langer beschikbaar op horloges van onder andere Apple en Garmin, en voor baanlopers is het fijn dat Samsung dit nu ook toevoegt. Een andere verbetering is de mogelijkheid om te wachten tot er gps-lock is voordat de registratie van een sportactiviteit start. Voorheen telden Samsung-horloges bij selectie van een work-out af van drie naar nul, waarna de work-out startte, ook als er nog geen locatiefix was. Dat is nu dus opgelost.
Daarnaast kan de Watch 6 alles wat zijn voorgangers ook konden. Dat betekent dat er veel verschillende sporten ondersteund worden en het horloge veel informatie biedt, met onder ander tijd, afstand, tempo en bij hardlopen bijvoorbeeld ook informatie over grondcontacttijd en symmetrie. Samsung heeft ook een audiogids ingebouwd, waarbij je via spraak na elke kilometer een samenvatting van de belangrijkste gegevens opgelezen krijgt. Na afloop van een activiteit krijg je zelfs een samenvatting op het horloge en in Samsungs Health-app voor smartphones kun je nog veel meer inzichten krijgen. Activiteiten kunnen bovendien gedeeld worden met apps van derden. Dat kan direct naar Strava en Technogym, maar ook via Health Sync.
In de praktijk
Mijn mening over Wear OS is eigenlijk niet veranderd ten opzichte van vorig jaar, lees de review van de Google Pixel Watch en Samsung Galaxy Watch 5 Pro er vooral op na voor uitgebreidere informatie. De gebruikservaring van Wear OS 4 op de nieuwe Galaxy Watch 6 is eigenlijk vrijwel gelijk aan die van Wear OS 3.5 vorig jaar op de Galaxy Watch 5. In het kort is Wear OS met afstand het compleetste besturingssysteem voor smartwatches die je aan een Android-telefoon kunt koppelen. Wear OS heeft inmiddels een groot aanbod aan apps voor toepassingen die uiteenlopen van smarthomebediening tot passwordmanagers, en met Samsungs One UI is weinig mis. Je kunt uiteraard eenvoudig notificaties lezen en hierop antwoorden via een onscren keyboard of - Engelstalig - met Samsungs Bing spraakassistent. Daarnaast kan je zoeken en opdrachten uitvoeren via Bing of Google Assistent, navigeren met Google Maps, offline muziek afspelen met diensten als YouTube Music, Amazon Music of Spotify, en betalen met Google Pay, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het app-aanbod voor Wear OS is inmiddels heel uitgebreid en buiten apps die zicht richten op sport en gezondheid, is zijn er bijvoorbeeld ook veel apps die smarthomeintegraties mogelijk maken, een punt waarop Wear OS mijlenver voorloopt op andere wearableplatformen die met Androidsmartphones samenwerken, zoals de software van Huawei, Garmin, Fitbit en Amazfit. Het enige echte nadeel aan Wear OS is wat mij betreft dat het bepaald niet zuinig met energie omspringt, getuige de accuduur van alle Wear OS horloges, inclusief de nieuwe Galaxy Watch 6 Classic.