ASUS Zenbook Duo UX8406MA-PZ026W Review

10 april 2024, laatste update op 10 april 2024, 239 views Rapporteer
Testpanel +1

Eindelijk eens ''innovatie'' in laptopland. Een overwegend fijne ervaring tijdens mijn testperiode en veelvuldig gebruik van gemaakt, zowel prive als zakelijk. Ideaal voor multitasking!
Wel enkele minpunten die ik nader zal toelichten.

Pluspunten

• Dubbele schermen
  • Bouwkwaliteit
  • Accessoires
  • Krachtige multitasker

Minpunten

• Geluidsproductie
  • Batterij
  • Geluidskwaliteit speakers

Inleiding
Het begon met een leuk bericht van Tweakers.net dat ik tot één van de gelukkigen behoorde en was uitgekozen om deel uit te gaan uitmaken van het tespanel. Overigens voor mij de eerste keer dat ik een dergelijke uitgebreid review maak. Deze review staat dus in het teken van de ASUS Zenbook DUO.

Daarbij is het goed om te weten dat ik de laptop twee weken in bruikleen heb gehad en deze review heb gemaakt puur op basis van mijn persoonlijke bevindingen en ik alle ruimte heb gekregen om een eerlijke review te maken.

Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit verschillende opdrachten voor verschillende opdrachtgevers. Deze werkzaamheden variëren van (functioneel) applicatiebeheer tot projectmanagement. De laptop heb ik naast privé gebruik ook dagelijks ingezet om mij in mijn werkzaamheden te ondersteunen.

Ik probeer mijn bevindingen zo goed en volledig mogelijk met je te delen. Mocht je nog vragen hebben, stel deze gerust via de comments.

Beeldkwaliteit
Twee mooie 120hz OLED schermen. (HDR) Content spat van de twee schermen af. Zowel de beeldkwaliteit als helderheid zijn erg goed (tot 650 nits) in HDR content. Voor mijn dagelijkse werkzaamheden dus meer dan prima. De twee schermen reflecteren wel enigszins, maar niet hinderlijk.

Mobiliteit en accuduur
De laptop is een stuk dikker dan een standaard laptop. Het voelt wat ''ouderwets'' aan, maar dat is ook logisch te verklaren ivm de twee schermen. De laptop is in totaal 1,7 kg en heeft een hoogte van bijna 2 cm. Verder voelt de behuizing solide en kwalitatief goed aan mede vanwege de aluminium behuizing.

De accuduur vond ik toch ietwat tegenvallen. De accuduur van zowel de laptop als het afneembare toetsenbord vind ik geen krachtpatsers.
Het toetsenbord gaat ongeveer 9 uur draadloos mee en de laptop bij gebruik van twee schermen een krappe 5 uur. Het toetsenbord is overigens wel weer in 60 min volledig opgeladen. Toetsenbord voelt kwalitatief goed aan en is erg fijn in gebruik.

Ik heb tijdens een Teams meeting van 30 minuten gekeken wat de impact is op een volledig opgeladen batterij. Ik had na de meeting nog 72% over. Helderheid was ingesteld op 50% en schermverversing op 60hz. Een volledige werkdag met twee schermen zonder stroom in de buurt is geen optie.

Nu kan je je natuurlijk afvragen hoe vaak het voorkomt dat je ergens zit zonder stopcontact. In mijn geval vrijwel nooit. Maar het is iets om rekening mee te houden. Ik denk dat het altijd wel verstandig is om twee oplaadkabels en laders mee te nemen voor zowel het toetsenbord en de laptop in een situatie dat je continu twee schermen wilt blijven gebruiken. Gebruik je de laptop alleen met één scherm dan wordt het toetsenbord via laptop opgeladen. Het toetsenbord klik je als het ware op het tweede scherm.

Prestaties, warmte- en geluidsproductie
De prestaties zijn top! Dat mag je natuurlijk ook verwachten voor deze specs en prijs. Een Intel Core Ultra 9 185H processor met 32GB Dual-Channel aan boord heb ik geen enkele hapering of andere issues ervaren. Doet wat het moet doen en lekker snel. Zo komt het in mijn dagelijkse werkzaamheden altijd wel voor dat ik behoorlijk veel applicaties open heb staan. Denk aan Teams, +/- 20 Google Chrome tabbladen, verschillende applicaties voor mijn werk en laptop blijft snel.
Wat mij wel opviel was dat de laptop vrij snel warm wordt. Ik had via het Asus control panel tav fan control de stille stand geslecteerd en toch sloeg de fan al vrij snel aan. Dit overigens zonder dat ik andere applicaties op de achtergrond had openstaan. Eigenlijk heb ik de laptop vrijwel nooit compleet stil gehoord. Niet hinderlijk, maar wel aanwezig.

Prijs
Ja, het is veel geld, maar als ik kijk wat je ervoor terugkrijgt dan vind ik het een goede prijs kwaliteit verhouding.
- Twee OLED 3k 120hz schermen
- Veel accessoires zoals een stylus, rugzak en sleeve

Een erg fijne laptop waarbij ik het tweede scherm nu nog steeds mis. Gezien het feit dat ik vaak switch tussen de verschillende applicaties voor mijn werk is deze oplossing van ASUS echt een uitkomst. Daarnaast ook veel leuke reacties mogen ontvangen van collega's. Het is nu alleen geduldig afwachten op de voorraad in de Nederlandse (web)stores.

Heb jij ook een ASUS Zenbook Duo UX8406MA-PZ026W?