Review door de redactie

Door Jelle Stuip - Redacteur 1 april 2024

ASUS ZenBook Duo - Nooit meer zonder dualscreen

De ZenBook Duo is de beste laptop met twee schermen die je op dit moment kunt kopen. Dankzij de ingebouwde kickstand kun je hem makkelijk rechtop zetten, terwijl het toetsenbordje ervoor zorgt dat je makkelijk kunt wisselen tussen werken op een of twee schermen. De twee oledschermen zijn netjes gekalibreerd en bieden een mooi scherp beeld dankzij de resolutie van 2880x1800 pixels. De Ultra 9-processor is vlot, gezien de compacte behuizing met twee schermen. Een minpunt is dat het scharnier wat slap is, waardoor het scherm kan wiebelen. Het tweede scherm heeft ook tot gevolg dat het geheel wat zwaarder is dan de gemiddelde 14"-laptop. Lees verder »

Lees de uitgebreide review en reacties

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikersscore 4,2 4 van 5 sterren
5 van 5 sterren
4 van 5 sterren
3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
Er zijn nog geen productreviews van deze uitvoering, bekijk hieronder de reviews van de andere uitvoeringen.
Testpanel +2

Een laptop met twee schermen, wat hem uniek maakt. Voor zakelijk gebruik dan ook uitermate geschikt en de dubbele schermen hebben daadwerkelijk nut. Helaas is de laptop wat aan de dure kant en laten ook de grafische prestaties nog van zich af weten. Samen met de luide koeling maakt dit het moeilijk om de laptop aan te raden voor de prijs van €2100.

Pluspunten

• Dubbele schermen
  • Robuuste bouw
  • Erg goede CPU-prestaties
  • Prettig afneembaar toetsenbord
  • Inbegrepen accessoires

Minpunten

• Geluidsproductie
  • Prijs
  • GPU-prestaties

3 van 5 sterren (Voldoende)

Deze laptop is voor mij een evolutie op laptop gebied. Het extra scherm bied voor mij enorm veel meerwaarde en doordat je de laptop verticaal kan zetten is deze laptop ideaal voor bijv. coders of editors. De schermen zien er fantastisch uit en als als je film liefhebber bent is het helemaal geweldig met HDR, Dolby Atmos en Vision. Goede batterijduur, compact en comfortabel in gebruik. Voor gaming zou ik hem niet aanraden, maar voor de rest is het echt een prachtig apparaat.

Pluspunten

• Prachtige OLED schermen
  • Kickstand
  • Batterijduur
  • Toetsenbord en touchpad
  • Heel stil qua koeling
  • Had ik de schermen al genoemd?

Minpunten

• GPU onder de maat
  • Scharnieren zijn wat zwak
  • USB-C poorten aan 1 kant
  • Webcam signalering of deze aan staat.
  • Niet geschikt voor gaming
  • Bloatware
  • Geen bas in de speakers

2 14" quad HD schermen en een afneembaar toestenbord. Dat is in een notendop de omschrijving van deze ASUS ZenBook Duo UX8406MA-PZ026W.
De hamvraag is natuurlijk of het meerwaarde heeft zo'n tweede scherm op een laptop. Daarop kan ik alleen maar volmondig ja zeggen. Het is daarbij wel een laptop gericht op de "zakelijke" gebruiker, voor gamen is hij niet echt geschikt, en met een prijs van 2100 is hij ook ver van goedkoop.

Pluspunten

• 2 OLED Schermen
  • Kickstand
  • I9 Proccesor
  • USB-C Laden

Minpunten

• Schermen zijn spiegelend
  • Scherm beweegt tijdens typen
  • Keyboard

Ben je iemand die vaak wisselt van werkplek, of je nou reist of gewoon van de bank naar de eettafel, dan is dit een mooie laptop voor jou.

De kracht van de zenbook duo schuilt in de meest opvallende feature – het tweede scherm. Hierdoor kan je de laptop makkelijk meenemen en waar dan ook een functionele werkplek creëren. Je hoeft geen apart toetsenbord, muis, kickstand, of tweede scherm mee te nemen maar de zenbook duo heeft alles al in huis.

Ben je iemand die krachtige applicaties draait en af en toe gamet, dan is de zenbook duo hier minder sterk in is. De zenbook is daarentegen wel een stuk makkelijker te verplaatsen en ik merkte zelf dat ik in plaats van in de studeerkamer te blijven, ik sneller aan de keukentafel of op de bank zat te werken.

Een opvallende verschijning waar je overal mee terecht kan.

Pluspunten

• Overal een werkplek
  • Goede kwaliteit Schermen
  • Kickstand op de laptop

Minpunten

• Fragiele toetsenbord
  • Vertraging touchscreen
  • Lichte ASUS pen

Na een lange aanloop toch overstag gegaan om €2099 voor deze laptop te betalen, gezien het innovatieve design en de goede persreviews. Gepre-ordered via de Asus webshop en 21 mei ontvangen. Helaas kwam de laptop binnen met een niet werkend 2de scherm. Alles geprobeerd om het zelf te fixen, met updates en driver rollbacks, maar het wilde niet baten. Asus shop doet alleen restitutie, geen ruil. Geprobeerd om een review achter te laten, maar gebruikersreviews zijn niet meer mogelijk en worden ook niet meer getoond. Dat geeft me een gevoel dat Asus probeerd de negatieve reacties te onderdrukken, wees dus gewaarschuwd. Voor wat ik wel heb kunnen testen is de laptop in zijn normale 1 scherm modus en degelijke machine.

Pluspunten

• Innovatief Design
  • Compleet pakket met pen, sleeve en rugtas
  • Goede Specs

Minpunten

• Slechte service, chat helpdesk onbereikbaar
  • Dead on Arrival, 2de scherm functioneerde niet
  • Alleen restitutie en langzame response Asus shop
  • Iets aan de zware kant

2 van 5 sterren (Slecht)

Na een hobbelige start met uitloting en vervolgens weer inloting bij het testpanel van het Asus-event, kreeg ik uiteindelijk de kans om de Zenbook Duo te testen. Mijn initiële interesse lag bij dit model, dus ik greep de kans met beide handen aan. Het duurde even maar toen kon ik snel aan de slag.

Mijn eerste indruk is positief. Het apparaat oogt indrukwekkend met zijn dubbele schermopstelling. De bouwkwaliteit is solide en het toetsenbord ligt goed. De OLED-schermen zijn prachtig, maar wel gevoelig voor vingerafdrukken. De installatie verliep soepel, hoewel de software nog wat haperingen vertoonde.

Het geluid en de ergonomie zijn niet perfect, en de prijs is stevig. De laptop lijkt vooral geschikt voor tech-enthousiastelingen en creatieve professionals die de innovatieve functies kunnen waarderen en bereid zijn extra te betalen. Over het algemeen is het een flinke stap vooruit, maar de doelgroep is mij niet altijd even duidelijk.

Pluspunten

• Premium laptop
  • OLED komt echt tot zijn recht
  • Veelzijdig en gebruiksvriendelijk

Minpunten

• Geluid is matig
  • Doelgroep onduidelijk

Testpanel +1

Eindelijk eens ''innovatie'' in laptopland. Een overwegend fijne ervaring tijdens mijn testperiode en veelvuldig gebruik van gemaakt, zowel prive als zakelijk. Ideaal voor multitasking!
Wel enkele minpunten die ik nader zal toelichten.

Pluspunten

• Dubbele schermen
  • Bouwkwaliteit
  • Accessoires
  • Krachtige multitasker

Minpunten

• Geluidsproductie
  • Batterij
  • Geluidskwaliteit speakers

Gekocht om te gebruiken op beurzen voor demonstraties. De 2 schermen bevallen zo goed dat ik besloten heb om na 10 jaar van meerdere Macbooks voor mijn daily driver weer een Windows machine te gebruiken!

Pluspunten

• Perfect voor gebruik op beurzen
  • Voldoende batterijduur
  • eerste vervanger voor Macbook na 10 jaar!

Minpunten

• Iets tragere opstart na slaapstand

20 augustus 2024 Rapporteer

Heb de asus zenbook duo gekocht bij coolblue en op de eerste dag van verkoop opgehaald. Nu 5 maanden later ben ik nog steeds verliefd op de laptop!! Ik gebruik hem nu voor werk en privé.

Pluspunten

• 2 schermen altijd bij je
  • beeldkwaliteit
  • werk geheugen
  • fijn toetsenbord (met lange accu duur)
  • stevige bouwkwaliteit
  • blikvanger
  • weinig vingerafdrukken
  • goede webcam en microfoon (ivm online vergaderingen)

Minpunten

• prijzig

Testpanel +1

Met zijn twee schermen is de Asus Zenbook Duo een echte "eye catcher" ... mits hij opengeklapt is. De Intel Core i9 zorgt voor snelle prestaties en de schermen blinken uit in helderheid. Deze zeer innovatieve, premium laptop biedt uitkomst voor veeleisende gebruikers die niet altijd over een extra monitor beschikken, De laptop heeft ook zijn nadelen, waaronder de omvang en het gewicht dat (slechts beperkt) groter is dan de concurrentie.

Pluspunten

• Dual screen werkt verrassend goed
  • Prachtig scherm, waanzinnig helder
  • Ingebouwde kickstand, erg praktisch
  • Uitneembaar toetsenbord werkt boven verwachting

Minpunten

• Scherm wiebelt een beetje
  • Ergonomie bij "ingeklapt" toetsenbord
  • Schanier is degelijk, maar niet perfect

Testpanel +1

De Asus Zenbook Duo is een innovatieve laptop met twee schermen die de productiviteit verhoogt en een unieke gebruikerservaring biedt.

De heldere schermen zorgen voor een indrukwekkende visuele ervaring, ideaal voor multimedia- en creatieve taken. Echter, bij intensief gebruik kunnen prestatiebeperkingen optreden, zoals vastlopen bij het openen van meerdere tabbladen. Ondanks deze nadelen, is de Asus Zenbook Duo een krachtige upgrade voor wie bereid is te investeren in een geavanceerde en veelzijdige laptop met zeer mooie (touchscreen)schermen.

Pluspunten

• Zeer mooie dubbelen schermen
  • Gebruikersgemak
  • Functionaliteit
  • Software

Minpunten

• prijzig
  • niet geschikt voor zwaar gebruik

Product gekocht

ASUS Zenbook Duo UX8406MA-PZ026W

Ik heb de laptop meteen na introductie gekocht en bijna een maand gebruikt. Het eerste wat opvalt zijn de prachtige schermen. Helaas spiegelen die gigantisch, waardoor je de laptop in de buitenlucht amper kunt gebruiken. Ik wilde daarvoor antireflexie privacy folie bestellen, maar helaas was de accu stuk (los?) voordat ik de kans kreeg die te monteren. Vanaf dat moment werkte de laptop alleen nog met de oplader aangesloten. Asus support kwam alleen met een handleiding om de laptop opnieuw te installeren. Dat gaf geen vertrouwen in een nette oplossing. Bovendien verschenen er reviews online van andere eigenaren die ook allemaal accu problemen hadden. Ik heb de laptop daarom teruggestuurd en mijn geld netjes teruggekregen.Jammer want voor mij was enkel het gewicht echt een nadeel dat niet op te lossen was. Maar de dual screen functie waarbij je ook op beide de stylus kon gebruiken was exact wat ik zocht.

Pluspunten

• Prachtige schermen
  • Dual screen werkt top
  • Beide schermen touch+stylus

Minpunten

• Erg zwaar
  • Niet geschikt voor games
  • Accu snel defect
  • Schermen spiegelen heel erg

3 van 5 sterren (Voldoende)

Heb jij ook een ASUS Zenbook Duo UX8406MA-PZ026W-LU (Qwertz toetsenbord)?