Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Is de toekomst geometrisch?

Geometric Future Model 8 Dharma Review

Inleiding

Samengevat

De eerste kast van Geometric Future, een nieuw merk opgericht door oud-medewerkers van In Win, maakt indruk op het gebied van bouwkwaliteit. Met diverse kleurcombinaties en een 90 graden gekanteld ontwerp trekt de M8 Dharma bovendien de aandacht. De verticale luchtstroom klinkt goed op papier, maar in de praktijk vallen de prestaties ons toch wat tegen. Goed nadenken over de (water)koeling is dus een must, zeker omdat er standaard geen fans bij de kast zitten. Als we dat in ogenschouw nemen, is de vraagprijs best pittig.

Getest

Geometric Future M8 Dharma

Prijs bij publicatie: € 179,90

Vanaf € 179,90

Vergelijk prijzen

Het is weer eens tijd voor een nieuwe fabrikant van behuizingen: we bekijken de Model 8 Dharma, de eerste kast van het merk Geometric Future. Doet de ontwerpstijl van de Model 8 je ergens aan denken? Dat kan goed kloppen, want dit relatief jonge merk is opgericht door diverse oud-medewerkers van In Win. Dat merk stond en staat bekend om unieke designs en een hoge bouwkwaliteit, dus dat belooft veel goeds.

Geometric Future doet dan ook weinig moeite om die link te verbergen. Het kantoor van Geometric Future ligt op nog geen twintig minuten rijden van het Chinese kantoor van In Win, in de stad Suzhou. Voor de begrippen van deze miljoenenstad zijn ze daarmee nog net geen buren. Het nieuwe merk bracht de Model 8-serie vorig jaar al op de markt, maar focuste in eerste instantie vooral op China. Via een Nederlandse distributeur zijn de kasten sinds kort ook verkrijgbaar op Bol.com en Amazon.nl, en naar aanleiding daarvan wilde de fabrikant wel een sample ter beschikking stellen.

De Model 8 is een relatief forse towerkast die wordt verkocht in meerdere varianten. De interne indeling is daarbij steeds gelijk, maar de buitenkant verschilt behoorlijk. De door ons geteste Dharma kost 189,90 euro en heeft een glazen zijpaneel met een strook van geborsteld aluminium, en een voorpaneel gemaakt van datzelfde materiaal. De Lohan is de simpelere versie, in zwart en wit, de Celluloid heeft een gewaagder kleurenpallet met blauw en geel, en in de Cowboy is tot slot een strook echte koeienhuid verwerkt. Voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen.

Uiterlijk

De Geometric Future M8 is vanaf de zijkant gezien perfect vierkant en meet in totaal bijna 58 liter. Daarmee is hij wat het formaat betreft vergelijkbaar met bijvoorbeeld de NZXT H7-serie en de 'normale' Define 7 van Fractal Design. De zijpanelen zijn volledig gemaakt van 4mm dik glas met een lichte tint. Aan de bovenkant worden de panelen bedekt door een aluminium plaat, waarop in het geval van het linker zijpaneel het logo van het nieuwe merk te vinden is. Dat is er op uiterst subtiele wijze ingeëtst: van een afstandje zie je het logo nauwelijks zitten. Het aluminium is 2mm dik en ook het 1mm dikke staal waaruit de kast is opgetrokken, is aanmerkelijk steviger dan gebruikelijk bij goedkopere kasten. Op dit vlak herkennen we het In Win-dna duidelijk terug.

Geometric Future M8 Dharma
Formaat eATX / ATX / mATX / mITX
Koeling 7x 120mm
of
6x 140mm + 1x 120mm
Meegeleverd Geen fans meegeleverd
Max cpu 170mm
Max gpu 412mm
Max psu 220mm
Afmetingen 500 × 230 × 500mm (57,5L)
Adviesprijs 189,90 euro

Ook de voorkant is minimalistisch vormgegeven, met een grote plaat zilverkleurig aluminium. Boven op het voorpaneel is een ruime hoeveelheid aansluitingen geplaatst. Naast de aan-uitknop, helemaal links, zijn de volgende aansluitingen geplaatst: twee USB 2.0-poorten, twee audiojacks, twee USB 3.0-poorten, een resetknop en een USB-C-aansluiting. Die laatste werkt op een snelheid van 10Gbit/s, dubbel zo snel als de type-A-poorten dus.

Het bovenpaneel schuif je met enige kracht los en bestaat volledig uit geperforeerd metaal. In het midden geeft de plaat enigszins mee als je erop duwt, maar zolang je daar geen hobby van maakt, ziet hij er strak uit. In de achterzijde zijn over vrijwel de gehele lengte ventilatiegaten aangebracht, met links twee grotere gaten voor kabeldoorvoer. De ventilatiegaatjes hebben de vorm van een afgeplat vierkantje, zoals de 'O' in het logo van Geometric Future. Dit detail komen we op meer plekken tegen, zoals de kop van de duimschroeven voor de zijpanelen en ssd-trays, en de roosters voor de fans en voeding. Dat zegt wel iets over het afwerkingsniveau dat het bedrijf nastreeft.

De kast wordt ruim twee centimeter van de grond getild door plastic voeten, die in een U-vorm aan de voor- en achterkant zijn geplaatst. Rubbertjes aan de onderkant zorgen ervoor dat de M8 Dharma stevig op zijn plek blijft staan. De forse voeten zorgen er wel voor dat de kast alleen in het midden frisse lucht kan aanzuigen vanaf de onderkant, waar deze kast toch voor bedacht lijkt.

Interieur en koeling

Waar de buitenkant door al zijn minimalisme weinig aandacht trekt, is de binnenkant waar het bij de Model 8-kasten om gaat. De voornaamste wijziging ten opzichte van een reguliere indeling is dat het moederbord een kwartslag is gedraaid, met de aansluitingen naar boven gericht. We kennen dat soort concepten vooral van inmiddels amper nog verkrijgbare SilverStone-kasten, maar Geometric Future heeft dat idee dus opnieuw uitgewerkt in een modern jasje.

Inbouwmogelijkheden en kabelmanagement

Vanbinnen is de Model 8 Dharma vrijwel volledig leeg, op een kooi aan de voorkant na. Die doet door de plaatsing wellicht denken aan een ouderwetse kooi voor harddisks, maar het betreft de montageplek voor de voeding. De interne kabels kunnen vanaf die plek direct achter de moederbordtray verdwijnen, terwijl de 230V-aansluitkabel door het bovencompartiment naar buiten loopt. Er wordt een verlengkabel meegeleverd om de extra af te leggen ruimte te overbruggen.

De plaat waar je onder meer het i/o-shield van je moederbord in monteert, is 6cm diep in de behuizing geplaatst, gerekend vanaf het bovenpaneel. Dat is ruim voldoende ruimte om zelfs stugge kabels de vereiste 90-graden-bocht te laten maken. Die kunnen vervolgens boven aan de achterkant de behuizing verlaten, wat ons ideaal lijkt als je behuizing op de grond staat, of achteraan nog naar beneden lopen en er via het identieke gat onder in de kast uit komen, wellicht handiger als de kast op je bureau staat.

Voor de montage van insteekkaarten heeft Geometric Future zeven reguliere slots en drie geroteerde slots bedacht. Die laatste zorgen ervoor dat je tegen de voor- in plaats van de bovenkant van je videokaart aan kijkt, maar de kaart blijft natuurlijk wel verticaal georiënteerd. Bovendien heb je daar een niet-meegeleverde riserkaart voor nodig.

Er is bijna 3cm ruimte achter de moederbordtray voor het kabelmanagement. Daar vind je ook de trays voor het ophangen van ssd's en hdd's. Standaard worden er vier meegeleverd, waarvan twee naast 2,5" ook geschikt zijn voor 3,5". In theorie kun je nog twee extra trays monteren, maar die kosten je wel 30 euro.

Lucht- en waterkoeling

Ga je met luchtkoeling aan de slag, dan kun je maximaal zeven fans kwijt: drie onderin, drie achterin en eentje bovenin. Alleen op die laatste positie past uitsluitend een 120mm-ventilator, de andere plekken zijn ook geschikt voor grotere 140mm-exemplaren. Er worden geen fans meegeleverd.

Ook voor waterkoeling is ruim plek. Bovenin past eventueel ook een 120mm-radiator, maar de belangrijkste plekken voor de montage daarvan zijn achter- en bovenin. Op beide plekken passen 360mm-radiators, achterin zou je zelfs een 420mm-exemplaar kwijt kunnen. Dan mag de totale dikte, inclusief de ventilators, echter niet meer dan 55mm zijn.

Testmethode

Voor de tests van behuizingen maken we gebruik van zelfontwikkelde componenten. Daarmee hebben we volledige controle over de energie of warmte die een behuizing ingaat zonder rekening te hoeven houden met variaties die door software ontstaan. Om deze tests realistisch te houden, hebben we onze testsystemen opgebouwd zoals echte componenten zijn gebouwd. We gebruiken weerstanden onder heatsinks als warmtebron en door de spanning nauwkeurig in te stellen, kunnen we regelen hoeveel vermogen de kast ingaat. De printplaten en koeling zijn vormgegeven als reguliere componenten en waar mogelijk hebben we ook 'echte' heatspreaders en heatsinks gebruikt. Lees desgewenst de uitgebreide beschrijving en toelichting van onze testmethode; op deze pagina houden we het bij een kort overzicht.

Normaal gesproken testen we de behuizingen met de eigen, meegeleverde ventilators om de 'out-of-the-box'-prestaties te beoordelen. Daarnaast vervangen we de ventilators door onze eigen fans, zodat we een beter beeld krijgen van de onderlinge verhoudingen tussen de kasten. Omdat er bij de Geometric Future-kast geen fans worden meegeleverd, houden we het in dit geval op uitsluitend de tests met onze eigen fans.

Dat doen we met diverse configuraties: een high-end systeem, een basis- of mainstreamsysteem en een kantoorsysteem. Om ons geen onnodig testwerk op de hals te halen, gaan we daarbij geen kantoorsysteem in een eATX-behuizing van 200 euro inbouwen. Dat lijkt ons een niet-realistisch scenario en om dezelfde reden bouwen we geen high-end systeem met RTX 3090-equivalent in een mITX-behuizing in. Sterker nog, dat past in het grootste deel van de mITX-behuizingen niet eens.

Systeem High-end pc Basis-pc Kantoor-pc
Processorvermogen 200W 100W 65W
Processorkoeler Noctua U12A Noctua U12A Noctua L9X
Videokaartvermogen 350W 150W 0W
Videokaartkoeler ASUS Strix 3090 ASUS Strix 2060 geen
Vrm 10W 10W 7,5W
Chipset / pch 10W 10W 5W
Geheugen 5W 5W 5W
M.2-ssd 5W 5W 2,5W
Voeding 30W 20W 10W
Totaal vermogen 610W 300W 97,5W

Naast temperatuurmetingen voeren we geluidsmetingen uit, die we in onze vernieuwde geluidsarme ruimte uitvoeren. Die kamer, met zwevende vloer en dempende wanden en plafond, heeft een noisefloor van ongeveer 12dB(A). De geluidsmeter die we inzetten, is een Larson Davis 831C met een 378A04-microfoon, die voorzien is van een voorversterker. De geluidsmeter heeft een noisefloor van 5,5dB(A), maar om een veilige marge aan te houden, durven we te stellen dat we alles vanaf 14dB(A) nauwkeurig kunnen meten. De geluidsmetingen bestaan uit het meten van de geluidsproductie van de meegeleverde ventilators op 7 en op 12V, en de geluidsproductie van vier, drie en één Noctua-fan(s) op 12V. De geluidsmeter gebruiken we ook om de ventilatorsnelheden zo in te stellen dat de Noctua-fans 30, 35 en 40dB(A) produceren.

Testoverzicht High-end pc Basis-pc Kantoor-pc
Stockfans Casefans 12V* Casefans 12V Casefans 12V
Casefans 7V* Casefans 7V Casefans 7V
Noctua A12x25 PWM-fans Casefans 12V*
(4 fans)
Casefans 12V*
(3 fans)
Casefans 12V*
(1 fan)
x 30dB(A)-test
(3 fans)
30dB(A)-test
(1 fan)
35dB(A)-test
(4 fans)
35dB(A)-test
(3 fans)
x
40dB(A)-test
(4 fans)
x x

Bij bovenstaande tests meten we bij de scenario's met een * de geluidsproductie. Bij alle metingen loggen we gedurende vijftien minuten het temperatuurverloop van twaalf sensors: de gekalibreerde TMP117-temperatuursensors. We normaliseren de gemeten temperaturen op basis van de gemeten omgevingstemperatuur naar 22 graden Celsius. De twaalf sensors leggen de temperatuur van alle componenten in de behuizing vast, plus drie temperaturen van de behuizing: voor de cpu-koeler, achter de cpu-koeler en de temperatuur boven de videokaart. We loggen het temperatuurverloop gedurende vijftien minuten, laten de behuizingen tussentijds afkoelen en noteren in grafieken het 95e percentiel van de temperaturen.

Gebruikte temperatuursensors

 • Temperatuur boven videokaart
 • Temperatuur vóór cpu-koeler
 • Temperatuur achter cpu-koeler
 • Voeding
 • Processor
 • Videokaart
 • Chipset / pch
 • M.2-ssd
 • Geheugenmodule 1
 • Geheugenmodule 2
 • Vrm 1
 • Vrm 2

Kortom, we hebben de temperatuursensors aangepast, de geluidsmetingen aangepakt en nieuwe pcb's inclusief een voeding gemaakt. Daarmee zijn we klaar om behuizingen te testen. Wil je meer weten over deze testmethode, dan kun je hier een uitgebreide beschrijving van onze testprocedure lezen.

Resultaten: basissysteem

We beginnen met de testresultaten van het basissysteem. Dat systeem heeft een processor die 100W verstookt en de videokaart verbruikt 150W. De systeemkoeling bestaat uit drie 120mm-Noctua-fans, die we op 12V laten draaien, en op spanningen waarmee de systemen precies 30 en 35dB(A) aan geluid produceren. De bijbehorende toerentallen en spanningen voor die instellingen vind je op deze pagina.

We hebben als vergelijkingsmateriaal behuizingen opgenomen die ongeveer even groot zijn en ook in ongeveer dezelfde prijsklasse zitten. De NZXT-kasten en Fractal Design Define 7 zijn wat goedkoper, de Corsair iCUE 5000X is juist duurder. De Lian Li PC-O11 Dynamic heeft dan weer als belangrijkste gelijkenis dat ook die kast standaard zonder fans wordt geleverd, net als de M8 Dharma.

De kast van Geometric Future heeft door zijn gekantelde ontwerp een vrij atypisch prestatiebeeld. De voeding wordt bijvoorbeeld aanzienlijk warmer dan in andere kasten, omdat die voor zijn koeling vrijwel volledig op zijn eigen airflow is toegewezen. De processor en videokaart worden beter in toom gehouden, maar de temperaturen zijn in vergelijking met de rest van het testveld aan de hoge kant.

Componenten die meer richting de bovenkant zijn geplaatst, worden duidelijk wat minder goed gekoeld dan onderdelen die dichter bij de fans zitten. Dat zie je bijvoorbeeld mooi bij het verschil tussen vrm-1 en vrm-2. Doordat het moederbord een kwartslag gedraaid zit, zit de vrm-1-sensor in deze kast helemaal bovenin, terwijl vrm-2 vanaf de zijkant bekeken rechts naast de cpu-socket zit.

 • Temperatuur voor de cpu-koeler
 • Achter de cpu-koeler
 • Boven de gpu
 • Voeding
 • Temperatuur processor
 • Videokaart
 • M.2-ssd
 • Chipset
 • Temperatuur geheugenmodule 1
 • Geheugenmodule 2
 • Vrm-1
 • Vrm-2

Resultaten: high-end systeem

Voor de tests met het high-end systeem schroeven we de vermogens omhoog. De processor stellen we in op 200W en het vermogen van de videokaart verhogen we naar 350W. Opnieuw testen we met de Noctua-fans op 12V en twee vaste geluidsproducties, namelijk 35 en 40dB(A). Ook hier geldt: de ventilatorconfiguraties, spanningen en toerentallen vind je op deze pagina. De meeste kasten zijn hier voorzien van vier fans, maar bij onder ander de Geometric Future Model 8 Dharma hebben we het bij drie stuks gehouden.

Onder in de kast zien we weer temperaturen die zich prima verhouden tot de andere geteste kasten. Bij de sensors die zich meer richting de bovenkant bevinden, lopen de temperaturen echter verder op. Hetzelfde zie je gebeuren bij de Lian Li PC-O11 Dynamic, een kast die eveneens vertrouwt op een airflow van beneden naar boven.

De temperatuur van de processor valt nog mee, maar de videokaart wordt met rond de 90 graden te warm. Hetzelfde geldt voor veel van de componenten die op het moederbord zitten, zoals de M.2-ssd en de chipset, en in iets mindere mate het geheugen en de vrm's.

 • Temperatuur voor de cpu-koeler
 • Achter de cpu-koeler
 • Boven de gpu
 • Voeding
 • Temperatuur processor
 • Videokaart
 • M.2-ssd
 • Chipset
 • Temperatuur geheugenmodule 1
 • Geheugenmodule 2
 • Vrm-1
 • Vrm-2

Resultaten: geluidsproductie

De geluidsproductie meten we in onze geluidarme ruimte, met de Larson Davis 831C-geluidsmeter op 50cm afstand van de behuizingen, in twee scenario's. Dat is normaal meer, maar de Geometric Future-kast heeft geen standaard ingebouwde fans. Bij zowel het high-end als het basissysteem hebben we daarom drie 120mm-Noctua-fans onderin gemonteerd.

Ventilatorconfiguraties geteste producten

We testen de behuizingen met de meegeleverde ventilators en met maximaal vier Noctua A12x25-fans. Alle fanposities van de geteste behuizingen hebben we in de onderstaande tabel samengevat.

Behuizing Voorin Onderin Bovenin Achterkant
Stock Noctua Stock Noctua Stock Noctua Stock Noctua
NZXT H7 1x 120mm 3x 120mm x x x x 1x 120mm 1x 120mm
NZXT H7 Flow 1x 120mm 3x 120mm x x x x 1x 120mm 1x 120mm
NZXT H7 Elite 3x 140mm 3x 120mm x x x x 1x 140mm 1x 120mm
FD Torrent 2x 180mm 2x 120mm 3x 140mm 2x 120mm x x x x
FD Define 7 2x 140mm 3x 120mm x x x 1x 140mm 1x 120mm
Corsair 5000X 3x 120mm 3x 120mm x x x x x 1x 120mm
Lian Li PC-O11 x x x 2x 120mm x 2x 120mm x x
Geometric M8 x x x 3x 120mm x x x x

De Geometric Future M8 Dharma doet het vrij gemiddeld wat de geluidsdemping betreft. Kasten als de NZXT H7 en Fractal Design Define 7 zijn wat stiller, maar echte airflowkasten als de NZXT H7 Flow, Fractal Design Torrent en Lian Li PC-O11 Dynamic zijn even luid of nog duidelijk luider.

Toerentallen en spanningen

De geluidsmetingen zijn uitgevoerd met de meegeleverde ventilators op vaste spanningen. Niet elke ventilator is hetzelfde, dus we hebben de toerentallen van alle stockfans gemeten. De Noctua-fans laten we op 12V draaien, waarbij ze op 2000rpm werken, en op diverse vaste geluidsproducties. Voor dat laatste hebben we de toerentallen en de daarvoor benodigde spanningen vastgelegd; dat kan jou een handvat geven als je met fancurves aan de slag wilt.

Toerentallen en spanningen Noctua-fans 30dB(A)
rpm / spanning
Noctua-fans 35dB(A)
rpm / spanning
Noctua-fans 40dB(A)
rpm / spanning
NZXT H7 1470rpm / 8,1V 1740rpm / 9,9V 1890rpm / 11,1V
NZXT H7 Flow 1440rpm / 7,8V 1740rpm /9,8V 1800rpm / 10,4V
NZXT H7 Elite 1500rpm / 8,2V 1830rpm / 10,3V 1900rpm / 11,4V
FD Torrent 1260rpm / 7V 1440rpm / 8,1V 1700rpm / 9,9V
FD Define 7 1500rpm / 8,6V 1750rpm / 10,4V 1900rpm / 11,4V
Corsair 5000X 1500rpm / 8,2V 1800rpm / 10,4V 1920rpm / 11,6V
Lian Li PC-O11 Dynamic 1260rpm / 6,6V 1470rpm / 7,9V 1650rpm / 9,2V
Geometric M8 1380rpm / 7,75V 1500rpm / 8,4V 1830rpm / 10,7V

Prestatie-index

Om de data iets makkelijker inzichtelijk te maken, hebben we indices van de tests per testsysteem gemaakt. Daarbij hebben we per deeltest een index gemaakt en hebben we de sensors waarbij we de meeste spreiding zien, het zwaarst laten wegen in de indices.

Basissysteemindices

 • Basis - 12V Noctua
 • Basis - Noctua 30dB(A)
 • Basis - Noctua 35dB(A)
Basis 12V Noctua
Behuizing indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Design Torrent
34,2
NZXT H7 Flow
32,5
NZXT H7
31,6
Fractal Design Define 7
31,1
NZXT H7 Elite
30,7
Corsair iCUE 5000X RGB
30,6
Geometric Future M8 Dharma
29,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
28,3
Basis - Noctua 30dB(A)
Behuizing indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Design Torrent
27,7
NZXT H7 Flow
26,5
NZXT H7
25,8
NZXT H7 Elite
25,0
Fractal Design Define 7
24,9
Corsair iCUE 5000X RGB
24,8
Geometric Future M8 Dharma
24,5
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,6
Basis - Noctua 35dB(A)
Behuizing indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Design Torrent
30,8
NZXT H7 Flow
29,9
NZXT H7
28,9
Fractal Design Define 7
28,5
Corsair iCUE 5000X RGB
28,4
NZXT H7 Elite
28,2
Geometric Future M8 Dharma
26,7
Lian Li PC-O11 Dynamic
26,6

Of we de fans nu op maximale snelheid instellen of op de vaste geluidsniveaus, de M8 Dharma komt niet van de op een na laatste plek af. Alleen de PC-O11 Dynamic koelt over het algemeen nog iets minder goed.

High-end systeemindices

 • High-end - 12V Noctua
 • High-end - Noctua 35dB(A)
 • High-end - Noctua 40dB(A)
High-end 12V Noctua
Behuizing indexcijfer in punten (hoger is beter)
NZXT H7 Flow
29,9
Fractal Design Torrent
29,3
Corsair iCUE 5000X RGB
26,8
NZXT H7 Elite
26,1
NZXT H7
25,8
Geometric Future M8 Dharma
25,7
Fractal Design Define 7
25,1
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,7
High-end - Noctua 35dB(A)
Behuizing indexcijfer in punten (hoger is beter)
NZXT H7 Flow
29,8
Fractal Design Torrent
29,3
Corsair iCUE 5000X RGB
27,4
NZXT H7
26,3
NZXT H7 Elite
26,3
Fractal Design Define 7
24,7
Geometric Future M8 Dharma
24,5
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,6
High-end - Noctua 40dB(A)
Behuizing indexcijfer in punten (hoger is beter)
NZXT H7 Flow
29,8
Fractal Design Torrent
29,4
Corsair iCUE 5000X RGB
27,2
NZXT H7 Elite
26,5
NZXT H7
26,0
Geometric Future M8 Dharma
25,5
Fractal Design Define 7
25,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,3

Bij het high-end systeem met hogere vermogens krijgt de reguliere Define 7 van Fractal Design het iets lastiger, waardoor de kast van Geometric Future het relatief gezien wat beter gaat doen. De Define 7 is echter significant stiller dan de M8 Dharma, dus indrukwekkend is die nipte overwinning niet.

Conclusie

Van consolidatie in de markt voor behuizingen is vooralsnog weinig sprake. Er duikt regelmatig een nieuwe naam op. Wel zou je kunnen stellen dat de verschillen tussen kasten steeds kleiner worden: een zijkant van glas, een dichte voorkant al dan niet voorzien van mesh en een zo leeg mogelijk interieur kenmerken vrijwel alle moderne kasten. Geometric Future betreedt de markt in elk geval met een kast die afwijkt. Dan doelen we niet per se op de ietwat kwestieuze variant waarin koeienhuid is verwerkt, maar wel op de negentig graden gekantelde interne indeling.

Dat hebben we al wel eens eerder gezien, bij kasten van SilverStone bijvoorbeeld, maar de uitwerking van Geometric Future is een stuk moderner. Bovendien zijn de roots van dit bedrijf duidelijk te herkennen aan het relatief dikke staal waaruit de Model 8 Dharma is opgetrokken; de bouwkwaliteit wedijvert direct al met die van merken als Lian Li en In Win, geen vervelend rijtje om tussen te staan.

Geometric Future combineert de gekantelde indeling met het concept van een verticale luchtstroom. Een door natuurlijke convectie geholpen luchtstroom klinkt op papier altijd veelbelovend, maar in de praktijk vallen de testresultaten vaak wat tegen, en daar is de M8 Dharma helaas geen uitzondering op. Hoewel de kast op relatief hoge poten staat, blijft het aanzuigen van lucht via de onderkant toch lastig, en voor meer dan één outtakefan bovenin is door het gekantelde ontwerp geen plek.

Wil je een high-end systeem met dito stroomverbruik in deze kast inbouwen, dan doe je er verstandig aan om de warmte van de processor of de videokaart rechtstreeks de behuizing uit te geleiden met waterkoeling. Daarvoor biedt de kast meer dan voldoende mogelijkheden. En nadenken over de koeling moet je sowieso al bij aanschaf van de M8 Dharma, want de kast komt zonder fans.

De specifieke kenmerken van het ontwerp maken van de eerste kast van Geometric Future geen behuizing voor iedereen. Datzelfde geldt voor de stevige prijs. Vooral de indrukwekkende bouwkwaliteit maakt echter dat deze entree van een nieuw merk naar meer smaakt.

Getest

Geometric Future M8 Dharma

Prijs bij publicatie: € 179,90

Vanaf € 179,90

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Geometric Future M8 Dharma
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 179,90

€ 179,90

Bekijk

Reacties (55)

Wijzig sortering
Een foto mét hardware in de kast is wellicht een leuke toevoeging, hoe ziet deze indeling er in de praktijk uit?
Hij staat wel netjes op het bureau zo met alle kabels weggewerkt in de kast. Hoe gaat t met het bereik van draadloze ontvangers binnenin zo'n kooi? :P
Reageer
In de video zie je er wat hardware in zitten :)
Reageer
Dan zou een foto alsnog een goede toevoeging zijn. Niet iedereen kijkt de video's, en juist bij een kast met een 'bijzondere' layout is het interessant om te zien hoe die er van binnen uitziet mét hardware.
Reageer
Fijn om te zien maar net zoals veel andere gebruikers kijk ik zelden video's en waardeer ik vooral geschreven content. Net zoals @WWJD was ik nog eens opnieuw door de review gegaan om een foto te zien van geïnstalleerde hardware omdat het concept dan zo veel beter te begrijpen is :)
Reageer
Idem hier, foto met hardware lijkt me zeker gezien de niet alledaagse layout zeker een meerwaarde
Reageer
Ik ook. Zo'n filmpje is eigenlijk min of meer hetzelfde als een brei aan tekst zonder formatting.
Reageer
Ik sluit me aan bij de rest, dan nog zou een foto _met_ hardware, terwijl alle andere foto's wel in de geschreven review staan, toch echt een requirement moeten zijn.

Met die logica zou je namelijk uberhaupt geen foto's hoeven plaatsen want alles is in de review te zien toch?

Ik vind jouw reactie ook een beetje tegenvallen, de community geeft duidelijke feedback, dat een foto met hardware naast alle andere foto's gewoon gewaardeerd wordt, eigenlijk ook gewoon nodig zijn, en jouw reactie is "bekijk de video maar". Als er zulke duidelijke feedback wordt gegeven dan doe je daar toch iets mee? Of denk ik nu te simpel....
Reageer
Die foto heb ik niet gemaakt, de hardware is inmiddels alweer uit de kast, en ik werk vandaag vanuit huis, dus op dit moment kan ik er niet concreet iets mee. De feedback is zeker genoteerd, maar voor een volgende keer dus.
Reageer
_dit_ is een beter antwoord dan "dan moet je de video maar kijken". :)
Reageer
Zo was 'ie ook niet bedoeld hoor. Maar als je nu een indruk wil van hoe 'ie eruitziet met hardware ingebouwd, dan is de video even aanklikken (en desnoods direct pauzeren / erdoorheen scrollen) dus de oplossing.
Reageer
Ja sorry hoor, maar waarom krijgen we niet te zien hoe de hardware er in geplaatst kan worden? Hoe is de kabel-management? Zijn er scherpe kantjes met al die metalen hoeken? Is er plek voor hard disks / een extra SSD? Eerlijk gezegd was ik aan het zoeken naar de thumbs-down na deze review.
Reageer
Ik denk dat deze reactie over de video gaat, right? Die is vanzelfsprekend een stuk beknopter dan de geschreven review. De meeste vragen die je stelt worden in de tekst wel beantwoord. Scherpe randjes ben ik niet tegengekomen, het niveau van de afwerking is echt uitstekend.
Reageer
In de tekst beantwoorden doet het bij mij voor een review van een kast niet echt. Van de kabelmanagement wil je toch even zien hoe dat in de praktijk uitpakt. Ik kan me van de HDD / SSD ook niet echt voorstellen hoe dat er uit komt te zien, of waar dat extra HDD bracket dan komt te zitten.
Reageer
Wat is de reden om alle drie de fans onderin de kast te plaatsen? Ik vermoed dat deze setup één van de redenen is waarom de voeding zo warm wordt. Een groot deel van de frisse lucht gaat nu direct naar buiten aan de achterkant omdat daar zo'n groot gat is. De warme lucht blijf vervolgens hangen rond de CPU, GPU en voeding. Als één van de drie fans bovenin wordt geplaatst, wordt de warme lucht daar naar buiten geforceerd waardoor er ook een betere toevoer is van koele lucht naar de voeding.
Reageer
Zie de reactie van collega @rsnubje op een eerdere comment - ons testsysteem heeft al een cpu-koeler met fans aan beide kanten (zie p4), waardoor de outtake-fan dan héél dicht op de achterste fan van de koeler zou zitten. Ik denk dat dat meer kwaad zou doen door turbulentie etc. dan de luchtstroom zou helpen, die door de 2 fans op de cpu-koeler al vrij sterk is op die plek.
Reageer
Je zou de fans ook achterin de kast kunnen plaatsen ipv bovenin, dan zitten ze niet in de buurt van de CPU-koeler. Daarnaast kan je ook nog experimenteren met de CPU-koeler 90 graden draaien zodat deze richting de achterkant blaast.

Dat er geen fans bij zitten maakt mij niet zo veel uit, de meeste die in dit prijssegment kopen zullen toch wel andere fans willen hebben. Maar de riser kaart had er met deze prijs wel bij mogen zitten...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 5 augustus 2022 10:53]

Reageer
Dat gaat wel dwars tegen het hele bottom-up-airflowconcept van deze kast in natuurlijk.
Reageer
Dat klopt, maar eerdere kasten hebben al vaker aangetoond dat bottom-up niet goed werkt tenzij je zowel onder als boven de ventilatie openingen groot genoeg zijn, of er een duidelijke push-pull opstelling is. Vanuit de foto's zou ik zeggen dat dit hier niet het geval is aan de bovenkant, dat ziet er erg restrictief uit. De lucht zal het pad van minste weerstand kiezen, en in dit geval dus voor een groot deel aan de achterkant de kast uit gaan.
Reageer
Ik ben benieuwd of het volgen van de natuurlijke onder-boven richting van warme lucht van toegevoegde waarde is. Uiteindelijk ga je airflow forceren door middel van ventilatoren. Als ik een 2.000 watt elektrische verwarming aan zet, genereert deze een klein beetje airflow (voelbaar). Een ventilator, zelfs op lage snelheid, zal effectief denk ik tientallen meer flow genereren. En dat met 2 kilowatt aan warmte.

Dan denk ik dat je bij een computer eerder naar een factor honderd verschil moet denken tussen natuurlijke airflow (van onder naar boven) tegenover geforceerde airflow (ventilator). Lang verhaal kort: mijn stelling is dat de geforceerde airflow van een ventilator de natuurlijke airflow in zo'n mate overstemt, dat het volgen van de natuurlijke airflow verwaarloosbaar is qua merkbaar effect.

Daarnaast adviseer ik altijd om outtake-fans te gebruiken, voordat je intakefans gebruikt. Dat zal namelijk de hoeveelheid stof die de kast aantrekt verminderen.

Voor wat betreft de push-pull configuratie van de CPU-koeler (aannemende dat de outtake ventilator van de kast in serie staat ten opzichte van de CPU-koeler): waarom verplaats je de ventilator dan niet van de CPU-koeler naar de achterzijde van de kast? De voorste ventilator van de CPU-koeler blaast uiteindelijk warme lucht aan de achterzijde er uit en de outtake fan blaast deze warme lucht direct de kast uit: die warme lucht warmt verders niks meer op in de kast.
Reageer
Bedankt voor je reactie Tomas. Ik denk dat in dit geval de CPU koeler dan een beetje ongelukkig gekozen is. De ventilator op de koeler kan op zichzelf waarschijnlijk nauwelijks lucht door het bovenste rooster drukken, daar is dat rooster te dicht voor. Daar komt bij dat de GPU en voeding ook in die holte lopen te blazen, waardoor er een positieve druk ontstaat in het boveste stuk, wat weer als gevolg heeft dat de CPU koeler nog minder de kans krijgt om zijn warme lucht door het boveste rooster weg te drukken. Ik denk dat dit probleem met een andere koeler (geen push-pull) veel kleiner is omdat er dan een ventilator in dat gat gemonteerd kan worden dat terugstroom van warme lucht voorkomt.

Edit: in de videoreview lijkt het gat tussen de CPU koeler en bovenkant meer dan groot genoeg om daar een fan te plaatsen. Ik denk dat jullie testopstelling voor dit systeem dus inderdaad net ongelukkig is.

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 5 augustus 2022 13:37]

Reageer
Het is sowieso raar dat je, als ontwerper, zegt te gaan voor een verticale luchtstroom en natuurlijke convectie naar boven, en dan de achterkant bijna open maakt. Kun je voor een goede luchtstroom niet beter op één punt aanzuigen en op één punt afvoeren en de rest dicht laten?

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 5 augustus 2022 11:14]

Reageer
Voor luchtkoeling is dit een lastige kast om de aiflow goed langs de hitte producerende elementen te sturen. Roosters aan drie kanten is (onder, achter, boven) maken een natuurlijke airflow niet gemakkelijk. De airflow kan ook niet in rechte lijn door de kast. Van onder naar boven kan, maar dan zit de grafische kaart in de weg. Wanneer de airflow in bochten door de kast moet ontstaan er plekken met turbulentie en in de praktijk blijft daar meestal warme lucht hangen.
De kast lijkt mij veel meer gemaakt voor waterkoeling. Luchtkoeling kan wel, maar dan wordt het wel even puzzelen. Mogelijk moet je zelfs een scheiding aan gaan brengen en ventilatiegaten gaan afdekken voor het beste resultaat.
Reageer
Geen fans erbij vind ik wel een pluspunt. Ik pak toch andere fans. Moet het wel in de prijs te zien zijn.
Reageer
En als ze er nu gewoon goeie fans in zetten. Pak je dan ook andere?
Reageer
Ik ken geen fabrikant die noctua's erin zet. Maar, als die erin zitten dan gebruik ik die :)
Reageer
Je kan het ook zo zien: zonder fans heb je zelf de vrijheid om die keuze te maken.
Reageer
Er zijn bij deze test 4 casefans gebruikt, en volgens de video 3 casefans aan de onderkant. Dus vermoedelijk maar 1 casefan aan de zijkant? Of is die laatste casefan aan de bovenkant geplaatst?
Is het niet handig om bij deze kast meer (outtake)fans aan de zijkant te plaatsen omdat daar een grote strook zit met luchtgaten? Mij lijkt het dat daar meer te behalen is, ook omdat die outtake aan de bovenkant dus relatief kleins is. Mogelijk komt deze kast pas tot z’n recht als het maximale aantal van 7 casefans wordt toegepast.

Weet niet wat de invloed is op je airflow, mogelijk is dat de reden dat er niet voor gekozen is.

Verder een gave kast maar door het gewicht sleep je hem niet makkelijk van je werkkamer boven even naar je TV beneden bijv. om daar even te gamen(er zijn voor zulke scenario’s andere oplossingen natuurlijk maar is slechts een voorbeeld)

[Reactie gewijzigd door kevlar01 op 5 augustus 2022 07:47]

Reageer
[edit] mijn statement van eerder was verkeerd. Maar de 4e fan hebben we niet gebruikt, omdat 3 fans onderin voldoende is en een fan plaatsen bovenin, boven de koeler, heeft weinig zin, want die zit daar te dicht op en de koeler heeft dan meer baat bij vrij gaande baan voor de lucht.
Reageer
Duidelijk, bedankt voor de toelichting :)

[Reactie gewijzigd door kevlar01 op 5 augustus 2022 10:09]

Reageer
Een door natuurlijke convectie geholpen luchtstroom klinkt op papier altijd veelbelovend, maar in de praktijk vallen de testresultaten vaak wat tegen
Yup... Ik heb ooit een review op YouTube gezien van een kast die dat principe ook gebruikte, ik meen van Gamersnexus maar weet het niet zeker meer... Daarbij hebben ze de kast eerst getest zoals bedoeld en daarna nog een keer maar dan op zijn kop waarbij de opstijgende lucht dus juist tegen zou werken. Er was geen verschil of zo klein dat het niet relevant was...
Warme lucht stijgt op ja, maar doet dat zo langzaam dat elke rustig draaiende fan het al volledig overstemt. Dus investeer liever in goede fans en airflow dan dit soort designs (tenzij je het gewoon mooi vindt natuurlijk, maar niet voor het stijgende lucht principe).

Overigens doen de grafiekjes het op dit moment niet (@Tomas Hochstenbach ), maar dat zal vast zo gefixt worden.
Reageer
Natuurlijke convectie is iets dat vooral op een grote schaal goed werkt. Zoals in de architectuur. Het is een leuk idee om hiermee iets kleins te willen koelen, maar het is inderdaad in de praktijk geen beste oplossing.

Het heeft dus met schaal te maken.

Met passieve luchtkoeling heb je een bepaalde druk nodig, en die druk ontstaat door massa van de lucht die opstijgt. Hoe groter de kolom van lucht, hoe meer druk er ontstaat en hoe beter die koeling dus werkt.
Reageer
Vind het persoonlijk wel een mooie kast althans de 3 versies op het einde, maar denk dat zoals al aangehaald de voeten van de kast de koelprestaties tegen werken. M.i. had men beter 4 iets hogere cylindrische poten eronder gezet - zou er trouwens mooier uit zien ook. Achteraan en vooraan gaan de voeten over de volledige lengte dus je hebt enkel maar die kleine opening aan beide kanten. Daar gaat snel stof zich in ophopen. Is de filter afneembaar zonder de kast te openen zoals bij NZXT? Was niet duidelijk te zien op de video.
Mss dat in een volgende versie ze dat de voeten van de kast anders ontwerpen.
Maar voorlopig wordt deze hem niet voor mij. M'n Hyper beast zal nog een tijdje langer moeten wachten op vervanging.
Reageer
Ik denk dat ze voor dit type voet hebben gekozen om de perfecte vierkant te behouden...anders zou het een vierkant op 4 pootjes zijn. Dat het impact heeft op de koelprestaties is duidelijk, maar denk dat dat de reden is.
Reageer
Er wordt gezegd dat de Celluloid een paars-gele kleurencombinatie heeft? Voor mij is dat echt blauw geel. In het filmpje zie je toevallig ook tegelijk Tomas met een paarse achtergrond erbij.

De site zelf zegt dat het midnight blue is:klik

[Reactie gewijzigd door Clarissa op 5 augustus 2022 10:21]

Reageer
Oeps, dat krijg je met een (licht) kleurenblinde redacteur :P

In de tekst heb ik het gefikst, in de video gaat dat helaas niet meer.
Reageer
Ik vind het erg jammer dat er zo weinig kasten zijn met unieke vormgeving. Ze worden steeds vierkanter, en degene die het anders doen zijn al snel schreeuwerig. Liever meer zoals de pricewatch: Thermaltake View 28 RGB Riing Edition
Reageer
Of als de Silent Base 802 met unieke skis als poten. Ik heb zelf de 800 (gekocht in 2015). Man wat zijn die kasten duur geworden zeg. Ik had vgm 120-140 euro ervoor neergelegd voor de zwart-zilver variant (zonder raam), maar de 802 zwart-zwart zonder raampje is al 180+ euro.
Voor mijn volgende PC denk ik dat ik voor een kleine kast wil gaan, zoals de Ncase M1 om een voorbeeld te noemen. Uiteraard met een mooi ontwerp en niet iets steriel zoals de kasten van Fractal design.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 5 augustus 2022 13:49]

Reageer
Ziet er zeker mooi uit, maar ik snap het concept achter die kwartslag niet. Zal wel ergens airflow zijn, maar al je kabels gaan dus 'vanaf de bovenkant' naar beneden. Dus zelfs op een bureau, waar je toch juist kabels zo laag mogelijk wil hebben 'uit het zicht', komen ze dus allemaal vanaf het hoogste punt naar beneden. Zeker met 1,5 meter voedingskabels vraag ik me af of die ~30cm extra die je moet overbruggen wel echt handig is.

Dan had ik eerder kwartslag de andere kant op verwacht, ja.. je komt er aanzienlijk moeilijker bij, maar dan heb je het gat met alle kabels dus direct aan de onderkant/achterkant van de kast zitten.
Reageer
Precies wel de bedoeling van een radiator achterin te plaatsen en heeft zelfs een opening voor een custom loop drain onderaan te maken. Ziet er wel een leuke kast is voor een custom loop.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee