ASUS ZENBOOK REVIEW
- De laptop zelf – ASUS ZENBOOK DUO
- Conclusie
Inleiding
Een
gelikte commercial op het youtube-kanaal van ASUS en ik was gelijk overtuigd, ik wil een Zenbook Duo!
Maar toen het eerste enthousiasme was gezakt en ik nog een keer nadacht, vroeg ik mij eigenlijk af of ik het wel nodig zou hebben. Ik ben een midden dertiger met een eigen onderneming en daar heb ik al een laptop voor (Lenovo Legion Slim 5). Buiten een spelletje of wat emails en webbrowsing gebruik ik mijn laptop maar weinig privé. Ik wist nog niet wat de prijs en specificaties waren maar ik vroeg me wel gelijk af of dit eigenlijk wel wat voor mij was?
Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om de laptop via Tweakers.net te testen was dat een uitgelezen mogelijkheid om de belangrijkste vragen te kunnen beantwoorden; Is het tweede scherm een feature of een gimmick? Voor wie is deze laptop nou echt van toegevoegde waarde? En is dit voor mij het geval?
Onderdeel van het reviewen was de ASUS launch party in Amsterdam. Hier werd een presentatie gegeven over de markt en een aantal nieuwe producten. De Zenbook Duo werd uitvoerig besproken met als positionering de hogere consumentenmarkt met een product met twee hoogwaardige Oled schermen. Onder het genot van een hapje en een drankje konden we de country manager en technisch pr-man nog een aantal vragen stellen over de producten. Ik heb hierbij duidelijkheid gekregen over de prijs: 2099 EUR. De verschillende varianten – weinig varianten om de keuze makkelijker te maken. De doelgroep – consumenten mainstream. En antwoord op de vraag waarom iemand voor deze laptop zou kiezen in plaats van een conventionele (1-scherms) laptop – meer ruimte voor meer applicaties, gebruik van asus pen, en het niet hoeven kopen van een externe monitor – leken voor mij wat voor de hand liggende inkoppertjes. Al met al een gezellige avond met ook kans om de hele ASUS line up qua laptops te testen. Bij de uitgang kregen we nog een goodie-bag (met muis, keycord, post-its en nog wat ander ASUS-branded spullen).
De review periode
Inmiddels zijn we een paar weken later en kan de echte reviewperiode beginnen. We kregen de laptop opgestuurd met een aantal accessoires waarna we dit twee weken konden testen alvorens dit te moeten retourneren.
Het pakket + accessoires
Onderdeel van het pakket waren:
- Een ASUS laptoprugzak.
- Een laptopsleeve.
- Asus Smart Pen met extra puntjes.
- Oplaadkabeltje voor de pen.
- Oplader voor de laptop.
Over de accessoires zal ik kort zijn, ik weet immers niet of deze altijd bijgeleverd worden en dat ze onderdeel zijn het standaardpakket of dat ze normaliter bijgekocht moeten worden. De laptoprugzak voelt prima maar mist wat zakjes in het hoofdvak waar bijvoorbeeld de oplader of een notitieboek/tablet in kwijt kan. Ook is de bescherming aan de voorkant wat miniem waardoor je zeker niet wilt dat daar iets op valt als de laptop in de tas zit.
De sleeve zou daar wat extra bescherming voor kunnen bieden maar is ook vrij dun. Ik dacht eerst dat de sleeve puur voor het keyboard was als die niet op de laptop zat maar de gehele laptop past er in en er is ruimte voor de ASUS pen. Dus misschien is het daar wel voor.
De ASUS pen ga ik in de review over de laptop nog wat verder op in maar de eerste indruk voelt hij aan de lichte kant. Hij zou best verzwaard mogen worden om een wat realistischer gevoel te geven. Maar later dus meer hierover.
De oplader is klein en licht en de kabel is ongeveer 2 meter. 65 watt en dat lijkt me voldoende voor dit type laptop. Het is in ieder geval een stuk lichter dan de 230w adapter van mijn lenovo legion slim 5. Maar die moet dan ook een RTX 4070 aan het draaien houden.
De laptop zelf – ASUS ZENBOOK DUO
Dan nu over naar het hoofdgerecht van deze review, de laptop zelf.
Ik heb de 14 inch variant (model UX8406M) en vergelijk dit direct met mijn huidige laptop – Lenovo Legion 5 Slim.
De eerste indrukken
De specificaties kan je
hier vinden. Ik wil me vooral richten op de belangrijkste features en het gebruik.
De eerste indrukken is dat het een vrij dikke laptop is met een stevige bouw. Hij is vrij dik maar dat is op zich begrijpelijk voor twee schermen met een keyboard ertussen. De onderkant is gemaakt van aluminium en de bovenkant van plastic. De vormgeving is strak met aan de zijkant een audio jack + HDMI-poort en aan de andere zijkant 3 USB-C poorten (waarvan 1 voor opladen van het toetsenbord) en een USB5 poort. Hier zit ook het knopje voor bluetooth voor het toetsenbord. De zenbook weegt een stuk minder dan mijn lenovo legion 5 slim (1,7 kg vs. 2,2 kg) en dat is te merken als je ermee rondsjouwt. Maar dit is dan ook een laptop die je echt gebruikt om makkelijk op te pakken en mee te nemen.
Op de achterkant is een aluminium klepje bevestigd dat als een kickstand dient op het moment dat je de laptop omhoog zet. Dit is een slimme toevoeging voor het gebruik van de laptop (lees verderop verder) maar maakt de laptop er niet dunner op. Je kan het klepje ook niet verwijderen wat wel jammer is als je het niet gebruikt. Aan de andere kant hoef je ook geen externe kickstand mee te nemen onderweg.
Het afneembare toetsenbord is dun en voelt vrij fragiel aan. Als het toetsenbord op de laptop zit voelt het echt als onderdeel van de laptop en zou je zo niet zeggen dat het makkelijk te verwijderen zou zijn. Maar als je het toetsenbord eraf pakt voel je wel dat het licht is en er zit helaas geen verhoging aan de achterkant zodat alle toetsen ‘plat’ liggen.
Die belangrijkste feature is natuurlijk het dubbele scherm. Twee OLED schermen van echt goede kwaliteit en helderheid met zeer mooie kleuren. Je ziet gelijk dat dat dit twee hoogwaardige schermen zijn. Heb je ooit twee 4K Filmpjes op twee schermen naast elkaar gezet? Wauw!
Allebei de schermen zijn volgens ASUS gelijk in specificatie en dat is zeker te zien. Soms lijkt het bovenste scherm iets feller te zijn maar of het echt zo is durf ik niet te zeggen. De schermen zijn ook touchscreen en dat werkt goed maar met een lichte vertraging. Het is in ieder geval fijn om te gebruiken op het moment dat je een scherm wil verplaatsen van het bovenste scherm naar het onderste scherm en vice versa.
Ook heeft ASUS een aantal gestures in de software ingebouwd waarmee je bijvoorbeeld een virtueel toetsenbord kan oproepen en snel schermen kan wisselen. Ik moest ze opzoeken en ze waren niet heel intuitief. Maar het werkte wel snel en na een tijdje had ik er een aantal al uit mijn hoofd geleerd.
Maar door al dat gewrijf over het tweede scherm zie je ook dat een nadeel de vingerafdrukken zijn. Je ziet na een paar dagen gebruik al afdrukken en vegen, zeker als je vingers wat vettiger zijn. Door het heldere beeld is het niet direct storend maar ik pakte al gauw een schermdoekje om even te zorgen voor een net en strak scherm.
Het geluid van de laptop was goed maar imponeerde niet. Op het toetsenbord prijkte weliswaar Harman/Kardon maar ik had niet het gevoel dat dat echt te merken was. De kwaliteit is zeker beter dan de Lenovo Legion 5 Slim en is ook goed voor films en het luisteren van muziek. Maar het blijft een laptop dus verwacht geen bioscoopgeluid.
Dagelijks gebruik van de laptop
Is het tweede scherm een gimmick? Of gebruik je het echt in het dagelijkse leven? Lees hier mijn ervaringen.
Ik had de intentie om de laptop zowel in privé als zakelijk te proberen maar uiteindelijk heb ik de laptop vooral zakelijk gebruikt. Het was handig voor de administratie en bij het organiseren van een weekend weg was het fijn om op de onderste helft de opties op een rijtje te zetten en boven verder te zoeken maar veel vaker gebruikte ik het niet op privé-vlak.
Zakelijk zag ik wat meer toegevoegde waarde van het tweede scherm. Het begon met een training waar ik op het bovenste scherm de training volgde en op het onderste scherm de opdrachten uitvoerde en de notities maakte. Dit zou ook normaal mijn opstelling zijn op kantoor maar dan had ik de training op mijn externe monitor. Nu kon ik dit overal doen. Je klapt de kickstand uit en haalt het toetsenbord eraf en hop je zit zo in de training. Omdat je snel kan switchen hoe je de schermen verdeeld en de laptop dit ook onthoudt was het voor mij een perfecte manier om snel te switchen.
Het snelle opzetten van de opstelling zorgde er ook voor dat ik vaak de laptop in plaats van op schoot, op de (salon) tafel zette met het toetsenbord (of een alternatief toetsenbord) op schoot. Dit werkte wat mij betreft prima ten opzichte van alleen de laptop op schoot. Je voelt wel dat het standaard toetsenbord erg dun is maar voor mijn training (vooral volgen met af en toe wat notities en opdrachten) was het perfect.
Toen bedacht ik mij dat deze laptop ideaal zou zijn voor (zaken-)reizen. Hoewel ik tegenwoordig veel minder op pad was, zou dit wel perfect zijn om te werken in hotels, koffietentjes, vliegtuiglounges, etc. De batterijduur is lang genoeg hiervoor (17 uur volgens ASUS) en dit heb ik getest door bij verschillende koffiezaakjes in de omgeving de laptop uit te testen en ook bij een klant een presentatie te geven.
Het werken in een koffietent werkt heel goed. Je hebt alles zo opgezet en het neemt weinig plaats in beslag. Dat de touchpad op het toetsenbord module zit die je dan op de tafel voor je legt zorgt ervoor dat je ook de muis thuis kan laten. Het toetsenbord typt ook goed maar ik zou eigenlijk wel graag die verhoging willen zodat het net wat meer ergonomisch zou werken. De toetsen hebben genoeg travel om fijn te kunnen typen maar met een iets dikkere achterkant zou dit net wat comfortabeler zijn.
Toen ik bij een klant een presentatie gaf, viel het me op dat je niet de PowerPointpresentatie op twee schermen kan presenteren. Dat is eerder een limiet van PowerPoint dan van de Zenbook maar het was toch even schakelen. Uiteindelijk heb ik een overzicht op het onderste scherm gezet en de presentatie op het bovenste scherm. Omdat ik veel visualisaties gebruik komt het scherm echt tot zijn recht. De kleuren spatten hier echt van het scherm en het contrast is hoog.
Zen.. met de zenbook
Toen was het tijd voor weekend. Een welverdiende rust na een drukke week met testen en werken en dus tijd om een spelletje te spelen. Ik ben een vrij casual gamer en speel veel verschillende genres zoals RTS, MMO, RPG’s en shooters. Dus ik was wel benieuwd of de laptop dit ook zou trekken. Dus ik heb de volgende games getest:
- Anno 1800
- FireWatch
- Counterstrike 2
- Cities: Skylines
- Tropico 6
Ik begon met Anno 1800. Can-You-Run-It.com gaf aan dat hij niet zou moeten draaien omdat er geen dedicated videokaart in zit. In plaats daarvan heeft de laptop de Intel Arc onboard videokaart. Maar na een wat lange opstart, liep het spel toch vrij soepel. Ik had zelf geen hoge verwachtingen hier maar het spel was prima te spelen.
Zou Cities: Skylines meer uitdaging vormen? Na een wat lange laadtijd zat ik ook daar prima te spelen met high textures. Mijn stad mag dan niet erg groot zijn, het spel bleef wel soepel lopen.
Ook de andere spellen liepen goed maar Counterstrike 2 spelen met het afneembare toetsenbord is niet echt aan te raden. Verwacht geen hoge prestaties met de meeste spellen maar een casual spel is prima te spelen op de Zenbook Duo. Lange laadtijden is wel een nadeel maar na het laden kan je een prima spel spelen op de Zenbook Duo.
Ik heb nog een film gekeken op de laptop maar daar heb ik het tweede scherm niet voor gebruikt. Ik weet ook niet of dat veel waarde had toegevoegd maar de kwaliteit van het bovenste scherm was erg goed. Er was een mooi contrast en alles werd mooi weergegeven.
De ASUS pen heb ik eigenlijk maar weinig gebruikt. Ik ben zelf al niet erg creatief maar vond de pen maar licht aanvoelen. Ik had ook niet direct de behoefte om op het onderste scherm te gaan schrijven omdat ik ook geen vingerafdrukken wilde op het scherm.
Ik gebruikte de laptop ook vrijwel alleen met kickstand uitgeklapt en dan heb je niet zo veel aan de ASUS pen. Maar toen ik rondvroeg aan anderen of zij hier wel waarde uit zouden halen dan gaven ze aan dat ze mogelijk wel de laptop plat zouden zetten en mee zouden schrijven met bijvoorbeeld een (online) training of met het natekenen van wat op het hoofdscherm weergegeven wordt. Kansen dus alom maar ik heb de ASUS pen vrijwel niet aangeraakt.
Als ik deze laptop moet vergelijken met mijn Lenovo Legion slim 5 dan kan ik dat eigenlijk niet doen. Ze hebben flinke uiteenlopende specificaties (gewicht, kracht, functionaliteiten, etc.) dat ze een compleet andere doelgroep aanspreken.
Waar de Lenovo legion 5 slim echt gemaakt is voor iemand die krachtige applicaties draait en af en toe gamet zie je dat de zenbook duo hier minder sterk in is. De zenbook is daarentegen wel een stuk makkelijker te verplaatsen en ik merkte zelf dat ik in plaats van in de studeerkamer te blijven, ik sneller aan de keukentafel of op de bank zat te werken.
De echte kracht van de zenbook duo schuilt in de meest opvallende feature – het tweede scherm. Hierdoor kan je de laptop makkelijk meenemen en waar dan ook een functionele werkplek creëren. Je hoeft geen apart toetsenbord, muis, kickstand, of tweede scherm mee te nemen maar de zenbook duo is hiervoor perfect geschikt.
Het felle, kleurrijke scherm zorgt voor een mooie weergave bij presentaties en de touchscreen functionaliteiten werken intuïtief en snel. De ASUS pen ben ik minder fan van maar ik zie hier ook wel kansen voor mensen die creatiever zijn dan ikzelf.
De prijs vind ik absoluut een positief punt. De legion 5 slim kostte hetzelfde als deze ASUS Zenbook Duo en dan ruil je betere rekenkracht in voor twee schermen van hoge kwaliteit en beter geluid. Maar zoals gezegd zijn de laptops eigenlijk bedoeld voor andere doelgroepen.
Kortom, ben je iemand die vaak wisselt van werkplek, of je nou reist of gewoon van de bank naar de eettafel, dan is dit een mooie laptop voor jou.