€ 279,- bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy A33 128GB opslag Zwart Review

30 december 2022, laatste update op 26 februari 2023, 1.402 views Rapporteer

Aardig toestel maar Samsung is in zes jaar tijd weinig opgeschoten met de A series. Het toestel blinkt eigenlijk in geen enkele feature echt uit, naar mijn mening had er meer in gezeten. In de eerdere generaties A series had je nog echt stappen omhoog.

Pluspunten

• Software updates zijn lang beloofd maar of ze ook komen?
  • Double tap to wake
  • Twee speakers
  • MicroSD kaartslot alhoewel gedeeld met de tweede sim
  • Weinig warmte ontwikkeling

Minpunten

• Nauwelijks sneller dan mijn zes jaar oude A3 2017
  • Camera kwaliteit is na inzoomen niet heel best
  • Snelheid van de telefoon valt tegen
  • 90Hz voegt naar mijn mening niks toe
  • Geen headphone jack en geen AV1 decodering
  • Accuduur is niet heel goed (SOT minder dan8u)
  • Paar bloatware apps en nog meer analytics
  • Erg groot toestel

3 van 5 sterren (Voldoende)
Na een jaar of zes begon mijn Samsung A3 2017 een aantal kuren te vertonen. De accu was gedaald tot 60 procent en door de groeiende javascript troep die men tegenwoordig in apps bouwt is het toestel trager geworden. Veel apps kunnen tegenwoordig niet meer naar de microSD kaart verplaatst worden (ook niet via developer settings) aangezien ze dan niet meer opstarten. De 16 gigabyte intern geheugen van dat toestel was dus aan de krappe kant geworden. Qua RAM geheugen had ik voor mijn gevoel niet heel veel problemen. Toch werd het tijd om te investeren in een ander toestel, omdat ze helaas steeds groter worden (de A34 wordt zelfs 6.5 inch in 2023).
Na nog even een blik geworpen te hebben op de Xperia 10 iV en de Pixel 6a uiteindeiljk de Samsung afgerekend bij Belsimpel. Het betreft een Europees toestel met de EUX CSC en voorzien van Android 12 uit de doos.

Samsung zegt zelf dat tot zeker eind 2025 updates gegarandeerd zijn, dat is dus 2 jaar en een beetje sinds de datum van aankoop en geen vijf jaar zoals Tweakers zegt in haar review. Wat het ook is, meestal haalt Samsung deze beloften niet, op wat kritieke patches na (een Samsung S6 die ik heb liggen heeft als flaghship model wel nog een patch gekregen voor de GPS in 2022), maar de A series komen er mager af met slechts 3 jaar patches en 2 OS upgrades. Dus ik moet het bij de A33 nog maar zien hoeveel er gaat komen.

Na het opstarten van de A33 krijg je niet alleen het instellen van Google en Samsung accounts maar ook een hele berg nieuwe Samsung analytics te zien die in allerlei menu's verstopt zitten en standaard aan staan. Het lijkt wel alsof het steeds meer wordt, waarmee men zogenaamd aanbiedingen kan doen, de prestaties kan verbeteren en vooral je meer reclame kan voorschotelen. Ik heb alles uitgezet.

Even getest en de 60 en 90 hz modus verschillen heel weinig en die laatste eet wel meer batterij. Je zou zeggen de batterij is dubbel zo groot dan di van de A3 2017 (2350 mAh) en nu 5000 mAh maar door het veel grotere scherm en de processor en het extra geheugen en de 5G chip vreet het e.e.a. best wat meer stroom.

5G connectiviteit heb ik nog niet uitgetest maar dat komt nog. Een andere reden waarom ik de Samsung gekozen heb is vanwege voWiFi. In veel situaties gebruik ik dat wanneer het mobiele 4G bereik behoorlijk beroerd is binnenshuis.

De leveingsomvang is erg karig, maar wel milieuvriendelijk. Geen lader en geen verloopje om oortjes aan te sluiten. Samsung klopt je dus maximaal geld uit je zakken als je dit toestel koopt. Ik heb verder wel teardown video's gekeken hoe dit toestel open te maken is, zodat in de toekomst e.e.a. gerepareerd kan worden. Andere toestellen waarbij flatcables onder de batterij doorlopen of waar het scherm erg sterk aan het frame gelijmd is vallen sowieso af. Deze Samsung lijkt het goed voor elkaar te hebben, al is het natuurlijk geen Fairphone qua repairability.

Nieuwe functies zijn dat je geluid van diverse apps kunt routeren naar andere apparaten zoals bluetooth, terwijl je over de speakers naar andere apps luistert. Helaas mis het toestel een FM radio en is de nachtmodus in vele apps lang niet goed verwerkt, waardoor je zwarte letters op zwarte AMOLED achtergrond krijgt.

Het toestel is lang, en groot. In slechts een paar apps is de mogelijkheid om het beeldformaat optimaal te benutten, vaak krijg je zwarte balken links en rechts.

Toen ik het toestel voor het eerst opstartte had het Android 12 en security patch juni 2022. Een onmiddelijke update naar Android 13 met OneUI 5 staat klaar, maar ik wil eerst nog even lezen hoe en wat. Dat komt nog.

Jammer is dat Samsung de optie uit de firmware gesloopt heeft die laat zien wat de batterijstatus is van diverse bluetooth apparaten. Ook 3rd party apps ondersteunen dit daarom niet.

Er zijn een aantal apps niet voorgeinstalleerd, zoals de calculator, die je handmatig kunt downloaden. Daarbij blijft de Galaxy Store een puinhoop. Soms moet je wel inloggen om iets te downloaden en soms niet. Er komt veel bloatware voorbij in die store maar helaas moet je hem op je toestel houden om de ingebouwde apps te updaten. Tenzij je ze allemaal zou vervangen door andere apps.

Het toestel rooten ben ik niet van plan omdat ik dan ook de Widevine L1 certificering verlies om Netflix in hoge kwaliteit te kijken.

Bij mijn vorige A3 2017 heb ik heel lang de folie op de achterkant laten zitten ter bescherming. Dat gaat je bij de A33 niet lukken. Deze heeft een wikkel om het toestel zitten als het uit de doos komt. Met die plastic wikkel erom is het toestel niet handig te gebruiken.

Review wordt misschien nog aangevuld

Heb jij ook een Samsung Galaxy A33 128GB opslag Zwart?

Ik heb hier de A33 en de A3 2017 naast me liggen en ik kan me niet vinden in alles wat jij zegt. Snelheidsverschil tussen de 2 is als dag en nacht.

Bij mijn bij Belsimpel gekochte A33 zat er keurig een oplaadsnoer in de doos.
Werkt hier allebei prima, zowel in het overzicht van aangesloten bluetooth apparaten als in 3rd party apps. Misschien toch maar even alle softwareupdates installeren?
Dan mag jij mij alle screenshots laten zien, want ik zie het niet. De review is naar eer en geweten geschreven en verifieerbaar.

Ik heb alle software updates geïnstalleerd en draai op firmware A336BXXS4BWA1 met softwarepatch 1-1-2023

De rest van de review is aangepast.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 27 juli 2024 03:40]

Nou is het zo dat de Sony app vrij specifieke API's gebruikt. Wellicht is mijn koptelefoon te oud. Heeft zeker geen aptX.
Ik heb alleen Sony bluetoothapparaten bij de hand.

Edit: Skullcandy BT oortjes gevonden, daar werkt de batterijstatus ook.

[Reactie gewijzigd door Ares408 op 27 juli 2024 03:40]