Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy A53 en A33 Review

Complete middenklassers met te hoge prijs

27-05-2022 • 06:00

139

Singlepage-opmaak

Software

De Samsung Galaxy A33 en A53 draaien uiteraard Android 12 met daar overheen OneUI 4.1. Samsung heeft een enorm goede updatebelofte, zeker gelet op het bedrag dat je voor deze toestellen betaalt. Je kunt de komende jaren vier OS-upgrades verwachten en liefst vijf jaar beveiligingsupdates, die de eerste tijd maandelijks verschijnen. Dat is zelfs nog beter dan bij de A52-reeks, die drie upgrades en vier jaar updates kreeg vanaf de release, en veel beter dan bij de meeste andere fabrikanten, waar twee upgrades en drie jaar updates min of meer de standaard is geworden. Mocht je toch liever eigen software installeren, dan kun je de bootloader eventueel ontgrendelen, al is het overzicht van custom roms op XDA nog maagdelijk leeg. Het zal even duren voordat de ontwikkeling op gang komt, waarbij de overstap van een Snapdragon- naar Exynos-soc misschien niet zal helpen.

Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1Samsung Galaxy A53 - OneUI 4.1

OneUI 4.1 op de Samsung Galaxy A53

OneUI 4.1 ziet er net als eerdere versies van Samsungs skin heel anders uit dan Android zonder grote aanpassingen, zoals dat bijvoorbeeld wordt geleverd op de toestellen van Google en (in dit prijssegment) Motorola en Nokia. We vinden het design overzichtelijker dan dat van sommige andere skins, die soms overlopen van features, her en der nadrukkelijk zijn geïnspireerd op iOS en minder netjes zijn vertaald. Daarbij ziet OneUI 4 er ook al een aantal jaar ongeveer hetzelfde uit, zodat je vast snel je weg zult vinden als je eerder al een Samsung-toestel had. De A53 en A33 hebben een aantal van dezelfde eigenaardigheidjes als de duurdere toestellen, omdat de software er hetzelfde uitziet en grotendeels dezelfde functionaliteit bevat. Een concreet voorbeeld is het gebruik van de powerknop, al dan niet in combinatie met een andere knop. In plaats van een menu voor uitschakelen of herstarten, verschijnt bij Samsung-toestellen Bixby. Mocht je Samsungs Engels sprekende assistent om de een of andere reden heel erg kunnen waarderen, weet dan dat de A33 een van de goedkoopste opties is om die functie te krijgen, want de A23 heeft hem niet. Bixby-haters kunnen de werking van de knoppen ook op de A33 en A53 aanpassen, om hem te verbergen.

OneUI biedt ook weer veel mogelijkheden om de verdere interface naar je hand te zetten. Nieuw en overgenomen van Android 12 is de mogelijkheid om de interfacekleuren automatisch aan te laten passen aan je achtergrondafbeelding. Heb je bijvoorbeeld een blauwe wallpaper, dan is de lichtgrijze achtergrond van het instellingenmenu 'stiekem' een klein beetje blauw. Andere fabrikanten die Android een totale make-over geven, bijvoorbeeld OnePlus en Xiaomi, halen deze leuke functie er bij hun versie van Android 12 vaak weer uit.

Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4

Pas je het kleurenschema aan (hier getoond op de Galaxy S22+) dan zie je dat overal in de interface: van het homescreen tot het notificatiecentrum en de meegeleverde Samsung-apps

Ten opzichte van de interface op de Pixel 6-toestellen, die hetzelfde trucje ondersteunen, ziet het Samsung-kleurenschema er over het algemeen wel een stuk drukker uit, naar ons idee. Dat kan ook komen doordat Samsung standaard zoveel extra apps op zijn toestellen voorinstalleert, wat een nogal bonte collectie iconen oplevert. Die kun je met een toggle overigens wel allemaal dezelfde kleur geven, maar daardoor kun je je apps weer niet goed uit elkaar houden. Alleen de Galaxy A53 ondersteunt ook de handige always-on-display-functie, waarbij op een uitgeschakeld scherm een klok en notificatieoverzicht worden weergeven.

Onderdeel van Android 12 is ook het privacy-dashboard waarin je je appmachtigingen beter kunt beheren en kunt instellen en controleren welke apps allemaal gebruikmaken van je camera, microfoon of locatie. Ook kan er worden aangegeven welke apps bij de inhoud van je klembord kunnen komen. De functie waarschuwt ook als een app deze inhoud probeert uit te lezen, door middel van een klein gekleurd bolletje in de notificatiebalk.

Op de Galaxy A53 en A33 staan de nodige extra apps van Samsung naast de verplichte standaard Google-apps. Naast de Play Store is er de Galaxy Store, naast de Google Assistant is er Bixby en naast Berichten is er Samsung Berichten. Voor de rest zijn enkele standaard-apps vervangen door Samsungs eigen versies, zoals de telefoon-app, Galerij, Klok, Contacten en de browser. Daarnaast zijn er nog enkele andere Samsung-apps die niet ter vervanging dienen voor een standaard-app of -handeling. Wie alle vormen van meegeleverde extra's als bloatware ziet, zal met de A53 en A33 niet tevreden zijn. Aan de andere kant zijn de meeste apps niet compleet nutteloos en bovendien kan er veel van worden verwijderd.

Een mogelijkheid die de A53 en A33, net zoals andere toestellen uit de A-serie, traditioneel niet bieden, is de Samsung Dex-desktopinterface. Bij telefoons zoals de Galaxy S22 Ultra verschijnt een soort bureaublad als je je telefoon draadloos of bekabeld aansluit op een groter scherm, met apps die in vensters worden getoond. De A53 en A33 doen dit dus niet, maar OneUI 4 heeft op deze toestellen wel dezelfde functies om samen te werken met Windows-pc's die de duurdere toestellen ook hebben.