Door Randal Peelen

Pricewatch Productmanager

Pricewatch-update december 2009

16-12-2009 • 09:00

69 Linkedin

Award 2009We konden onze oren bijna niet geloven toen we op 26 november te horen kregen dat de Pricewatch is uitgeroepen tot beste én populairste prijsvergelijker van het jaar 2009. Voor ons was dat een enorm compliment, waar we jullie niet genoeg voor kunnen bedanken! Uiteraard willen we graag zorgen dat jullie ons goed blijven waarderen, en in deze Pricewatch Update laten we wederom zien waar we zoal aan werken. Daarnaast geven we een kijkje in de statistiekenkeuken, want zo rond de feestdagen zijn we nog populairder dan normaal ;)

Pricewatch voor België

Al vaker kregen we het verzoek de Pricewatch wat beter geschikt te maken voor onze zuiderburen. Tweakers.net heeft zich uiteraard nooit tot Nederland willen beperken, en om en nabij de tien procent van onze bezoekers komt uit België. Voor de Pricewatch is dat een flinke uitdaging, want we hebben onze handen al behoorlijk vol aan de Nederlandse markt. Om een eerste stap te zetten, hebben we ervoor gezorgd dat opsturen naar België voortaan een optie is in het filter voor verzendmogelijkheden. Alle Nederlandse shops die naar België versturen, zijn op die manier gemakkelijk te vinden.

We zijn aan het kijken naar de mogelijkheden om in de toekomst ook Belgische webshops in de Pricewatch op te nemen. Grensoverschrijdende samenwerking is voor de Pricewatch echter nieuw terrein en de TomTom van onze salesafdeling werkt ook nog niet in het buitenland. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Eindejaarsspurt

November is traditioneel een interessante maand voor prijsvergelijkers. De Pricewatch wordt het meest gebruikt als het feestseizoen voor de deur staat en dat is in de statistieken goed terug te zien. Als we de afgelopen weken vergelijken met dezelfde periode van vorig jaar, dan blijkt dat de Sint en de Kerstman verhoudingsgewijs meer componenten en randapparatuur kopen. En aangezien de Pricewatch de populairste vergelijker van Nederland is, lijkt het erop dat de twee in het rood gestoken heren de tweaker dit jaar goed gezind zijn.

Het is overduidelijk dat vooral harde schijven, videokaarten en behuizingen extra belangstelling krijgen. Kennelijk trakteren heel wat tweakers zichzelf, om het jaar goed af te sluiten, op een nieuwe Radeon HD5870, flink wat extra opslagruimte of een nieuw jasje voor hun trouwe computer. De grootste verliezer over heel 2009 is de categorie Overclocking en Cooling. De interesse in het tweaken van hardware lijkt te zijn afgenomen. Ook werkgeheugen, toch een belangrijk onderdeel van elke laptop of desktop, lijkt minder vaak in aanmerking te komen voor een tussentijdse upgrade. Gebruikers kopen het hele jaar door werkgeheugen, waarbij de belangstelling ongeveer gelijke tred houdt met die voor complete systemen.

Top 10 voor 2009

Terugblikken is leuk en dus willen we jullie de top-10 van meest bezochte producten voor het afgelopen jaar niet onthouden. Dit zijn de producten die dit jaar door jullie het meest zijn bekeken en misschien ook wel het best zijn verkocht:

 1. Call of Duty Modern Warfare 2
 2. Wii Fit
 3. Popcorn Hour C-200
 4. Intel Core i7 920
 5. Western Digital WD TV HD
 6. Sony PlayStation 3 Slim
 7. Western Digital WD TV Live Media Player
 8. Samsung Spinpoint F1 1TB
 9. Intel X25-M Postville 80GB
 10. Samsung Syncmaster 2443BW

Het is voor het eerst dat een game de top-tien van populairste producten van het jaar aanvoert. Vorig jaar deed Far Cry 2 een goede gooi naar de titel, maar het ongekend populaire Modern Warfare 2 doet het niet voor minder dan de eerste plaats. Opvallend is dat ook de tweede stek wordt bezet door een game: Wii Fit. De overige producten zijn minder verrassend: bij een rondje over de Pricewatch-afdeling werd elk product in de top-tien geraden. Western Digital krijgt een eervolle vermelding omdat beide mediaspelers van dit bedrijf het tot de top-tien geschopt hebben. De enige harddisk is echter van Samsung, terwijl ook de 80GB-ssd van Intel duidelijk maakt dat tweakers nooit genoeg rappe storage hebben.

Reacties (69)

Wijzig sortering
De grootste verliezer over heel 2009 is de categorie Overclocking en Cooling.
Klimaat he, iedereen gaat undervolten dus koeling wordt minder belangrijk. ;)
Daar tegenover, crisis he. Niemand heeft geld meer dus gaat zn oude gerei maar weer overclocken.
I know i did :)
?? Daarmee zou OenC dan toch juist beter moeten lopen? Denk eerder dat men nu juist zijn geld uitgeeft aan nieuw spul. Daarnaast heeft de introductie van DX11 en de intel "Core I" de prijzen vand de DX10 kaarten en Core 2 Duo procs aanzienlijk doen verlagen.. Hierdoor zie ik mensen eerder een snellere proc of DX10 crosfire setupje kiezen als uitbreiding op hun huidige systeem dan te investeren in OC equipment.
Nou, ik persoonlijk, zou ook wel een 5870 of een mooi 5850 kaartje willen, maar valt op het moment niet in het budget.
Daarnaast met een mooi Zalman koelertje op me huidige 8600GTje heb ik wel een 22% overclock (kwa core, shader, memory. benches heb ik niet gedaan) Maar nog wel onder 55c

De cijfers staan er inderdaad niet naar dat mensen meer naar de Overclock gaan.
Maar zou een gevolg kunnen zijn van de huidige financiele situatie
Zou het ook zo kunnen zijn dat: (correct me if i'm wrong) de absolute getallen hoger zijn dan vorig jaar, waardoor de 'hardcore' tweaker nu niet meer de overhand heeft op tweakers.net.
Hierdoor zijn categorieën als Overclocking en Cooling procentueel lager dan de rest, maar heeft deze categorie aan absolute getallen wel aan bezoekers gewonnen ten opzichte van vorig jaar.
Zal wel meerdere oorzaken hebben. Een andere is dat overklokken ook minder vaak belangrijk wordt voor vele mensen.
Of dat het publiek wat minder tweakerig en meer mainstream computeraar wordt..
Wat ik zelf niet leuk vind, maar wat wel het nodige aan pageviews genereert.

Tweakers zou echt voor tweakers moeten zijn.. Niet een 'PC for Home" tijdschriftje bij de bruna voor 1 euro, zodat jan modaal die even mee pakt.
Ik dacht dat het ligt aan goede aircooling, en dus minder belang voor watercooling. Zo kan je ook elk individueel component afzonderlijk koelen. Daarbij komt nog eens dat de airflow van de kasten een stuk beter is. Als laatste natuurlijk wat johnkeates hierboven zegt, meer mainstream gebruikers komen naar tweakers en die willen alleen maar zien waar hun component goedkoper te vinden is.
lijkt me ook wel gerelateerd aan de dalende trend in de cpu pageviews.
Ik denk dat mensen minder overklokken omdat hardware tegenwoordig toch meer dan snel genoeg is. Vroeger maakte het een wereld van verschil als je een 1000 MHz CPU op 1300 liet draaien. Nu merk ik het verschil niet eens tussen mijn Q6600 op 2.4 of 3.0 GHz.
moet je er ook wel wat meer mee doen dan enkel een beetje internetten, een brief typen of wow spelen.

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 19 december 2009 00:01]

Ondanks dat iedereen Call of duty ging boycotten staat ie toch boven aan zie ik :).

Ik vind het niet gek dat de pricewatch nummer 1 is want hij is simpel, overzichtelijk en werkt zoals het moet!
Is dat zo? Helemaal niets over gehoord.
Waarom zou je zo'n goede game boycotten?

Niet opvallend dat de PlayStation 3 Slim in het lijstje voorkomt, evenals de Spinpoint F1. Vind zelf de plaats van Wii Fit wel erg opvallend, wist niet dat die zo populair was.
Boycotte weet ik niet,
Maar er is wel veel ontevredenheid uitgesproken over de dedicated servers.
Ik kan me voorstelle dat de console varianten daar geen last van hebben, maar clans en dergelijk zitten er ook niet op te wachten

@ Hieronder.

Hmm, ik heb een paar vrienden van me die clan-based spelen, maar echt veel last van het ontbreken van de dedicated schijnen ze zelf niet te hebben.(je hoort het alleen veel op het NET) Ze wachten nog wel op een patch waarmee je games zou kunnen hosten waar alle sci-fi weapons worden verwijderd. (heartbeatsensor, ect)

Ik zelf heb geen van de consoles (althans niet in werkende staat, heb hier n ps3 en 360 liggen ter reperatie)

Maar bluetooth wordt door de PS3 ondersteund, en de 360 gewoon USB.
Je kan dan toch gemakshalve je muis kunnen aansluiten? Suggestie voor anti-fps-consolers ;)

p.s. Hij was vanaf de introductie al voor 35euro in de pricewatch :P Waarom dan hier posten als je em voor 60 aanschaft?

Om daar nog iets over te zeggen, ik vind het wel schofterig dat je hem voor onder de 40euro kan aanschaffen terwijl die nota-bene via STEAM moet worden geactiveerd, en bij STEAM zelf gewoon 60euro is. Wel een mooi systeem trouwens.

[Reactie gewijzigd door H0lyGra1l op 16 december 2009 16:36]

Het probleem met die dedicated servers is inderdaad om gek van te worden, heb het spel op de launchdag gekocht maar speel het nu al een paar weken niet meer.

Ik weet wel dat ik me bij de launch bij CoD7 me eerst goed ga nadenken voor ik mogelijk weer 60 euro weg gooi.

Vind de "oude" CoD4 met een vast clubje mensen en een stabiele server veel lekkerder spelen.

[Reactie gewijzigd door redstorm op 16 december 2009 10:12]

Er bestaat ontzettend veel ontevredenheid onder de PC-gamers over het missen van dedicated servers. Dit is vooral voor clans een erg nare verandering ten opzichte van Call of Duty 4. Ik ben tenminste 1 van die mensen die MW2 geboycott heeft. Het spel is niks anders dan een console-port.


Maar ik kan me voorstellen dat je daar als console-gamer niks van meegekregen hebt.


snap nog steeds niet waarom je een fps op een console zou willen spelen, maar dat terzijde

[Reactie gewijzigd door Dutchy_ op 16 december 2009 09:46]

Anoniem: 326505
@Dutchy_16 december 2009 11:42
Waarom mensen een fps op een console willen spelen? Omdat het kan. Ik had ook nooit gedacht dat het zou werken, maar het werkt. Ik speel al sinds halo 1 fps op een console en het werkt fantastisch. Geef niet de console de schuld maar de oh zo eigenwijze pc freaks die niet willen afwijken van wat ze gewend zijn. Daar zijn ze goed in en zijn te belabberd om een beetje moeite te steken om beter te worden met een controller.

sorry, het moest ff er uit

Over mw2 gesproken: de consoleversies hebben vele malen minder problemen dan de pc versie, nog een reden om op een console te spelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 326505 op 16 december 2009 11:42]

Dus, omdat jij het goed vindt spelen op een console, moet iedereen het maar fijn vinden? Ik speel veel genres het leifst op een console, maar van FPS of zelfs spellen met FPS elementen word ik niet echt vrolijk. Zelfs met Uncharted ga ik vaak dood tijdens voorgevechten omdat ik de souplesse niet heb om goed te richten. Ik vind het niet fijn werken om zo te richten, helaas, en zou er liever een muis voor hebben.
Over mw2 gesproken: de consoleversies hebben vele malen minder problemen dan de pc versie, nog een reden om op een console te spelen.
Dat vind ik echt een onzin uitspraak: Het feit dat er minder problemen bij de console versie is komt puur door het feit dat het initieel daarvoor ontwikkeld is. Als je de game van scratch zou ontwikkelen voor de PC weet ik zeker dat een port naar console dan ook niet super werkt.
Bij mij gaat er nog altijd geen €60 buiten voor ze er dedicated servers inpatchen, ook al speel ik nooit of te nimmer online met shooters.
Maar pc speelt maar voor een 15% van de totale verkopen bij MW, dus een boycot heeft maar een zeer kleine impact. Ik vermoed dat ze alle versies hebben samengeteld.
Als er dan toch filters voor webshops worden ingebouwd, waarom dan niet gewoon echt kunnen aanvinken in welke shops je wilt zoeken? Soms heb je al beslist bij welke shop je je onderdelen wilt gaan bestellen, en als je er dan nog iets bij zoekt ben je helemaal niet geinteresseerd in wat andere webshops hebben. Zou al helemaal mooi zijn als je dan niet zoekt op prijzen van het product bij de goedkoopste webshop, maar de prijzen bij de door jou aangevinkte webshop.

Maar goed, ik zie verbetering. Dit zou voormij de PW echter naar een hoger niveau tillen.
Dan moet je een webshop nemen die een eigen zoekfunctie hebben :P

Hoewel ik wel een filter zou willen hebben voor shops waar ik per definitie nooit (meer) wil bestellen.
Als ik bij één winkel iets wil hebben ga ik ook vaak naar de site van die webshop. Ik ken echter niet een webshop waarvan de zoekfunctie zo goed is als de PW. Sterker nog, er zijn nogal wat waardeloze en overzichtelijke sites, waardoor zoeken in de PW op hun voorraad een stuk gemakkelijker zou zijn.

Ook is jouw suggestie wel een goede, al zijn er veel brakke webshops. Zoeken op een minimum webshop-beoordeling zou dan een goede zijn. Er zijn vaak lage prijzen te vinden bij webshops waar je helemaal niet wilt bestellen, die prijs heb je dan ook niet veel aan.
als je een product hebt geselecteerd kun je de beoordelen sorteren van goed naar slecht. ook kun je als je het product in je winkelmand doet een minimum beoordeling instellen.
Ik wil niet producten kunnen vinden die ik niet kan kopen (door mijn ingestelde filters).
Net wat Erkens al zegt: als je toch al een shop hebt uitgekozen, zoek dan via hun eigen site. Het lijkt me trouwens ook niet handig om dit in de PW in te bouwen; dan worden alle shops te lui om zelf een fatsoenlijke site te bouwen, "want iedereen gebruikt toch wel de PW".

Misschien interessanter (maar ook lastiger uit te voeren) is "laat alleen shops zien met een afhaaladres binnen x kilometer van postcode 1234ab".
Dan heb je indirect nog een filter. Zoek postcode van webshop X, en vul die postcode in (binnen 3 meter ofzo :+) en daar is je webwinkel-filter.

Maar net wat ik al zei: er is geen enkele webshop die zo fijn en snel zoekt als de PW. Dus om op de shop van een winkel te moeten zoeken is een optie maar is altijd minder fijn. Die instelling dat webshops te lui zijn omdat de PW er is, is er nu al bij sommigen :P

Maar waarom zou het niet handig zijn om het in de PW te hebben? De informatie (prijzen vergelijken, producten bekijken) kan ook met de sites van webshops, maar de PW is er jùist om dit gemakkelijker te maken. Vandaar dat het me ook een goede verbetering lijkt (want het is zeker gemakkelijker in veel situaties). Nu zijn er te veel winkels waar je niet in bent geinteresseerd die je zoektocht naar producten 'vervuilen' (als in: je ziet iets wat je wel wat lijkt, je klikt erop, en helaas, alleen bij 1 shop met een zeer slechte beoordeling, of net niet bij de winkel waar jij het wilt halen).
Dat is commercieel niet interressant O-)
Op zich wel opvallend want bij een nieuws bericht over een CPU lees ik altijd dat AMD een betere prijs/kwaliteit verhouding heeft, dat upgraden goedkoper is omdat je niet direct een half nieuw systeem nodig hebt, etc.

Maar nu zie ik dat de Intel i7 920 een van de meest populaire producten uit de pricewatch is. Nu kun je vanuit de pricewatch direct op de bestelpagina van de leverancier komen. Kan Tweakers misschien ook daarvan een grafiekje maken? Ik ben best wel benieuwd naar de ratio tussen bekijken en daadwerkelijke aanschaf..
De 920 is met 223euro ook nog wel redelijk betaalbaar tov de duurdere varianten.
Ikzelf zit ook te twijfelen tussen een Phenom II 965 BE of een 920. Het verschil is sn 60euro, dus dat valt nog te overzien...

maar ik ben er nog niet uit :P
Niet vergeten dat je bij AMD tot moederborden van €120 kan gaan, bij Intel gaan ze tot €350 of zo.
Als je niet of zeer lichtjes wil overklokken zou ik dan AMD nemen, wil je onderste uit de kan en meer keuze is de Intel wel iets leuker.
Maar nu zie ik dat de Intel i7 920 een van de meest populaire producten uit de pricewatch is. Nu kun je vanuit de pricewatch direct op de bestelpagina van de leverancier komen. Kan Tweakers misschien ook daarvan een grafiekje maken? Ik ben best wel benieuwd naar de ratio tussen bekijken en daadwerkelijke aanschaf..
Het aantal pageviews is natuurlijk niet evenredig met het aantal bestellingen he. Ik kan me prima voorstellen dat een boel mensen die pagina openen om even flink te kwijlen over de specs, zonder ooit van plan geweest te zijn het ding te kopen.
Ook het aantal keer doorklikken naar de bestelpagina hoeft niet meteen iets te zeggen over het aantal daadwerkelijke bestellingen. Zelf kies ik vaak uit wat ik ongeveer wil hebben, en gebruik dan de deeplink om bij die shop nog even rond te kijken of ze iets nog leukers in hun aanbod hebben. Dat levert dan dus vaak wel een bestelling op, maar lang niet altijd van het product waarbij ik op de link geklikt heb.
Waarom staan er geen getallen in de grafiekjes?
Die gegevens worden waarschijnlijk vanwege commerciele belangen niet vrijgegeven. Ergens ook wel logisch. Die grafiekjes zijn meer om de verhoudingen weer te geven :)
Dat maakt het alleen maar onnodig complex. Nu kun je ook de verhoudingen van de eindejaarssupt duidelijk zien.
Lang leve de dertiende provincie. super hoor Tweakers _/-\o_
[quote]Is dat zo? Helemaal niets over gehoord.
Waarom zou je zo'n goede game boycotten?[quote]

Meen je dat nou? O-) lol, nou, dat was dan vooral voor de pc bezitters, ivm het ontbreken van de dedicated servers. maar ja ik heb het spel ook gekocht, en vind het uiteindelijk eigenlijk wel meevallen.

Maar @ Tweakers, vooral zo doorgaan. Ik doe zelf ook mee in de stijgende lijn, en bevind me steeds vaker ip deze site :)
Oh bedankt voor de "naar belgie" filter. Is altijd zo'n werk om uit te zoeken of dat mogelijk is!

Verder leuke grafiekjes. Harde schijven en GPU's zijn het meest opgevraagd, wat logisch lijkt omdat je deze relatief eenvoudig kan vervangen en ze tegenwoordig de grootste boost geven (SSD's en tja de laatste GPU voor games).

Geheugen staat wel lager dan ik verwachtte. Misschien omdat er niet zoveel nieuws is op de geheugenmarkt momenteel.

Nogmaals proficiat met de goede en betrouwbare pricewatch!
Die filter "verzending naar België" gaat me veel knoeien op sites besparen, prachtig! Nu nog een aantal Belgische sites en dan is de Pricewatch perfect voor mij :*)
Ja maar dan voor die Belgische sites ook wel even een optie "Opsturen naar Nederland" erbij zetten he? :+
Ik juich dit als Belg alleen maar toe. Het bespaart ons Belgen idd veel werk indien we op voorhand geïnformeerd worden over de juiste verzendprijzen.
Ook de toevoeging van Belgische websites is tof, maar ik denk dat jullie daar snel klaar zullen mee zijn. Het aantal is veel kleiner dan in Nederland.

Wat ik ook een handige toevoeging zou vinden, is of een webshop al dan niet geschikt is voor een zakelijke verzending naar België.
Mijn moeder is zelfstandige en heeft kleine zakelijke IT-behoeften. We hebben goede ervaringen bij een grote Nederlandse webshop die haar de zaken BTW-vrij kan aanbieden. Dat is belangrijk omdat het anders een hel is om de in Nederland betaalde BTW te recupereren van de Belgische belastingen. In NL is PC-apparatuur namelijk goedkoper dan in BE en daarbij valt het voordeliger uit om daar te bestellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee