De M8 is een lifestyle-product en dat zie je aan alles. De M8 heeft geen saaie grijze of zwarte behuizing, maar een moderne, gekleurde behuizing die gezien mag worden. Daarmee verschilt het scherm behoorlijk van de M7, die een wat traditionelere look heeft. De M8 heeft een superdun scherm van 11,4mm en is duidelijk als iMac-concurrent bedacht.
Het scherm heeft nauwelijks nog een bezel of rand: alleen aan de onderkant zit nog een strip van een dikke centimeter. De zij- en bovenranden zijn goeddeels verdwenen. Samsung vindt dat de achterkant ook gezien mag worden en heeft die daarom een textuur en een patroon gegeven. Zoals we al aangaven, is het scherm in een witte, blauwe, groene of roze variant verkrijgbaar. Die laatste variant hebben wij getest.
Ergonomie
De M8 wijkt ook af van de M7 wat de voet betreft. Die was bij de M7 vrij standaard, maar kon verder weinig, behalve wat voor- en achterover kantelen. Bij de M8 heeft Samsung voor een in hoogte verstelbare voet gekozen, waarbij het scharnier in de staander van de voet omhoog en omlaag kan glijden. Dat levert een redelijk ergonomisch ontwerp op, waarbij het scherm net als de M7 nog steeds kan kantelen (twee graden naar voren en vijftien graden naar achter), maar ook twaalf centimeter in hoogte versteld kan worden. Zwenken is er net als draaien niet bij, maar de verstelbaarheid van de hoogte is een welkome verbetering wat ons betreft.
De M8 heeft draadloze mogelijkheden: je kunt via wifi een laptop, smartphone of ander apparaat koppelen en zo het scherm delen. Daar is de SmartThings-app voor nodig, maar uiteraard kun je er ook voor kiezen bedraad te verbinden. Daartoe heeft de M8 een microHDMI-poort, waar Samsung een kabel voor meelevert. De HDMI-versie is 2.0 en ondersteunt HDCP 2.2. Daarnaast is een USB-C-poort beschikbaar, waarmee je in de praktijk zult verbinden. Je kunt dan namelijk van de overige features van het scherm gebruikmaken, terwijl je via HDMI enkel geluid naar de ingebouwde speakers kunt sturen. Wat aansluitingen betreft vind je achterop enkel een tweede USB-C-poort die voor accessoires gebruikt kan worden.
Naast de genoemde ingebouwde speakers heeft de M8 meer functionaliteit aan boord. Zo valt de semi-ingebouwde webcam op. Die zit met magneten en pogopins vast op de achterkant, maar kan eenvoudig worden losgeklikt als jij je zorgen maakt om privacy en het schuifje om de camera het zicht te ontnemen onvoldoende vindt. De webcam heeft een USB-C-aansluiting, maar helaas konden we die niet gebruiken om de camera via een C-kabel direct op een laptop aan te sluiten. Je krijgt dus een webcam meegeleverd, maar die is enkel bruikbaar in combinatie met het scherm. De webcam is gelukkig wel van prima kwaliteit en biedt bovendien trackingopties, zodat je, binnen de grenzen van het redelijke, netjes gecentreerd in beeld blijft, zelfs als je niet recht voor de camera zit. Dat lijkt door digitale zoom te gebeuren, want de lens zien we niet bewegen bij veranderingen in positie.
Webcam
De M8 heeft niet alleen een webcam, maar ook een microfoon en speakers aan boord, zodat je onder meer kunt videobellen. Als je het scherm via de USB-kabel aansluit, werkt dat prima, maar met een draadloze verbinding kregen we geen contact met de camera. De microfoon is niet alleen bruikbaar voor (beeld)bellen, maar kan ook als interface met een voiceassistent dienen. Daarbij worden uiteraard Samsungs Bixby en ook Amazons Alexa ondersteund; Googles Assistent wordt niet ondersteund.
:strip_exif()/i/2005176256.jpeg?f=imagenormal)
We hebben uiteraard ook enige tijd naar het geluid uit de speakers geluisterd, en dat is ongeveer wat je verwacht van monitorspeakers. Met andere woorden: het geluid valt nogal tegen, want de ielige speakertjes in het platte scherm blijken niet in staat serieus geluid voort te brengen, maar blijven steken op wat blikkerig, schel geluid. Om toch een soort filmervaring af te dwingen, zoals je mag verwachten als het apparaat streamingdiensten ondersteunt, moet het volume al snel boven de tachtig (op een schaal van honderd) en dan wordt het geluid duidelijk overstuurd. Een betere optie zou dus een hoofdtelefoon of een bluetooth-speakersetje zijn.
Over die diensten gesproken: net als de M7 heeft de M8 de beschikking over de volledige inhoud van de Tizen-appstore. Je kunt dus kiezen uit Netflix, YouTube, HBO of welke streamingdienst je ook wilt gebruiken. Apps werken allemaal prima, maar er is één grote maar: Samsung adverteert met HDR10+, maar wij kregen die niet aan de praat met YouTube of Netflix. Hdr lijkt alleen goed te werken als we in gamemode zitten, en zodra we een streamingapp starten, schakelen we automatisch naar filmmodus.
Bediening
Om instellingen te wijzigen of om het apparaat aan te zetten, zit achterop in het midden, net onder de aansluitingen, een directionele joystick. Daarmee zet je de M8 aan en kun je de eenvoudige functies bedienen. Om makkelijk en snel door de menu's te lopen, kun je beter gebruikmaken van de kleine, meegeleverde afstandsbediening. Die heeft een rond d-pad, een power- en microfoonknop en twee knoppen die het volume en het kanaal bedienen. Verder zijn er, om het belang van streaming te onderstrepen, vier dedicated knoppen om de streamingdiensten Netflix, Disney+, Prime Video en Samsungs TV Plus te starten. De afstandsbediening is klein, maar werkt prima, al is het aantal knoppen summier gehouden.
De menu-interface is soms wat omslachtig en helaas zijn instellingen niet altijd beschikbaar, afhankelijk van de content die getoond wordt of de modus waarin het scherm zit. Wel zijn we een stuk tevredener over de snelheid van Tizen: bij de M7 was dat nog wat traag, maar alles werkt lekker vlot met de M8.
Naast de streamingdiensten kun je ook gebruikmaken van Office 365-apps, net als bij de M7: zo kun je, samen met diensten als de webbrowser, ook zonder aangesloten pc nog productiviteitsapps gebruiken. Net als de M7 kun je daartoe een draadloze muis en toetsenbord aansluiten, die je via Bluetooth 4.2 aansluit. Ook voor Samsungs ecosysteem Dex is ondersteuning. En ten slotte kun je met een geschikte Samsung-telefoon of iPhone een hardwarematige kalibratie uitvoeren, waarover straks meer.