Door Daniel Kegel

Grote schoonmaak in Pricewatch-categorieën

26-08-2008 • 16:18

36 Linkedin

Al enige tijd is de almaar groeiende boom van categorieën in de Pricewatch ons een behoorlijke doorn in het oog. De uitbreiding van het aantal producten (van circa 35.000 een jaar geleden naar ruim 65.000 nu) en het toevoegen van nieuwe productgroepen heeft ervoor gezorgd dat de voorpagina maar liefst 62 linkjes naar verschillende categorieën heeft. Dat zijn er naar onze mening te veel en metingen laten zien dat slechts een deel van deze links in de praktijk daadwerkelijk actief gebruikt wordt. Daarnaast zijn er ook categorieën die grote populariteit kennen, maar dieper weggestopt zijn dan juist totaal niet druk bezochte categorieën. Zo is de categorie Scanners & Digitizers qua bezoekersaantallen klein, maar wel op het hoogste niveau vindbaar, terwijl een extreem populaire categorie zoals Intel-processors pas twee niveau’s dieper te vinden is. Hoogste tijd dus om de categorisering eens flink op de schop te nemen.

In de nieuwe opzet zullen vier nieuwe hoofdcategorieën op de voorpagina pronken, met hieronder ongeveer dertig zichtbare subcategorieën. Onder de nieuwe hoofdcategorieën vallen Componenten, Elektronica, Randapparatuur en Systemen. De minder bezochte onderdelen Software, Supplies en Boeken zullen standaard ingeklapt zijn, zodat de pagina minder vol oogt. Het aantal zichtbare categorieën wordt door de ingreep ongeveer gehalveerd, en waar mogelijk hebben we er voor gekozen om de meest populaire productgroepen op het hoogste niveau weer te geven. Mocht je een product niet direct kunnen vinden dan is er natuurlijk altijd nog de searchfunctie.
De omzetting zal in de ochtend van 27 augustus worden doorgevoerd. Downtime is daarbij onvermijdelijk maar dit zal niet langer dan een kwartier duren.

Tweakers.net zal zich de komende tijd blijven focussen op een zo bruikbaar en compleet mogelijke Pricewatch, dus feedback is zoals altijd van harte welkom op het forum. Daarnaast zijn meldingen van nieuwe producten, foute prijzen en onvolkomenheden een grote hulp om de Pricewatch een duwtje in de rug te geven.

Reacties (36)

Wijzig sortering
Het zou leuk zijn als jullie die enorme database is gaan gebruiken om items te vergelijken. Wat ik nog mis:
- Specs van 2 tot 4 objecten uit dezelfde categorie (bv printers) naast elkaar zien.
- Thumbnail weergave van foto's (bv. voor cases).
- zoeken op specs (bv. "geef me alle mATX cases waar een full-height pci kaart in past)
Vooral met je eerste punt kan ik het niet meer eens zijn! Hier zat ik laatst ook al aan te denken en dat zou echt een superfunctie zijn volgens mij. En helemaal niet zo lastig te implementeren lijkt me...
Je tweede punt kan inderdaad ook handig zijn! Wat betreft je derde punt: dat is toch al mogelijk? Misschien niet precies de spec die jij hier noemt maar op de overige dingen kan dat al wel.

T.net: Die eerste functie zou echt handig zijn, is dit iets om te verwerken?

Edit: nu de wijziging is doorgevoerd in de categorieen: hulde! Het is inderdaad een stuk overzichtelijker geworden zo.

[Reactie gewijzigd door anonimoes op 27 augustus 2008 14:40]

Als je bij producten in de 'specs & afbeeldingen' kijkt zie ik 99 van de 100 keer geen foto, laat staan een fatsoenlijke lijst met specificaties ;)

Wellicht ook iets om naar te kijken: specs en specificaties, door gebruikers laten vullen, en dan gebruikers in groepen plaatsen om te voorkomen dat het een zooitje wordt:
beginnende gebruikers: eerste 10 keer wordt er door een admin gekeken naar de inhoud alvorens deze daadwerkelijk geplaatst wordt.

gevorderde gebruikers: tot 25 keer wordt gekeken door expert gebruikers en/of een admin naar de inhoud alvorens deze te plaatsen.

expert gebruikers: deze gebruiker mag inhoud toevoegen die niet perse vooraf gecontroleerd moet worden.

Eenzelfde systeem als FTD hanteerd als post beleid ;)
Wordt de specs & afbeeldingen mischien nog een keer zinvol :)
Specs kunnen ook al doorgegeven worden. Als je bij een product met te weinig specs aan de rechterkant op "Productinfo verbeteren" klikt kan je de specs gewoon aanvullen en doorgeven.
Over eigenlijk al die functies hebben wij al eens nagedacht en het zit er best in dat wij nog een keer die kant op gaan, dat zal alleen een kwestie van tijd zijn. Het filteren op specificaties is inderdaad al lang mogelijk, maar wij kunnen ook simpelweg niet alle zaken als hoe breed de kaart mag zijn die je in een behuizing steekt, opnemen. Dan zou je domweg teveel tijd nodig hebben voor het invoeren van een product en het is bovendien lang niet altijd vindbaar.
De tft's zouden een mooie testcase kunnen zijn door bv op het schermtype iets te doen.
De TN panelen versus de S-PVA of resolutie....
"De omzetting zal in de ochtend van 27 augustus worden doorgevoerd. Downtime is daarbij onvermijdelijk maar dit zal niet langer dan een kwartier duren."

En zich waarschijnlijk uitsluitend tot de pricewatch beperken.
Waar ik me soms aan erger, en dit valt volgens mij in vele gevallen redelijk eenvoudig op te lossen, zijn de volledig foute prijzen die je soms tegenkomt.

Ik heb onlangs de pricewatch gebruikt om een laptop te vinden, maar kwam vaak terecht in een situatie waar ik op prijs sorteerde en laptops tegenkwam van zogezegd minder dan €20, dit gewoon omdat het om een verkeerd product ging. Meestal waren er meer dan 5 prijs-links aanwezig, en waren er 2 of 3 ronduit belachelijk laag, waardoor het gebruiken van de pricewatch soms zorgde dat ik veel tijd verspilde in het nagaan wat de echte prijzen waren.

Volgens mij valt dit eenvoudig op te lossen door bij het toevoegen/wijzigen van prijzen van een product ze te vergelijken met de huidige prijzen. Als het verschil te groot is, b.v. €20 tov €1000+, dit te melden aan een 'pricewatch-admin' oid die nagaat wat de echte prijs moet zijn, of gewoon volledig te voorkomen dat de prijs toegevoegd wordt.

Als alternatief of als extra maatregel kunnen ook theoretische minimumprijzen gebruikt worden, voor een laptop b.v. €100 of zelf €50. Indien een product in die categorie toegevoegd wil worden onder de minimumprijs, kan dit voorkomen worden of eerst aan een 'pricewatch-admin' gemeld worden, zodat deze de geldigheid van de prijs kan nagaan.

Natuurlijk maakt dit de zaken wat ingewikkelder, maar ook veel meer betrouwbaar :)
Verder ben ik wel zeer te spreken over de pricewatch, good job t.net ;)

edit: de pricewatch ziet er idd overzichtelijker uit na de schoonmaak :) Nogmaals _/-\o_

[Reactie gewijzigd door 3phemeral op 27 augustus 2008 10:38]

Aan de te lage prijzen met onjuiste producten erger ik mij ook, er gaat toch weer extra tijd in zitten om alles weer uit te zoeken.

Maar de pricewatch ziet er nu veel overzichtelijker uit 8-)
De te lage prijzen zijn mij ook een doorn in het oog. T.net zou daar beter eens wat energie in kunnen steken. Zoals je al aangeeft kun je op verschillende manieren onjuiste prijzen er wel uit filteren dan wel ontdekken.
Wat is mis in de nieuwe PW (en V&A) is het filter om op merk te zoeken bij bv. de laptops.
De minder bezochte onderdelen Software, Supplies en Boeken zullen standaard ingeklapt zijn
Als supplies ingeklapt is dan zou ik liever de drie subcategorieen daarvan afzonderlijk ingeklapt zien.
Het ligt in mijn ogen niet meteen voor de hand om bijvoorbeeld kabeltjes in de vrij onduidelijke suppies categorie te gaan zoeken terwijl ik er misschien wel een flashkaartje zou zoeken en die er niet in zitten
Op dit moment zijn op de voorpagina standaard alleen de niveau 2 categorieën zichtbaar, dus de drie subcategorieen zijn standaard al (ingeklapt) zichtbaar. Dat zal nu niet anders zijn, met het verschil dat Supplies standaard in zijn geheel ingeklapt zal zijn. Uiteraard kun je er, net als nu trouwens, voor kiezen deze instelling te veranderen door de categorie uit te klappen als je bent ingelogd, dat zal dan gewoon onthouden worden.
Ziet er goed opgeruimd uit, een verbetering!
Toch is het gek om een netwerkharddisk van LaCie opeens uiteindelijk bij Harddisks Intern te moeten vinden... Nog niet helemaal logisch inderdaad.
En wat betreft Specs & afbeeldingen, vaak klik ik er op in de hoop direct een plaatje te zien of uitgebreide specs. Maar meestal moet je doorklikken naar de site van de fabrikant. Is het niet een idee om dat kopje alleen vet te zetten als er daadwerkelijk uitgebreide specs en een afbeelding bij staat?

[Reactie gewijzigd door WEBsel op 27 augustus 2008 11:31]

Als een product in de verkeerde categorie staat horen we dat ook graag natuurlijk. Daar kan je bij het productmeldpunt ook wat over zeggen.

Het kopje is vet als er specificaties zijn (dus meer dan een merknaam, type en serie). Of het dan 'uitgebreide' specs zijn of niet is sowieso erg lastig.

Een hint om te kijken of er afbeeldingen zijn: er staat in de rechterkolom een kleine versie van een afbeelding, als die er niet is, dan is er zeer waarschijnlijk ook geen (zinnige) afbeelding in het tabblad.
heb 't nu een tijdje gebruikt, maar vind 't toch nog steeds nie echt prettig,
vooral het probleem dat op mijn scherm-resolutie er teveel cathegoriën buiten beeld vallen.

ik had die dingen dus liever centraal gehad, (wat kan mij het nu schelen welke de 10 populairste artikels zijn. en zou dergelijke info dus juist liever in een smalle rechterbalk zien verdwijnen.

ik heb al eens overwogen daar een aangepaste theme (of grease monkey script??) voor te prutsen - maar heb nog geen echt idee hoe dat dan zou moeten.
De aankondiging hier slaat enkel op het herorganiseren van de categoriestructuur. De opbouw van de pricewatch-index pagina is op zich niet verandert...

Dus jouw opmerking is nogal vreemd in die context, want de lijst van categorieen is juist ingekort, waardoor er meer van de de bovenste/belangrijkste categorieen in je beeld zouden moeten vallen.

De pricewatch-index zelf zal ook nog wel een keer op de schop genomen worden, maar dat staat hier dus los van.
Ah dat is een welkome verbetering. :) Immers, een overzichtelijke en logische categorisatie bepaalt grotendeels het gebruiksgemak en daarmee ook de kwaliteit van de Pricewatch dienst.
Soms vond ik het best storend worden, die grote hoeveelheid categorieën die wel eens een opfrisbeurt nodig hebben. Zo te zien is er niet lang geleden al e.e.a. verbeterd. Ik kan me namelijk nog goed herinneren dat er geen aparte catorieën waren voor de grotere TFT monitoren.
Klopt het afgelopen half jaar en zeker de afgelopen twee maanden zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd. Maar dan vooral op sub of sub-subcategorie niveau.

De hoogste categorieen zijn lastiger zomaar even aan te passen :).
Hulde aan tweakers voor het constant kijken naar waar de site beter kan. Keep up the good work
1 simpele vraag, gaat dit ook gebeuren met de V&A, en komt er dan eindelijk een optie om games, en software te verkopen.

Dit aangezien er nu ook al een games afdeling is, vindt ik het niet meer dan logisch om dit te maken, het zal zeker helpen om meer mensen de V&A in te krijgen :)
Aaargghh. ik was net bezig met criteria :P

Als de veranderingen beter zijn, dan moet het maar :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee