Van alle componenten die in je pc zitten, zou de videokaart zomaar het onderdeel kunnen zijn dat onder belasting de meeste energie gebruikt. Vooral de luxere en snellere modellen verlangen meer vermogen en de komende generatie lijkt daar nog een flinke schep bovenop te doen. Duur zijn ze al, maar je mag daarnaast ook een hogere energierekening verwachten als je regelmatig aan het gamen bent met een dergelijke kaart. Met de huidige energieprijzen tikt dat helemaal aan, wat reden genoeg was om eens in het stroomverbruik van de videokaart te duiken.
Tijdens het gamen wordt de videokaart doorgaans flink belast. Hier is dus winst te behalen door zelf wat instellingen aan te passen, zoals wij voor dit artikel hebben gedaan met de GeForce RTX 3080 en Radeon RX 6800 XT. Met de power limit als makkelijkste optie (mits hij uiteraard beschikbaar is) bleek de RTX 3080 in een handomdraai een stuk zuiniger te maken. Een 65 watt lager verbruik met de power limit op 80 procent had een prestatieafname van slechts 5,5 procent tot gevolg.
Met het verder finetunen van de powerlimit en de kloksnelheden kregen we de RTX 3080 uiteindelijk 30 procent zuiniger zonder meer dan vijf procent in te leveren op prestaties. Dat is een 90 watt lager verbruik, wat je niet alleen in je portemonnee voelt maar ook scheelt in geluid en temperatuur. Minder warmte betekent een stillere koeler en een koelere kamer, en bovendien is het duurzamer.
Bij de RX 6800 XT konden we het stroomverbruik ook reduceren door de spanning op de gpu te verlagen. Opnieuw hielden we maximaal vijf procent prestatieverlies aan als uitgangspunt. Op onze Radeon viel 20 tot 25 procent te besparen, wat een afname van 60 tot 77 watt betekent en geld scheelt als je veel speelt. Met een kilowattuurprijs van 60 cent en gemiddeld 20 uur gamen per week kost 60 watt extra tijdens het spelen op jaarbasis al 37 euro. De besparing op de RTX 3080 zou in dat scenario zelfs 56 euro bedragen.
De besparing op het stroomverbruik tijdens gaming is al snel de moeite waard, al zullen de besparingen op minder high-end videokaarten doorgaans kleiner zijn. De maximaal haalbare resultaten zullen sowieso per exemplaar verschillen. Daarnaast valt ook in idle winst te behalen, zeker als de pc hele werkdagen - of zelfs continu - aan staat. Een gamingmonitor is leuk om op te spelen, maar wanneer de hoge refreshrate van zo'n scherm voorkomt dat je videokaart bij licht desktopgebruik zijn kloksnelheden kan terugschroeven, heb je op de achtergrond een hoger verbruik dan je wellicht doorhebt. Het zijn misschien kleine verschillen van een tiental watt, maar wie overtuigd is dat alle beetjes helpen, zal de grotere optelsom al snel voor zich zien.