Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Management Update: de toekomst van Tweakers

17-09-2013 • 14:03

281 Linkedin

In de afgelopen jaren is Tweakers mede door de inzet van de community uitgegroeid tot een unieke site. Er is in de voorgaande jaren een flink investeringsprogramma opgezet om Tweakers verder te laten groeien. Dat is deels ook gelukt, maar we merken nu dat we die last op deze manier financieel niet meer kunnen dragen.

We moeten een keuze maken. Stoppen we met investeren en gaan we Tweakers flink afbouwen, zodat er een zeer beperkte kernactiviteit overblijft? Of gaan we nog meer nieuws, tests, achtergrondartikelen, Best Buy Guides en reviews maken, en gaan we, door extra in de redactie te investeren, Tweakers aantrekkelijk maken voor de huidige en voor nieuwe doelgroepen?

We kiezen voor het laatste. Omdat we al aan het maximale bereik binnen onze eigen doelgroep zitten, gaan we ons richten op een breder publiek. Dat doen we geheel volgens onze missie en binnen ons Tweakers DNA: 'Wij zijn Tweakers. Vanuit onze passie voor technologie helpen wij je producten te kiezen en het maximale uit die producten te halen'. Om voldoende interessante content voor de huidige en de nieuwe doelgroep te kunnen bieden, wordt er geïnvesteerd in de redactie. Er komen twee mensen bij, met wie we nog meer redactionele reviews kunnen maken dan we nu al doen.

We doen uitgebreid onderzoek naar de wensen van de huidige community en de nieuwe doelgroep. Onlangs is aan vier focusgroepen uitgebreid gevraagd naar hun beleving van Tweakers en hun antwoorden gaan we mede gebruiken in dit traject. Daarbij kijken we uitdrukkelijk naar hoe en waar we de extra content voor de nieuwe doelgroep gaan presenteren. Natuurlijk betrekken we ook de actieve community bij de keuzes die we gaan maken. Het belang van de hardcore-tweakers is op diverse plekken geborgd, onder andere door de communitymanager in het managementteam op te nemen.

Om deze verandering te kunnen doorvoeren is kritisch gekeken naar de opzet en organisatie van Tweakers. Er gaan arbeidsplaatsen weg. Dat hebben we weliswaar vrijwel geheel binnen de eigen organisatie van Tweakers, Computable, AutoTrack en Carsom weten op te lossen, maar reorganiseren is nooit leuk. We nemen onder andere afscheid van vier devvers en dat zullen we merken in de roadmap. Tegelijk kijken we naar de salesafdeling. Hoe kunnen we meer omzet draaien in deze moeilijke markt. Daarom komt er voor de non-spot campagnes zelfs een collega bij.

We kunnen echter niet anders. Het is nu aan ons om met ons allen de schouders eronder te zetten. We hebben van De Persgroep voldoende tijd gekregen om te laten zien dat we het kunnen met de nieuwe organisatie, inclusief de uitbreiding van de redactie & sales. Er wordt echt in de kwaliteit van Tweakers geïnvesteerd, ondanks de zware tijden. Met onze missie als leidraad gaan we de nieuwe strategie doorvoeren en daarmee een gezond rendement realiseren voor Tweakers.

Reacties (281)

Wijzig sortering
Goed, Er moet binnen Tweakers wat veranderen, dat is duidelijk uit het bericht, maar wat er nou moet wijzigen is mij niet duidelijk.
- Een bredere doelgroep? Waar moeten we dan aan denken?
- Devvers weg? Wie en wat betekend dat voor bijvoorbeeld dingen als Tweakers Responsive Design?
Vanuit onze passie voor technologie helpen wij je producten te kiezen en het maximale uit die producten te halen'. Om voldoende interessante content voor de huidige en de nieuwe doelgroep te kunnen bieden, wordt er geïnvesteerd in de redactie.
Wat is die nieuwe doelgroep en hoe gaan die nieuwe redactieleden zich dan daarop richten? Krijgen we redactionele reviews van koffiemachines?

Het hele verhaaltje is vaag moet ik zeggen. Dit brengt alleen maar onduidelijkheid, zorgen voor de community en onnodige speculatie over 'ons' Tweakers.net

[Reactie gewijzigd door MuddyMagical op 17 september 2013 14:12]

Denk hierbij redactioneel niet aan nieuwe onderwerpen, maar aan meer doen met de huidige onderwerpen. Zo richten we ons nu bijvoorbeeld vooral primair op high-end terwijl er een bredere markt/interesse is in midrange producten omdat deze simpelweg doorgaans betaalbaarder zijn. Die midrange producten 'verdienen' lang niet allemaal een reviews van meerdere pagina's en mogelijk ook niets eens een plekje in de huidige carrousel. De vertaalslag naar de bredere doelgroep wordt vooral gemaakt door bijvoorbeeld uitbreiding van het aantal buy guides en de manier waarop we die onder de aandacht brengen (op Tweakers zelf, maar bijvoorbeeld ook bij andere titels van de Persgroep).

Redactioneel hopen we goede slagen te kunnen maken door een hardere scheiding tussen nieuws- en reviewredactie en de ondersteuning van het testlab dat nu concreet wordt ingevuld met een vaste werknemer om de reviewers te ontlasten. De scheiding tussen nieuws en reviews moet er hopelijk voor zorgen dat redacteuren zich kunnen richten op hun primaire taak en zodoende efficiënter kunnen werken, waarbij de ondersteuning van het testlab - zeker voor midrange - gewoon noodzakelijk is.

We blijven gewoon de uitgebreide reviews schrijven die jullie gewend zijn, maar willen op basis van onze kennis van de markt en ervaring met producten (wat er dus meer moeten worden) ook de mensen met een minder grote beurs of drang naar het beste van het beste kunnen bedienen.

Klinkt nog steeds vaag? Vast wel, maar ik ben er van overtuigd dat 'jullie' Tweakers blijft bestaan, simpelweg omdat we ook zeker hebben geconstateerd dat daar een enorm grote kracht van Tweakers ligt. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende maanden daar waar we dingen vaag vinden, steeds beter gaan concretiseren. We weten wat we moeten doen, en in veel gevallen ook hoe, maar zullen dat blijven toetsen en verfijnen.
Hoe zit het met de uitbreiding richting Vlaanderen? Ik merk wel dat er steeds meer aandacht is voor Belgie (bv in het Netflix interview werd er netjes navraag gedaan naar uitbreiding naar Belgie), maar in de Pricewatch, Jobs, ads lijkt het achter te blijven. Ook in het Belgische nieuws zie ik nooit gerefereerd worden aan Tweakers ondanks de link met de Persgroep.
Wel zie ik steeds meer Belgen posts plaatsen op het forum, dus er lijkt toch enig momentum te onstaan. 6 a 7 Miljoen extra potentiele inkomstenbronnen is toch niet onaardig.

De kosten van interviews, video's etc op lokatie lijkt me inderdaad een kostbare aangelegenheid. De tradionele nieuwsvergaarders lossen dit op met freelance correspondenten op lokatie. Zou dat niet een goedkopere en interessante oplossing kunnen zijn? Er zullen vast kwalitatief goede Tech reporters zitten in Brussel, Taipei of zelfs Minsk(WoT) die het kostenplaatje kunnen verlagen.

edit: verder eens dat het jammer is dat unieke berichtgeving niet in het Engels vertaald wordt. Maakt delen van een nieuwsbericht via social media onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door EektheMan op 17 september 2013 15:55]

We hebben momenteel onze handen vol aan de koersverbreding binnen Nederland. België is dan toch echt een andere markt op sommige belangrijke punten. Eerder hebben we al wel Belgische shops aangesloten in de Pricewatch, maar de inhoudelijke verkenning over hoe en wat zal niet eerder plaatsvinden dan begin volgend jaar.

Reportages (tekst en/of video) lijken een dure aangelegenheid, maar leveren ons ook een hoop op. Er zijn enkele grote beurzen waar we op eigen kosten heen gaan, maar ook tripjes voor productaankondigingen die feitelijk alleen mankracht kosten omdat de fabrikant bijvoorbeeld vlucht en hotel betaalt. Voordeel voor ons is dat we direct verslag kunnen doen van nieuwe ontwikkelingen of meteen een hands-on kunnen publiceren, maar het betekent ook dat we als redacteuren bovenop de markt blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat we hopelijk op tijd een reviewsample ontvangen van de fabrikant en dan bovendien efficiënter aan de slag kunnen met die review omdat we al wat indrukken hebben opgedaan.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar IDF zijn we op papier bijna een week een redacteur kwijt die zich in die week helemaal onderdompelt in de technische sessies. Dit heeft tot nu toe een eerste achterhgrondje opgeleverd (met nog wat zaken in de pijplijn), maar van de kennis die daar is opgedaan putten we nog een heel jaar. Op papier qua werkdagen dus wellicht een kostbare trip, maar redactioneel bijna onbetaalbaar omdat die kennis het komende jaar binnen de redactie weer kan worden gedeeld.

Het onderwerp vertalen van content is niet nieuw en al vaker besproken. In essentie komt het er op neer dat de Engelstalige markt dusdanig groot is dat we daar nooit een inhoudelijke toppositie zouden kunnen bereiken. Grote namen als Engadget en The Verge hebben bijvoorbeeld vaak voor de introductie van een product al uitgebreid kunnen testen, waardoor echt concurreren op zijn zachtst gezegd lastig zou zijn. Bovendien wordt een deel van het succes van Tweakers natuurlijk verklaard door de community (reacties, forum, userreviews, etc), die prima Engels kunnen lezen en schrijven maar wat niet per definitie beter zou uitpakken als we ook een Engelstalige versie zouden hebben :)
Sterker, ik ben er zelf één van de 'nieuwe doelgroep'. Eentje zonder zuiver technische achtergrond en voor hier eigenlijk zonder technische kennis van zaken. Maar wel geïnteresseerd en nieuwsgierig. En daarnaast actief met reacties en moderaties. En, al zeg ik het zelf, niet met 'Telegraaf-niveau-reacties'.

Dus een vroege vogel, een vroege ontdekker vanTweakers.net. Hoewel ik natuurlijk 'one of a kind' ben :) , zijn er ongetwijfeld meer mensen als ik die met oprechte interesse zich willen verdiepen in diverse onderwerpen/producten die aangekaart worden. Sommigen incidenteel, sommigen structureel. Voldoende ruimte voor groei lijkt me, zonder dat de kwaliteit van het aangebodene of bezoeker aangetast hoeft te worden.
Denk hierbij redactioneel niet aan nieuwe onderwerpen, maar aan meer doen met de huidige onderwerpen. Zo richten we ons nu bijvoorbeeld vooral primair op high-end terwijl er een bredere markt/interesse is in midrange producten omdat deze simpelweg doorgaans betaalbaarder zijn. Die midrange producten 'verdienen' lang niet allemaal een reviews van meerdere pagina's en mogelijk ook niets eens een plekje in de huidige carrousel. De vertaalslag naar de bredere doelgroep wordt vooral gemaakt door bijvoorbeeld uitbreiding van het aantal buy guides en de manier waarop we die onder de aandacht brengen (op Tweakers zelf, maar bijvoorbeeld ook bij andere titels van de Persgroep).
Dank voor deze toelichting. Het is meer dan een geruststelling, ik vind het zelfs een goed idee. Toen ik op zoek ging naar een mid-level telefoon ontdekte ik dat Tweakers wat dat betreft nogal tegenvalt. De reviews gaan voornamelijk over de nieuwste en duurste producten. Wie geen E500 over heeft voor een telefoon kan daar niet zo veel mee. Toch is er ontzettend veel informatie te vinden (nieuwe telefoons worden oud) maar het kan lastig zijn om die goed te vergelijken. Ik denk dus dat jullie helemaal gelijk hebben dat er veel winst behaald kan worden door wat breder te kijken.
Wat is die nieuwe doelgroep en hoe gaan die nieuwe redactieleden zich dan daarop richten? Krijgen we redactionele reviews van koffiemachines?
De ene gaat het testlab bestieren en daar ten behoeve van reviews benchmarks en testen draaien waar we nu nog veel tijd aan kwijt zijn. Zo kunnen redacteuren zich meer richten op het schrijven van de reviews zelf.
De andere krijgt de taak om breed te helpen met onder meer tablets, laptops en alles wat daartussenin zit (denk aan convertibles enzo), want daar komen we een paar handen tekort.

We testen graag koffiemachines, want de koffiemachine die we nu hebben is niet zo best :p Maar dat wordt geen onderwerp voor reviews.
- Een bredere doelgroep? Waar moeten we dan aan denken?
Mensen die wel interesse hebben voor technologie, maar (nog) niet de kennis om onze artikelen helemaal te doorgronden. Wij denken dat we die mensen kunnen helpen met het kiezen van het voor hun juiste elektronicaproduct, zodat die mensen het niet de hele tijd aan jou hoeven te vragen, heb jij meer tijd om GTA te spelen :P
- Devvers weg? Wie en wat betekend dat voor bijvoorbeeld dingen als Tweakers Responsive Design?
Dat betekent dat we goed moeten nadenken over wat we doen en wanneer. Responsive komt er gewoon - en het is eigenlijk al voor een groot deel af als ik de beta zie ;) Voor de rest was dit zwaar klote. Echt zwaar klote voor die jongens, al zijn ze niet ontslagen: ze werken aan andere sites binnen het bedrijf.
Dat betekent dat we goed moeten nadenken over wat we doen en wanneer. Responsive komt er gewoon - en het is eigenlijk al voor een groot deel af als ik de beta zie Voor de rest was dit zwaar klote. Echt zwaar klote voor die jongens, al zijn ze niet ontslagen: ze werken aan andere sites binnen het bedrijf.
Ik heb me er in het verleden over verbaasd dat de tweakers website (wat mij betreft één van de beste websites in NL als het gaat om performance, usability e.d.) een eigen ontwikkelteam heeft. Het ontwikkelteam begrijp ik maar waarom de kennis en kunde ook niet voor de andere persgroep sites gebruiken. Jullie hebben volgens mij een eigen CMS gebouwd aan de achterkant. Volgens mij kun je zowel financieel als technisch een gigantisch voordeel halen om alle persgroep websites door de tweakers devvers te laten bouwen en onderhouden. Gaat uiteraard ten koste van de webadmins van andere persgroep sites maar die kunnen heel veel leren als ze overgaan naar de tweakers ontwikkelgroep.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 17 september 2013 15:07]

Daar ben ik het helemaal mee eens. Tweakers is wat betreft performance ongeëvenaard. Ook de bruikbaarheid van de website is heel erg hoog met vele kleine dingetjes die samen een groot geheel vormen. Er wordt gewoon topwerk geleverd.
Gezien de vele dramatische (maar wel populaire) websites die Nederland rijk (of arm) is kan het tweakers team zichzelf een veer in de reet steken. Het is ook niet verbazend dat tweakers veel websites van het jaar verkiezingen wint in zijn categorie. Alhoewel die prijs ook niet alles zegt want buienradar.nl wint dat soort prijzen ook en dat is een van de slechts gebouwde, lelijkste, gebruiksonvriendelijke en instabiele websites die er te vinden zijn op het web.
Kijk, dit is een stukje duidelijkheid die ik persoonlijk mis in het artikel. De antwoorden moeten denk ik niet in de reacties, maar in het verhaal zelf.

Natuurlijk vind ik het klote voor de devvers als ze ergens anders moeten gaan werken, dat ben ik absoluut met je eens!!
Ik lees het meer als:
'Nu we zijn opgekocht door de Persgroep, moeten we (meer) winst genereren en willen we ook de niet-tweaker naar Tweakers laten komen.'

Vanuit managementstandpunt zeer begrijpelijk. Als Tweaker ben ik sceptisch.
Ik lees het meer als:
'Nu we zijn opgekocht door de Persgroep, moeten we (meer) winst genereren en willen we ook de niet-tweaker naar Tweakers laten komen.'
Dat is incorrect. De Persgroep is een familiebedrijf en heeft juist daarom oog voor de lange termijn en geen druk van militante aandeelhouders die op korte termijn rendement willen zien.

Tweakers heeft in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in redactie, product en development. Een paar jaar geleden deden we bijvoorbeeld geen video. Nu de inkomsten achterblijven door het zwakke consumentenvertrouwen moet er een stapje terug gedaan worden. Omdat de kosten vrijwel geheel uit salarissen voor werknemers bestaan is er geen andere oplossing dan het verkleinen van de organisatie. Uiteraard wil de Persgroep, zoal elk ander bedrijf, dat haar activiteiten winstgevend zijn. Als dat niet het geval is dreigt uiteindelijk een sanering met de botte bijl, dat wil je helemaal niet.
Ik vind het vooral jammer dat men niet eerst probeert om meer geld te halen uit de huidige Tweakers. Het lijkt erop dat Tweakers het recept van de traditionele nieuws-media volgt (wellicht een gevolg van de overname door Persgroep) en niet die van vooroplopende tech sites. Erg jammer.
Een bredere doelgroep is..... een bredere doelgroep. Dat is natuurlijk een dooddoener, maar denk aan mensen die een product willen kopen dat in de categorieën valt waarover wij schrijven.

En voor alle duidelijkheid: Nee, dat zal geen witgoed zijn! WIj schrijven over telefoons, tablets, laptops, consumenten elektronica.

Ja, het is nog vaag, nee we zijn nog (lang) niet klaar met de plannen, maar het is wel tijd om te delen dat we bezig zijn met deze plannen voor de toekomst van Tweakers. In de komende tijd zullen we vast nog wel eens terugkomen bij jullie om bepaalde dingen voor te leggen of te testen. De lessen van Tweakers 7 zijn we niet vergeten. ;)
WIj schrijven over telefoons, tablets, laptops, consumenten elektronica.
Is het bewust dat PC's en diens onderdelen daar niet tussenstaan? Want dat zou ik wel jammer vinden. Wel begrijpelijk, met sites als anandtech enzo, maar wel jammer.
Bredere doelgroep zou wellicht kunnen zijn dat er in plaats van alleen tech reviews, er ook reviews komen van meer huishoudelijke apparaten o.i.d.
Nee, er komen G E E N reviews van witgoed. Tenzij ze er een UTP poort, HDD en LCD inbouwen. Je moet denken aan veel meer reviews, meer BBG's, meer achtergrond. Redactionele content waar de meeste Tweakers (en nog-niet-Tweakers) blij van worden. :)
Zo lang het niveau hoog blijft: uitstekend. Echter als dit simpele 1-pagina-hap-snap-dit-product-is-geweldig-Jim-reviews worden kun je ze beter overslaan. Er zijn al zo ongelofelijk veel review-sites (en verdomd goeie, allemaal met een eigen insteek) dat je iets nuttigs toe moet voegen. Een gestandaardiseerde set tests op een grote range producten (iets wat Anandtech bijvoorbeeld graag doet) geeft een overzicht dat ik soms nog mis. Sowieso zijn overzichten een peperdure tak van reviewsport, en daarom (helaas) zeldzaam. Wellicht een dealtje sluiten met een grote winkel om hun (RMA-)producten eens aan een grondige review te kunnen onderwerpen? :)
Je moet denken aan [...] meer achtergrond.
Hoe gaan jullie dat doen dan?
Ik begrijp wat er allemaal zou kunnen, maar had dat graag gelezen in dit bericht om dit soort speculaties voor te zijn. Als je namelijk begint over reviews van huishoudelijke apparaten zullen er ook mensen zijn die gelijk te keer gaan tegen dit omdat ze dit niet passen bij 'Tweakers'.

Vandaar mijn opmerking over onnodige speculaties. Dit worden discussies over dingen waar niemand van weet of het klopt en levert veel onrust bij je community op. Dit wil je voorkomen omdat een stabiele community je broodwinning is.
Er komen G E E N reviews van witgoed.
Bredere doelgroep: mensen die geen adblockers laten gebruiken en meer dan gemiddeld op de ads klikken zodat de inkomsten hoger worden?
Dit wordt een langer verhaal dus ga er maar even voor zitten.

Ter introductie
 • Ik heb geen verstand van de B2C markt
 • Ik heb geen ervaring met het runnen van een nieuwssite
 • Ik ben al jaren tweakers.net gebruiker, maar gebruik maar een fractie van de site (nieuws (90%)/got/productreviews/pricewatch).
 • Adds markt wordt steeds minder
 • Ik gebruik een adblocker (irritatie factor advertenties te hoog / security / privacy)
The good
Tweakers.net is een geweldige, onafhankelijke site die er over het algemeen zeer goed in slaagt om het nieuws onafhankelijk weer te geven. De community is ONWIJS groot, krachtig en kritisch. Tweakers.net = zeer volledig.

The bad
Betaald gebruiker worden is te lastig
Klik op profiel, Klik op de i achter abonnement, klik op aboshop, gebruikersnaam opzoeken (WTF), al mijn gegevens invullen (waarom?), slecht 1 abonnementsvorm (reclamevrij heb ik al), controleren klikken, docdata klikken, doorstuur pagina en dan kan ik niet betalen via paypall (gebruiken Tweakers toch best veel). Are you kidding me.

Dat moet zijn:
Ik klik op mijn profielfoto, daar staat "Abonnement opwaarderen", een klik brengt me naar een betaal pagina waar ik jaarlijst met automatische vernieuwing (dat kan oa via paypal) ga betalen en klaar. KISS.

Daarnaast is er bij diensten altijd: de gratis, de beetje extra diensten, en de shit ik mag fucking alles versie. Bied functies aan waar ik als gebruiker 5e per maand voor wil betalen (zo zou ik bijvoorbeeld wel een persoonlijke RSS feed willen hebben met mijn keywords en de naar verwacht meest gelezen artikelen, maar ik roep hier maar wat).

The ugly
Responsive
Je klant wil niets liever dan dat. Fix dat. Ik weet hoe lastig het is maar het is vooral relevant voor nieuws. Begin daar en breid de rest later uit. Meer bezoeker, langer onsite, lagere bounce, meer advertentie inkomsten.

IT banen = boeh
1x voor ons bedrijf een test advertentie geplaatst. 1800e voor de advertentie. Mensen die ons mailde over de epicnes van de advertentie en voor die 1800e kregen we.... minder dan 200 bezoekers. Als er dan betaald wordt, lever waar voor je geld. Niet alleen doe ik dit nooit meer maar iedereen die mij vraagt "is da wat" krijgt een "nooit doen" terug.

Geen open API
Gooi je API open. Gooi adds in de feeds, apps die deze eruit filteren blokkeer je en je community ontwikkeld je apps (zie mobile vikings als voorbeeld).

Mogelijke nieuwe verdienmodellen
Data = geld waard
Jullie zijn in NL de grootste, weten alles over de IT merken (van reviews, tot meest gezochte producten, tot nieuwsberichten, reacties en sentiment). Ik ben er van overtuigd dat bedrijven als Belkin, Cisco ea daar geld voor over hebben.

Systeem = bijzonder = geld waard
Jullie CMS en architectuur is epic (en bevat jaren ervaring) en moet je kunnen vermarkten (of opensourcen, volledig of in libs, waardoor je 3rd party developers krijgt = gratis doorontwikkeling).

Doneer
Best buy guide (bijvoorbeeld http://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/477178) mag best een knop "Tweakers research donatie" bevatten, waarmee ik optioneel 5e doneer aan Tweakers voor al het uitzoekwerk.

Affiliatie
Ja ik weet het dikke boeh, maar alle Nederlandse webshop zijn jaren lang gratis klant bij jullie geweest. Tijd dat die gaan betalen.

Fast Moving Targets
Kijk eens bij de buren. Daar kan ik ook "leuk lid" worden.

Voorwaarden voor nieuwe verdienmodellen
Hou het simpel. Simpel wint altijd: iTunes vs Spotify.
Denk stabiele inkomsten (abonnementen die automatisch vernieuwen, affiliaties)

Mogelijke nieuwe doelgroep
B2B is natuurlijk de doelgroep (die ook gewent is om te betalen). B2B gerelateerde productreviews zijn een optie met de "sluit nu deze dienst af" inclusief jullie kickback welke de onafhankelijkheid geen sinds gaan beïnvloeden. Wederom, ik roep maar wat. Die reviews mogen natuurlijk in het Engels en dat kan dan weer gelijk internationaal (Spaans en Engels, > 700 milj mensen spreken Engels en/of Spaans).

Mogelijke kostenbesparingen
Doe meer met je community. Opensource, open API's, maar ook bijvoorbeeld contentgeneratie. Als ik een nieuwssubmit doe waarom zou ik dan het volledige artikel niet willen schrijven wat jullie naar redactie online zetten.

Tot slot
Heel veel succes allen, altijd een nare situatie zo. Wellicht is al het bovenstaande geprobeerd, wellicht staat er niets nieuws, misschien mag het niet van de moeder. Ik wilde echter wel mijn ei kwijt want daarvoor gaat Tweakers me te veel aan het hart (en dat zegt veel).

Toon ballen, doe het op een andere en nieuwe manier en trap kont, want jullie potentie is enorm.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 17 september 2013 19:39]

Dit wordt een langer verhaal dus ga er maar even voor zitten.

Ter introductie
 • Ik heb geen verstand van de B2C markt
 • Ik heb geen ervaring met het runnen van een nieuwssite
 • Ik ben al jaren tweakers.net gebruiker, maar gebruik maar een fractie van de site (nieuws (90%)/got/productreviews/pricewatch).
 • Adds markt wordt steeds minder
:) _o_
 • Ik gebruik een adblocker (irritatie factor advertenties te hoog / security / privacy)
:N
The good
Tweakers.net is een geweldige, onafhankelijke site die er over het algemeen zeer goed in slaagt om het nieuws onafhankelijk weer te geven. De community is ONWIJS groot, krachtig en kritisch. Tweakers.net = zeer volledig.
Dank. Daar zijn we ons van bewust. Daarom, en echt extra speciaal daarom hebben we een uitgebreid kwalitatief onderzoek gedaan met focusgroepen. De uitkomsten daarvan gebruiken we om wat er ook gaat gebeuren, de community dicht bij ons te houden. Alles waar we over twijfelen, toetsen we zonodig kwantitatief. Als er varianten te kiezen zijn, dan komen we daarmee bij jullie langs. De community is _o_
The bad
Betaald gebruiker worden is te lastig
Klik op profiel, Klik op de i achter abonnement, klik op aboshop, gebruikersnaam opzoeken (WTF), al mijn gegevens invullen (waarom?), slecht 1 abonnementsvorm (reclamevrij heb ik al), controleren klikken, docdata klikken, doorstuur pagina en dan kan ik niet betalen via paypall (gebruiken Tweakers toch best veel). Are you kidding me.

Dat moet zijn:
Ik klik op mijn profielfoto, daar staat "Abonnement opwaarderen", een klik brengt me naar een betaal pagina waar ik jaarlijst met automatische vernieuwing (dat kan oa via paypal) ga betalen en klaar. KISS.
Short, sweet & simpel. Moeten we gewoon zo gaan maken.
Daarnaast is er bij diensten altijd: de gratis, de beetje extra diensten, en de shit ik mag fucking alles versie. Bied functies aan waar ik als gebruiker 5e per maand voor wil betalen (zo zou ik bijvoorbeeld wel een persoonlijke RSS feed willen hebben met mijn keywords en de naar verwacht meest gelezen artikelen, maar ik roep hier maar wat).
We hebben alles via karma bereikbaar gemaakt voor iedereen. Door deze reactie -met een +3- stijgt je karma weer en kun je daarmee features unlocken. Het probleem bij (micro)payments is dat je een fikse omzet moet draaien om de totale kosten van de betaalverkeer & administratie terug te verdienen. Het is niet onmogelijk, maar wij vonden karma wat eerlijker dan geld.
The ugly
Responsive
Je klant wil niets liever dan dat. Fix dat. Ik weet hoe lastig het is maar het is vooral relevant voor nieuws. Begin daar en breid de rest later uit. Meer bezoeker, langer onsite, lagere bounce, meer advertentie inkomsten.
Er wordt hard aan gewerkt. Oplevering when it's done maar we mikken op een jaartal dat eindigt op een 3
.
IT banen = boeh
1x voor ons bedrijf een test advertentie geplaatst. 1800e voor de advertentie. Mensen die ons mailde over de epicnes van de advertentie en voor die 1800e kregen we.... minder dan 200 bezoekers. Als er dan betaald wordt, lever waar voor je geld. Niet alleen doe ik dit nooit meer maar iedereen die mij vraagt "is da wat" krijgt een "nooit doen" terug.
O-)
Geen open API
Gooi je API open. Gooi adds in de feeds, apps die deze eruit filteren blokkeer je en je community ontwikkeld je apps (zie mobile vikings als voorbeeld).
Ja en nee. Het probleem is dat al onze verdienmogelijkheden in onze dat zit. Dat noem je zelf ook al. Door een API breed open te stellen, zouden we ons tekort kunnen doen. Natuurlijk zijn er vele tussenvormen van een open API en zijn er ook gebruiksclausules te verzinnen waarbij je reclame door derden niet toestaat. Toevallig hebben we het er vanmiddag op HQ nog over gehad. Er wordt in ieder geval over nagedacht, maar Tweakers klaarmaken voor 2014 en verder heeft nu even meer prio.
Mogelijke nieuwe verdienmodellen
Data = geld waard
Jullie zijn in NL de grootste, weten alles over de IT merken (van reviews, tot meest gezochte producten, tot nieuwsberichten, reacties en sentiment). Ik ben er van overtuigd dat bedrijven als Belkin, Cisco ea daar geld voor over hebben.
Dat doen we (deels) al. Door bijvoorbeeld brandmonitors te maken. Vergeef me dat ik niet in detail treedt over wat en hoe. De concurrentie leest ook mee.
Systeem = bijzonder = geld waard
Jullie CMS en architectuur is epic (en bevat jaren ervaring) en moet je kunnen vermarkten (of opensourcen, volledig of in libs, waardoor je 3rd party developers krijgt = gratis doorontwikkeling).
HenkBoard is een fork van REACT. Om eerlijk te zijn weet ik niet of we onze eigen getunde code kunnen (laat staan mogen) verkopen. De DSP is een eigen CMS, dat is waar. maar dat is zo specifiek op Tweakers toegesneden, dat kunnen we niet verkopen. En er is nog wel een beetje achterstallig onderhoud. :+
Doneer
Best buy guide (bijvoorbeeld http://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/477178) mag best een knop "Tweakers research donatie" bevatten, waarmee ik optioneel 5e doneer aan Tweakers voor al het uitzoekwerk.
Tsja, weer het verhaal van de kosten en de baten. Het levert nauwelijks iets op en het kost geld om zo'n systeem in de lucht te houden. Ik ben er geen voorstander van. Zet jij Tweakers nou maar in de whitelist van je adblocker, dat is veel beter dan doneren. ;)
Affiliatie
Ja ik weet het dikke boeh, maar alle Nederlandse webshop zijn jaren lang gratis klant bij jullie geweest. Tijd dat die gaan betalen.
De pricewatch werkt al jaren met een CPC/CPS systeem. Dat is (bijna) hetzelfde.
Fast Moving Targets
Kijk eens bij de buren. Daar kan ik ook "leuk lid" worden.
Betaalde content. Ik vraag me echt af of Nederland daar op dit moment klaar voor is. In de VS zie je het al meer en meer maar volgens mij doen we onszelf hiermee tekort. Het druist ook in tegen ons DNA. Wij doen dag in dag uit ons best om een hele mooie site met inhoudelijk nieuws, goede reviews en een prettig forum neer te zetten. Voor de prijs van slechts het inladen van enkele banners. :)

Wat we wel al veel meer doen is non-spot advertising. Acties zoalshttp://tweakers.net/plan/702/d-link-en-tweakers-geven-tien-gigabitrouters-weg-om-te-testen.html en http://tweakers.net/ext/l...eedclick&ItemID=557086866. Waarbij we op een interactieve manier de community kennis laten maken met een dienst of product. Dit is echt de toekomst als het aan mij ligt. Veel positiever dan een banner en nauwelijks te blokkeren. :P
Voorwaarden voor nieuwe verdienmodellen
Hou het simpel. Simpel wint altijd: iTunes vs Spotify.
Denk stabiele inkomsten (abonnementen die automatisch vernieuwen, affiliaties)
Zie hierboven. Het zit eraan te komen, maar we zijn nog niet klaar voor betaalde content.
Mogelijke nieuwe doelgroep
B2B is natuurlijk de doelgroep (die ook gewent is om te betalen). B2B gerelateerde productreviews zijn een optie met de "sluit nu deze dienst af" inclusief jullie kickback welke de onafhankelijkheid geen sinds gaan beïnvloeden. Wederom, ik roep maar wat. Die reviews mogen natuurlijk in het Engels en dat kan dan weer gelijk internationaal (Spaans en Engels, > 700 milj mensen spreken Engels en/of Spaans).
Engelse reviews zijn a dime a dozen. Als ik voor vertalen zou moeten kiezen, dan is het eerder Duits of Frans. Omdat men in Duitsland op dezelfde hoogte zit qua automatisering en in het Franse taalgebied slechts een weinig achterloopt. Maar het is niet alles goed wat er blinkt. Wij timmeren al 15 jaar aan de weg, dat moet je elders van 0 af aan opbouwen. Bovendien zitten er soms flinke verschillen in taal- en gebruiken. Dat merken we zelf al bij Tweakers.be. In Vlaanderen gaan sommige dingen anders dan we gewend zijn.

Maar goed, eerst maar eens orde op zaken in wat we nu hebben. Als we weer wat gezonder zijn en wat vet op de botten hebben moeten we hier maar eens naar kijken. Nu ook daar nog eens investeren is een brug te ver.

Overigens weten Engelstalige sites ons nu al prima te vinden. Maar dat terzijde. ;)
Mogelijke kostenbesparingen
Doe meer met je community. Opensource, open API's, maar ook bijvoorbeeld contentgeneratie. Als ik een nieuwssubmit doe waarom zou ik dan het volledige artikel niet willen schrijven wat jullie naar redactie online zetten.
Ik kan een aardig vleesje bakken, toch denk ik niet dat ik in De Librije mijn eigen biefstukje in de keuken mag bakken. ;) Als dit de oplossing zou zijn, waarom zijn er dan krantenredacties van een paar honderd man.

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar is dat wel zo? Want we proberen bij Tweakers een zekere kwaliteitsstandaard te hanteren. Je komt niet zomaar in ons schrijvende keurkorps. Er gaat ook na het schrijven heel wat werk in (eind)redactie van stukken zitten. Dus het is voor ons geen besparing, maar meer kosten op een andere plek. We doen het wel, we hebben hele goede freelancers voor ons werken.

Niet iedereen schrijft even goed en als je al dat werk tot een aanvaardbaar niveau moet corrigeren, dan moeten we redacteuren gaan inruilen voor eindredacteuren. Dan kunnen we beter professionele redacteurs aan 't werk zetten, niet waar?
Tot slot
Heel veel succes allen, altijd een nare situatie zo. Wellicht is al het bovenstaande geprobeerd, wellicht staat er niets nieuws, misschien mag het niet van de moeder. Ik wilde echter wel mijn ei kwijt want daarvoor gaat Tweakers me te veel aan het hart (en dat zegt veel).

Toon ballen, doe het op een andere en nieuwe manier en trap kont, want jullie potentie is enorm.
Dat zullen we zeker doen. Misschien ben ik bij wat suggesties van je wat negatief, maar we doen al best veel van wat je voorstelt en het easy abo idee is natuurlijk een d:)b plan. Kom anders een keer een bak koffie halen, als je Tweakers whitelist gooi ik er nog een lunch tegenaan ook. ;)

[Reactie gewijzigd door zeef op 17 september 2013 21:45]

Over dat 'easy abo' idee: Is het niet zo dat de betaling met persoonsgegevens gedaan moet worden zodat er gegevens achter de hand zijn in geval van misbruik? Bij het lezen van het plan om de advertenties op een andere manier te gaan serveren was ik gelijk om. Ik nam een abbonement. Goed, ik vond de gevraagde NAW etc ook 'lastig'; maar wel begrijpbaar.

De prijs van 15 euro/jaar voor een banner-free abbo is heel schappelijk, maar ik dacht wel: Hoeveel advertentie kijkende lezers heb je nodig voor dezelfde inkomsten van 1 abbonementhouder? Zeker na je opmerkingen hierboven : " Voor de prijs van slechts het inladen van enkele banners" en " Zet jij Tweakers nou maar in de whitelist van je adblocker, dat is veel beter dan doneren."

Kun je daar wat over zeggen? Als de waarde van internet advertenties devalueert, moet er wel iets gebeuren om e.e.a rendabel te houden.
Over dat 'easy abo' idee: Is het niet zo dat de betaling met persoonsgegevens gedaan moet worden zodat er gegevens achter de hand zijn in geval van misbruik? Bij het lezen van het plan om de advertenties op een andere manier te gaan serveren was ik gelijk om. Ik nam een abbonement. Goed, ik vond de gevraagde NAW etc ook 'lastig'; maar wel begrijpbaar.
Dat is de technische uitwerking, komen we wel uit. Het is een aardig idee, maar met de verminderde dev capaciteit is dat ook niet morgen of volgende week gefixt. Tijd genoeg om er over na te denken. ;)
De prijs van 15 euro/jaar voor een banner-free abbo is heel schappelijk, maar ik dacht wel: Hoeveel advertentie kijkende lezers heb je nodig voor dezelfde inkomsten van 1 abbonementhouder? Zeker na je opmerkingen hierboven : " Voor de prijs van slechts het inladen van enkele banners" en " Zet jij Tweakers nou maar in de whitelist van je adblocker, dat is veel beter dan doneren."

Kun je daar wat over zeggen? Als de waarde van internet advertenties devalueert, moet er wel iets gebeuren om e.e.a rendabel te houden.
Ik ga niet in de details treden, onze concullega's lezen ook mee. Over het algemeen is het zo dat een actieve Tweaker, die de site elke dag diverse malen bezoekt, voor ons interessanter zonder abo dan met. In het reclame via CPM model, dat we op de FP gebruiken. Als je over CPS of CPC gaat praten, zoals in de pricewatch, dan ligt het weer anders.

[Reactie gewijzigd door zeef op 18 september 2013 04:52]

Naar aanleiding van het artikel komen er meer vragen op dan er worden beantwoord. Wanneer er wordt gekozen voor een bredere doeloep, welke doelgroep(en) hebben we het dan? Als er niet genoeg geld is, welke betaal alternatieven zijn er dan geopperd? Abonnementen?
Door een bredere doelgroep aan te spreken kan vervaging ontstaan bij de oorspronkelijke groep en die weet je niet te behouden met alleen een extra community manager. Komen er diepere reviews? Of word het meer als de Tech-site van nu.nl?
Ik sta open voor verandering, maar er worden zo grote stappen gemaakt in korte tijd, wat niet allemaal even goed hoeft te blijken. Meer informatie over de details en eventuele beslissingen zou fijn zijn!
Niet extra, ik was er al even. ;)

Je argumenten zijn valide en kwamen in de focusgroepen ook voorbij. Heel in het kort, we gaan het huis niet verbouwen, maar hier en daar van nieuwe verf & behang voorzien en er een verdieping bij bouwen.

Het behoud van de hardcore Tweakers community is van essentieel belang en daarvoor ga ik me overal hard maken waar dat moet. Wij zijn met z'n alleen Tweakers. Zonder community blijft er weinig over.
Een verdieping bijbouwen=ook verbouwen.
Natuurlijk, maar elk huis waar je in woont veranderd in de loop van de jaren. Vroeger waren we CPU's aan het unlocken, nu maken we nieuwe ROMs voor Android.
Ik hoop voor ze dat ze gaan proberen mensen te strikken die producten willen kopen via de PriceWatch.

Ik ken een hoop mensen die moeilijk zoeken op een hoop sites naar hardware en die nog nooit van de PriceWatch gehoord hebben...
Dit is net zo'n vaag verhaal die normaal het interne personeel te horen krijgt pal voor een reorganisatie.
Hoe moeilijk is het om duidelijk te zijn wat jullie van plan zijn? Als je er niet over mag praten, suggereer dan ook niets! Dan had je enkel met het bericht moeten komen dat Tweakers.net met rode inkt is gaan schrijven en daarom 4 devvers het veld moeten ruimen (gezeur over de Persgroep krijg je er toch wel gratis bij).

B.t.w. Ik weet niet of de verbreding Tweakers gaat redden, over het algemeen betekend dit een aderlating op je core product (tech info) om "nieuwe" bezoekers aan te boren in een markt waar je minder tot niet in thuis bent.. dan zwijg ik nog over de mogelijke concurrentie.

Misschien was het andere idee lang zo slecht nog niet, Lean and Mean and back to the core, en kijk waar Tweakers.net goed in is en hoe je meer kan verdienen op je huidige bezoeker.

Ps. Je had natuurlijk de vraag ook even in een poll kunnen gieten, had je al twee artikelen gehad plus bezoeker interactie.. of een soort ideeënbus.. onder het mom van Wat moet Tweakers.net doen om te overleven?

Soms is het zo simpel..
Of je kunt gewoon blij zijn dat de community hier wordt geïnformeerd? :?

Bovendien waardeer ik het meer als het management met een eigen visie komt dan dat zoiets in een poll gegoten wordt. Het is wel simpel om van de zijlijn te vertellen hoe het moet, maar ik vermoed dat wanneer je de verantwoordelijkheid van de organisatie op je hebt, dat het ineens niet zo simpel meer is...
Wat een zure reactie. Ik ken maar weinig sites die zo open en eerlijk zijn over een dergelijke reorganisatie, die echt niet leuk voor het team is. Laf om dat dan te belonen met een dergelijke reactie.
We hebben van De Persgroep voldoende tijd gekregen om te laten zien dat we het kunnen met de nieuwe organisatie, inclusief de uitbreiding van de redactie & sales.
Hier lijkt toch een beetje de aap uit de mouw te komen. Alsof de last financieel wel te dragen is, maar dat De Persgroep meer winst wil zien. Dat kan je dan inderdaad realiseren door het personeelsbestand uit te dunnen of meer omzet te draaien.

Let wel: ik weet absoluut niet hoe het echt zit, maar het komt zo op mij over. Ik hoop eerlijk gezegd dat het niet waar is. Ik hoop overigens ook dat deze nieuwe koers niet al te veel lekenpubliek aantrekt, want op comments a la telegraaf.nl zit niemand te wachten. Persoonlijk kom ik hier juist omdat er hier -zelfs als er een beetje oorlog is in de comments- altijd mensen met verstand van zaken zijn, die door het modereren van comments, naar voren komen.
Het is toch logisch dat als je de boel aan een investeerder verkoopt, die op een gegeven moment geld wil zien?
Natuurlijk is dat logisch, maar er is een verschil tussen geld en meer geld willen zien. Ik krijg een beetje het idee dat Tweakers rendabel is, maar dat het niet genoeg is en men bereid is daarvoor een site die al jaren bestaat en naar mijn mening onvervangbaar is, (deels) de nek om te draaien.
Grote onzin. Dacht je nou echt dat je in een winstgevende situatie mensen gaat wegsnijden? :N
Ja, als men denkt (of heeft berekend) dat de omzet zo op peil blijft en de winst groter wordt. Ik zeg niet dat dat hier gebeurt, maar het gebeurt. Een variant op dure medewerkers de deur uit en goedkopere binnenhalen.
Dat is hier dus niet het geval. Bittere noodzaak, anders is 't helaas niet. :/
Dat is vervelend om te horen. Ik heb helaas de oplossing niet, maar hoop natuurlijk dat het allemaal gaat lukken. Natuurlijk liever Tweakers iets meer mainstream, dan geen Tweakers meer.
We gaan echt ons best doen om jullie niet teleur te stellen. Ons Tweakers DNA is ons heel veel waard. We krijgen nog steeds de ruimte om bijvoorbeeld video: Gathering of the Tweakers - De Thuisbioscoop van HTip te maken. Hoe Tweakers wil je 't hebben. ;)
Grote onzin. Dacht je nou echt dat je in een winstgevende situatie mensen gaat wegsnijden? :N
Geen idee hoe het met aandeelhouders zit en hoe het met De Persgroep zelf gaat op dit moment. Maar investeringen zullen op lange termijn meer rendement op moeten leveren en daar kan deze reorganisatie in hun ogen nu een snel middel in zijn.
De Persgroep heeft geen beursnotering, maar is privé-bezit. Dat is ook de reden dat we de kans krijgen om ondanks de zware tijden wel te investeren in Tweakers. Was het een beursgenoteerd bedrijf, of van een investeringsfonds, dan was er snoei en snoeihard ingegrepen.
Bij de meeste bedrijven is dat de normaalste zaak van de wereld hoor. Een investeerder kijkt namelijk niet alleen naar de winst, maar ook hoe deze zich verhoud tot de winstpotentie.

Versimpeld voorbeeldje: als McDonalds met een hamburger van 1 euro meer dan 50 cent winst weet te maken, en Burger King op een hamburger van 1 euro slechts 20 cent, dan zal er bij Burger King flink wat verandert moeten worden.
Zie mijn reactie hierboven. Bij de Persgroep denken ze op de langere termijn. Gelukkig maar.
Wow dat is erg rot voor die devvers (ik neem aan dat je als devver graag bij een tech site werkt en zeker zo'n vooraanstaande als Tweakers). Bovendien is je hele werkkring dan overhoop. Veel sterkte en bedankt aan diegenen die vertrekken dat jullie de site hebben gemaakt zoals hij nu is.

Wat mij betreft vind ik GoT het belangrijkste van de site, ik hoop dat dat gewoon blijft bestaan (ik neem niet aan dat het veel geld kost, aangezien het weinig betaalde arbeidsuren nodig heeft, vooral gerund door vrijwilligers). Ik vind juist GoT het deel van Tweakers dat echt leeft.

Ik vind wel dat Tweakers het community aspect niet uit het oog moet verliezen, het luisteren naar de community is wat deze site zo groot heeft gemaakt. Goed dat er focus groepen bij betrokken zijn geweest. Als je naar de papieren media kijkt zijn het juist de mainstream tijdschriften als computer idee e.d. die het slecht doen terwijl een hardcore blad als C'T nog prima draait.

Verder ben ik ook al jaren abonnee, ik las hierboven dat dat niet altijd kostendekkend is, maar ik heb een super hekel aan banners (en bovendien waardeer ik de custom CSS mogelijkheid erg). Dus ik blijf gewoon abonnee zolang het kan. Als de prijs niet kostendekkend is zou hij van mij best omhoog kunnen, zelfs een verdubbeling naar 30 euro zou me nog steeds absoluut niet afschrikken.
Er wordt van alles aan gedaan om de community betrokken te houden bij de ontwikkeling van Tweakers. Daarvoor hebben we dan ook Zeef onze community manager die zoveel mogelijk belangen van de gebruikers zal verdedigen. De devvers, de redactie en alle andere medewerkers van Tweakers zijn zelf ook eindgebruiker en willen niets dan het beste voor deze site en de community. Ik sta daar zelf niet anders in. Hoewel het me ernstig betreurt afscheid te hebben moeten nemen van enkele collega's gaan we er hard voor om de huidige site verder te perfectioneren en uit te bouwen. Het verdwijnen van GoT is dan ook heel onwaarshijnlijk.
Als ik dit zo lees denk ik; dag Tweakers.net waardige hardware reviews en hallo nóg meer aandacht voor triple A games en andere dingen waar al zoveel over om doen is. Het werd al een beetje commercieel, de reviews en ook nieuwsartikelen waren al een tijdje niet meer over onderwerpen waar juist Tweakers groot mee geworden is.

Professionaliseren is één ding, soms nodig om de verantwoordelijkheid en kwaliteit te kunnen waarborgen bij groei. Hier heb ik idee dat er ontzettend veel management is aangetrokken, die nu de vloer aanvegen met wat Tweakers ooit was.

Nu ben ik helemaal geen doemdenker, zo vreselijk zal het allemaal niet aflopen, maar toch. Hopelijk kan de community inmiddels zelfstandig, op de forums, het tweak-gehalte nog een beetje behouden.

Wellicht interessant; ook ik ben uitgenodigd voor het onderzoek waar in het artikel over geschreven word. Echter had ik te weinig 'consumenten apparatuur' en voldeed niet aan de eisen om te te mogen doen aan het onderzoek. Kortom; ze waren opzoek naar consumenten en niet naar Tweakers. Altans, dat is mijn persoonlijke mening hierover. Nu ik dit bericht lees kom ik pas tot deze conclusie trouwens.
Naar mijn idee zit er nog heel erg veel potentie voor Tweakers in de professionele wereld.
Als Tweakers zich puur blijft richten op de Nederlandse markt, dan heb je het bijvoorbeeld over bijna 1 miljoen hele kleine bedrijven.
Al deze bedrijven (waar ik met 2 bedrijven onderdeel van ben) zoeken altijd naar mogelijkheden om zo goed mogelijk het bedrijf te continueren en draaien. En daar is technologie de laatste jaren onderdeel van geweest, en dit wordt het nog steeds veel meer.
Maar informatie zoeken, zeker onafhankelijke informatie, is vrijwel onmogelijk.
Een boekhoudpakket? Welke dan? Ze zijn allemaal duur en slecht.
Nieuws over nieuwe diensten of nieuwe versies? Die komen niet op Tweakers.
Professioneel gebruiken van Evernote in combinatie met een scanner.
Welk besturingssysteem gebruiken. Wat is de beste software voor een intranet portal, of voor een DMS.
Waarom kom ik bij grote bedrijven altijd software tegen waar ik eigenlijk liever niet mee werk, en zie ik de gebruiksvriendelijkere alternatieven niet terug.
Hoe kan ik technologie gebruiken om efficienter te werken.

Etc.

Naar mijn idee is hier ook een verdienmodel aan te koppelen.
Promotie van software of webdiensten is een voorbeeld.
Maar wellicht ook het koppelen van een Evernote Pro account aan een Tweakers account ofzo. Dit soort diensten hebben vaak interessante affiliate opties.

Naar mijn idee zitten we nog steeds in een tijdperk met hele grote technologische stappen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hiervan af en toe weinig terug zie op Tweakers. Naast de eerder genoemde MKB, denk ik dan aan Domotica, technologie in de medische wereld, auto-automatisering, etc.
Interessante zaken, ook voer niet-ingewijden, waar wellicht ook door de promotie best wel leuk wat geld verdiend kan worden.

Maar vooral: Ik als MKB-er mis echt een hoofdstuk op Tweakers. Ik ben ervan overtuigd dat daar een markt aan vasthangt, die nog amper wordt bediend.
Missen gaat echt tot alle lagen. Afgelopen week nog gezocht op pricewatch naar OCR software (Abby reader, etc.). Amper prijzen, geen specificaties, geen reviews.
Volledig te begrijpen, dit nieuws :)
Te begrijpen ja, maar 4 devvers weg klinkt wel erg extreem als ik eerlijk ben. Vooral als je wilt uitbreiden naar nieuwe doelgroepen. Nieuwe doelgroepen gaan echt niet naar tweakers.net want hoe je het ook went of keert, de naam alleen al heeft een erg hoog tech gehalte.

Het blijft me verbazen dat jullie niet de internationaal toepasbare artikelen naar het engels vertalen. Het zou een beperkte versie van tweakers.net zijn ja (zonder internationaal lokaal nieuws bijv.) maar alsnog zou ik zeggen dat Tweakers genoeg sterke kanten heeft dat dit ook een internationaal publiek zou aanspreken. Ik bedoel, ik volg internationale tech sites net zo goed en blijf er bij dat tweakers.net het meest overzichtelijke nieuws publiceerd op Tech vlak.

En daarnaast zou ik zeggen dat jullie echt wel gericht adblock gebruikers zouden kunnen blokkeren. En dan niet alleen zeggen: zet adblock aan, maar zeggen: Ok, wij bieden je een dienst aan (hosten van de infrastructuur, schrijven van nieuws, reviewcs, etc.), daar kun je op 2 manieren voor betalen: via advertenties of via een abbo. We begrijpen dat sommige mensen morele/etc. bezwaren hebben, maar gelukkig hebben we ook aan jullie gedacht met de abonnement opties. Mocht het je in z'n geheel niet bevallen, voel je vrij om tweakers.net niet te gebruiken. Oh well, het aantal tweakers dat adblockers gebruiken is toch wel redelijk significant volgens mij.

Zit gewoon een beetje te denken, in de pricewatch hebben jullie extreem veel informaties zitten maar niet tweakers zullen daar niet snel bijkomen. Zou het niet ook slim zijn om een apart "portaal"/aparte interface te maken puur naar de pricewatch. Gewoon dezelfde informatie, hetzelfde systeem in de eerste plaats. Op termijn misschien wat filters die je samen voegt enzo om het wat niet-tweaker vriendelijker te maken, maar in principe gewoon vergelijkbaar met andere vergelijkings sites.
Of voor mijn part maken jullie zelfs een dedicated site voor the best buy guide, echt waar, het aantal niet tweakers dat ik heb verwezen naar tweakers.net voor de best buy guide is redelijk groot. Zou er gewoon een site zijn: "welkelaptopmoetikkopen.nl" waar je gewoon rond de 5 modellen voorgeschoteld krijgt die hanggekozen zijn zou ideaal kunnen zijn. Lekker doorlinken naar uitgebreidere reviews en dingen op tweakers.net, maar een aparte site met die focus. Technisch simpel, niet significant veel meer werk, gigantische potentiele doelgroep.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 17 september 2013 14:23]

Volledig eens met je punten mbt engelse artikelen en pricewatch via een "leek" url benaderbaan maken. "Tweakers.net/pricewatch" klinkt voor veel non-tweakers toch een stap te ver denk ik.

Als aanvulling hierop lijkt het me handig om de informatie in de pricewatch wat meer te verduidelijken. De bezoekers hier weten waar ze op sorteren als ze in de pricewatch de lijst met verkrijgbare SSD's sorteren op IOPS. Maar potentiele bezoekers hebben geen idee wat IOPS (en alle andere sorteeropties) zijn. Voeg dus links toe naar een artikel waar dit wordt uitgelegd, incl. invloed van de (gevoelsmatige) snelheid etc.
Leuk dat er tips worden gegeven over hoe het eruit moet gaan zien...maar dat wordt hier niet beslist...
Het belang van de hardcore-tweakers is op diverse plekken geborgd, onder andere door de communitymanager in het managementteam op te nemen.
Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Ik zie nog wel eens bij sommige fora posts voorbijkomen waarbij men zich (ook ikzelf soms) kan storen aan het niveau van de inhoud. Eenvoudige vragen die via google zijn te vinden (standaard reactie lmgtfy) worden toch wel eens gesteld.

@David Mulder:
Ik vraag me af wat het nut is van adblockers weren. Ik weet niet of Tweakers.net weet of het meer of minder advertenties serveert aan doet laten komen bij adblockers, en als het effect nul is, is de enige factor die de advertentie-opbrengst minimaliseert, een statistisch gegeven waar Tweakers.net waarschijnlijk geen invloed op heeft. Daarbij is het de vraag of het legaal is (open internet, adblockers niet illegaal).

Ik hoop heel, héél, hééél erg dat Tweakers.net niet in professionaliteit gaat inleveren als ze zich aan een breder publiek gaat presenteren. Ik vind reviews van de redactie nu soms op enkele punten discutabel (vooral "stilte", dit kan niet behandeld worden op dit moment) en ik hoop niet dat de keuze er toe gaat leiden meer jip- en Janneke taal te gebruiken en een review weinig diepgang te geven.
true - dat wij het hier niet beslissen maar tnweakers heeft het destijds gewoon verkeerd aangepakt, de pricewatch is een mega goed systeem en toch wordt het niet uitgebuit, je hebt nog steeds de redactie nodig om fouten / verbeteringen door te geven, en nog tal van andere zaken, maak dat geheel community-based en je bent al een flinke last kwijt... verder zouden ze ook gewoon eens geheel over kunnen stappen naar het tweakers.net concept ook door te voeren naar computable zouden ze dat doen dan zouden ze tweakers misschien beter kunnen opslitsen in kleindere subcommunities tweakers.net is aan het afkalven en dat lijkt me nooit goed...

kwalteit moet je ook richten, en dus moet je portals bouwen die ook al hangen ze aan de zelfde database, totaal van elkaar verschillen. voor ieder zijn eigen nivo
Ik zou de pricewatch-meldingen niet zomaar laten gaan, dan gaan er gekke dingen gebeuren. Specs worden ineens beter (door fanboy's?) of kloppen niet meer. Wel zou je kunnen opteren voor een selecte groep die betrouwbaar is gebleken en directe aanpassingen kan doen, waarbij steeksproefgewijs wordt gecontroleerd.

Dat van de portals spreekt me wel aan. Het zou wat handiger zijn om de niveau's wat meer te delen. Je zou ook op uitnodigingsbasis naar een ander niveau kunnen komen, dat maakt het net wat specialer.
Ik heb net mijn adblock uitgezet maar bij het laden van de volgende pagina kreeg ik gelijk al weer een grote oranje ´Office 365´ uitklap banner met bewegend beeld.

Tsja, als het zo gaat dan gaat de adblock mooi weer aan...
Ik gebruik nu al jaren adblocker en toen ik hem een keer niet gebruikte viel het me pas op hoe storend sommige reclames zijn.Voor mij was het ook zo dat zulke advertenties ervoor zorgde dat ik adblock overal installeer.
Te begrijpen ja, maar 4 devvers weg klinkt wel erg extreem als ik eerlijk ben. Vooral als je wilt uitbreiden naar nieuwe doelgroepen. Nieuwe doelgroepen gaan echt niet naar tweakers.net want hoe je het ook went of keert, de naam alleen al heeft een erg hoog tech gehalte.

Het blijft me verbazen dat jullie niet de internationaal toepasbare artikelen naar het engels vertalen. Het zou een beperkte versie van tweakers.net zijn ja (zonder internationaal lokaal nieuws bijv.) maar alsnog zou ik zeggen dat Tweakers genoeg sterke kanten heeft dat dit ook een internationaal publiek zou aanspreken. Ik bedoel, ik volg internationale tech sites net zo goed en blijf er bij dat tweakers.net het meest overzichtelijke nieuws publiceerd op Tech vlak.

En daarnaast zou ik zeggen dat jullie echt wel gericht adblock gebruikers zouden kunnen blokkeren. En dan niet alleen zeggen: zet adblock aan, maar zeggen: Ok, wij bieden je een dienst aan (hosten van de infrastructuur, schrijven van nieuws, reviewcs, etc.), daar kun je op 2 manieren voor betalen: via advertenties of via een abbo. We begrijpen dat sommige mensen morele/etc. bezwaren hebben, maar gelukkig hebben we ook aan jullie gedacht met de abonnement opties. Mocht het je in z'n geheel niet bevallen, voel je vrij om tweakers.net niet te gebruiken. Oh well, het aantal tweakers dat adblockers gebruiken is toch wel redelijk significant volgens mij.

Zit gewoon een beetje te denken, in de pricewatch hebben jullie extreem veel informaties zitten maar niet tweakers zullen daar niet snel bijkomen. Zou het niet ook slim zijn om een apart "portaal"/aparte interface te maken puur naar de pricewatch. Gewoon dezelfde informatie, hetzelfde systeem in de eerste plaats. Op termijn misschien wat filters die je samen voegt enzo om het wat niet-tweaker vriendelijker te maken, maar in principe gewoon vergelijkbaar met andere vergelijkings sites.
Of voor mijn part maken jullie zelfs een dedicated site voor the best buy guide, echt waar, het aantal niet tweakers dat ik heb verwezen naar tweakers.net voor de best buy guide is redelijk groot. Zou er gewoon een site zijn: "welkelaptopmoetikkopen.nl" waar je gewoon rond de 5 modellen voorgeschoteld krijgt die hanggekozen zijn zou ideaal kunnen zijn. Lekker doorlinken naar uitgebreidere reviews en dingen op tweakers.net, maar een aparte site met die focus. Technisch simpel, niet significant veel meer werk, gigantische potentiele doelgroep.
Het is naief te denken dat het weren van ad-block gebruikers voor meer inkomsten zal zorgen, de meeste tweakers lijden al aan buitengewoon zware ad-blindheid
en zelfs als zie je ze, ik kom zelden ads tegen waarvan ik denk: Goh, da's interessant! dus zal ik even goed niet klikken (die paar accidental misclicks daargelaten :+).

Het enige wat je doet is de bezoekers wegjagen naar andere sites (of verdrijven naar de mobiele site welke geheel ad-loos is)...adblockers weren heeft zelden geleid tot betere revenues en maar al te vaak tot minder bezoekers aantallen.
Wat leveren 1000 gebruikers op met adblocker: $0*1000.
Wat leveren 1000 gebruikers op als adblockers worden geblokkeerd: $n * (1000-max(1000,gebruikers die stoppen de site te gebruiken)).

Het is dus gewoon een feit dat je niks kunt verliezen door adblockers te weren :P En je moet je dus ook bedenken dat minder bezoekers aantallen hogere revenues kan betekenen. Plus het is eerlijker tegenover gebruikers die wel gewoon ads zien. (En zou tweakers.net geen reclame-vrije abbo hebben dan zou ik het mss een beetje een ander verhaal vinden, maar op deze manier is het gewoon juist)

En trouwens, dat je zelden dat soort ads tegenkomt is logisch. Maar zelden betekend niet nooit, voor mij is het ongeveer eens in de maand, maja, uiteindelijk werkt advertising wel, dus zelfs eens in de maand kan het het waard zijn (of zelfs minder dan dat).

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 17 september 2013 17:59]

Netneutraliteit, privacy, incognito mode...

Wat geeft Tweakers.net het recht om na te gaan welke software of plugins ik gebruik? Dat staat haaks op privacywetgevingen.
Hoe wil je gebruikers aan de hand daarvan blokkeren?
Een IP adres of gebruikersnaam kan je zien als een persoonsgegeven, dat mag je niet gebruiken om iemand nadelig te beinvloeden.

Ergo: vanuit juridisch oogpunt is het weren van gebruikers die een adblocker actief hebben nog wel even een dingetje
Dan hebben we het nog niet over de gebruiksvriendelijkheid waarmee je niet alleen het risico loopt de bestaande doelgroep te verkleinen maar zelfs het aanboren van nieuwe doelgroepen misgaat wegens dergelijke hindernissen. Ik durf te zeggen dat zeker 80% van de niet-tweakers (aka: doorsnee huis/tuin/keuken gebruikers) geen idee heeft dat er een adblocker geinstalleerd staat danwel enig idee hebben hoe ze die voor een specifieke site of in het algemeen moeten uitschakelen.
Je verhaal raakt kant nog wal...
Netneutraliteit
Het begrip Netneutraliteit heeft betrekking op de neutraliteit van het netwerk dat de data doorgeeft. Dat heeft NIETS te maken met hoe de eindpunten (bijv een gebruiker en een website) de data behandelen.
privacy
Je gaat vrijwillig naar een site en je (browser) geeft al die gegevens vrijwillig. Het is hetzelfde als een winkel inlopen. Dan geef je de winkelier ook gegevens over jezelf die hij vervolgens gebruikt in zijn interactie met jou. (Hoe je er uit ziet, dure/goedkope kleding, taalgebruik, boodschappentassen met reclame, etc).
Privacy wordt pas een onderwerp als de winkelier/website de gegevens over jou aan derden verstrekt. Het sociale contract in de samenleving veronderstelt namelijk een zekere discretie. Maar dat heeft dus niets met het wel of niet weigeren van toegang te maken.
incognito mode
Ook leuk, maar dat beschrijft een gedrag van je browser. Dat is hetzelfde als bovengenoemde winkel inlopen met een lange regenjas, grote hoed en een zonnebril. Jij probeert zo min mogelijk informatie vrij te geven maar dat verplicht de ander kant natuurlijk tot niets. Die trekt hooguit de verkeerde conclusie.
Wat geeft Tweakers.net het recht om na te gaan welke software of plugins ik gebruik? Dat staat haaks op privacywetgevingen.
Dat staat het dus niet. Je geeft het geheel vrijwillig.
Hoe wil je gebruikers aan de hand daarvan blokkeren?
Technisch niet zo een probleem. Wordt wel een wapenwedloop natuurlijk.
Een IP adres of gebruikersnaam kan je zien als een persoonsgegeven, dat mag je niet gebruiken om iemand nadelig te beinvloeden.
Onzin. Je moet met persoonsgegevens vertrouwelijk omgaan en ze goed beveiligen. Nergens staat dat je vrijwillig gegeven gegevens niet mag gebruiken.
Ergo: vanuit juridisch oogpunt is het weren van gebruikers die een adblocker actief hebben nog wel even een dingetje
Dat is het dus niet. Gebruikers hebben het recht om de data die een website naar ze toestuurt weer te geven op hun scherm zoals zij dat willen. Als de website dat niet bevalt dan heeft die het recht om gewoon geen data te sturen.
Een winkel is ook niet verplicht iets aan jou te verkopen, net zo goed als jij niet verplicht bent iets in een bepaalde winkel te kopen.
Dan hebben we het nog niet over de gebruiksvriendelijkheid waarmee je niet alleen het risico loopt de bestaande doelgroep te verkleinen maar zelfs het aanboren van nieuwe doelgroepen misgaat wegens dergelijke hindernissen.
Dat klopt wel.
Ik durf te zeggen dat zeker 80% van de niet-tweakers (aka: doorsnee huis/tuin/keuken gebruikers) geen idee heeft dat er een adblocker geinstalleerd staat danwel enig idee hebben hoe ze die voor een specifieke site of in het algemeen moeten uitschakelen.
Ik denk dat dat nog wel los loopt. De meeste mensen zullen het heus wel weten dat ze een adblocker op hun Pc hebben. En anders vertelt de blokkerende site het wel.
Wat geeft Tweakers.net het recht? Heel simpel eigenlijk, het feit dat je hun voorwaarde verbreekt. En ja, met die voorwaarde ben je toch echt akkoord gegaan. En natuurlijk mag je gebruikersnamen gebruiken om iemand nadelig te beinvloeden :P en IP adressen zijn geen persoonsgegevens. En opmerken welke software iemand draait en afhankelijk daarvan content serveren is echt niet haaks op privacywetgeving (dat doet iedere tweede grote site, al is het alleen maar om mobiel vs desktop te serveren). In ieder geval, jurdisch is er niks wat het tegenhoud. Door het gebruik van een adblocker ben je in de eerste plaats op tweakers.net illegaal bezig, want die voorwaarde zijn wel degelijk wettelijk bindend.
Niet te vergeten dat een beetje tweaker echt wel in staat moet zijn de meeste methode om de addblocker te weren te blokkeren met die zelfde add blocker.
Tja, ik gebruik geen addblocker ... ik heb een uitgebreide hostsfile ;)
Dat is niet naief hoor, advertenties leveren ook geld op als er niet op geklikt wordt. Het is naief om te denken dat het toch niet uit maakt. Anderen zullen wel geen adblocker hebben, dus halen ze daar de inkomsten maar uit?
Een standalone pricewatch is (was?) er in de basis al, maar dan puur gericht op televisies. Ik kan alleen niet meer op de naam komen....
Dat was Koopinfo.nl en was niet een ernorm succes.
Hardwareshops die in de tweakers pricewatch willen verschijnen ... daar zit volgens mij ook een verdienmodel... en al zeker als de focus van tweakers verschuift naar een groter bereik van lezers...
Hoe denk je dat Tweakers.net nu geld verdient aan de Pricewatch dan? ;)
Het grootste gemis van Tweakers.net waardoor de doelgroep momenteel beperkt blijft: Fatsoenlijke mobiele apps voor Android & iOS.


Kan maar niet begrijpen waarom dit steeds vergeten wordt...
Inderdaad zeg.. het is echt enorm irritant dat je op vrijwel elke reactie moet klikken om hem volledig te kunnen lezen (op iOS). Ik weet niet wie dat bedacht heeft? |:(
Inderdaad.

Engelstalige artikelen.
De site wordt soms gelinkt vanuit engelse artikels (zelfs slashdot) bij primeurs en dan zou een (echte) engelse vertaling welkom zijn.

De pricewatch is standalone waardevol.
Ik verwijs er regelmatig non-tweakers naar door, met een zoekopdracht als "laptop van 15+inch met touch en pen" bijvoorbeeld. Dat beantwoord hele specifieke vragen, en overtreft nu al alles dat grotere partijen hierin proberen te bieden.

Daarnaast wil ik tweakers nog bedanken voor de artikel inhoud en schrijfwijze die erg grondig en proffesioneel is, lekker wegleest, en steeds verfrissend objectief is. Verander daarin aub niet, er zijn al genoeg broodje-buzz journalistiekers.
Zit gewoon een beetje te denken, in de pricewatch hebben jullie extreem veel informaties zitten maar niet tweakers zullen daar niet snel bijkomen. Zou het niet ook slim zijn om een apart "portaal"/aparte interface te maken puur naar de pricewatch. (...)
Dit heeft Tweakers.net/VNU media al eens geprobeerd, blijkbaar is dat ook geen succes geworden: plan: Tweakers.net lanceert Koopinfo

Internationaal gaan vind ik inderdaad niet eens een gek idee om eerlijk te zijn, bij the Verge zie ik regelmatig Tweakers.net al als bron langskomen :)
Eens met de gedachte om een Engelstalige Tweakers te maken. Daar kun je dan de reviews en nieuws vertalen, maar de Pricewatch kun je per land specificeren. Visie: Tweakers is beste Europese tech site voor professionals. (Al die internationale sites zijn Amerikaans met Amerikaanse content).

Je kunt ook een internationale thematische site lanceren. Tablets en telefoons zijn populair qua nieuws, dus zet dat op voor Europa.

Je kunt ook aan andere doelgroepen denken: tech for chicks, bijvoorbeeld.

Dat vergt natuurlijk ook grote investeringen, dus eventueel een sterke internationale partner zoeken.

Tweakers is een prachtige site met een enorm goede vibe in de discussies, relevant nieuws en degelijke reviews. Dat verdient een groot en internationaal publiek.

Succes mensen!
Adblock blokkeren.. Daar kunnen de tweakers best wel omheen werken denk ik zo dus zal niet veel uithalen :P
En wat heeft @arnoudwokke nou weer te melden vanmiddag?
Ik heb later vanmiddag een mededeling over mijn toekomst bij @tweakers #blij
Linkje: https://twitter.com/arnoudwokke/status/379937730576535552
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee