Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 535 reacties

Tweakers is in de afgelopen jaren hard gegroeid. Dat ging nu en dan gepaard met de nodige groeipijnen, maar ondanks de soms moeilijke economische omstandigheden, met vallen en opstaan, hebben we het overleefd. Nu willen we verder groeien. Hoe? Dat lees je in deze .plan.

Eind vorig jaar vierde Tweakers zijn vijftiende verjaardag, een mijlpaal waar we trots op zijn. Wat ooit begon als veredeld blogje met een forum is uitgegroeid tot de grootste technologie- en elektronicasite van Nederland. Onze community telt inmiddels meer dan 500.000 geregistreerde users en elke maand is de site goed voor een slordige 100 miljoen pageviews.

Ook als organisatie zijn we in de afgelopen jaren hard gegroeid. Door de overname door VNU Media in 2006 ontstond er ruimte om te investeren, in zowel development als redactie. Hierdoor konden we onze aandacht verbreden, naar onder meer mobiele telefoons en tablets, zonder onze roots uit het oog te verliezen. Dit jaar gaan we de langverwachte vervolgstappen zetten.

Advertenties

Het bredere publiek dat we willen aanspreken, gaan we bereiken met reclame. Voor het eerst sinds de oprichting van Tweakers gaan we reclame maken. Hierbij gaan we handig gebruikmaken van de media van De Persgroep, de uitgever die ons in 2012 in handen kreeg. Via onder andere Q-Music, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad kunnen we onze naamsbekendheid fors vergroten. Dit gaan we doen met onder meer radiocommercials, krantenadvertenties en advertenties in bushokjes (let vooral bij die laatste twee types advertenties goed op).

De reclamecampagne die Tweakers heeft ontwikkeld, draait om de deskundigheid van de community en de redactie, en onze gewoonte als tweakers om net iets verder te gaan. Wij gaan Tweakers neerzetten als de enige onafhankelijke expert die technologie ontrafelt. In de campagneslogan 'Wij zijn Tweakers' is heel bewust voor 'wij' gekozen; hiermee bedoelen we namelijk zowel de community áls de redactie.

Onze community is namelijk een onderscheidende factor voor en van Tweakers. Niet alleen met de redactie testen we producten uitvoerig, ook onze gebruikers gaan de diepte in als ze producten reviewen. Wij denken dat we de mensen, lezers en middelen hebben om al die kennis en kunde gericht(er) te bundelen om zo ook onze familie en vrienden het juiste product te helpen kiezen.

Tweakers stelt technologie op de proef

Campagne Tweakers - Smartphone 300pxDe boodschap om dat uit te dragen wordt: 'Wij stellen technologie op de proef'. Deze slogan is nu ook zichtbaar op de site, naast het huidige logo. Bovendien hebben we een reclamecampagne bedacht waarmee we laten zien dat tweakers op meer letten dan een mooi uiterlijk en goede prijs. In die campagne worden kleine, onderscheidende hardware-elementen belicht onder het motto: juist het kleinste detail kan de grootste reden zijn om een bepaald product te kopen.

Dat betekent niet dat we ons met bijvoorbeeld redactionele artikelen expliciet op het grote publiek gaan richten, maar wel dat we nadenken over de plek op de site waar bepaalde informatie relevant of handig is. De Frontpage blijft draaien rondom de laatste uitgebreide reviews en het nieuws. Tegelijk willen we op bepaalde plekken in onder meer de Pricewatch een adviserende rol spelen voor wie een nieuw elektronicaproduct zoekt, maar zelf niet weet wat goed is.

Voor die laatste lezer willen we dan ook het aantal buy guides uitbreiden. De huidige Desktop- en Laptop-BBG blijven uiteraard bestaan, maar worden aangevuld met buy guides met door ons geteste producten. We beginnen met laptops, smartphones, tablets en televisies. Voor elk van deze productgroepen hebben we een reclamecampagne bedacht om bij meer lezers onder de aandacht te komen. Alleen voor de categorie televisies zoeken we nog inspiratie. Als je suggesties hebt, horen we dat graag.

Meer reviews

Om die buy guides te kunnen maken op basis van zelf geteste producten, moeten we redactioneel flink aan de bak. We hebben hier de afgelopen maanden naartoe gewerkt, onder meer door een fulltime-tester aan te nemen die in ons testlab verantwoordelijk is voor het verzamelen van alle relevante testdata. Ook hebben we eind vorig jaar de redactie gesplitst in een nieuws- en een reviewredactie. We verwachten dat we hierdoor efficiënter kunnen werken en zodoende extra producten kunnen testen.

Veel van de producten die we tot nu toe onder handen namen, behoorden tot de beste en duurste in hun soort. Daarnaast gaan we eenvoudigere producten testen. Technisch niet heel spannend, maar wel producten die veel mensen kopen of waarover ze informatie willen. In de Desktop- en Laptop-BBG’s zien we bijvoorbeeld dat budget- en basissystemen altijd populair zijn. Niet zozeer omdat de echte tweaker warmloopt voor een laptop van vierhonderd euro, maar omdat het familielid dat om een koopadvies vraagt, er waarschijnlijk wel iets aan heeft.

We gaan dus meer van dit soort midrange-producten reviewen, vooral in de categorieën laptops, tablets, smartphones en televisies. Die reviews komen er anders uit te zien dan je van ons gewend bent; ze worden vooral korter. Dat heeft twee redenen; het scheelt tijd, waardoor we meer verschillende producten kunnen behandelen en daarnaast is de hardware bij dit soort producten vaak minder interessant dan bij de high-end variant, waardoor er minder over te vertellen valt.

Dit betekent niet dat we producten minder uitvoerig zullen testen. Ook voor deze categorie producten zullen we in ons testlab de bestaande testprotocollen volgen; de reviewers baseren zich dus altijd op dezelfde testdata en -ervaringen. We gaan het alleen minder uitvoerig presenteren. We willen ook benadrukken dat dit niet betekent dat we andere zaken laten schieten; je hoeft dus niet bang te zijn dat we de echte Tweakers-onderwerpen en -producten hierdoor zullen schuwen. De nieuwe reviews zijn éxtra.

Community-actie

In de afgelopen tijd hebben jullie al aanpassingen aan de site kunnen zien die ons moeten helpen Tweakers groter, bekender en beter te maken. Dit doen we niet alleen voor jullie, maar ook voor nieuwe lezers. We zouden dit niet doen als we er niet van overtuigd waren dat dit noodzakelijk is. We zijn ervan overtuigd dat we met deze dergelijke aanpassingen niet alleen onze community, maar ook het bredere publiek, waarover we al eerder schreven, in staat stellen elkaar en anderen nog beter te helpen. Uiteraard zijn we er nog niet; er blijft altijd ruimte om te verbeteren, zowel inhoudelijk als technisch. Daar gaan we ook dit jaar mee verder, hopelijk met jullie hulp. Houd ons scherp en blijf bovenal betrokken!

Om die betrokkenheid te blijven stimuleren, hebben we een ludieke actie bedacht rondom onze campagne. Meer informatie hierover vind je in dit speciale topic.

Door Wilbert de Vries


Wilbert was tussen 2007 en augustus 2015 hoofdredacteur van Tweakers. In die tijd heeft hij de redactie en het merk Tweakers enorm zien groeien, zowel in bezoekers en bereik als pageviews en onderwerpen waar Tweakers over schrijft.

Volg Wilbert op TwitterVolg Wilbert op Google+

Lees meer over

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (535)

1 2 3 ... 14
Uiteindelijk moet er gewoon geld verdient worden. Ook bij Tweakers. Het grote publiek aanspreken is dan ook aantrekkelijk voor de inkomsten en uiteindelijk het bestaansrecht van Tweakers.
Het enige gevaar dat ik zie is dat het niveau de relevantie van de reacties gaat dalen. Groter publiek betekend ook meer kans op trollen. Dit is een van de weinige sites waar de moderatie goed werkt en waar er over het algemeen erg goed gereageerd wordt. Ik hoop niet dat we NuJij achtige taferelen gaan zien.

Maar laten we vooral vertrouwen hebben in de huidige gebruikers. Ohja, wat ik blijf erbij dat achtergrond artikelen die wat verder buiten de inkomstenbronnen vallen van harte welkom blijven. Juist voor de die-hard bezoekers is dit een welkome aanvulling.
Maar laten we vooral vertrouwen hebben in de huidige gebruikers. Ohja, wat ik blijf erbij dat achtergrond artikelen die wat verder buiten de inkomstenbronnen vallen van harte welkom blijven. Juist voor de die-hard bezoekers is dit een welkome aanvulling.
Stats heb ik niet, maar afgelopen halfjaar heb je vermoed ik een veelvoud aan achtergronden kunnen lezen ten opzichte van ooit tevoren. Zo hadden we onder meer achtergronden over gebogen schermen, sms-killer Joyn, de nieuwe ceo van Microsoft, de overname van WhatsApp, de voorstellen voor verruiming van spionage door Nederlandse geheime diensten etc etc. En daar stopt het niet, want we hebben komende tijd veel meer in de planning, onder meer over Windows XP, technologie achter mobiele netwerken en nog veel meer dingen (die ik nog niet ga verklappen ;))

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 17 maart 2014 10:47]

Stats heb ik niet, maar afgelopen halfjaar heb je vermoed ik een veelvoud aan achtergronden kunnen lezen ten opzichte van ooit tevoren
Dat waren inderdaad leuke artikelen maar ik doel meer op artikelen zoals bijvoorbeeld over de LHC en eventuele resultaten afkomstig uit de LHC. Maar goed, dat zijn ook voor jullie dure artikelen (want veel research), daarom misschien kan Tweakers eens gaan experimenteren met:
  • gastartikelen. Ik kan me voorstellen dat een hoogleraar/professor van een tech-universiteit een gastartikel kan schrijven over een bepaald tech-onderwerp om meer interesse of juist begrip te kweken voor zijn vakgebied. Of juist vak-specialisten zoals iemand van Madison Gurkha (security). Of Neelie Kroes enz .
  • Wekelijks ruimte te bieden aan opinie stukken waarin bijvoorbeeld iemand van Bits Of Freedom een artikel schrijft
  • Interviews met iemand als Tim Kuik (serieus), Fred Teeven enz

[Reactie gewijzigd door Floor op 17 maart 2014 13:29]

Dank voor de suggesties. We hebben wel eens gekeken naar het idee van gastartikelen, maar daarbij kwamen we meerdere issues tegen, waaronder een gebrek aan goede of duidelijke schrijfstijl (waardoor er bijna evenveel tijd in gaat zitten om dat publicabel te krijgen als het zelf schrijven) en veelvuldig promoten van een eigen agenda. Interviews met politici doen we wel als we kunnen, maar vaak lukt dat niet, vermoedelijk omdat ze weinig meerwaarde zien in tijd vrijmaken voor Tweakers (ik vermoed dat interviews met politici vaak voortkomen uit persoonlijk contact in Den Haag, maar daar zijn wij niet zo vaak). Neelie Kroes is een uitzondering; die wilde dat wel.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 17 maart 2014 14:31]

Ik denk niet dat zoiets een probleem hoeft te zijn. Bij een opiniestuk al helemaal niet. Door het toevoegen van een disclaimer hoef je behalve taalfouten weinig te doen (even uit de mouw geschud):
Dit opiniestuk is geschreven door Barack Obama. Tweakers.net heeft behalve enkele richtlijnen geen enkele invloed op de inhoud en context uitgeoefend. Enz enz.

Ook een gastartikel over een tech onderwerp zou n.m.i. niet herschreven hoeven/mogen worden. Wat vooronderzoek, door het lezen van eerdere publicaties of telefonisch contact met de persoon in kwestie maakt al snel duidelijk of deze ook het niveau kan aanpassen aan de wat minder onderlegde. Daarbij is het mooie van de Tweakers community dat er aardig wat kennis op deze site komt waardoor in de comments vragen worden beantwoord.

Van proberen kan je leren zeg ik altijd :D
:P een verdiepingsartikel over de nieuwe CEO van Microsoft, een verdiepingsartikel over gebogen schermen of de nieuwe overname van whatsapp vind ik persoonlijk niet echt de meest diepgaande artikelen. Ik wil juist heel nieuwe dingen leren, wat dacht je bijvoorbeeld van weer eens een artikel over privacy (er gebeurd nu nog meer waarbij je ING kan gebruiken als aanhaakpunt) en artikelen over de nieuwe Visual Studio, Big Data, SQL Server maar ook meer dingen van de Oracle hoek zodat je ook professionals aantrekt ipv de huis tuin en keuken consument.

Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat een Windows XP artikel mij zou boeien.. het wordt niet meer ondersteund maar is op heel veel pc's (vooral magazijnen e.d.) ruim aanwezig. Oke, waar wil je een heel artikel aan wijden dan? Over de geschiedenis van dit OS? Beetje non-diepgang vind ik zelf.

Ik zou wel een soort kennis hoek maken, want nu staat het door elkaar. Een review vind je makkelijk omdat je een bepaald product zoekt, maar door wat leuke kennis artikelen bladeren lijkt mij erg leuk :-)
Tweakers heeft veel verschillende lezers met veel uiteenlopende interesses en dus hebben we veel soorten artikelen. Misschien boeien gebogen schermen je niet, maar vond je het achtergrondverhaal over kwantumcomputers juist weer razend interessant of las je graag over Netflix in 4k of oled-schermen voor tv's. Zo hopen we voor iedereen leuke artikelen te publiceren.
Ik denk dat het gros van de nieuwe doelgroep geen account zal maken. Dat zullen mensen zijn die de reviews lezen - vooral die van de midrange producten - en BBG's bekijken.
Als ze dat wel doen, dan zullen de reacties een score krijgen gebaseerd op populariteit van de gedachte of gebaseerd op mee eens/mee oneens. Dit lijkt het gangbare resultaat te zijn bij andere websites waarbij de doelgroep breder werd.

Dat zou heel jammer zijn, omdat de reacties vaak meer diepte kunnen geven dan het artikel zelf.
Ik denk dat het gros van de nieuwe doelgroep geen account zal maken. Dat zullen mensen zijn die de reviews lezen - vooral die van de midrange producten - en BBG's bekijken.
Ik denk dat je je vergist. Users werven was toch ook altijd het doel/gevolg van die win-acties?
Dan zag je ook een grote groei aan accounts, als mensen iets kunnen winnen registreren ze zich wel. De slimste manier om reclame voor Tweakers te maken en om te groeien is dat er de komende tijd onder de nieuwe aanmeldingen (bijvoorbeeld) een paar iPads worden verloot. Succes gegarandeerd. :)
Ik zie dit meer als een achteruitgang. Vroeger had Tweakers naamsbekendheid doordat er echt tech nieuws kwam en er ook mensen met kennis van zaken aanwezig waren. Nu wordt het langzamerhand een soort fok.nl.
Eens.

Eerste wat ik dacht: Waarom is groei vooruitgang?

De reviews worden steeds oppervlakkiger, steeds meer nu.nl nieuws en nog maar weinig "interessante" artikelen.
Eigenlijk is de enige reden nog de geweldige Pricewatch en de user-reviews. Voor de rest van mijn nieuws zijn er VEEL betere bronnen. Zelfs de buren hebben een sterk verbeterde manier van reviewen tov Tweakers.

Die reviews komen er anders uit te zien dan je van ons gewend bent; ze worden vooral korter. Dat heeft twee redenen; het scheelt tijd, waardoor we meer verschillende producten kunnen behandelen en daarnaast is de hardware bij dit soort producten vaak minder interessant dan bij de high-end variant, waardoor er minder over te vertellen valt.

;(

We willen ook benadrukken dat dit niet betekent dat we andere zaken laten schieten; je hoeft dus niet bang te zijn dat we de echte Tweakers-onderwerpen en -producten hierdoor zullen schuwen. De nieuwe reviews zijn éxtra.
:'(

Kan de naam Tweakers dan ook gelijk veranderd worden? In iets als "Mainstream-shit"?
Waarom laten jullie de budgetzooi die volgens jullie zelf toch niet interessant is niet gewoon over aan sites als kieskeurig, of de consumentenbond?
Ik lees nu zoveel randzaken op Tweakers.net, dat ik eigenlijk per dag misschien 2 interessant artikelen terugvind... Per dag misschien 6 artikelen. Waarvan dus meer dan de helft zooi die ik ook op nu.nl terugvind. Misschien herinner ik het me te rooskleurig, maar dat was 2 jaar terug toch anders volgens mij. Daar zaten écht reviews bij. Niet de afgezaagde opsomming van benchmarks van nu. Kijk eens naar Anandtech of the Verge of zelfs de buren hoe die reviews opstellen. Die noemen ook de kleine puntjes, zoals warmtebeelden, of hoe een telefoon daadwerkelijk presteert ipv alleen benchmark getallen.

Bijvoorbeeld de GTX780Ti review. Hier: 11 pagina's met 6 spellen en 2 benchmarks. Bij de buren: 31 paginas (!) met 9 spellen, 3 benchmarks én 4K benchmarks. 8)7
;(
De nieuwe midrange-reviews worden inderdaad korter. De huidige reviews blijven hetzelfde.
Kan de naam Tweakers dan ook gelijk veranderd worden? In iets als "Mainstream-shit"?
Nee, dat zou nergens op slaan. Want dan zouden heel veel artikelen niet meer op Tweakers thuishoren.
Waarom laten jullie de budgetzooi die volgens jullie zelf toch niet interessant is niet gewoon over aan sites als kieskeurig, of de consumentenbond?
Omdat wij vinden dat onze reviews beter zijn :+ Een laptop van 600 euro heeft misschien niet de meest boeiende cpu of het interessantste scherm, dat betekent niet dat een fors deel van onze doelgroep niet wil weten of het een goed product is.
Niet de afgezaagde opsomming van benchmarks van nu.
Bijvoorbeeld de GTX780Ti review. Hier: 11 pagina's met 6 spellen en 2 benchmarks. Bij de buren: 31 paginas (!) met 9 spellen, 3 benchmarks én 4K benchmarks.
Dus eerst zeg je dat je geen opsomming van benchmarks wilt. En dan zeg dat je dat de 'buren' het beter doen omdat ze meer benchmarks weten op te sommen. Wat is het nu?
Goed, jullie willen dus ook mid-range spul gaan reviewen, daar heb ik absoluut geen probleem mee. Maar is dat slim als de huidige top-end reviews ook nog niet helemaal perfect zijn? Ik weet niet of het komt door schrijfstijl of door daadwerkelijk inhoud, maar ik voel bij Tweakers veel vaker de behoefte om de meeste tekst alleen door te scannen, terwijl andere sites daadwerkelijk tekst schrijven die ik ook echt lees (mijn gevoel).

Daarnaast bedoel ik met opsomming van benchmarks: Er zijn dingen die je niet in cijfers kunt uitdrukken. Maar wat wel in cijfers uit te drukken valt, moet dan ook goed gebeuren. En dan is het jammer dat Tweakers geen gebruik maakt van FCAT of 4K benchmarks, iets dat veel andere sites wel doen. Nog andere sites kijken zelfs of een apparaat (telefoon of videokaart) terugklokt, of dat performance winst door iets anders te behalen is, vooral Anandtech en Guru3d blinken hierin positief uit.

En hoe wordt gegarandeerd dat de huidige reviews op niveau blijven? Want in de afgelopen maanden heeft er óf iemand met een kapotte spellchecker gewerkt óf was de redactie op vakantie: het aantal artikelen met spelfouten was niet meer op twee handen te tellen... om nog maar te zwijgen over artikelen met een sensationalistische titel, die de dag erop wordt aangepast. Ik zou eerst dat op orde krijgen, in plaats van nog meer verbreding ten koste van verdieping.

Maar goed, dit is mijn mening, en natuurlijk kan die van jullie hiervan sterk verschillen. Wellicht is dat juist de richting die jullie op willen, meer de algemene consument bereiken. Ik vrees alleen wel dat alle gratis expertise die jullie in huis hebben, dan ook naar een andere plekje op het internet verhuist.
Die reviews komen er anders uit te zien dan je van ons gewend bent; ze worden vooral korter. [...]
;(
Het zijn alleen de nieuwe types reviews die korter worden. De reviews die tot nu toe ook geschreven zouden zijn worden er geen woord korter op. ;) Er komt, zoals het artikel dus al zegt, alleen content bij, er gaat niks verloren.
Goedgelovig much?

En jij denkt echt dat kwantiteit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Gaan ze hiervoor dan aparte mensen aannemen? Of gaat een schrijver opeens meer artikelen produceren?

De tijd leert wel dat het helaas steeds meer afzakt. Artikelen gaan steeds meer over onnozele dingen, terwijl als er eens iets echt interessants gebeurt, dat in een onbegrijpelijk artikel vol vakjargon van 10 regels wordt gepropt.
Het is mijn taak om te zorgen dat kwantiteit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Uiteraard kunnen we discussiëren over wat jij onder kwaliteit verstaat en wat wij onder die noemen kunnen/willen bieden, maar we zouden deze stap niet hebben gezet als we er niet van overtuigd zouden zijn dat het extra is, en niet ten koste gaat van de zaken die we nu ook al doen.

Ik quote even een reactie die ik al eerder gaf:
We hebben op de reviewredactie juist ondersteuning gekregen met de komst van een fulltime medewerker voor in het Testlab. De splitsing van de redactie heeft er bovendien voor gezorgd dat een reviewer echt alleen maar reviewer is en geen nieuwsdiensten meer hoeft te doen. Dat op zichzelf is al tijdswinst, die gebruikt kan worden voor betere/meer reviews. Door de Testlab-medewerker goed in te zetten, kan een reviewer nog extra tijd besparen. Al die tijdswinst steken we in midrange. Om te zorgen dat het wel effect sorteert worden die reviews korter dan de huidige. Dat scheelt aanzienlijk veel tijd bij het schrijven, opmaken en redigeren.

bron: Wilbert de Vries in 'plan: Tweakers gaat zelf reclame maken'
Dan hoop ik dat de keuze van de producten inderdaad origineel is. Er zijn zat korte reviews (of 'gebruikersreviews' van 5 regeltjes) te vinden vaak, behalve van budgetproducten. Meestal staat er niet meer in dan je op de verpakking ook kunt vinden, of zelf al kunt raden. Als jullie daar verandering in kunnen brengen, hulde, want dat is een zware klus.

Vakjargon is uiteraard lastig te vermijden (woordenlijst als linkje er soms bij?) maar de conclusie (prutproduct, goed-maar-brak-scherm, of nu-halen) zou helder genoeg moeten zijn. Als mensen vragen hebben zoeken ze meestal verder :)
Als kwaliteit zo subjectief is, waarom is er dan geen poll georganiseerd onder de tweakers omtrent deze koerswijziging. Ik vind het echt zonde. Daarnaast is dit mijns inziens op de lange termijn ook een doodsteek voor tweakers.net, want uiteindelijk zul je met dezelfde hoeveelheid mensen meer moeten doen. Dit gaat wel degelijk ten koste van de kwaliteit. Meer mensen aannemen, betekent meer kosten, wat natuurlijk een rol speelt in deze besluitvorming. Het gaat uiteindelijk om de inkomsten, waarbij pageviews de basis vormen. Hoe deze pageviews worden bereikt maakt dan niet meer uit...
Noem eens een voorbeeld van zo'n artikel met 10 regels aan vakjargon?
Beetje als vroeger HCC, dat was eerst heel technisch tijdschrift, met allemaal groepen en communities die allemaal aan het tweaken waren. Toen werd het commerciëler en commerciëler, omgedoopt naar Computer Totaal en op het laatst had het een niveau van '20 tips om Windows sneller te maken". Oftewel totaal niet meer interessant voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in techniek / tweaken, die gingen toen oa naar tweakers.net

Het gevaar is dat hetzelfde nu ook gaat gebeuren. Niveau moet wel dalen om een grotere massa aan te spreken, dus de echte tweakers gaan ergens anders naar toe, en voor je het weet is tweakers.net een soort nieuwe Kieskeurig. Dat is denk ik ook wat VNU voor ogen heeft aan het artikel te lezen.

Wat ik ook niet begrijp is als Tweakers zo'n sterke community is, vraag dan aan de community om voor premium features te betalen? Waarom altijd weer terugvallen op reclame? Ik denk dat genoeg mensen bereid zijn...
Ik denk dat je dan beter naar de cijfers kunt kijken, paywalls zijn bij mij in elk geval gruwelijk impopulair, en dat zijn ze bij meer mensen. Nu kan ik vrienden doorlinken naar een review hier, wetend dat ze niet voor die muur komen te staan. Tweakers blij, want bezoeker erbij, die reclame geserveerd krijgt, en ik blij want iemand geholpen.

Verder is het aantal abonnees niet bepaald absurd hoog, wellicht 5-10% (schat ik, ik heb de cijfertjes niet... ), en gaat dat niet hard stijgen ook, tenzij je echt iets nieuws biedt. Zelfs dan wijken mensen flitsend snel uit naar fok, anandtech, bittech, ome Tom, of wherever. Het internet stikt van de alternatieven, dus betalen doen we alleen als het niet anders kan. Of als we de site al kennen, en weten dat het goed zit.

ps, ik deel je mening over HCC, PCM etc zijn ook die weg op gegaan. De verklaring stond ooit in een redactioneel stukje van ze, het schijnt hetzelfde te zijn met autotijdschriften. Ooit hadden ze lange stukken over hoe je een parallelle poort erbij kon knutselen, wat veel redactietijd kostte, veel onderzoek, en weinig lezers aantrok. Sinds ze 'sneller, mooier, nieuwer' zijn gaan testen (de Ferraris en McLarens) kwamen de lezers, die vooral hapsnapvoer willen. Daar zit geld in, dus die kun je niet laten liggen. Sindsdien maakt iedereen vroeg of laat de overstap, redacteurs willen ook eten. Dat zal bij Tweakers.net niet anders zijn. Dus helaas, veel 13-per-dozijn reviews van de nieuwste telefoon, en weinig kast-reviews met warmtebeelden.
We snappen heel goed dat als we geen Tweakers-content meer maken, we net zo goed de naam van de site kunnen veranderen. Ik ben het er echter niet mee eens dat Tweakers-content alleen over pc-componenten kan gaan. Een uitgebreide review van een smartphone, waarbij elk detail besproken wordt en we alles zo uitgebreid mogelijk testen, vind ik ook bij Tweakers passen. Net als de review van een televisie waarbij we het beeldpaneel spreekwoordelijk binnenstebuiten keren.

Dat gezegd hebbende blijven we ook zeker over componenten schrijven. Sterker nog, we willen ook bij die reviews het volume opschroeven. Deze week komt er bijvoorbeeld een review online over een onderwerp dat bij uitstek Tweakers zal aanspreken en daarnaast werken we aan een grote roundup van processorkoelers. En om even specifiek op je opmerking over behuizingen in te gaan: ook daar gaan we in de toekomst meer mee doen :)
Ik ben anders wel bereid om te betalen voor premium content en goede onderzoeksjournalistiek; op voorwaarde dat het ook echt premium is natuurlijk. Mijn abbonement op lwn.net kan hiervan getuigen.
Helaas wil bijna niemand mijn geld aanvaarden. Idem voor gewone media trouwens.
Waarom altijd weer terugvallen op reclame?
Heb je de .plan wel goed gelezen? We gaan zelf reclame maken voor Tweakers.
Niveau moet wel dalen om een grotere massa aan te spreken, dus de echte tweakers gaan ergens anders naar toe, en voor je het weet is tweakers.net een soort nieuwe Kieskeurig. Dat is denk ik ook wat VNU voor ogen heeft aan het artikel te lezen.
Dan lees je het artikel niet goed. We willen ons juist onderscheiden met de content, zowel de redactionele reviews als de userreviews. Puur als prijsvergelijker zouden we geen bestaansrecht hebben, net zoals ik denk dat prijsvergelijkers zelf over enkele jaren amper meer bestaansrecht zullen hebben. Prijzen komen steeds dichter bij elkaar te liggen: het gaat er dus om wie de meeste waarde weet toe te voegen - en dat willen wij zijn. Niet ten koste van de huidige inhoud en doelgroep, maar door dingen extra te doen. (En we zijn onderdeel van de Persgroep tegenwoordig)

Overigens is HCC nooit omgedoopt naar ComputerTotaal. Dat zijn twee verschillende bedrijven/organisaties, die wel een tijd lang het abonnementensysteem hebben gedeeld. De Windows-tips vond je denk ik terug in Tips & Trucs, een zusteruitgave van ComputerTotaal.
Wat ik me afvraag is hoe je meer denkt te verdienen door meer van hetzelfde aan te bieden. De huidige doelgroep heeft tweakers allang gevonden. Wil je een nieuwe doelgroep aantrekken zal de product- en dienstencatalogus moeten uitbreiden. Of zie ik iets over het hoofd?
Dat is denk ik ook wat VNU voor ogen heeft aan het artikel te lezen.
Ik vermoed dat VNU weinig voor ogen heeft met Tweakers en zich liever bezighoudt met hun eigen business: vacature websites. Zeker aangezien ze sinds de overname door de Persgroep niets meer met ons te maken hebben anders dan dat ze bij hetzelfde moederbedrijf horen...
Inderdaad, zodra er iets commercieel wordt moet het groeien.
We zitten hier op tweakers dus ik zeg: Schoenmaker, blijf bij je leest.
Ik zie het steeds vaker terug in de reacties op artikelen, "reviews" en de diverse forum topics.
Daar geldt steeds vaker (na de groei) meer = minder.
Er wordt niet eerst gelezen maar geschreven.
Ik hoop dat het niveau vanaf nu constant blijft maar ik heb er een hard hoofd in.
Tweakers is al sinds de oprichting commercieel. Wel fijn dat je stelt dat we bij onze leest moeten blijven. Als je de .plan goed leest, dan zie je namelijk dat dat precies is wat we willen doen. Redactioneel gaan we meer van hetzelfde doen (dus meer reviews over de onderwerpen die we nu ook al behandelen) en die kennis gaan we inzetten om op de juiste plekken ook niet-tweakers te 'helpen'. Maak je geen zorgen, we blijven ons best doen.
Toch vraag ik mij wel af wat er op Tweakers zelf gaat veranderen. Zo'n reclamecampagne kost natuurlijk geld. Gaat dit ook meer ads op de site opleveren? Worden de abonnementen duurder? Wat is het doel van deze actie; je wilt een breder publiek op de site, maar is dat nodig? Ik denk dat de naam 'Tweakers' een bepaalde lading heeft gekregen onder de tweakers, namelijk een techsite met veel gedetailleerde informatie over zaken waarin tweakers geïnteresseerd zijn.

Ik hoop dat jullie de implementaties die bedoeld zijn voor het 'brede' publiek, optioneel maken voor mensen die het niet interesseert. Bijvoorbeeld een filter op de nieuwsberichten, ik hoef persoonlijk geen uitgebreide videoreview over de nieuwste Fohn van merk X te lezen. Nieuws over de nieuwe chipbakmethode van Intel bijvoorbeeld dan weer wel.

Desalniettemin wil ik wel mijn complimenten geven aan het Tweakers team dat zich al jaren inzet voor alle diensten die de site nu te bieden heeft, samen met haar dedicated members en volgers _/-\o_
Hoe kom je er bij dat een föhn zouden gaan reviewen?
Heb het als voorbeeld gebruikt, ik las de zin "Daarnaast gaan we eenvoudigere producten testen. Technisch niet heel spannend, maar wel producten die veel mensen kopen of waarover ze informatie willen" waarop ik mij zoiets voorstel. Een desktop pc vind ik niet echt een 'eenvoudig product' gezien de diverse parameters die het heeft.

Toch ben ik nog wel benieuwd naar de antwoorden op mijn andere vragen.
Diverse grotere veranderingen hebben we al doorgevoegd, waar ik in Wilbert de Vries in 'plan: Tweakers gaat zelf reclame maken' aan refereer. Het doel van de actie is om ook niet-tweakers te bereiken en hen te kunnen helpen bij het kiezen van een nieuw elektronicaproduct. Dit proberen we op zo'n manier te doen dat het aanmaken van een account voor die mensen niet nodig is. Door informatie (artikelen, koopgidsen, buy guides etc) op de juiste plekken onder de aandacht te brengen, kunnen we al een paar grote stappen maken.

Op deze manier hopen we extra omzet uit de prijsvergelijker (uiteindelijk hopen we dat mensen via de content een product kiezen en dan een klikje doen om het ergens te kopen) te krijgen, en laten we eerlijk zijn: meer geld kan nooit kwaad. Bij Tweakers werken al snel 50 mensen en die willen we graag in dienst houden, ook als het even wat slechter gaat :)
Dank voor je reactie. Meer geld kan inderdaad geen kwaad, maar het is natuurlijk ook een afweging. Dat er bijvoorbeeld al vijftig mensen in dienst zjin bij Tweakers is een bedrijfsstrategie waar je van tevoren over moet denken of je het wilt. Het probleem met een aardige loonlijst is dat je je overeind moet zien te houden, je kunt niet eens eens keer geen loon uitkeren omdat het even wat minder goed gaat. Uiteraard ben ik niet degene die hier ook maar iets over te zeggen heeft, en als het mij niet aanstaat ben ik vrij om mijn heil ergens anders te zoeken. Ik hoop dat Tweakers haar identiteit behoudt als platform voor de echte Tweaker. Gezien de wijzigingen die in het verleden al eens plaats hebben gevonden zie ik het met vertrouwen tegemoet. Succes met de uitvoering, ben benieuwd wanneer ik de eerste posters kan spotten! :)

[Reactie gewijzigd door boss-20 op 17 maart 2014 12:34]

Srry maar de afgelopen tijd kom ik steeds vaker tegen dat er artikels zijn die een copy danwel vertaald zijn van andere online artikelen, zonder ook maar enige toevoeging. Vroeger kwam er nog een mening / eigen bijdrage van de redacteur bij. En dat begin ik echt te missen bij Tweakers.
Wat noem je vroeger? We doen pas sinds 2009 echt eigen testen en sinds 2007 proberen we ons meer en meer te richten op het maken van nieuws in plaats van simpelweg te vertalen. Uiteraard gebruiken we buitenlandse bronnen, maar als je een letterlijke vertaling kunt vinden dan krijg je van mij een taart (of de boxset van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy als je dat liever hebt). We doen nog steeds ons best nieuws te verrijken, al zul je daar zelden een eigen mening bij hebben kunnen ontdekken (behalve wellicht de blogfase van het nieuws op Tweakers ergens rond de eeuwwisseling).
Heb je het dan over nieuws of reviews? Bij nieuws hoort de mening van de schrijver juist afwezig te zijn, en volgens mij hebben we nog nooit een review gekopieerd of vertaald.
Ik denk dat hij nieuws bedoeld, ik zie ook met grote regelmaat pure kopieën voorbij komen van verhalen die ik net daarvoor op The Verge heb gelezen.
Kun je dat onderbouwen? Dit zijn de logische vervolgstappen wanneer een organisatie zo'n grote groei doormaakt.
Het type nieuws is veranderd. Dat wil niet zeggen dat het soort fok.nl wordt.
De reacties van users zijn ook veranderd, omdat er een breder publiek aanwezig is. Fanboy reacties zijn toegenomen en je ziet dat het niveau daalt, omdat er ook meer (ik vermoed) jongere users zijn die met eenvoudige opmerkingen of vragen komen, waarbij je als oude rot denkt "dat je dat niet weet, zoek het lekker zelf op in plaats van hier te vragen". Die cultuur hoop ik overigens niet meer terug te zien op Tweakers, dat was namelijk 10 jaar geleden meestal wel het antwoord als je een te eenvoudige vraag stelde... en als de vraag te moeilijk was, kreeg je geen antwoord.

Daarnaast komt er vaak nieuws over aparraten waar je misschien geen behoefte aan hebt. Elke dag een nieuwe smartphone is niet boeiend. Maar voor andere users is nieuws over een router of de ontwikkelingen rondom linux weer niet interessant.

Zolang met advertenties de Pricewatch niet wordt gemanipuleerd vind ik het best als er meer wordt geadverteerd. Fabrikanten bieden Tweakers de kans om hun spul aan te bieden, maar de reviews moeten wel kritisch blijven en meer diepgang hebben dan een simpele advertentie.
Daar ligt met name in de forums een rol voor de community om andere er op te wijzen dat het geen helpdesk is, en dat eigen inzet een vereiste is.
Vragen die al 10x gesteld zijn op de vorige pagina's en dat soort dingen kunnen erg storend werken.. Het is niet voor niets dat zo veel topics zijn voorzien van de nodige topic waarschuwingen, uitzonderingen zijn vaak juist de specialistische topics waar je alleen techheads tegen komt . Dat zal er niet direct beter op worden bij een grotere exposure.
Ik denk dat de mensen die hier al langer zijn dan minimaal 5 jaar hun ervaring met name afmeten aan het publiek dat op het forum zit. Vroeger was het soms al streng, maar er waren mensen met echte technische kennis én er was ruimte voor een grapje. Nu merk je dat het kennisniveau van de gemiddelde forum-poster vele malen lager ligt, je mag eigenlijk helemaal niets meer qua grapjes en af en toe word je gek van de keuzes die modjes maken in hun moderaties.

Ik zou dan ook een groot voorstander zijn van het ontkoppelen van de Frontpage en het forum (GoT). Ga lekker commercieel verder met de Frontpage en de Pricewatch enzo, maar laat het forum wat meer z'n vrije loop.
Wanneer komt er eigenlijk een tweede deel van de ZFS-guide? Dat was juist zo'n typisch Tweakers artikel (bouw je eigen SAN!) dat we de afgelopen jaren zo erg misten.
Er was helaas spontaan een condensator doorgebrand op het moederbord. De leverancier (ServerDirect) en fabrikant (Tyan) weigerden om het moederbord onder garantie te vervangen. Ik had geen tijd om hier veel werk van te maken en had ook geen zin om nog eens 350 euro van mijn eigen geld weg te sluizen naar een fabrikant die niet achter zijn product staat en zijn klanten schoffeert. Overstappen op een ander moederbord was ook geen optie omdat ik dan twee maanden aan testwerk overnieuw had kunnen doen. De prijzen van ssd's zijn sindsdien bovendien al zo hard gekelderd dat het nauwelijks nog interessant is om ssd's als cache in te zetten.

Artikelen zoals het zfs-verhaal zijn leuk maar kunnen alleen hobbymatig gemaakt wordt. De tijd en dus de kosten die eraan gaan zitten als ze door een redacteur geschreven worden zijn niet te verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door Femme op 17 maart 2014 13:52]

Kijk deze reactie vind ik nou een nieuwsartikel waardig.
Artikelen zoals het zfs-verhaal zijn leuk maar kunnen alleen hobbymatig gemaakt wordt. De tijd en dus de kosten die eraan gaan zitten als ze door een redacteur geschreven worden zijn niet te verantwoorden.
Daar snijd je nou een belangrijk punt aan. Ik proef de tendens in de hele breedte van de samenleving. Ja, dus niet alleen op Tweakers. Alles wordt almaar minder, want we werken en denken in structuren en schaalvergroting. Met dit laatste krijg je vanuit de bedrijfseconomie synergie en kun je snijden na een overname. De winst moet komen uit marktaandeel plaatjes, marktmacht naar XYZ en een heel portfolio ....enz. Ik ken dat alles (mijn studie en werkervaring (was) in de richting).

Weet je wat dat alles mist (voor de lange termijn)?
Bezieling.

Dat het team van Tweakers de rekeningen moet betalen, hypotheken heeft, kinderen, etc.; helemaal helder. Echter gaat hier ergens toch wat mis. Wat de oplossing is vraagt natuurlijk meer tijd, maar ik wil je/jullie aanmoedigen er eens grondig over na te denken (voor je/jullie eigen toekomst).

Ikzelf geloof niet in de koers/structuur waar Tweakers en de gehele samenleving/markt in zit (zonder een naïviteive wereldverbeteraar te zijn). Het is uiteindelijk korte termijn denken en brengt Tweakers in dit vaarwater. De menselijke maat is uit de samenleving verdwenen en dit trekt zijn sporen. Uiteindelijk verarmen we intrinsiek. Waar zijn de vakmensen, ambachten gebleven met hun samenhangende kwaliteit?
Ik ben het eens met je visie op de maatschappelijke ontwikkeling van sneller, groter en platter. Maar we moeten niet vergeten dat we hier zelf ook een rol in spelen.

Waar is de bezieling en de ambacht, vraag je? Die neemt af omdat niemand daar voor wil betalen. We klagen over de wereld maar op momenten waar we kunnen kiezen om deze beter te maken kiezen we zelf ook voor de korte termijn. We willen dingen nu, goedkoop, nog beter gratis, en de wereld, werkgelegenheid, en dieren kunnen ons niets schelen.
Ik ben het eens met je visie op de maatschappelijke ontwikkeling van sneller, groter en platter. Maar we moeten niet vergeten dat we hier zelf ook een rol in spelen.
Mijn verhaal doelt op het openen van de ogen van de (tweakers)gemeenschap. De intentie is zeker niet aanmatigend; 'anderen moeten eens xyz'. *Wij* moeten onze ogen openen en ons realiseren dat de huidige koers een focus heeft op de korte termijn. Met alle respect ben ik bereid om de consequenties te dragen voor een omkering. Als je mijn reactie geschiedenis leest, dan komt wellicht naar voren dat ik bereid ben mijn verantwoordelijkheid te nemen, met de daaruit voortvloeiende consequenties.

Sterker nog, ik pleit juist voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het is namelijk het enige wat je kunt doen om verandering teweeg te brengen. De geschiedenis laat herhaaldelijk zien dat men meedrijft en achteraf zegt: ja, dat was mij opgedragen, of ik kon niet anders, of men zingt in koor: 'wir haben es nicht gewusst'. Juist de les uit vroegere tragedies is: ieder draagt altijd zijn eigen verantwoordelijkheid. Het nemen van de consequenties bij weigering hoort daarbij. Je kunt inderdaad niet zeggen dat alles fout is, maar tegelijk volop participeren in hetgene dat je afwijst.
Waar is de bezieling en de ambacht, vraag je? Die neemt af omdat niemand daar voor wil betalen. We klagen over de wereld maar op momenten waar we kunnen kiezen om deze beter te maken kiezen we zelf ook voor de korte termijn. We willen dingen nu, goedkoop, nog beter gratis, en de wereld, werkgelegenheid, en dieren kunnen ons niets schelen.
De meerderheid wil er inderdaad helaas niet voor betalen. Er was eens een zekere John Ruskin welke daar iets heel nuttigs over gezegd heeft:
"Es gibt kaum etwas auf dieser Welt das nicht irgend jemand wenig schlechter machen kann und etwas billiger verkaufen könnte, und die Menschen, die sich nur am Preis orientieren, werden die gerechte Beute solcher Machenschaften."

"Es is unklug, zu viel zu bezahlen, aber es ist noch schlechter, zu wenig zu bezahlen. Wenn Sie zu viel bezahlen, verlieren Sie etwas Geld, dass ist alles. Wenn Sie dagegen zu wenig bezahlen, verlieren Sie machmall alles, da der gekaufte Gegenstand die ihm zugedachte Aufgabe nicht erfüllen kann. Das Gesetz der Wirtschaft verbietet es, für wenig Geld viel Wert zu erhalten. Nehmen Sie niedrigste Angebot an, müssen Sie für das Risiko, das Sie eingehen, etwas hinzurechnen. Und wenn Sie das tun, dann haben Sie auch genug Geld, um für etwas Besseres zu bezahlen."

[Reactie gewijzigd door DigiNezer op 18 maart 2014 11:56]

[...]

Mijn verhaal doelt op het openen van de ogen van de (tweakers)gemeenschap. De intentie is zeker niet aanmatigend; 'anderen moeten eens xyz'. *Wij* moeten onze ogen openen en ons realiseren dat de huidige koers een focus heeft op de korte termijn. Met alle respect ben ik bereid om de consequenties te dragen voor een omkering. Als je mijn reactie geschiedenis leest, dan komt wellicht naar voren dat ik bereid ben mijn verantwoordelijkheid te nemen, met de daaruit voortvloeiende consequenties.

Sterker nog, ik pleit juist voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het is namelijk het enige wat je kunt doen om verandering teweeg te brengen. De geschiedenis laat herhaaldelijk zien dat men meedrijft en achteraf zegt: ja, dat was mij opgedragen, of ik kon niet anders, of men zingt in koor: 'wir haben es nicht gewusst'. Juist de les uit vroegere tragedies is: ieder draagt altijd zijn eigen verantwoordelijkheid. Het nemen van de consequenties bij weigering hoort daarbij. Je kunt inderdaad niet zeggen dat alles fout is, maar tegelijk volop participeren in hetgene dat je afwijst.


[...]

De meerderheid wil er inderdaad helaas niet voor betalen. Er was eens een zekere John Ruskin welke daar iets heel nuttigs over gezegd heeft:


[...]
Ik ben het niet eens met het leeuwendeel van je verhaal. De community bepaalt zelf wat men wil zien, lezen of kopen. Wij reageren daar zowel actief als passief op. Actief als we zien dat zaken trending zijn, of gaan worden. Het begint vaak bij een druk topic, dat wordt een themaforum en zo verder. Passief door veel aandacht te schenken aan populaire zaken. Wanneer de bezoekers vandaag stoppen met lezen van stukken over tablets, de videos niet meer bekijken, de prijzen niet meer opzoeken in de pricewatch en de forumtopics links laten liggen, dan zie je na een tijdje dat de redactionele aandacht vanzelf ook verschuift.

Het is niet dat wij hardcore zaken zoals overclocken niet meer leuk vinden, maar de bezoekersaantallen in de fora, bij nieuwsberichten etc. etc. lopen (hard) terug. Persoonlijk zou ik heel graag weer eens een OC challenge organiseren, maar het vijvertje van OC-ers wordt leger en leger.

We doen wel ons best om de gaafheid en uniekheid van hardcore Tweakers te promoten. Op alle manieren die we kunnen. We hebben niet voor niets de videoseries over Van de polder naar de Valley, Delftware, Gathering of the Tweaker en nu 3D printen gemaakt. Levert commercieel geen stuiver op, maar leuk voor jullie en belangrijker nog, het geeft het echte Tweakers DNA aan.

Goed, terug on topic. Over de waarde van Tweakers nog dit: het is frappant om te zien dat er nogal wat 'grootgebruikers' zijn die heel actief Tweakers gebruiken, maar willens en wetens de reclame blokkeren. Dat geeft toch stof tot nadenken. Niet dat we zonder die adblockers geen groei zouden willen, maar toch.

[Reactie gewijzigd door zeef op 18 maart 2014 12:28]

Ook als organisatie zijn we in de afgelopen jaren hard gegroeid. Door de overname door VNU Media in 2006 ontstond er ruimte om te investeren, in zowel development als redactie. Hierdoor konden we onze aandacht verbreden, naar onder meer mobiele telefoons en tablets, zonder onze roots uit het oog te verliezen. Dit jaar gaan we de langverwachte vervolgstappen zetten. Het bredere publiek dat we willen aanspreken, gaan we bereiken met reclame.
En uit een eerder artikel:
Omdat we al aan het maximale bereik binnen onze eigen doelgroep zitten, gaan we ons richten op een breder publiek. plan: Management Update: de toekomst van Tweakers
Dan vraag ik me af: waarom steeds groter? Tweakers gaat zo ten onder aan zijn eigen succes. Wat heeft de overname door VNU nu precies opgeleverd? Veel reclame en een breder publiek zie ik niet als een oplossing. Het niveau van de reviews zal door het hogere aantal ook omlaag gaan vrees ik.
Ik wil je inhoudelijk beantwoorden als je de moeite zou nemen je stelling te onderbouwen. Hoe kun je serieus nu zeggen dat je bang bent dat het niveau van onze reviews omlaag gaat als we er meer gaan maken, nadat we in de .plan hebben uitgelegd wat we gaan doen om te zorgen dat we het niveau kunnen handhaven.

Wat de overnames ons hebben opgeleverd? Overlevingskansen. Met het Tweakers van 10 jaar terug hadden we zonder verbreding nu niet meer bestaan.
Ik wil je inhoudelijk beantwoorden als je de moeite zou nemen je stelling te onderbouwen. Hoe kun je serieus nu zeggen dat je bang bent dat het niveau van onze reviews omlaag gaat als we er meer gaan maken, nadat we in de .plan hebben uitgelegd wat we gaan doen om te zorgen dat we het niveau kunnen handhaven.
Het is niet mijn bedoeling om kritiek te leveren. Ik zal het opbouwend proberen uit te leggen:
Er is binnen tweakers minder capaciteit (het aantal medewerkers wordt op bezuinigd) dus dan zul je dat ook in de praktijk moeten merken. Meer reviews klinkt mooi, maar ik denk dat de meeste mensen liever een uitgebreidere goede review (met in-game screenshots van een spel bijvoorbeeld) zien dan een gekopieerd stukje met plaatjes van de fabrikant wat op andere sites ook te vinden is. Meer (reviews) is niet altijd beter, dat bedoel ik ermee te zeggen. Om je te onderscheiden is er meer nodig dan kwantiteit.
We hebben op de reviewredactie juist ondersteuning gekregen met de komst van een fulltime medewerker voor in het Testlab. De splitsing van de redactie heeft er bovendien voor gezorgd dat een reviewer echt alleen maar reviewer is en geen nieuwsdiensten meer hoeft te doen. Dat op zichzelf is al tijdswinst, die gebruikt kan worden voor betere/meer reviews. Door de Testlab-medewerker goed in te zetten, kan een reviewer nog extra tijd besparen. Al die tijdswinst steken we in midrange. Om te zorgen dat het wel effect sorteert worden die reviews korter dan de huidige. Dat scheelt aanzienlijk veel tijd bij het schrijven, opmaken en redigeren.
Ik doelde op het ontslag van 4 ontwikkelaars, ik neem aan dat dat grote impact heeft op de ontwikkelingen en (mogelijke) groei van de site. Niet alles valt te compenseren met (meer) reviews. De overnames hebben Tweakers vroeger kansen opgeleverd, maar nu lijkt het erop dat de Persgroep vooral geïnteresseerd is in geld genereren.
Er werden anders (bijna) 10 jaar geleden hele goede reviews afgeleverd... ;)

Als jullie beloven dat dit elke maand weer gebeurt, dan mag het van mij. :) En krijg je ook méér page-views...
mea culpa, we hebben inderdaad awesome storagereviews gemaakt in een ver verleden.
Ok, ik lees hier dat Tweakers meer personen zonder kennis naar de site wil halen om hier geïnformeerd te worden over aankoop van hardware.

Deze adviezen gaan voor een deel van de community komen. met andere woorden, het forum, waar vroeger een hoop specialistische kennis beschikbaar was en waar de nadruk werd gelegd op eerst zelf zoeken en uitzoeken, gaat nu overspoeld worden met niet geïnformeerde lezers zodat wij, de geïnformeerde community, ze mogen informeren.

We worden dus een helpdesk, wat we altijd hebben geprobeerd te vermijden volgens mij.

Ik zie niet helemaal hoe dit concept goed is voor de community. ik zie wel hoe dit concept goed is voor de winstgevendheid van Tweakers en VNU maar ik zie niet hoe jullie met dit plan de specialisten gaan vasthouden.
Je gaat er vanuit dat de nieuwe/extra doelgroep massaal een account gaat aanmaken. Daar gaan wij niet vanuit en dat baseren we op uitvoerig onderzoek, juist onder die doelgroep. Wellicht vind je deze reactie waardevol: Wilbert de Vries in 'plan: Tweakers heeft meer reclame nodig'
Wout en Wilbert, ik hoop van ganse harte dat het zo gaat werken. ik hoop ook dat dit een aanzet kan zijn tot het beter informeren van gemiddelde gebruikers.

Ik ben alleen erg bang voor een verdere verwatering van kwaliteit op het forum, zoals nu bijvoorbeeld ook op het mobiele telefonie deel het geval is. De kwaliteit is daar de afgelopen jaren echt heel hard afgenomen, mods sturen nauwelijks op zelf zoeken en uitzoeken.

Ik zie ook nog steeds niet hoe dit voor de community voordelig is.
Zou het een idee zijn om het forum onder te verdelen in een consumentdeel en een tweakerdeel? beetje zoals de HK, alleen wanneer je aan voorwaarden hebt voldaan mag je ook posten op het tweakerdeel. Zo hou je een deel waar kwaliteit van belang is en waar heel hard gemod kan worden en een deel waar consumenten terecht kunnen.
Het is niet de bedoeling om deze nieuwe bezoekers naar het forum door te sluizen zodat onze community vragen mag beantwoorden, verre van zelfs. We willen deze mensen juist vanuit de redactie gaan informeren. Dat gaan we doen door dus meer producten te reviewen die voor hen relevant zijn (midrange) en meer BBG's te schrijven die kunnen het helpen bij het doen van een aankoop.
De grootste vraag die ik heb wordt echter niet beantwoord in het artikel: Waarom moet Tweakers groter worden?

"Onze community telt inmiddels meer dan 500.000 geregistreerde users en elke maand is de site goed voor een slordige 100 miljoen pageviews."

Ben hier tevreden mee en probeer dit zo te houden in plaats van door "verbeteringen" steeds maar proberen meer mensen te krijgen. Wordt een beetje moe van de overal aanwezig constante drang in de hele wereld naar "meer, beter en groter". Ben toch s tevreden met wat je hebt...

De mensen die je hier wilt hebben (tech-geekies) zitten hier voor het overgrote deel al; dus wat je er voornamelijk bij zult krijgen zijn mensen die geen afffiniteit met techniek hebben, en waarom wil je die mensen hier hebben behalve om pageviews te genereren?
Ben wel erg benieuwd hoe door het niet veranderen van het niveau van je site je mensen die geen affiniteit met techniek hebben toch warm kan maken voor een tech-gerelateerde site. Dat is in mijn ogen hetzelfde als proberen huisvrouwen warm te krijgen voor een automagazine, en ook daarbij kan je je afvragen waarom je het in godsnaam zou willen.
Je eindresultaat zal op korte termijn wellicht meer pageviews zijn maar je jaagt je orginele doelgroep potentieel weg; een gok die ik niet graag zou nemen eerlijk gezegd...

De tijd zal het leren, maar zodra het eerste "hoe maak ik windows sneller in X stappen" of "hoe hou ik mijn iphone apps snel" artikel verschijnt ben ik weg...

[Reactie gewijzigd door Ryceck op 17 maart 2014 10:39]

Omdat de concurrentie ook niet stilzit. We moeten wel groeien, blijf je stilstaan, dan wordt je op den duur ingehaald. Ons doel daarbij is de community die we hebben tevreden laten zijn en blijven. Dus we gaan zeker geen "hoe maak ik windows sneller in X stappen" of "hoe hou ik mijn iphone apps snel" artikelen maken, juist omdat onze in dept tech kennis de onderscheidende factor is. :)
Volgens mij werkt dat principe tweedelig. Door te groeien en daarmee inhoudelijk in je content te snoeien open je een markt voor andere partijen die wél dieper op de materie ingaan.

Het gevolg is dan een kwestie van tijd. Hardcore gebruikers haken af en de mainstream blijft over.
Natuurlijk gaan we niet over een nacht ijs en hebben we dit getest. We hebben focusgroepen gemaakt, van hardcore tweakers, mensen die wel eens van ons hadden gehoord en mensen die nog nooit van ons hadden gehoord.

Op basis van dat onderzoek hebben we in ieder geval geleerd dat de groep die nog nooit van ons had gehoord af zou moeten vallen. het gaat juist om de mensen die wel wat verstand hebben van technologie, maar nog niet voldoende kennis hebben. Die willen we helpen met het maken van aankoopbeslissingen etc. etc.

Daarvoor is al een en ander gedaan bij ons op desite. Wat aanpassingen aan de frontpage (de icons bovenaan) en de pricewatch zijn gemaakt. Want dat is waar men voor komt. Nieuws en forum interesseert die groepen voor geen meter, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Nu dat gedaan is zijn we klaar voor de volgende stap, en dat is meer bezoekers naar de site trekken. :)
Ik snap zelf ook wel dat Tweakers.net moet groeien, maar Tweakers.net gaat nu de kant op van een "gewone reguliere website". Dat er nu anno 2014 reclame gemaakt moet worden is normaal, maar doe dit wel Tweakers waardig. Ik merk ook dat het de laatste jaar (1a2 jaar) minder word. Op V&A bijvoorbeeld.

Zeer snelle game PC met quadcore.
Q6600 @ 3.5Ghz, nVidia 630 met 2GB & 4GB RAM
Windows 7 OEM licenties, meerdere beschikbaar met support.

USER "unknow-abc-123" lid 2 dagen, 5 advertenties.
USER "unknow-123-abc" 3 dagen lid, 3 topic op GOT.
- Ik zoek een snelle game PC
- Welke computer kan ik halen voor max 4000 euro
- Ik zoek een snellere PC dan de 2 bovengenoemde.

Dit was er een tijdje geleden niet, ik ga niet zeggen dat ik me er aan erger maar denk wel regelmatig "niet weer" "again"

Als er een groter publiek komt, moeten er ook andere regels komen. Yes, we hebben 500.000 members, waarvan er genoeg zijn welke denken dat het de nieuwe marktplaats is. Ook zijn er genoeg denken dat het een gratis helpdesk is, vragen maar raak zonder enige zoektocht/Eigen inbreng.

Ook de kledij van sommige tweakers (redactie) vind ik niet echt toepasselijk. Persoonlijk kan ik gamen wel waarderen als een tijdverdrijf, en ik heb ook mijn BF3 hoodie & BF4 tshirt. Deze heb ik aan tijdens mijn "thuiszit dagen" ik ga ermee naar de winkel, maar niet naar mijn werk.

Op een game event kan ik er nog best wel inkomen, echter denk ik dat er ook genoeg mensen zijn die denken... serious, wtf... NERD. Doe de knoopjes wat verder dicht, ik hoef (en de rest denk ik ook) geen borsthaar te zien.

De reviews vind ik zelf nog wel aardig, maar bijvoorbeeld hardware.info heeft meerdere producten, ipv 5 moederborden hebben hun er wel 35. Telefoons, pak niet alleen de duurdere telefoons. Zet eens een S4 tegen een 50% goedkopere telefoon of zelfs een 75% goedkopere. Er zijn genoeg mensen die een 500+ telefoon willen komen, maar ook genoeg doe tussen de 100-250 euro willen uitgeven aan een telefoon.

Al met al, ik kan begrijpen dat er inkomsten gegenereerd moeten worden en dat reclame gemaakt zou moeten worden. Persoonlijk hou ik mijn hart vast.

(Sorry voor mijn Nederlands, het gaat achteruit)
Over die telefoons kan ik je geruststellen: we gaan ook meer 'betaalbare' producten behandelen. Verder vind ik dat we de afgelopen jaren een flinke stap vooruit hebben gezet met de video's. Waar vroeger nauwelijks rekening gehouden werd met kleding, presentatie of uiterlijk, wordt daar nu wel op gelet. Hell, naar beurzen worden zelfs extra shirts meegenomen en in onze studio hangt een kledingrek. Wellicht kan het nog beter, maar we zijn er mee bezig en staan open voor opbouwende kritiek.
Als er een groter publiek komt, moeten er ook andere regels komen. Yes, we hebben 500.000 members, waarvan er genoeg zijn welke denken dat het de nieuwe marktplaats is. Ook zijn er genoeg denken dat het een gratis helpdesk is, vragen maar raak zonder enige zoektocht/Eigen inbreng.
En dat is waar de community dus van meerwaarde kan zijn. Het is aan ons om de kwaliteit van deze website te bewaken. Hoe vaak zie je niet als een reactie op eenvoudige vragen: "google is je vriend" o.i.d.. Op een website als tweakers.net wordt gewoon wat meer van jezelf verwacht, maar dat betekent niet dat er totaal niet geholpen wordt. Iedereen draagt z'n steentje bij. Zo weet ik redelijk wat van smartphone's en van juridische aspecten van technologie. Maar om in mijn studentenhuis een degelijk netwerk aan te leggen, gebruik ik graag wat van de expertise van de mensen hier.

Onder andere deze expertise wordt gecommercialiseerd . Dan vraag ik me af, komt er een beloningssysteem?
Ook de kledij van sommige tweakers (redactie) vind ik niet echt toepasselijk. Persoonlijk kan ik gamen wel waarderen als een tijdverdrijf, en ik heb ook mijn BF3 hoodie & BF4 tshirt. Deze heb ik aan tijdens mijn "thuiszit dagen" ik ga ermee naar de winkel, maar niet naar mijn werk.
ook hier kan ik enigszins inkomen. Ik heb het ooit bij de eerste video reviews al eens gezegd. Het gaat niet om pracht&praal wel om verzorgd. Wel zie ik daar wel degelijk verbetering in. En aan de ene kant het blijft wel Tweakers.net en ook hier moet je dus niet je identiteit verliezen. Zoals zovaak geldt: zoek de middenweg. Geen oude vale kleren, maar t hoeft ook geen perfect gesneden pak te zijn. Vergis je overigens niet, bij de meeste televisie producties is een heel team aanwezig om iedereen er op z'n best uit te laten zien.
Bij veel van die TV teams is het ook nodig om mensen er toonbaar uit te laten zien.

hoewel ik het ZEER zou waarderen als er een douwtje kroes uitlegt dat een snapdragon 800 sneller is dan een 400 vind ik het belangrijker dat men "neutraal" dingen vertellen zodat men zelf een conclusie kan trekken, dat je daarbij niet afgeleid word door een leuk setje koplampen in een te strak jurkje is dan een bittere pil die ik dan wel slik.

ps: ik wil daarbij NIET zeggen dat ik straks femme in een jurkje de nieuwe nexus wil zien reviewen. :X
Op bepaalde onderwerpen heeft Tweakers de afgelopen jaren erg veel vooruitgang geboekt. Met name de achtergrond artikelen vind ik erg interessant, leerzaam en laagdrempelig. Neem bijvoorbeeld het artikel over Telegram, Litecoin of over het hacken van simkaarten. Ik raad ze regelmatig aan bij collega's om ook eens te lezen.

Ook de nieuwsartikelen zijn breder, het gaat niet alleen over hardware of andere zaken die ict nerds interesseren, maar het zijn steeds vaker onderwerpen die ook de grote mensenmassa aanspreekt. Ook hierbij zijn diverse voorbeelden te noemen, van technologische hoogstandjes tot aan politiek gerelateerde artikelen. Met name nieuwsartikelen over Edward Snowden zijn hiermee te associëren.

Toch moet ik concluderen dat niet overal het niveau van omhoog gaat. Hoe groter de achtergronden en nieuws artikelen op de voorgrond verschijnen, hoe verder de reviews over hardware wel in de verdrukking lijkt te komen. Voor goede reviews over videokaarten, processoren of moederborden is Tweakers lang niet meer de toon aangevende site wat dat betreft. Dit komt deels omdat er te weinig vergelijkingsmateriaal is, maar in sommige gevallen ook door het onvoldoende testen van de reviewer. Met name de laatste reviews van de processoren vertellen weinig nieuws.

Laat ik als voorbeeld de review pakken over de Kaveri processoren van AMD. Er wordt een keuze gemaakt voor een aantal benchmarks. Daar is weinig op zich aan te merken. Hooguit dat er wat extra software pakketten getest kunnen worden zoals MS Visual Studio en/of Sony Vegas. Maar de grootste minpunten van deze review zijn dat er geen onderzoek is gedaan naar de geheugensnelheid, iets wat bij Kaveri erg belangrijk kan zijn. Er geen onderzoek is gedaan naar Dual Graphics. Volgens de laatste berichten werkt het met de laatste drivers behoorlijk, maar hoe is het in de praktijk? Ten slotte missen echte concurrerende processoren van Intel zoals de i5 4440 en i3 4130.

Nu is dit slechts één voorbeeld, maar er zijn zo nog wel een paar reviews te pakken van het laatste jaar die nog erg veel vragen open laten staan. Voor mijn gevoel ligt de focus van de redactie en reviews de laatste tijd niet meer echt bij pure hardware items. Gooit Tweakers het over een andere boeg en komen deze onderwerpen te vervallen of is het een kwestie van tijd, kundigheid en geld?
Over Kaveri en de geheugentesten heb je gelijk. Morgen komt een artikel online waarmee we dat hopelijk goeddeels rechtzetten :)
Haha, geniaal! Ik word op mijn wenken bediend hoor ik alweer ;)
Ik zou graag ja zeggen, maar het testwerk voor het artikel van morgen heeft wel enige tijd in beslag genomen ;)
Kunnen jullie niet (ook) kijken naar het model van de Consumentenbond? Die doen ook veel reviews om content te genereren. 'Best getest door Tweakers.net' of 'Beste koop volgens Tweakers.net' kan je zien als een keurmerk, met een solide userbase om deze claims te ondersteunen. Ga je die kant op, dan versterk je relaties met zowel je bezoekers en met fabrikanten. Waar jullie ook weinig mee doen is met user reviews, +3 en wat karma, nou joepie... Je kan ook zeggen: als je een 5 sterren review schrijft over een product laten we je (via tweakers) ook het product van de concurrent testen en mag je deze houden. Zo garandeer je ook je objectiviteit want zoals je hier af en toe leest valt men daar nogal eens over.

Daarnaast zit je ook met het probleem dat de enige interessante ontwikkeling in de tech brache zich vooral beperkt tot nieuwe patenten en niet tot nieuwe producten. Planned obsolesence en release cycles maken dat er vrij weinig te melden is op gebied van nieuwe adverteerbare producten. Consumptie loopt ook sterk terug want iedereen heeft nu wel weer een tablet. Er wordt hier te weinig inhoudelijk gediscussieert en samengewerkt met clubs als Bits of Freedom ten aanzien van privacy waarborging van consumenten. Sterker nog, als ik een filtertje aanzet voor privacy waarborging dan krijg ik een melding dat jullie hierdoor inkomsten mislopen..

[Reactie gewijzigd door MrHankey op 17 maart 2014 11:02]

. 'Best getest door Tweakers.net' of 'Beste koop volgens Tweakers.net' kan je zien als een keurmerk, met een solide userbase om deze claims te ondersteunen.
Goed punt. Die kant zijn we een tijdje teug al voorzichtig opgegaan. We hebben tijd gestoken in onze scorekaart en embleem en hebben bijvoorbeeld heel bewust het jaartal toegevoegd aan die emblemen. Vanuit onze marketingtak willen we daar nog meer mee gaan doen, net zoals vermelding in een top5-buy guide de moeite waard is om aan fabrikanten te vertellen. Voor de rest: we zijn nog lang niet klaar en blijven sleutelen, finetunen en luisteren.
We hebben tijd gestoken in onze scorekaart en embleem en hebben bijvoorbeeld heel bewust het jaartal toegevoegd aan die emblemen.
Dat zijn zeker goede stappen in de goede richting. Ik ben heel benieuwd wat jullie nog meer gaan bedenken! De sleutel tot succes is denk ik wel om te proberen om nog verder uit de box te stappen.

De bubble uit silicon valley staat namelijk steeds meer onder druk, dat zie je dus aan: teruglopende verkopen PC, teruglopende verkopen tablets, privacy verhaal grote software bedrijven, NSA schandalen, facebook en google speelfilms/documentaires, de hele piraterij/hollywood affaire... Er was een tijdje terug bij DDWD een drieluik over tech bedrijven in de valley, interessant. Maar je ziet daaraan ook wel dat de voordelen van meer gadgets en meer IT een beetje uitblijven. M.a.w. als je nu nog met IT moet beginnen ben je wel een sukkel of op zn minst oubollig. De hype is aan het sterven, digitaal is de nieuwe standaard. Logisch dat de groei van t.net dan mee-afvlakt, misschien is Suid Afrika een onverkende nieuwe doelgroep? 8-)

Daar tegenover zie ik dan nu een nieuwe trend opkomen in e-health, vraag is of dat echt een rendabele en grote doelgroep gaat aanspreken (en of het wel echt zo 'technie' en een tweakers.net topic is) of dat het wederom enkel interessant is voor gekeuvel bij de koffie automaat, zoals big-data en cloud computing dat voor heel veel mensen ook zijn. Tweakability van dit soort producten is ook extreem laag en oninteressant (zie zo ook de nieuwe macbooks; erg mooi maar je kan er weinig mee op 'knutsel' gebied).

Daarin zit de crux. Hoe ga je de casemodders, overclockers en refurbishers tevreden houden, wanneer een groot deel van de commerciele industrie (de valley dus) zich daar juist vandaan beweegt? Bij die groep tweakers en modders liggen wel jullie roots. Gaat het toekomstige tweakers.net opkomen voor 'de belangen' (om het zo maar even te noemen) van technisch onderlegde figuren en tech-hobby-isten, of een platform bouwen wat zich richt op zo veel mogelijk producten slijten? Of beide? Persoonlijk zie ik voor tweakers.net eerder een positie weggelegt die juist die twee totaal verschillende groepen mensen met elkaar kan verbinden: consumer meet nerd. Ik ben heel benieuwd en zal verbeteringen die jullie verder gaan doorvoeren van harte toejuichen. Succes met de reclame campagne, hopelijk levert het nog meer op dan wat jullie ervan verwachten!

[Reactie gewijzigd door MrHankey op 17 maart 2014 16:04]

Ik denk dat elke Nederlandse en Vlaamse nerd (in de ruimste zin van het woord) bekend is met Tweakers.net en deze website (on)regelmatig bezoekt.

Als je als Tweakers wilt groeien lijkt het me persoonlijk een beter plan om een Engelse variant van de website te maken. Niet om vervolgens de website tegen elke buitenlander zijn snuffert drukken maar om op eigen tempo de Engelse versie tot een informatierijke website te maken.
Ja ik dacht hetzelfde, ik zie liever wat meer diepgang dan proberen van tweakers een allemans vriend te maken.
Als ik niet op tweakers zit, dan is het wel een engelstallige website, wat ik nu steeds vaker doe is op youtube kijken voor techreviews, dit omdat de qualiteit steeds beter en beter wordt.

Als tweakers daar wat meer op in zou spelen, door Engelstalige reviews met Nederlandse ondertiteling op youtube en eigen website te plaatsen zouden ze veel meer mensen bereiken zonder daarvoor diepgang te verliezen.
Inderdaad, een goed idee! De extensie .net hebben ze al, dus dat klinkt internationaal. Alleen jammer dat Tweakers tegenwoordig vooral zonder extensie in de media opduikt. Een splitsing tussen Tweakers.nl (NL) en Tweakers.net (EN) zou ik wel een mooie oplossing vinden.
Dat wordt 'm niet. Er is al zoveel concurrentie op de Engelstalige markt dat je de nummer 100.001 bent die achteraan de rij kan aansluiten. Los daarvan is de tone of voice van Tweakers echt Nederlands/Vlaams. Ga dat maar eens vertalen. Bijna onbegonnen en niet te betalen. Als je dan zo nodig iets in een vremede taal zou willen doen, dan zou ik voor Frans of Duits gaan, omdat er in die taalgebieden nauwelijks concurrentie is.

maar vooralsnog is Tweakers Nederlands en gaan we in ons taalgebied op zoek naar nieuwe aanwas. :)
1 2 3 ... 14

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True