Door Jurian Ubachs

Redacteur

Final Fantasy XVI Review

Maakt andere keuzes maar blijft goed

06-07-2023 • 06:00

115

Multipage-opmaak

Breken met FInal Fantasy-tradities

Final Fantasy XVI

De (voorlopig) exclusieve PlayStation 5-game Final Fantasy XVI doet veel anders dan eerdere games in de serie. De game kent een donkerder thema, een klassiekere highfantasysetting en een realtimevechtsysteem. Doorgewinterde 'FF-fans' zullen daar wellicht even aan moeten wennen, maar het biedt tegelijk een mooie kans voor gamers die eerder niet werden gegrepen door de langlopende rpg-serie. Het vechten werkt lekker en laat gamers flink experimenteren met alle verschillende vaardigheden en aanvallen die Clive leert. Het verhaal is goed en wordt verteld door prachtige tussenfilmpjes. Soms zijn die wel wat aan de lange kant, maar vervelen gaat het nooit. De game beleeft zijn piek tijdens diverse baasgevechten, die het predicaat 'episch' meer dan verdienen. Het zijn vooral deze fantastische gevechten die de game over de streep trekken voor een Excellent-award. De game heeft namelijk wel wat last van wisselende prestaties, die soms leiden tot ruwe randjes in de graphics en de inhoud van de sidequests had wat creatiever gekund. Verder is deze Final Fantasy XVI een aanwinst voor de serie en wellicht zelfs in staat een nieuwe doelgroep richting Final Fantasy te trekken.

Getest

Final Fantasy XVI, PS5

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 27,95

Vergelijk prijzen

De Final Fantasy-games, zestien stuks exclusief spin-offs en remakes, hebben onderling voor het grootste deel niets met elkaar te maken. Als je zelf meer dan twee games in de roemruchte serie hebt gespeeld, wist je dat waarschijnlijk al. Enkele games borduren wel op elkaar voort en er zijn elementen en namen die in veel games opnieuw gebruikt worden. Dat maakt het verwarrend. Waarom zou het personage ‘Cid’ in de ene game immers niet gewoon dezelfde persoon zijn als Cid in een andere game? Dat is dus niet zo: het is een terugkerend personage, maar wel steeds een andere persoon. Verder zijn kristallen, als bron van magie, altijd aanwezig in Final Fantasy-games. Zo is elke nieuwe 'FF' dus altijd anders dan zijn voorganger. Toch is Final Fantasy XVI méér anders dan zijn voorgangers. En daarmee weet de game wellicht een heel nieuwe doelgroep aan te spreken.

Ik ben onderdeel van die doelgroep. De keren dat ik Final Fantasy heb geprobeerd, kon het me nooit erg bekoren. Final Fantasy VII Remake vond ik prima, maar XV deed me dan weer niets. Ik had XVI dan ook niet al te nadrukkelijk op de radar staan, ook omdat een Final Fantasy-game goed en wel doorspelen toch altijd een tijdrovende exercitie is, wat niet altijd in de planning past. Ik was er vooral daarom eigenlijk al van overtuigd dat ik deze editie dan ook niet zou gaan reviewen op Tweakers. Ik besloot de game op een vrije dag even uit te proberen, want ja, ik was toch nieuwsgierig geworden na de eerste reacties... en ik was binnen enkele uren compleet hooked. Het was een tikkie onverwacht, maar zo is het leven soms.

Final Fantasy XVI

Wat daarbij voor mij absoluut helpt, is dat deze Final Fantasy-game een herkenbare setting heeft. Begrijp me niet verkeerd: de look schreeuwt Final Fantasy. De namen zijn herkenbaar, de kristallen en bijbehorende magie zijn aanwezig, maar buiten die factoren is er vooral veel anders. De makers kozen voor deze game voor een klassieke highfantasysetting. Elfjes, orks en goblins dus? Nou ja, niet dat die meteen de boventoon voeren, maar twee van die drie groepen zijn zeker aanwezig. Denk verder aan zwaarden, forten en paleizen, ridders en ga zo maar door. Het is hoe de middeleeuwen eruit gezien zouden kunnen hebben als ze zich in het Final Fantasy-universum hadden afgespeeld.

De speler neemt in dit verhaal de rol aan van Clive Rosfield en bestuurt gedurende het verhaal, op enkele momenten na, alleen deze geboren prins van het Hertogdom Rosalia. Ook daarin vinden we een duidelijke wijziging ten opzichte van de vaste Final Fantasy-formule. De speler bestuurt in de serie namelijk meestal niet alleen het hoofdpersonage, maar ook de personages die met hem of haar meereizen. Je had controle over de hele party. Dat is nu niet zo. Clive kan orders geven aan zijn trouwe viervoeter Torgal, maar eventuele reisgenoten vechten zelfstandig.

Die wijziging heeft alles te maken met een andere, nog belangrijkere wijziging. Final Fantasy is van oudsher namelijk een game waarin gevechten turn-based gebeuren. In recente jaren zien we daar wat alternatieven voor, zoals dat je in de Final Fantasy VII Remake kunt kiezen of je in real time wilt vechten of terug wilt vallen op de turn-based variant. Die laatste haalt wat actie uit de game, maar geeft de speler tijd om na te denken en zorgt zo voor meer controle. Final Fantasy XVI kiest echter voor een realtimevechtsysteem zonder zijwieltjes. Snellere actie is dus het devies. Het zou best kunnen dat dat doorgewinterde FF-fans niet meteen bevalt. Liefhebbers van actie-rpg's, zoals ik, kunnen echter geen betere Final Fantasy treffen dan deze.

Epische baasgevechten

Final Fantasy XVI neemt spelers mee naar Valisthea, een land dat wordt gedomineerd door vijf grote kristallen, die de bron zijn voor alle magie in de wereld. De aanwezigheid van deze kristallen zijn al lange tijd oorzaak van de ene na de andere oorlog, want elke factie in de wereld wil niets liever dan de controle hebben over meer van deze kristallen. Makkelijk is dat niet, want elke factie heeft een Dominant. Deze Dominants zijn personen die de kracht van een Eikon kunnen oproepen. Eikons zijn enorm machtige wezens die hun Dominants voorzien van speciale gaven. De machtigste truc van allemaal is dat Dominants kunnen veranderen in hun Eikon. In die vorm vegen ze complete legers met het grootste gemak van de aardbodem af. Hoofdpersoon Clive begint het verhaal als schildwacht voor zijn broertje Joshua, die de Dominant van de Fenix is, de Eikon van vuur. In de openingsfase krijg je de verwoestende kracht van de Eikons goed mee als Titan (aarde) en Shiva (ijs) het tegen elkaar opnemen en daarbij een compleet gebied met de grond gelijk maken.

Het verhaal van Final Fantasy XVI kent dus verschillende lagen. Uiteraard moet Clive iets met al die Eikons, maar als prins van Rosalia heeft hij ook een aandeel in de oorlog die gevoerd wordt door de verschillende facties. Daarnaast wordt het land ook nog eens bedreigd door 'the blight': een goedje dat zich steeds verder verspreidt en al het land onvruchtbaar en levenloos achterlaat. Er zijn in Valisthea dus problemen genoeg.

Final Fantasy XVI

Hoe dat allemaal zit en wat Clive er aan moet doen, kan ik natuurlijk niet vertellen. Wel kan ik zeggen dat de game meerdere kleinere verhaaltjes en de overkoepelende hoofdverhalen op meerdere momenten op een mooie manier bij elkaar weet te brengen. De game leunt daarbij stevig op de tussenfilmpjes. Nee, serieus: deze game bevat echt heel erg veel tussenfilmpjes. Ben jij het type dat games alleen speelt voor gameplay en filmpjes altijd overslaat, dan zou ik er niet eens aan beginnen. Je zit regelmatig lang toe te kijken. Ik heb het niet geklokt, maar er moeten zeker filmpjes van meer dan een kwartier tussen hebben gezeten. Een enkele keer vond ik dat storend, zeker als meerdere lange filmpjes relatief kort op elkaar volgen, maar in de regel was het toch vooral genieten geblazen.

Heerlijk spektakel

De filmpjes zijn van hoog niveau; dat mag duidelijk zijn. Het is dan ook bepaald geen straf dat de game filmpjes en gameplay vaak met elkaar verweeft. Eindbaasgevechten bestaan vaak uit meerdere fases, met tussendoor korte filmpjes en soms wat quicktime-events om de gevechten nog wat epischer te maken. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe ontzettend tof het resultaat daarvan is. Sommige van deze gevechten nemen rustig een half uur in beslag en de een gaat nog meer over de top dan de ander. De gevechten worden op die manier een verhaal op zich en elke keer als je denkt dat je alles wel gezien hebt, doet de volgende scène er rustig nog een schepje bovenop. Het is een heerlijk spektakel, dat niet geremd wordt door enige vorm van realisme.

Dat de gevechten uit meerdere fases bestaan, heeft ook weer te maken met de Eikons. Clive komt met regelmaat tegenover een van de Dominants te staan en zodra die ‘primen’, wordt Clive geforceerd om te veranderen in zijn monsterlijke alter ego Ifrit. Spelend als dit monsterlijke vuurbeest ga je de strijd aan op een totaal ander niveau dan Clive zou kunnen doen. Je komt met Ifrit onder het oppervlak van de aarde en in de ruimte terecht. Niets lijkt te gek en alles gaat gepaard met prachtige visuele effecten. De game weet daarnaast de balans tussen het realtimevechten en de quicktime-events in evenwicht te houden. De titanengevechten tussen de Eikons zorgen keer op keer voor absolute hoogtepunten.

Veel content, maar niet allemaal even sterk

Hoe hoger de pieken zijn, hoe dieper de dalen voelen. Dat is in Final Fantasy XVI ook merkbaar. De game als geheel is uitstekend, daar kunnen we kort over zijn, maar er zijn zeker momenten waarop de game zijn aantrekkingskracht soms wat verliest. De grootste schuldigen daaraan zijn de ronduit fantasieloze sidequests. Oké, er zijn uitzonderingen die best leuk in elkaar zitten, maar veel te vaak komen de extra missies neer op simpele fetchquests en repetitieve taakjes waar je na verloop van tijd geen zin meer in hebt. Ook de timing is vreemd. De game mixt het aanbod van sidequests best goed in, maar laat die balans in de eindfase helemaal los. Wanneer je op de drempel van het ultieme gevecht staat, knalt Final Fantasy XVI er nog eens een stuk of zes extra quests in, boven op de vier die er een hoofdstuk of twee eerder al bij gegooid worden. Is dat niet een beetje laat? Je zit op dat moment al vol in de eindfase, de wereld… nou ja, zonder details, maar het gaat niet zo lekker met Valisthea op dat moment. En dan moet Clive nog even de lokale bevolking een handje helpen met wat taakjes, terwijl hij zich klaarmaakt voor het allesbeslissende gevecht dat het lot van de wereld zal bepalen? Met mega monsters die met elkaar vechten in de ruimte wil ik best mee, maar hier trek ik toch een streep.

Jagen

Alle gekheid op een stokje: de inhoud van de sidequests en de timing van die laatste sidequests, maakte dat ik er een heel aantal heb overgeslagen. Daarmee is niet gezegd dat alle extra content waardeloos is. Zo heb ik me prima vermaakt met het Hunt Board. Op dit bord worden extra sterke monsters verzameld, die Clive dan kan opzoeken en verslaan, voor aardig wat XP en goud, maar ook schaarse grondstoffen die nodig zijn om speciale wapens en armor te laten maken. De gevechten tegen de sterkste van deze wezens zijn ook nog eens behoorlijk uitdagend. Final Fantasy XVI vraagt niet overdreven veel van je vaardigheden, maar de S-Rank-monsters kunnen het je toch knap lastig maken. Dat komt ook omdat ze aanvankelijk een veel hoger level hebben dan Clive, dus als je ze wat later opzoekt, wordt het allicht makkelijker.

Final Fantasy XVI

Final Fantasy XVI houdt rekening met gamers die actiegames moeilijker vinden. Je kunt desgewenst speciale ringen dragen die de gameplay makkelijker maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ring die zorgt dat Clive automatisch een gezondheidsdrankje drinkt als hij bijna dood is, of die het ontwijken van aanvallen automatisch voor je doet. Dat ging mij wat ver, maar de ring die zorgt dat je hond automatisch vijanden aanvalt, vond ik een handige. Ik had het druk genoeg met mijn aanvallen, dus de hond steeds commando’s geven, vond ik niet handig werken. Die ring lost dat dan voor je op. Het is een leuk systeem dat je op een subtiele manier laat spelen met de moeilijkheidsgraad.

Spelen met Eikons

De moeilijkheidsgraad hangt natuurlijk samen met de gevechten in de game en daarmee met het realtimevechtsysteem. Dat systeem laat spelers standaardaanvallen doen, springen, ontwijken en allerlei speciale aanvallen uitvoeren. Die speciale aanvallen hangen samen met Eikons die Clive verslagen heeft. Zodra je meer dan drie varianten hebt, zul je moeten kiezen welke Eikons je actief hebt. Elke Eikon heeft diverse aanvallen, die je kunt vrijspelen en verbeteren via de skilltree. Een keuze voor een Eikon betekent trouwens niet dat je de aanvallen hoeft te gebruiken die bij die Eikon horen: je kunt aanvallen met elkaar wisselen en zo je best mogelijke samenstelling klaarzetten voor gevechten. Wanneer je de werking van je aanvallen goed kent, ontwikkel je vanzelf een patroon waarmee je grote groepen vijanden snel uitschakelt. Het is bovendien leuk om met de verschillende Eikons te spelen om te kijken welke aanvallen het fijnst werken.

Final Fantasy XVI

In de eerste dagen dat je de game speelt, gaat vechten met groepjes vijanden hand in hand met het verkennen van de spelwereld. Die is lekker veelzijdig en mede daardoor ook leuk om te verkennen. Dat aspect zwakt naarmate je verder komt wel wat af, maar erg is dat niet. De game kent een fasttravelsysteem met veel punten waar je heen kunt reizen en na een tijdje krijg je ook een Chocobo, de van veel andere Final Fantasy-games bekende megakip, om op te rijden, waardoor het makkelijker wordt om langs vijanden te rennen en lekker snel door te gaan met je quests.

New Game+

Vroeg of laat kom je dan bij het einde en speel je de game uit. Volgens de makers duurt de mainquest zo’n 33 uur, als je daarbij dan alle optionele quests laat liggen. Doe je die wel, dan rek je de game naar zo’n 65 tot 70 uur. Na het voltooien van het verhaal heb je de optie om de game nogmaals door te spelen in New Game+. Clive houdt zijn gear en abilities, wat de game dan wel erg makkelijk maakt. Daarom kun je dan een nieuwe modus kiezen: Final Fantasy Mode. In deze modus zijn alle vijanden een stuk sterker en schuift de levelcap voor Clive op van 50 naar 100. De normale modus spelen, kan trouwens ook leuk zijn, want de game houdt bij hoe effectief je bent in gevechten en daar komt dan een score uit. Deze meer arcadeachtige manier van Final Fantasy XVI spelen, leidt tot strijd op leaderboards om de hoogste scores en ook dat geeft een extra dimensie aan deze toch al lijvige game.

Mooie beelden, wisselende prestaties

In zijn presentatie is Final Fantasy XVI op en top ‘Jrpg’. De setting mag dan wel meer in lijn zijn met wat westerse role-playing games laten zien, wie een blik op het spel werpt, ziet de Japanse roots en de herkenbaarheid van Final Fantasy. Dat zit in allerlei visuele eigenschappen, zoals de haarstijlen van de hoofdpersonages, de stijl van de gezichten en ga zo maar door. Een waardeoordeel is dat absoluut niet. Sterker nog: Final Fantasy XVI ziet er overwegend schitterend uit.

Overwegend schitterend. Dat is stiekem heel onduidelijk. Als een weerkundige zegt ‘overwegend mooi weer’, ga je dan naar het strand of niet? Dus, even duidelijker: Final Fantasy XVI is prachtig ontworpen. Het idee achter de spelwereld is gaaf, de personages zien er heel goed uit en de visuele effecten en vooral het kleurgebruik daarbij spatten van het scherm af. In beweging vertoont de game echter ook wat ruwere randjes. Daar komen we zo op. Voor de spelwereld geldt daarbij dat de omgevingen lekker divers zijn, maar tegelijk is niet elke omgeving even mooi of indrukwekkend. Sommige stukken ogen best leeg of in hun aankleding wat simpel. Dat vormt amper een belemmering voor het spelplezier, maar dat zijn wel de puntjes waardoor we over de grafische prestaties niet onverdeeld positief kunnen zijn.

Final Fantasy XVI

De basis van de (overwegende) pracht en praal ligt bij een engine die Creative Business Unit III speciaal voor Final Fantasy XVI heeft ontwikkeld. Creative Business Unit III stond voorheen bekend onder de veel spannendere naam Business Division 5 en was verantwoordelijk voor Final Fantasy XI en XIV. Aanvankelijk wilde het team voor Final Fantasy XVI de voor deel XV gebruikte Luminous-engine gebruiken, maar het team achter die engine was op dat moment nog druk bezig met content voor FF XV en had nog geen tijd gehad om handleidingen te prepareren. Oftewel: werken met Luminous bleek geen optie. Waarom Unreal Engine ook werd afgekeurd, is niet duidelijk, maar er werd dus gekozen voor een nieuwe, eigen engine, speciaal voor Final Fantasy XVI. De makers zijn wel eens gevraagd naar de naam van deze eigen tech, maar gaven aan dat de engine geen naam heeft.

De engine zorgt in elk geval voor prachtige beelden, zowel in filmpjes als in de gameplay. Wanneer je als speler verschillende aanvallen achter elkaar doet en tegenstanders ook allerlei magische aanvallen doen, vliegen er meer visuele effecten over je scherm dan je je kunt voorstellen. Daarnaast slaagt de engine er ook in de schaal voor gevechten tussen Eikons te vergroten ten opzichte van normale gevechten. Dat was volgens de makers een van de grootste uitdagingen voor deze game. De vechtende monsters hebben gebieden nodig die makkelijk vijf tot tien keer zo groot zijn als de gebieden waarin Clive als mens zijn gevechten voert. De switch naar zo’n groter speelveld moet bovendien soepel gaan. Daarin slaagt de game met vlag en wimpel.

Framerate-mode vs. Quality-mode

Tegelijkertijd is ‘soepel’ een woord dat vaak ook juist niet bij Final Fantasy XVI past. De game is mooi, maar heeft het op het gebied van prestaties lastig. Het begint allemaal met de keuze tussen de Framerate-mode of de Quality-mode. De Quality-mode is vergrendeld op 30 frames per seconde en schommelt tussen de 1080p en 1440p, wat wordt geüpscaled naar 4k. De Framerate-mode rendert in 1080p of lager en draait in maximaal 60 frames per seconde. Je kunt in de clip hieronder zien dat die 60 frames per seconde lang niet altijd gehaald worden, maar ik had geen analaysesoftware nodig om daar achter te komen. De dips in performance zijn merkbaar tijdens het spelen. Gelukkig zit de pijn meer in rondlopen door bijvoorbeeld een grote stad dan in gevechten met veel visuele effecten. Daar blijven de prestaties meestal op orde, dus dat scheelt.

Daar komt nog bij dat de game er soms ook minder mooi uitziet. De vormgeving van sommige delen van de wereld, de personages, de visuele effecten, de cinematografische kwaliteit van de tussenfilmpjes: allemaal uitstekend. Er zijn genoeg momenten dat je daar zeker van kunt genieten. Op andere momenten merk je echter dat de game de resolutie weer naar beneden bijstelt als het wat zwaarder wordt en dan zie je links en rechts wat lelijke kartelrandjes en valt op dat het detailniveau in de omgeving flink minder wordt. Het is een keerzijde van de medaille die we best kunnen accepteren naast alle pracht en praal, maar dat Final Fantasy XVI technisch beter had gekund, is geen al te hete take.

Conclusie

Als je me tot een week of twee geleden had gezegd dat ik fan zou worden van een Final Fantasy-game, had ik je voor gek verklaard. Niets ten nadele van de serie, maar zoals beschreven in de intro: het is meestal niet aan mij besteed. Tot nu. Final Fantasy XVI combineert een bepaalde mate van herkenbaarheid van de serie met nieuwe elementen die deze game bij uitstek geschikt maakt voor gamers die best van rpg’s houden, maar nooit gegrepen werden door Final Fantasy. Het realtimevechten werkt prima, het verhaal is goed en de gevechten tussen Eikons zorgen voor baasgevechten die hun weerga niet kennen. Matige prestaties en saaie sidequests, alsmede stukken van de spelwereld die wat minder geïnspireerd ogen, drukken het oordeel nog wel een beetje, maar zelfs dan is Final Fantasy XVI gewoon een prima game. Voorlopig is het wel een prima game die alleen PlayStation 5-eigenaren kunnen spelen. Square Enix heeft in het verleden gezegd dat de game ‘ten minste zes maanden exclusief zou zijn voor de PS5’, maar heeft nog niets concreets aangekondigd rond de eventuele versies voor andere platformen.

Reacties (115)

115
115
54
0
0
46
Wijzig sortering
Tijdje geleden met een missie gestart om elke grote FF opnieuw te spelen. Inmiddels ben ik bij. Deel X-2 dus deze komt zeker op mijn lijstje. Persoonlijk vind ik het jammer dat de gevechten volledig realtime zijn geworden. De turnbased of later semi turnbased gaven toch iets meer diepgang in de gevechten waarbij je bij elke aanval, verdediging of support ronde Goed moest nadenken.
Ik snap je punt helemaal maar ik heb het vooral bij 15 al helemaal geaccepteerd. het is gewoon eigenlijk niet meer van deze tijd en als ze dat zouden doen haalt het denk ik vooral voor zo'n mooie game als 16 nu is de immersie weg. En tegelijkertijd spreek je dan een veel kleinere groep gamers aan. Er zijn ontzettend veel mensen die nu FFXVI zijn gaan spelen waarvoor het ook echt de eerste Final Fantasy game is. Dat was denk ik veel moeilijker wanneer het nog wel turned base was.

Tegelijkertijd is dit niet de eerste keer dat er changes in het combat systeem zaten toch. Final Fantasy X ging ook al af van het ATB systeem en ging over naar CTB en FFX was een geweldige game. Toen waren er overigens ook mensen die het vervelend vonden dat het combat systeem wat anders was :P

Het punt wat je maakt over het nadenken tijdens gevechten ben ik het helemaal mee eens. Alleen ben ik zelf ook op het punt dat ik het niet meer wil met name dat het je uit die immersie haalt.
Niet meer van deze tijd is absolute onzin, Persona 5 Royal was turnbased en dat is één van de tofste combat systems in een JRPG
De FF serie is verder gegaan, maar het JRPG genre leeft nog steeds in zoals je zegt games als Persona. Ook Square geeft zelf nog 'echte' JRPGs uit, alhoewel dat eerder vergane glorie van de oudere games is (bijv. de pixel remasters). Maar buiten Square komen er ook nog genoeg games uit in het genre.
Ook Square geeft zelf nog 'echte' JRPGs uit, alhoewel dat eerder vergane glorie van de oudere games is (bijv. de pixel remasters).
Vergeet Octopath Traveler niet :o
Niet meer van deze tijd is absolute onzin,
Hoewel ik ook wel van turn-based hou (XCOM), ben ik het wel met hem eens.
Vergeet niet dat er een heel nieuwe generatie gamers is die nooit de oude varianten hebben gespeeld (en een korte aandachtsspanne hebben). De verwachting bij die spelers zal anders zijn.
Andere belangen.

Persona 5 heeft toch ongeveer 2 miljoen exemplaren minder verkocht dan bijvoorbeeld FF15 (8 miljoen tegenover 10 miljoen), en dat is nadat Persona 5 Royal meerdere keren als losstaand spel is uitgebracht en ook nog eens op de Switch.
Dat komt omdat Persona echt nog een enorm onbekende naam is bij de grote casual gamers. Final Fantasy is daarintegen een gevestigde naam.
Klopt, hebt alleen FF7 gespeeld op de PSP. Ik ben geen fan van turn based. Ik vind het ook intimiderend om een game op te pakken die deel 16 heet, moet eerst research doen of het uberhaupt leuk is voor een nieuwkommer qua verhaal etc..
De nummers bij Final Fantasy zeggen eigenlijk niks. Er kunnen soms referenties in zitten wat leuk is voor de fans maar ze maken het over het algemeen altijd zo dat je het als complete stand alone game kan spelen. En dat is bij 16 helemaal het geval.

Maar dit is inderdaad iets wat ik wel vaker hoor van "nieuwe" spelers, dat het intimiderend over komt.
Daar heb ik bij de FIFA reeks in elk geval niets van gemerkt ;)
elke 'mainline' Final Fantasy game kan je los spelen; er zijn terugkerende elementen (denk aan bepaalde wezens, magic spells, namen van wapens, dat soort dingen), qua verhaal en karakters is elk deel losstaand.
Van deze tijd heeft geen relevantie tot de speelstijl van een game. Ik speel nog af en toe retro-games die ook beschouwd kunnen worden als 'niet van deze tijd' maar die imo veel leuker zijn als hedendaagse AAA games.
Dat kan zo zijn en ik hou daar ook van maar we hebben het over een nieuwe generatie gamers die ze hiermee ook willen aanspreken en dan blijft het gewoon een veel kleiner groepje die turned base wel tof vind. Sowieso zijn wij van de generatie die percentueel gezien veel games spelen. velen van ons zijn opgegroeid met games en een percentage daar van blijft hangen aan de hobby en kan die retro games dus waarderen.

Nieuwe generatie groeit veel minder op met gamen en meer met social media en mobile games. En die denken alleen maar "lelijk" bij zulke oudere spelletjes en games. Uiteraard ben ik aan het generaliseren maar in grote lijnen klopt het.

Zag laatst een onderzoek waarbij de grootste groep gamers 18-34 jaar oud was was. waarbij dat rond 2004 toen ik zelf ook 13-14 was, 10-18 jaar oud was bijv.
Waarom is een bepaald soort gameplay "niet meer van deze tijd?" Zijn action RPG's dan ook niet meer van deze tijd, omdat ondertussen de first person shooter is uitgevonden? Moet FF17 een FPS worden?

Ik vind het logisch dat FF zijn combatsysteem innoveert, en tot en met FF13-2 ging dat prima. Maar als je van gepauzeerde aanvalskeuzes naar een realtime, reactie-gebaseerde combat gaat, dan wordt het gewoon een totaal ander spel.
Klopt en dat is precies wat ze wilde met FFXVI om zo een breder publiek te bereiken. Misschien heb ik "niet van deze tijd" niet zo moeten benoemen.
Wat een gekke reactie. Niet meer van deze tijd? Een combat systeem van pokemon vind ik inderdaad niet meer van deze tijd. Maar games zoals Persona 5 en Shin Megami Tensei 5 laten zeker wel zien hoe tof turn based combat is, en nog steeds is. En je uit de immersion halen? Wat? Mij absoluut niet. Ik ben veel meer immersed als ik moet nadenken over mijn stappen tijdens combat, dan tijdens button mashen. Ik vind het niet erg dat FF16 een andere combat stijl heeft. Maar je argumentatie is wel heel scheef.
Wat zijn grote FF spellen?

In mijn beleving zijn dat 7,8,10,13,14,15 :)

[Reactie gewijzigd door Nightscope op 23 juli 2024 13:15]

Waarom sla je IX over, dat is mijn persoonlijke favoriet.
Same! Gisteren weer eens opgestart met de Moguri en Memoria mods, geniaal!
Ik heb die nooit gespeeld :p
Ik dacht, nu komt een heel betoog haha. Maar ik denk dat als je hem eens speelt hij ook wel in je lijstje zal passen :)
Ja IX was geweldig
De mainline FFs. Eigenlijk gewoon 1-16 (-11 en 14).
Iig starten bij 6. Imo het eerste grote epische meesterwerk en zonder enige twijfel top 3 aller tijden. 9 is ook een van mn favos. Waarom laat je die weg?

12 heb ik niet gespeeld, maar is volgens mij ook weer enorm goed.
12 was ook goed, een goeie tussenvorm tussen turn-based en real-time gevechten; dat was de eerste waar er niet een transitie is van de wereld naar een gevechts-arena. En ook, zoals nu in FFXVI, dat je maar 1 karakter actief bestuurt; in XV en XVI is het gedrag van je team volautomatisch, maar in XII had je een systeem om je team te automatiseren, een soort visuele programmeer-interface (met regels als "if health < 50% use health potion" bijvoorbeeld). Interessant.

En het heeft de aesthetics en dergelijke van Tactics, dat ook een favoriet is.
De grote FF spellen zijn voor mij de op zichzelf staande verhalen. Dan is het de vraag welke je zelf in de serie goed vindt.

In mijn ogen als volgt, beginnend bij 6:

Episch:
6 en 7

Goed, ook qua verhaal en uitdiepen characters:
8, 9 (moet je van houden) en 10 zijn super

En dan qua verhaal en/of characters uitdiepen een stuk zwakker, een mwah:
12 (eerste game die al afstapte van volledig ATB naar hybride), 13 (wel mooie graphics), 15 (ook mooie graphics)

En dan wat ik jammer vind in de reeks:
10-2
11 (online)
14 (online)

Ben wel erg benieuwd naar deze nieuwe versie!
14 is een prima game, maar het is een MMO dus het voelt wat minder gepolijst aan qua storytelling en er zit wat herhaling in.

Dat gezegd hebbende, de kritiek op de sidequests in XVI komt ook omdat ze aanvoelen als sidequests in XIV. Dat komt ook omdat de twee door hetzelfde team (of iig dezelfde unit & director) gemaakt zijn.
Ik heb niet de hele reeks gespeeld, maar ik moet zeggen dat 8 en 15 erg goede mini games hebben.
FF8 met Tripple Triad is geweldig!
FF15 uren bezig geweest met vissen... :P

Kaartspel van FF9 vond ik erg teleurstellend; Dus de goede mini game van FF9 was ook niet het kaarten maar de Chocobo's.
1,2,4,6,7,8,9,10,12,13,15 en nu 16 lijkt mij een terechte groep "grote" FF spellen met de mmo's buiten scope. Als de nieuwe 7 remake trilogie af is, kunnen die drie er volgens mij nog wel bij.

Dit deel lijkt mij weer prachtig. Wel steeds minder traditioneel FF, maar dat hoeft niet erg te zijn. Wel jammer dat hij vooralsnog PS5 exclusief is. Dat wordt voorlopig wachten....
Alle console delen vanaf de NES/SNES, dus los van de MMO en handheld versies.
Zelf nooit iets gehad met de turn based combat, heeft naar mijn idee teveel weg van een Magic the gathering kaart spel. Juist omdat deze realtime combat heeft ben ik geïnteresseerd.
Ik ben zelf een grote jrpg en turnbased fan en vond het ook eerst spijtig. Ik wist het ook niet toen ik het spel kocht dat het niet zo was. Wel... Geen enkele seconde het turnbased deel gemist. Dit is echt de next gen rpg... Alles voelt Next gen aan en het combat systeem is echt geweldig en blijft uitbreiden. Leuk om dit in de ff wereld te zien!
Sorry hoor, ik vind het een geweldige game, maar wat is er in godsnaam 'next gen' aan de game behalve de graphics?

Qua systemen, wereld, AI, quests, doet het echt absoluut 0,0 wat niet op een PS4 kon.

Wat maakt dit next gen?
XVI heeft wat dat betreft een andere vorm van diepgang bij combat, eerder vergelijkbaar met de Devil May Cry serie - alhoewel ik wel denk dat DMC het beter doet, waarschijnlijk ook omdat capcom meer ervaring met dat type spel heeft. iig, met DMC achtige spellen zit de diepgang in combo's en hoge scores halen, minder in turn-based strategie dat de oudere FF games hadden.
XVI heeft wat dat betreft een andere vorm van diepgang bij combat, eerder vergelijkbaar met de Devil May Cry serie - alhoewel ik wel denk dat DMC het beter doet, waarschijnlijk ook omdat capcom meer ervaring met dat type spel heeft
De combat in FFXVI is letterlijk door een (combat) designer van DMC ontworpen ;)
Ik heb laatst hetzelfde gedaan voor de komst van FFXVI en met de komst van de Pixel remaster was het leuk om bij 1 te beginnen. Alleen FFXIV heb ik niet meegenomen gezien ik die no actief speel en geen zin heb om helemaal opnieuw te beginnen. (terwijl ik met XI juist wel opnieuw ben begonnen).

't is het waard om inderdaad alle genummerde games weer eens te spelen, blijft een keigoede serie.
Leuk initiatief AlphaWierie! Maar als ik dit soort berichten zie vraag ik me meteen af waar een mens de tijd vandaan haalt om 16+ spellen uit te gaan spelen.
Bijzonder dat deze game zulke goede reviews krijgt. Ik speel al 25 jaar videogames waarvan (J)RPG's mijn favoriet zijn en FF 16 hoort daar -als game, niet bij. De TLDR is dat ff 16 ook een cinematic experience is > gameplay elementen maar in mijn ogen hoort dat niet bij een final fantasy. Het is dan ook een compleet ander soort spel geworden.

Wat ik mis zijn de uitgebreide rpg en FF eigen elementen (a la sphere grid, zodiac job system etc. elke FF had een ander systeem). De team samenstelling, levelen van 6 of 8 karakters, de status elementen (poison, slow etc), classes met bijbehorende skills, superbosses, rare game, geheime eikons, dungeons, geheime missies dmv interactie met karakters over de gehele wereld, minigames, een kaartspel oid (triple triad, blitzball bijv), hunts, grote steden ontbreken. Het vechtsysteem is opzich niet verkeerd echter mist het dan wél weer de diepgang van een DMC of NiER.

Wat het nu is, is vooral cutscenes kijken, een stukje repetitief vechten, wat loze sidequests, wat verhaal en een eikon fight. Rince & repeat.
Waarom is dat bijzonder? Het is gewoon een goed spel, het is qua gameplay alleen anders dan voorgaande Final Fantasy games maar qua verhaal, karakters en muziek is het overduidelijk Final Fantasy.

Ik snap dat sommigen de richting die ze hebben gekozen voor deze game niet waarderen, maar probeer het spel is te beoordelen voor wat het is in plaats van af te keuren omdat het X ontbreekt vergeleken met game Y. Het is namelijk niet zo dat een Final Fantasy game alleen maar een goede game kan zijn als het precies alle gameplay elementen van voorgaande games implementeert. Zo zou je andere games toch ook niet beoordelen? Daarnaast staat Final Fantasy toch bekend om het experimenteren met de formule, je ziet ook vaak dat mensen specifieke Final Fantasy games benoemen waar ze wel die klik mee hebben maar er zijn ook altijd games in de serie die ze niks vinden. Ik vind dit prima, wellicht is deze versie van Final Fantasy niks voor jou maar overduidelijk is het juist wel iets voor een andere groep mensen.
Ik vind het bijzonder dat het een goed "spel" word genoemd, er is namelijk niet veel spel meer over. Dat het qua gameplay anders is hoeft niet slecht te zijn (vergelijk GOW 3 met GOW 2018) maar in het geval van final fantasy word het met iedere iteratie minder gameplay. FF 15 versimpelde al veel, FF 16 doet daar nog een schep bovenop. Er word veel gestript om het maar zo te zeggen ter faveure van cutscenes en veredelde cutscenes (Eikon gevechten). Het battle system is ook minimaal. En nee het HOEFT ook niet hetzelfde te zijn, ik kon iedere verandering waarderen, van het junction system in 8 tot het zodiac job system in 12. Ik vind 16 gewoon een enorm kale game qua gameplay.
Er waren ook bij GOW 2018 mensen die teleurgesteld waren dat de gameplay zo veel veranderd was vergeleken met GoW 3. Uiteindelijk is het ook een geval persoonlijke smaak.

Ik vond de gameplay bij FF15 zelf bijvoorbeeld een stuk minder dan bij FF16, voor mij is FF16 een duidelijke vooruitgang qua action gameplay. En tsja, cutscenes bij een Final Fantasy game zijn toch altijd wel een belangrijk en lang onderdeel en ik geniet er zelf prima van. :)

Het blijft allemaal gewoon subjectief. Ik vind het heel jammer dat het spel voor sommige oude fans een teleurstelling is maar gelukkig lijken de meeste mensen toch enthousiast te zijn.
Waaronder ik, ik vond ook dat GOW ten nadele veranderd was (we hebben al zoveel 3rd person action games) echter is er net zoveel gameplay overgebleven. GOW ragnarok daargelaten, dat ging weer helemaal de verkeerde kant op qua speelbaarheid en ben daarom afgehaakt.

Tuurlijk horen cutscenes erbij, kijk naar metal gear solid en dus de oudere final fantasy games. Maar die brachten wel net zoveel gameplay elementen mee.

We kunnen er eeuwig over discussiëren, ieder zijn mening ;)
XVI is zeker wel beter qua combat dan XV, maar ik heb een hele waslijst aan issues met XV, dan zijn we hier nog wel even :p.
Ik vind het bijzonder dat het een goed "spel" word genoemd,
Dat vind ik niet zo verwonderlijk.
De vraag is of het een goede Final Fantasy is.

Ik denk persoonlijk dat het zelfs wel een goede FF, maar niet baanbrekend. Op SNES en PS1 heeft Squaresoft gewoon een aantal Jrpgs afgeleverd van het niveau Hall of Greats. Dat zijn gewoon stuk voor de stuk een aantal van de beste spellen ooit. FF6, 7, CT, Xenogears, etc.

Heb nu een uurtje of 15 in FF16 zitten en ben in de basis best een fan. Vind het tot nu toe beetje een hit or miss ervaring. De toon, het verhaal en cinematic nature spreken me erg aan. Battle system is echt niet mijn ding. Ik mis gewoon de diepgang en ook het strategische gevoel. En ook de gear en samenstelling van je team. Lekker klooien met materia bijv.

En misschien is dit een rare kronkel in mijn hoofd, maar ik vind nog steeds de Weapon cutscenes uit FF7 en die summon custscenes in FF9 (Odin, Bahamut, etc.) de beste. In FF16 is het heel bombastisch en groot en vet, maar de mystiek is er ergens ook beetje af. Ik heb Bahamut in story nu 1 keer gezien, maar vond dat eerste optreden niet zo episch als in bijv. 9. Vooral onoverzichtelijk.

Desalniettemin denk ik dat FF16 wel echt een goede game is. Niet perse mijn type game alleen.
Ik denk persoonlijk dat het zelfs wel een goede FF, maar niet baanbrekend. Op SNES en PS1 heeft Squaresoft gewoon een aantal Jrpgs afgeleverd van het niveau Hall of Greats. Dat zijn gewoon stuk voor de stuk een aantal van de beste spellen ooit. FF6, 7, CT, Xenogears, etc

En dit zou SE gewoon moeten kunnen afleveren naar mijn mening ;)

De OST rockt overigens nog wel gewoon, Soken heeft bij FF14 ook al prachtig werk afgeleverd.
Helemaal mee eens. Ik kan het de makers ook niet kwalijk nemen om eens wat anders te proberen. Of het resultaat naar je persoonlijke smaak is is natuurlijk afwachten; maar ik vind deze 'God of War meets DMC'-insteek goed geslaagd. En dan hebben we ook nog FF7:Rebirth in het vooruitzicht :)
Ja, ik vind het enthousiasme ook interessant. Ieder zo z'n voorkeur natuurlijk, maar de ervaring die deze game probeert te bieden doen een groot deel van de tales games naar mijn idee beter terwijl ze wel het echte RPG gevoel in stand houden.
Ik heb het idee dat men de 'oldschool' FF-vibe en gameplay tegenwoordig veel meer in games zoals Octopath Traveler probeert te stoppen. Wat ook begrijpelijk is: de mainline FF-games hebben een mega-budget en zullen ook een veel breder publiek moeten aanspreken.
Hopelijk is dit spel snel op de PC te spelen. :)
Minimaal half jaar al hebben developers gezegd dat het waarschijnlijk langer gaat duren.
Ik kan er ook echt niet op wachten! Ben een groots Final Fantasy fan maar bevind me tegenwoordig niet meer in de positie waar ik een hele console koop voor 1 game :P

Helaas is het uiterst minimaal een half jaar wachten maar Yoshida had al gezegd dat het waarschijnlijk nog een stuk later zal zijn.

Deze game ziet er fenomenaal uit maar wil er niet te veel van zien om het gewoon zelf te ervaren wanneer het wel op PC komt.

En hopelijk wordt het niet zoals de recentere PC ports die vervolgens helemaal flut draaien voor de eerste maand :P

[Reactie gewijzigd door Ricmaniac op 23 juli 2024 13:15]

"En hopelijk wordt het niet zoals de recentere PC ports die vervolgens helemaal flut draaien voor de eerste maand"

Niet alleen eerste maand, de kut pc ports runnen nog steeds als dikke stront.
Verwacht niks anders bij deze game gezien square-enix hun reputatie van pc port kwaliteit (of juist het ontbreken ervan)

PC gaming is voor mij dood totdat developers weer normale ports uitbrengen zonder shader compilation stutters of frametime bullshit, wat geheid in deze game gaat komen.
Denk niet dat je te veel verwachtingen moet baseren op wat Yoshida op dat moment heeft gezegd. Hij kan het zich niet veroorloven om te roepen: "De PC versie komt over een jaar uit", want dat zou ten koste gaan van de verkopen op de PS5.
*offtopic* je kan ook gewoon Diablo IV grinden ernaast :+
Ik geef deze game een 8/10.
Goede zaken zijn zoals benoemd de boss fights, verhaal, maar voor mij zijn er ook duidelijk minder goede dingen.
Loot / crafting is extreem basic voor een rpg.
Soms zijn er echt saaie stukken in de game waarbij je met npc A moet praten, dan npc B, dan weer A. Vaak heb je dan een epic moment in de game en daarna valt het plat met deze stukken waar je gewoon wat chores moet doen en met 10 npc’s moet praten. De trein blijft niet rijden en dat vind ik jammer.
De side quests zijn gewoon slecht in mijn mening. De rewards zijn zeer zwak en de quests op zich zijn ook zeer basic. Dit heeft er voor gezorgd dat ik ongeveer halverwege de game de side quests niet meer deed.
Het is een goede final fantasy game, maar ik zal er binnen enkele jaren niet meer aan terugdenken zoals ik wel deed met FF7 - 9 of 10.

[Reactie gewijzigd door Pufster op 23 juli 2024 13:15]

Zeker mee eens dat het crafting systeem beter had gekund.
Zit eigenlijk altijd wel direct met de beste items zodra deze weer beschikbaar komen en maximaal geupgrade.

De side quests daarentegen, aan het begin zijn ze inderdaad erg simpel, en qua rewards niet echt waard. Later in het spel ongeveer vanaf 40% worden deze naar mijn idee toch wel een stuk beter. Het blijft simpel fetch dit, praat met x persoon of kill x monster in dit gebied. Maar de world building die eromheen plaatsvind is naar mijn mening toch echt goed gedaan.
Geeft extra perspectief hoe erg het volk kijkt naar de branded en hoe deze behandeld worden.
Hoe een rebelie in een stad zich ontvormd.
Maar ook de extra side quests dialogs met sommige allies in de hideout.

Voor iedereen die toch echt geen sidequests wilt doen zou ik toch wel de sidequests die aangegeven staan met een groen + icoontje doen.
Unlocked sterkere potions, grotere potion bags, nieuwe/betere equipment bij de blacksmith etc.
Die is vooral na de 50% ongeveer (grote duidelijke gebeurtenis in de story zonder iets te spoilen)
Verhaal is misschien wel goed, maar de rest trekt mij niet. Als je een spel in de middel-eeuwen met wat magie wil spelen heb je zoiets als The Witcher al. (Wat mij trouwens ook niet trekt.)

Zomaar wat bijzaken kopiëren zoals Chocobo's en personage namen is niet genoeg om het een Final Fantasy te noemen. Als je vindt dat er zo veel opnieuw uitgevonden moet worden, waarom maak je dan niet een nieuwe franchise?

Groot verhaal en grote gevechten zijn belangrijk, maar ook een veelzijdige en toch geloofwaardige spelwereld met diepgaande side-quests, mysteries, geschiedenis, luchthartige verhalen en omgevingen, en bovendien sterke personage banden met eigen achtergrond en verhalen, eventueel van romantische aard. Zeer verstopte speciale voorwerpen, magie of gevechten. Huisjes kopen, mini-spelletjes en de spelwereld ontdekken via vechten voor elke meter tot chocobo's tot vliegtuigen en ga zo maar door.
In mijn ervaring staat Final Fantasy voor een enorm diverse spelwereld waar je je in kunt verliezen, en niet alleen één verhaal in de focus met arcade achtige gevechten.

Al zo'n 10 a 15 jaar geleden werd gezegd dat dit allemaal niet meer mogelijk zou zijn vanwege technische redenen. (Daar heeft niet alleen Square Enix een handje van gehad.) Maar eigenlijk was dat een smoesje om deze overgang naar toch veel eenzijdigere games in te verstoppen, wat mijn inziens het mogelijk maakte om een eenvoudigere (goedkopere, beter voorspelbare) formule te gebruiken bij het ontwikkelen van spellen. Dat kunnen nog steeds enorme budgets zijn en misschien als resultaat wel heel mooie spellen, maar het is niet hetzelfde product meer. Je ziet dat fenomeen terug in heel veel bekende franchises; Halo, Mass Effect, Legend of Zelda, Final Fantasy, zelfs Pokémon en Fallout. Maar ook nieuwere franchises volgen deze nieuwe formule.

Daarmee is het allemaal iets industrieel geworden, met voorspelbare games zonder echt grijpende verrassingen.
Het "kan" "makkelijk". In quotes gezet; want het kost tijd en geld, maar technisch gezien kan het heel goed. Kijk naar NieR: Automata, waar je soms van shmup naar rpg naar sidescroller en platformer gaat, en waarin de hoofdrolspeler veranderd. Kost bloed, zweet en tranen, maar in de praktijk is de mogelijkheid wel bewezen.

Een RPG waar het RPG verder is verankerd (geen andere gamemodes zoals in nier) maar toch wel uniek is kan ook, zie Dragon's Dogma. De sequel belooft meer van het goede, waarin jouw volgers nog slimmer kunnen worden om nog tactischer om te gaan met vijanden dan in DD1. Het zogenoemde pawn systeem was al geroemd dus dat belooft meer goeds.
Ik heb de game gisteren uitgespeeld en ben het in grote lijnen wel eens met de reviews, maar ook zeker met de klachten/minpunten. Dat het verhaal wat meer volwassen is sprak mij zeker aan, en gelukkig niet zoveel overdramatisch gezeur zoals in sommige anderen FF games.

De combat is wel vrij saai en veel te makkelijk, beetje vierkantje button bashen en als de Eikon powers zijn geladen die gebruiken. Veel strategie kwam er niet bij kijken, want het is niet zo dat de ene Eikon power de weakness was van een vijand. Dat hadden ze bij FF 15 wel een stuk beter gedaan, alhoewel dat op het begin wel erg wennen was.

Daarnaast; Waarom moet je de game eerst uitspelen om een hogere moeilijkheids graad te kunnen kiezen? Er was veel te weinig uitdaging, zelfs bij het doen van de huntboard. Er was 1 vijand van S-Class die me bijna om zeep had geholpen, maar mik er een high potion in en je kunt weer verder. Ik speel de meeste games op easy omdat ik er niet zoveel tijd in kan steken, maar dit was echt te makkelijk.

De sidequests heb ik op het laatst geskipped, teveel onzinnige conversaties die niks toevoegde aan de wereld. Van A naar B en weer terug. Op een gegeven moment 1 side quest bijna door geskipped die wel iets toevoegde, maar mijn interesse was al gevlogen. Gelukkig duren ze allemaal niet heel lang dus je bent er zo doorheen.

Al met al geen slechte FF game, maar deze zit een beetje in de middenmoot.
Nja eerlijk is eerlijk, je noemt vierkantje button mashen. In de oude FF's waren de random encounters ook niks anders dan attack, af en toe healen dus mega simpel. Hier met de normale enemies is het lekker simpel hakken, maar komt je iets zwaarders tegen of bossfights dan red je het niet meer mer button mashen. Dan is het combo's, dodgen, zoveel mogelijk stagger bouwen, skills bewaren voor stagger (incl je build kiezen, offensive of evade skills of een mix bv). Maar dit op easy spelen is erg jammer en niet helemaal eerlijk dat je dan button mashen noemt. Action focused is ook niet te moeilijk maar dan is het al heel anders, laat staan de new game plus FFmode
Het verschil zit hem in de random encounters en grinden (met af en toe zeldzame vijanden) en het verslaan van vijanden op je lineaire pad aka on rails.
Ik vind het verhaal en de presentatie ook wel heel vet, maar verder is de game wel echt zo enorm 'kaal'. Geen keuze uit classes, wapens, teamsamenstelling, stats verdeling tijdens leveling, mega simpele crafting, loot (wat is de logica van dat er her en der shiny loot door de wereld ligt, konden ze daar niet iets origineels op verzinnen?), super saaie side quests en laten we vooral de vele onzichtbare muren niet vergeten!

Ik vind het meer een soort Devil May Cry in het Final Fantasy universum.

Zou het persoonlijk een 6/10 geven.
Een groot deel van de makers van FFXVI heeft ook gewerkt aan Devil May Cry games ;)
Meer dan 100 uur die ik heb besteed aan het ronddwalen in de wereld van FFXV. Ik vind het erg leuk. Ik zou het geweldig vinden als turn-base-gevechten terug zouden komen. Dat is het enige wat ik heel erg mis.
Ja of the optie om te kiezen of je turn-base wilt
Dat is een geweldig idee. Wie weet, misschien met deel XVII _/-\o_
Persoonlijk vind ik de game een beetje tegenvallen, je bent amper onderdeel van het geheel en waar je controle over hebt is maar heel plat uitgewerkt. Het verhaal is Ok, de graphics zijn Ok, maar ook de Eikon's zijn maar marginaal te gebruiken en niet zo groots zoals dat vroeger was. Gear krijg je op je afgegooid in bepaalde fases in het spel en voor de rest is wat je in de wereld vindt maar redelijk basic. De sidequests duren eigenlijk nooit langer dan 1-2 minuten. Tot nu toe (40%) maar iets van 10 verschillende items gevonden. Abilities zijn grappig, maar met een amulet dat deze abilities automatisch toegepast worden in een game geeft al in de basis aan hoe Square Enix erin staat. Ja, het is een leuk spel, maar ik denk wel eens aan de tijden van FF7,8,9.
Ik zou die laatste 2 screenshots eigenlijk weghalen. Als je een klein beetje door kan denken, is dat best wel een flinke spoiler. :)

(De game vind ik fantastisch. Helemaal van TotK genezen, hopelijk voor even. Dan kan ik hem nog afronden voor Baldur's Gate 3 komt.) :+

[Reactie gewijzigd door ap3nr0ts op 23 juli 2024 13:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.