Door Donovan Kerssenberg en Friso Weijers

Apple iPhone 14 Pro (Max) Review

Prachtig en prijzig

25-09-2022 • 06:00

469

Singlepage-opmaak

Conclusie

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max mogen in eerste instantie misschien niet de aandacht trekken met een nieuw ontwerp, maar er zijn genoeg uiterlijke veranderingen die de toestellen onderscheiden van hun voorgangers. De opvallendste is toch wel het dynamische eiland. De manier waarop Apple de pilvormige punchhole heeft weten om te vormen van nood naar deugd is prijzenswaardig en we verwachten dat er hier en daar vast fabrikanten zijn die met iets soortgelijks op de proppen komen. Ook het scherm is een stuk beter; het produceert niet alleen zeer realistische kleuren, maar is ook nog eens veruit het felste. Dit komt het beste tot zijn recht als je hdr-video’s aan het bekijken bent of in de volle zon met het toestel bezig bent. Ook de always-on-functie heeft eindelijk zijn weg gevonden naar de toestellen van Apple, en het bedrijf gaat meteen een stapje verder door het volledige beeld te benutten. Het maakt het overigens wel wat verwarrend; wij dachten regelmatig dat de toestellen nog gewoon aanstonden en niet vergrendeld waren, terwijl ze dat wel waren. Dat is een kwestie van wennen.

De krachtige A16-processor laat de toestellen nog sneller en vloeiender werken dan we gewend zijn en de energie-efficiëntie laat de telefoons zuiniger met hun accu’s omgaan. Dat is hard nodig, want elementen als de always-on-display verbruiken meer energie. Dit is merkbaar; ondanks de grotere accu gaan de toestellen iets minder lang mee op een lading dan hun voorgangers.

Ook de camera’s zijn verbeterd. De nieuwe modules met grotere sensoren produceren prachtige plaatjes en vooral in situaties met weinig licht zien we verbetering. De verbeteringen zijn echter wel wat kleiner dan we hadden gedacht en in sommige gevallen zien we iets meer ruis dan bij de voorganger. Desondanks zien de foto’s er weer prachtig uit, en ook de geproduceerde video’s mogen er zijn.

Het mag geen verrassing zijn dat ook dit jaar de iPhone 14 Pro en Pro Max onze Excellent-award ontvangen. De toestellen weten op praktisch elk punt goed mee te komen met de concurrentie en hem zelfs voorbij te streven. Daar betaal je wel voor. De toestellen zijn duurder dan ooit, maar dat heeft meer te maken met de zwakke euro ten opzichte van de dollar dan met Apples drang de apparaten duurder te maken. De toestellen zijn aan de andere kant van de plas immers even duur als de iPhone 13 Pro’s.

De vraag of het de moeite waard is om voor deze smartphones meteen naar de winkel te rennen, moeten we beantwoorden met 'dat hangt er vanaf'. Als je een iPhone 13 Pro-toestel hebt, denken we dat de verschillen te klein zijn om dit toestel in te ruilen voor een 14 Pro. Mocht je een ouder apparaat hebben, dan is het zeker aantrekkelijk. Als je echter extreem veel waarde hecht aan het nieuwe dynamische eiland, het superheldere scherm, de snelle processor, betere camera’s en always-on-scherm, dan kun je ondanks de hogere prijs ook voor een van deze toestellen gaan als je nu de voorganger hebt.

Reacties (469)

469
467
257
16
0
123
Wijzig sortering
Vroeger was een notch een minpunt. Nu nog net geen pluspunt als ik het zo lees? Bij films en video's kijken is het toch enorm storend lijkt me?

Nog altijd langzaam laden, maar nog altijd geen minpunt ondanks dat budget modellen snellere laadtechnieken hebben.

Ik heb zelf een iPhone 11 Pro Max. Prima toestellen. Maar laten we de minpunten gewoon benoemen ipv in de Apple marketing mee te gaan Tweakers.net
Dit dus. De Pixel 6a die ik heb krijgt namelijk het langzaam laden wél als minpunt terwijl deze slechts een derde van de prijs is 8)7

De notch wordt bij elk ander merk afgefikt maar bij Apple mag het allemaal weer wel.

Zelf vind ik de prijzen ook echt buitenproportioneel van de Apple devices hoezeer mensen het ook op allerlei manieren proberen recht te praten. Maar goed ieder zn ding en ik wens de Apple liefhebbers veel plezier met hun telefoon verder.
Een review is en blijft een subjectief gegeven. Waarom toch klagen over de mening van een reviewer? Stel zelf je eigen prioriteiten ipv gewoon kritiek te geven op die van een ander. Vroeger toen ze scores gaven was het ook altijd slecht. Als we zo blijven verder zagen en klagen krijgen we binnenkort reviews zonder conclusie, zonder samenvatting. Want mensen weten het toch altijd beter.
Er wordt geklaagd omdat er een duidelijke voorkeur is als het gaat om producten van Apple. Dat heeft niets met subjectiviteit te maken.
Het is vrij simpel, als een bepaald onderdeel negatief beoordeeld wordt bij een Android toestel moet Tweakers dat ook doen bij de iPhone. Dat kan dus vrij objectief. Maar zoals hierboven al aangegeven gebeurd dat dus niet en worden zaken die als nadeel gezien worden bij een Android toestel hier niet als negatief bestempeld.
Geloof mij, er is zeker geen voorkeur als het gaat om een specifiek merk. Wel is het zo dat er in sommige categorieën anders wordt gekeken naar functies en onderdelen. Zo is het weglaten van de koptelefoonaansluiting en/of de geheugenkaartlezer bij high-end toestellen niet langer een minpunt op onze scorekaarten, terwijl we dat bij de midrange- en lowend-toestellen nog wel doen. Waarom? De markt verandert, de kans dat er nog een toestel met deze poorten uitkomt is zeer klein. Dat betekent niet dat we er opeens blij mee zijn, maar als we apparaten daarop blijven afrekenen, wordt de lijst met negatieve punten wel heel erg lang. We benoemen het meestal nog wel in de review zelf. We klagen ook niet meer dat er geen uitschuifbaar toetsenbord, trackball of (micro)hdmi-poort meer te vinden is op de toestellen van tegenwoordig. Net zoals we laptops niet meer afrekenen op het feit dat ze geen diskdrive meer hebben.

Ik hoop dat ik het een en ander zo een beetje verduidelijkt heb. Zoniet, dan hoor ik het graag.
Dat klopt subjectief, maar bij tweakers worden Reviews en Moderaties objectief uitgevoerd en dat is het grootste valkuil voor een website zoals tweakers. Het hele subjectieve is er wel een beetje af, er is geen transparantie hoe de review tot stand gekomen, of er wel of geen geld mee is gemoeid, we weten het niet en het stoort ons wel.
Ik kan je vertellen dat er geen geld is gemoeid bij het tot stand komen van reviews. Zeggen dat er geen transparantie is, is nogal krom aangezien je hier alles kunt vinden over de transparantie van Tweakers. We leggen daar zelfs uit aan welke criteria apparatuur moeten voldoen voor onze review awards (om ook maar meteen in te gaan op de opmerkingen van @roelst1 en @Riddle007 ).

[Reactie gewijzigd door Donny K. op 22 juli 2024 22:23]

Bedankt voor je uitleg, ik was persoonlijk niet op de hoogte van de pagina die je benoemt, hartelijk dank voor het delen. Ik neem mijn kritiek terug.
idd echt bizar dat bij apple minpunten nooit benoemd worden. Zoals het snel achteruit gaan van de accu's slechte praktijk accuduur, traag laden. Privacy etc.
Ik gebruik al heel lang Apple producten (werk), maar snel achteruitgaan van de accu of slechte accuduur heb ik nog nooit gezien. Ik vergelijk het met Samsung die ik prive gebruik. De andere punten herken ik ook niet. Kun je het onderbouwen?
Ja mijn hele familie en vrienden gebruiken iphones, ook heb ik heel lang iphones gehad. En dat zijn toch de enige die altijd aan de lader moeten op verjaardagen., In het begin lijken de accu's relatief lang mee te gaan. Voor de benchmarks... maar gaan toch echt in praktijk heel gauw achteruit. Ook het opladen is erg traag.
grootste flauwe kul ooit, gebruik alle toestellen door mekaar heen , accu's gaan meer dan 3 jaar volledig mee , zonder te laden, vaak zijn de androids eerder leeg van iphones
En kijk je naar de laatste iphone's vooral vanaf de 12 is de slijtage echt top !, bijna niks , 2 jaar gebruik en slijtage van maar 3 %
Grootste flauwe kul? ik constateer dit gewoon in mijn omgeving. Dat jij een andere ervaring hebt, maakt dit geen flauwe kul. Apple staat hier om bekend.
Ik ben het hier ook niet mee eens. Ik heb nu een ruim 5 jaar oude iPhone 7 en hoewel de batterijduur wel iets verminderd is hoef ik niet om de haverklap te laden bij normaal gebruik.
dan weet ik niet waar je werk 😂 hoeveel IPhones wij op de IT afdeling krijgen waarvan de batterij nog maar 10 minuten mee gaat is absurd, wij hebben inmiddels wel 30 iphones liggen waarvan de accu gewoon op is na 2 jaar daarnaast gaat de IPhone SE sowieso al niet lang mee, dat zijn allemaal leuke telefoons om constant aan de laders te houden.
De notch op mijn iPhone 12 Pro heeft me nog nooit gestoord. Hoe vaak zit je bij een video naar de rand van een beeld te kijken? :+
Het crazy island zit wel verder van de rand af
Klopt, bij Full screen video snijd hij zelfs iets in het beeld. Bij de notch is die weg omdat ze de hele rand zwart maken en dat buiten het beeld valt, bij de Island lukt dat niet want dan mis je een stukje van het beeld.
Ik laad mijn 12 Pro Max maximaal 1 uur per dag op. Persoonlijk vind ik dat ruimschoots snel genoeg. Hoe lang moet jij laden dat dat een praktisch probleem is?
In een uurtje heb ik de telefoon niet vol hoor :+ of bedoel je 1 uur overdag.

Ik zou het liefst mijn telefoon nirt snachts laden want dan gaat die naar 100% vol. Als ik overdag kon laden zou ik hem in de pauze een uurtje kunnen laden naar 80%. Dat lukt met de iPhone met volgens mij de meeste laders niet, if at all? Maar misschien zit ik er naast.

Liefst een half uurtje tot 80%. Genoeg om 24 uur mee door te komen. Kn het mooi in de pauze.
Welke lader heb jij? Ik heb de 20W USB-C lichtnetadapter (https://www.apple.com/nl/...51fd4ac0fff4a4e741a622eba), en die laadt mijn 12 Pro Max in 20-25 minuten van 30 tot 80%. Binnen een uur is hij helemaal vol (vanaf ongeveer 30%). Ik weet dat dit sneller is dan geadverteerd. Misschien heb ik geluk.
van 30 tot 80% is slechts 50% opladen....
Klopt! Wetende dat bij het opladen binnen deze range je je batterij niet overlaadt of ontlaadt, dit is het beste voor de levensduur van je batterij.
Ik kan mij niet herinneren dat wij de notch als minpunt op onze scorekaarten hebben staan. We hebben er in de reviews zelf wel eens minder blij op gereageerd, maar dat was het dan ook wel. De reden waarom wij positiever zijn over het dynamische eiland is omdat Apple er in onze ogen een mooie oplossing voor heeft gevonden. Dat het in sommige gevallen bij films, video's en games in de weg zit en storend is, wordt netjes benoemd in zowel de video- als in de geschreven review.

Wat het laden betreft: Het klopt dat de iPhones weliswaar even traag laden als de Pixel 6a, maar de gebruikstijd is veel langer, waardoor je met een half uur laden een stuk langer kunt doen met een 14 Pro of Pro Max. Maar inderdaad. Als we puur en alleen naar de cijfers kijken, is dit een punt waar we nog even over gaan zitten en zonodig de scorekaart aanpassen.
Duidelijk verhaal _/-\o_

En het is zeker een handige oplossing. Maar de oplossing is eigenlijk "we maken de notch nog groter met een icoontje". Maar ik snap dat daar, met het oog op innovatie, dit als een pluspunt wordt gezien. O-)
[q] Nog altijd langzaam laden, maar nog altijd geen minpunt ondanks dat budget modellen snellere laadtechnieken hebben.[\q]
Wat is de definitie van snelladen volgens jouw opinie?

Het gaat niet om met hoeveel Watt de telefoon geladen wordt, maar hoeveel % het oplaad van bijvoorbeeld 0% in x tijd.

De iPhones laden nu met 28 (?) Watt, en mijn mijn 20W lader zit ik zo van 20% naar 80% in zeer korte tijd.

Zou zelf geen niet sneller willen hebben, dat is met ook de huidige accu’s niet goed.

Collega’s hebben telefoons die kunnen laden met 100W of zo, maar toch zijn die over de volledige laadtijd niet altijd sneller, en ze worden warmer…
Apple heeft met de iPhone 14 Max zeker weer een dijk van een telefoon afgeleverd. Als je eens stil staat en ziet hoeveel het apparaat gebruikt wordt en wat het allemaal kan vervangen (videocamera en fotocamera) die zijn de kosten (als je niet elk jaar persé een nieuwe iPhone wilt) over 4 a 5 jaar gebruik nog wel mee. Dat er geen vraag is naar compacte smartphones vind ik persoonlijk vreemd. Zelf heb ik vorig jaar nog de iPhone 13 mini aangeschaft omdat ik niet graag met een tablet size iPhone in mijn zak loop. Overdag gebruik ik die iPhone echt als telefoon en in de avond pak ik wel eens onze iPad mini 6 erbij. Wij zijn juist enorm fan van die mini lijn van Apple. En ja, je bent een fan of niet maar ik houd van de integratie van onze Apple spullen in huis. De vendor locking heeft ons in zijn macht, maar ben er eigenlijk niet rauwig om. 🤓
Dat telefoonfabrikanten zulke exorbitante prijzen vragen, is in mijn ogen volkomen gestoord. Maar het feit, dat er toch nog zoveel mensen zijn, die bereid zijn dergelijke bedragen voor een telefoon neer te tellen, is dan nog veel gekker.
Dat fabrikanten winst willen maken, is normaal, maar laten ze dan normale winsten maken. Ik weet niet precies wat de kostprijs van deze telefoon is, maar ik kan me niet voorstellen dat dit veel meer dan zo’n €500 à €600 zal zijn.
Wordt het niet tijd om een signaal af te geven, dat deze prijzen onacceptabel zijn? En dus de fabrikanten met hun, belachelijk dure, telefoons te laten zitten?
Zeker in deze tijd van een overspannen energiemarkt.
De BOM cost van de iPhone 13 Pro Max werd geschat op 570USD. Laat ons er even van uitgaan dat ook Apple de inflatie voelt en door aanpassingen in het ontwerp ook licht gestegen kosten heeft. Dan komen we op een BOM uit van 650USD. Dan heb je alleen nog maar onderdelen. Wat doe je daarmee? Niets. Je moet die nog laten assembleren. We zitten nu al over de 700USD voor dat toestel gewoon in onderdelen en assemblage. Maar voor we daaraan konden beginnen hebben we tienduizenden, misschien wel honderdduizenden werkuren in alles gestoken rondom de RnD voor dat toestel. Die kost is relatief klein over alle toestellen heen, maar niet verwaarloosbaar.

Maar nu zit je daar met je toestellen. Wat nu? Je moet ze gaan verpakken en verschepen. Dat zijn weeral kosten erbij. Je moet ze exporten en importeren. Weeral kosten erbij. Je moet ze gaan verkopen. Weeral kosten erbij. En vergeet tussendoor ook niet alle belastingen en taksen die je moet afbetalen. Van een toestel dat een BOM kost heeft van 650USD kan je al snel aan 900USD kosten zitten voordat het toestel in handen van de consument terecht komt. En dan hebben we het nog niet gehad over kosten rondom marketing. En als je dan bekijkt dat het toestel met het kleinste geheugen een vanaf prijs heeft van 1099USD, dan is dat niet eens zo een grote winst.
Om mijn XsMax na dik vier jaar te vervangen, kijk ik rond de jaarwisseling ook naar zo'n IP14ProMax. Ik ga er dan opnieuw vanuit er 4 a 5 jaar mee te doen.

Nu zit ik in het dagelijks leven tussen de televisietoestellen. Wat mij opvalt is dat die steeds goedkoper worden.
Pak nu een Philips 55OLED706. 999€ op het moment.
https://tweakers.net/pric...d706-zwart/specificaties/

Op zich geen verkeerd toestel met eigenlijk alles op en aan. Draait op Android TV. Je maakt er geen foto's mee en je kan er niet mee bellen. In de plaats krijg je wel een vele groter OLED scherm en Ambilight bij.
De prijs is de helft als de duurste iPhone 14. Het toppunt: hier verwachten de mensen van dat dat ding minstens 10 jaar meegaat. Zoniet is dat een slecht toestel geweest.

Heel de procedure die jij uitlegt is hier ook van toepassing. Altijd een erg vreemde ontwikkeling gevonden...

Ik ben hobbymatig met buizenelektronica bezig. Zo heb ik een TV-Radio combi staan van SBR uit 1964. In die dagen Philips binnenwerk, met SBR design.
De eerste eigenaar waarvan ik hem overnam 5 jaar terug, liet een factuur zien van 94.000BEF... in 1964. Dat is bijna 2400€ nu. Hoeveel jaar moest de gemiddelde man daar toen voor werken??? Dan had je een zwart-wit beeld, FM en MW radio en platenspeler.

Knettergek die prijsevoluties...
Winstmaximalisatie en een semi "monopolie". Voor veel mensen met een iPhone is er helaas geen echt alternatief. En als je het geld dan hebt, dan maak je toch de keuze om er weer een te kopen. Betrap er mezelf elke paar jaar ook weer op.

Maar het gekke vind ik ook wel dat mensen (meestal zonder enige kennis van bedrijfsvoering of ervaring daarin) menen te weten waarom de prijzen helemaal niet absurd zijn en daar fanatiek tegenin gaan. Voorlopig is Apple het op één na meest winstgevende bedrijf ter wereld waarvan meer dan 50% aan inkomsten van hun iPhones komt. Maar ze verdienen er echt maar weinig op hoor :+
als je geen alternatief kan vinden is het misschien tijd om je eisen bij stellen. Linksom of rechtsom; het is pure luxe, dit soort phones.
Is het wel eens in je opgekomen dat sommige mensen het gewoon waard vinden?
Veel mensen nemen het toestel bij een contract van 24 maanden, dan kost de pro max 60 euro per maand, voor iets wat velen 24/7 bij zich dragen en makkelijk uren per dag gebruiken.

Zet de kachel een halve graad lager en je hebt hem terugverdiend :+
Is het wel eens in je opgekomen dat sommige mensen het gewoon waard vinden?
Veel mensen nemen het toestel bij een contract van 24 maanden, dan kost de pro max 60 euro per maand, voor iets wat velen 24/7 bij zich dragen en makkelijk uren per dag gebruiken.

Zet de kachel een halve graad lager en je hebt hem terugverdiend :+
Neem een goedkoper toestel en je kunt ook je boodschappen en andere vaste kosten betalen.
Je kunt de kosten wel spreiden zodat het allemaal niet zo duur lijkt maar je houdt jezelf natuurlijk enkel voor de gek.
Niet iedereen wil een goedkoper toestel, een flatje ergens buitenaf, een oude peugeot 107, tweedehands kleding, nooit op vakantie en geen kinderen.

Soms is een stukje luxe het gewoon waard voor een bepaald persoon terwijl het minimale ook zou voldoen.

En maandelijks budgetteren is een prima manier om overzicht te houden op de inkomsten en uitgaven. Deden maar wat meer mensen dat, dan zouden er veel minder mensen in de schuldsanering zitten.
Ben ik het niet mee eens, ik heb trouwens ook geen iPhone...
Verklaar je nader, waarom is een Phone van bijna 2000 Euro geen pure luxe? Wat is het enorme belang hiervan dat een dergelijke aanschaf kan verantwoorden ten opzichte van 'mindere' toestellen?

Ik bedoel, ik weet dat er Lambo's en Porsches zijn, maar niemand zal beweren dat een dergelijke auto géén luxe-aanschaf is.
Ik had niet gezien dat hij 2000 Euro was, ik bedoelde meer de iPhone van een jaar of twee jaar geleden....
Dat is hij ook niet, de goedkoopste iPhone 14 Pro kost € 1329. Maar net iets meer dan een Samsung Flip 4 en veel minder dan een Samsung Fold bijvoorbeeld. En er zijn mensen genoeg die de functionaliteit van dit soort toestellen wel professioneel gebruiken en het het extra geld meer dan waard vinden om die reden.
Dus om het maar meteen af te doen als pure luxe is een beetje te makkelijk.
Ik doe al ruim 5 jaar met een 7 en verwacht met mijn 14 Pro die onderweg is makkelijk net zo lang te gaan doen. Dat heb ik liever dan iedere 2 jaar een goedkoop toestel te moeten kopen dat ik dan weer weg kan rotten en daarmee ook bijdraag aan de zinloze verspilling van grondstoffen. Toegegeven, niet mijn belangrijkste overweging, maar wel een prettige bijkomstigheid ;-)
De eerste eigenaar waarvan ik hem overnam 5 jaar terug, liet een factuur zien van 94.000BEF... in 1964. Dat is bijna 2400€ nu. Hoeveel jaar moest de gemiddelde man daar toen voor werken??? Dan had je een zwart-wit beeld, FM en MW radio en platenspeler.
Dat was toen ~5125 gulden, je vergat alleen de inflatie mee te rekenen vanuit 1964 naar nu en dan maakt dat in euro: €7343. In 1960 was een maand salaris 460 gulden. Dit was een vrij dure TV combinatie, eind 1963 kon je een zwart/wit TV krijgen voor 1148 gulden.

Trouwens, je 55OLED706 staat momenteel in PW voor €1199. Maar dan hebben we het over NU een 'middenmoot' qua formaat, de 'sweetspot' voor tv scherm productie. Zeker niet het grootste/beste model op de markt, iets wat de iPhone 14 Pro/Max wel is. Net als die prijs van bijna €2000 voor een RTX 4090...

Voor een 98" 120Hz scherm betaal je ook gewoon €15.000 en er zijn nog (veel) duurdere schermen.

Echter, een iPhone SE (2022) 64GB kan je krijgen voor €429 en outperformed mijn oude HTC x7500 (€957) uit 2007 op alle vlakken significant (inclusief hoe lang deze meegaat)! En met inflatie is €957 nu €1232, dat is ongeveer nog maar 35% van die prijs.

Ik ben echter van mening dat de doorsnee tweaker/consument onrealistische verwachtingen stelt aan wat een moderne smartphone allemaal moet kunnen en wat voor elektronica ze zelf moeten bezitten...
Om de berekening nog accurater te maken zou je eigenlijk ook nog rekening moeten houden dat een tv gedeeld werd met de straat/buurt.
Zo werkte dat toch ook met de smartphone, je deelde met de buurt een telefooncel... ;-)
Als je het verschil kent tussen high-end midrange en low-end valt het wel te verklaren. Veel Tv's zijn gemaakt uit midrange of low-end chips. Dat wil zeggen, technologie die door zeer veel bedrijven geproduceerd kan worden.

Zodra je high-end gaat betaal je veel meer voor kleine extra's. Die high-end chips zijn extreem duur.

Neem nu de low-end Nokia C21 123gb Plus, €179 incl btw. Als je dat vergelijk met een Nokia E90 Communicator €900 des tijds, dan kan je niet anders dan concluderen dat smartphones veel krachtiger en goedkoper zijn geworden. Langs de andere kant is de absolute top ook duurder geworden.

Bij TV's is ook zo. B&O bijvoorbeeld is nog nooit zo duur geweest. 65" TV kost daar €17.000 met soundbar. En wil je extra boost? voeg 2x BEOLAB 28 toe voor €14.000 en je het een complete set voor €31K.

Het is maar hoe je de dingen met elkaar vergelijkt.

En dan levensduur...telefoons worden bijna 24u op 24u gebruikt en reizen mee in uw broekzak op een batterij. Dat is iets helemaal anders dan een tv-toetsel met stekker die op een vaste plaats staat en maar af en toe eens aanstaat.
Ja, hoe je dingen met elkaar vergelijkt is belangrijk, maar de manier die jij hanteert is relevant voor 0.01% van de bevolking. Een B&O televisie vergelijken met een iPhone is zoals een Vertu telefoon met een QLED samsung TV. Bij design merken wordt een hoge prijs bijna een verkoopsargument.

De snelle inflatiecijfers maken het ietwat moeilijker, maar de inflatie sinds 2016 bedraagt ongeveer 25%. Het topmodel iPhone was toen de 7 Plus, met een adviesprijs van 909 euro. De iPhone 14 Pro Max start bij 1479 euro. Laten we zeggen dat in de 2017 de LG C7 zowat het topmodel was in televisieland voor de ietwat welgestelde consument, destijds aan 3000 euro per toestel voor 55". Als je nu de Sony A95K aan 3200 euro ziet voor 65" (om de groeiende grootte in rekening te brengen), dan durf ik toch zeggen dat telefoons met een stijging van 62% tov televisies met 7% een groot gat geslagen hebben. Wellicht zijn er genuanceerder beelden te maken door gemiddeldes van meerdere toestellen te nemen maar telefoons hebben in de high-end toch een serieuze sprong in prijs gemaakt in de laatste jaren, zelfs tov de inflatie.
Rond die tijd hikte de telefoonmarkt tegen de 'magische' grens van 1000 Euro/Dollar. Wie durfde als eerste die grens te doorbreken?
Uiteraard was dat Apple (want ziet zichzelf ook als 'designermerk' waarbij zoals je zelf al aangeeft prijs een pluspunt is). Sindsdien is het hek van de dam en is de prijs in rasse schreden omhoog geschoten. Nu is het een kwestie 'wat de gek er voor geeft' en blijkbaar ligt die grens voorbij de 1,700 Euro.

Overigens wel een kanttekening bij 'exorbitante prijzen', de telefoon is allang geen telefoon meer, maar meer een zeer draagbare PC geworden. Het wordt langzamerhand interessant om de performance van telefoons eens met die van een PC te vergelijken en dat is vast ergens op het internet al wel eens gedaan.
Ik snap je argument van de performance van telefoons wel, maar in de praktijk is dat (voor mij alleszins) geen punt. De Apple A16 in de iPhone 14 Pro leunt, als ik geekbench mag geloven, vrij dicht aan bij de i7-1165G7 in mijn laptop (wat gewoon bijzonder indrukwekkend is btw).

Maar als ik een extern scherm en een toetsenbord/muis aan mijn telefoon koppel, krijg ik nog steeds geen zinnige interface. Zelfs als dat UI probleem van de baan zou zijn, kan ik nog steeds geen docker containers starten in iOS. Performance is leuk op een telefoon, maar zonder de bijhorende functionaliteit is het voor mij een behoorlijk leeg verkoopsargument.
Mijn hele munt is dat je een midrange televisie tegenover een premium telefoon vergelijkt.

Met andere woorden: Het is niet omdat de absolute topreeksen duurder zijn geworden dat de midrange niet goedkoper is geworden.

Midrange tv’s zijn betaalbaarder geworden en smartphones ook.
Daar geef ik je nu 100% gelijk in.
Ik heb een gemiddeld inkomen en de gewoonte om voor iets te sparen wat ik erg graag wil hebben.
Voor wij kinderen hadden gingen we erg vaak met de auto op reis. Laat ons zeggen dat ik jaren gespaard heb voor een degelijke auto.
Als die straks zijn tijd gehad heeft zal het een tweedehands Golfje worden ofzo; buiten woon-werkverkeer gebeurt er nog weinig met die auto.

We zitten vaker thuis, een beetje met de technologiehobby in het achterhoofd is een mooie tv en als hij z'n tijd gehad heeft een degelijke telefoon me momenteel meer waard dan zo'n auto die vandaag toch "niet" meer gebruikt wordt.
Televisies hebben veel meer concurrentie dan een iPhone he. Voor die ene tv tien anderen, net als bij Android telefoons. Tvs zijn ook wat minder precies dan telefoons, die toch meer gebruikers scenarios hebben, op vele fronten hightech moeten zijn en ook veel breder getest moeten worden.

Als je een (topmode) iPhone wilt, dan moet je dokken. Of je neemt een kleiner of vorige generatie model, al dan niet tweedehands. Om bij de tv-vergelijking te blijven: ik kijk met veel plezier naar m'n 40" Samsung die ik voor 100 euro heb gekocht. Ik ben daar tevreden mee, en scheelt me 900 euro ivm een 55" Philips :)
Dat verschilt voor iedereen anders, sommige vinden een tv van 100 euro voldoende en willen perse beste iphone en bij sommige is het andersom,

Ik wil alleen maar sony en dan ook het beste model omdat dat het beste beeld geeft IMO. Ik zou nooit een philips of samsung kopen

Zelfde voor iphone, als ik iets koop wil ik dat het goed werkt waar ik lang mee vooruit kan.

Heb paar jaar in de mediamarkt gewerkt en de meeste televisies waar klachten over kwamrn was over philips
Aan de andere kant, mijn Sony TV uit 2011 doet het nog steeds en met een chromecast erin (50 euro) is ie smart en kan ie nog prima mee. Alleen het formaat mag misschien iets groter na de verhuizing, maar om daar nu een ander toestel voor te kopen kan best nog wel een paar jaar wachten.
Niet helemaal een eerlijke vergelijking . TV zijn misschien spotgoedkoop geworden, maar je ziet daar heel duidelijk terug dat er op de hardware; muv het scherm word er onzettend word op bezuinigd. Evenals software. Hardware is vaak traag en minimaal, HDMI 2.1 heeft eindeloos lang geduurd en nog steeds missen er soms features, standaarden als Bluetooth 5.3 of Wifi 6 volgen vaak jaren later, en veel standaarden missen gewoon (DVB-IP, DVB-C2, verschillende HDR standaarden).
Qua software, er word maar een korte periode updates gegeven en na 5 jaar weet je helemaal niet zeker of bepaalde apps nog wel ondersteund worden.

Voor het smartgedeelte van een TV ben je vaak veel beter af met een los kastje of stick, puur omdat men een paar tientjes in de BOM wou besparen en een paar tientjes op licensing kost.
Daar moest je meer dan 2 jaar in de mijn voor gaan werken,als ik mij nog goed herinner verdiende mijn vader toen iets van 5000 Bef per maand, 6 op 7 en 10 uren per dag.
Kun je nagaan wat die persoon verdiende.
In de TV markt zie je inderdaad een andere beweging. Maar er zit nog een wezenlijk verschil tussen de TV markt en de mobiele telefonie markt.

Vooreerst is er op de TV markt een moordende concurentieslag bezig. Voor vele mensen maakt het ook niet uit wanneer ze een nieuwe TV kopen van welk merk deze is. Ze willen de beste kwaliteit en functionaliteit voor een vooraf gestelde prijs. Bij een telefoon speelt dat minder. Daar zijn we net een heel stuk merkvaster. Zeker een Apple gebruiker gaat niet zomaar naar Android. In de Android markt zie je meer beweging tussen merken en zie je dan ook dat prijzen al veel sneller dalen dan bij Apple.

Maar er is nog een belangrijk verschil. Hoeveel evolutie zit er eigenlijk op de TV markt? We zitten nu alweer enkele jaren met 4K UHD TVs, er wordt wat gerommeld met lichtopbrengst met kleurechtheid en met framerate, maar de echte evolutie in de elektronica en in de panelen is niet zo groot. In de telefoniemarkt moet Apple elk jaar een nieuw vlaggenschip hebben met een nieuwe, snellere SOC erin. Er moeten merkbare verbeteringen zijn in het beeld, als het even kan ook in de connectiviteit. En dat elk jaar opnieuw.

Toen LG de C1 uitbracht als opvolger van de CX was 1 van de meest merkbare veranderingen ten opzichte van het jaar ervoor dat de achterkant wit was in plaats van zwart. Dit omdat ze schrik hadden dat mensen anders het verschil tussen de 2 toestellen niet konden zien. Wanneer heb je dat voor het laatst bij een iPhone gezien?

Vergeet je bij die 94000BEF ook niet de inflatie te tellen? Dat zou vandaag 17k Euro zijn. Voor de gemiddelde mens destijds meerdere jaarlonen. Maar zo kan ik gerust nog voorbeelden aanhalen hoor. Mijn allereerste LCD TVm gekocht in 2002 of 2003, was een 15" 4:3 scherm 1024p (kon ook als PC monitor dienst doen) en koste mij destijds 600 Euro. De allereerste OLED TV van Sony werd geintroduceerd in 2007, dat was toen een zeer fragiel, 11" scherm. Koste bij introductie ook $2500.

De technologie is erop vooruit gegaan, productiemethodes zijn goedkoper geworden. Maar dan ga je er van uit dat je jarenlang op eenzelfde productiemethode blijft zitten. En dat is net niet was ze bij high end smartphones doen. Daar moet telkens het nieuwste van het nieuwste in, wat de prijs doet omhoog gaan.
TPvision heeft bij lange na niet de kosten voor R&D die Apple heeft.

Het grote voordeel wat zij heeft is dat ze een SoC van vorig jaar of twee jaar eerder kan pakken en daar wat RAM bijplakt.

Software en andere zaken kan het vrijwel gratis in licentie nemen en apps ontwikkelen doen ze niet.

Het voordeel daarmee is dat een chip op een oudere node vele malen goedkoper is. Apple betaald woest veel geld voor dat nieuwe 4nm procedé, maar daar haalt het wel weer voordeel uit.

TPV kan rustig een 10nm chip inkopen van twee jaar oud die niet eens top of the line was toen ie uitkwam. Hele andere groep elektronica.

Komt jog eens bij dat ik de 706 ruim anderhalf jaar terug al voor onder de duizend euro heb gekocht bij coolblue. Qua prijzen is ie dus alleen maar duurder geworden, want hij is niet goedkoper, waar TV’s meestal zo’n €100-200 per jaar minder gaan kosten.
Sorry maar de philips televisie toestellen zijn echt goedkoop tegenover de andere merken zoals sony, lg, samsung en panasonic. Philips is gewoon een busget model aan het worden en kan je niet vergelijken met de andere wat duurdere merken. Dat zou hetzelfde zijn als je samsung/iphone gaat vergelijken met alcatel.
Philips maakt doorgaans top spul, design is meestal erg lelijk maar zeker degelijk.
Philips maakt al jaren geen TVs meer. Dat is het Chinese bedrijf TCL dat de rechten op de merknaam heeft gekocht.
TCL heeft inderdaad best veel merken gekocht, zoals Blackberry en Alcatel, maar ik denk dat je ze verward met TPV (begint ook met een "T"). Philips TV's worden onder licentie gemaakt door TPV
Lol, nee, genoeg mankementen gezien bij philips consumenten spul. En dan heb ik het over de televisies, ander spul kan wel degelijk zijn maar de televisies niet.
Het is nu toch een Chinese fabrikant die de tv's maakt en een exclusieve licentie heeft om de naam Philips op de tv's te plakken?
Je zit een paar jaar achter...
Ik nam dat voorbeeld omdat het de meeste mensen toch niet boeit welke chip erin zit. De OLED7 reeks heeft vaker de chips van de topmodellen van het jaar ervoor.
De OLED9 reeksen is een ander verhaal. Als kenner zie je het verschil wel degelijk in de beeldkwaliteit. Daar betaal je bij introductie ook genoeg voor.
Al zakt de prijs vaak erg snel. En dat gebeurt bij iPhones dan niet.
Ik weet niet hoe zeer dit een geheel een nieuw product betrof in 1964. of dat er al aardig wat werden verkocht. (waarschijnlijk niet gezien de prijs). Maar de eerste Oled tv van 6 jaar terug waren ook geen 1100 euro per stuk, 4000-6000 euro moesten neer tellen dat is 2 tot 3 keer een gemiddeld maand salaris en dan had je alleen maar een TV. Dus dit vergelijken vind ik zelf moeilijk. Zeggen dat je toen een z.w. beeld had is natuurlijk kolder, in die tijd was het een wonder van techniek. vergelijkbaar met een Microled tv van vandaag. Wat kost zo tv eigenlijk ?
Dat zal inderdaad een vrij nieuw product geweest zijn toen. Het tv chassis daarin gebruikt zag ik voor het eerst in modellen in 1963.
Gezien de prijs zullen er daar effectief niet erg veel van staan.

Nog één groot verschilletje met vandaag: mits een kleine restauratie werkt dat ding nog steeds vandaag op de manier hoe het 60 jaar geleden bedoeld was.
Ik vrees hiervoor met de apparatuur van vandaag...
Het is zeker zo dat apparatuur vroeger meestal wat langer mee ging, zeker de duurdere versies, dat is eigenlijk nog steeds zo met electrice apparaten in huis. Maar beeldbuis tv en platenspelers gingen ook kapot. Dat er toevallig nog een werkend exemplaar is betekend niet dat ze het allemaal zo lang volhouden.
Wat ik bedoel is dat ze na al die jaren mogelijks nog herstelbaar zijn.

Stom voorbeeldje: een beeldbuis tv waar wat water is ingelopen hoeft niet persé defect te zijn.
De gemiddelde flatscreen met z'n multilayer printen en BGA chips die even wat vocht op z'n donder krijgt is door de oxidatie sowieso een einde verhaal.
Mooi voorgerekend allemaal, maar iphoned.nl kwam destijds met een artikel dat een onderzoeksbedrijk had gerekend dat Apple €500 winst pakte per iPhone 12, de BOM voor een iPhone 12 was destijds €350.
Ik kan mij niet voorstellen dat het nu €650 zou zijn, ik weet dat we industrieel gezien twee rampjaren hebben gehad, maar van €350 -> €650 is een forse stap, dan gaat er iets niet goed in de bedrijfsvoering of je hebt als bedrijf gezien(denk aan de RTX kaarten) dat consumenten bereid zijn om heel diep in de buidel te tastsen, ik gok op het laatste.... https://www.iphoned.nl/nieuws/iphone-12-productiekosten/
toch raar dat Apple dan zulke enorme winsten maakt, want winst is na aftrek van kosten enzo gezien de vele miljarden hebben ze niks te klagen
Wat is daar raar aan? Stel jij begint een bedrijf, vindt jij het dan ook raar om winst te maken? En stel, jouw bedrijf krijgt ineens aandelen en dus investeerders, vindt je het dan ook raar om winst te maken?

En stel, er komt een bak inflatie aan waarbij je winst in waarde dus gigantisch verminderd wordt, vindt je het dan ook raar om alsnog winst te moeten maken?

Of heb je je bedrijf alleen opgestart om telkens tegen een failliesement op te lopen?

Jij mag het zeggen, maar ik denk dat ik alle antwoorden weet. Is dan bovenstaande reactie niet een beetje zuur als mensen ook zo tegen jou zouden reageren tegen je goedlopend bedrijf?
Met een eenmanszaakje "bedrijfje spelen" is wel heel wat anders dan de bedrijfsvoering een van de grootste bedrijven ter wereld. :+ @Gandalf68 zegt toch ook niet dat het onlogisch is dat er winst wordt gemaakt? Hij geeft alleen aan dat Apple niet bepaald medelijden nodig heeft omdat er volgens Blokker (onjuist) maar heel weinig winst zou worden gemaakt op iPhones.
precies dat bedoelde ik. Sorry als dat verkeerd over kwam... maar zo bedoelde ik het . Prima als ze winst maken en een koper er het geld voor over heeft dat is ieder zijn keuze.
Economies of scale. Bij de eerste X aantallen weinig winst, maar na het omslagpunt levert elke extra iPhone veel op. Winstmaximalisatie is wanneer marginale kosten == marginale opbrengsten.
Ze halen +-3,6x zoveel winst uit de verkoop hun diensten.
Op hun producten is dat 1,5x winst.
Ze moeten meer investeren in het maken, verkopen en adverteren van hun producten dan diensten.

Ja ze maken veel winst maar ze verkopen een value product - zelfde als coca cola, microsoft etc.
De trouwe klanten/fans zullen niet snel geneigd zijn om naar een ander product over te stappen dus kan Apple vragen wat ze willen (recht evenredig met hun kosten). Op een bepaald moment zullen wel kost bewuste of kritische kopers afhaken.
Maar weet dat Apple constant enquêtes of focusgroepen heeft om te kijken hoe ver ze hun prijzen kunnen opdrijven, hoe uniek ze nog zijn tov de concurrentie etc.

Het is een machine die zeer goed weet wat ze aan het doen is.
Kijk bvb naar de gap tussen 16gb -> 64gb iphone versies van een tijdje geleden.
16GB was goed genoeg voor de meeste mensen, maar psychologisch was dat -> oh is maar €50 (ofzoiets) meer om naar een 64GB variant te gaan, dus veel mensen kochten de 64GB versie en had apple weer gewonnen.

Ik ben geen sales expert maar er zijn enorm veel trucjes om consumenten te doen denken dat ze een goede deal krijgen met een upgrade terwijl dat eigenlijk niet zo is.
Apple maakt 26% van de omzet als winst. Dat is heel veel, de vraag is natuurlijk hoeveel daarvan uit hardware is en hoeveel uit diensten en hoe daar de kosten/omzet verhouding zit. AMD zit daar onder (19%), Nvidia zit daar boven (36%).

Even ter vergelijking, ik werkte 20 jaar geleden bij een financiële instelling, waarbij de eigenaar zij "Als jullie niet binnen x jaar minimaal 4% winst maken, gaan we de boel sluiten!". Winsten van de omzet van 20-40% zijn dus enorm!

Deel van het issue is dat Apple een Amerikaans bedrijf is, de koers nu belazerd is, ruim 20% verschil met een jaar geleden. En dat wordt snel slechter (in een week tijd al 3% slechter geworden). Naast natuurlijk de enorme inflatie in de wereld...
op zich terecht punt dat 20-40% winst erg veel is maar de vergelijking met een financiële instelling is niet helemaal terecht. Afhankelijk van de aard van de onderneming mag je verschillende marges verwachten
Daar ben ik het mee oneens. Leg de winstmarge van Apple na aftrek van alle genoemde posten maar eens naast een “traditioneel” bedrijf dat fysieke goederen verkoopt.

Die kunnen alleen maar dromen van de cijfers die Apple met de verkoop van iPhones jaar op jaar overlegd.
En dat bedrijf is ook heel veel tijd kwijt om hun goederen goed te maken. Elk bedrijf draait om winst en voor elk bedrijf is het rupsje nooit genoeg, maar daar iets mank:

Apple heeft zijn naam hoog te houden en als ze hun producten veel goedkoper moeten gaan verkopen gaat de R&D ook aan kwaliteit inboeten. Wij draaien op mijn zaak allemaal met Apple Macintosh en dat kostte me 18 units a 3500 euro, maar nu gaan we een balans opmaken van hoe nuttig de producten zijn en we houden steeds meer manuren over. Dus de peperdure Apple producten leveren ons indirect geld op en zo is het verschil met Windows computers aan het verschuiven richting Macintosh. Behalve dat het mooie producten zijn die ramstabiel zijn en intuïtief wordt er steen en been geklaagd over de prijs van een Appleproduct.

Deels terecht want Apple is heel duur, maar het is ook een heel goed product.
Toen ik mijn zaak liet upgraden naar Apple had ik de eerste weken een soort wrang onderbuikgevoel want zou ik ooit zo goed overweg kunnen met MacOS dan met Windows? Nu een jaar later zeg ik JA. Ik heb nu ervaring met MacOS en binnenkort gaan we ook over op iPhone en is dit niet over de top?

Nee, alles is naadloos geïntrigeerd en heel het systeem werkt naadloos samen met elkaar en nu besparen we manuren en het geld wat die manuren bespaard komt de Macintosh systemen ten goede en al met al was het niet zo duur als ik had begroot.

Ik snap de reacties hier zeer goed en vroeger dacht ik ook zo; net zo goed of nog wel erger, maar gaande ik het systeem leerde kennen is het de beste upgrade die we ooit hebben gemaakt.

Voor thuisgebruik, voor games, voor privégebruik is Apple me veel te duur voor wat je krijgt. Voor de zakelijke markt is het een zeer fijn systeem:

Dingen automatiseren, flyers maken op een 5K retina scherm, kleurechtheid, integratie van systemen onderling, support, iCloud, stabiliteit en dergelijke is Apple heel geschikt.

Dus we kunnen wel gaan klagen over de winst van Apple, maar het bedrijf levert wel goede producten af en Apple biedt een prachtige totaaloplossing voor uniformiteit. De iPhones zullen prachtig naadloos aansluiten van ons systeembeleid.

Dat wil absoluut zeggen dat ik Apple voor heel veel zaken gewoon te duur vind. Dit is gewoon een feit en daarin kan ik jullie ook begrijpen :)
Is toch een beetje een stromanargument om te focussen op die moralistische kritiek dat Apple "te duur" is. Als iemand die een Punkt MP02 gebruikt als enige telefoon is dat voor mij als zodanig geen punt (heeft iedereen de pun?). Mijn ervaring met Apple was toch dat het vaak gewoon niet werkt, vooral dan de synchronisatie van die iCloud-zooi. Voeg daar aan toe dat Apple je het op tig manieren moeilijk maakt om Apple's benadering te omzeilen, en je hebt toestellen die van hun gebruikers eisen dat ze de bugs gaan ontkennen bij wijze van post purchase rationalisation. Mensen leren zichzelf iets anders te verwachten als cope voor het feit dat ze de duurste foon gekocht hebben hoewel die op sommige punten minder functioneel is dan een Xiaomi van 150 Euro. Hoe slecht Android en Windows ook mogen zijn, de afwezigheid van die hele "Ja, je moet gewoon niet proberen te doen wat je probeert te doen, domoor. Hou 'em niet vast op die manier."-attitude is voor mij het belangrijkste.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 22:23]

Hmmm, vreemd dat het bij ons zo goed werkt.

En daarbij blijf ik thuis in mijn eigen privacy lekker bij Windows 11 :)

En er is een attitude vanuit mijn ervaring, maar net zoals bij Windows kent elk merk en elke stuk software zijn eigen bugs, zeker.

Laat ik je eerlijk zeggen dat ik voor mezelf nooit een iPhone zou kopen. Ik heb nu een Android model van 250 euro welke 3 jaar oud is en het nog uitstekend doet. Ik praat over mijn zaak en ik praat voor mijn werknemers. Dit is een hele andere situatie dan in mijn privacy. De iPhone zal dan zakelijk zijn waarop ik geen privé-dingen doe.

Probeer de attitude wel goed te leggen en ik zal zeker niet zeggen dat je een -1 verdiend want dat is zeker niet het geval. Je komt voor jezelf op en dat is positief, maar ik heb ook mijn eigen ervaringen.

"Het is toch fijn dat als ik thuis ben en mijn game PC aanslinger dat ik in een voor mij vertrouwde omgeving ben"
Ik trek je ervaring niet in twijfel, maar de mijne is anders. Waar ik vooral een probleem met heb is dat de problemen veroorzaakt door bugs in Apple-producten en -diensten vaak lastiger zijn dan ze zouden kunnen zijn op basis van de bug zelf. Er is het ding dat niet werkt zoals het moet, maar daarenboven maakt Apple je het soms nog zo goed als onmogelijk om bij wijze van workaround een niet-Apple-product of -dienst te gebruiken. Want ze zijn toch zo bezorgd om je privacy en veiligheid... zo bezorgd dat ze liever hebben dat hun dingetjes niet werken dan dat ze goed werken met iets dat niet uit eigen stal komt.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 22:23]

Het is mij wel gelukt om iCloud te laten werken bij mezelf en familie.

Werkt prima hoor: als je een nieuwe iPhone of computer koopt laat je die even een paar uur syncen en al je data en settings staan op het nieuwe apparaat.

Foto's delen is ook erg fijn in de familie, mijn oma van 99 kon ook mooi meekijken in de foto-albums van de achterkleinkinderen.
Mijn ervaring was dat Apple-dingen vaak doen alsof alles werkt, maar dat delen van iCloud op de achtergrond dingen stilletjes falen. Dingen worden niet in beide richtingen gesynchroniseerd, of oude dingen die je dacht verwijderd te hebben blijven toch respawnen. Een van de meest wijdverspreide problemen de afgelopen jaren was het fenomeen van gesloten Safari iCloud-tabs die bleven terugkomen in het "van [ander toestel]"-gebied van Safari. Ook veel horror-verhalen over verdwijnende iCloud-foto's en -iCloud-documentenmapcontent op Reddit. Persoonlijk meegemaakt: een honderdtal foto's gedownload van iCloud, samen in één zip-bestand. Allemaal in de oorspronkelijke resolutie... op een na die om onverklaarbare reden verkleind was tot zoiets van 400x300 pixels. Gewoon allemaal zo random...

Als het niet werkt heb ik liefst een informatieve error. Als dat niet kan, een vage error. Maar Apple zit meer in met het ophouden van hun "het werkt gewoon"-reputatie dat ze liever hebben dat hun klanten data verliezen zonder het te weten. Met alle respect... wanneer jij schrijft "en al je data en settings staan op het nieuwe apparaat.": dat heb jij niet in detail geverifieerd. En aangezien het niet hoort dat een klant zo voorzichtig moet zijn, raad ik iedereen af iCloud te gebruiken voor data waar je belang aan hecht.
Je goochelt maar een beetje met cijfers. Veel mensen doen dat om (voor zichzelf?) proberen te verantwoorden waarom zo'n exorbitant bedrag voor een telefoon reëel is. Ik ga het waarschijnlijk ook weer uitgeven, maar denk maar niet dat ik me kan vinden in de prijsstrategie.

Alle kosten die je noemt worden in principe niet meegerekend om de marge op dat specifieke apparaat te bepalen. Dat komt pas veel later in de rit, waarbij productgroepen bij elkaar op een hoop worden gegooid.

Kosten voor import/vervoer/verpakking zijn overigens nauwelijks van invloed, en gaat in totaal om een paar euro per apparaat. Of dacht je dat ze voor elke telefoon los 100 USD aan import- en verpakkingskosten moeten betalen? Dat gaat in gigantische hoeveelheid bulk-aantallen. Ook geven de meeste bronnen aan dat de assemblage al in de 570 USD zit. Dat is het bedrag dat het kost om een iPhone te "maken". Niet alleen de prijs van onderdelen.

Kosten voor R&D die je noemt staat hier ook helemaal los van en valt gewoon onder bedrijfskosten. Idem voor personeel en marketing. Die worden uiteindelijk betaald van onder andere de ~75% winstmarge op hun iPhone Pro (en dat is alleen het basismodel, hun upsells in opslag bijvoorbeeld geven een gigantische extra marge waardoor je snel boven de 100% zit). Die algemene kosten zijn natuurlijk ook een van de vele pijlers waarop Apple bepaalt hoeveel een iPhone moet gaan kosten.
Wat ik me afvraag is wanneer de industrie echte " smart"-phones gaat produceren. Je weet wel, apparaten die eenvoudig te repareren zijn (en ja Apple, ook betaalbaar!), je zelf een batterij kan vervangen etc.etc.

Ze worden juist steeds dommer, en duurder. En wij maar blijven kopen die domme troep.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 22:23]

Zodra de markt daarop gaat kiezen. De realiteit is gewoon dat bijna geen enkele consument dat (nu) meeneemt bij aankoop.

Consumenten wilden de telefoons dunner en dunner, het liefst met een fancy glazen achterkantje. Dan gaan die stevige plastic klepjes naar de batterij weg, want dat scheelt weer een halve millimeter en is mooier voor velen. En ja, een aantal fabrikanten (Apple incluis) doet dat ook bewust om zo meer aan reparatie te verdienen zelf.

Er was een tijd dat het niet makkelijk onderdelen vervangen een uniekum was, en bedrijven die het moeilijk gingen maken verkochten er niet beduidend slechter op. De EU is er nu mee bezig om repareerbaarheid duidelijk te maken bij de aanschaf, en Frankrijk heeft dit al gedaan. Dat schijnt toch wel enige invloed op het verkoopgedrag te hebben gelukkig, maar het blijft niet een hoge prioriteit bij de consument.

Dus de vraag kan je enigzins verantwoorden door te stellen: Niet spoedig, niet op de westerse markt tenminste. In ontwikkelingslanden wordt veel meer gekeken naar repareerbaarheid en daar haken fabrikanten ook echt wel op in.
Consumenten wilden de telefoons dunner en dunner, het liefst met een fancy glazen achterkantje.
Onzin.
Dat die dingen steeds dunner werden heeft alleen nadelen.
Het gaat o.a. ten koste van de rigiditeit. Mede daarom werd de achterkant aluminium o.i.d.. Dat glas is puur een designbeslissing geweest en geen enkele consument heeft daarom gevraagd. Zowat iedereen heeft zo'n dikke rubberen hoes om de telefoon zodat hoe dun het ding is of hoe de achterkant er uit ziet sowieso niet boeit.
En menig consument heeft een telefoon liever een millimeter dikker zodat er weer een koptelefoonaansluiting en een grotere accu in kan.
Als men zou luisteren naar wat de consument wil dan hadden we nu heel andere smart phones gehad.
Het zijn de fabrikanten die wat verzinnen en als het goed valt bij het publiek neemt de rest het over.
als het goed valt bij het publiek neemt de rest het over.
Dan is dat dus wat de consument graag wilt.

Ga eens willekeurige mensen (niet vrienden, Tweakers of collega's) vragen naar waar ze op selecteerden toen ze een nieuwe mobiel kochten en kijk eens hoe velen er zelf komen met het punt van repareerbaarheid. Er zijn goed te repareren opties, maar het is gewoon gemiddeld genomen geen hoge prioriteit bij aanschaf. Niet in het westen tenminste. Veel consumenten willen echt liever dun en mooi.
De cijfers kunnen we niet na gaan maar één ding weet ik zeker en dat zal voor alle massaproducten zo zijn is veel lager dan je voorstelt. Ik heb de cijfers ooit gezien van Ford Genk in 2008 tijdens de bankencrisis en we moesten besparingen doen , geloof me ik viel van mijne stoel af hoe laag de kosten kunnen zijn en het moest nog goedkoper der. Tijdens de sluiting eind 2014 werd de loonkost bekend gemaakt per wagen, lag tussen de 500 en 600 euro, alles inbegrepen onderhoud en productiearbeiders.
Er is maar één "maar" je moet ze nog kunnen verkopen.
Ach nog iets ,marketing is het duurste van de hele affaire.
Let wel deze cijfers is enkel voor productie, materiaal en loonkost in een bestaande assemblage lijn.
Niet te vergelijken. Hele andere branche. Marges op auto’s zijn verwaarloosbaar inderdaad. Maar wordt gecompenseerd door onderhoud en diensten etc. Dat zo’n zaak omvalt heeft vooral te maken met mismanagement en gebrek aan vraag. Ook high end automerken hebben over het algemeen hele lage marges, zo werkt het in die branche gewoon.
Ook Apple doet dat met de iPhone, alleen nog veel meer dan de auto branche. Of kijk anders is naar Sony. De PlayStation werd keer op keer met verlies gekocht. Op services en andere inkomsten moest Sony rekenen om winst te maken.

Apple is daar heer en meester over.
Tegenwoordig laten fabrikanten ook behoorlijk precies uitzoeken wat klanten bereid zijn maximaal uit te geven voor het product. En hoeveel mensen dit dan zijn. Het is dus niet alleen het materiaal, R&D, marketing en een (vast) percentage winst. Tegenwoordig draait het om winst optimalisatie. De aandeelhouders zijn rupsjes nooit genoeg, de winst moet elk jaar hoger.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 22 juli 2024 22:23]

Precies. en dat gaat zolang de economie groeit. Zodra er recessie komt, zoals nu, zakt alles als een kaarthuis in elkaar. Dan zit Apple en vele anderen met de gebakken peren. Maar vooral wij, de burgers. wij hebben geen pakhuis ala Dagobert Duck.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 22:23]

Je vergeet even het complete iOS verhaal. De kosten om het het ontwikkelen en te onderhouden.
Kun je in principe gewoon onder R&D beschouwen. Wordt dan ook niet gebruikt om de winstmarge van een iPhone te bepalen.
Allemaal prachtig geleuter, maar je ziet de winstgevendheid aan de cijfers. En die cijfers liegen er niet om; Apple verdient gigantisch veel geld o.a. dankzei een meer dan goede marge.
Marketing is een enorme kostenpost, dat zit hem bij Apple ook vooral in allerlei soorten product placement programma's. ik weet niet wat de iphone (m'n werktelefoon) kostte voor m'n werkgever, maar ik weet zeker dat het flink minder is dan dat de gemiddelde consument betaald.

2000,- Euro voor een telefoon (zonder lader.) Het is veel geld...4 (koude) wint ermaanden energiekosten bijv. :9

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 22:23]

Ik zou je eens adviseren de ROE te bekijken van Apple, dus het rendement dat ze maken op het geïnvesteerde vermogen. Dan zie je dat de winst van Apple sky high is. Zowel in absolute termen als in vergelijking met peers, als in in vergelijking met de hele S&P 500.
Ja er worden bizar hoge winsten gemaakt op de verkoop van IPhones.
Een iPhone kost Apple aan het einde van de rit echt geen 900 usd hoor. Plus hoe meer je er verkoopt hoe lager de marketing en R&D kosten uitvallen, zeker met steeds nieuwe literaties waar zeer weinig wijzigt.

Als iets 900 usd kost en je verkoopt voor 1300 zou dat veel te weinig zijn.
Ik zie 600 euro voor 1 Tb extra. Dat staat voor 500 euro los van de productiekosten lijkt me. Ook de prijs is marketing.
Vast waar. Maar Apple is niet een van de rijkste bedrijven ter wereld omdat ze hun telefoons zo goedkoop weg doen. Er zit natuurlijk een hele flinke winstmarge op dat ding. En dat is voor ze niet erg, ze willen ook iets premiums uitstralen.
De prijzen zijn ook bizar, maar aan de andere kant is het geen 'telefoon' maar een complete computer die je elke dag het meest gebruikt van al je apparaten.
Je hebt het eerst over de BOM van 13 pro max en dan over goedkoopste vanaf prijs. Als die van de 14 pro max 900-1000 usd is maar het goedkoopste geheugen optie daarvan bij 1400 euro begint, dan maken ze 400-500 euro winst per verkochte iphone. Best wel een gezonde marge toch?

Ediy: eerder 300-400 euro/usd als we btw en al wegrekenen.

[Reactie gewijzigd door Burr op 22 juli 2024 22:23]

Helemaal mee eens.

Veel mensen denken dat Apple verkoopt met een hele flinke marge, maar dat schijnt inderdaad mee te vallen. In mijn accugroothandel zijn we ook verleden jaar overgestapt naar Apple. Niet alleen de esthetiek, maar ook de functionaliteit van het iMac systeem. Apple computers zijn echt gemaakt voor het werk en op mijn zaak is het niet van belang dat er niet serieus op gegamed kan worden.
Het 5K retina scherm van de 27"" iMac is verbluffend mooi en die hele setup kost hetzelfde als mijn Windows game PC thuis met 4K scherm. 5K is net een stapje mooier en flyers maken was nog nooit zo prachtig wat betreft WYSIWYG.

De iMac units zijn mooi, functioneel en zeer stabiel. De mijne is nog nooit vastgelopen en opstarten gaat ook heel snel. Stiekem vind ik AppleOS mooier dan Windows.

Alleen heb ik nog geen Apple Phone en niet vanwege de prijs, maar ik moet mijn Phone overwegen voor zakelijk of privé. Op het werk maak ik nooit foto's en in mijn vrije tijd wel eens, dus werd het een Android mobiel tot nu toe want er gaat wel een iPhone komen voor zakelijk gebruik.

Van Apple vind ik het mooi hoe naadloos je van alles kunt integreren. Voor zakelijk gebruik vind ik dit zeker een dik pluspunt. Veel mensen vinden Apple systemen duur, onnodig en waardeloos, maar als je eenmaal met Apple leert werken dan is het systeem heel logisch in elkaar gezet en MacOS is geen vage distro of fork van Linux en/of Android.

Thuis houd ik het voorlopig nog op Windows en zolang ik ervan houd om elke dag een uurtje te gamen (AAA titels) blijft Windows 11 het doel voor thuis, maar misschien gaat de gamehobby ooit over en dan komt er ook een Macintosh in huis, echter zal dat nog wel even duren. :)

[Reactie gewijzigd door jimh307 op 22 juli 2024 22:23]

Veel mensen denken dat Apple verkoopt met een hele flinke marge, maar dat schijnt inderdaad mee te vallen.
Volgens mij haal je twee dingen door elkaar. Je begint met meevallende marge en vertelt dan wat een topspul Apple maakt. Volgens mij is vriend en vijand het er wel over eens dat Apple over het algemeen goede hardware levert. En ook goede software trouwens.

Het is ook een enorm winstgevend bedrijf waarvan de aandelen niet voor niets zo duur zijn. Ze verdienen enorm veel geld, ook gezien naar hun omzet. De marges zijn hoog en dat kan omdat mensen het er voor over blijven hebben. Waarom betalen mensen zoveel? Prettig spul, gaat jaren mee, status, etc.
Voor hetgeen ze maken (vaak over the top) valt de winst nog mee. Ik kijk vanuit een bedrijfssituatie en dan 'kan' het nog lonend worden. Als een werknemer op de Apple binnen 50 minuten zijn werk kan verrichten in plaats van 60 minuten dan heb ik al flink winst. Voor 18 iMacs dus 18*10 minuten zijn 3 manuren gewonnen van de 18. Steek deze winst in de producten en je komt al heel ver.

Sorry, misschien was ik onduidelijk, maar alle marges heb ik al ingecalculeerd. Als er een kapot gaat mag Apple die komen maken, maar ze draaien alle 18 stuks zonder problemen.

Laat ik vooropstellen dat ik géén Apple fanboy ben, maar ze heb aangeschaft om productie efficiënter te laten lopen. Met 5% productieverhoging win ik die iMacs binnen afzienbare tijd terug. Het was ook deels een vraag van mijn werknemers en na berekenen heb ik deze gehonoreerd.
Dat ik goed kan werken op een iMac is bijzaak want het gaat over meerdere exemplaren.
Wiens winst is dit? Winst van Apple? Die valt niet mee, maar is enorm. Maar toegevoegde waarde voor anderen? Bijvoorbeeld omdat je personeel er sneller van wordt (of blijer), dat is wat anders.
ik heb daar nog geen last van gehad in de afgelopen 19 jaar Mac gebruik..

Ja, reparaties zijn duur en de aanschaf ook. Maar ik doe meer dan 5 jaar met een Mac (zakelijk en privé gebruik, dus op doordeweekse dagen zo 10u per dag) en kan hem daarna nog doorgeven aan familie.
jij hebt geluk dan. Er gaat altijd wel eens iets kapot. Kijk verder dan je neus lang is. Huidige spullen, en niet alleen van Apple worden steeds vaker opzettelijk zo gemaakt dat repareren een drama is, ingewikkeld/ en of peperduur. Dat is niet mijn visie op een slimmere toekomst met "smart" apparaten.

Mijn no-name psu van 10jr oud doet het ook nog steeds, wat bewijst dat? Niets! Gewoon dom geluk.
Dat doorgeven kan met alles, ook Non-Apple spul en is dus geen argument. Dat je 5 jaar met je Mac doet, i ook geen valide argument. doe zelf ook met gemak 5jr + met mijn hardware. Alleen bij " windows" spul moet je even opletten wat je koopt. Jij betaalt voor gemakzucht, want je hoeft er niet over na te denken. Gewoon Apple, altijd goed. Toch? Of niet? ze hebben nogal eens een steekje laten vallen.
Ik mag toch wel mijn ervaringen delen als antwoord op iemand die ook zijn ervaring deelt?

Er gaat zeker wel eens iets stuk bij mij. Maar ik betaal inderdaad voor gemak en dat wilde ik even delen..

Dat spullen zo gemaakt worden om maar kort te werken is niet mijn ervaring:

- iPhone 5 uit 2012: gebruikt mijn ene kind
- iPhone 6 uit 2014: gebruikt mijn andere kind
- MacBook Pro uit 2013: gebruikt mijn vader
- iPad 3 uit 2012: gebruiken mijn kinderen
- iPhone se uit 2016: gebruikt mijn vader
- iPhone X uit 2017: gebruikt imijn moeder
- iPhone 1 uit 2008: werkt maar wordt niet meer gebruikt
- iPad 2 uit 2011: werkt maar wordt niet meer gebruikt
- iPod photo uit 2004: werkt, maar wel maar heel kort, wordt niet meer gebruikt
- iPod nano uit 2006: werkt, maar wordt niet meer gebruikt

En ja, dit is bij elkaar een hoop geld, maar ook gemak
Economisch is er gewoon sprake van inflatie. De vraag is op heel veel vlakken gewoon hoger dan het aanbod. Of dat nou gaat om personeel, technologie of bouwmaterialen. Enerzijds kan Apple het zich veroorloven die hogere prijzen door te belasten anderzijds kunnen ze het ook gewoon vragen. De winsten van dit soort bedrijven is ook gigantisch.

Maar zolang het verkocht wordt blijven ze het vragen. Zij werkt het nu eenmaal. Maar dat we in een paar jaar tijd naar 2000 euro voor een telefoon zouden gaan had ik ook niet verwacht.....
De winsten van dit soort bedrijven is ook gigantisch.
Apple had een winstmarge van 24% bij de laatste kwartaalcijfers. Dat is helemaal niet zo gek. ASML kwam bijvoorbeeld uit op 26%.
Als ondernemer is het een best practice om te streven naar een marge tussen de 20 en 30%.
Er is wel een heel groot verschil in welke bedrijfstak je zit, retail of zorg zijn al blij met 3%. En dit soort winsten zonder duidelijke relatie met risicoinvesteringen zoals ASML die doet is eigenlijk gewoon geldklopperij. Bovendien is de winstmarge op iPhones meermaals bekend op rond de 200 tot zelfs 300%. Dat stoppen ze uiteindelijk in minder winstgevende zaken maar een cash cow is het. De 13 was relatief duur om te maken trouwens;

https://www.iphoned.nl/ni...Vaw2Rn0y0VOQ9zx3HY8Fo6vrq

Iedereen weet ook dat je bij Apple teveel betaald, het is hun verdienste dat ze er jaar op jaar mee weg komen. En het zelfs als iets positiefs wordt geframed, alsof je deelt in hun succes als klant of zo.

Cognitieve dissonantie bij de klanten is bij Apple tot verdienmodel gemaakt.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 22:23]

Klopt, marges zijn sterk afhankelijk van de sector. Maar jij vergelijkt nu retail met IT.
Daarnaast is er een heel groot verschil tussen de marge op 1 product versus de marge van het bedrijf als geheel (waar je intiële opmerking over ging).

Als Apple alleen maar iPhones zou maken (of een willekeurig ander product uit het gamma), zouden de marges helemaal anders zijn. En dat geldt voor heel veel bedrijven zo. Bij Apple versterken de producten elkaar. Ze maken deel uit van een ecosysteem.

Dat is bij Google net zo.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld P&G: Pampers dragen niet bij aan de verkoop van Oral-b tandpasta.
Apple laat mensen te veel betalen en bovendien in een vendor lock in belanden die dat systeem niet alleen in stand houdt maar door diezelfde klanten juist als positief wordt bestempeld. Ze zijn niet de enige maar zeker één van de meest succesvolle.

Cognitieve dissonantie.....
Vendor lock-in vind ik onzin. Als ik vandaag naar een andere vendor wil, is er niets dat me tegen houdt.

En teveel betalen... wat is dat? Je betaalt ten slotte wat je er zelf voor over hebt? Als je het teveel vindt, koop je toch gewoon iets anders?
Huizen zijn ook veel te duur, en toch blijft iedereen ze kopen.

Het blijft een interessante discussie.

En wat bedoel je met Cognitieve dissonantie? Wat is je punt?
Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging.
Bedoel je dat Apple klanten daar last van hebben? Ik heb er in ieder geval geen last van?
De keuze voor het Apple ecosysteem is een vendor lock in. De keuze wordt vrijwel altijd gebaseerd op het feit " dat het goed samenwerkt"en Apple houdt heel bewust anderen daarbuiten.

Cognitieve dissonantie is eigenlijk het achteraf rationaliseren van keuzes waarvan je eigenlijk wel weet dat ze niet rationeel zijn. Dure auto omdat je veel km maakt etc. Apple maakt daar buitengewoon goed gebruik van.

Woonruimte is een primair goed. Dat blijven mensen altijd kopen....
De keuze voor het Apple ecosysteem is een vendor lock in.
Dat is jouw mening, en je mag die hebben, maar het zou je wel sieren moest je dat niet zo pertinent neerzetten.
Ik heb daar dus helemaal geen last van, en zoals gezegd: ik kan op eender wel moment over op een andere leverancier. Ik gebruik geen enkel Apple product dat niet vervangbaar is door een alternatief.
[...]
Als ondernemer is het een best practice om te streven naar een marge tussen de 20 en 30%.
Nog nooit gehoord. Je wilt zo duur mogelijk verkopen en zo goedkoop mogelijk produceren. Zonder enige concurrentie zou de prijs zijn wat de hoogste bieder wil betalen, ongeacht de productie kosten. Er is echt geen best practice voor de marge. Ja: zo hoog mogelijk.
Nee, zo eenvoudig werkt de wereld niet. Een gezonde marge beperkt ook risico’s op nieuwe toetreders en op imagoschade.
Bovendien zijn dergelijke kengetallen gebaseerd op vele jaren aan data.

Bij deze heb je die 20 a 30% wel gehoord en kan je dat dus in het vervolg niet meer zeggen ;)
Marges dalen door concurrentie, niet om concurrentie weg te houden. Het wetboek staat vol met manieren om concurrentie weg te houden en zo de hoofdprijs te vragen, denk aan eigendomsrecht, auteursrecht, patenten e.d. Het liefst verkoop je lucht voor een paar honderd of duizend per potje, en sommige bedrijven weten dat ook te doen. Marges verschillen enorm per bedrijfstak afhankelijk van de concurrentie, dus een algemene regel dat je bepaalde marges moet hebben is er gewoon echt niet. Waarom zou je minder voor je product of dienst vragen dan iemand bereid is te betalen?
en dan zie je waar de markt faalt in mijn ogen. zonder concurrentie zijn de rapen gaar voor de consument. Met concurrentie vaak ook in mijn ogen, want wij vinden vendor-lockin de normaalste zaak van de wereld terwijl dat nou juist concurrentie ondermijnd en al helemaal niet goed is voor compabiliteit. En dan zie je al snel waar dat toe leid: simpel voorbeeld, luxe probleem ook, maar ach wat niet; aRGB/RGB voor de pc. Het is een jungle geworden met allemaal hun eigen versie aRGB; niks werkt met de ander, je kan met gemak je 5v argb fans opblazen, want ja, waarom zou je het veilig maken, de overgang van 12c naar 5? De industrie doet maar wat, het is een grote chaos. zomaar een voorbeeld wat er gebeurt als je de industrie totaal vrijlaat in hun keuzes. Het is tenenkrommend irritant en slecht voor de consument.
Ik zie anders een ROE van 160% staan bij Apple en 52% bij ASML. Kijk eens op gespecialiseerde financiële sites. Het is bekend dat Apple zo ongeveer de hoogste en meest consistente ROE heeft ter wereld. De reden dat ze steeds groter zijn geworden en nu het duurste bedrijf ter wereld. Die extreme groei bereik je alleen door extreme winstmarges.
Ik reageeerde op de comment van @gaskabouter over de winst van Apple en daarom had ik het over winstmarge van het laatste kwartaal, niet over ROE (Return on Equity)

https://www.google.com/finance/quote/AAPL:NASDAQ
Netto winstmarge: 23,44%
Geweldig voor Apple, maar al zou de kostprijs, en dat is inclusief ALLE kosten, €1000 zijn, dan kom ik met een verkoopprijs van meer dan €2000 uit op een winst van 100%.
Bovenstaande gaat vanzelfsprekend niet over alles wat Apple maakt en levert, maar ook op andere gebieden is Apple een bedrijf dat alles zelf in de hand wil houden. Als voorbeeld de AppStore. Daar moeten appmakers zo’n 30% van hun vraagprijs afdragen aan Apple. En met andere producten en diensten zal het niet veel anders zijn.
Door een hele grote vinger in de pap te hebben, is er dus een grote controle over verkoopmethodes en -prijzen.
Dus hoe die winstpercentages door die cijfergoochelaars worden berekend, gaat mijn begrip te boven.
Je vergeet de BTW en winstmarges van de winkels die de telefoons verkopen
Ik weet niet of het bij alle electronica winkels zo is, maar hier worden iphones gewoon met verlies verkocht. Winst moet je zien te halen uit abbonementen, hoesjes, etc.
Als je €2000 in de Apple store betaalt, dan zit er geen winst van de winkels tussen. Toch?
Productie is maar een gedeelte van de kosten. Verpakking, transport, marges winkels tot en met marketing, support, development etc.

Dat productie op 50% ligt zou ik zelfs al veel vinden aangezien die andere kosten enorm zijn.
De iPhones zijn niet duurder dan de 13-serie. De euro is echter een stuk minder waard geworden. De dollar prijs van de iPhones zijn gelijk gebleven, dat terwijl de inflatie ook voor Apple een groot probleem is. Ze leveren dus al in op hun winstmarges.
In Europa verdienen en betalen wij in euro's dus ze zijn wel veel duurder geworden.
En Apple betaalt voor zijn componenten en medewerkers in dollars

Technisch gezien is de telefoon niet duurder geworden, jouw geld is ten opzichte van de dollar minder waard geworden
Doet er allemaal niet toe.
Het product is voor mij duurder geworden.
Ik snap niet wat daar zo moeilijk aan te snappen is. Ik snap de argumenten wel maar feit blijft dat hij voor Europeanen duurder is geworden.
Het doet er naar mijn idee wel toe. Als je leest “Apple maakt iPhone duurder” zet dat een negatieve toon zonder de juiste context.

Dat is net zoiets als zeggen, “Pfft mijn werkgever is mij minder gaan betalen” als je van een 40-uur werkweek naar 32-uur gegaan bent.
Slecht voorbeeld. Je werkt minder dus krijgt minder.
De iPhone is gewoon 20% duurder geworden, zo zal elke consument dat zien.
Net zoals de gasprijs stukken hoger is terwijl ik hetzelfde verbruik. Of zet ik nu ook een negatieve toon?
Ik geloof dat je mijn analogie niet helemaal begreep. Het is een voorbeeld van je kritiek op de verkeerde partij richten.

Als je voor 1 euro in 2021: $1.18 krijgt en je krijgt voor diezelfde euro in 2022: $1.01, dan betekent dat jouw euros minder waard geworden zijn ten opzichte van de US dollar.

Waarom is het aan Apple om zijn producten goedkoper te maken omdat jouw geld minder waard geworden is?

Apple maakt tenslotte het grootste deel van zijn kosten in US dollars

[Reactie gewijzigd door Zyphrax op 22 juli 2024 22:23]

Zo werkt het niet. De iPhone is niet duurder geworden, het is de euro die simpelweg minder waard is geworden ten opzichte van de dollar. Dat is belangrijkste reden van de prijsstijging.
De iphone is voor Europese consumenten duurder geworden. Kunt nog allerlei redenen verzinnen maar je betaald nu 20% meer.
Ja, maar Apple verdient er niet meer aan vanwege de koers. Effectief is ie voor ons duurder geworden, maar dat komt niet door een prijsstijging van Apple uit.
Je kan inflatie niet zomaar negeren.

Overigens vind ik het ook veel te veel voor zo’n oudbollig model met marginale updates. Maar dat is wat anders.
Ik woon toch echt in Europa laatste keer dat ik checkte maar betaal hier niet in Euro.

Wilde even de nuance geven dat je met de Euro betaalt in de Eurozone, en dat dat niet alleen in Europa is, maar ook in sommige Franse Overzeese gebieden. Verder zijn er in Europa ook landen waar de Euro niet is ingevoerd (Scandinavië, Zwitserland, Oost-Europa).
Ik zou eerder zeggen dat wanneer we het over Europa hebben, dat we steeds vaker de EU bedoelen en niet zozeer het Europese continent. Net zoals wanneer we het over Amerika hebben we meestal de Verenigde Staten van Amerika bedoelen in plaats van het Amerikaanse continent.

En de Eurozone is zelfs nog kleiner dan de EU, al wordt er ook met de Euro betaald buiten de EU en zelfs in landen die helemaal geen link hebben met de EU. Neemt niet weg dat ook in niet Eurozone landen de dollar in waarde aan het stijgen is en producten waarvan de basisprijs in USD wordt bepaald daardoor duurder worden in die landen.
Je hebt een punt maar we zijn hier in principe in Nederland.
Sinds wanneer is "het internet" en "Tweakers" in Nederland? Dacht dat we hier op een wereldwijd netwerk zaten?

Er zijn verschillende mensen die hier vaak reageren die niėt in de Benelux wonen. Dat we afkomstig zijn uit de Benelux is 1 ding, er blijven een ander.
ik begin al echt medelijden met Apple te krijgen. Wordt de bonus dit jaar weer lager :)
Wat mensen kopen moeten ze zelf weten. Alleen vind ik het camera argument in de meeste gevallen een bizar argument. Vele mensen maken vele foto's en laten die vervlogens in de cloud staan. Het verschil in kwaliteit zien de meeste echt niet meer. En als je goede gfoto's wilt maken dan koop je een echte camera.
Overigens is dit dure segment maar een klein deel van de markt.
Dat zie ook bij Nike schoenen en andere producten van Amerikaanse origine. Die zij allemaal tientallen procenten duurder geworden. Oh nee toch niet.
Ze zijn nog steeds stuk duurder in euro's omgerekend dan in dollar.

iphone 14 pro 2556:1329 euro excl btw tegenover 999 dollar (1044 euro). Rara?
Het boeit de consument helemaal NIKS.
We riepen dit al jaren geleden toen men de 1000 euro passeerde en nu is dat een 'koopje' met de prijzen van heden ten dage.
De mensen die het onzin vinden kochten toen de premium toestellen niet en doen dat nu nog steeds niet.
De mensen die in hun slaapzak voor de Apple store lagen leggen nu ook gewoon 1500+ euro neer, zonder mokken.

Sure, veel geld maar voor velen is het een uitgave die ze niet jaarlijks doen en voor de meesten prima te verantwoorden is over een periode van 3+ jaren.
Laten we niet vergeten dat het tegenwoordig veel andere apparaten vervangt die we nu niet meer hoeven te kopen.
De Mp3 speler is dood, de pocket camera verkoopt nauwelijks, en de tomtom is ook redelijke passe ...

Duur is een relatief begrip.
Nou ik vind 1000 geen koopje hoor, ik geef max 500 uit aan een telefoon en ik koop nog zakelijk vanuit een eigen BV :)

Ik heb medelijden met al die tieners die ik met een Pro Max zie rondlopen van 1300 euro en 75 euro per maand betalen.

Mijn dochter van 9 begint ook al: Ik wil een iPhone. :')
Niks mis mee, je hebt al een Iphone voor 500 euro hoor.
Iedereen bepaald zelf wat iets waard is en wat zonde is en wat niet.
Niet volledig mee eens, jongeren lopen vaak mee met de rest en steken zich daardoor diep in de schulden zonder over de gevolgen na te denken.

In mijn tijd was dat met schoenen maar die kon je niet op afbetaling kopen en waren een stuk goedkoper dan een iPhone.

Kijk naar auto's, die zijn zo duur geworden maar blijven ook als warme broodjes verkopen. Of je nou een auto van 50k of 60k koopt, per maand zal het bedrag niet heel veel schelen. Zelfde met die iPhones, 75 euro of 85 euro per maand ja ach.
Precies ...
Alles duurder idd maar financieren is tegenwoordig ook een stuk makkelijker en minder een taboe.
Met een abo heb je 0% rente en je krijgt korting op het toestel. Vaak goedkoper dan hem zo los te kopen, zeker in de begin periode zonder enige aanbiedingen.

Diensten zoals Klarna maken het betalen (en de vervelende gevolgen) achteraf ook een stuk makkelijker.
Nee, ik verwacht niet dat de 14 serie het slecht gaat doen.

Wat echt triest is is dat zelfs een dure Iphone van pak hem beet 1500 euro voor sommigen slechts 2 maanden energie kosten zal zijn ... Dat is pas duur !
Een dergelijke Iphone kan makkelijk 4 jaar mee, nogmaals die kosten kan je makkelijk relativeren.
Energiekosten van vandaag de dag zijn niet echt meer te relativeren.
Jij poneert een verklaring vanuit de consumptie-economie, en het feit dat mensen juridisch vrij zijn om in principe te kopen wat ze willen, alsof het een rechtvaardiging is.

"Dat gaat gewoon zo." Ja goed, de tweakers waarop je reageert zijn niet de zuinigheidspolitie. Niemand gaat een foontoko binnenlopen en tussenkomen wanneer iemand een (te) dure telefoon probeert te kopen. Maar het feit dat iets de gangbare praktijk is betekent niet dat je daar geen kritiek op mag hebben.
Eh ... Wat is nu eigenlijk je punt ?????
Zijn punt is oa dat vergelijken met energie nergens over gaat.
Want ? Het vergelijken van 2 extremen mag niet volgens jou ?
Mag wel, maar het is nietszeggend en misleidend.
Eh ... Wat is nu eigenlijk je punt ?????
Wanneer mensen zeggen dat ze iets een slechte evolutie vinden, dan is het niet relevant om uit te leggen dat het tegenwoordig gewoon zo werkt.

Ja, Klarna etc. zijn er, financiering is veel meer een ding dat 30 jaar geleden. Klopt allemaal, maar dat betekent niet dat het een goede zaak is.
Nergens zeg ik dat het goed is. Zeker niet maar het is wel zoals het nu gaat.
Sterker nog, het is veel normaler nu in NL dan pak hem beet 40 jaar geleden.
Toen had niemand een Creditcard, nu hebben velen die wel.
Private lease is ook iets dat nu heel normaal is en natuurlijk de abo van de telefoon maar die is er al een aantal decennia.

Grote issue is dat velen niet door hebben dat ze geregistreerd staan en als starter kom je jezelf dan tegen bij een evt hypotheek.
Ja, maar ik vraag me af wat dit met Apple te maken heeft. Jongeren willen erbij horen en als je schoolmaatje een dikke iPhone heeft moet jij er ook een.

Voor dergelijke dure producten zal je een inventaris en portfolio moeten gaan opmaken en dan kun je het hebben over de prijs van de producten.

Met alle begrip, maar het had ook Android kunnen zijn en dit is specifiek iets wat veel mensen niet overzien.

75 of 85 euro per maand, wat maakt het uit? Nou, ehh, toch 120 euro per jaar waar je een heel leuk avondje voor kunt hebben.

Ouders van tieners die nog niet zoveel verstand hebben van financiële zaken laten hun tiener een iPhone kopen op afbetaling. Dat kan/mag toch niet de bedoeling zijn?

"vroeger toen ik 16 werd wou ik een hele mooie brommer kopen, alleen had ik het geld niet cash beschikbaar en ik wou die brommer gaan leasen. Dat geintje ging niet door en als ik die brommer wou hebben mocht ik in de zomervakantie wortel gaan bossen en na 5 weken werken had ik die brommer onder mijn kont en was de brommer ook écht van mij en niet van de bank en omdat ik daar zo mijn best op had gedaan kreeg ik als cadeau een stereotoren met boxen"

Dit verschuift zich naar het BKR. Als je een GSM krijgt bij een abonnement ter waarde van 250 euro of meer dan sta je bij het BKR ingeschreven. 'Ik vind' dit geen goed voorbeeld voor een tiener. Er zijn ook weinig tieners die vene 75 euro per maand kunnen aftikken zonder dat dit gevolgen heeft voor het uitgaan, kleding, vakanties en dergelijke. Dat kost ook allemaal geld.

Ik ben rechts en ik snap het allemaal wel, maar soms wordt er te makkelijk over gesproken.

[Reactie gewijzigd door jimh307 op 22 juli 2024 22:23]

Het probleem ligt niet bij de tieners en niet bij de telefoonfabrikanten, maar bij de ouders. Ik heb ouders gezien die hun tiener gewoon een telefoon van 800 euro geven. GEVEN, dus zonder tegenprestatie. Hoe gaan die kinderen ooit de waarde van geld leren? Grappig detail: hoe armer de ouders, hoe meer ze hun kinderen geven. Slecht met geld omgaan is echt erfelijk.

Ik heb bij mijn kinderen ontdekt dat het goed werkt als ze er zelf voor moeten werken. Vroeger kregen ze mijn oude telefoons. Daar had ik dan 2 jaar mee gedaan (en geen krasje erop) en m'n kinderen hadden dan na 2 dagen het scherm al gebarsten. Daar ben ik mee gestopt, zodat ze zelf moeten sparen en werken voor hun telefoon. Gevolg: ze kopen nog steeds dure iPhones, maar ze sparen en werken zich er een ongeluk voor en zijn er dus ook veel voorzichtiger mee.
Helemaal mee eens! :)

Of het nu ouders zijn of niet, als een kind de waarde van het geld niet goed leert schatten dan kan dit een serieus probleem zijn in de toekomst.

Toen ik die brommer kon kopen was ik er erg zuinig op. Ik zeg dan ook altijd dat je werk moet verrichten en dan plezier ervan hebben. Eerst sparen en dan kopen.
Zo dacht ik ook altijd, deels nog steeds, maar daar zit natuurlijk een grens aan. Voor mij is dat al jaren 600-800 euro geweest voor een smartphone. Meer niet, ik weet dat dat niet erg Nederlands is tegenwoordig want "dan leen ik toch wat" maar nee, ik heb 0 leningen behalve mijn huis en niks op afbetaling en daar pluk ik nu enorm de vruchten van. Dus 1000 of meer gaat er bij mij echt niet in.
Dat is ieder zijn keuze en ik respecteer de jouwe.
Als we kijken naar de verkoopcijfers dan zijn er genoeg die er geen moeite mee hebben.
Niet lenen is natuurlijk altijd goed, maar helaas zien we het steeds meer. Met de komende tijden voorzie ik dat het steeds populairder wordt ......
Oh dat denk ik ook hoor, maar het is niet een echt goede trend. Vroeg of laat gaan mensen juist daardoor in de problemen komen en dat zie je dus al steeds meer. De toegenomen kosten van energie en alles is dan al teveel, terwijl ik (en ik ben niet rijk) dat nog prima kan opvangen. Je kan zeggen dat je dan wel erg saai leeft want dan kan je niks kopen, maar dat valt reuze mee, ik spaar alleen wat langer. Maar om wat sneller te kunnen sparen koop ik niet een telefoon van 1000+ euro. Dat is een persoonlijke keuze natuurlijk, maar ik reis ook veel en zie dat het met name in Nederland een sport is om alles maar perfect te hebben tot in de details aan toe, geen wonder dat dat niet vol te houden is.
Laten we niet vergeten dat het tegenwoordig veel andere apparaten vervangt die we nu niet meer hoeven te kopen.
Klopt, nu allemaal verenigd in smart phones van een paar honderd euro.
Yup, van 150 tot ruim 1500 euro.
Heel veel keuze en iedereen gaat daar anders mee om.

Niet anders dan met vervoer, van fiets tot auto van miljoenen.
2000 euro is prachtig en machtig geven ze aan, maar wat is er zo prachtig als je praat over een machine die alleen apps moet draaien. Dit kan elk toestel zelfs vanaf 108 euro en moet zeggen de xiaomi M3 . De camera is overdag goed en met google cam nog beter zelf en dat is waar we het voor gebruiken social media en wat onzinnige foto's sturen en natuurlijk heb je de gamers, maar die kun je ook op een snapdragon 7xxG goed spelen (oke geen 60-80 frames of meer, maar nog perfect speelbaar) en dan praat je over toestel rond de 300-500 euro en met goede camera's van sony die niet onderdoet als het gaat om de maincamera.

Een voorbeeld is de oneplus 10T vs oneplus Nord 2T en dit is 699 vs 349,00 en beide toestellen doen alles wat je wil met een goede camera setup zowel main als wide. Ik zou voor die 349 gaan.

Zo zijn er wel meer voorbeeld is 2x zoom digital goed zou je kunnen kiezen voor een pro 2-3x optical zoo denk aan oneplus 8,9 pro, Apple Pro, S21 pro etc. Je betaald dan even 100-300 meer, maar dat zijn ook de verschillen.

De gebruiker gaat helemaal stuk ook wat de fabrikant natuurlijk aangeeft en waarmee wordt geadverteerd zowel direct als indirect en dat zorgt er ook voor dat we bereid zijn om ervoor te betalen. De vraag is wat doe je ermee apps, foto's maken voornamelijk overdag en games dan ben je voor rond de 500 euro wel klaar, maar speel je simpele games dan kun je rond de 300 euro klaar zijn en dan heb je geen logo van Samung, Apple maar merken als Oneplus zijn zekers niet slechter, vaak ook nog meer allround in hun kunnen en dat is fijn, wellicht fantastich.

Ik vraag me dan nogmaals af wat is er nu zo geweldig aan een toestel van 2000 euro waar je alleen apps op draait ?

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 22:23]

1 grote omissie in je verhaal: ze draaien geen van allen IOS en zitten niet in het Apple eco-systeem.

Ik begrijp deze discussies werkelijk niet.
Hoe kan je nou zo fanatiek vallen over de prijs van een product welke je toch niet koopt?
voor die prijs niet dat klopt, maar we verkopen ze wel. Ga nu niet vertellen dat ios iets bijzonders is tov android in beide gevallen doen beide os-en wat ze moeten doen het draaien van de apps die jij wil denk aan Whatsapp, insta, Facebook, je Bank app en nog meer apps die je belangrijk vindt en die je ook op beide platformen kan vinden.

Ga nu niet vertellen dat Netflix, Whatsapp etc. anders is dat ios. Android heeft ook gesture en swipe en ja de iconen zijn anders en zitten ergens anders en het klopt dat de instellingen anders zijn, maar dat is bij elke merk met android ook zo vaak.

Het is heel simpel dat ik meer aangeef dat iedereen moet kopen wat die wil en dat er behoefte is aan Apple is duidelijk als je de verkoopcijfers ziet, maar vraag je zelf af wat kan iemand meer met de iphone 14 dan met de iphone 11 als we bij het zelfde merk even blijven,

Helemaal niks extra's , Ja beter scherm, snellere processor en main camera heeft een betere lichtinval en focus en dat is het toch . Het is verder gewoon je apps draaien.

Nogmaals niks tegen het merk Apple, maar meer de vraag van mij kant heb je een toestel nodig van 2000 euro om je apps te draaien en dagfoto's te maken.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 22:23]

Als je €2000,- neer legt voor een iPhone om enkel wat foto’s te maken en apps te draaien. Dan ben je ook niet goed wijs. Want dan heb je geen 1tb uitvoering nodig. Dat kan ook met een 14pro met 128 gb of een ouder toestel (iPhone SE eventueel). Keuze is reuze in de tweedehands markt momenteel.
Waar maak je je druk om? Als mensen het geld hebben en deze iPhone willen kopen, prima toch?

Er worden ook genoeg rolexen, dure merkkleding en -schoenen, porsches, etc. gekocht. Een vrije markt. Heerlijk.
Yariva Moderator internet & netwerken @JAHRASTAFARI25 september 2022 08:40
Volledig off-topic maar in een wereld van overconsumptie en e-waste zou je je af kunnen vragen of die vrije markt nou wel zo goed werkt. In de eindconclusie word nog zelfs geschreven dat je eventueel een upgrade vanaf het model 13 kan doen, kom op zeg.

Net zoals die vrije markt ook op andere gebieden nou niet helemaal top werkt en regelgeving vanuit de EU zoals universele standaarden en maximaal verbruik hun vruchten afwerpen.
Die 13 wordt natuurlijk niet weggegooid maar verkocht aan iemand die op zijn beurt ook weer z’n vorige verkoopt waarbij je hoopt natuurlijk dat aan het einde van de ketting de oudste telefoon netjes wordt gerecycled.
Ik heb mijn 3 jaar oude xr ingeruild voor een 14. Kreeg nog wat geld terug en ik neem aan dat Apple er nog wat onderdelen of materialen uit kan halen.
Die 13 wordt natuurlijk niet weggegooid maar verkocht aan iemand die op zijn beurt ook weer z’n vorige verkoopt waarbij je hoopt natuurlijk dat aan het einde van de ketting de oudste telefoon netjes wordt gerecycled.
Je zegt het zelf al. Uiteindelijk wordt alles weggegooid. Over een tijd zal die 13 niet meer gewild zijn en op de afvalberg belanden. Dus nu minder kopen en dus minder doorschuiven is enkel maar beter.
Tsja, eigenlijk zouden elektronische apparaten dus juist nóg duurder moeten worden om e-waste tegen te gaan, alleen zou de opbrengst dan niet naar de fabrikant moeten gaan maar gebruikt moeten worden om de maatschappelijke kosten van de productie van de spullen en het verwerken van het afval te compenseren…

Als er iets is wat e-waste en verspilling in de hand werkt dan is het wel een lage prijs/korte levensduur. Wat dat betreft is Apple dus denk ik niet de eerste fabrikant waar je je op zou moeten richten.
Dat gebeurt al. Op elk apparaat betaal je een verwijderingsbijdrage die bedoeld is om het apparaat aan het eind van de levensduur te verwerken.

Overigens is dit wel een beetje maffe discussie, juist Apple toestellen hebben een extreem lange levensduur. Ze worden slim gemaakt en hebben een heel efficiente cpu, waardoor een oudere iPhone meestal nog prima moderne apps kan draaien. En de software-ondersteuning vanuit Apple is bizar, ze hebben pas nu de iPhone 6S laten vallen. Dat toestel is 7 jaar oud!

Apple telefoons hebben een goede 2ehands waarde. Ik koop elk jaar de nieuwste, maar de vorige gaat voor een fatsoenlijk bedrag weer weg. Probeer dat maar eens met een Android toestel.
Dat gebeurt al. Op elk apparaat betaal je een verwijderingsbijdrage die bedoeld is om het apparaat aan het eind van de levensduur te verwerken.
Daar verhelp je niet meer dat er onnodig veel grondstoffen worden verbruikt voor het produceren van nieuwe toestellen.
Zo werkt dat ook niet. Dat kunnen alleen de fabrikanten veranderen door hun apparaten zo duurzaam mogelijk te ontwerpen en zo lang mogelijk te ondersteunen. Wat Apple dus doet. Ja, daar worden je apparaten duurder van inderdaad. Als de fabrikant minder winst maakt omdat mensen minder vaak een nieuw apparaat kopen omdat die apparaten zo verrekte goed zijn, dan moeten ze dus per apparaat meer winst maken.

En vervolgens gaat iedereen mopperen dat Apple veel te duur is en dat een willekeurig $toestel net zulke prestaties levert tegen een veel lagere prijs. Wat willen we nu dan? Blijkbaar beslissen de meeste fabrikanten van Android toestellen dat ze de apparaten beter wat goedkoper kunnen maken en dan wat minder lang ondersteunen. Dus op welke fabrikanten moeten we nu bitchen?
Overigens is dit wel een beetje maffe discussie, juist Apple toestellen hebben een extreem lange levensduur. Ze worden slim gemaakt en hebben een heel efficiente cpu, waardoor een oudere iPhone meestal nog prima moderne apps kan draaien. En de software-ondersteuning vanuit Apple is bizar, ze hebben pas nu de iPhone 6S laten vallen. Dat toestel is 7 jaar oud!
En toch koop jij elk jaar een nieuw toestel....
Ja, en het oude gooi ik gewoon in de prullenbak |:(
Inderdaad. Nou is die vrije markt in vrijwel alle landen omgeven door regelgeving. Het is een vrije markt in de zin dat iedereen vrij is om te doen wat ie wil, er is niets wat jou weerhoud het nieuwe Apple op te richten. Maar je bent niet vrij in de zin dat je je niet aan regels hoeft te houden.
Telefoonfoons worden steeds meer een statussymbool. Vooral onder jongeren. Vroeger hoorde je er niet bij als je geen nike air max had. Nu moet je een telefoon van 1000+ en een jas van 1000+ euro hebben om nog bij de 'cool guys' te horen.

Apple snapt dit spel al jaren. Gedeeltelijk is het hen overkomen, maar onderschat de kracht van hun marketing niet. De échte innovatie is al jaren verdwenen, maar toch weten ze zich neer te zetten als hét premium merk voor coole mensen. Ondanks het individualisme is het volgens mij nog nooit zo belangrijk geweest om ergens bij te horen. Vroeger deed je dat met je kledingstijl, maar vooral met hobby- interesseovereenkomst. Nu koop je het af...krijg ik af en toe de indruk.

[Reactie gewijzigd door Tusk op 22 juli 2024 22:23]

Het is zeker een statussymbool, en in de VS nog veel meer dan hier want daar heeft de meerderheid een iPhone.
Al zit het hier ook precies in de lift: https://www.rtlnieuws.nl/...artphone-iphone-nederland

En het zogenaamde green bubble effect, natuurlijk deels aan Apple te wijten: https://www.makeuseof.com...-make-hate-android-users/

Terwijl er nochtans iets bestaat zoals als een nieuwe internationale open standaard RCS waarmee alles mogelijk is maar Apple zal nog eerder doodvallen dan die ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Wim Cossement op 22 juli 2024 22:23]

Terwijl er nochtans iets bestaat zoals als een nieuwe internationale open standaard RCS waarmee alles mogelijk is maar Apple zal nog eerder doodvallen dan die ondersteunen.
De RCS waar ze het over hebben is niet open, maar namelijk van Google, net zo propriëtair. De enige reden waarom ze Apple aansporen om RCS in iOS te zetten is, omdat ze veel meer data willen melken van zowel Android als Apple gebruikers.
Telefoons zijn al vanaf dag 1 een statussymbool, dus dat lijkt me niet de reden.
klopt, maar nu dus "steeds meer".
Dat lijkt me niet, een iPhone is zo normaal geworden, da's niet echt meer een statussymbool. Vroeger was het echt nog iets speciaals, nu ziet niemand het verschil meer tussen een el-cheapo Xiaomi of een Apple, en is niemand meer onder de indruk van een iPhone.
Apple is een branding e.g. Statussymbool en dit is nog steeds van toepassing.
Telefoons staan bijna synoniem voor Apple.
Waarom denkt u dat Apple een groot marktaandeel heeft?
Nou ja als je de meerprijs voor grotere geheugen varianten bekijkt is dat bijna geheel winst natuurlijk. Ik zelf vind dat nog meest absurde aan de prijs.
Ik geloof zeker dat ze meer winst maken op grotere geheugen varianten, maar “geheel winst” is denk ik overdreven.

Het geheugen zit geïntegreerd in de chipset. Dat betekent dat er diverse factoren de prijs mogelijk beïnvloeden: productie capaciteit, % chipsets dat niet door QC heen komt, hogere productie kosten.
Het zijn niet alleen de kost prijs van onderdelen.
Je kunt deze kosten niet zo neerzetten als belachelijk.

Er zijn kosten die erg gestegen zijn, grondstoffen, transport kosten etc.
Ook speelt branding, design, tests en het feit telefoons langer worden gebruikt.

Er zijn natuurlijk nog meer kosten.
Zoals @Tantrum al geschreven bepaalt de consument voornamelijk de prijs. Als de consument bereid is een hoge prijs te betalen, dan zal de fabrikant een hoge prijs vragen.

In het kielzog van Apple zullen andere high-end fabrikanten ook hun prijzen gaan verhogen verwacht ik. Dat zag je ook bij de introductie van de pro modellen van Apple. Ik denk dat Samsung heel blij is met deze verhoging van Apple.
Nou dat zal ze dan allemaal flink tegen gaan vallen want het gaat economisch nu bepaald niet voor de wind. Dus de consument zal bepalen dat de prijzen flink omlaag moeten.
Als je gelijk hebt, dan zullen de verkoopaantallen van de high-end toestellen inderdaad omlaag gaan. Apple kan wel wat incasseren, dus tot introductie van de iPhone 15 verwacht ik geen aanpassing van de prijs. De vraag is alleen of mensen zo snel bezuinigen op hun smartphone. Ik zie genoeg stellen om mij heen die het helemaal niet zo heel breed hebben, maar toch allebei met een zeer recente iPhone Max rondlopen. Dat wordt vaak goedgepraat met "goedkoop i.c.m. abonnement" en meer van dat soort onzin.

Wellicht dat Apple volgend jaar komt met de iPhone Ultra als high-end toestel, waardoor er ruimte ontstaat om de Pro iets lager te positioneren. Die kunnen ze dan in prijs ook wat verlagen. Aan de andere kant. Volgend jaar is men gewend aan de hoge prijzen en zal het niet meer als zo schokkend worden ervaren.
Ik ben het helemaal met je eens. Helaas stormen net zoveel mensen op deze iPhone 14 af als altijd en blijkt dus dat de prijs geen drempel is. Zolang apple ze als warme broodjes verkoopt hebben zij geen boodschap aan een kleine groep mensen die de prijs te hoog vindt. If anything maakt het de nieuwste iPhone alleen maar exclusiever, en kunnen de mensen met een klein(er) budget kijken naar vorige iPhone-reeksen die nog overal worden verkocht.
Er komt vanzelf een prijspeil wanneer er niet meer verkocht word en de prijzen zakken. Heb zelf een 13 Mini aangeschaft voor een redelijke prijs vorige week en doe ook niet mee aan de 1000+ prijzen. Daar kan je een Toyota Aygo oid in het VK voor rijden.
Tja ik vind het idioot duur. Weet je wat ik dan dus doe? Ik koop hem niet.

Dit zijn nou echt typisch luxe producten. Niemand heeft een nieuwe iPhone nodig. En als mensen het ervoor betalen, waarom zou Apple het er dan niet voor vragen?

Feit is dat veel mensen dit echter wel een acceptabele prijs vinden, anders zouden ze hem niet kopen. En dat is aan hun. Heeft verder niemand last van, gezien er dat goedkopere alternatieven zijn.
Veel kopen die juist omdat die duurder is en men wil pochen met dit.
En ja, ik koop al lang geen telefoon meer boven de 500 euro, is absoluut niet nodig want de verschillen tussen die en die tot zelfs 2000 euro zijn minimaal.
Je kan voor 200 euro al een prima telefoon kopen, dus uiteindelijk bepalen mensen zelf om die prijzen te betalen.
De prijs van een toestel, of vrijwel elk product wat dat betreft, wordt natuurlijk niet enkel gebaseerd op de kostprijs van het fysieke product. En wat zijn “normale winsten”? Dat is natuurlijk erg subjectief.
Je moet andersom denken. Een fabrikant bepaalt haar verkoopprijs niet aan de hand van de kosten maar aan de hand van hoeveel iemand er voor wilt betalen.
Dat kan uiteraard prima. Maar er zijn altijd mensen die het nieuwste flagship product willen hebben, hoe je het ook wend of keert.

Maar je kunt bij Apple prima enkele generaties achterlopen en voor een prima prijs in het iOS/Apple ecosysteem zitten als dat je bevalt (of kiezen voor een refurbished in “zeer goede” of “nieuw” staat zoals mijn laatste aanschaf). Volgens mij heb ik nog nooit meer dan €400 betaald voor een iPhone en ik gebruik ze nu bijna bij 10 jaar denk ik.
Ik zou het liever willen omdraaien. Omdat de energieprijzen zo exorbitant gestegen zijn zouden consumenten een pas op de plaats moeten maken en een jaartje langer kunnen doen met hun bestaande toestel en/of een overjarig model kopen (als de bestaande echt niet meer kan). Het hebben van een laatste model iPhone is nu niet echt een eerste levensbehoefte. Zelfs met een iPhone 8 kan je nog prima bellen, appen, ...

De overspannen energiemarkt zorgt voor een hoge inflatie en in combinatie met de verstoorde dollarkoers is dat grotendeels de reden van deze prijsverhoging.. Apple wil zijn marges op peil houden en ik geef ze groot gelijk. Er zijn genoeg mensen "gek" genoeg om dit ervoor te betalen, dus waarom zouden ze het niet doen? Het is geen charitatieve instelling maar een bedrijf dat gewoon zoveel mogelijk wil verdienen.

De verantwoordelijkheid voor je eigen uitgaven liggen vooral bij de consument en is niet de verantwoordelijkheid van de telefoonfabrikant.
Ik denk dat ze elk jaar weer, gewoon die winstmarge omhoog pushen om te kijken of mensen nog zo gek zijn om het te kopen.. Telefoon 1500e, tablet 700-800e. Dan niet eens over die mac pro gesproken met oude hardware erin.
Ach het is zelf zo erg , dat zou je een telefoon maken van rond de 25 euro aan kosten , en je zet daar een Apple logo op, zijn er zat mensen die daar dan 1500 euro voor betalen.
Want ja het is Apple .
:X
Wordt het niet tijd om een signaal af te geven, dat deze prijzen onacceptabel zijn?
Ik heb een iPhone 13, en er zijn een aantal dingen die me mateloos irriteren, zoals de Clock / Wekker, en het feit dat er geen fatsoenlijke vervanger voor is die betrouwbaar werkt als de telefoon gelockt is. (Nog los van het feit dat sommige wekker-apps een abonnement vereisen...)

Er zijn echter twee dingen die de iPhone wel heeft, en geen enkel Android toestel die dat biedt:
- Een normaal formaat (niet groter dan mijn vorige Nokia 6.1 2018)
- 5-6 nieuwe OS-versies, en een jaar of 7 ondersteuning in totaal; er zijn nog Apple-producten van 8 jaar oud die, hoewel ze niet meer het nieuweste OS krijgen, wel nog security updates ontvangen. Zelfs iPad Pro's uit 2015 krijgen nog iPad OS 16.

Een goedkopere Android-telefoon moet je mogelijk ook (veel) vaker vervangen.

Ik ben vorig jaar na 14 jaar Android-telefoons (3 stuks) van alle ellende overgestapt op Apple omdat er niks meer te krijgen was met Android ONE, minstens 2-3 versies ondersteuning, en een normaal formaat.

Oh ja. Samsung en telefoons van Chinese fabrikanten behalve Lenovo/Motorola tellen voor mij niet mee; doet er niet toe wat die wel en niet te bieden hebben.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 22:23]

ik snap volledig je punt... na jaar en dag oneplus reeksen gehad te hebben hier in huis nu voleldig over naar pixel telefoons. Lijkt mij de beste toekomst kwa updates etc...
met IOS zit je helaas in een vast eco systeem.
Dus je bent rasistisch en anti Azie. Dat is prima, maar houdt dat dan ook voor je. Iedereen even goede vrienden.
Nee. Ik ben tegen Chinese IT-producten. Ik ben tegen het Chinese regeringsregime. Ik probeer zo weinig mogelijk geld uit te geven aan producten uit China; waar mogelijk. De enige uitzondering is Lenovo, omdat hun hardware goed werkt met Linux. Van een Lenovo knal ik dan ook meteen alle software eraf.

En ik ben zeker niet anti-Azië; de hoeveelheid Japanse (fotografie), Taiwanese (electronica) en Zuid-Koreaanse (audio) producten die ik heb is bijna enorm te noemen. Maar ik schaf geen Samsung aan. Nog niet misschien. Elk Samsung-product dat ik ooit heb gehad in het verleden is stuk gegaan (behalve hun geheugen en SSD's).
Jij bent in de val getrapt van Apple. Hun leidende verdienmodel is het houden van klanten door middel van diensten te leveren. Des te langer je bij Apple blijft, des te meer je Apple spekt.
Ik neem geen diensten af van Apple.
Althans, dat is het idee. Om dat waar te maken doet Apple er alles aan om je bij hen te houden, zoals dmv software updates. Alleen om een Apple product draaiende te houden moet er veelal ook onderhoudt aan gepleegd worden over de jaren. Meestal is dat dan de accu, maar ook incidentiele schade zoals het scherm horen er ook met regelmaat bij. Ook dit telt op terwijl het product alsmaar veroudert raakt. Maar he, het werkt, dus je blijft hun spekken.
Zelfde bij Android-telefoons. Wat dat betreft kun je van iets anders als Samsung of Huawei vergeten dat je de batterij kunt laten vervangen. Niemand houdt zich daarmee bezig. Daarentegen, zowat ELKE shop kan Apple-accu's vervangen.

Ik heb nog nooit een scherm hoeven vervangen, in geen enkele telefoon die ik ooit heb gehad.
Dat is je keus en dat mag ook. Alleen dat je er onder de streep goedkoper uit komt? Ha, dan zit je mis. Ik heb alleen de iPad. Werkt simpelweg het meest fijn en is ook het meest kosteneffectief met betreft ervaring en levensduur t.o.v. de concurrentie. Maar iPhones? Nee, daar zit je dan krom.
De meeste Android-telefoons die ik heb gehad kostten tussen de 350-500 euro. Die gingen hoogstens 3 jaar mee, want daarna geen updates meer. Mijn iPhone 13 heb ik voor 829 kunnen kopen; die gaat waarschijnlijk 6-7 jaar mee. Aan het eind is het ongeveer lood om oud ijzer; maar ik haat overstappen van telefoons en computers. Ik koop liever 1 computer van 2000 euro die ik 10 jaar kan gebruiken, dan 10 computers van 200 euro die ik elk jaar moet vervangen. Zelfde met telefoons.

Als er een telefoon zou uitkomen die ik gegarandeerd 10 jaar kan gebruiken en gerepareerd kan krijgen en hij zou €1500 kosten, dan zou ik die kopen.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 22:23]

Koop daarom ook geen apple meer is een snobistisch elitair merk geworden. Mijn samsung kost 300 euro en doet alles wat ik wil
Je kunt ook voor een iPhone SE gaan of een model van vorige jaren. De laatste iPhone Pro is een luxe model.
Die zijn een stuk duurder dan 300 euro. Jammer dat apple zo duur is geworden
De iPhone is altijd al een premium telefoon geweest. Als je de prijs van de eerste iPhone neemt, corrigeert voor inflatie, dan zie je dat je nog steeds grofweg op de prijs van een iPhone 14 uitkomt.

Het is erg vervelend voor mensen buiten de VS dat de US dollar een erg hoge koers heeft op dit moment. Ik zie echter niet in waarom Apple dat zou moeten compenseren. Ze hebben de prijzen in de VS al hetzelfde gehouden ondanks de hoge inflatie.

[Reactie gewijzigd door Zyphrax op 22 juli 2024 22:23]

Het is erg vervelend voor mensen buiten de VS dat de US dollar een erg hoge koers heeft op dit moment. Ik zie echter niet in waarom Apple dat zou moeten compenseren. Ze hebben de prijzen in de VS al hetzelfde gehouden ondanks de hoge inflatie.
Waarom daar wel en hier niet?
Hoe dan ook zijn ze hier een flink stuk duurder geworden, wat de achterliggende reden ook moge zijn.
Stel Nederland zou het BTW tarief van 21% naar 40% verhogen. Vind je dat Apple dan ook alsnog de prijzen (die in Nederland inclusief BTW zijn) hetzelfde zou moeten houden?

Ik vind het vervelend voor je dat je telefoon duurder geworden is, maar het helpt om wat dieper naar zaken te kijken als koersverschillen en inflatie.
Waarom is dat zo gek. Een device waar je per dag mogelijk wel uren op- of mee werkt en 5, 6 jaar mee gaat, dan is de prijs per uur écht zo gek niet.
Er zijn altijd wel manieren om prijzen op een of andere manier goed te praten. Zeker als je enkel naar een product(lijn) kijkt. Neem je echter oudere (of tweedehands) iPhones of welk android toestel dan ook mee in je beslissing, dan zijn de prijzen die nu voor top toestellen gevraagd worden toch echt wel idioot te noemen. Zeker als je kijkt naar hoe weinig nieuwe features de nieuwe telefoons hebben tov van dezelfde variant van 2-3 jaar terug.

[Reactie gewijzigd door Raphire op 22 juli 2024 22:23]

Waarom is dat zo gek. Een device waar je per dag mogelijk wel uren op- of mee werkt en 5, 6 jaar mee gaat, dan is de prijs per uur écht zo gek niet.
Dat hoor ik zo vaak van mensen die toch elk jaar een nieuw model kopen en nooit 6 jaar met het toestel doen.
Ja als dat je ding is... ik doe wel langer met m'n toestellen over het algemeen. En ja m'n Xr gaat ook prima mee nog, maar een 2e camera erop was toch ook wel leuk geweest.. hmmm keuzes.
Wat is je probleem? Er is niemand die je dwingt om zo een telefoon te kopen en iedereen doet met z'n geld wat ie wil.
Ik had gelezen dat de fabricatie prijs van een iPhone bij en om de €350 ligt.
De marge is wel hoog, maar je moet ook in het oog houden hoe veel mensen bij Apple werken. Die willen met zijn allen op het eind van de maand hun salaris ontvangen. ... dus
Bijkomend is te zegen dat het niet alleen de hardware is die de kwaliteit van een product bepaalt. De SW en met name de langdurig beschikbare updates voor iPhones zijn zeker een verder argument voor een iPhone, vergelijk het eens met de concurrentie. Bijkomend is ook de vriendelijke en kompetente helpdesk AppleCare te vermelden, die iedereen die behoefte heeft aan informatie rustig en zonder tijddruk ondersteunt.
Ik wou hem kopen. Ik heb de 12 pro max.
Maar toen dacht ik....volgend jaar "moeten" ze een met USB-C komen.

Ivm wetgeving.
Ik wou hem kopen. Ik heb de 12 pro max.
Maar toen dacht ik....volgend jaar "moeten" ze een met USB-C komen.

Ivm wetgeving.
De wetgeving rond usb-c gaat pas in de herfst van 2024 in. Als Apple wil kunnen er dus nog 2 modellen hierna komen met Lightning voor usb-c verplicht wordt.
Nou, daar gaat mijn argument om nog een jaartje te wachten met upgraden van mijn iPhone XS naar de iPhone 14 Pro. :+
Dan laten ze de connector toch helemaal weg? Draadloos laden werkt voldoende en data kan prima draadloos. Ik geloof eigenlijk niet dat er een usbc op gaat komen.
Ik vrees dat je gelijk hebt.
En momenteel wil ik nog niet draadloos laden.

Wellicht interessant om te upgraden. Weet niet zeker of ik het zal merken van een 12 pro max nar een 14 pro max. Of wellicht ga ik naar de normale 14 pro.
Als je eenmaal draadloos werkt is je weerstand snel weg. Ik heb al 3 toestellen lang geen kabeltjes meer gebruikt voor mijn telefoons. Op mijn bureau staat een draadloze lader, in de woonkamer in de voet van een Ikea lamp, en vanzelfsprekend in de auto ook. Bestanden gaat via WiFi naar mijn NAS en cloud. Allemaal veel comfortabeler dan in het verleden via kabeltjes die alleen maar kapot gaan.
Maar jij bent de doelgroep. Genoeg mensen met een auto die draadloos laden niet ondersteund. Of mensen die hun gsm als gps gebruiken in de auto en via usb laden.

Apple kan dat wel doen maar ik denk dat een hoop mensen toch afhaken als ze ineens overal draadloze laadvoorzieningen moeten gaan installeren.

Dan is er nog het milieu aspect, je verliest veel stroom en energie is al keiduur momenteel. Ik vraag me echt af of Apple hier mee weg gaat komen als ze het de enige optie zouden maken. Voor mij zou het een showstopper zijn.
Totdat je in een huurauto zit die geen wireless CarPlay of Google Auto ondersteunt. Dan is de mogelijkheid om een stekker erin te steken best fijn. Ik heb dit helaas regelmatig.
Euh nee? Want dan is het toestel nog steeds niet op te laden met USB-C.
Draadloos mag ook hoor. Hoeft niet usb c te zijn.
Lightning mag ook, dat is het probleem ook niet. Maar er moet (ook) een USB-C aansluiting op zitten, dat is wat ik er van begreep. Zolang die er op zit mogen er nog tig manieren op zitten om op te laden.

Anders heeft die hele wet toch geen zin als het nog steeds niet mogelijk is om je telefoon op te laden met USB-C?
Dan laten ze de connector toch helemaal weg? Draadloos laden werkt voldoende en data kan prima draadloos. Ik geloof eigenlijk niet dat er een usbc op gaat komen.
Zo zal het inderdaad wel gaan.
Het is een prachtig toestel en ja, het is het eerste seriemodel, dat door de €2000 grens gaat, maar toen een paar jaar geleden de eerste mobiel door de €1000 grens ging, was ook iedereen in rep en roer. Als consumenten bereid zijn dit te betalen, waarom niet?
https://www.businessinsider.nl/apple-iphone-11-prijs/

Artikel uit 2019, slechts 3 jaar geleden.. In die tijd is de wereld flink veranderd, en helaas niet ten goede.. We zijn behoorlijk van het padje geraakt sindsdien.. De ene "idiote" crisis na de andere en een inflatie van meer dan 10%..

En toch op een of andere manier, denk ik dat de iPhone 14 ondanks alles toch weer goed zal verkopen, ook in Europa.. Er zijn denk ik nog genoeg mensen met genoeg geld en de sociale status van zo'n nieuwe iPhone Pro blijft hoog.. Met de "gewone" met maar 2 camera-sensors kan je natuurlijk niet gezien worden.. Bovendien, als je meer dan €1000,- voor een mobieltje kan en wil betalen, dan is ruim €1300,- waarschijnlijk ook geen probleem..
Apple is zelf verrast dat de verkoop van de Pro's hoger is dan de non-Pro en heeft de fabrieken gevraagd de verhoudingen aan te passen en vol op de Pro's in te zetten. https://www.macrumors.com...-hike-apple-market-share/
Veel gewone mensen kopen hem vooral vanwege de extra camera. Hen kan de snellere refreshrate of de iets betere soc niets schelen, maar een goede zoom? Dat willen veel gebruikers wel.

En dan zijn er ook nog mensen die altijd, zonder te weten wat de verschillen zijn, gewoon de duurste versie kopen
Ik denk voornamelijk dat mensen de Pro kopen voor de "Kijk mijn nieuwe, dure Iphone" flex.

Een gezond verstand betaald geen honderden euro's extra voor een Pro waar de camers iets beter op is.

Tevens krijgt de iphone ondanks zijn erg trage laden geen minpunt, maar de Google Pixel 6 wel, terwijl deze ook traag laad, maar sneller dan de 14 Pro.

Edit: zelfs de 3 S22 modellen krijgen allemaal een negatief minpunt over de snelheid van opladen, terwijl ze minstens een half uur tot bijna een uur sneller zijn dan de IPhone 14 Pro (Max). De consistant over telefoon reviews is altijd zo wisselend bij Tweakers over dit soort dingen.

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 22 juli 2024 22:23]

Een iPhone of welke telefoon dan ook is denk ik niet meer een statussymbool. Telefoons zijn echt niet onderscheidend en ik zie en of hoor nooit meer gesprekken die het “kijk mij nou” benadrukken. Ik denk dat er vaak vergeten wordt dat er ook in de crisis nog steeds een heel groot deel van de bevolking meer dan genoeg heeft voor een telefoontje.

Overigens als je ziet hoeveel uur mensen hun telefoon gebruiken (vaak meerdere uren per dag) vraag ik me altijd af waarom mensen ze zo duur vinden. Veel spullen en apparaten die ik heb gebruik ik velen malen minder en kosten ook geld.

[Reactie gewijzigd door giantgiantus op 22 juli 2024 22:23]

Overigens als je ziet hoeveel uur mensen hun telefoon gebruiken (vaak meerdere uren per dag) vraag ik me altijd af waarom mensen ze zo duur vinden. Veel spullen en apparaten die ik heb gebruik ik velen malen minder en kosten ook geld.
Die vergelijking is niet helemaal eerlijk, in dat opzicht zou een raam of een onderbroek ook richting de €10k mogen gaan, die hebben tenslotte een levensduur en aantal bedrijfsuren die de iPhone nooit gaat halen.

Een prijs is eerlijk als hij niet te goedkoop is (a lá Amazon concurrentie wegdrukken) en niet te duur (zie Apple), die prijs zou bestaan uit componenten, assemblage, R&D, en een gezonde marge. Met name dat laatste wijkt hier nogal af.
Als ik een onderbroek net zo zou gebruiken als m’n telefoon dan was het met een maand of twee wel klaar hoor.
Of iets duur is is relatief. Je kan voor 1300 euro 3 uur per dag op je telefoon zitten, maar ook voor de helft. En dan heb je vrijwel dezelfde ervaring. Dus dan is het relatief duur.
Hoewel ik de prijs ook gortig vind worden heb ik wel weer gekozen om de iPhone 14 Pro te kopen. Dit is ongeveer het enige echt dure apparaat dat ik aanschaf. Tevens heb ik mijn (in super staat verkerende) iPhone 13 Pro voor €1000 kunnen verkopen. Dit doe ik elk jaar, dan is het aankopen van een nieuwer model zo gek nog niet en heb ik altijd de laatste versie.

[Reactie gewijzigd door Harrie-Handbak op 22 juli 2024 22:23]

Helaas kan ik wel wat beters dan ieder jaar 1000 euro bijleggen voor de nieuwste telefoon. Blijkbaar verdien ik niet genoeg.
Waar haal jij die €1000 vandaan? Normaal is het €200/ €300. Dit jaar zit het tegen de €500.

Zoals ik al aangeef mag ik zelf bepalen hoe ik mijn euro’s besteed. Maar overdrijven is ook een vak.
Tuurlijk. Er zijn ook prachtige goedkope toestellen. Maar als je een device 3 uur per dag gebruikt en daar een premium duur toestel voor wil gebruiken vind ik dat niet direct “duur”.
Voor 300 euro heb je een toestel dat tegen premium aan zit (bv Samsung A52)

Voor 500-700 euro absoluut een premium toestel met nauwelijks eenige consessie. (Google Pixel, Samsung S22). Voor 800+ euro kom je in de 'early adopters' categorie. (Samsung Flip enz).

2000 euro?

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 22 juli 2024 22:23]

Laatste keer dat ik heb gekeken draaiden die niet op IOS. Laat ik nou net graag gebruik maken van iOS.
Precies. Mensen willen dit geld wel neerleggen omdat het specifiek een Apple product is met de voor hun bijbehorende voordelen die ze bij andere producten niet terug zien. En dus niet omdat het een premium product is, want andere premium producten van de concurrentie wordt vaak nauwelijks overwogen.
Die foldable telefoons zaten bij release toch ook over de 2000€…
Dit is wel erg selectief reageren natuurlijk. 2000 euro kost alleen de duurste versie, je hebt de Pro vanaf 'slechts' 1359 euro.

Bovendien, als jij inderdaad de telefoon dagelijks zo intensief gebruikt, kan ik mij voorstellen dat je er wat meer geld voor uitgeeft. Goed scherm, goede camera, ios noem maar op. Veel mensen kunnen (en willen) niet 'even' switchen naar een goedkoper Samsung toestel omdat in de ogen van een Tweaker op papier deze hetzelfde presteert als de iPhone waar men al jarenlang aan gewend is geraakt en diep in het Apple ecosysteem zit.
Hoezo is dat niet duur? Duur hoeft niet iets negatiefs te zijn. Mijn vriendin draagt dure kasjmier truien. Die zijn duur. Ze vindt ze echter zo fijn dat ze het er voor over heeft. Betekent niet dat ze niet duur zijn.
Maar duur is relatief. Ik vind een bak kiwi’s in de winkel van 5 euro duur. Maar een telefoon die ik zoveel gebruik en lang mee gaat werk/prive voor €1500,- niet. Was ik 16 jaar met een krantenwijk dan vond ik een telefoon van €1500,- wel duur. Voor alleen IOS heb ik persoonlijk al €1000,- over. Maar dit kan voor een ander persoon natuurlijk heel anders zijn.
Relatief is de ervaring van de 14 pro alsnog duur omdat je voor een stuk minder vrijwel dezelfde ervaring hebt door weet ik veel, een 13 ofzo te kopen.
Niet te hard roepen alsjeblieft.

Straks lezen ze mee en zijn we volgend jaar de sjaak ;).

Maar misschien worden de kiwis dan wel goedkoper.
Kwaliteit van de camera’s is juist DE reden om een pro te nemen. Ik fotografeer veel. Mijn Nikon Z9 neem ik niet altijd mee. Een smartphone draag ik altijd bij me. Flexen met een speeltje is niet aan mij besteed. Kwaliteit is enige waar ik naar kijk.

Ik heb nu een Samsung S20. Nadeel van Samsung is dat ze in kwaliteit achteruit zijn gegaan. Plastic body om maar iets te noemen. Voor de rest krijgt alleen de Ultra alle features. Apple Pro blijft mooi compact.
De S20 waarop ik dit nu typ is toch echt van glas en metaal. Waar zit dat plastic precies volgens jou?
De S20 wel. Prima toestel. Alles daarna valt m.i. tegen, daarom ook nog geen upgrade gedaan, ondanks dat ik Samsung altijd fijn heb gevonden. Kijk nu toch maar naar de iPhone 14 Pro.
Je had het over plastic. Maar alle topmodellen zijn al jaren van glas/metaal. Ook de S21 en S22
De Galaxy S21 is een geslaagde allround smartphone die ten opzichte van zijn voorganger in prijs is verlaagd. Samsung heeft om die lagere prijs mogelijk te maken wel wat concessies gedaan, zoals een scherm met lagere resolutie, een kwetsbare kunststof achterkant, de opslag die niet meer uitbreidbaar is en het niet meeleveren van een lader en oordopjes. Niet iedereen zal daar blij mee zijn.
Bron: review: Samsung Galaxy S21 & S21 Ultra - Op de rem voor onderscheid en betere...
Blijkbaar de normale S21 als enige niet idd. :D De S21+ en Ultra zijn wel weer van gorilla glas. Alle S22 modellen ook.
De modellen waar ik naar kijk zijn de normale variant S modellen. Formaat vind ik van belang en de gewone S modellen en iPhone 14 Pro zijn van een fijn formaat. De S21 heb ik laten liggen, omdat het volgens de review nauwelijks beter was. De S22 heeft ook niet alle features. De S22 heeft wel een betere bouw gekregen.

Ik heb nog niet besloten is zit te twijfelen tussen de Samsung S22 en de iPhone 14 Pro.
Een gezond verstand betaald geen honderden euro's extra voor een Pro waar de camers iets beter op is

Een Seiko doet het prima, maar toch kopen mensen een Rolex omdat ze iets moois willen. Ik begrijp niet wat dat met gezond verstand te maken heeft.
Je wilt iets moois en dan koop je een rolex? Ook een rolex koop je alleen maar om te patsen. Je zowel qua techniek als esthetiek veel mooiere horloges voor dat geld.

Je bevestigd dus alleen zijn argument.
Wellicht eens openstaan voor andere meningen en smaak? Ik vind Rolex ook niet mooi maar ken mensen die ze wel heel mooi vinden en dat zijn in geen enkel opzicht patsers.
Waarom zou ik. Als het om esthetiek gaat kun je een vergelijkbare citizen kopen voor 1/8 ste van het geld.

Je koopt die dingen om het merk.
Een huis in noordoost Groningen is veel goedkoper dan in Amsterdam. Toch kiezen er meer mensen voor om in Amsterdam te gaan wonen.

Dat zegt niet persé iets over hun intellectuele capaciteiten of hun sociale status. Dat zegt alleen iets andere is dat hen motiveert.

Met een telefoon in alle prijsklasses kan gebeld, geinternet en gemaild worden. Maar de verschillen zitten in besturingssysteem, specifieke kenmerken.

Niet geheel onbelangrijk is de waarde die jezelf toekent aan geld en wat jij wilt investeren in een telefoon.

Met andere woorden als je een telefoon essentieel vindt, dat kan het budget onbeperkt zijn. Mits er natuurlijk geen andere essentiele producten of diensten zijn, waar je rekening mee moet houden in een schaarste van geld…
Daarmee stel je alle auto’s boven een Dacia als overbodig. Groter huis dan een studio? Belachelijk 😁
Vergelijkbaar =/= hetzelfde.

Qua horloge vind ik de nieuwe watch ultra bijvoorbeeld mooier dan de standaard uitvoering. Zijn ze vergelijkbaar? Ja. Is het mij het verschil in prijs waard? Ja.
De meeste Rolexen liggen bij verzamelaars in een lade en zullen nooit daglicht zien. Je ontkracht dus alleen je argument.
Dat maakt het argument juist alleen maar sterker.

Je koopt dus iets moois om het in de kast te leggen?

[Reactie gewijzigd door icecreamfarmer op 22 juli 2024 22:23]

Precies.

Ik heb een vriend die een hele collectie belachelijk dure horloges heeft. Hij draagt die horloges zelden. Al die horloges zijn voor hem collectors items, juist vanwege de techniek en esthetiek.
Een merk is soms ook onderdeel van de beleving. Valt wat mij betreft net zoals esthetiek onder smaak en dus heel persoonlijk en lastig te argumenteren.
Een rolex kan een hele goede investering zijn. Zelfs gebruikte zijn laatste 10 jaar heel erg in waarde gestegen zijn. ( geld niet voor de instap modellen )
Rolex is uiteindelijk van jezelf,

een iphone schaf je aan, je wordt constant in de gaten gehouden, als er iets kapot gaat mag je hem niet zomaar zelf repareren.


100% scam
Ik zeg ook niet dat het een slecht product is.
Door een deel wordt het als pronkstuk gezien, of als prestatie. Maar volgens mij is er ook een groot deel die het als investering ziet. Worden die horloges op den duur niet meer waard? Althans sommige modellen. Waarschijnlijk zijn ze wel meer waardevast dan een spaarrekening met 0,1% rente. Dus als je je overschot aan geld niet in stenen kunt stoppen, is zo'n klokkie misschien een goed alternatief.

Dure telefoons zijn daar dan weer niet geschikt voor, omdat de hardware op den duur achterhaald is, daardoor minder bruikbaar wordt en de waarde flink daalt.
Meeste kopen hem op krediet. Als je 1300 euro zou moeten wegleggen is de drempel ineens een stuk hoger.
Taro Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit @silverchaoz25 september 2022 09:15
Ik denk voornamelijk dat mensen de Pro kopen voor de "Kijk mijn nieuwe, dure Iphone" flex. [..] Een gezond verstand betaald geen honderden euro's extra voor een Pro waar de camers iets beter op is.
Ik ga bewust voor de Pro (Max) versie ivm de betere camera. Tot enkele jaren geleden had ik iedere vakantie of bij ieder uitje een DSLR camera in een rugtas mee. Sinds de Pro modellen doe ik dat niet meer en is mijn telefoon de enige camera die ik heb.

Ik zeg niet dat je de kwaliteit 1-op-1 kunt vergelijken, of de telefooncamera geen nadelen kent, maar, ik vind het goed genoeg om niet langer met een aparte camera rond te zeulen.

In mijn omgeving is overigens ook niemand bezig met het feit of je wel of niet een Pro hebt.
Nou, de sales zijn voornamelijk van America. Ik woon dan ook in LA en het uitsluiten van anderen is zeer normaal onder de Amerikanen. In Amerika is SMS en iMessage de manier om contact te houden. Als je dan wat typt naar een iPhone, dan zien ze een groene bubbel (Android) ipv een blauwe bubbel (iPhone).

Daarop wordt dan zeer hard gepest als je een 'green bubble' bent. Erg sneu en laag, maar zo zit dat volk veelal in elkaar. Apple promoot dat gedrag en is er nog altijd trots op. De Amerikanen die zich lam betalen aan een iPhone ziet het meer als een trots ondanks ze allemaal zwaar in de schulden zitten (lease bak dat meer kost dan hun huurhuis bijv.).

Dus omdat je als Amerikaan niet gepest wilt worden, niet uitgesloten wilt worden, koop je de iPhone. Heb je geen Pro? Ook dan wordt je gepest, maar minder hard als wanneer je een 'green bubble' bent. Zo gaan de sales wel rap he ;)

Komt neer op Amerikaans cultuur denk ik. Dat bizarre pestgedrag is nagenoeg niet aanwezig in Nederland (en de EU) over het algemeen, dus ook minder 'geforceerde' Apple-inkopen.

Oh, alleen hebben Amerikanen over het algemeen wel een VEEL hoger salaris dan de Nederlanders. Om een voorbeeld te noemen, ik ben software ontwikkelaar en zit ruim over de ton per jaar in LA. In NL zou ik kunnen dromen om ook maar de helft daar van te verdienen met dezelfde baan. Dus, tja, wat is 1k voor een iPhone dan?

[Reactie gewijzigd door Thomas A. op 22 juli 2024 22:23]

Een gezond verstand betaald geen honderden euro's extra voor een Pro waar de camers iets beter op is.
Mwah, hangt er vanaf, als het gezonde verstand vind dat hij prima een investering van 2100 euro (maxed out Pro Max 14) kan doen om er vervolgens 5 of 6 jaar mee te doen. Prima.

Heb ik gedaan met de 12 Pro Max, die was destijds 1659 euro. Nog steeds plezier van, moet nog 3 jaar er mee doen minimaal, gaan we prima halen hoor.
En wat doen mensen met die foto's? Via whatsapp versturen en op facebook zetten, weg al die kwaliteit en megapixels.

Al hoor ik bij elk model van de fabrikanten dat er weer een betere camera opzit. Ik vond de kwaliteit 5 jaar geleden al prima. Zal vast iets schelen maar ik als normale consument merk er weinig van los van dat de prijs elke keer een stap omhoog gaat.
Kopen mensen een DSLR om foto's op Whatsapp of Facebook te zetten? Vast niet. Waarom denk je dat dat bij telefoons dan wel automatisch zo is? Ikzelf maak foto's voor mijzelf, en misschien nog voor mijn gezin. Sinds de iPhone 12 Pro Max maak ik veel minder foto's met mijn DSLR, omdat de iPhone in veel situaties aardig in de buurt komt qua kwaliteit, in ieder geval binnen mijn doelen. Een enkele foto wordt inderdaad ook gedeeld via Whatsapp, maar dat is niet het doel.
Ik heb geen whatsapp of FB. Voor mij is het vastleggen van bijzondere momenten in best mogelijke kwaliteit.
Mijn huawei p30 pro is nu inmiddels 3 jaar oud. Schiet nogsteeds fantastische plaatjes. Destijds voor 450 euro gekocht en doet het vandaag de dag nog perfect 👌. Batterijduur is meer dan 30 uur op een lading, schiet fantastisch plaatjes, laad zichzelf op in anderhalve uur door snel laden techniek en is nog rete snel voor alle apps.

Als je foto's vergelijkt, met een 14 pro, ga jij geen verschil zien met mijn p30 pro. Ik heb daarin gewoon veel meer ervaring met fotografie.

Desondanks alle gemakken van smartphone en dat ik mijn spiegelloze camera vaak thuislaat, komt de fotokwaliteit van smartphones gewoon niet in de buurt. Mijn spiegelloze camera met pancake lens past gewoon in je jaszak.

Het grappige is, dat mijn huawei p30 pro samen met de sony a7m3 met pancake lens HETZELFDE kost als het topmodel iphone 14.
Klopt, kwaliteit van mijn D800 en Z9 is zeer veel beter. Maar foto’s maken als je ze niet mee hebt blijft lastig.

Een smartphone is natuurlijk ook wel wat meer dat alleen camera. Sony maakt slechte schermen en Chinese telefoons wil ik niet met een goede reden. Dan blijft er niet veel over. ;) Apple maakt gewoon perfecte hardware. Hun besturingssysteem is wel erg kut, dus ideaal is niks.
Veel gewone mensen kopen hem vooral vanwege de extra camera. Hen kan de snellere refreshrate of de iets betere soc niets schelen, maar een goede zoom? Dat willen veel gebruikers wel.
Dat is precies de reden waarom ik 300 euro meer heb uitgegeven aan mijn smartphone dan nodig. Ik heb minderen tussen de 3 en 7 jaar. Prachtige leeftijd om mooie plaatjes vast te leggen. Als ze straks een leeftijd hebben dat ze niet graag meer op de foto gaan dan besteed ik echt niet meer zo veel aan een toestel.
Ik snap het ook wel. De verschillen met de gewone 13 en 24 zijn nog kleiner, terwijl het prijsverschil er niet om liegt.
Dan is het hier aantrekkelijker voor de gewone 13 te gaan, of voor een 13 pro in plaats van de gewone 14.
Als je dan toch een statussymbool koopt, kun je maar beter de duurdere kopen...
Of zo denk ik dat mensen erover nadenken, de gemiddelde leek heeft in ieder geval niets meer dan een iPhone X nodig. Alles wat sindsdien hardwarematig is veranderd is, heeft een gemiddelde gebruiker weinig baat bij.
Je kan over de camera beginnen maar die dingen gaan gebruikt worden voor Snapchat etc waar je eigenlijk niet eens 40% van camera effectief gebruikt.

Kort door de bocht: mensen kopen gewoon het duurste product met het woord "iPhone" erin, niet een smartphone met bepaalde features.
Dat komt omdat de non-pro in wezen gewoon een iPhone 13 is. Het scherm is onveranderd, de camera’s zijn onveranderd en de chip is onveranderd. De prijs daarintegen is wel veranderd. Toen ik de specs na de lancering bekeek kon ik me geen goede reden voorstellen om een non-pro aan te schaffen, dan zou ik eerder een iPhone 13 kopen.
De pro heeft wel 3x zoom en dat willen mensen blijkbaar en het scherm kan lichter namelijk 1200 nits vs 2000 nits en eerlijk is eerlijk 1200 nits is perfect genoeg voor rechtstreekse zonlicht, Het belangrijkste is wel de processor denk ik ,want die is iets sneller.

Is dit de 300 euro extra waard is naar mijn mening van niet, want of de game nu 40-50 frames speelt of 45 -60 frames zal me niet echt boeien en 3x zoom dat ik het uiteindelijk ook net niet. Het scherm dat is met 1200 nits max top.

Als je dit wel belangrijk is en vooral die 3x zoom dan kun je de pro inderdaad kopen.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 22:23]

Apple is helemaal niet verrast, die weten dondersgoed wat ze doen met o.a. de prijsstelling van hun producten.. Het is niet zo moeilijk om in te zien omdat ze de gewone iPhone al zo duur maken dat meer mensen dan geneigd zijn toch maar voor de nog duurdere Pro te gaan.. Dat de gewone het o.a. nog steeds met een 60Hz scherm moet doen (schandalig voor een mobiel van meer dan €1000,-) is ook onderdeel van diezelfde strategie.. Dan maar paar honderd euro meer betalen voor wel dat mooie en veel sneller aanvoelende 120Hz scherm en die betere camera, als je toch al meer dan €1000,- ging uitgeven.. Bovendien verkoopt Apple ook gewoon een 'lifestyle', niet alleen maar een mobiele telefoon..

Ik ben blij dat ik daar niet zo gevoelig voor ben.. Ik ben tevreden met mijn Samsung S22 Android telefoon van nog geen 600 euro (i.c.m. verlenging KPN abbo) die alles wat ik nodig heb net zo goed doet en ook een mooi snel 120Hz scherm heeft etc.. Ook al kan ik wel 20 van die iPhones kopen als ik zou willen, ik vind ze gewoon veel te duur voor wat ze bieden.. Voor dezelfde prijs als die Samsung of slechts 100-200 euro meer had ik ook echt wel de iPhone gekocht.. Maar dus niet voor meer dan 2x zoveel, dat vind ik belachelijk..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 22:23]

Sociale status van een mobieltje, het klinkt volstrekt idioot, maar het gebeurt wel ja, want 1300 euro is natuurlijk niet bijzonder als je een beetje een baan hebt. Dat geef ik uit aan vakanties. Aan een airco op het dak. Aan een garagerekening omdat en de remmen en de banden en de uitlaat en de veerpoten allemaal tegelijk versleten waren. Het is een fractie van wat ik betaald heb aan mijn zonnepanelen, badkamer, dakkapel, etc etc etc. Pochen met 1300 euro klinkt dan ook heel raar, want ieder mens dat zijn financiën goed voor elkaar heeft kan nu 1300 euro missen, en zijn of haar leven zal daar op geen enkele manier door beïnvloed worden.

Maar is een telefoon 1300 euro waard? Mijn volmondige mening is nee. Absoluut niet. Van geen enkel merk, omdat ieder merk, wat je voorkeur ook is, alternatieven biedt die je vrijwel dezelfde ervaring geven, voor de helft of een kwart van het geld. Je denkt dat je die duurste toch nodig hebt, dat je gelukkiger wordt van het extra geld uitgeven voor een marginaal beter product, maar dat is helemaal niet zo. Dat je iets kan betalen, hoeft niet te betekenen dat je het moet doen. Maar door alle reclame die we constant zien krijg je dat idee wel. De hele dag wordt tegen ons geschreeuwd dat we moeten kopen kopen kopen. Zal vast een effect hebben.
Je verkondigt een mening.
Wat ik iets waard vind kan totaal verschillen van iemand anders. Ieders argument is anders.
Wat jij en ik vinden zegt niets over waarde.
Ja ik verkondig een mening. Ik ben mij hier zelfs zo bewust van dat ik in mijn reactie de volgende woorden heb gebruikt:

Mijn volmondige mening is

Dus.
Yariva Moderator internet & netwerken @Ruw ER25 september 2022 08:53
Vergeet niet dat jou financiële situatie heel anders is dan bijvoorbeeld een willekeurige tiener welke ook het nieuwste toestel wilt. Die heeft niet gemakkelijk 1300 euro om uit te geven aan vakanties. Maar kwa sociale status op school leeft tegenwoordig het beeld dat je het nieuwste van het nieuwste moet hebben. Complete idioterie natuurlijk.
Ach, zo heb je uitzonderingen over het hele spectrum. Ik ken mensen die vele miljoenen waard zijn (zakenmensen die in Amsterdam wonen en zelfs geen auto hebben) die vandaag de dag nog altijd een 2e-hands iPhone kopen van 2 generaties geleden. En ik ken mensen die diep in de schulden zitten en met een iPhone 13 Pro Max rondlopen (en nog veel meer dan dat soort pracht en praal wat ze niet kunnen betalen,) want dat staat stoer in hun dikke lease-BMW van €1200 per maand.

Of mensen die miljoenen waard zijn en inderdaad altijd het nieuwste hebben, inclusief de laatste Porsche van dit jaar. En mensen met geen geld die al 8 jaar met dezelfde Android doen (kapot scherm en batterijduur van 5 uur incluis).

Wat "duur" is verschilt per persoon. Gelukkig hebben we de vrijheid om zelf te kunnen kiezen waar we ons plezier uit halen.

Mijn vorige telefoon was de iPhone 7, nu heb ik de iPhone 13 Pro, en ik vermoed pas over 5 jaar voor een nieuwe telefoon te gaan. Tegen die tijd zullen goede smartphones misschien €4000 kosten. Oh well. Tijd om te gaan sparen :7
... en de sociale status van zo'n nieuwe iPhone Pro blijft hoog
Oh ja? Pasgeleden was ik een weekendje weg. Ik maak mijn foto's niet met mijn iPhone 13, maar met een Canon EOS 5D Mark III, die op de markt was tussen 1012 en 2016 (en die is voorzien van een paar L-lenzen; EF-mount.)

Op mijn telefoon heb ik geen enkel commentaar gehad; betreffende de camera ben ik verschillende keren aangesproken. Sommige mensen lijken zelfs het concept van een fotocamera niet (meer) te kennen. Een (grote) camera trekt VEEL meer aandacht dan een iPhone.

Ik moet wel zeggen: de iPhone valt nauwelijks op, omdat die in een hoesje zit die het Apple-logo verbergt; en dat is niet per toeval, maar een bewuste keuze. Ook de 5D-3 gebruik ik niet met zijn eigen draagband omdat daar levensgroot "Canon EOS 5D Mark III" (in zijn tijd, vrij vertaald: "dure camera, steel mij").

Het punt is, dat als je er niet heel specifiek op gaat letten, mijn telefoon en camera van alles zouden kunnen zijn; een telefoon van gisteren, of 8 jaar oud; een grote spiegelreflex van een paar jaar oud, of een analoge camera uit de jaren 80.

Iedereen op mijn werk die een eigen werk-telefoon nodig heeft (meestal enkel managers en directieleden) hebben een iPhone. Er zijn ook altijd twee mensen van DevOps standby; daar rouleren ook twee iPhones. Hoezo sociale status?

Die ene medewerker die een Fairphone heeft krijgt veel meer aandacht.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 22:23]

Je vergelijkt een vanaf prijs (€1000 paar jaar geleden) met een maximale prijs (€2000) door de hoogste opslag capaciteit te kiezen. Daarnaast is de dollarprijs van iPhones in de VS gelijk gebleven met vorig jaar, alleen staat de euro er nu een stuk minder voor. Daarom zijn de prijzen voor Europa verder gestegen.
Naast het feit dat Apple nog steeds geen oplossing heeft voor die achterlijk grote cutout in het scherm, vind ik het laadvermogen ook te belabberd om een telefoon van deze prijsklasse nog een hoge score te geven. Het is ook zeer vreemd dat de hoogste laadsnelheden gehaald worden met een oplader die Apple inmiddels niet meer verkoopt en sowieso nooit bij een iPhone heeft geleverd. Ja het scherm, de prestaties en de camera zijn uitstekend, maar met name bij die laatste zijn de stapjes eerder marginaal dan een echte noemenswaardige stap vooruit.

Die "ultimate" award begreep ik altijd als een award voor een apparaat die uitblinkt in een groot deel van de capaciteiten en zeer goed scoort in de rest. Niet voor een telefoon die meekomt met de concurrentie in een deel van de capaciteiten en (ver) achter loopt in een ander deel. Vergeet niet dat we deze telefoons moeten vergelijken met andere €1400+ exemplaren, dus niet met een OPPO/OnePlus of Google telefoon.
Voor de meeste mensen boeien laadsnelheden niet zolang de telefoon de hele dag mee kan. Laden doe je dan gewoon in de nacht.
Klopt, maar als je meer dan 1400 euro betaalt, verwacht je meer dan een telefoon die voor de meeste mensen goed genoeg is. Je verwacht een telefoon die op vrijwel alle vlakken uitblinkt en niet beknibbelt op een functie zoals snelladen. Een "voor de meesten goed genoeg" mentaliteit verwacht ik bij een middenklasser van 300-400 euro. Sterker nog, telefoons die twee keer zo snel laden beginnen al bij 215 euro (Honor 50 Lite).
Het is vooral het taalgebruik wat deze indruk wekt, zo worden op veel plaatsen dingen 'mooi' genoemd. Terwijl dat een subjectief begrip is en niet meetbaar, dus bijvoorbeeld in wetenschappelijke artikelen uit den boze is.

Verder is mijn indruk dat deze toestellen de markt volgen, veel is weer marginaal verbeterd, en dat is bij de volgende versie weer hetzelfde, immers moet er iets zijn om mensen over te halen een nieuwe telefoon te laten kopen.
“Ieder voordeel hebt zijn nadeel”. Tijdens de definitie van een product worden er keuzes gemaakt. Iedere keuze heeft voor- en nadelen. Voor jou zijn die notch en laadvermogen nadelen maar daar staat tegenover dat je niet meer met je vinger of code moet ontgrendelen en dat de batterij een langere levensduur krijgt.

Natuurlijk hadden ze voor Touch ID op de achterkant kunnen gaan, is zelfs goedkoper dan Face ID en natuurlijk hebben ze de technische kennis om het laadvermogen te vergroten.

En natuurlijk mag jij het daarmee niet eens zijn maar dan koop je toch een andere phone die wel aansluit bij jouw wensen.
Het plakkertje van de "ultimate" award is altijd een versimpeling. Voor jou ontbreken er essentiele dingen, in ieder geval voor deze prijs. Als je de hele tekst leest dan kom je daar achter. En voor jou persoonlijk is die "ultimate" award dus niet terecht. Ik heb dat zelf ook heel vaak, en misschien wel bij apparaten waarbij jij de "ultimate" award terecht vindt. Persoonlijk vind ik hem hier terecht. Dat wil niet zeggen dat de ontwikkeling nagenoeg stil staat, bij deze telefoon en ook bij de meeste concurrenten. De enige echte vernieuwing zit in de vouwbare telefoons. Maar dat is een vernieuwing waar ik (nog) niet op zit te wachten.

Over laden: mijn telefoon hangt minder dan 60 minuten per dag aan de lader. Persoonlijk vind ik het echt niet boeiend dat dat minder wordt. Stel dat Apple sneller lader toevoegt, en de prijs verhoogt, dan wordt ik daar niet gelukkig van.
Heb je echt de illusie dat grote platformen 100% objectief zijn met reviews ???
Gaat veels te veel geld in om, reken maar.
Denk je nou echt dat Tweakers gecompenseerd wordt voor het schrijven van een positieve review? Als Apple zoiets zou voorstellen aan media, dan lekt dat binnen luttele minuten uit en is Apple het zakje. Het is bekend dat Apple terughoudend kan zijn met het uitgeven van review samples aan media die negatief zijn geweest over hun producten, maar zelfs dan heeft Tweakers waarschijnlijk voldoende manieren om toch aan een sample te komen (via retailers bijvoorbeeld).
Het zijn toch echt de samples, exclusives en events die ervoor zorgen dat de meesten toch bepaalde merken wat meer te vriend houden.

Zaken zoals Lightning horen echt een duidelijk minpunt te zijn. Notabene een test toestel met 1TB aan storage ! Succes met die bestanden over te zetten via de cloud , duurt een eeuwigheid en via lightning al helemaal. Er is 0 reden waarom er anno 2022/bijna 2023 er geen Usb-C op zit.

Snelladen is gewoon traag te noemen. Niet beginnen over snellaad mythes en accu schade want inmiddels weten we wel beter nu andere merken al meer als een half decennium echt snelladen.
Voor velen nu onzin en onnodig totdat Apple er mee komt. Zie Always On Display, was nooit issue, en werd nooit vermeld. Nu opeens is het een pluspunt !
Waar je vrijwel niemand over hoort is dat de 14PM minder lang mee gaat qua accuduur.
Iets dat toch best opmerkelijk is met de nieuwe soc, zelfs als je AOD niet eens mee rekent.

Als je echt objectief bent zijn er echt wel meer punten aan te merken,

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 22:23]

Snelladen is gewoon traag te noemen. Niet beginnen over snellaad mythes en accu schade want inmiddels weten we wel beter nu andere merken al meer als een half decennium echt snelladen.
Allemaal leuk en aardig, maar als ik het tabje "browse tijd na half uur laden" bekijk, doen de iphones gewoon prima mee, ik snap het issue niet. Is dit het laatste stroomhalmpje waar het "androidkamp" zich aan vastklampt ? Ik snap de argumentatie voor een vervangbare batterij wel waar datzelfde kamp zich druk om maakt, want die komen niet aan die 18+ uur.

Het zijn gewoon prima toestellen, alleen vreselijk duur (overpriced weet ik niet, inflatie ellende). Vermoed dat de kwartaalcijfers een stuk lager uit gaan vallen, het geld is op - iig in een groot deel van europa.
Kwartaalcijfers zullen prima zijn. Iedere keer roept men dat ze te duur zijn en niet zullen verkopen maar steeds is er weer een prima verkoop.
Vergeet niet dat veel verkocht worden met een abo en dan maakt een extra 200 euro niet zo heel veel uit.
De geschiedenis heeft ons wat dat betreft genoeg laten zien.

Het snelladen heeft NIETS te maken met lange of korte accuduur. His is gewoon practisch en niets is zo fijn om in 15 minuten 50% bij te laden.
Je krijgt zelfs dat de meesten hem 'snachts niet meer opladen en aan de lader laten hangen met 100% (hetgeen niet al te best is als je de onderzoeken mag geloven) maar na het opstaan even aan de lader hangt gedurende een kwartier. Je ziet dat je dan veel vaker in de range van 30-85% blijft zitten wat dan weer gunstig is voor de levensduur.

Het is gewoon een feature en je moet niks.
De iphone is op dit gebied gewoon traag en het heeft niets met een laatste strohalm te maken.
Je mist het punt van z1rconium volgens mij. Het klopt dat de iPhone er wellicht langer doet om van 0 naar 50% lading te gaan, maar 50% acculading bij de iPhone 14 pro (max) betekent in feite meer gebruiksduur dan 50% bij een ander toestel dat sneller laadt.

Met andere woorden: je krijgt er minder % accuduur bij in dezelfde tijd, maar kan vervolgens je iPhone wel even lang of langer gebruiken dan een ander toestel dat wel snel de 50% haalt maar daar minder gebruiksduur uit haalt.

In de praktijk komt het dus op hetzelfde neer.
Waar staat dat de levensduur korter is ??
Is een mythe, en al zo vaak aangehaald.
Allemaal praatjes van 2014 ...

Uiteindelijk moet je kijken naar de realiteit en nergens zien we slechte accuduur na 2+ jaren (anders dan gewone degradatie) bij snelle laad toestellen. Enne, we hebben dat al jaren hoor. Een 65W laden is niks nieuws.

Met jouw gedachte zou de iphone 6-8 serie extreem lang mee moeten gaan met die extreem lage laadsnelheden.
We weten inmiddels wel beter, na 1 jaar werden ze al beduidend minder. Zo erg zelfs dat men software trucs ging toepassen teneinde de soc te throttlen om de accu te ontlasten en uitval te voorkomen.
Er wordt hier nergens beweerd dat door snelladen de accu eerder degradeert, hoewel daar wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor is.

Ik heb het over hoeveel gebruikstijd je haalt na 30 minuten laden. Leuk dat een chinees toestel na 30 minuten op 80% accu zit, maar als je daar maar 3 uur mee kan browsen heb je daar niets aan als je met een iPhone (die na 30 minuten op 40% zit) 4 uur kan browsen.
Als je in die 30 minuten op je iphone 10 uur kan browsen is dat nog beter.
Kijk, ik weet het wel ... Het is allemaal onzin en niet nodig totdat het er is en dan opeens is het een must have.
Hebben we al meer dan een dozijn keren gezien.

Enne, laten we niet raar doen maar alleen de Iphone Pro Max haalt extreme batterijduur (die de Asus ROG trouwens ook haalt, maar dat even terzijde). De rest van de Iphones doet het goed tot matig want de Mini doet niks speciaals en de SE is gewoon matig.
Niet net doen alsof Iphone geweldig accuduur heeft en de rest niks is.
Wat er ook niet wordt bijverteld is dat met de introductie van iOS 16 de weers-app is aangepast om niet langer de data van de weerdienst Weather channel te gebruiken maar van apple’s eigen weerdienst. Zal apple vast weer miljoenen schelen maar heb nu al meerdere dagen gehad dat het regende en dat mijn telefoon zei dat het droog was. Dat is apple die dus niet in staat is om het actuele weer te tonen, he. Dus niet een eens een voorspelling over hoe het straks is, maar gewoon wat voor weer het nu buiten is. En dan hebben ze dus zo’n prachtige weerachtergrond gemaakt doe voor geen meter klopt.

Ben nu dus maar overgestapt op commmerciele weersapp maar die zitten boordevol reclame. Wel een enorme achteruitgang in ervaring, zeg.
Denk je nu echt dat Apple daar de enige in is. Ook op Androids met weerapps die wel the weather channel gebruiken vaak genoeg dat app en observatie niet overeenkomt. Maar ik snap die obsessie met weerapps niet. Wat maakt het in hemelsnaam uit wat die weerapp zegt. Je bent zelden meer dan enkele meters verwijderd van een blik op hoe het er buiten uit ziet. Waarom zou je dan in hemelsnaam naar een app op je telefoon kijken?
Kijken wat de voorspelling is en/of wat het weer is op de locatie waar je heen gaat reizen. :)
Apple heeft jaren geleden Dark Sky overgenomen. Het is alleen maar logisch dat ze dat gingen implenteren als hun eigen Weerdienst en dat dan in iOS en MacOS gingen gebruiken, ipv Yahoo Weather of The Weather Channel (ze hebben beide gebruikt in het verleden).

An sich niks mis mee, is ook niet iPhone 14-reeks specifiek. Een weerbericht kan wel eens incorrect zijn. Er is niks beter dan af en toe zelf eens door je Windows (pun intended) te kijken.

Bvb Carrot Weather heeft ook al sinds jaar en dag Dark Sky als source.
Je kunt in de weer app aangeven als het weer niet klopt. Inclusief details wat het dan wel voor weer buiten is. Misschien dat dat helpt aan de accuraatheid van de weer app.

Zou het nodig moeten zijn? Nee. Maar helaas is de ervaring anders.
Klinkt een beetje als het debacle Apple Maps in het begin (geen idee hoe goed of slecht het nu werkt).
1tb model is weinig representatief, meeste kopers zullen voor cloud opslag gaan.

Dollar/Euro forex verklaart veel vd prijs stijging.

Persoonlijk koop ik het pro model voor de foto/video mogelijkheden, zonder nadenken en zonder dslr, toch altijd de mogelijkheid hebben om beelden te maken vh gezin is veel waard.

Veiligheid en privacy: ik gebruik geen google/meta producten, dus android is geen optie.

Op bovenstaande manier is de prijs (voor mijzelf) te verantwoorden.
1TB is idd extreem duur en zal weinig verkocht worden. Maar een Pro zal toch echt snel 256GB of 512GB moeten zijn wil je daar optimaal gebruik van maken.
Met die storage upgrades gaat het al snel richting de 1500+ euro hoor.
Hoezo verklaart dat veel? Jaren lang heeft Apple dezelfde modellen in de US verkocht tegen dezelfde prijs en enkel de Euro teken vervangen voor een USD. Het was dan ook lang erg goedkoop om eentje daar te kopen en nu de Euro enigzins gezakt is, gaan ze de prijs verhogen?

Daarnaast zit slechts 40% van de kosten in materiaal, die gekocht worden in China. Juist daar is de forex slechts 10% verandert.

Het is dan ook gewoon niet uit te leggen anders dan een cash grab. Immers de US zit ook met een gigantische inflatie, en toch zie je daar geen correctie. En dat is uiteindelijk aan Apple als ze Europese gebruikers extra willen belasten, en het is aan de gebruiker om daar nee tegen te zeggen. Nu valt nog niets te zeggen en helaas geeft Apple geen specifieke data per gebied, maar ik hoop dat ze zich hier flink op verkijken.

(Overigens kost de Max in China waar ik zit net zoveel als in de EU. Het lijkt er dan ook meer op dat Apple zijn eigen thuis markt "subsidieert").
Ter vergelijking:
- op 7 september 2021 kreeg je voor 1 Euro => 1,1845 USD
- op 7 september 2022 kreeg je voor 1 Euro => 1,0007 USD

Dat is niet “enigszins” gezakt, dat is best wel een enorm verschil.

Apple is een bedrijf in de VS met veel van zijn kosten in de VS, en daar wordt nog altijd de US dollar gebruikt.

Ondanks de inflatie hanteert Apple in de VS vrijwel dezelfde prijzen als vorig jaar. Waarom zouden ze dan ook nog eens moeten compenseren voor een euro die minder waard is?
Neemt niet weg dat voorheen de iPhone precies hetzelfde was geprijs in de VS als in de EU, ie 1400 euro in de EU en 1400 USD in de VS, dus effectief kocht je precies dezelfde voor 20% minder in de VS. Nu corrigeerd men zelfs nog verder dus dit verschil blijft gewoon daar. Apple pakt gewoon veel meer winst op Europese verkopen dan op Amerikaanse.
Nee, in Nederland zit 21% BTW in de prijs inbegrepen. In de VS zijn alle prijzen zonder tax (dit omdat het per staat geregeld is).

In NL kost de iPhone 14 Pro: €1329
Zonder (21%) BTW is dat €1098

In VS kost de iPhone 14 Pro: $999
Met tax (bijv. FL 6%) is dat $1059

Je ziet dat het dan niet meer zo’n groot verschil is. Overigens is de iPhone nooit goedkoper geweest in Nederland dan in de VS, zou ook niet logisch zijn.
Ik vind een 300 dollar/euro verschil toch wel heel respectabel, 30%. Daarboven op was het vroeger zo dat zelfs met een 30% verschil tussen de Euro/USD Apple precies hetzelfde rekende, dus wederom betaalde je zoals ik al voorheen gaf in de EU beduidend meer dan in de US.

Dit gaat niet om dat een Apple niet goedkoop is, maar dat we in Europa altijd al een premium betaald hebben en dat nu onder het mom van inflatie die premium gewoon behouden blijft. Dit terwijl in de VS net zo goed sprake is van inflatie. Daarnaast zoals ik al aangaf is dit natuurlijk een lachertje, dit product kost slechts 500 USD om te produceren, natuurlijk de resterende 800 dollar is niet pure winst er is ook ontwikkeling/distributie/marketing, neemt niet weg dat Apple jaarlijks een 30% winst produceert, dat is wereldwijd ongekend.

Laten we het dan ook niet verpakken zoals je hier doet, dit is gewoon ons Europeanen een poot uittrekken, niets meer, niets minder.
Hoe kom je op een verschil van 300 euro/dollar? Als het hoge BTW tarief in Nederland je niet aanstaat dan kun je beter naar een ander land verhuizen.

Het gaat om $999 vs €1098.

De hardware tak van Apple is overigens lang niet zo lucratief als de diensten.
De accutest resultaten komen niet overeen met andere reviews: https://www.macrumors.com...-14-pro-max-battery-test/
Denk dat iedere site een eigen methode van testen heeft waardoor er verschillen zullen zijn.
Geen enkele test is hetzelfde.
Zelfs niet dezelfde test op een ander moment (temperatuur, wifi coverage, cellular coverage, data streams, etc etc.)
Ik vraag me af hoeveel mensen er rondlopen die hun smartphone gebruiken en die een 4à5 jaar perfect werkende Android hebben.

Voor m'n Apple tijd is het mij na een stuk of 6-7 Androids nooit gelukt. Net geen 2 jaar met een Galaxy S6 en hij kreeg de gekste issues. Dat was het maximum
Tegen m'n zin op aanraden van een vriend de eerste iPhone gekocht (XsMAX). Werkt al 4 jaar feilloos. Ipv bijna 3 dagen op een batterijlading is het inmiddels max 1 dag geworden, maar goed, das nog voldoende. Qua functionaliteit is alles nog prima!

Er kan nog zeker een jaar bij, maar toch ben ik zinnes hem te vervangen...
De gek (en niet slecht bedoeld, want ben er blijkbaar ook één) geeft ook aan tweedehands iPhones genoeg.
Nog tot de feestdagen wachten en er zijn wellicht weer zaakjes te doen. De inruil van de XsMax eraf trekken+ergens een mooie deal en wellicht bezit ik straks een iPhone 14ProMax van minder dan 1000€. Met geduld kom je ook een heel eind.
Ik zit nog steeds met mijn LG G6 die ik in 2017 heb gekocht.

Sinds vorig jaar ben ik wel aan het kijken naar een opvolger, omdat ik een groter scherm zou willen hebben. Echter dat is ook de enige reden, want de G6 doet alles nog nagenoeg perfect. Wat ook de reden is dat ik nog geen knoop heb doorgehakt omdat ik wat kieskeurig ben qua nieuwe telefoon, en eigenlijk is er ook niet echt een reden om te upgraden.

De batterij is nu wel iets welke ik elke dag moet opladen i.p.v. dat deze makkelijk een tweede dag aankon zonder lading, maar boeien.
Ik gebruik dagelijks een Nokia 7 Plus uit 2018, toen gekocht voor €375 inclusief Chromecast.

Als ik nu een nieuwe telefoon zou kopen zou ik het meest belang hechten aan langere security updates en een goede batterij. Verder is de batterij van de Nokia nog wel okay. Gaat ongeveer een dag mee met muziek over bedrade oortjes, Firefox, Youtube en Reddit.

Op zich zou een Iphone wel in aanmerking komen, maar ik ben bang dat ik dan reclames ga zien die ik nu overal succesvol kan blokkeren. Volgens mij gebruiken adblockers op Iphone DNS om advertenties te blokkeren en het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat Apple al het DNS verkeer over zijn eigen servers zal laten lopen onder het nom van private secure connection oid.
Galaxy a8 dual sim(2018). Niets mis mee als je geen high end phone nodig hebt/wilt. Werkt nog steeds zoals vanouds.
In de tijd van de S6 waren de snelheden van telefoon nog niet geweldig. Vanaf de s8/s9 maakte het eigenlijk niet meer uit en was elke telefoon snel en kan elke telefoon mee. Ook accu's hebben een enorme sprong gemaakt in die tijd.

Dus het komt vooral doordat je bent geswitcht naar Apple op het juiste moment. Andersom had je waarschijnlijk dezelfde ervaring gehad.
Xiaomi Mi8 uit 2019 hier.

Werkt nog perfect...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.