Door Randal Peelen

Pricewatch Productmanager

Pricewatch-update september 2009

12-09-2009 • 16:30

23 Linkedin

De vorige update deden we amper een maand geleden en met bijna dubbel zoveel views werd deze al een stuk beter ontvangen dan zijn voorganger. Waar we vorige keer vooral terugblikten op interessante producten als kleine hd-camera's en prepaid telefoons, blikken we deze keer vooruit op het nieuwe klimaat in de huiskamer- en computerkas, en de ontwikkeling van Pricewatch 3.0.

Intel Core i5

De Core i7 van Intel is inmiddels een geaccepteerde speler op de processormarkt en werd recent aangevuld met de nieuwe Core i5. De nieuwe mainstreamprocessor van Intel wordt met lovende reviews ontvangen; ook het nieuwe ontwerp werd uitgebreid op Tweakers.net besproken. De i7 beleefde in de Pricewatch zijn populairste periode al 11 maanden geleden toen hij in oktober vorig jaar werd aangekondigd. De processor werd echter pas in mei dit jaar in grote getale aangeschaft, doordat veel tweakers de kat uit de boom keken en het vakantiegeld besteedden aan een welverdiende upgrade.

Wie liever in het mainstream-segment blijft en het high-end 1366 socket-platform links laat liggen in ruil voor de minder kostbare socket 1156, is na bijna een jaar wachten deze week rijkelijk beloond. Wie een Core i5 750-cpu aanschaft kan immers later altijd nog upgraden naar i7, omdat deze processor is voorzien van 1156 socket-voetje. Het is dan ook niet raar dat zowel de i5 als i7 ruimschoots vertegenwoordigd zijn in de top-10 van populaire producten. Onze verwachtingen zijn hooggespannen, de nieuwe Core-serie is een goede kandidaat om het imperium van de E8400 en de Q6600 in te perken.

Intel Core i7 950 Intel Core i7 960 Intel Core i5

Playstation 3 Slim

Niet geheel onverwacht introduceerde Sony op de Gamescom-gameconferentie in Keulen een klein tweelingbroertje van de populaire Playstation 3. Deze afgeslankte console is inmiddels volop verkrijgbaar en kan op flink wat interesse van het Tweakers.net-publiek rekenen. Al in de eerste week van de aankondiging steeg Sony’s nieuwste telg tot een nummer één positie in de lijst met populaire producten. De console staat op het moment van schrijven nog op een derde plaats.

Opvallend is dat de voorganger van de Playstation 3 Slim, de 'ouderwetse' Playstation 3 met 80GB-hdd, behoorlijk in prijs is gedaald, maar desondanks nauwelijks goedkoper is dan zijn opvolger. Sony heeft dus duidelijk een superieure opvolger uitgebracht die in toenemende mate interessant is voor degenen die een console en tegelijkertijd een blu-ray-speler in huis willen halen. De goedkoopste vergelijkbare tegenhanger van de Playstation 3 Slim, de Xbox 360 Pro met 60GB, is ongeveer zeventig euro goedkoper, terwijl voor de meest voordelige blu-ray-spelers nog steeds 140 euro moet worden neergeteld. Ook interessant is de Playstation Portable Go, die sinds kort te bestellen is.

PlayStation 3 Slim (1280px) PlayStation 3 Slim (1280px) PlayStation 3 Slim (1280px) PlayStation 3 Slim (1280px) PlayStation 3 Slim (1280px)

Kleine desktops of mediaspeler?

De afgelopen tijd is veel interesse ontstaan voor het ION-platform van Nvidia. Het platform, dat bestaat uit een Intel Atom-processor en de Nvidia ION-chipset, doet voornamelijk dienst in kleine en energiezuinige netbooks en nettops. Vooral die laatste groep blijkt interessant, omdat de kleine desktops ook zijn in te zetten als mediaspeler. Met de ION-chipset is het mogelijk ondersteuning aan de meegeleverde Atom-processor te geven om zo beelden tot 1080p hardwarematig te renderen. Op die manier biedt Nvidia een goedkoop alternatief voor de anders vaak op AMD gebaseerde htpc. Ook op ons forum wordt hier uitgebreid over gesproken.

De bekendste voorbeelden van producten gebaseerd op het ION-platform zijn de Asrock ION 330-nettop en het Point of View POV/ION330-moederbord. Beide producten hebben zich een plaatsje weten te bemachtigen in de top-10 van populaire producten en beide gaan nog geregeld over de toonbank. Of deze nieuwe alternatieven een bedreiging gaan vormen voor de nog altijd populaire, maar nog niet leverbare Popcorn Hour C-200, moet nog blijken.

Asrock ION 330 Asrock ION 330 Point of View Nvidia Ion Mainboard POV/ION230 Point of View NVIDIA ION-CS330

Prijzen kloppen niet

Regelmatig krijgen we meldingen van prijzen die niet kloppen. Meestal zijn deze foutjes te wijten aan foutieve koppelingen aan producten of prijzen die door winkels verkeerd worden aangeleverd. Het komt echter ook voor dat er sprake is van een zogenaamde ttl-fout. De Pricewatch is in den beginne opgebouwd als vergaarbak voor door gebruikers ingevulde prijzen. Het is daarom altijd handig geweest een soort time to live op de prijzen toe te passen. Zodoende hoefde niet elke prijs dagelijks opnieuw te worden ingevoerd. Inmiddels worden nagenoeg alle prijzen echter automatisch geïmporteerd. Webshops leveren hiertoe een csv- of xml-bestand aan dat vier keer per dag automatisch wordt ingelezen.

De ttl van prijzen werd tot voor kort ook toegepast op prijzen die automatisch geïmporteerd worden. Dit ging echter nog wel eens mis. Wanneer een prijs immers uit een feed verdwijnt, mag je er vanuit gaan dat dit product niet meer leverbaar is. Toch werkte dit in de praktijk nog wel eens anders omdat de prijzen actief bleven omdat de ttl nog niet was verlopen. Prijzen bleven hierdoor soms nog enkele dagen tot weken staan nadat een shop ze van de website had verwijderd. Hiervoor is een oplossing gevonden door per shop een lagere ttl aan te houden, en er bij het importeren vanuit te gaan dat het verdwijnen van producten betekent dat ze niet meer leverbaar zijn.

Pricewatch 3.0

De lancering van de nieuwe Pricewatch staat voor medio oktober op de planning. Met deze release gaat vooral het uiterlijk van de meestgebruikte pagina's op de schop. Na de initiële introductie worden nog twee optimalisatieslagen gemaakt. Zo gaan ook het winkelmandje en de shopreviews op de schop. Deze zullen aanvankelijk ongewijzigd blijven. Hierbij alvast een teaser.

Pricewatch 3 teaser top 10 Pricewatch 3 teaser thumbnail Pricewatch 3 teaser sub-categorieën Pricewatch 3 teaser stats Pricewatch 3 teaser product thumbnail Pricewatch 3 teaser prijzen Pricewatch 3 teaser categorieën Pricewatch 3 teaser categorie icoon

Lees meer

Reacties (23)

Wijzig sortering
Wat ik vooral jammer vind aan de pricewatch zijn een aantal dingen:
- De helft van de specificaties kloppen niet, vooral bij de monitors is het super slecht. De helft van de panels types ontbreekt of klopt gewoon niet. Als je bijvoorbeeld op niet-TN zoekt krijg je een hele waslijst met panels waar gewoon geen type is ingevuld (Slechte keuze om dit dan wel te tonen).
- Erg jammer dat er alleen nog 'betaalde' shops in staan en niet de kleine shops.
Aan jou eerste punt 'erger' ik me vaak ook. Gewoon niet complete of foutieve speceficaties. Als ik er op dat moment tijd voor heb submit ik wel de juiste specificaties, maar vaak wordt er niets mee gedaan. Ik begrijp dat het gewoon erg veel werk is, maar het is soms wel verwarrend. Een oplossing hier voor zou kunnen zijn dat bepaalde (trouwe) users de machtiging krijgen om die specificaties aan te passen. Ik zou dat best willen doen bijvoorbeeld en als ik 'Phyxion' zo hoor, zou hij dat ook wel willen.
Verder vind ik het jammer dat er bij sommige producten geen afbeelding staat, bij veel producten wel, maar ik wil wel zien hoe een pc kast er uit ziet voordat ik hem aanschaf.
Als je productverbeteringen instuurt komen die in een meldpunt te staan. Van elke melding wordt bekeken of die correct is en vervolgens wordt de aanpassing doorgevoerd. Dus als jij correcte verbeteringen hebt ingestuurd lijkt het me heel erg vreemd dat daar niks mee gebeurd zou zijn.

Misschien dat het iets langer duurde dan je verwacht had en heb je simpelweg te vroeg gekeken of er al wat mee gebeurd was en de conclusie getrokken dat er niks mee gebeurt?

Op zich zou een opzet waarbij er per categorie een paar gebruikers zijn die helpen om die categorie op orde te houden nog niet eens zo'n gek idee zijn wat mij betreft. Van de andere kant, als je gewoon netjes suggesties voor verbeteringen instuurt dan wordt daar ook echt wel wat mee gedaan.

@Phyxion: even specifiek over die panels, het komt behoorlijk vaak voor dat het ook gewoon niet bekend is wat voor paneel er in een monitor zit volgens mij? Veel fabrikanten vermelden dat gewoon niet en om voor elke monitor uitgebreid te gaan uitzoeken welk paneel er in zit kost wel erg veel tijd.
Wat betreft je opmerking over de manier van filteren: tsja, dat is gewoon hoe dat filter werkt. Als jij alle schermen wilt zien waarvan het paneel bekend is, maar niet de TN schermen dan selecteer je toch gewoon alle paneeltypen, behalve TN in het "Wel" veld?

Opmerking in het algemeen: als je concrete suggesties, opmerkingen of vragen hebt, dan is het PW feedback forum daar een betere plek voor dan de reacties onder dit nieuwsbericht denk ik :)

[Reactie gewijzigd door Orion84 op 12 september 2009 17:45]

Ik merk dat wijzigingen die ik aan laat brengen in de specificaties meestal binnen een uur al zichtbaar zijn. Ik weet niet of ze automatisch aangepast worden of dat er een handeling tussen zit, maar meestal komt dat wel goed.

Echter baal ik nog steeds er geen reviews geplaatst kunnen worden over huistelefoons. Bijvoorbeeld bij deze SL780. En ja, er loopt al enige tijd een draadje erover, maar daar wordt ook niets mee gedaan. Dus zeg het maar |:(
Daar zit dus zoals ik hierboven al opmerkte een controlestap tussen.

Wat betreft dat DECT verhaal geeft Longbeard daar het juiste antwoord denk ik. Ik zou zeggen: schop dat topic nog even omhoog (maandag, als de kantoormensjes weer op hun plek zijn bijvoorbeeld) met het verzoek om die criteria alsnog aan te maken.
Wellicht dat je zelf nog suggesties hebt omtrent de mogelijke criteria voor die categorie :)
Ik heb regelmatig toevoegingen gedaan die ik of niet, of maar gedeeltelijk terug zie...
Als je een product toevoegt dat wel door shops geleverd wordt maar niet in de pw staat, dan is het toch vreemd dat na 3x toevoegen nog maar een fractie van de informatie overgenomen wordt...
Dus dan gebeurt het zondermeer vaker dat een fout in de specs een dag of 6 niet aangepast wordt? Jammer... Het gaat erg in de richting van de doorlooptijden van V&A.

Onderscheid tussen "quick fix" en klussen die meer tijd nodig hebben om uit te voeren zou mischien een optie zijn.
Dat er niets gebeurd kan ik me niet voor stellen, dat zou betekenen dat we entries verwijderen zonder er na te kijken en dat zie ik niemand doen. Verder moet je soms even geduld hebben, maar het zal zelden voor komen dat er na een week nog niet naar je melding gekeken is, wat betreft prijs en product meldingen.

En verder wordt er van trouwe editors echt niet gekeken of elk specifiek onderdeel klopt, wel natuurlijk of er geen onlogische dingen tussen staan. En ja zo kunnen er fouten binnenglippen, ook wij maken fouten maar als er geen gebruik werd gemaakt van de vrijwillige krachten was er geen pw geweest in de vorm waarin die nu is denk ik.
Je kan beter de boel omdraaien en zoeken op "wel PVA, wel MVA" etc dan werkt het wel. :)
Ik zie dat jullie bij de SSD pagina de schrijf en leessnelheid vermelden.. erg goed!! verder, misschien is het sorteren op "meest populair" ook een goede toevoeging? bijvoorbeeld als ik een samsung TV scherm wil kopen, dat niet alleen de 6 meest populaire te zien zijn (zoals nu bovenaan), maar dat de hele lijst te sorteren is.

ben er benieuwd naar wat jullie allemaal hebben gedaan! ik gebruik de pricewatch dagelijks voor mijn werk en zeker meedere keren per maand voor privedoeleinden.

keep up the good work!
Schrijf en lees snelheid is leuk om te weten, waar het werkelijk om draait is I/O en random performance.
De preview van de update ziet er netjes uit. Het lijkt weer net wat meer op de rest van t.net. Ik hoop dat er veel inhoudelijke verbeteringen zullen volgen!
ziet er inderdaad leuk uit.
ik vind het zelf ook erg leuk dat het pricewatch team zo nu en dan eens verteld welke veranderingen gedaan zijn of komen, en ook een beetje de trends volgt.
de pricewatch is namelijk toch wel een best groot en ook veelgebruikt onderdeel.
ik heb trouwens nog 1 suggestie voor de Harde schijven sectie: misschien is het handig om bij de specificatie (ook in lijstweergave als al je (zoek)resultaten wilt sorteren) een extra kolom komt met 'HDD value' waarin je ziet hoeveel GD je per euro krijgt.
lijkt me vooral handig om de prijzen van van grootte verschillende harde schijven te vergelijken als het gaat om opslag voor een lage prijs ;)
Als ik zo naar de nieuwe interface kijk dan is dat erg mooi. Het lijkt een beetje op de pricewatch voor mobiele telefoons. Erg modern, je zult wel extra publiek hierdoor trekken. :)
Het aanpakken van het TTL probleem is wel een goede - en noodzakelijke - verbetering d:)b
Wat ik op dit moment vooral mis is dat veel producten meer opties hebben en dat daar niet op gezocht kan worden.
Ik mis trouwens de oude mobiele pricewatch sectie. Die nieuwe bladert niet lekker genoeg.
Voorheen klikte je vrolijk op het merk 'Nokia' en zag je het meest populaire product bovenaan staan (zoals het nu ook bij bijvoorbeeld Videokaarten gaat). Vul een maximum prijs in en je ziet dan het meest populaire toestel bovenaan. Dat mis ik echt. Die nieuwe filters werken niet zo makkelijk en je ziet niet meer in 1 opslag wat in feite de beste keus is voor dat geld.
Ik mis nog steeds de optie op te kunnen sorteren op release datum :)
De goedkoopste tegenhanger van de PS3 is de 360 elite, de pro is inmiddels eol na de recente prijsdaling van de elite en stijging van de arcade (restpartijen pro's uitgezonderd)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee