Tweakers.net lanceert vandaag onder de naam Koopinfo.nl een nieuwe prijsvergelijker voor consumentenelektronica. Koopinfo mikt op de mainstream consument, een publiek dat in tegenstelling tot de tweaker niet alwetend is op het gebied van technologie en dus wat hulp kan gebruiken bij het maken van aankoopbeslissingen. De site is gericht op keuzebegeleiding en doet dit met gebruiksvriendelijke wizards en achtergrondinformatie.
Koopinfo werd oorspronkelijk in mei 2006 gelanceerd door VNU als voorlichtingssite over lcd- en plasmatelevisies. De site was daarin relatief succesvol maar werd na het WK voetbal van 2006 nauwelijks meer van nieuwe inhoud voorzien. Onze Pricewatch is al sinds jaar en dag Nederlands meest populaire prijsvergelijker voor computerhardware en -software. Op het gebied van consumentenelektronica hebben we echter nog een slag te slaan. Besloten werd om Koopinfo uit te bouwen tot een elektronicavergelijker. Het nieuwe Koopinfo is van de grond af opgebouwd op basis van het framework van Tweakers.net.


Hoewel de site een eigen identiteit heeft en een eigen doelgroep bedient, is deze aan de achterkant volledig gebaseerd op de Pricewatch en wordt hij door hetzelfde team ontwikkeld en onderhouden. De ontwikkeling duurde zo'n driekwart jaar en vond plaats onder aanvoering van developer Robert Bouma en projectmanager Jaap Stricker. Het voltallige devteam leverde zijn bijdrage. Tino zag kans zijn ajaxtrucendoos wijd open te trekken en verder leverde Michael Erkens de nodige hand- en spandiensten.
Tweakers.net en Koopinfo delen dezelfde userbase. Om met een Tweakers.net-gebruikersnaam op Koopinfo te kunnen inloggen moet deze echter wel eerst gekoppeld worden. De shops kunnen kiezen in welke prijsvergelijker zij hun prijzen willen plaatsen. Dit kan tot gevolg hebben dat er verschillen zijn in de aanbieders van een product in de Pricewatch en op Koopinfo.
De spil van Koopinfo is de koopwijzer, die stapsgewijs aan de hand van een aantal vragen een selectie maakt van de producten die voldoen aan de wensen van de gebruiker. In het geval van televisies gaat het om vragen over het budget, de gebruiksdoeleinden, gebruikssituatie, merkvoorkeuren en uiterlijk. In de koopwijzer kun je bijvoorbeeld aangeven dat je op zoek bent naar een tv die aangesloten kan worden op een Blu-rayspeler, geschikt is voor gebruik bij sterk invallend zonlicht en uitgevoerd is in matzwart. De resultaten van een keuze worden direct op de pagina getoond. Dit geldt ook voor de weergave van de resultaten naast de zoekfilters in de productlijsten.

De oude content van Koopinfo is bijgewerkt en overgeheveld naar een kenniscentrum waar de bezoeker achtergrondinformatie vindt over een productiecategorie. Omdat er voor elke categorie maatwerk vereist is, gaat Koopinfo van start met televisies als enige categorie. In de loop van dit jaar zullen we meer elektronicacategorieën toevoegen. We zijn uiteraard benieuwd naar jouw mening over Koopinfo en hopen dat je de site zult aanbevelen bij vrienden en familieleden!