Door Willem de Moor

Redacteur

De Samsung M7 getest

Een slimme, multifunctionele monitor

Conclusie

Op grond van de testresultaten mag duidelijk zijn dat je de Samsung M7 niet direct om zijn geweldige beeldkwaliteit hoeft te kopen. Sterker nog, de beeldweergave zou een goede reden zijn om het scherm links te laten liggen, want het scoort op weinig vlakken een voldoende. Resumerend beslaat de M7 het sRGB-kleurgamut prima en is de zwartuniformiteit van het scherm goed, maar de kleurweergave, kijkhoeken, helderheid en responstijd zijn allemaal matig.

Voor gaming hoef je alleen al wegens dat laatste punt het scherm niet echt te kopen, want in de normale stand is het scherm veel te traag en de gaming-mode brengt daar niet genoeg verbetering in. Ook de maximale refresh rate van 60Hz en het ontbreken van FreeSync en G-Sync maken het geen geschikt scherm voor gamers, tenzij je je console eraan hangt en niet te hoge eisen stelt.

Dan blijft eigenlijk alleen de smart functionaliteit over, en dat zal wellicht niet voor iedereen evenveel nut hebben. Want wie het scherm aan een pc hangt, heeft eigenlijk helemaal geen Tizen-besturingssysteem en smart apps nodig om Netflix of Prime Video te kijken: dat kan wel via je browser, toch? Heeft dat alleen als je het scherm als standalone-display zou willen gebruiken écht meerwaarde?

We kunnen ons voorstellen dat je in een werkkamer of studentenkamer, of eventueel een kinderkamer waar geen plek voor een aparte tv is, voor een scherm kiest waarmee je alles kunt. Vanuit je bed je apps voor streamingdiensten bedienen heeft dan wel meerwaarde ten opzichte van met de muis in bed of op de bank prutsen. Bovendien bokken apps in de regel wat minder dan een browser als je bijvoorbeeld 4k-content wil streamen. De snelheidswinst zal waarschijnlijk beperkt zijn als je je pc in stand-by laat staan, maar als je moet booten om te Netflixen, ben je met een Tizen-app waarschijnlijk sneller en zit je al in je luie stoel klaar voor een filmavondje.

Als je enkel een 4k-scherm van pakweg 32 inch zoekt voor een vergelijkbare prijs, dan heb je waarschijnlijk een betere aankoop aan de ProLite XB3288UHSU van iiyama. Samsungs eigen U32-scherm doet het op sommige punten beter, maar is geen overtuigende winnaar. Het BenQ-scherm staat wat beter afgesteld en biedt ook een 32 inch groot 4k-scherm voor vierhonderd euro. Je zou derhalve kunnen stellen dat je voor hetzelfde geld bij de M7 weliswaar smart functionaliteit als extraatje krijgt, maar erop toelegt wat beeldkwaliteit betreft. Tenzij je een duidelijke behoefte hebt om van de smart functionaliteit gebruik te maken, kun je je geld waarschijnlijk beter in een ander beeldscherm steken.

Reacties (80)

Wijzig sortering
Ok, nou snap ik 1 ding niet. Dan heb je een monitor met draadloze dex, wat een prachtige usecase is voor bijvoorbeeld studenten met een samsung telefoon (je kunt er alles op en mee doen wat je nodig hebt voor meeste opleidingen), nog maar te zwijgen over dat DEX al prima te gebruiken is tegenwoordig als volwaardig laptop/pc systeem.
Maar dan heb je als enige opmerking hierover dit:
En wie een geschikte Samsung-telefoon heeft, kan de M7 gebruiken als scherm voor de smartphone, dankzij DeX: de nfc-taf om te connecten zit rechts bovenin het scherm. Dat kan overigens met lang niet alle smartphone-modellen: er is een recent apparaat zoals de Note 20 voor nodig.
Had er even wat aangehangen en getest hoe deze ervaring is, dit kan namelijk voor mensen schelen of ze een pc/laptop kopen of alleen dit scherm en een toetsenbord/muis....
Zelfs met kabel aangesloten zou deze monitor prima zijn voor een kleine studentenkamer als tv/monitor.
Soms vraag ik me wel eens af of ze bij tweakers.net zich bewust zijn van DEX, of het maar laten liggen omdat het niet 'mainstream is'.........En voordat mensen roepen dat het nog in de kinderschoenen staat, ik ben zelf een fanatieke DEX user en heb hiervoor een nexdock aangeschaft en mijn dure windows laptop verkocht.
Over DeX: hebben we idd niet getest, om verschillende redenen. Ten eerste, wat moeten we eraan testen? Ja, het werkt, je krijgt verbinding? Of hoe snel is een toestel vergeleken met een desktop? Of hoe veel vertraging zit er in het wireless signaal? Dat zijn wat mij betreft allemaal scenario's om DeX te testen, niet specifiek voor een monitor-test. Het enige wat we daar aan hadden kunnen testen, wat onderscheidend voor de M7 is, is hoe de NFC-pairing gaat. Want DeX werkt op een boel wireless displays, en anders werkt het wel met kabeltjes en/of adapters.
Ik denk dat je een heel goed punt maakt om dieper op DeX in te gaan, met een praktijk/ervaringstest/review, maar dat hoort wmb niet per se in een monitortest thuis. Daar zijn losse reviews, zoals deze van Arnoud, voor :)
Wat je had kunnen testen is of het werkt. Überhaupt. Het is draadloos dus kans is aanwezig dat je storingen krijgt. Zijn die er of juist niet. Het is wel een USP van een scherm als dit waardoor ie ook meer geld kost.

Alsof je bij een smartTV ook niet zou testen hoe snel de apps zijn of hoe noodzakelijk een externe geluidsset is. Het is een TV right? Wat moet je dan met een browser of netflix app? Dat doe je maar op je desktop ;).
dus kans is aanwezig dat je storingen krijgt
Als je storingen krijgt moet je terug naar de winkel en niet de reviewer daarop aanspreken. Dat hij dit niet getest heeft is voor hem niet aan de orde en dus niet interessant genoeg. Het is een review right?
Als het niet lekker werkt omdat net teveel lagt, dan is dat toch precies iets om over te schrijven in een review?
Heeft niks met een defect product te maken.

[Reactie gewijzigd door Maarten21 op 31 maart 2021 11:17]

Een defect product kan ook een defect by design zijn. Als het gewoon ruk werkt koop ik het liever niet. Daarom zou je dit dus juist bij een review willen zien. Daarom hebben reviews bestaansrecht.

Het probleem met “ah dan ga je toch terug naar de verkoper?” Is dat die verkoper er soms ook niks aan kan veranderen. Ook door het product te ruilen. Daar heb je dus geen zak aan. Uiteindelijk wordt je dan van het kastje naar de muur gestuurd en beland je uiteindelijk alsnog tussen wal en schip.

De vraag is dan. Heb je daar zin in? Ik denk het niet.
Ja das leuk, maar daar hebben we VESA muurbeugels toch juist voor of niet?
Ja allemaal leuk en wel, tot je er als student achterkomt dat veel functies in Word alleen op de desktopvariant werken. Laat staan programma’s voor statistische analyse of de 12 proxy omleidingen die nodig zijn om een artikeltje te openen op je mobiele device proberen...

Maar goed, men had het even kunnen testen als er een Dex toestel voorhanden was.
De afhankelijkheid van Word in het onderwijs is heel opmerkelijk. Het enige wat niet kon met andere tools (Google Docs, Pages, OpenOffice, e.d.) was het goed uitvoeren van bronbeheer. Voor de rest kon ik zo elk andere tool gebruiken. Office komt natuurlijk ook gratis als een suite bij de meeste onderwijsinstellingen. Zal ook wel een rol spelen.
Office komt natuurlijk ook gratis als een suite bij de meeste onderwijsinstellingen
Dat is exact de reden. Men went er dan aan zodat men dit later in het werkveld ook gaat gebruiken.

Op de opleiding is het dan weer “ja maar later op kantoor ga je dit ook gebruiken” 8)7

Dat is het eindeloze marketing cirkeltje waar oa MS en Adobe (en ik dacht ook CAD) heel erg veel geld in pompen.

Ik heb overigens sinds 2015 al geen MS office meer in gebruik. Echt heerlijk.

Edit: quote fix

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 31 maart 2021 13:18]

Dat is het eindeloze marketing cirkeltje waar oa MS en Adobe (en ik dacht ook CAD) heel erg veel geld in pompen.
Ze pompen nergens geld in, ze lopen alleen directe inkomsten mis omdat de academici geen licenties kopen.
Dit is niet helemaal waar. Microsoft ziet dit specifiek als een gebruikerssegment, vandaar ook de speciale licenties voor studenten & leerinstellingen. Ze maken op z'n minst gerichte reclame voor deze groep alleen al. Als Microsoft subsidie biedt op het gebruik van licenties "pompen" ze er ook geld in (het gaat af van de reguliere dekkingswaarde van een verkochte licentie).
En dus pompen ze er geld in. Die kosten worden uiteindelijk gedekt door de licenties die ze verkopen. Uiteindelijk betaal je je licentie een paar jaar later weer terug via je werkbudget oid. Daar wordt gewoon een deel weggezet voor studentenlicenties.
[...]
Ik heb overigens sinds 2015 al geen MS office meer in gebruik. Echt heerlijk.
Kan je me vertellen wat je daar zo heerlijk aan vindt dan? Een jaar of 10 geleden zag ik zelf namelijk echt wel redelijke open source alternatieven en konden ze er mijn inziens best goed tegen op boksen. En ondanks dat het ook vandaag wel producten zijn die technisch goed in elkaar zitten. Heb ik vaak het gevoel dat ze 10 jaar geleden ook gedacht hebben dat het UI/UX werk er op zat en die mensen maar weg hebben gestuurd.
Er zijn zeker wel dingen aan te merken op MS Office (een heleboel zelfs) maar de concurrenten hebben voor mijn gevoel echt de afgelopen jaren zitten slapen. En ik heb er echt mijn best voor gedaan om het goed te gebruiken, maar met de beste wil van de wereld kan ik er echt niet dezelfde productiewaarde uit toveren.
Ik wordt nogal moe van het feit dat MS alles zelf wil doen. Denk daarbij aan updates, cloud storage, docx formaat (wat in principe een open standaard is, maar waar MS zelf nog eigen dingen aan toevoegd), maar ook UI en UX.

Het feit dat excel formules Nederlandse vertalingen hebben en dat die niet overeenkomen met de engelse variant (zijn soms omgedraaid) vind ik gewoon irritant.

Ik kan met de suite van Apple eigenlijk meer doen dan met MS office. Voor een Mac is het eigenlijk zinloos om office van MS aan te schaffen. Maar goed, dat vind ik dan weer.
Als bronbeheer al niet goed gaat, dan heb je toch zelf je eigen antwoord al getypt :-).
Bron beheer is voor veel opleidingen dan ook wel een belangrijk onderdeel, probeer maar een een deftige paper te schrijven zonder.
Mijn studies zijn eigenlijk de enigste momenten dat ik office nodig had, nu kom ik meestal weg met een simpele text editor
Office komt natuurlijk ook gratis als een suite bij de meeste onderwijsinstellingen
Dat "gratis" is ook maar betrekkelijk. Er is een grote afhankelijkheid van Microsoft, die bijvoorbeeld nu ook keihard op Teams aan het inzetten is als "gratis" alternatief. Zo gratis, dat het bij automatisch bij je Office installatie mee word geïnstalleerd! /s

Dit is een sigaar uit eigen doos. Helemaal voor studenten, aangezien de prijzen van onderwijs blijven stijgen en de studiebeurs iets uit een grijs verleden lijkt.
[...] Zo gratis, dat het bij automatisch bij je Office installatie mee word geïnstalleerd! /s
Dit is een sigaar uit eigen doos. Helemaal voor studenten, aangezien de prijzen van onderwijs blijven stijgen en de studiebeurs iets uit een grijs verleden lijkt.
Ik accordeer de factuur elk jaar zelf en kan je verzekeren dat de kosten voor MS licenties in het onderwijs echt maar een schijntje zijn en absoluut niet reden zijn van de stijgende onderwijskosten.
Tevens moet je Teams toch echt los installeren naast Office 365 (of een van de andere versies). En specifiek voor het gebruik van Teams zijn er tig andere oplossingen die ook prima functioneren.
Toch zullen de meeste mensen niet zoveel functies uit Office nodig hebben. Ik ben bijvoorbeeld prima tevreden met de iWork suite van Apple, maar ook LibreOffice is helemaal prima.
wat een prachtige usecase is voor bijvoorbeeld studenten met een samsung telefoon (je kunt er alles op en mee doen wat je nodig hebt voor meeste opleidingen),
Je neemt deze monitor onder je arm mee naar college? ;)

Voor 'smart' features en Dex zou ik toch liever iets zien als een dongle die ja na 3 - 5 jaar kunt vervangen indien nodig.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 31 maart 2021 08:20]

Studenten die naar college gaan? Die zitten allemaal thuis ;)
Dan heb je een monitor met draadloze dex,
Wil je Dex niet liever bedraad aansluiten zodat de telefoon ook opgeladen wordt?
Voor de grap had ik een tijdje geleden een oude zeer gebruikte S8 gekocht. Gewoon om de DeX te ervaren en voor de lol. En dat werkt verrassend goed. Terwijl te bedenken dat het de eerste Samsung was die het ondersteund. Ook i.c.m. USB-hubs of zelfs docks van andere merken. Let wel: niet elk merk. Da's aan de gebruiker een gok.

Het is vooral jammer dat Android de belofte niet nakwam om wat te doen met desktop-mode. : |:(

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 1 april 2021 01:33]

Ik stoor me tegenwoordig aan de toon van de comments waarbij vaak verontwaardigd wordt gereageerd op artikelen omdat iets aan het artikel niet deugt. Het is niet heel constructief geformuleerd vaak en het lijkt me niet echt leuk om artikelen te schrijven voor tweakers door de sfeer die hier zo vaak hangt..
Ik stoor me tegenwoordig aan de toon van de comments waarbij vaak verontwaardigd wordt gereageerd op artikelen omdat iets aan het artikel niet deugt. Het is niet heel constructief geformuleerd vaak en het lijkt me niet echt leuk om artikelen te schrijven voor tweakers door de sfeer die hier zo vaak hangt..
Dat wordt wellicht veroorzaakt door de claim van Tweakers dat ze het niveau van de reviews naar een hoger niveau willen tillen en toegevoegde waarde willen leveren voor de echte tech liefhebbers ipv doorsnee consumenten. Professional users zijn een stuk veeleisender in de reviews, althans zo lijkt het.
Ja, klinkt logisch. Er is natuurlijk een massale toestroom van doorsnee consumenten door de nieuwe wending die tweakers heeft genomen.. dan zal dit wel de strijd zijn van de die-hard tweakers :P

[Reactie gewijzigd door Stufipower op 1 april 2021 00:41]

Interessant product en goeie review.

Niet dat ik dit ooit zou kopen, maar interessant omdat fabrikanten kennelijk bezig zijn met het zoeken naar markten waar hun displays interessant voor zijn. Voor mij is er al jarenlang een frustratiepunt. Dat is namelijk dat heel veel scherm fabrikanten er vervolgens voor kiezen om het apparaat voorzien van allerlei 'smart'-zaken. Regelmatig werkt het maar half en krijgt 't niet langer dan 2 jaar fatsoenlijke support en updates. Dan wordt je verondersteld een nieuwe te kopen? Intussen zijn de platformen gelukkig wel een stuk volwassener geworden sinds de eerste generatie smart TV's, maar toch.

Wat ik nou graag zou zien, vooral in TV land, is een scherm dat gewoon HEEL ERG GOED is als scherm. Display Only. De intelligentie hang ik er zelf wel aan in de vorm van een goeie receiver of een Apple TV (of beiden). Ik hoef helemaal geen smart functies en shizzle dat alleen maar nog een lek apparaat met internet gaat zijn op termijn. Voordeel voor de fabrikant: wat er niet op zit, hoef je ook niet te onderhouden.

Strip nou eens alle smart zut van zo'n OLED/QLED en geef de consument een 4K 65 inch display met een 1 HDMI port en een stroomstekker. Geen tuner, geen speakers, geen apps, geen smart meuk, geen wire(less) netwerk. Een afstandsbediening met een aan/uit knop en meer hoeft er niet op.

Of is dit een persoonlijke frustratie en ben ik hierin de enige?

edit: ik weet dat er LFD's zijn (Large Format Displays) maar die kosten vaak een veelvoud van de doorsnee TV en zijn gericht op de IT markt. Ik bedoel hier echt een apparaat voor in de woonkamer.

[Reactie gewijzigd door Froos op 31 maart 2021 09:41]

Wat jij wil is een monitor, en op monitoren zitten hogere invoerheffingen dan op tv's. Dat alleen zorgt er voor dat die monitor duurder is dan een vergelijkbare tv. Zelfs als er een markt voor zoiets zou zijn is het voor de meeste mensen niet interessant. Een gewone tv waarbij je al die zaken uitzet of niet gebruikt is goedkoper en goed genoeg.
Ik weet niet of het meteen een monitor heet als het alleen een afstandsbediening (zo'n oud dom ding met kanalen, en 'source', en verder niet teveel) heeft, en maar 2 inputs... Van de andere kant, ja dan kost het maar 3 tientjes meer, als het geen grote security-gaten heeft vind ik het dat absoluut waard.
Kunnen we misschien straffen zetten op al die features? Verplichte updates binnen een week voor gerapporteerde vulnerabilities ofzo voor 5 jaar? Dan laten fabrikanten het wel uit hun hoofd om dat ding 'smart' te maken en aan het internet te hangen.
Als ik het me goed herinner is een tuner de bepalende factor. Met tuner is het juridisch een tv, zonder is het een monitor. En het was niet een paar tientjes, het was iets in de trant van 10% importheffing op een tv, 50% op een monitor. Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, dit soort zaken veranderen niet snel maar je kan mazzel hebben.
Nee ik geef je helemaal gelijk. Misschien wel iets meer HDMI poorten en dan gewoon oldskool domme inout switching, maar verder zal al dat smartspul mij ook een worst wezen.

Er zijn twee dingen die ik wel interessant vind op een TV en dat zijn airplay en homekit. Gewoon puur doordat de support vanuit een partij komt die daar heel veel baat bij heeft en dat er gewoon minimum eisen zijn aan de daarvoor gebruikte hardware. Werkt het niet goed dan kun je fluiten naar je certificering.
Als de enige reden die er is om dit scherm nog te kunnen adviseren is dat je sneller Netflix kunt kijken omdat er Smart functies aanwezig zijn dan weet ik niet waar we mee bezig zijn bij het reviewen van apparaten. De beeldkwaliteit is ruk en beeldkwaliteit is de reden waarom je een scherm koopt naast de looks en misschien de geluidskwaliteit.

Het gaat hier over het booten van een PC dat langer duurt dan de Netflix app opstarten, jeetje. Je kunt op elke monitor een externe bron aansluiten (tablet, telefoon) of een ChromeCast. Die starten ook direct Netflix op. De handigste functies zijn de standaard wireless Dexfunctie voor Samsung smarthone en tablet gebruikers en wellicht vooral de bluetooth functies.

Edit: tekst aangepast want support voor Wireless Dex is standaard aanwezig

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 31 maart 2021 09:14]

Het is gewoon een monitor met het (overigens goed werkende) Tizen OS voor tv's . Het is ideaal op Tv's, maar op een monitor waar je toch al iets anders aanhangt lijkt het me ook niet nuttig. Misschien als de monitor een tv-tuner had gehad had het nog iets wat toegevoegde waarde gehad, alhoewel je je ook dat kunt afvragen met de online TV kijk oplossingen tegenwoordig.
Een van de werkelijk unieke features van dit juweeltje is de afstandsbediening, die helemaal niet ter sprake komt in de review...
https://images.samsung.co...n-339823350?$684_547_PNG$
Even korrigieren aub!
Dezelfde remote als de Q-led tv’s. Ze zouden bij de tv wel iets fatsoenlijk geven.
Dit is wel een heel erg niche product waarbij je de vraag mag stellen: "Voor wie is dit?"

Ik heb tijdens een verbouwing weken Netflix gekeken op een monitor op de slaapkamer. Toen nog via de pc, maar tegenwoordig zou ik er mijn Chromecast of Ziggo/KPN/Delta setopbox op aansluiten.

Ik kan me voorstellen dat menig tv tuner tegenwoordig amper gebruikt wordt. Het verschil met de monitor is daarmee al behoorlijk vervaagd. Als Samsung dan een scherm uitbrengt dat als monitor niet goed functioneert (opmerkelijk dat een pc scherm niet geschikt is voor gaming), slaat men de plank behoorlijk mis.
Studenten die een Samsung telefoon hebben die Samsung Dex ondersteunt. De combinatie van Netflix en kunnen werken aan schoolwerk op een ander moment met 1 monitor scheelt zo enorm veel ruimte uiteindelijk. Als ik student zou zijn zou dit zeker een overweging zijn geweest :)
Elke student heeft tegenwoordig een laptop, dus ik zie niet wat dit meer te bieden heeft dan een HDMI kabeltje en een reguliere monitor.

Op elk systeem waar je schoolwerk op kan doen, kan je ook Netflix kijken, dus dat is niet bijzonder voor deze monitor.
En wat nou als je wel een dure s20 hebt en geen laptop? Maar wel wil netflixen en werken aan je schoolwerk....zoveel mogelijkheden hiermee
Waarom heeft een student een dure S20? Die hebben sinds de afschaffing van de basisbeurs toch niets meer te makken? :X
praktisch iedere student heeft een laptop. de enige die dit niet hebben, zullen ook geen dure smartphone hebben.

een smartphone als computer gebruiken is een mooi concept, maar je zult serieus werk dus alleen thuis kunnen doen. als student werk je niet alleen thuis, dingen zoals werkcolleges en vergaderingen met projectgroepen zullen bijna altijd op locatie zijn.

de persoon die jij beschrijft (een student zonder laptop, die wel het geld heeft voor een dure telefoon en monitor) bestaat gewoon niet.
Dat noemen ze een abonnement. Je bespaart zoveel geld als je alles op dex kan doen voor je opleiding dus ja, tweakers zou daar gewoon meer aandacht aan moeten besteden....
maar hoe zie jij dat voor je? ga je alleen werken op plekken waar de benodigde randapparatuur aanwezig is?

de functies van DeX zijn zeker mooi om te zien, maar het is geen vervanging voor een laptop. een Smartphone met DeX kan op zich zelf niet meer dan een reguliere Smartphone, voor de desktop ervaring zal je altijd nog extra randapparatuur nodig hebben. juist het voordeel van een laptop is dat het een volledige desktop ervaring bied in één mobiel apparaat.

ik vraag je niet om de voordelen van DeX te noemen, ik wil alleen weten hoe het een laptop vervangt.
Ben je zelf student? Want als student zie ik hier echt totaal geen oplossing in. Word is altijd beperkt in dit soort oplossingen, daarnaast werkt het vaak niet lekker met de talloze online e-learning websites en andere meuk die in het onderwijs wordt gebruikt. Daarnaast is het echt extreem onhandig als je wel fysiek college hebt, want elke keer een scherm, toetsenbord en muis meeslepen is onbegonnen werk en laten we eerlijk zijn op je telefoon werken is niet fijn en wordt ook niet gewaardeerd. Als laatste lijkt file management, inclusief het uploaden op meestal niet extreem mobiel vriendelijke websites mij misschien nog wel het grooste struikelblok. De gemiddelde student heeft geen desktop en dus ook niks aan een random monitor in huis.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik Samsung Dex nog nooit gebruikt heb hoor.
Een USB-C hubje kopen waar je al je inputs en outputs aan kunt hangen? Heb ik voor mijn Samsung tablet en kan DeX dan gewoon gebruiken op mijn 4k TV, met deftig toetsenbord en muis. Kost 6 tientjes ofzo.
Als je enkel een 4k-scherm van pakweg 32 inch zoekt voor een vergelijkbare prijs, dan heb je waarschijnlijk een betere aankoop aan de ProLite XUB2395WSU van iiyama.
Dat scherm is een 23" scherm?!
In de grafiekjes komen we Iiyama ProLite XB3288UHSU-B1 Zwart tegen dus dat is wat ze bedoelen lijkt me.
Klopt. Dat was inderdaad een fout in de tekst, dit is inmiddels aangepast. Dank voor het melden!
Dat is een 1440p scherm en geen 4k
Ze bedoelen zeker de Iiyama Prolite XB3270QS-B1.
Dat is een 1440p scherm en geen 4K dus niet vergelijkbaar.
Maar dat is geen 4k scherm. Dus welke ze bedoelen is wellicht de pricewatch: Iiyama ProLite XB3288UHSU-B1 Zwart want dat is het enige Iiyama 32 inch 4k scherm in de pricewatch op het moment.

Ik heb daar een voorganger van en ik ben van mening dat 4k op 32 inch (iets) te kleine lettertjes geeft op de Windows desktop. Op dat moment ga je dus aan de slag met 125% schalen en dan kom je erachter dat niet alles lekker meedoet met het schalen. Sommige zaken worden dan gewoon uitgerekt en onscherp. Ik heb er vooral veel issues mee met de Citrix desktop van mijn werk. Dus dan maar alles op 100% schalen en turen naar de kleine lettertjes. Klein is daarin dan beter dan onscherp.
Mijn fout..

Voor 2160p @ 100% wil je IMO 40" - 46" hebben.
Voor 32" @ 100% is 1440p een optie.
Als ik nu kosteloos kon wisselen zou ik denk ik voor een 27 of 28 inch 1440p monitor gaan. Dat zou dan ook nog wat beter zijn om op "ultra" te gamen met mijn 2080 Super. Een 40 inch op het bureau wordt wel een beetje erg groot. De 32 inch vind ik zelf eigenlijk al iets te veel van het goede.
Nee want die is niet 4k
Ik zie de meerwaarde tov een standaard monitor met een chromecast echt niet. Smart is juist wat ik niet ingebouwd wil hebben ivm upgrades.
Volgens mij zijn dit soort schermen best handig als je naast je computer ook bijvoorbeeld je playstation wilt koppelen aan de monitor. Dan heb je namelijk wel een afstandsbediening.
Gebruiken jullie een referentie monitor om de vergelijking met deze monitor te bepalen?
Tja, ik weet het niet. Ik ben langzaam aan op zoek naar een andere monitor en deze heeft een paar vereisten waaraan mijn volgende monitor moet voldoen, nl. 32 inch en afstandsbediening en betaalbaar. Ik gebruik mijn pc monitor nl.ook voor de ps4. Ik zit op ongeveer 2,5m van mijn monitor af en dan is een net iets groter scherm (heb nu een 27" lg scherm) en snel kunnen schakelen (tussen HDMI en diplayport input) heel erg handig, en wat dat betreft voldoet deze monitor. Anderzijds wil ik ook graag op de toekomst zijn voorbereid (hdmi 2.1bv voor een toekomstige ps5). Ik mis ook free sync op deze monitor hetgeen best een gemiste kans is, dus, tja ik weet het niet. Anderzijds, wat is wel een goede, betaalbare, monitor met ab?
Ik mis ook free sync op deze monitor hetgeen best een gemiste kans is,
Volgens mij werkt Freesync niet (goed) op 60Hz schermen.
en snel kunnen schakelen (tussen HDMI en diplayport input)
Wil je echt een ab alleen om 'snel' te kunnen schakelen tussen bronnen?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 31 maart 2021 08:59]

FreeSync op 60Hz is dan tussen de 40 en 60Hz. Op 4K zeker een goede toevoeging om met minder dan een RTX 3090 toch 4K (meestal) 60FPS te kunnen gamen.

Op mijn Asus CG32UQ Zwart in 4K Cyberpunk 2077 spelen schomelt ie tussen de 52 en 60 FPS op een 3080. Zonder tearing/hitching is dan toch fijner.
Yup. Ik kom net niet bij mijn monitor als ik op bed lig/zit en met mijn ps wil spelen. En omdat ik ook iedere keer door een omslachtig menu heen moet, als ik wil schakelen tussen dp en hdmi. Dat is best vervelend. Dat zou iets gebruikersvriendelijker kunnen. Aparte knoppen voor het direct selecteren van een HDMI ingang of de displayport of een (simpele) ab. Ik zou mijn ps ook op de tv aan kunnen sluiten maar dan moet ik mijn hoofd een kwartslag draaien wat best vermoeiend is. (Hoezo lui ;-) )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee