De S95C-QD-oled-tv is het nieuwe topmodel van Samsung, dat hogere helderheid biedt dan de andere QD-oledtelevisies en daarmee een directe concurrent is voor de LG G3 met mla. De beeldkwaliteit van de S95C is uitstekend, zowel in sdr- als hdr-modus. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten met 144Hz-vrr is de tv ook uitstekend geschikt voor gamers. De S95C is uiteraard een dure tv, maar in mei 2023, relatief kort na introductie, zien we de prijs al flink dalen. Dat maakt de S95C tot een uitstekende keuze als je op zoek bent naar de best mogelijke beeldkwaliteit.
Samsung heeft dit jaar voor het eerst twee verschillende QD-oledtelevisies in zijn programma. Van het basismodel, de S90C-QD-oled publiceerden wij begin deze maand een uitgebreide review. Daarbij concludeerden we dat die uitstekend presterende tv wat uiterlijk, mogelijkheden en beeldkwaliteit betreft als twee druppels water leek op de S95B van vorig jaar. Het model dat we in deze review bespreken, is op meerdere punten écht anders. De S95S-QD-oled is namelijk extreem dun, wat mogelijk is omdat Samsung alle elektronica voor de aansturing van het scherm en alle aansluitingen in een externe One Connect Box heeft ondergebracht, waarvan maar één kabel naar de tv loopt. Daarmee is de S95C de eerste oledtelevisie met zo'n extern kastje voor de aansluitingen.
Het belangrijkste wapenfeit van de S95C is echter zijn nieuwe QD-oledpaneel. Anders dan de S90C maakt dit topmodel namelijk gebruik van een beeldpaneel van de tweede generatie dat verbeterde efficiency en een hogere lichtopbrengst belooft dan de QD-oleds van vorig jaar. Daarmee is de S95C een directe concurrent voor de LG G3 met mla, LG's helderste oled tot nu toe. Andere fabrikanten zullen zich pas later dit jaar in deze strijd gaan mengen. Panasonic en Philips hebben aangekondigd ook televisies met LG's mla-panelen uit te brengen, terwijl Sony dit najaar met een QD-oledtelevisie komt die gebruikmaakt van hetzelfde paneel dat Samsung in deze S95C gebruikt. Voorlopig is het dus een tweestrijd tussen LG en Samsung om de helderste oled, en in deze review zullen we niet alleen zien wie daarbij aan het langste eind trekt, maar ook de vraag beantwoorden wat je daar in de praktijk van merkt.
De S95C is te koop in 55, 65 en 77 inch met vanafprijzen die op het moment van schrijven uiteenlopen van 2200 tot 4000 euro, afhankelijk van de beeldmaat. Daarmee is de S95C in de populaire 55"-beeldmaat die wij testen ongeveer vierhonderd euro duurder dan de S90C, maar iets goedkoper dan de LG OLED G3-modellen. Zowel de S95S als de G3 zijn echter pas kort op de markt en waar de S95C inmiddels al iets in prijs is gezakt, moet dat voor de G3 nog gebeuren.
Uiterlijk en aansluitingen
Van voren bekeken lijkt de S95C sterk op de S90C en S95B van vorig jaar. De tv heeft dunne zwarte bezels, met een titaniumkleurige buitenrand. Rechtsonder het beeld prijkt een langwerpige druppel met daarop het Samsung-logo waar de infraroodontvanger voor de afstandsbediening en een statusled achter schuil gaan.
Een van onze kritiekpunten op de eerste QD-oledtelevisies van vorig jaar, was dat deze beeldpanelen van deze apparaten invallend licht grijzig refelecteren, zodra er omgevingslicht op het scherm valt, is zwart dus niet écht zwart meer. Wie had gehoopt dat dit probleem bij de nieuwe generatie panelen opgelost zou zijn, moeten we teleurstellen: ook de S95C heeft hier nog altijd mee te kampen. Het paneel lijkt wel íets beter ontspiegeld dan de S90C en S95B van vorig jaar, maar zelfs met de tv's direct naast elkaar is dat verschil maar beperkt zichtbaar. Wat vooral opvalt, is dat reflecties nu een neutralere tint hebben, waar relfecties bij de S90C en S95B een licht paarsige kleurzweem hebben.
De S95C staat op een massieve, platte voet van metaal die naar achteren omhoog buigt en overgaat in een evenzo brede nek. Achter op die nek kun je de meegeleverde One Connect Box monteren met een korte kabel, al heb je dan eigenlijk geen voordeel van de losse module met alle aansluitingen: je zit dan alsnog met alle kabels direct achter de tv. Er wordt gelukkig ook een lange kabel voor de One Connect Box meegeleverd, zodat je deze bijvoorbeeld uit het zicht in een audiomeubel kunt wegwerken, zodat er geen kluwe aan kabels achter de tv ontstaat.
Omdat alle logica in die externe box is ondergebracht, is het scherm van de S95C erg dun, over de gehele oppervlakte elf millimeter dun om precies te zijn. De achterzijde van de tv ziet er ook erg fraai uit. De gehele achterkant is plat, en voorzien van een verticaal golfpatroon dat alleen onderbroken wordt door de aansluiting van de kabel voor de One Connect Box en door zes ronde woofers die onderdeel uitmaken van het luidsprekersysteem.
Alle aansluitingen voor externe apparatuur zijn dus ondergebracht in de One Connect Box. Deze beschikt over vier HDMI 2.1-aansluitingen die allemaal 4k-144Hz-hdr aankunnen met FreeSync Premium Pro, waarvan HDMI 3 is toegewezen voor eventueel (e)ARC gebruik met een soundbar of receiver. De tv biedt daarnaast ondersteuning voor auto low latency, waarbij het apparaat automatisch naar de gamemodus met een lage inputlag schakelt op het moment dat er een signaal wordt ontvangen dat door de bron is geflagd als gamecontent. Er is verder plek voor een CI+-module en de drie aanwezige tuners zijn aan te sluiten op satelliet, kabel of de ether met DVB-T2, DVB-C en DVB-S2. USB-randapparatuur kan worden aangesloten op de drie aansluitingen en ook een optische digitale audio-uitgang ontbreekt niet. De tv beschikt verder over een lanpoort en kan uiteraard ook draadloos verbinding maken met het thuisnetwerk via wifi en met andere apparaten via bluetooth.
Smart-tv en gamefuncties
De S95C maakt gebruik van Tizen als smart-tv-systeem. De look-and-feel en werking hiervan zijn bij dit model (vrijwel) identiek aan de modellen van vorig jaar; Samsung heeft geen grote veranderingen doorgevoerd. Wat we over Tizen schreven in onze review van de S90C, geldt ook voor de S95C: er is af en toe een hikje merkbaar, maar het opstarten van apps gaat vlot en over het algemeen voelt Tizen op de S90C lekker responsief. Net als de afgelopen jaren geldt dat Samsung apps biedt voor alle grote internationale en Nederlandse streamingdiensten en indien gewenst kun je Samsungs stemassistent Bixby gebruiken om spraakgestuurd te zoeken en commando's uit te voeren. De ingebouwde mediaspeler kan overweg met de meeste gangbare audio- en videoformaten inclusief Dolby Atmos, maar ondersteuning voor DTS-geluid en Dolby Vision HDR ontbreken.
De grootste verandering die Samsung heeft doorgevoerd is dat de S90C een SmartThings-hub ingebouwd heeft, wat betekent dat het apparaat nu ook over Zigbee en Tread-radio's beschikt, en dienst kan doen als hub binnen een smarthome. Houd er wel rekening mee dat het energieverbruik van de tv in stand-by omhoog gaat van minder dan 1W naar ongeveer 6W als je de SmartThings-hub inschakelt: het deel van de tv dat deze functionaliteit biedt, blijft altijd ingeschakeld.
Afstandsbediening
Samsung levert zijn high-end televisies de afgelopen jaren met een compacte afstandsbediening met een ingebouwde accu en zonnepaneel aan de achterzijde, waarmee de afstandsbediening opgeladen kan worden. Het betreft een afstandsbediening met een beperkt aantal knoppen, een keuze waar ik persoonlijk maar slecht aan kan wennen, omdat de numerieke toetsen, maar bijvoorbeeld ook toegang tot het instellingenmenu, niet direct beschikbaar is.
Gamefuncties
De gamingfuncties en prestaties van de S95C zijn gelijk aan die van de S90C. Dat betekent dat de tv dus niet alleen vier HDMI 2.1-poorten heeft met ondersteuning voor 120Hz, vrr en allm, maar dat de tv ook ondersteuning biedt voor 144Hz-vrr.
De S95C beschikt verder over de versie 3.0 van Samsungs Game Bar-menu. Het menu dat onder in beeld verschijnt, laat je presets voor verschillende gametypes kiezen, waarbij het beeld steeds iets anders wordt afgesteld. Daarnaast krijg je in één oogopslag info over resolutie, framesnelheid, hdr en vrr. Nieuw voor 2023 zijn opties om in te zoomen op een deel van het beeld om zo een eventuele onscreenminimap groter weer te geven en het is mogelijk om dat deel van het scherm te mirroren naar een ander apparaat, zoals een tablet. Daarnaast heeft Samsung de optie toegevoegd om een 'virtueel richtpunt' in beeld weer te geven, ofwel een crosshair die over het inkomende beeldsignaal heen wordt gelegd.
Inputlag
Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. De lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en daadwerkelijk wordt getoond, is dus daarom belangrijk bij gaming.
Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k-60-beeldmodi. De S90C scoort in alle drie deze tests zeer goed en identiek aan de S90C en S95B, met als beste resultaat een vertraging van 5ms in de 1080p120-modus. Ook bij 60Hz-signalen is de inputlag met 9ms uitstekend.
Wij testen het energiegebruik van tv's in de beeldstand die de nauwkeurigste kleurweergave oplevert, zowel bij een gemeten helderheid van 120cd/m² om 's avonds tv-kijken in een gedimde ruimte na te bootsen, als bij 250cd/m², wat een realistische helderheid is voor overdag. We voeren deze metingen uit met een schaakbordpatroon dat voor de helft zwart en voor de helft wit is.
De S95B van vorig jaar scoorde in deze test niet goed en de S90C bleek bij onze test, om onduidelijke redenen, nog iets minder zuinig. Het nieuwe QD-oledpaneel van de Samsung S95C lijkt echter een stuk efficiënter met energie om te springen, in beide tests is de S95C namelijk zuiniger dan andere 55"-QD-oleds die we van Samsung getest hebben. In vergelijking met televisies met een LG-oledpaneel blijft QD-oled echter relatief onzuinig en het verschil met led-lcd-televisies is nog groter.
De S95C maakt gebruik van Samsungs OTS+-geluidssysteem, waarbij meerdere luidsprekers moeten zorgen voor een ruimtelijk geluid. In het geval van de S95C gaat het volgens Samsung om een 4.2.2-systeem. Optisch zijn alleen acht grote, platte drivers aan de achterkant van de tv zichtbaar die moeten zorgen voor basweergave. Helaas lijkt dat niet te lukken, want de weergave van lage tonen laat bij deze tv te wensen over. Dat is gezien de extreem dunne behuizing geen verrassing, maar wel een punt om rekening mee te houden. Middentonen en ook het hoge bereik zijn wel prima verzorgd, waardoor spraak goed verstaanbaar is en muziek zonder bas heel redelijk klinkt, maar de geluidskwaliteit van de S95C blijft achter bij wat je van een tv in deze prijsklasse mag verwachten.
Paneel en beeldverwerking
De S95C is de eerste televisie die gebruikmaakt van het verbeterde 2023-oledpaneel van Samsung Display. De efficiëntie van de blauwe oleds is hierbij verhoogd, waardoor de helderheid van de tv in het geheel toeneemt. QD-oledschermen gebruiken namelijk alleen blauwe oleds, waarbij een deel van de subpixels voorzien is van quantumdots die het blauwe licht omzetten in groen en rood licht.
Hoe die verbetering van de oleds precies tot stand is gekomen, maakt Samsung Display helaas niet duidelijk. Er wordt gesproken over HyperEfficieny EL-materiaal dat verantwoordelijk zou zijn voor de verbeterede helderheid. Het zou hierbij gaan om de toepassing van deuterium, een materiaal dat LG Display sinds vorig jaar ook gebruikt in zijn OLED.EX en in de nieuwe META-oledpanelen met mla.
De pixelstructuur van de nieuwe panelen is identiek aan die van de QD-oleds van vorig jaar. Dat betekent dus dat alle pixels bestaan uit drie subpixels die in driehoeksvorm gepositioneerd zijn. Het gaat hierbij om rode, groene en blauwe subpixels, in tegenstelling tot LG's woledschermen zijn er dus geen extra witte subpixels die gebruikt worden om de helderheid te boosten. Het voordeel hiervan is dat kleuren tegelijkertijd helder én gesatureerd kunnen zijn; het nadeel is dat RGB-oled minder energiezuinig is.
Ik schreef er eerder in deze review al over, maar helaas heeft ook het nieuwe QD-oledpaneel de ongelukkige eigenschap dat het grijzig oplicht bij invallend omgevingslicht. Het nadeel hiervan is dat de zwartwaarde hierdoor feitelijk omhoog gaat zodra er licht op het scherm valt. In hoeverre dit écht een probleem is, hangt af van jouw situatie. In ons testlab hadden we de S95C direct naast LG's G3 staan en met de kunstverlichting van ons testlab ingeschakeld, was duidelijk zichtbaar dat het beeld van de S95C minder zwart is. Daar moeten we bij zeggen dat dit minder opvalt zodra er beeld op het scherm zichtbaar is. Kijk je in het donker, dan is zwart uiteraard wel écht zwart, in tegenstelling tot bij led-lcd-schermen. De kijkhoeken van de S95C zijn ook verbluffend goed. Net als bij de QD-oleds van vorig jaar treedt er geen zichtbare kleurverandering op als je de tv van opzij bekijkt en ook het contrast neemt nauwelijks af.
Beeldverwerking
De S95C maakt gebruik van exact dezelfde processor als de S90C, en de beeldverwerking is dan ook identiek. Dit betekent dus ook dat de S95C ook geen Dolby Vision ondersteunt, HLG, HDR10 en HDR10+ worden wel ondersteund. Nieuw voor 2023 is eigenlijk alleen de toevoeging van een Active HDR Tone Mapping-optie. Deze functie, die standaard uitgeschakeld is, zorgt ervoor dat hdr-beelden in het geheel helderder worden weergegeven. We hebben het dan niet over een hogere piekhelderheid, maar juist over de middentonen die opgekrikt worden. Dat zorgt voor helderder beeld, wat fijn kan zijn als je overdag naar relatief donker gemasterde hdr-beelden kijkt.
De beeldverwerking van de S95C is verder gewoon prima. Motioncompensation werkt naar behoren, al zullen puristen deze functie ongetwijfeld uitschakelen, waarbij de S95C zowel 24p-, 50p- als 60p-beeldmateriaal altijd netjes juddervrij weergeeft. In vergelijking met bijvoorbeeld Sony, Panasonic en LG biedt Samsung nog altijd minder mogelijkheden om het beeld te finetunen op het gebied van motioncompensation, ruisonderdrukking en debanding. Helderheid, contrast, scherpte, kleur en tint zijn uiteraard aan te passen, waarbij gezegd moet worden dat de helderheidsinstelling bij Samsung echt de maximale helderheid regelt, en dus niet het zwartniveau bepaalt, zoals bij de meeste televisies het geval is. Vooral in sdr-modus kun je daar je voordeel mee doen: stel je de helderheid hoger in, dan krijg je daadwerkelijk een helderder beeld.
Metingen en hdr
We hebben de beeldkwaliteit van de Samsung S95C gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en Jeti-spectrofotometer en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om zo de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit.
We testen voor zowel onze sdr- als hdr-metingen vooraf welke beeldpreset het nauwkeurigste grijsverloop levert en kiezen die preset om de rest van onze tests uit te voeren. We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour zorgen voor een intensere kleurbeleving, maar ook voor verzadigingsfouten.
We meten de kleurechtheid in ΔE2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie te geven van beeldprestaties. ΔE geeft aan hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde, en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien.
ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage (dus goede) scores worden behaald, terwijl de beeldfouten wel goed zichtbaar kunnen zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn hierdoor niet onderling met elkaar vergelijkbaar.
Sdr-weergave
De helderheid staat zowel in de Film- als in de Filmmaker-modus ingesteld op 36 op een schaal die tot 50 loopt, wat een maximale sdr-helderheid oplevert van ongeveer 260cd/m², waarmee de S95C aanzienlijk helderder is dan de S90C die met dezelfde instellingen blijft steken op 165cd/m². Indien gewenst, kun je die helderheid echter gemakkelijk opschroeven door de 'helderheid' te verhogen naar de maximale waarde van 50. Kies je bij de optie voor 'maximale helderheid' bovendien voor de maximale stand, dan neemt de maximale helderheid in de Filmstand bij sdr-weergave af tot ruim 570cd/m². Voor de nauwkeurigste kleurweergave is het echter aan te raden om 'maximale helderheid' in de middelste stand te laten staan, wat resulteert in een maximale sdr-helderheid van ruim 400cd/m².
De meest high-end televisies laten tegenwoordig een vrijwel perfecte sdr-weergave zien wanneer we ze in de Film- of Filmmaker-modus instellen. Dit resulteert in Delta E2000-waarden die bij een tienpuntsgrijsverloop en de uitgebreidere colorcheckertest gemiddeld niet boven de zichtbare grens van drie uitkomen. De S95C doet het uitstekend in de colorcheckertest, met een gemiddelde Delta E2000 van 0,9. Ook de tests die specifiek kijken naar het grijsverloop en de weergave van gesatureerde primaire en secondaire kleuren, laten met respectievelijk Delta E2000-scores van 0,7 en 1,0 ook vrijwel perfecte waarden noteren. Ons testexemplaar van de S95C doet het daarmee nog net wat beter dan de S90C die wij testen, en is vrijwel gelijk aan de LG G3 die nog iets lagere afwijkingen toont.
Wij zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de hdr-weergave van de S95C, want daar moet het verbeterde QD-oledpaneel het grootste verschil maken met de S90C en de S95B. En dat blijkt interdaad het geval. In Filmmaker-modus, met kloppende kleuren dus, behaalt de S95C een piekhelderheid van ruim 1240cd/m² bij meting van een 5 procent groot wit vlak op een zwarte achtergrond. Dat is aanzienlijk hoger dan de 960cd/m² die de S90C bij diezelfde meting realiseert, maar wat minder dan de LG G3 die nog 100cd/m² hoger scoort.
Net als bij alle andere oleds neemt de helderheid af naar mate een groter deel van het scherm helder verlicht moet worden en als we de fullscreenhelderheid meten, zien we een ander beeld. De S95C is dan met iets meer dan 250cd/m² de helderste oled die wij tot nu toe gemeten hebben.
De kleurafwijkingen bij hdr-weergave zijn ook goed. Het grijsverloop is nagenoeg perfect en de colorcheckertest laat zien dat kleurweergave van de S95C in hdr-modus ook prima in orde is.
Om het oledpaneel tegen inbranden te beschermen, verlaagt de S95C de maximale helderheid wanneer er langere tijd statische content wordt weergeven. Bij een meting met een 5 procent groot wit vlak in hdr-modus zien we dat de tv de helderheid vrij snel verlaagt van ongeveer 1250cd/m² naar minder dan 100cd/m² over een periode van ongeveer zeven minuten, waarna de helderheid stabiliseert. Helaas treedt dit mechanisme soms ook in werking tijdens erg donkere scènes, waarbij de tv weinig beweging herkent.
Dekking DCI-P3-kleurruimte en kleurvolume
Samsung Display belooft dat zijn QD-oledschermen de DCI-P3-kleurruimte geheel afdekken en dat blijkt inderdaad het geval: de tv beslaat met de kleurmodus ingesteld op DCI-P3 99,6 procent van het P3-kleurbereik.
Sinds kort meten we ook het totale kleurvolume dat televisies kunnen weergeven. Behalve metingen van maximale X- en Y-coördinaten van de primaire en secondaire kleuren, meten we hierbij ook hoe de helderheid en verzadiging van kleuren is bij verschillende intensiteiten. Idealiter moet de maximale verzadige helderheid van alle kleuren namelijk een vaste relatie hebben tot de maximale helderheid van wit. In het geval van de S95C zien we dat de dekking van de DCI-P3-kleurruimte volgens de L*a*b*-methode 104 procent bedraagt, wat uitstekend is. Wij hebben deze meting ook uitgevoerd op de LG G3, die de maximale helderheid verhoogt met een extra witte subpixel. Het resultaat hiervan is dat de maximale, volledig verzadigde helderheid van kleuren hierdoor achterblijft ten opzichte van wit, met als resultaat een gemeten kleurvolume van 67 procent.
Dat klinkt als een enorm verschil, maar in de praktijk zie je dat niet zo terug, is onze ervaring. We hebben de S95 en LG G3 in ons testlab uitgebreid naast elkaar bekeken met een veelheid aan verschillende sdr- en hdr-beelden. Bij weergave van zeer verzadigde kleuren is soms zichtbaar dat de Samsung hier een licht voordeel heeft, maar de verschillen zijn heel klein. Tegelijkertijd geldt dat het helderheidsvoordeel dat de G3 heeft, in de praktijk ook maar beperkt zichtbaar is. Alleen bij de weergave van zeer heldere highlights lijkt de G3 voor het oog wat helderder, maar de verschillen zijn ook hier heel klein.
Conclusie
Met de S95C-QD-oled heeft Samsung een prachtige tv gemaakt die uitstekende kleurweergave combineert met een zeer helder beeld. Wat piekhelderheid betreft moet de S95C nipt zijn meerdere erkennen in de G3 van LG, maar als het op fullscreenhelderheid aankomt, is de S95C juist onovertroffen. De verschillen tussen de topklasse oleds van beide merken zijn echter klein. Samsung heeft als voordeel dat zijn rgb-oledtechnologie hogere verzadiging mogelijk maakt bij weergave van heldere kleuren, terwijl de piekhelderheid van LG's G3 dus net wat hoger ligt. Wij hebben beide toestellen direct naast elkaar bekeken en moeten daarbij concluderen dat de verschillen in beeldkwaliteit minimaal zijn. Dat wordt ook onderschreven door onze metingen: de nieuwe Samsung S95C is een tv van topklasse.
De pluspunten van de S95C zijn wat ons betreft de One Connect Box die het mogelijk maakt om de kabelspaghetti achter de tv tot een minimum te beperken doordat er maar één kabel vanaf deze box die alle aansluiting herbergt naar het scherm loopt. Ook het design van de S95C is heel fraai, met zijn 11 millimeter diepe scherm en dunne bezels. Over de beeldkwaliteit hebben we het al gehad, die is uitstekend, zowel bij sdr- als hdr-weergave. Ook voor gamers is de S95S uitstekend geschikt met zijn vier HDMI 2.1-poorten en ondersteuning voor vrr tot 144Hz.
Minpunten zijn er uiteraard ook. Zo valt de weergave van lage tonen tegen, en als je deze tv koopt, raden we je sterk aan hem te koppelen aan een soundbar of externe luidsprekers. Daarnaast vinden we het jammer dat ook het nieuwe QD-oledpaneel nog altijd wat grijzig oplicht bij invallend omgevingslicht, wat iets afdoet aan het perfecte contrast dat dit scherm verder heeft. Daarnaast geldt uiteraard dat de S95C als topmodel uit de range ook vrij prijzig is. Daar moeten we wel bij aantekenen dat de prijs van het door ons geteste 55"-model inmiddels al enkele honderden euro's gedaald is, waardoor de tv op het moment van schrijven geen 2700 euro kost, maar al te koop is vanaf 2199 euro. Ook dat blijft natuurlijk een smak geld, maar de S95C is daarmee wel iets minder duur dan de G3 van LG.
Alles meewegend, is de Samsung S95C-QD-oled een uitstekende tv en samen met de LG G3 de beste keuze als je op dit moment op zoek bent naar de beste oledtelevisie. We geven de S95 daarom een Ultimate Award.
Vanwaar werd er bij review van de LG OLED G1 en G2 het ontbreken van DTS (geluid) en HDR10+ (beeld, HDR) als twee minpunten genoemd waar deze criteria nu geheel lijken te ontbreken? Zeker omdat LG met de 2023 modellen (x3-reeks) DTS ondersteuning weer toe heeft gevoegd, Samsung ondersteunt dat ook met het huidige model wederom niet.
Qua beeld is het een herhaling van zetten. LG heeft dan geen HDR10+ maar Dolby Vision, Samsung zet in op hun eigen HDR10+ en doet niets met Dolby Vision. Voor mijn gevoel is het aanbod in Dolby Vision groter dan in HDR10+, het hangt echter af van de bronnen die men wil gaan gebruiken. Het is mijns inziens nog wel een punt om te benoemen.
[Reactie gewijzigd door FeaR op 26 mei 2023 09:02]
Dank voor de reactie. Ik heb een stukje toegevoegd over het ontbreken van support voor DTS en Dolby Vision.
Ik ben trouwens benieuwd wie DTS-support in tv's écht mist. Het enige scenario waarin dit volgens mij een issue is, is als je de interne mediaspeler gebruikt om betanden met DTS-audio af te spelen. Maar wie doet dat echt? De mediaspelers in tv's zijn zodanig rudimentair, dat mensen die veel films en series lokaal afspelen een externe mediaspeler zoals bijvoorbeeld een Shield gebruikt om mediabestanden af te spelen. Ben oprecht benieuwd of mensen de interne mediaspelers wél echt gebruiken om films af te spelen.
...dat mensen die veel films en series lokaal afspelen een externe mediaspeler zoals bijvoorbeeld een Shield gebruikt om mediabestanden af te spelen.
Het ontbreken van DTS betekent dat deze track ook niet door de TV gaat als er via een externe bron media af wordt gespeeld met een DTS track. Het is niet alleen een beperking van de mediaplayer van de TV zelf.
Zoals hierboven aangegeven is daar omheen te werken door de bron te laten decoderen en DTS als Meerkanaals PCM aan te bieden. Nadeel is wel dat je eARC moet hebben aan beide kanten (ARC gaat maar tot twee kanalen in PCM), en je verliest de metadata van de hoogte kanalen. Mits je van HDMI eARC gebruik wilt/moet maken, heb je losse componenten en daardoor een receiver tussen bron en TV aangesloten komt audio nooit bij de TV en heb je ook DTS.
Het gros van de media heeft tegenwoordig een streamingdienst als basis, daardoor is het Dolby Digital Plus wat de klok slaat qua audio. Het gemis van DTS, was voor mijn gevoel, een paar jaar geleden een groter issue dan het nu is. Streamingdiensten die massaal Dolby Digital (Plus) kiezen voor hun audio en over het algemeen Dolby Vision voor HDR. Het ziet er niet goed uit voor DTS 😅
[Reactie gewijzigd door FeaR op 26 mei 2023 09:51]
Ik zie door de bomen het bos niet meer met al die audio formaten.
Hoop dat Tweakers een artikeltje eraan kan wijden zonder het marketing praatje van Dolby.
Daarom wil je ook gewoon ondersteuning voor alles hebben, zoals bij Philips of Panasonic het geval is. Dan kan je zorgeloos series kijken via streamingplatformen, wetende dat je de hoogste kwaliteit hebt. En je hoeft je dus geen zorgen te maken mocht je eens een oude DVD in je PS3 poppen, om maar wat te noemen.
Sowieso is het allemaal geschraap op centenniveau. Ik zou dan nog liever een oplossing zien waarbij ik dan los moet betalen voor de licentie. Een paar euro hiervoor jeuken me niet namelijk.
DV en DTS zijn inderdaad een gemis bij Samsung. Je kan wel een Shield o.i.d. gebruiken maar ik ben voorstander van zo min mogelijk extra kastjes/afstandsbedieningen etc. Tegenwoordig ook mijn NAS nagenoeg uitstaan omdat ik veel opslag van Office 365 heb (1 TB) voor alle privé foto's en documenten, 1 SSD van 4 TB aan de router heb gehangen waar filmbibliotheek in zit (en rechtstreeks streamt naar de Samsung TV van 2018 (geloof ik) en gebruik maak van de app van T-mobile om (sporadisch) tv te kijken MET de one-connect box. Want dat is een groot pluspunt van Samsung. 1 dun kabeltje van de TV kast naar de TV zelf en de rest in de televisiekast aansluiten (wel zorgen voor voldoende ventilatie :-)). Anders moet je nog steeds HDMI kabels, een netwerkkabel en stroomkabel zien weg te werken achter je opgehangen televisie (heb trouwens wel buizen in de muur achter de tv gefreesd dus zou wel kunnen, maar toch). Dus graag een combi van LG mediaondersteuning met one-connect box.
Het oorspronkelijke doel van DTS was in de 1536kbps die normaal beschikbaar is voor CD-kwaliteit PCM, de maximale geluidskwaliteit te bieden. Die casus bestaat binnen de huidige situatie niet meer, alle situaties, of het nu digitale TV, streaming of Bluray is, hebben een vrij instelbare bitrate.
DTS is niet efficiënt, dat is nooit een ontwerpcriterium geweest. Wat betreft geluidskwaliteit kun je net zo goed AAC nemen als DTS en AAC gaat een stuk beter om met de beschikbare bandbreedte. Daarmee is DTS achterhaald en dient alleen nog legacydoelen.
In beginsel is meerkanaals PCM de toekomst, het is veel logischer om het afspeelapparaat het geluid te laten decoderen. Het afspeelapparaat kent immers zijn eigen codecs. Het zal evenwel nog wel even duren voor apparatuur zonder eARC is uitgestorven.
Ik heb heel lang de interne mediaspeler van mijn LG C7 gebruikt en ben pas het laatste jaar overgestapt omdat deze problemen had met audio distortion bij mp4's met DV. Aangezien DV in mkv-bestanden ook niet ondersteund werd heb ik uiteindelijk de switch gemaakt naar een Shield maar ik kan me inbeelden dat de interne speler voor veel mensen voldoende is.
Zelf ga ik niet meer terug naar de interne mediaspeler, maar moest die nou ook DV in mkv-bestanden en goede srt-support hebben dan zou het toch een stuk gebruiksvriendelijker om alles gewoon via de TV af te spelen.
De gemiddelde Tweaker misschien niet. Maar als ik naar bijv. mijn ouders kijk moet ik niet gaan voorstellen om nog een extra apparaat toe te voegen. Nou zullen ze ook niet snel naar wel/geen DTS ondersteuning kijken, maar het speelt wel mee in mijn aanbeveling.
Op mijn C9 gebruik ik elke dag de interne mediaspeler via DLNA. Die werkt perfect en kan alles afspelen.
Ik ben blij dat Dolby Vision, DTS en HDR allemaal werken.
Het missen van Dolby Vision is veel onhandiger dan het missen van DTS inderdaad. Maar stel je hebt je eigen BR rips met alleen DTS kan het lastig zijn.
Als je een HD-Fury op je Samsung S95B/C aansluit kun je perfect DV content consumeren met de bijbehorende kwaliteitsupgrades zoals per-frame info voor helderheid.
Waarom nou weer 0, is gewoon zo:
@FeaR deze van 120USD is al goed genoeg denk ik, ik heb zelf een andere maar de SPECS geven EDID emulatie en DV+HDR10+, dus moet lukken. https://hdfury.com/product/dr-hdmi-4k/
Misschien kan deze de mappings niet... geen idee.
Tweakers hoeft het ook niet in elke review te benoemen, maar het lijkt wel alsof de hele community hier niet van het bestaan weet. Inclusief het Forum. En dat is raar want het is een uitmunted apparaat (heb zelf een 4K Vertex II).
Het hele internet staat ook vol met jubelverhalen van gebruikers Tweakers zou het eens moeten benoemen, wellicht in een eigen review.
[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 26 mei 2023 10:51]
Hoe werkt dit? Zat al even op hun website te kijken maar als een TV het niet ondersteunt kan je dat toch niet zomaar achteraf toevoegen? Of is het een soort converter van DV naar HDR+? Klinkt voor mij als een (prijzige) houtje-touwtje oplossing.
Het zei mij ook niets, Google bracht me naar https://www.hdfury.com/en...rce-on-any-hdr10-display/. Artikel uit 2020. Werking zal niet veel anders zijn deze tijd. Geen idee ook of het assortiment van HD Fury uit is gebreid en wat de prijs in euro's doet maar kijkende naar de in dat artikel genoemde devices kosten ze allemaal minimaal 400 dollar. Dat is mijns inziens een flinke investering. Plus, het is en blijft een work-around. Het niet ondersteunen van DTS kan je ook omzeilen door een bron te nemen die audio kan decoderen en dan DTS als surround LPCM over eARC uit te voeren.
Leuk dat er een device is wat Dolby Vision mogelijk maakt maar mijns inziens niet noemenswaardig in deze context kijkende naar de prijs plus dat work-arounds meenemen in een review niet logisch is.
[Reactie gewijzigd door FeaR op 26 mei 2023 09:00]
@Evanesco Het ding faked een DV compatible apparaat te zijn aan je videokaart/speler/whatever en tone-mapped DV content naar HDR10+ inclusief per frame helderheid.
Qua beeld is het een herhaling van zetten. LG heeft dan geen HDR10+ maar Dolby Vision, Samsung zet in op hun eigen HDR10+ en doet niets met Dolby Vision. Voor mijn gevoel is het aanbod in Dolby Vision groter dan in HDR10+
Boeiuh.
OLED panelen zijn 10bit. Dus de volledige 12bit die Dolby Vision te bieden heeft, krijg je toch niet te zien.
Subtiel... Waarbij je het gehele punt mist waarom ik het aankaartte: het feit dat dergelijke punten in het verleden wel mee werden genomen in reviews en nu opeens niet meer.
Het is wel van belang. Heel veel content is DV en HDR10, zonder plus. HDR10 is merkbaar lelijker dan DV/HDR10+ en dat lijkt nog niet te veranderen in het huidige producerlandschap. Je zit er vrij ver naast.
Ik durf te stellen dat je zonder DV en zonder hacks/actief zoeken naar HDR10+ ipv HDR10 content (en dat is nog geen sinecure) ongeveer 15-20% van de ervaring mist in goed gemasterde content in een matig verduisterde ruimte.
Als je een TV van 2-3000 euro overweegt, ga ik ervanuit dat je er ook het maximale uit wilt halen, toch?
Ik heb zelf een HDFury gekocht en gebruik een LLDV capable player om op mijn HDR10+ TV bij HDR10 content toch per scene tone mapping en brightness te hebben, maar ieder zn meug.
[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 26 mei 2023 14:00]
Ik durf te stellen dat je zonder DV en zonder hacks/actief zoeken naar HDR10+ ipv HDR10 content (en dat is nog geen sinecure) ongeveer 15-20% van de ervaring mist in goed gemasterde content in een matig verduisterde ruimte.
Wat een hoop bij elkaar geraapte stierenpoep.
Als je een TV van 2-3000 euro overweegt, ga ik ervanuit dat je er ook het maximale uit wilt halen, toch?
Nogmaals. Een OLED kan niet de volledige 12bit weergeven.
Dus of je nou DV of HDR10 kijkt... 10bit is wat je krijgt.
[Reactie gewijzigd door N1v3K op 26 mei 2023 14:14]
Nogmaals. Een OLED kan niet de volledige 12bit weergeven.
12-bit en fatsoenlijke per scene luminosity is toch echt wat anders HDR10 heeft dat nou eenmaal niet, en dat is met het blote oog in goed gemasterd beeldmateriaal prima waarneembaar.
12-bit en fatsoenlijke per scene luminosity is toch echt wat anders HDR10 heeft dat nou eenmaal niet, en dat is met het blote oog in goed gemasterd beeldmateriaal prima nauwelijks waarneembaar.
Probeer het eens in een goed verduisterde ruimte op een goed afgestelde TV met content die door iemand met passie gemasterd is Ik heb een TV van 2000++ euro, dus ik investeer graag wat uurtjes zoeken om daar het meeste uit te halen, en zelfs mijn vrouw vraagt tegenwoordig om te zoeken naar "die mooiere versie" van bepaalde series die zij leuk vindt.
Als zij het al ziet...
Oh, niet omdat het een vrouw is, maar ze heeft -5 met cylinder. Wel goede bril.
[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 26 mei 2023 14:21]
Hoe kan je in hemelsnaam bepalen of iemand 15 tot 20 procent van de ervaring mist. Dat is echt kolder.
Per scene tone mapping moet wel ondersteunt worden vanuit je bron materiaal. Dat het Dolby Vision is, zegt verder ook niks. Men moet wel de hele film opnieuw bewerken. Negen van de tien gevallen doen die extra nabewerking geautomatiseerd i.v.m. de kosten. Dan is het maar afwachten wat het eindresultaat is.
Tone mapping is relevant, brightness veel minder als je een OLED scherm heb. Die kan nauwelijks een grotere helderheid range aan dan HDR al te bieden heeft.
Dus de volledige 12bit die Dolby Vision te bieden heeft, krijg je toch niet te zien.
Klinkt nogal generaliserend. Hoezo kunnen er geen 12 bits oled panelen bestaan? Ligt volgens mij aan de aansturing en niet aan het feit dat het oleds zijn. En kunnen die 2 LSBs niet gedithered worden?
Er zit een groot verschil tussen 10 bit reproductie (dus het paneel) en 12 bit aanlevering. Tone mapping, wat zelfs gebeurt zonder HDR10+ of Dolby Vision metadata duwt en rekt het signaal namelijk die 10 bit in. Als je gaat rekken aan iets wat al 10 bit was krijg je heel erg zichtbare banding issues. Je hebt dus die 12 bit nodig om goed 10 bit te kunnen kijken. Zelfs veel mastering panelen zijn niet 12 bit. Projectiezalen dan weer wel.
Los van de ondersteuning op papier, laat de implementatie vaak te wensen over.
Kijk bijvoorbeeld naar bitstreams en e-ARC op mijn S95B. Audio van interne apps gaat prima, maar alles van een externe bron met bitstream heeft een 250ms delay (ook al staan de audiosettings op passthrough met 0ms delay). Game mode, ALLM, enhanced link mode, etc, lost niets op.
Van bitstream naar LPCM wisselen (PS5) of passthrough van bitstream codecs uitschakelen in KODI lost het probleem volledig op.
Kwa HDR, beide dynamische metadata standaarden hebben een fallback naar HDR10 (zonder plus). De dynamische standaarden oorlog moet nog uitgestreden worden, maar gezien dolby aardig met geld aan het smijten is om implementatie te "winnen", verwacht ik dat ondanks dat de DV standaard veel duurder is, deze zal gaan winnen.
Conclusie voor de consument: gewoon lekker statische metadata blijven gebruiken tot de oorlog voorbij is.
[Reactie gewijzigd door kid1988 op 26 mei 2023 08:34]
Statische metadata is zichtbaar lelijker Je kan gewoon zoeken naar HDR10+ content als je geluk hebt, of een manier gebruiken om de dynamische metadata te mappen naar HDR10. Beide geven een zichtbaar beter resultaat dan HDR10, en als je in deze range een TV koopt ben je gek als je het niet doet wat mij betreft. Koop dan een TV van 1200 euro bij release en ga lekker flare-glaren.
De HDR10 fallback doet geen per scene luminosity, in goed gemasterd materiaal op een goede (QD)-OLED zie je dat echt terug in de schitteringen op bijvoorbeeld metaal/in water. Het is voldoende voor ongeveer 80% van de huidige beschikbare HDR content omdat-dat niet met liefde gemasterd is.
@wiseger dat is waar mijn kolder vandaan komt, het percentage HDR10+/DV content wat zichtbaar beter is dan HDR10 is ongeveer 15-20%. Dus zo vaak mis je een deel van de ervaring.
DV of HDR10+ kun je reencoden naar HDR10, dat is wat de meesten doen, en dan heb je best of both worlds. Wil je dat "live" doen, dan heb je een kastje nodig als HDFury Vertex II die ik gebruik en een LLDV (Low latency dolby vision) compatible source.
Als je gewoon een HDR10+ compatible display hebt, kun je het beste zoeken naar HDR10+ content ipv de DV versie. Afhankelijk van je bronnen zijn die versies vaak afzonderlijk beschikbaar.
Veel komt alleen in DV en HDR10-zonder-plus fallback uit. In dat specifieke geval wil je of reencoden of een kastje kopen.
Ja het is niet elke dag of bij alle content dat het uitmaakt, maar waar het uitmaakt maakt het ook écht uit als je het mij vraagt.
Ik heet niet voor niets TV_NERD
[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 26 mei 2023 18:52]
Maar dan moet je ook wel gouden 16k hdmi kabels die door elfjes zijn gesmeed bij maanlicht gebruiken zodat je nog net die 8% extra kwaliteit mee pakt. Anders kan je net zo goed op een 20" inch crt kijken.
Als je het verschil tussen statische en dynamische metadata bij goed gemasterde HDR content niet ziet raad ik ooglaseren aan, dat helpt ook contrast beter waarnemen
Goed punt, hier thuis bewust voor Panasonic gegaan omdat die wel alle gangbare HDR formaten tegelijk ondersteunen. Erg jammer dat LG en Samsung dat dan nog altijd niet doen, had verder zomaar willen upgraden naar deze nieuwe Samsung, ook dat kabel concept is lekker clean zo. Wie weet komt Panasonic ook nog ergens met zoiets.
Als je budget niet al te beperkt is kun je gewoon voor de Sony Bravia van hetzelfde jaar gaan, die heeft DV en HDR10. Is volgens mij zelfs hetzelfde paneel als in de Samsung voor de 2022 series.
[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 26 mei 2023 13:57]
Deze TV heeft nog steeds last van auto-dimming om de temperatuur onder controle te houden (wel minder erg dan het voorgaande model). Daardoor wordt het beeld langzaam donkerder tijdens kijken. Dit is zeker bij donkere scènes lastig en kan het zelfs zo zijn dat je handmatig de instellingen moet aanpassen tijdens kijken. Zo'n TV zou ik nooit willen hebben en zou geen Ultimate label moeten krijgen vind ik.
Of voor minstens 400 euro minder de voorganger de S95B die, afgezien van de helderheid, net zo goed en soms zelfs beter scoort dan de S95C. Jammer dat daar in de conclusie niet over gerept wordt.
Quality control van Samsung was enorm slecht in de eerste maanden van de productie, heel veel berichten en klachten van mensen met panelen die niet volledig vlak zijn of TV's die niet helemaal in elkaar gezet zijn (schroefjes missen of kappen die niet dichtgeklikt zijn). Daardoor was de prijs volgens mij al snel stukke lager dan dezelfde TV van Sony. Ik weet niet in hoeverre dit opgelost is nu, maar geef het alleen aan dat de One Connect Box niet het enige verschil is.
Onze Samsung TV uit 2016 heeft ook zo'n simpele afstandsbediening en ik vind het heerlijk werken want je gebruikt nadat je alles ingesteld hebt eigenlijk alleen maar de volume, kanaal en bron knoppen. Dus ik snap de keuze van Samsung wel.
Dat is leuk als het werkt, maar als je meerdere apparaten aangesloten hebt dan gaat het snel mis. Bij mij heb ik het een en ander aan functionaliteit uit moeten zetten omdat mijn shield en Xbox steeds ruzie kregen. Ondanks dat de shield ingesteld staat om niet zelf aan te gaan als de tv aan gaat, alleen de tv aanzetten als hij zelf aangezet wordt, gaat het ding wel aan als de Xbox een power on signaal stuurt. En vervolgens gaan de twee vechten om de input wat soms na een paar keer stopt maar soms ook gewoon eindeloos door blijft gaan waarbij de tv steeds tussen de twee blijft switchen. Gevolg is dat ik nu toch de tv ab nodig heb om van input te wisselen, en voor volume als ik de Xbox gebruik (want ondanks dat de shield remote infrarood stuurt naar mijn receiver en dat niet via cec gaat, de shield wordt wakker als ik dat doe )
Dus ja, leuk idee, geweldig als het werkt, maar zeker niet altijd een betrouwbare oplossing helaas.
Ik vind het het ook by far de fijnste afstandsbediening om te gebruiken. Alleen al om die reden zou ik persoonlijk nooit willen veranderen van tv merk.
Onze Samsung TV uit 2016 heeft ook zo'n simpele afstandsbediening en ik vind het heerlijk werken want je gebruikt nadat je alles ingesteld hebt eigenlijk alleen maar de volume, kanaal en bron knoppen.
Kanaalknoppen zijn bij mij voor page up en page down. Ik kijk geen lineaire TV. Voor (ingebouwde) mediaspelers zijn het vaak de pijltjestoetsen, OK en back die minimaal aanwezig moeten zijn. Een home button is vaak een verplichte aanvulling om navigatie makkelijker te maken voor eindgebruikers.
Onder Android TV heb je ondersteuning voor meer knoppen, maar het ligt aan de applicatie wat ondersteund wordt.
Mooie review, wat ik ook heel belangrijk vind, maar niet terugzie in de review is de reflectie handling. Hoe presteren die tegenover elkaar en tegenover de QLED met anti reflectie filter?
Kijkhoek wordt ook niet besrpoken, maar daar het OLED techniek is zal dit wel dik ok zijn. Mooie evolutie.
Het antireflectiefilter is iets beter dan dat van de modellen van vorig jaar, waarbij vooral de licht paarsige tint van reflecterend licht nu verdwenen is. Ik beschrijf dit ook in de review. Overigens net als de kijkhoeken, en die zijn inderdaad (vrijwel) perfect[quote]
"De kijkhoeken van de S95C zijn ook verbluffend goed. Net als bij de QD-oleds van vorig jaar treedt er geen zichtbare kleurverandering op als je de tv van opzij bekijkt en ook het contrast neemt nauwelijks af."
QLED heeft een veel hogere lichtopbrengst en daarmee veel minder last van lichtinval. Veder kunnen ze bij die schermen een betere anti-glare gebruiken en dat doen ze dan ook.
OLED heeft nog altijd veel last van lichtinval dus is plaatsing dan wel zonwering iets waar je rekening mee moet houden.
Mooie review! Ook de vergelijking met de G3 vind ik erg waardevol. Waar ik wel naar benieuwd ben is of Samsung dit paneel (stiekem?) ook gebruikt in de "nieuwe" 77" versie van 2022. Komt daar ook een review/vergelijk van?
Lastige afweging als je nu een keuze voor een high-end OLED moet maken! Ik heb vorig jaar de G2 boven de S95B gekozen. Vooral vanwege ontbreken van Dolby Vision (ik zie eigenlijk nooit HDR+?) en dat grijzige bij invallend licht schrok mij ook behoorlijk af.
Vraag die wel nog naar boven kwam: hoe lang is de kabel van de connect box en is deze afneembaar? Als je de TV ophangt en je legt die box in een meubel dan is enkele meters geen overbodige luxe.
Zou nu denk ik wel voor de G3 gaan boven deze S95C, al heeft LG bij mij ook inmiddels wel een streepje voor moet ik eerlijk bekennen. Had hiervoor een B6 die het boven ook nog steeds uitstekend doet.
[Reactie gewijzigd door Evanesco op 26 mei 2023 08:46]
Toevallig is mijn B6 inmiddels ingebrand met een RTL4-logo en een vlak in het midden, doordat er jaren geleden een televisiezender op de Ziggo-box enkele uren op pauze heeft gestaan... zat blijkbaar geen screensaver op. Dus net besloten om dit weekend een aantal televisies te gaan bekijken. De timing van dit artikel is dus top, al zal ik net een stapje lagern.
Mooie techniek, dat QD-OLED. Jammer dat het een Samsung is. Na een reeks tegenvallende ervaringen met de software van diverse Samsung-producten (o.a. telefoons, televisie, wasmachine) heb ik besloten dat dat er hier niet meer in komt.
Op basis van de 300x200 VESA-mount de keuze al iets weten te beperken. Het gaat waarschijnlijk, op basis van mijn wensen van 77" en minder dan 3000 euro in de aanschaf, tussen de LG G2 en de Sony Bravia A80J, waarbij ik meestal vind dat Sony iets mooier beeld geeft.
Dat Sony mooier beeld geeft, is bijzonder, want die TV heeft een ouder WBC paneel(WBC) dan het WBE paneel in de G2. Misschien dat de kalibratie van de Sony vanuit de fabriek beter is, maar kalibratie kun je altijd op je gemakje thuis (laten)doen, mocht je het belangrijk vinden.
Ik zou, buiten het nieuwere paneel, sowieso voor de LG gaan, omdat Sony en LG een andere manier om burn-in tegen te gaan gebruiken en de manier van LG werkt volgens Rtings beter. Vooral omdat je B6 ingebrand is.
Overigens had de eerste generatie QD Oled, die nu voor stuntprijzen de deur uit gaan o.m via de ING rentepuntenwinkel, meer last van burn-in dan de LG Oled TVs (Bron Rtings). Ik zie de tests van de 2e generatie met interesse tegemoed, vooral omdat ik geen haast heb om een nieuwe TV te kopen. Ik moet er wel bij zeggen dat Rtings die TV's zo danig grondig mishandelen, dat het een wonder is dat er na 3 maanden TV's zonder burn-in tussen zitten. De koper hoeft niet perse bang te zijn dat zijn tv veel risico loopt op inbranden, mits de TV niet van het stroom gehaald wordt en op standby blijft staan na het kijken.
Goede informatie, ik had het wel over het algemeen qua beeldverwerking van Sony wat ik meestal mooier vind.
Ik ga kijken of ik ze binnenkort ergens naast elkaar kan gaan bekijken, denk dat je anders het verschil niet eens ziet. Beiden goede panelen natuurlijk.
Mijn voorkeur gaat idd vooraf licht naar de LG, volgens rtings is die ook behoorlijk helder tov de concurrentie.
Hier ben ik het ook wel mee eens, -als- je de beeldprocessing actief gebruikt is Sony gewoon beter. Als je dat niet doet, is Sony ook beter maar zie je het niet zo snel. Een LG is ook superstrak te calibreren, maar dat is niet zo simpel als even op de bank neerploppen en wat patroontjes kijken.
Buiten de hele specs van dit ding, hoe zit het eigenlijk met de advertenties? Samsung is best 'bekend' geworden de laatste tijd met wat 'sponsored' content in hun OS (Play plus?), hoe zit dat bij deze televisie?
Bij een televisie van 300 euro kan je nog een discussie voeren 'geld moet ergens vandaan komen', maar top of de line 2000 euro (of was bijna 3000) om vervolgens nog advertenties/ongewenste popupshow te krijgen op je televisie...
Ik zou dit wel graag als filter zien in de price watch (Is er al? Ik heb even gezocht maar vond het niet)
Ik wil namelijk nooit reclame zien en zal zeker niets kopen dat mij reclame of zelfs TV en Film trailers toont ipv reclame.
Dit is dan ook één van de redenen dat ik helemaal geen SmartTV wil. Ik heb één settop-box (in mijn geval een Apple TV, maar het had ook een Chromecast of Shield kunnen zijn) die alles doet wat ik nodig heb. Ik heb voldoende aan monitor (er hoeven zelfs niet eens speakers in te zitten van mij). Maar ja. Helaas worden er geen (ongeveer) 48inch 4k monitors gemaakt met HDR
Althans. Ik heb ze niet gevonden.
Uiteraard kan ik gewoon een willekeurige smart-tv kopen en dan domweg het 'smart-stukje' niet gebruiken. Dat doe ik dan ook op het moment, maar dan voelt het toch als een te dure monitor, aangezien je wel meebetaald voor al die licenties en softwareontwikkeling/onderhoud van zo'n apparaat.
Het voordeel van één zo'n settopboxje in een kastje is dat je voor een paar tientjes tot een paar honderd euro weer helemaal bij bent met de laatste multimediatechnologie en Smart TV's na ongeveer 5-7 jaar volledig verouderd zijn, geen updates meer krijgen (waardoor ze onveilig zijn), enzovoorts, waar de schermen eigenlijk nog helemaal goed zijn.
Dit zijn allemaal OLED panelen van LG waarbij de ASUS wordt gezien als de beste van deze groep. Maar let wel op dat er dus een boel van de beschermingen tegen inbranden niet actief zijn. Denk toch dat je beter voor een normale tv kunt gaan. Ik vind zelf de LG met eigen OS maar ook eigen SOC een van de betere.
Heel mooi stukje techniek inderdaad. Toch bezit ik LG Oled uit 2016, waar ik nog nooit zo hoog ben gegaan met zijn helderheid. Energiebesparing staat altijd op medium.
Alleen tijdens 3D-films/games is het uit (3D-bril maakt het donkerder). Ik begrijp dat iedereen die dingen individueel ervaart, zoals met favoriete kleur of smaak. Maar mijn ervaring is dat zelfs overdag tv kijken, met licht van achteren, die dingen net helder genoeg zijn.
Dus ik kan me alleen maar voorstellen hoe helder de nieuwe panelen van LG zijn
Helderheid is ook persoonlijk. Een vriend van mij zet altijd al zijn schermen op het maximale wat hij eruit kan krijgen. Ik zet ze vaak tussen het laagst instelbare en de midden modus. Ik vind het niet prettig om op zijn schermen te kijken en hij zegt het bij mij niet goed te kunnen zien. Uiteraard telt de lichtinval verder ook nog mee. Als er bij mij te veel licht binnenkomt dat blokkeer ik dat (deels)
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details