In het kort
Hoewel de verbeteringen ten opzichte van de Flip3 klein zijn, blijkt de Galaxy Z Flip4 een duidelijk betere telefoon. In plaats van de absolute hekkensluiter in onze accutests, is de Flip4 een redelijke middenmoter. Is hij toch leeg, dan is het toestel bovendien veel sneller op te laden. De camera van de nieuwe Flip is ook een succes. Video's schieten en ver inzoomen zijn nog de enige dingen die Samsungs niet-vouwende topmodellen echt beter doen. Voor bijna elfhonderd euro is de Galaxy Z Flip4 bepaald niet voor iedereen weggelegd, maar het toestel is ook niet veel duurder dan een normaal topmodel als de Galaxy S22+. Net als dat toestel, heeft de Z Flip4 een mooi 120Hz-oledscherm, een van de snelste smartphonesocs van dit moment, een waterdichte behuizing en een uitstekende updatebelofte. Of je de vouwtelefoon prefereert, hangt dan af van de vraag of je het foldable concept echt leuk vindt en of je bereid bent te leven met de compromissen wat de duurzaamheid op langere termijn betreft.
Na een voorjaar vol rechthoekige smartphones kwamen deze zomer plots kort achter elkaar de nodige nieuwe foldables uit. Lenovo liet een nieuwe Motorola razr zien, Xiaomi bracht zijn Mix Fold 2 uit en Samsung kwam met updates voor zijn twee vouwtelefoons. De Galaxy Z Flip4, het onderwerp van deze review, is net als de Z Flip3 een moderne variant op het klassieke klapmobieltje. De tabletvormige Galaxy Z Fold4 bespreken we binnenkort in een apart artikel.
Afgaande op onze eigen ervaringen lijkt Samsung in Nederland zowat ieder bushokje, elke browserbanner en iedere YouTube-advertentie te hebben opgekocht om de nieuwe foldables wereldkundig te maken. Misschien was het een poging om te verbloemen dat het best wel een saaie introductie is, ook al is een foldable nog steeds iets bijzonders. Ten opzichte van Samsungs foldables met volgnummer 3 zit er maar weinig vernieuwing in het nieuwe duo. De vierde Flip heeft bijvoorbeeld een nieuwe soc, een iets grotere accu en een gewijzigde hoofdcamera, en dat was het wel zo'n beetje. Rondom de introductie waren de naam en de prijs van het nieuwe toestel nog de grootste vragen. Wat het eerste betreft houdt Samsung ondanks de onfortuinlijke connotatie vast aan de naam Z Flip, hoewel het bedrijf de grote letter Z op het doosje ditmaal heeft weggelaten. Aan de prijs is ook niet veel veranderd; 1099 in plaats van 1049 euro voor het 'basismodel' met 128GB opslag.
Foldables blijven voorlopig dus iets voor de happy few. Dat Samsung veruit dominant blijft in dit nog kleine marktsegment, lijkt voorlopig ook een gegeven, ondanks het gebrek aan innovatie en een lagere prijs. In het Westen heb je vrijwel geen andere keus als je een foldable wilt. Fabrikanten als Xiaomi, OPPO, Lenovo en Huawei concentreren zich alle op hun thuismarkt China en leggen vouwtoestellen hier niet in de winkels. De vraag is daarmee in hoeverre Samsungs vierde Flip toch toegevoegde waarde biedt boven de derde iteratie.