Het energiegebruik van oledtelevisies hangt sterk af van de content die op het scherm wordt getoond, omdat alle pixels zelf oplichten. Een scene met een donkere sterrenhemel levert zo een veel lager energiegebruik op dan wintersportbeelden van een witte skipiste. Wij testen het energiegebruik van televisies bij weergave van een zwart-witschaakbordpatroon.
Afgesteld op een gemiddelde helderheid van 120cd/m², een helderheid die bij weinig licht nog een goed beeld oplevert, laten de C2 en G2 een vrijwel identiek verbruik van ongeveer 95W noteren. Dat is aanzienlijk minder dan wat de C1 en G1 van vorig jaar nodig hadden voor diezelfde helderheid, bij die schermen maten we ongeveer 155W.
Bij daglicht is meer helderheid nodig en gaat het verbruik uiteraard omhoog. Afgesteld op 250cd/m² loopt het verbruik op tot 154W in het geval van de 65"-C2, terwijl de G2 160W nodig heeft. Dit is voor beide modellen weer minder dan wat hun voorgangers nodig hadden. Als we het verbruik vergelijken met andere high-end televisies, dan zien we dat de C2 en G2 zuiniger zijn dan andere 65"-oledtelevisies die we de afgelopen periode getest hebben, maar dat high-end lcd-televisies efficiënter met energie omgaan. Beide televisies zijn voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee de helderheid automatisch aan het omgevingslicht kan worden aangepast. Zo heb je onder alle omstandigheden een mooi beeld zonder dat de tv onnodig veel energie gebruikt.
Geluid LG C2
Het geluidssysteem van de C2 is grotendeels onveranderd ten opzichte van de C1. Het opgegeven totaalvermogen bedraagt nog altijd 40W en er is gebruikgemaakt van een tweewegluidsprekersysteem. De luidsprekers zijn aan de onderkant in de behuizing gemonteerd en stralen het geluid naar beneden uit. Anders dan bij voorgaande modellen zorgt de smallere voet van de C2 er nu niet meer voor dat deze het geluid schuin naar voren weerkaats, wat zorgt voor een iets minder fraai stereobeeld.
Helaas heeft LG een aantal jaar geleden besloten om licentiekosten te besparen en de ondersteuning voor DTS-geluid komen te laten vervallen. Samsung en Panasonic waren al eerder gestopt met DTS-geluid. Wie vooral naar video-on-demanddiensten kijkt, heeft hier geen last van, maar als je graag films in hoge kwaliteit vanaf schijfjes of bestanden afspeelt, kun je hier wel tegenaan lopen. Dan ben je dus verplicht om een extern audiosysteem met DTS-ondersteuning te gebruiken.
LG heeft ook dit jaar weer verbeteringen doorgevoerd aan zijn digitale audioverwerking en 'AI Sound Pro' belooft dit jaar virtuele upmixing naar 7.1.2-surround. Hoe dat precies moet werken met in totaal twee luidsprekers is ons niet helemaal duidelijk geworden en tijdens onze luistersessies gaven we over het algemeen de voorkeur aan de neutrale geluidsinstelling zonder virtueel surroundsausje. Voor een platte tv is de geluidskwaliteit van de C2 onder de streep in orde, maar niet spectaculair. Het stereobeeld is zoals gezegd iets minder dan bij zijn voorganger en van een diepe bas is geen sprake. Als je geluid wil dat wat kwaliteit betreft aansluit bij het beeld, dan ben je aangewezen op het gebruik van een goede soundbar of een receiver met losse luidsprekers.
Geluid LG G2
Doordat de G1 erg plat is, passen er natuurlijk geen grote luidsprekers in. Dat maakt het lastig om een audiosysteem te ontwikkelen dat goed klinkt. Vorig jaar liet LG met de G1 zien dat het daar toch goed in slaagde. Zeker op niet al te hoog volume was het geluid prima en klonk de platte G1 een flink stuk beter dan je zou verwachten. Het goede nieuws is dat LG er met de nieuwe G2 in geslaagd is weer geluid te produceren dat beter klinkt dan we zouden verwachten. We hebben de G1 en G2 niet naast elkaar kunnen beluisteren, maar in vergelijking met de C2 die we wel tegelijkertijd hebben getest, doet de G2 eigenlijk niet onder.