Door Roelant Kooij

Tweakers.net neemt ontwikkeling React in eigen handen

10-12-2007 • 16:17

62 Linkedin

Ruim 5,5 jaar geleden maakten we bekend dat we voor het forum gebruik gingen maken van React. Door de samenwerking met softwareontwikkelaar Parse (tegenwoordig gewoon React BV) kregen onze devvers toegang tot de broncode zodat we onze eigen features in het forum konden knutselen. Dat was bijvoorbeeld noodzakelijk om de legendarische userbase merge te kunnen realiseren.

We zijn nu op een punt gekomen dat React voor ons op alle punten voldoet aan wat wij er als forumsoftware van verwachten. Eventuele ontbrekende features zijn dusdanig specifiek op Tweakers.net gericht, dat het niet realistisch zou zijn om te verwachten dat die door de ontwikkelaars van React worden geïmplementeerd. Bovendien wordt de software ook niet alleen meer door Tweakers.net gebruikt en kost de implementatie van features die wij niet gebruiken tijd die de uitrol van nieuwe versies vertraagt.

Omdat dit natuurlijk vanaf het begin was voorzien, is van meet af aan de mogelijkheid opengehouden dat Tweakers.net de broncode zou afkopen, om het dan voor eigen gebruik verder te ontwikkelen - en dit leek ons daarvoor een geschikt moment. Met ingang van de op handen zijnde React 1.9.5 zal Tweakers.net dus een eigen fork van React ingebruiknemen.

Reacties (62)

Wijzig sortering
Goh, da's nieuw.

Nu had ik zelf niet echt het idee dat React zoveel gebruikt werdt - ik bedoel, het ziet er allemaal heel professioneel uit, maar voor zover ik weet wordt het alleen door T.net en Fok gebruikt, misschien nog een handjevol andere Nederlandstalige webpagina's.

Ik heb zelf wel eens kort met MyReact gespeeld (de 'gratis' versie van React), maar nooit echt gebruikt omdat het toendertijd alleen nog maar in het Nederlands was. Een ander punt waardoor ik het zelf niet gebruikte was omdat het closed-source was, wat weinig inzicht geeft in het programma zelf.


Gaat T.net nu de React software zelf proberen te exploiteren, of alleen maar voor eigen gebruik blijven onderhouden?
Fok! maakt geen gebruik van React hoor, maar bijvoorbeeld de NOS wel. We gaan het ook niet exploiteren, los van het feit dat de overeenkomst dat niet toestaat, hebben we daar geen behoefte aan. Ligt nogal ver van onze core-activiteit, zeg maar. :P

[Reactie gewijzigd door Roelant op 10 december 2007 16:44]

Idd, core activiteit is ons als tweakertjes van de straat houden ;)
Dat is jammer, als jullie React dus beter wordt dan die van React zelf kan je hem dus niet verkopen...maar het is idd geen core activiteit voor jullie alhoewel het verbeteren van de user experience dat wel is :)
Zou een leuke bijkomstigheid zijn, veel tijd investeren om tweakers.net beter te maken en tegelijkertijd extra geld binnenhalen door de verbeteringen te verkopen..
ze kunnen hem wss (desnoods) alsnog aan react verkopen, althans hun changes.
maar het lijkt me niet dat ze dat willen :)

zoals crisp hier dus ook zegt:

http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2342756

[Reactie gewijzigd door Boudewijn op 12 december 2007 18:25]

FoK! maakt geen gebruik van React hoor; daarnaast werken er bij React B.V. 15 man waarvan er 10 fulltime ontwikkelen; en die zijn echt niet fulltime bezig met de forumsoftware die op GoT draait ;)

Daarnaast is MyReact voor zover ik weet altijd ook in het Engels beschikbaar geweest? Gewoon een kwestie van de taal instellen in de admin?
Dan klopt jouw idee over React niet helemaal ;)

Zie bijvoorbeeld de portfolio pagina van React voor een kleine samenvatting van klanten. Meer dan alleen tweakers.net, en op deze pagina staat nog lang niet alles ;)
Ik denk dat React een van de grotere forum bouwers is voor groter sites/ondernemingen. Oa van Sanoma uitgevers weet ik dat ze bijna alles met React doen.
Lijkt een mooie aankoop, toch wat vraagjes:

In hoevere is dit praktisch ivm met devtijd voor de t.net devvers en de nieuwe patches of build van React?

De devtijd zal vast uitgerekend zijn, anders hadden jullie dit natuurlijk nooit gedaan. ;) Maar bij React zitten ze natuurlijk niet alleen voor jullie te devven, maar ze hebben wel een grote bezetting daar. Het dev-team van t.net bestaat uit.. drie man? Dan kun je wel leuk voor t.net gaan devven en de gewenste opties inbouwen, maar wil je geen nieuwe builds hebben, zeg ver in de toekomst "react 3.2" ? Die zal vast vele verbetering hebben, die jullie zelf misschien niet gemaakt hebben, en om ze weer toe voegen kost tijd waardoor je eigenlijk achterloopt op misschien wel veiligheid.

Of stel dus dat React versie 2.0.5 uitbrengt binnen 2 maanden, en jullie willen tóch updaten naar die versie, is dat nog een optie dan, of kan dat niet in het contract aangezien jullie de 1.9.5 versie hebben gekocht?

Of is het misschien zó geregeld dat jullie altijd de meest recente versie in 'volledig' aanpasbare code voor jullie hebben liggen als hij uitkomt?
React bouwt meer dan alleen features voor t.net; zoals de al eerder gespamde portfolio laat zien. Niet iedereen hier zit fulltime op nieuwe features van react; er moet ook heel wat geimplementeerd worden bij klanten uiteraard.

Als ter zijnertijd react 2 uitkomt, dan is dat zover van react 1.x verwijderd qua concept en werkwijze; dan heb je het over een geheel nieuw product. Daarintegen wordt React 2 wel heel cool :P
En daar kan t.net dus met de huidige aankoop geen gebruik van maken.. Dat is precies mijn punt eigenlijk, je weet van te voren dat React nog mooie dingen gaat maken van React, het wordt steeds meer uitgebreid.

Nu je de 1.9.4.5 versie koopt kun je daarmee werken en deze tot op het bot slopen en opnieuw opbouwen. Maar de features van de nieuwe versie's zullen altijd een hoop dev- en implementatie tijd kosten voor t.net, terwijl react deze al inhouse maakt en test. (alleen niet specifiek voor t.net uiteraard..)

Dat is toch best jammer? Of zie ik dat nou fout?

Ik kan me overigens ook niet voorstellen dat 2.x nog heel lang gaat duren.. :)
React v2 zal nog wel even duren, zeker maanden nog voor het werkbaar is.

En ja, t.net loopt vanaf nu nieuwe features mis, maar zoals ze zelf al aangeven:
We zijn nu op een punt gekomen dat React voor ons op alle punten voldoet aan wat wij er als forumsoftware van verwachten.
En dat is op zich hun goed recht; als zij geen meerwaarde zien in nieuwe features dan dwingt niemand hun te upgraden.
Veel van de nieuwe functionaliteit van React hebben we niet nodig en veel van de geplande functionaliteit zouden we ook niet nodig gehad hebben. Dat is "het probleem" met React, het is uitgebreider dan we nu nodig hebben en het wordt alsmaar verder uitgebreid op punten die wij niet gebruiken.

Een belangrijk punt daarbij is natuurlijk juist dat de features die we niet nodig hebben, de wijzigingen die voor ons niet relevant zijn, etc, ons ook tijd kosten. Sommige van de wijzigingen zijn zodanig geintegreerd dat we ze wel moesten overnemen en andere wijzigingen moesten we op zijn minst uitzoeken of het wel/niet ingeschakeld moest worden/blijven. En de vraag is dan; bieden potentieel interessante features en reworks van React in de toekomst ons meer meerwaarde dan de mogelijkheid om de huidige versie van React beter te integreren met onze frontpage en de zaken die wij snel gefixed willen zien snel te fixen. Je kan wel raden wat onze conclusie was :)

En ja, dat heeft natuurlijk ook nadelen. Nu moeten we alle bugfixes zelf doen en kunnen we niet meer meeliften op de fixes die React eventueel doet.

Een andere reactie van chem illustreert eerst dit nadeel en dan het "probleem":
Sinds de dag dat het afgekocht is zijn er alweer 53 commits geweest, waarbij 175 bestanden zijn aangepast; al met al zijn dat ruim 200 bugs die opgelost zijn - alhoewel het meerendeel zich in compontenten bevindt die t.net niet gebruikt
Houd dit dan in dat jullie de code na gaan lopen om te kijken wat er uit kan aan functies die niet gebruikt worden, zodat er minder code overblijft en daarmee misschen ook de leesbaarheid.
Over leesbaarheid houd de koop ook in dat jullie toegang hebben gekregen tot de commentaar van de code zodat echt alles goed gedocumenteerd is of alleen wat al beschikbaar was wat andere licentie houders ook al kregen.
Wij hebben geen andere licentiehouders die toegang hebben tot de broncode van React
Wel met licentiehouder bedoel ik meer de API's van React, waar je dan in mag kijken om eventuele mods te maken. Ik neem aan dat eventuele API's goed gedocumenteerd worden maar in het geval van T.net heb je ook de denk wijze nodig van een bepaald stuk code, er zin meerdere wegen die naar de zelfde oplossing leiden. Ik neem aan dat de code die gemaakt wordt voor verkoop aan andere klanten (ex T.net) geen commentaa bevatten aangezien het toch niet gelezen kan worden. Op die manier blijft de code ook klein in grote, aangezien je best wel eens een lap commentaar kan verwachten.
De broncode die wij hebben gekocht bevat gewoon commentaar. Daarnaast waren wij toch al bekend met de code en de werking daarvan; Tnet had als enige externe partij altijd al toegang tot de broncode en heeft in tijden ook actief deelgenomen in de ontwikkeling van React. Ik weet nog dat in de beta-periode van 1.9.4 ikzelf een van de top-committers was ;)
In geheel is het een leuke deal dus, volledige broncode van het product die jullie al af genoeg vinden als Tnet, en daarbij kan je ook nog altijd zelf functies erbij maken zonder te wachten op een externe partij.
Alleen ik begrijp nog steeds niet waarom mensen staren op het feit van versie nummers hoger hoeft in Tnet ze geval niet altijd beter te zijn wat betrefd functies die erbij komen.
Met de broncode zit welliswaar ook de commentaar welke Parse in de code zelf gestopt heeft, ik neem aan dat een bedrijf als Parse dit prima op orde heeft en op een (zeer-)overzichtelijke manier PHP programmeerd, samen met de expertise van de Tweakers developers verwacht ik niet dat hier enig probleem zit.
Nieuwe builds zijn useless zodra wij zelf aanpassingen gaan doen in de React 'core' code, je moet dan elke wijziging apart gaan bekijken, bepalen of die wijziging voor ons relevant is en of wij dat stukje betreffende code nog gebruiken of misschien zelf wel al aangepast hebben.

Tegen de tijd dat React op versie 3.x zit denk ik dat je uiteindelijk een appel met een peer zit te vergelijken ;)

Qua veiligheid heeft React zich wel bewezen de afgelopen jaren. Eventuele bugs op dat gebied kunnen wij zelf wel het hoofd bieden, vergeet niet dat ook wij de afgelopen jaren actief hebben deelgenomen aan het development proces van React en de code dus best goed kennen :)
De echte 1337 programmeurs kunnen met z'n drieen waar een ander tien man voor nodig heeft. En anders halen ze gewoon stagiairs op :+.

...nog ruimte over een jaartjr daarvoor? :+
Als je zo graag aan React wil werken kun je beter ff hier kijken ;)
Dan is het misschien nu ook tijd voor een matching redesign van de Gathering, passend bij de nieuwe t.net layout? :Y)
Dat staat inderdaad wel op de agenda, maar niet voor 1.9.5. :)
voor 2.0.0 beta :P

eerst een beta is tegenwoordig heel hip in software land.
Is dit niet altijd zo geweest? :p

Ik kan me moeilijk inbeelden dat een grote softwareproject nooit een beta maakt.
Nee, dat zal denk ik niet gaan gebeuren. Tweakers.net gebruikt op GoT al een eigen template/layout, kijk maar bij je profielinstellingen ;) T.net zal denk ik wel een aardig pak geld hebben neergelegd voor React, want ik vind het wel gave en uitgebreide software. :)

Is React overigens in PHP geschreven?

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 10 december 2007 16:42]

Ten tijde van de overstap was dit wel het geval (diep duister verleden toen we nog UBB hadden ofzo :P)

Ik kan me dus ook niet voorstellen dat dit ondertussen veranderd is :P
React is (net als MyReact) geschreven in php, maar gecodeerd met de Zen optimizer. Je kan de broncode dus niet zomaar lezen. Door een gescheiden systeem kan je wel templates bouwen, maar de software zelf niet aanpassen. En dat kan T.net nu dus wel :)
Zen, dats toch iets japans met energie enzo? :P
hopelijk niet of athans hopelijk kan je dan terug naar de oude layout. Ik mis die blauw gele layout die eerst werd gebruikt nog steeds.
Ja, en we missen henkie. :) Die mag ook wel weer terug komen als GoT mascotte. Hij is nu beetje op de achtergrond geraakt, maar henkie mag van mijn weer wat actiever worden. :P

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 10 december 2007 17:04]

Ik mis die blauw gele layout die eerst werd gebruikt nog steeds.
Gewoon even een abbootje afsluiten, dan heb je hem weer.

Met jouw bezoek-frequentie kan een abbootje (iets meer dan 25 euro/jaar) wel uit lijkt me...
Hoe gaat het nu met eventuele bugs die ontdekt worden in React? Worden jullie daarvan op de hoogte gehouden zodat jullie ze ook uit de fork kunnen halen, of is dat nu 100% eigen verantwoordelijkheid?
Die worden dus niet meer doorgegeven; tenzij het natuurlijk een heel kritische bug is.

Sinds de dag dat het afgekocht is zijn er alweer 53 commits geweest, waarbij 175 bestanden zijn aangepast; al met al zijn dat ruim 200 bugs die opgelost zijn - alhoewel het meerendeel zich in compontenten bevindt die t.net niet gebruikt, bijvoorbeeld de installatieprocedure, user-forumrelaties etc. (maw: nieuwe features sinds 1.9.4).

owh en die title_exists bug is al gefixed ;)
chem wrote: Sinds de dag dat het afgekocht is zijn er alweer 53 commits geweest, waarbij 175 bestanden zijn aangepast; al met al zijn dat ruim 200 bugs die opgelost zijn
Hoe verhoud deze opmerking zich met de volgende zin uit het .plan?
Met ingang van de op handen zijnde React 1.9.5 zal Tweakers.net dus een eigen fork van React ingebruiknemen.
De opmerking van chem impliceert dat de fork plaats heeft gevonden voordat 1.9.5. final is geworden, MyReact is volgens de software updates nog steeds niet final. Of wil dit zeggen dat React voorloopt op MyReact?
React == MyReact, er is alleen een licentie verschil; waarbij een aantal settings niet toegankelijk zijn.

En inderdaad, er is geforked voordat 1.9.5 final was/is.
Je kan je ook afvragen hoe het zit met bugs die wij nu nog ontdekken in React en voor onszelf fixen ;)

Ik denk dat bij grote security-bugs e.d. er best nog wel wat informatie uitgewisseld zal gaan worden, maar ik denk niet dat we elkaar van elk wissewasje of foute puntkomma zullen gaan vertellen... (dat title_exists() in de foldermanager een verkeerde query genereerd komen ze bijvoorbeeld zelf wel een keer achter :P)
De link tussen Tweakers en React is dermate sterk dat die informatie wel wordt overgedragen. Genoeg React-devvers die regelmatig over GoT struinen.
Heeel tof dit :) Dus het onderhoud, uitbreiden van nieuwe dingen word nu dus uitsluitend gedaan door jullie zelf?
Ja. Alles zal vanaf dit punt inhouse worden door ontwikkelt.
In feite hebben ze dus de rechten gekocht om de huidige broncode te mogen aanpassen aan hun eigen wensen. Voordeel voor t.net is dat ze zelf sneller en beter veranderingen kunnen doorvoeren. Nadeel is dat ze niet meer terug kunnen vallen op de support van React in geval ze problemen tegen komen die niet opgelost kunnen worden.
De tweeledigheid werkt natuurlijk ook voor React. Die verdienen nu een aardige som geld, maar zullen in de toekomst geen inkomsten meer van t.net krijgen. Uiteindelijk is het dus een kwestie van over hoe lang je dit uitsmeert en dan zal t.net door er zelf mee verder te gaan goedkoper uit zijn.
En hoe zit het met de implementaties van nieuwe versies ? of gaat tweakers nu zelf nieuwe versies maken en niet meer mee in de updates die react uitgeeft ?
t.net verkoopt React niet zelf als product. Nieuwe features of updates zullen dus vrijwel nooit worden opgespaart maar gereleased na een betaalde test periode. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat een aantal kleinere updates gezamelijk worden gereleased om overlast te beperken. Je spreekt dus eigenlijk niet meer van versies, maar van updates.
Zoals te lezen op de Wiki over fork is het hier de bedoeling verder te gaan met de eigen versie. Updates van React zullen dus ook niet meer toegevoegd worden.
Zelfs al zou je dit willen doen, het zal waarschijnlijk ondoenlijk zijn de broncodes van beide producten nog gelijk en werkend te krijgen aangezien beide bedrijven een eigen richting opgaan.
Dus vanaf nu is het weer ouderwets gemaakt en gedraaid door t.net (net zoals 5,5 jaar geleden :P).
Waren er niet parsers op GoT met een blauw kleurtje (chem?) ?
Worden die nu in een zwart pak gehesen?
De paarse devvers (jasper, chem, etc.) lopen al enige tijd (iig niet meer sinds zaterdag) rond met een paars jasje.
Paars? Welke template/stylesheet gebruik jij?
T.net/grauw & blauw. Parse devvers waren altijd paars, rood is voor GoT modforce, blauw voor FP tuig en groen voor het MT.
Maar vrees niet, Spider.007 en ondergetekende blijven nog gewoon bordeauxrood :P
Als ik het zo lees lijkt me het een volledig logische zet en zitten er voor beide partijen voordelen aan :)

Nog even een praktisch vraagje: hoe gaan jullie het aanpakken met de naamgeving en versienummering van de toekomstige "t.net-fork" van React?

[Reactie gewijzigd door Moartn op 11 december 2007 23:15]

Wij werken niet echt met 'point-releases', dus versie-nummering doen we niet echt aan. Grote projecten geven we nog wel eens een codenaam zoals 'PW2' of 'TweakersNG', maar ook dat is meestal enkel intern (bijvoorbeeld de naamgeving van een branch in CVS).

Ik denk dat de 'Powered by React' uiteindelijk wel vervangen zal worden door 'Based on React' en dat andere React-verwijzingen op den duur (mede door integratie met de frontpage) zullen gaan verdwijnen.
Al jaren terug is een PDA versie voor het forum beloofd, een devver riep zelfs dat het in een uurtje te doen was, mede hierdoor heb ik toen ook een abbo gekocht, helaas nooit uitgerolt :(

http://gathering.tweakers...message/25114767#25114767

Misschien tijd dat jullie je beloftes eens invulling gaan geven.
Tja, alhoewel de rode naam misschien wat bedriegelijk is in dit geval, is Spider geen Tweakers.net devver - hij devt voor Parse/React. Die "belofte" is dus niet door "ons" (als in: Tweakers.net) gedaan. Mochten we ons vervelen, dan kunnen we er ongetwijfeld eens naar kijken, maar vooralsnog is van verveling absoluut geen sprake. ;)

En voorzover misverstanden mogelijk zijn naar aanleiding van deze post: ik doe dus absoluut géén toezeggingen hierover - en voor zover ik weet (en dat zou toch moeten ;)) zijn die ook nooit gedaan.
Sterker nog; de gerefereerde templateset heb ik in prive-tijd gemaakt toen ik volgens mij nog niet eens moderator was. Daarnaast ben ik volgens mij nooit degene geweest die een belofte over oplevering heeft gedaan; dat is namelijk een beslissing die ik niet eens zou kunnen maken ;)
Anoniem: 125474
10 december 2007 16:37
In welke grootorde moet ik me het betaalde bedrag voorstellen? Gaat dit om 1.000-10.000 euro?
Lijkt me wel leuk, maar enig resultaat zal voor de gebruiker nog niet voor nu zijn.
Uit het hoofd kon je een aantal jaar geleden een contract van React afsluiten voor ong. 3000,-. De termijn daarvan is me onbekend, maar het zal wel wat meer zijn dan die paar duizend euro's ;)
Zal deze fork van React naast eigen gebruik van Tweakers.net ook te downloaden zijn?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee