Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Samsung S95C-tv Review

Tweede generatie QD-oled legt de lat nóg hoger

26-05-2023 • 06:00

117

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Van voren bekeken lijkt de S95C sterk op de S90C en S95B van vorig jaar. De tv heeft dunne zwarte bezels, met een titaniumkleurige buitenrand. Rechtsonder het beeld prijkt een langwerpige druppel met daarop het Samsung-logo waar de infraroodontvanger voor de afstandsbediening en een statusled achter schuil gaan.

Samsung S95C QD OLED

Een van onze kritiekpunten op de eerste QD-oledtelevisies van vorig jaar, was dat deze beeldpanelen van deze apparaten invallend licht grijzig refelecteren, zodra er omgevingslicht op het scherm valt, is zwart dus niet écht zwart meer. Wie had gehoopt dat dit probleem bij de nieuwe generatie panelen opgelost zou zijn, moeten we teleurstellen: ook de S95C heeft hier nog altijd mee te kampen. Het paneel lijkt wel íets beter ontspiegeld dan de S90C en S95B van vorig jaar, maar zelfs met de tv's direct naast elkaar is dat verschil maar beperkt zichtbaar. Wat vooral opvalt, is dat reflecties nu een neutralere tint hebben, waar relfecties bij de S90C en S95B een licht paarsige kleurzweem hebben.

Samsung S95C QD OLEDSamsung S95C QD OLEDSamsung S95C QD OLEDSamsung S95C QD OLED

De S95C staat op een massieve, platte voet van metaal die naar achteren omhoog buigt en overgaat in een evenzo brede nek. Achter op die nek kun je de meegeleverde One Connect Box monteren met een korte kabel, al heb je dan eigenlijk geen voordeel van de losse module met alle aansluitingen: je zit dan alsnog met alle kabels direct achter de tv. Er wordt gelukkig ook een lange kabel voor de One Connect Box meegeleverd, zodat je deze bijvoorbeeld uit het zicht in een audiomeubel kunt wegwerken, zodat er geen kluwe aan kabels achter de tv ontstaat.

Samsung S95C QD OLED

Omdat alle logica in die externe box is ondergebracht, is het scherm van de S95C erg dun, over de gehele oppervlakte elf millimeter dun om precies te zijn. De achterzijde van de tv ziet er ook erg fraai uit. De gehele achterkant is plat, en voorzien van een verticaal golfpatroon dat alleen onderbroken wordt door de aansluiting van de kabel voor de One Connect Box en door zes ronde woofers die onderdeel uitmaken van het luidsprekersysteem.

Samsung S95C One Connect Box

Alle aansluitingen voor externe apparatuur zijn dus ondergebracht in de One Connect Box. Deze beschikt over vier HDMI 2.1-aansluitingen die allemaal 4k-144Hz-hdr aankunnen met FreeSync Premium Pro, waarvan HDMI 3 is toegewezen voor eventueel (e)ARC gebruik met een soundbar of receiver. De tv biedt daarnaast ondersteuning voor auto low latency, waarbij het apparaat automatisch naar de gamemodus met een lage inputlag schakelt op het moment dat er een signaal wordt ontvangen dat door de bron is geflagd als gamecontent. Er is verder plek voor een CI+-module en de drie aanwezige tuners zijn aan te sluiten op satelliet, kabel of de ether met DVB-T2, DVB-C en DVB-S2. USB-randapparatuur kan worden aangesloten op de drie aansluitingen en ook een optische digitale audio-uitgang ontbreekt niet. De tv beschikt verder over een lanpoort en kan uiteraard ook draadloos verbinding maken met het thuisnetwerk via wifi en met andere apparaten via bluetooth.