Door Femme Taken

Architect

Productkoppelingen toegevoegd aan forumtopics

13-03-2009 • 12:55

69 Linkedin

Tweakers.net heeft vandaag een belangrijke stap gezet in de verdere integratie van het forum. Al jaren proberen we te zorgen voor optimale koppelingen tussen producten en nieuwsberichten, reviews, meukposts, benchmarks en afbeeldingen. Een grote blinde vlek waren relaties tussen producten en forumtopics. Juist voor techforums zijn koppelingen met producten relevant omdat deze meeste topics in de techforums productgeoriënteerd zijn.

Vanaf heden is het eindelijk mogelijk om ook producten aan forumtopics te koppelen. Om prijzen en reviews te vinden van een product dat in een topic wordt besproken hoef je niet meer op omslachtige wijze een zoektocht in de Pricewatch te ondernemen. De vier meest populaire producten worden op een permanente positie in een kader bovenaan het forumtopic weergegeven, samen met de laagste actuele prijs en de gemiddelde reviewscore. Vanuit het kader kun je doorklikken naar de prijs- en reviewpagina's van het product en kun je ter plekke aan de slag met het schrijven van een productreview. De drie laagste prijzen van een product kunnen direct bekeken worden via een hover over de prijs. Om te voorkomen dat het kader erg veel ruimte opslokt worden er in forumtopics met productkoppelingen geen advertenties getoond.

Productkoppelingen kunnen door alle normale users toegevoegd worden. De moderators zorgen voor het beheer van de koppelingen. Er kan zowel achteraf als tijdens het aanmaken van een nieuw topic gekoppeld worden. Het toevoegen van een productkoppeling levert een klein beetje karma op. We hopen tevens dat de productkoppelingen ertoe zullen bijdragen dat meer forumgebruikers een review van hun product zullen achterlaten. Het is een kleine moeite om vanuit de koppelingen in een topic een productreview aan te maken.

Op dit moment zijn er al bijna 1.500 producten gekoppeld. Het merendeel van de actieve productgerelateerde techtopics is reeds van koppelingen voorzien. Een voorbeeld is het Grote ssd-ervaringentopic.

Reacties (69)

Wijzig sortering
Is het ook mogelijk om oude (gesloten) topics te koppelen? Op die manier is het mogelijk om "de grote ..." topics toe te voegen aan de bijbehorende producten. Dit kan dan resulteren in een vollediger lijst bij een product.
Alleen moderators kunnen dit }>

Alleen heeft deze moderator weinig zin in dat klusje. Je mag me inhuren voor € 10/uur om dit te doen voor de CSL en eventueel OH. :>

Denk dat we beter de huidige topics kunnen linken. In de oude staat alleen info en de meeste topics bevatten wel links in de TS naar de vorige delen.

Ik zou overigens wel een feature willen zien om een hele groep in 1 keer toe te kunnen voegen zoals bijvoorbeeld "Intel Core" voor het Intel Core 2 en Core i7 topic, of de hele groep AMD voor het AMD topic. Nu moet je alle processors 1 voor 1 toevoegen 8)7
Staat trouwens al in de devtrack. Op dit moment kunnen alleen degene met postrechten dat.

Gesloten topics kunnen nog altijd handig zijn. Er moet alleen voor gezorgd worden dat de recentste topics bovenaan staan en dus de oude topics lager. Wanneer iemand toch nog wat oudere informatie wilt zoeken dan kan dat en is alle relevante informatie snel te vinden.
dit ziet er zeer netjes uit. worden de forum topics ook gelinkt op de product pagina? dat doen ze. zeer netjes! en een nuttige toevoeging!

[Reactie gewijzigd door Scotix op 13 maart 2009 12:59]

Yep, dat is zelfs al het geval. Daar worden de nieuwste 10 topics getoond.
Hier valt me direct op dat er blijkbaar wordt gesorteerd op datum topicstart, zodat de 'grote xxx-topics' meestal onderaan zullen komen te staan, terwijl die vaak relevanter zullen zijn dan willekeurige 'probleemtopics' om een beeld te krijgen van een product. Kan er niet op basis van laatste reactie worden gesorteerd?
Mja, gerelateerd nieuws laten we ook niet zien op volgorde van de laatste reactie op dat item, en de huidige volgorde is puur het effect van het hergebruiken van dezelfde logica die we ook voor de andere gerelateerde content toepassen :P

Het is een aandachtspuntje maar een minor issue atm.
Het grote nadeel van DirkW's suggestie zal waarschijnlijk zijn dat de kans groot is dat grote topics waarin een product 1x is genoemd vrijwel altijd hoog in de lijst zullen staan doordat er regelmatig gepost zal worden.
Veel over de relevatie zegt 't helaas niet, denk maar aan topics zoals 'Show hier je HTPC', 'Heb je iets nieuws en moet je het gewoon even showen', of de nieuwe taxatie-topicreeks, ik vermoed dat er daarom voor deze aanpak is gekomen.
Het is natuurlijk sowieso niet de bedoeling produkten te koppelen die niet nuttig en relevant zijn tov het topic zelf; een produkt dat maar in in een paar posts binnen een topic genoemd wordt en dus niet direct onderwerp is van het hele topic zou imo niet gekoppelt moeten worden. Dergelijke topics zijn ook andersom vanuit de pricewatch nauwelijks relevant.
Ik zie het nu ook, maar ik kan geen voorkeursinstelling vinden om het uit te schakelen. Ik heb voor mezelf al een firefox-search url waarmee ik alle producten kan vinden die ik nodig heb: pw <spatie> (object) geeft bij mij al de producten en ik vind het op het forum alleen maar hinderlijk, want niet bij elk topic staan de linkjes.

Leuk dat het kan, maar schakel het bij iedereen in en geef ze een mogelijkheid om het uit te schakelen. Zie ook de link van DirkW hieronder.

[Reactie gewijzigd door Wiethoofd op 13 maart 2009 14:20]

Linken naar een topic in ABO is niet zo handig, daar kunnen maar weinig mensen bij, maar hier zie je een argument om die optie niet aan te bieden.
Bij sommige dingen die ik wil koppelen staat een rood kruis, met de opmerking "Dit artikel kan niet gekoppeld worden".

Waarom kan dat niet, want het is wel een relevant artikel voor waar ik hem wil koppelen, en hij is nog niet gekoppeld?
Dan is die betreffende koppeling eerder verwijderd, blijkbaar achtte de crew het dan toch niet relevant en/of nuttig met betrekking tot het topic zelf ;)
Mooi systeem en een nuttige toevoeging volgens mij. Wat misschien ook wel handig is (vooral bij de grote.. topics) is dat het mogelijk is om per reply een prodect koppeling toe te voegen. Ik zie dit dan niet als een pagina brede 'banner' maar als een klein div-je in je reply (zeg maar 1/5e deel van de banner - 1 product).
In feite heb je die mogelijkheid al: gewoon een link plaatsen naar de pricewatch ;)

We overwegen nog wel een speciale [pricewatch]-tag voor dit doel overigens.

[Reactie gewijzigd door crisp op 15 maart 2009 17:47]

Ja, maar dan krijg je alleen een link. Met die tag wordt hopelijk ook een foto + actuele prijs toegevoegd. Dit is denk ik erg nuttig als mensen hun nieuwste aankoop/ ervaring beschrijven.
Geweldige feature. Ik had in de beta van de nextgen layout al een paar mockups gezien en ben blij dat het er nu eindelijk inzit. Koppelignen met de productdatabase zijn zo makkelijk. Niet alleen voor prijzen (die boeien me minder) maar links naar de meuktracker, reviews en specspagina kan in veel gevallen gewoon heel erg makkelijk zijn.


Imho is dit een van de mooiste koppelingen sinds FP en forum gemerged zijn.

Alleen jammer dat het in de paarse layout niet werkt.
Complimenten voor deze nieuwe integratie. Jammer dat er mensen zijn die zo grondig tegen deze nieuwe mogelijkheden aan trappen. Weinig binnen T.net wordt je opgelegd, meestal komen met nieuwe features er opties in je voorkeuren om deze weer terug te draaien (al dan niet na enige tijd). :)

Verder bedacht ik me gelijk een vervolg van deze feature: meukkoppelingen. Ik zie bij bijvoorbeeld topics als [Linux] Het grote KDE4 topic en Het Grote Ubuntu Topic Deel 9 in zekere zin wel mogelijkheden in het koppelen van software aan topics in het forum.
Je krijgt dan bij nieuwe versies van de software in je koppelingsbalk de nieuwe versie te zien. Omgedraaid heeft het nog meer meerwaarde: op de productpagina van het product zie je een link naar de laatste topics waarin de meuk werd bediscussieerd.
Toevallig zijn dit NOS producten, maar hetzelfde kan natuurlijk gelden bij Adobe CS, Windows Vista en Apple iTunes ;)

Edit: Wiethoofd kwam even later met dezelfde opmerking als featurerequest in het forum: [feat] Productkoppeling software subfora naar Meuktracker

[Reactie gewijzigd door mithras op 15 maart 2009 14:33]

Dat is best een goed plan inderdaad. Zou leuk zijn als je bijv de laatste versie op die manier zou kunnen zien.
Gaaf idee! Goed uitgewerkt ook zo te zien. Een probleem dat ik wel voorzie (maar dat is meer PW algemeen) is dat er helaas toch vaak foutieve prijzen in staan. Een monitor (normaal 800) voor 15 euro ofzo, en dan klik je er op kom je bij een toner uit of iets dergelijks.

Verder hulde!
Daar hebben we de meldknopjes voor.
Ook al worden veel prijzen automatisch gekoppeld, als dit fout gaat dan kun je dat bij het product aangeven en zal de PW crew het probleem oplossen.
Kan ik het uitzetten? Ik vind het ontzettend storend om eerlijk te zijn. Als ik iets wil kopen ga ik wel naar de pricewatch.

Als ik bijvoorbeeld in dit topic kom, geef ik vooral adviezen. Ik heb zelf helemaal geen behoefte aan zo'n extra reclamebalk (want zo voelt het eigenlijk). Ik kan me best voorstellen dat mensen dit prettig vinden maar ik vind het niks :P
De pricewatch is er niet alleen om een product te kopen, maar ook om extra informatie en eventuele reviews te vinden.

Verder vraag ik me af waarom je het _niet_ zou willen hebben? Je hebt er geen last van, immers zodra er een product gekoppeld is verdwijnt de reclame banner.
Doordat het prominent midden in beeld staat, in compleet andere kleuren als de feitelijk content?
Ik wil het ook niet, reden genoeg? :+

Vooral de kleur die gebruikt wordt als achtergrond, roodachtig, vind ik storend. Dus vanaf mijn kant ook de vraag of het uitgezet kan worden.
Ook ik zou graag een optie zien om het uit te zetten. Ik vind het een erg goed idee wat ook goed uitgewerkt is, alleen heb ik er persoonlijk totaal geen behoefte aan en stoort het mij alleen.
Dat is natuurlijk niet geheel waar, er zijn voldoende mensen die banners verbergen :)
En dat is natuurlijk weer niet het uitgangspunt dat gehanteerd wordt want je mag geen banners verbergen.
Ik neem aan dat Zoefff doelt op mensen met een abonnement. :)
Daar doelde ik inderdaad op. Overigens wil ik niet zeggen dat ik het geen goede feature vind, ik vind het namelijk een hele mooie manier om FP en forum meer met elkaar te koppelen :)
Wel als je een abbo hebt.
Het is natuurlijk maar een heel klein deel van de users die een abo hebben en daarmee geen banners zien...
Het is nieuw, dus je moet wennen... Ik zie eigenlijk je probleem niet zo. Je hebt wat linkjes boven in en dat is voor de een handig en de ander kan het gewoon negeren. Morgen scroll je er gewoon standaard voorbij, het is nu alleen even nieuw en dat valt op.
Wat als je die dingen allemaal al weet. Van dat Canon topic wil ik eigenlijk helemaal constant al die lenzen niet weten..
Dus je hebt liever de adsense advertentie dan terug?
Nee, ik betaal namelijk gewoon met clear ACM.
Wil je van deze "feature" af? doe dan het volgende:

!! Firefox only !!

1. installeer adblock (plus)
2. voeg dit filter toe: "#div(id=relatedProducts)" (sonder de quotes)

En het is weg.
voeg dit filter toe: "#div(id=relatedProducts)" (sonder de quotes)
Voor mensen die een abbo hebben en Custom CSS gebruiken is het dan dus:

#relatedProducts, .addproduct
{
display: none;
}

Dan haal je het nog wel binnen, maar word het niet zichtbaar gemaakt, maar heb je geen AdBlock meer nodig.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 maart 2009 16:48]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee