De S95C is de eerste televisie die gebruikmaakt van het verbeterde 2023-oledpaneel van Samsung Display. De efficiëntie van de blauwe oleds is hierbij verhoogd, waardoor de helderheid van de tv in het geheel toeneemt. QD-oledschermen gebruiken namelijk alleen blauwe oleds, waarbij een deel van de subpixels voorzien is van quantumdots die het blauwe licht omzetten in groen en rood licht.
Hoe die verbetering van de oleds precies tot stand is gekomen, maakt Samsung Display helaas niet duidelijk. Er wordt gesproken over HyperEfficieny EL-materiaal dat verantwoordelijk zou zijn voor de verbeterede helderheid. Het zou hierbij gaan om de toepassing van deuterium, een materiaal dat LG Display sinds vorig jaar ook gebruikt in zijn OLED.EX en in de nieuwe META-oledpanelen met mla.
De pixelstructuur van de nieuwe panelen is identiek aan die van de QD-oleds van vorig jaar. Dat betekent dus dat alle pixels bestaan uit drie subpixels die in driehoeksvorm gepositioneerd zijn. Het gaat hierbij om rode, groene en blauwe subpixels, in tegenstelling tot LG's woledschermen zijn er dus geen extra witte subpixels die gebruikt worden om de helderheid te boosten. Het voordeel hiervan is dat kleuren tegelijkertijd helder én gesatureerd kunnen zijn; het nadeel is dat RGB-oled minder energiezuinig is.
Ik schreef er eerder in deze review al over, maar helaas heeft ook het nieuwe QD-oledpaneel de ongelukkige eigenschap dat het grijzig oplicht bij invallend omgevingslicht. Het nadeel hiervan is dat de zwartwaarde hierdoor feitelijk omhoog gaat zodra er licht op het scherm valt. In hoeverre dit écht een probleem is, hangt af van jouw situatie. In ons testlab hadden we de S95C direct naast LG's G3 staan en met de kunstverlichting van ons testlab ingeschakeld, was duidelijk zichtbaar dat het beeld van de S95C minder zwart is. Daar moeten we bij zeggen dat dit minder opvalt zodra er beeld op het scherm zichtbaar is. Kijk je in het donker, dan is zwart uiteraard wel écht zwart, in tegenstelling tot bij led-lcd-schermen. De kijkhoeken van de S95C zijn ook verbluffend goed. Net als bij de QD-oleds van vorig jaar treedt er geen zichtbare kleurverandering op als je de tv van opzij bekijkt en ook het contrast neemt nauwelijks af.
Beeldverwerking
De S95C maakt gebruik van exact dezelfde processor als de S90C, en de beeldverwerking is dan ook identiek. Dit betekent dus ook dat de S95C ook geen Dolby Vision ondersteunt, HLG, HDR10 en HDR10+ worden wel ondersteund. Nieuw voor 2023 is eigenlijk alleen de toevoeging van een Active HDR Tone Mapping-optie. Deze functie, die standaard uitgeschakeld is, zorgt ervoor dat hdr-beelden in het geheel helderder worden weergegeven. We hebben het dan niet over een hogere piekhelderheid, maar juist over de middentonen die opgekrikt worden. Dat zorgt voor helderder beeld, wat fijn kan zijn als je overdag naar relatief donker gemasterde hdr-beelden kijkt.
De beeldverwerking van de S95C is verder gewoon prima. Motioncompensation werkt naar behoren, al zullen puristen deze functie ongetwijfeld uitschakelen, waarbij de S95C zowel 24p-, 50p- als 60p-beeldmateriaal altijd netjes juddervrij weergeeft. In vergelijking met bijvoorbeeld Sony, Panasonic en LG biedt Samsung nog altijd minder mogelijkheden om het beeld te finetunen op het gebied van motioncompensation, ruisonderdrukking en debanding. Helderheid, contrast, scherpte, kleur en tint zijn uiteraard aan te passen, waarbij gezegd moet worden dat de helderheidsinstelling bij Samsung echt de maximale helderheid regelt, en dus niet het zwartniveau bepaalt, zoals bij de meeste televisies het geval is. Vooral in sdr-modus kun je daar je voordeel mee doen: stel je de helderheid hoger in, dan krijg je daadwerkelijk een helderder beeld.