Door Willem de Moor

Redacteur

De Lian Li O11 EVO getest

Natuurlijke selectie in actie

De O11-serie

Samengevat

Voor een huis-tuin-en-keuken-pc is de O11D EVO misschien niet de handigste optie, omdat je met kant-en-klare behuizingen inclusief ventilators vaak betere, of in ieder geval goedkoper, resultaten krijgt. Wil je echter helemaal los met een custom loop-build, je videokaart op een unieke plek voorin monteren - wel watergekoeld, want op lucht wordt de kaart heet - en je pc showcasen, dan is de EVO uitstekend geschikt. Dan zul je wel flink je portemonnee moeten trekken, want goedkoop zal je build niet worden.

Getest

Lian Li O11 Dynamic EVO Zwart

Prijs bij publicatie: € 180,-

Vanaf € 179,90

Vergelijk prijzen

Er zijn weinig behuizingen met een bekendere naam dan de O11-serie van Lian Li. Het is direct ook een wat ongelukkige naam, want de letter O wordt makkelijk verward met het cijfer nul. Dat heeft Lian Li niet weerhouden ten minste acht varianten met de aanduiding O11 in de naam te voeren. Het origineel, de PC-O11, stamt uit 2017 en in 2018 werd de PC-O11 Dynamic samen met overklokker der8auer ontwikkeld.

Er zijn van die PC-O11 extra grote varianten, in samenwerking met ROG, verkocht, versies met Razer en PCMR op de markt geweest en Lian Li heeft zelf de nodige varianten bedacht. Zo werd de kleinere O11 Air Mini uitgebracht, zelf weer een variant van de PC-O11 Air. Van de zeer succesvolle Dynamic-versie werden ook weer meerdere uitvoeringen gemaakt, waarvan de nieuwste de Lian Li O11 Dynamic EVO is.

Die EVO is sinds februari of maart van dit jaar verkrijgbaar en wordt in drie kleurvarianten geleverd. De witte, zwarte en grijze versies zijn allemaal vanaf 180 euro te koop. Dat is fors meer dan de pakweg 130 euro die je momenteel voor de gewone Dynamic betaalt. We hebben de twee O11-varianten naast elkaar en enkele concurrenten in hetzelfde segment gezet om te zien of de vijftig euro extra goed besteed is.

Uiterlijk

De Dynamic EVO is een behoorlijk afwijkende behuizing vergeleken met een doorsnee behuizing. De kast is veel breder, maar ook minder hoog dan de gemiddelde behuizing. Dat komt omdat de O11 in twee compartimenten is opgedeeld, die niet zoals gebruikelijk op elkaar gestapeld zijn, maar naast elkaar zijn gepositioneerd. Waar je normaal een moederbordcompartiment hebt met daaronder de voeding en eventuele drivecages in een afgesloten psu-tunnel, zit de psu bij de O11 standaard aan de rechterzijkant in een eigen compartiment, samen met drivecages en ruimte voor koeling. Dat maakt de hoogte met 459mm beperkt, maar de kast is met 285mm een stuk breder dan ruim 95 procent van de andere towerbehuizingen.

De O11 Dynamic EVO volgt, stiekem vanzelfsprekend, het beproefde ontwerp van de gewone O11 Dynamic. De EVO heeft een glazen voorpaneel, een glazen zijpaneel en een rooster bovenop. Het rechterzijpaneel is net als bij de Dynamic voorzien van twee roosters voor luchtaan- of afvoer en ook de onderkant en achterkant zijn voor optimale luchttoevoer ontworpen.

Het rooster aan de bovenkant is echter, net als de twee aan de rechterzijkant, verfijnd. Waar die drie roosters bij de Dynamic nog uit sleuven bestaan, zijn dat bij de EVO fijne meshroosters geworden. En waar de bovenplaat bij de Dynamic uit een enkele metaalplaat bestaat, is dat bij de EVO opgesplitst: de plaat met het rooster is apart verwijderbaar en de gesloten strook aan de rechterbovenkant is apart verwijderbaar.

Het gesplitste bovenpaneel draagt bij aan het 'dynamische' aspect waaraan de behuizing zijn naam ontleent. De inbouworiëntatie van het moederbord is namelijk omkeerbar, waardoor de hele behuizing gespiegeld kan worden. De smallere strip op de bovenkant en voorkant kunnen dan ook van rechts naar links worden verplaatst.

Daartoe is ook het frontpanel-i/o modulair uitgevoerd, en is dat niet zoals bij de Dynamic rechts voor aangebracht, maar zit het tussen de poten. Het blok is op diverse plaatsen te monteren en zelfs uit te breiden met een module met twee USB 3-A-poorten en een USB-C-poort. Standaard beschik je over twee USB-A-poorten en een USB-C-poort, en een gecombineerde audiopoort. Ook is de bovenste strip in een versie met ingebouwde i/o-module verkrijgbaar. De knoppen om de pc aan te zetten, zijn wel op een vaste locatie aangebracht: ze zitten een beetje verstopt aan de rechtervoorkant en bestaan uit een powerbutton, resetknop en twee knoppen om de rgb-verlichting te regelen.

Die verlichting bestaat uit een argb-strip tussen het glazen en aluminium voorpaneel. Met genoemde knoppen kunnen handmatig zeven lichteffecten gekozen worden, of je kunt de verlichting via het moederbord laten aansturen. Er is zelfs een stand waarin de verlichting is uitgeschakeld.

Interieur

Het kwam net al even ter sprake: de O11-serie heeft een afwijkende indeling vergeleken met de gemiddelde tower. Door de glazen voorkant en glazen zijkant heb je een uitstekend zicht op het interieur, waar je enkel je moederbord en videokaart tentoonstelt. De behuizing is vooral bedoeld voor waterkoeling, dus een grote luchtkoeler voor je processor zul je hier niet monteren, al heb je wel plaats voor een koeler tot 167mm hoog.

Je krijgt toegang tot het interieur door het linker glazen zijpaneel te verwijderen. Daartoe moet je de eerste keer eerst even het bovenste paneel verwijderen, want het glazen paneel zit voor de transportveiligheid met een schroefje vast. Heb je die schroef verwijderd, dan kun je het paneel losklikken en kun je voortaan het glas losklikken zonder het bovenpaneel te verwijderen. Het bovenste paneel maakt gebruik van twee kartelschroeven, die keurig 'captive' zijn zoals we gewend zijn. Dat geldt niet voor de schroef in het kleine bovenpaneel: dat paneel is van kunststof bekleed met een dunne aluminiumlaag. Dat plastic paneel wordt naast de losse schroef met tal van plastic haakjes op zijn plek gehouden.

Je moederbord, in maximaal eATX-formaat tot 280mm breed, monteer je op de moederbordplaat en er is een grote uitsparing voor de backplate voor procesorkoeling. Je videokaart kun je, om de Dynamic-naam nog maar eens eer aan te doen, op verschillende manieren monteren. De meest eenvoudige is gewoon in het moederbordslot, met je kaart haaks op het het bord. Je kunt ook met gpu-risers en beugels werken en je kaart rechtopstaand aan de voorkant monteren. Een iets meer gebruikelijke montage met riser is het verticaal monteren van je kaart, zodat hij plat over de PCIe-slots ligt. Die twee alternatieve configuraties hebben we, naast de standaardlocatie van de kaart, ook getest. De maximale videokaartlengte die ondersteund wordt, is 426mm in de standaardpositie of in de verticale positie. Er worden beugels meegeleverd om je videokaart in het PCIe-slot te ondersteunen om doorzakken te voorkomen.

 • Staande videokaart
 • Verticale videokaart

In het rechtercompartiment kun je de voeding en eventuele opslagmedia monteren. De voeding staat bijna helemaal onderin op een kleine verhoging. Daarboven zit een kooi waarin je twee 3,5"-drives en een 2,5"-drive kwijt kunt, of drie 2,5"-drives. Eventueel kun je die drivecage verwijderen en op zijn plaats een tweede voeding monteren. Lian Li levert rubber pads mee om de trillingen van de voeding(en) te dempen en als je twee voedingen installeert, kun je een rubber blok tussen de voedingen klemmen. Je voeding mag, met een afdekplaat over de kabelgoot waar we het zo over hebben, slechts 182mm lang zijn. Laat je die afdekplaat weg, dan worden voedingen tot 232mm lengte ondersteund.

Naast de drives in de kooi kun je ook op de genoemde afdekplaat twee 2,5"-drives monteren en ook op de bodem kun je je uitleven met vier 2,5"-drives of twee 3,5"-drives. Is dat nog niet genoeg, dan passen er ook nog vier 2,5"-drives of twee 3,5"-drives op het scheidingspaneel tussen de twee compartimenten. Dat maakt een totaal van dertien 2,5"-drives (hoewel 'montagemateriaal voor slechts' negen drives wordt geleverd), of maximaal zes 3,5"-drives.

Koeling en kabelmanagement

Met kabelmanagement zul je weinig problemen hebben in de O11-serie. Omdat de voeding in een volledig eigen compartiment is ondergebracht, is je hoofdcompartiment volledig gereserveerd voor je moederbord en videokaart. Om je dikke 24pins-kabel tussen voeding en moederbord, en kabels voor bijvoorbeeld je videokaart, in het gareel te houden, is een grote, centrale kabelgoot aanwezig. De eerder genoemde afdekplaat over die kabelgoot houdt alles op zijn plaats, maar ook zonder die afdekplaat kun je de kabels met klittenband en kabelbinders in het gareel houden.

Je kabels komen via een gleuf in de scheidingsplaat je hoofdcompartiment binnen en kun je door hun kort te overbruggen afstand netjes uit het zicht houden. Het enige waar je wat op zou moeten puzzelen, is de routering van je risercable, mocht je je videokaart op een afwijkende plaats willen monteren. De flatcable uit de kit van Lian Li is gesplitst in vijf strengen, zodat je ze wat compacter kunt samenbinden.

Alternatieve configuratie

Mocht je geen zin hebben in de standaard configuratie met het moederbord in het linkercompartiment en het glas aan die kant, dan kun je ook de hele behuizing gespiegeld opbouwen. Dan zul je eerst het chassis goeddeels moeten stripppen en alle structurele elementen op hun alternatieve, gespiegelde locatie monteren. Uiteraard zul je dan je moederbord ondersteboven moeten bevestigen, met de processor onder in de kast en de PCIe-slots erboven. Zeker in combinatie met waterkoeling en een ventilator onderin voor je vrm zou dat je koeling ten goede kunnen komen.

Koeling

De koelopties van de O11 zijn een van zijn sterkste punten. Naast de alternatieve, gespiegelde opstelling van zojuist biedt de EVO een stortvloed aan koelmogelijkheden. Je kunt maximaal elf ventilators kwijt. Drie 120mm-fans passen bovenin, drie aan de zijkant en nog eens drie op de onderkant. Een enkele 120mm-fan past achterop en op de drivecage kun je een kleine 60mm-fan monteren om eventuele harde schijven extra te koelen. Elk trio van 120mm-ventilators kan ingeruild worden voor een duo van 140mm-ventilators.

Bovenin kun je een radiator van 360mm of 280mm inbouwen met een maximale dikte van 87,5mm en die beperkingen gelden ook voor een radiator onderin. Ook aan de zijkant kun je een 360mm- of 280mm-radiator monteren. Daarbij heb je de keuze de beugels voor de radiator naar binnen te monteren of juist aan de rand, dus tegen het zijpaneel aan. In het eerste geval mag de radiator in combinatie met 120mm-fans dan 83mm dik zijn en met 140mm-fans 63mm. Zet je de constructie naar de rechterzijkant, dan kun je een dikke radiator van 120mm dik in combinatie met 120mm-fans monteren, of een radiator van 100mm dik met 140mm-ventilators. Alle radiators en ventilators monteer je op beugels die je vervolgens op hun gewenste positie bevestigt. Voor fans aan de onderkant is een stoffilter aangebracht; dat is een simpel mashfilter dat met magneetband op zijn plaats gehouden wordt.

Wil je ook vanaf de voorkant extra lucht aan kunnen zuigen, dan kun je het glazen frontpanel vervangen door een meshpaneel. Ook de verticale en horizontale gpu-kits zijn optionele accessoires, net als de eerdergenoemde frontpaneluitbreidingen.

Resultaten: basissysteem

We hebben de O11D EVO in drie configuraties getest. Standaard, of stock, met glazen panelen, de videokaart gewoon in het moederbordslot en onze ventilators boven en onder in de kast. Daarnaast hebben we twee configuraties met risercables getest: eenmaal met de kaart verticaal, dus 'plat' tegen het moederbord, en eenmaal met de kaart rechtopstaand, in het voorste deel van het compartiment. De verticale configuratie is met een rooster als frontpanel getest, de staande variant weer met het glazen voorpaneel.

Voor deze review tonen we enkel de resultaten met de Noctua-fans: de O11-serie wordt geleverd zonder ventilators, dus zijn we met de stockfanconfiguratie snel uitgetest. In onderstaande grafieken is de EVO in standaardconfiguratie, dus met de videokaart gewoon in het slot, getest met de Noctua-fans op 12V en op gefixeerde geluidsniveaus van 35 en 40dB(A). We hebben de configuratie met de videokaart rechtop, dus met de riser verbonden en aan de voorkant gemonteerd, met de fans op 12V getest.

De O11D EVO is steeds koeler dan de gewone O11 Dynamic, maar de 4000D van Corsair wint het wat koeling betreft. De configuratie van de EVO met de videokaart voorin levert lagere temperaturen voor de sensoren bij de processor op: de videokaart geeft zijn warmte dan niet in die omgeving af. Ook de chipset krijgt wat meer airflow in deze configuratie, terwijl de ssd juist wat warmer wordt.

Ook met de gefixeerde geluidsproductie op 30 en 35dB(A) is de EVO een stuk koeler dan de Dynamic en vergeleken met de Corsair-kast is die laatste wat koeler, maar zijn vooral de voeding, ssd en videokaart koeler.

 • Temperatuur voor de cpu-koeler
 • Achter de cpu-koeler
 • Boven de gpu
 • Voeding
 • Temperatuur processor
 • Videokaart
 • M.2-ssd
 • Chipset
 • Temperatuur Geheugenmodule 1
 • Geheugenmodule 2
 • Vrm-1
 • Vrm-12

Resultaten: high-end systeem

Met het high-end systeem maken we het de behuizingen een stuk lastiger: de kasten krijgen 610W aan vermogen te verwerken in plaats van 300W voor het basissysteem.

De EVO-configuraties met de videokaart door een riser in de staande positie, dus rechtopstaand, voor in de kast, en verticaal, dus ter hoogte van de PCIe-slots, maar dan negentig graden over de lange as gedraaid, hebben we enkel met de ventilators op 12V getest.

De gewone O11 Dynamic is de warmste van het stel en net als bij het basissysteem is de EVO een stuk koeler. De alternatieve configuraties leveren veel koelere componenten op, met één overduidelijke uitzondering. De videokaart wordt in de staande configuratie flink heet: met 78 graden is het de warmste gpu uit de test. Dat de overige componenten keurig koel blijven, is zo gek niet, omdat we de belangrijkste warmtebron, de videokaart, verder van ze weg monteren. In de horizontale videokaartpositie valt nog wel op dat de ssd een stuk warmer wordt, omdat de videokaart dat stuk van het moederbord dan aardig afdekt. Een effectieve heatsink op je ssd is dus een aandachtspuntje als je je videokaart op deze manier monteert.

 • Temperatuur voor de cpu-koeler
 • Achter de cpu-koeler
 • Boven de gpu
 • Voeding
 • Temperatuur processor
 • Videokaart
 • M.2-ssd
 • Chipset
 • Temperatuur Geheugenmodule 1
 • Geheugenmodule 2
 • Vrm-1
 • Vrm-2

Geluidsmetingen

De geluidsproductie meten we in onze geluidarme ruimte, met de Larson Davis 831C-geluidsmeter op 50cm afstand van de behuizingen. Ook deze test wijkt wat af van de gebruikelijke procedure omdat de Lian Li-behuizingen geen meegeleverde fans hebben. We meten daarom alleen de geluidsproductie van de systemen met de Noctua-fans op 12V, in het het high-end en in het basissysteem.

De posities van de ventilators vind je in de onderstaande tabel. De O11-behuizingen kregen twee Noctua-fans onderin en twee bovenin, om een 'chimney-effect' te bewerkstelligen en zo voor optimale luchtstroom te zorgen; ventilators voorin monteren in combinatie met het glazen paneel is immers weinig zinvol. Voor de tests met de videokaart in verticale positie hebben we een klassiekere opstelling aangehouden: drie fans voorin en een enkele exhaust. Om dat geen zinloze exercitie te laten worden, hebben we het meshfrontpaneel gebruikt voor deze opstelling.

Ventilatorconfiguraties geteste producten

We testen de behuizingen met de meegeleverde ventilators en met maximaal vier Noctua A12x25-fans. We laten de meegeleverde ventilators op hun voorgemonteerde positie zitten en de Noctua-fans monteren we indien mogelijk op de posities waar de fabrikant de meegeleverde ventilators monteert. Alle fanposities van de geteste behuizingen hebben we in de onderstaande tabel samengevat.

Behuizing Voorin Onderin Bovenin Achterkant
Stock Noctua Stock Noctua Stock Noctua Stock Noctua
Lian Li O11D EVO x x x 2x 120mm x 2x 120mm x x
Lian Li O11D EVO (gpu verticaal) x 3x 120mm x x x x x 1x 120mm
Lian Li O11D EVO (gpu rechtop) x x x 2x 120mm x 2x 120mm x x
Lian Li O11 Dynamic x x x 2x 120mm x 2x 120mm x x
Corsair 4000D 1x 120mm 3x 120mm x x x x 1x 120mm 1x 120mm
FD Define 7 1x 140mm 2x 140mm x x x x 1x 120mm 1x 120mm
NZXT H710i 1x 120mm 2x 120mm x x x x 1x 120mm 1x 120mm

De verschillen in geluidsproductie tussen de behuizingen is logischerwijs nogal klein: alle behuizingen hebben dezelfde Noctua-fans aan boord. De enige behuizing die significant afwijkt van de overige behuizingen, is de O11 Dynamic: die is duidelijk luider dan de overige kasten.

Toerentallen en spanningen

De geluidsmetingen zijn uitgevoerd met de Noctua-ventilators op 12V, 2000rpm, en op een vaste geluidsproductie. Voor dat laatste hebben we de toerentallen en de daarvoor benodigde spanningen vastgelegd; dat kan je een handvat geven als je zelf met fancurves aan de slag wilt.

In de basisconfiguratie, met drie 120mm-fans gemonteerd, draaien de ventilators in de behuizingen zo tegen de 1500 toeren om 30dB(A) te produceren. Alleen in de O11 Dynamic moeten de fans wat teruggeschroefd worden. Dat zien we herhaald worden bij de 35dB(A)-test, maar dan met 1750 tot 1800rpm voor de meeste kasten, en driehonderd omwentelingen per minuut minder voor de Dynamic. Ook met vier ventilators moet de Dynamic zijn ventilators steeds wat minder snel laten draaien en blijkt de EVO het geluid het best te verbloemen. In de Corsair 4000D haalden we met de vier Noctua-fans in de high-end configuratie de 40dB(A) niet. In de onderstaande tabel hebben we daarom 2000rpm en 12V ingevuld, maar we hebben deze configuratie niet op temperatuur getest; die resultaten zouden immers identiek zijn aan die van de 12V-test. De Lian Li O11D EVO haalt met de vier Noctua's juist precies de 40dB(A) in onze meting.

Toerentallen en spanningen Basissystem 30dB(A)
rpm / spanning
Basissysteem 35dB(A)
rpm / spanning
High-end systeem 35dB(A)
rpm / spanning
High-end systeem 40dB(A)
rpm / spanning
Lian Li O11D EVO 1470rpm / 8,2V 1770rpm / 10,3V 1710rpm / 9,9V 2000rpm / 12V
Lian Li O11 Dynamic 1260rpm / 6,6V 1470rpm / 7,9V 1380rpm / 7,6V 1650rpm / 9,2V
Corsair 4000D 1470rpm / 8,3V 1800rpm / 10,6V 1700rpm / 9,9V 2000rpm / 12V
FD Define 7 1500rpm / 8,6V 1750rpm / 10,4V 1600rpm / 9,4V 1900rpm / 11,4V
NZXT H710i 1470rpm / 8,2V 1770rpm / 10,1V 1650rpm / 9,5V 1890rpm / 11,2V

Conclusie

Met de EVO heeft Lian Li zijn populaire O11 Dynamic nog een stuk flexibeler gemaakt. Je hebt volop mogelijkheden om je hardware precies naar wens in te bouwen én de koeling te gebruiken die je wilt. Of dat nu luchtkoeling is of een uitgebreide customloop, de voorzieningen en ruimte zijn er. Bovendien kun je standaard kiezen om eens een andere indeling te gebruiken, met je moederbord omgekeerd.

Ook voor liefhebbers van opslag biedt de kast legio mogelijkheden, want met dertien 2,5"-montageplekken of zes 3,5"-posities kun je van je EVO ook een fileserver maken. De volledig gescheiden compartimenten voor moederbord en videokaart aan de ene kant en voeding en drives aan de andere zorgen voor een netjes opgeruimde behuizing. Kabelmanagement is dan ook geen enkel probleem in de EVO.

De prestaties zijn goed, zeker in vergelijking met de directe voorganger, de O11 Dynamic. De temperaturen zijn lager en dat geldt ook voor de geluidsproductie. Vergeleken met andere geteste behuizingen in het hogere segment zijn de prestaties over het algemeen net iets minder, zowel qua geluid als temperatuur. Zo is de Corsair 4000D iets koeler en stiller en bovendien goedkoper.

Wat die prijs betreft, wringt de schoen wel een beetje. De EVO kost op het moment van schrijven ongeveer 180 euro en voor dat geld krijg je de behuizing en enkele accessoires. De gpu-brackets om doorzakken te voorkomen, zijn meegeleverd, net als een plaat voor harde schijven of ssd's. Extra's als riserkabels, een rooster voor het voorpaneel en alternatieve i/o-onderdelen moet je echter apart kopen: de risers met beugels kosten 70 tot 90 euro, de overige accessoires zijn met 20 tot 25 euro goedkoper. En dan heb je natuurlijk nog geen koeling.

Voor een huis-tuin-en-keuken-pc is de O11D EVO misschien niet de handigste optie, omdat je met kant-en-klare behuizingen inclusief ventilators vaak betere, of in ieder geval goedkoper, resultaten krijgt. Wil je echter helemaal los met een customloopbuild, je videokaart op een unieke plek voorin monteren, watergekoeld, want op lucht wordt de kaart heet, en je pc showcasen, dan is de EVO uitstekend geschikt. Dan zul je wel flink je portemonnee moeten trekken, want goedkoop zal je build niet worden.

Getest

Lian Li O11 Dynamic EVO Zwart

Prijs bij publicatie: € 180,-

Vanaf € 179,90

Vergelijk prijzen

Reacties (37)

Wijzig sortering
Bigger ain't always better :P , okay daar zijn de meningen over verdeeld ;) . Er zijn vast mensen die de Lian Li prachtig vinden. (Ik had zelf vroegah een pc-60 van Lian li met een prometeia pc-60 ombouwkit , nog uit het geborstelde aluminium tijdperk : pricewatch: Lian Li PC-60 ) de kast van toen was alleen materiaal technisch een fortuin waard nu, vind hem nu toch wel erg lelijk haha.

Het zou tof zijn om 1 van deze joekels eens bij jullie in de reviews te zien :

pricewatch: Cooler Master HAF 700

pricewatch: Cooler Master HAF 700 EVO

pricewatch: Seasonic ARCH Q503

Probleem van de prijs van die Lian-li's is ook niet te drukken. Momenteel leef je a.) Met een slechte eur/dollar conversie , weg voordeel , b.) Container prijzen zijn nog steeds belachelijk hoog. c.) Er passen van dat model veel minder kasten in een container dan andere "kleinere modellen" uit de tweakers top 10 als voorbeeld, waardoor de shippingcost uplift per case ook nog eens veel hoger ligt. Helaas voor de consument word dit gewoon doorberekend. Deze hele optel som helpt dus niet mee aan de huidige marktprijs.

[Reactie gewijzigd door Gipsy King op 22 september 2022 07:12]

Reageer
Volgens mij las ik ook een tijdje terug dat veel 'basis' kasten bij nieuwe release naar de €100 trekken ipv de meer gebruikelijke €60-€80. Zoals jij aangaf zijn zowel de materialen als verscheping veel duurder geworden. Dus product of the times
Reageer
Ik heb nog 3 van die Lian-Li PC60 in gebruik hier :) Prachtig, en super kwaliteit kwa schroefjes, drivebays etc. En je kreeg er volop rubbertjes en andere kleine accesoires bij.

De joekels die je noemt zijn maar kleine kastjes vergeleken met mijn Lian-Li PC-D8000
pricewatch: Lian Li PC-D8000B
Reageer
Tja, sorry maar wat een rommelige review weer zeg... Wou eigenlijk niet negatief zijn maar ik vind hem echt niet goed.

Allereerst zijn de foto's erg onduidelijk naar mijn idee en het is in dit geval erg onhandig dat ze op een kluitje bij elkaar staan. Ik heb bv nog geen flauw idee hoe die kabelgoot en afdekplaat er uit zien. En zoals wel vaker, jammer dat er geen foto's zijn met een ingebouwd systeem, dat maakt het vaak toch wel veel duidelijker. Edit: ah op de eerste pagina wel eentje, maar dan in een configuratie waar het systeem niet voor bedoeld is en maar 1 niet al te duidelijke.

Bij de temperatuur tests zat ik me af te vragen wat de fan configuratie dan was en of ik een achtergrond artikel zou moeten gaan zoeken om er achter te komen hoe jullie testen. Dat werd uiteindelijk wel uitgelegd op de geluid pagina, maar had dus eigenlijk beter eerder kunnen staan.

Ik vind het ook erg vreemd dat er gesproken wordt over dat je geen fans voorin kunt plaatsen vanwege de glazen voorkant. Jullie waren de grote lucht opening aan de zijkant vergeten? Als je de kast een handicap geeft door die niet te gebruiken dan vind ik het niet vreemd dat hij niet zo goed uit de test komt. Ik zou wel benieuwd zijn hoeveel beter hij het zou doen als je daar wel gebruik van zou maken. En 4 fans is eigenlijk weinig voor deze kast... Ik begrijp dat je wil standaardiseren, maar eigenlijk is dit een nogal nutteloze test want dit is niet hoe je die kast gaat gebruiken... Zelf heb ik in mijn gewone O11 dynamic 3 120 fans in de zijkant, 2 120 onderin die op de videokaart blazen, en 2 140ers bovenin op de cpu aio. Daarmee is het ook kinderspel om het systeem vrijwel stil te maken, in ieder geval met mijn configuratie (al heb ik ook niet de zwaarste componenten).

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door AlphaRomeo op 23 september 2022 11:20]

Reageer
Voor goede PC case reviews kijk ik het liefste bij GamersNexus. Die hebben onderhand een flink portfolio opgebouwd.
Reageer
Inderdaad testen met een disadvantage. De kast is ook op eerste plek ontwikkelt voor waterkoeling (daarom Der8auer) dus niet vreemd als temperaturen met luchtkoeling wat slechter zijn dan kasten wel designed op luchtkoeling
Reageer
Zelfs met de beperking op het aantal fans vind ik de gekozen configuratie opmerkelijk; ik zou gaan voor één onder voor de gpu, één bovenin de zijkant voor de cpu, en afvoer achter en achterin bovenkant. Bovendien wil je dan ook zien hoe het ondersteboven presteert, aangezien in dat geval de fans bij de gpu mogelijk een veel minder beperkte intake hebben.

Bonuspunten voor het bekijken of een negatieve of positieve druk koeling beter is.

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 september 2022 08:52]

Reageer
Ja, eens. T.o.v. wat er overal al bekend is over deze kast, voegt deze "review" niets toe.

Zoals hier al aangegeven, goede review op GanerNexus. Of kijk bijvoorbeeld eens naar deze uiteenzetting van fan configuraties, echt geweldig gedaan:
https://youtu.be/tAeoVEY5JRk
Reageer
Er had inderdaad wel een 'testverantwoording' pagina bij kunnen staan met hoe er getest is e.d. De fan config staat overigens ook bij de kenmerken van de behuizing als je die pagina bezoekt.
Reageer
Tweakers is gewoon tweakers niet meer, en dat is zonde. Maar ook wel begrijpelijk, de markt in Nederland is te klein voor een echte die-hard tech website denk ik.

Begon de review te lezen en ik was na drie zinnen al verveeld. Voor echt pc-tech nieuws wijk ik tegenwoordig uit naar GamerNexus, Jayz2cents of als ik wat minder serieus en meer entertainment wil naar LTT, Marquez Brownlee etc. Stuk voor stuk betrouwbaar, opgezet volgens de normen en waarden van een "nieuwe" generatie(helderheid over sponsor-deals etc etc), en elk kanaal gaat op hun gebied voor absolute kwaliteit. Daarnaast is de production value van die kanalen zo goed, dat ik zelf onderwerpen die me eigenlijk niet interesseren nog bekijk. Hoe Linus zijn thuis-bioscoop inricht vind ik heerlijk om te kijken bijvoorbeeld.

Soms kijk ik dan even op tweakers, maar als ik dan de headlines lees ben ik eigenlijk al klaar. Er staan alleen al vandaag 30! artikelen online, waarvan de meeste niet meer zijn dan een opsomming of herhaling van een nieuwsbericht dat ergens anders al gedeeld is, en absoluut de naam tweakers niet waardig.

Nu klikte ik eens door op dit artikel omdat cases me interesseren, maar alleen om vervolgens teleurgesteld te worden. Misschien moeten we met zijn allen gewoon accepteren dat tweakers niet meer is, wat het ooit was, en verder gaan.

Het enige wat ik nog wel echt enorm goed vind is de pricewatch, en sommige forum communities!

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 22 september 2022 18:13]

Reageer
Klinkt meer alsof lezen niet jouw ding is en je liever gewoon video's kijkt. Ook prima, ieder z'n ding, maar deze constructie van je reactie voegt verder weinig toe imo. Ik zie liever opbouwende kritiek waarmee we de tests kunnen verbeteren.

Overigens is er meerdere keren om input gevraagd over de behuizingtests, maar daar komt dan vrij weinig uit en als we dan reviews publiceren is het ineens niet goed, dus zeg het dan ook vooral wat er beter kan. Behalve de review in video vorm, want je kunt niet van alles een video maken, dat kost veel te veel tijd en het moet wel een beetje interessant zijn voor een video.
Reageer
Jammer dat jullie de kast niet even testen met een custom loop. Daar is-ie toch voor :+
Reageer
ik had ook wel graag een test met custom loop gezien +1.
Reageer
Wellicht iets om in de toekomst naar te kijken, maar ik zie ook wel de nodige uitdagingen.
Reageer
De EVO-XL komt er ook aan dit jaar. En ja deze case is echt gebouwd voor een custom loop. Qua uiterlijk vind ik de meeste O11-D cases gewoon niet passen met een luchtkoeling setup. Heb dan ook zelf de O11-DXL op waterkoeling. :9
Reageer
Benieuwd naar die review dan :)
Reageer
Vind zelf de case niet wauw, beetje de bulky boi van de klas haha
Reageer
Ik snap het minpunt: "Stockprestaties rechtvaardigen prijs niet" niet.

Die van mij is "stock" maar dan wel met een set Corsair fans erin en een Corsair AIO (H150i), mijn CPU (i9 12900) zit bij de huidige kamer temperaturen (22C) op 32 graden (geen OC gedaan). Wat ik echt prima vindt en beter dan de Dynamic die ik hiervoor had.

Ik heb een niet conventionele air flow gedaan, ik ben voor de looks gegaan. Dus de AIO zit bovenin en blaast van buiten naar binnen en aan de zijkant 3 fans die blazen van binnen naar buiten.
Reageer
Ik ben zelf voor de wiite pricewatch: HYTE Y60 gegaan. Daar zit al een Gen4 riser en een aantal fans bij. Ik zag op Insta en Reddit ook mensen die achter het schuine glas een perfect passende monitor geplaatst hebben, wellicht dat ik dat ook ga doen.

Al met al vind ik dat de Hyte kast wat meer en leukere mogelijkheden heeft dan deze kast op het moment. Tot zover mijn 2 centen.
Reageer
Dit is eigenlijk een kast voor custom loops dus de luchtkoeling is eigenlijk niet belangrijk.
Eerder hoeveel radiators en hoe makkelijk je die er in krijgt en eventuele plaatsing van pompen en beschikbaarheid van distro plates is hier boeiend.
Reageer
Als de EVO nou native een 420mm radiator had ondersteund voor bijvoorbeeld een Arctic 420 of Corsair H170 of een custom loop met een Nemesis GTS/GTX420 had ik er per direct een besteld...

Het is al lang en breed bewezen met vele mod threads op b.v. reddit dat het chassis van zowel de XL als de EVO er groot genoeg voor is en met een beetje modden past het fysiek ook prima maar ik wil geen stukken uit een nieuwe kast gaan zagen...

Gemiste kant Lian Li. De O11D is verder een absoluut plaatje om te zien. Heb al een hardline build gedaan in een ROG XL met 2 EK XE 360's en een EK distroplate voorin met Lian Li Unifans en het ziet er geweldig gelikt uit maar ik heb een hekel aan 120mm fans want 140's zijn toch echt stiller en meer oppervlakte op de 420 rad helpt ook.
Reageer
Wachten op de PCMR editie, het glas is geweldig!

Ik heb de O11 PCMR en ziet er geweldig uit!
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee