Door Femme Taken

Architect

Development roundup mei - juli 2009

20-07-2009 • 11:48

16 Linkedin

Zoals beloofd in onze vorige development update van april 2009 gaan we je met regelmaat op de hoogte houden van de verrichtingen van onze developers. Eind mei moesten we noodgedwongen afscheid nemen van Michael Erkens en hoewel dit de pret drukte werd er toch veel code omgeploegd en een aantal mooie features toegevoegd.

Pricewatch Unsorted

Eind april werd de Pricewatch uitgebreid met een nieuw onderdeel genaamd Pricewatch Unsorted, waarmee gezocht kan worden naar prijzen van producten die nog niet in de productdatabase van Tweakers.net zijn opgenomen. Eén van de speerpunten van de Pricewatch is onze hoogwaardige productdatabase. Het onderhoud van de productdatabase vergt veel inspanning waardoor het kan voorkomen dat nieuwe of obscure producten nog niet in de database voorkomen. Unsorted maakt deze producten vindbaar op zowel productnaam als productnummer en streepjescode.

Resultaten van ongecategoriseerde producten worden automatisch in de normale zoekmachine van de Pricewatch weergegeven, zodat je zonder extra handelingen gebruik kunt maken van het extra aanbod van prijzen en producten in Unsorted. Momenteel bevat de Pricewatch ruim 295.000 prijzen van ongeveer 62.000 gecategoriseerde producten. Unsorted voegt daar nog eens 345.000 prijzen van 63.000 ongecategoriseerde producten aan toe.

Telecom Pricewatch

Begin juni volgde met de lancering van de Telecom Pricewatch een tweede belangrijke uitbreiding van onze prijsvergelijker. Voor het eerst werd het mogelijk om niet alleen de prijzen van goederen maar ook diensten te vergelijken. De Telecom Pricewatch werd gelanceerd met een afwijkende kleurstelling gebaseerd op de Mobile-rubriek en maakte gebruik van nieuwe zoekfilters die later in 'Pricewatch 3.0' voor alle productcategorieën zullen worden doorgevoerd. Aanvankelijk was het alleen mogelijk om de prijzen van toestel- en abonnementcombinaties te vergelijken. In juli werd een update van de functionaliteit uitgebracht die het vergelijken van Sim-only-abonnementen mogelijk maakte.

Vernieuwde Tweakers.net Jobs

Tweakers.net Jobs onderging een opfriskuur waarbij de vacaturebank werd voorzien van een nieuwe vormgeving en een verbeterd overzicht van functies en expertises. Verder werd het mogelijk om vacatures aan relevante nieuwsberichten te koppelen. De wijzigingen zorgden voor een toename van de pageviews met 30 procent.

Verbeterd moderatiesysteem

Halverwege juni werd het moderatiesysteem opgeknapt. De belangrijkste wijzigingen betroffen de toevoeging van een extra positief niveau en de herziening van de beschrijving van de scoreniveaus. Het doel was om het modereren intuïtiever te maken en een betere kwalitatieve scheiding van de reacties mogelijk te maken. Voorheen kwam de hoogste score nauwelijks voor en bleven veel reacties op de standaard niveau van nul punten hangen. De hoogste score (voorheen +2 en nu +3) is nog steeds moeilijk haalbaar, maar door het extra positieve niveau en de heldere beschrijvingen van de niveaus halen meer reacties de +1 en +2. Het filteren op reactieniveau heeft hierdoor werkelijk zin voor de lezer en de reagerende gebruikers worden beter beloond voor hun inzet.

Andere wijzigingen in het moderatiesysteem waren het onzichtbaar maken van de modstatussen en het naar de achtergrond brengen van de modbot. Met deze ingrepen werd beoogd het zogenaamde pagegaaimodden en statuswhoring tegen te gaan.

Vereenvoudigde registratieprocedure

De registratieprocedure werd vereenvoudigd door het registratieformulier tot de essentie terug te brengen. In plaats van nieuwe gebruikers te vermoeien met een waslijst aan vragen hoeven zij enkel nog een gebruikersnaam en emailadres in te vullen. Na registratie kunnen nieuwe gebruikers hun profiel completeren. De profielinstellingen werden overzichtelijker gemaakt door het formulier op te splitsen in tabs voor accountgegevens, galleryprofiel, nieuwsbriefinstellingen, notificaties en tweaker-cv.

Vernieuwde nieuwsbrief

De layout van onze nogal bedaagd ogende nieuwsbrief werd grondig onder handen genomen. Helaas bleek het opmaken van de nieuwsbrief meer voeten in de aarde te hebben dan aanvankelijk gedacht omdat vooral Outlook een volslagen achterlijke html-renderengine gebruikt. Ook webclients gaan nogal wisselend om met de html-opmaak in emails. Nieuw in de nieuwsbrief is de mogelijkheid om te filteren op rubriek. Gebruikers met voldoende karma kunnen in de karmastore tevens de optie 'Custom nieuwsbrief' activeren waarmee zij de samenstelling van de nieuwsbrief nog verder kunnen tweaken met een filter op onderdelen (nieuws, reviews, meuk, etc.).

Vraag & Aanbod bugfixes

Vraag & Aanbod is niet ons meest geniale stukje code. Robert nam enkele weken geleden de tijd om een aantal heikele punten weg te nemen. Er werd een previewmodus toegevoegd die ervoor zorgt dat alleen de plaatser en de admins een advertentie kunnen zien. Bij het toevoegen van een advertentie kun je zo rustig de tijd nemen om de advertentie op te maken. Veilingadvertenties zijn herkenbaar gemaakt in de advertentielijsten met een een groen icoontje met een O voor open veilingen en een rood icoontje met een G voor gesloten veilingen. Er werden diverse kleine tweaks in de code aangebracht. In de zoekbox kun je aangeven of de zoekopdracht beperkt moet worden tot veilingen of veilingen moet uitsluiten. Het startbod van een veiling kan vanaf nu gewijzigd worden na plaatsing van de advertentie zolang er geen biedingen zijn. In de advertentielijsten wordt het hoogste actuele bod van een advertentie weergegeven in plaats van de startprijs. Bij het invoeren van een nieuwe advertentie wordt automatisch de fabrikantlink ingevuld indien deze in de productdatabase bekend is.

Diversen

Buiten de bovengenoemde samenhangende projecten werden er diverse losse bugfixjes en tweaks gedaan. Het Pricewatch-menu werd ingekort om problemen te verhelpen met de weergave in de smalle layout met een uitgeschakelde of rechts gepositioneerde tracker. Diverse gif-plaatjes in de layout werden geconverteerd naar png om de page-weight verder te verkleinen. Het genereren van willekeurige sessie-id's werd verbeterd om de kans op botsende sessie-id's te verkleinen. Meer informatie hierover vind je in de dit topic in de Devschuur.

In de tab met gerelateerde content op de productpagina's werd de datumweergave van de meukposts aangepast zodat er een jaartal zichtbaar is bij oude posts. In de prijslijsten van de Pricewatch werd het deeplink-icoontje weggehaald. Tegenwoordig hebben bijna alle prijzen deeplinks naar de productpagina van de betreffende shop, waardoor het icoon overbodig is geworden. Er werd een bug gefixed zodat alle prijzen weer zichtbaar gemaakt kunnen worden bij producten met meer dan dertig prijzen. Op de frontpage werd de reviewcarousel uitgebreid met een spotlightoptie waarmee belangrijke reviews langer onder de aandacht van de bezoeker gehouden kunnen worden. Tenslote werden er wat verbeteringen aangebracht in het beheer van de tweakblogs.

Reacties (16)

Wijzig sortering
Mooie updates daar weer :)

Maar toch 1 aanmerking, ik kwam vandaag is gluren in de telecom pricewatch, en vond het ogen als een rotzooitje, en ik ervaarde het niet als gebruiksvriendelijk, het was te druk. Mooie nieuwe toevoeging aan de pricewatch, maar hopelijk kan er nog wat gedaan worden aan de layout!

Verder, alom lof!
Kan je ook aangeven wat je er rommelig aan vond?
Het komt mij ook wat druk over. Ik denk dat dat gedeeltelijk komt door de pricewatch 3.0 features (veel schuifjes ed). Maar ook door de blauwachtige kleurstelling valt het telecom stuk niet netjes in de rest van de site.
Dat is het inderdaad. Het komt niet clean en overzichtelijk over als de rest van de site. (De telecom wereld is sowieso meestal nogal schreeuwerig, maar Tweakers hoeft mag niet zo diep zinken)
Weer een hoop mooie verbeteringen, vooral de V&A puntjes vind ik zelf erg handig.

Kunnen jullie de plaatjes in dit bericht niet aanklikbaar maken voor een grotere versie? Want op deze kleine priegel plaatjes is niks te zien, beetje jammer :)
Ben het twee keer volkomen met je eens, zowel over de V&A als over de afbeeldingen.

Keep up the good work T.net :>
Ik zag gister in de reviews e.d. 'carrousel' een tabje spotlight; was dat een test, of is het er al langer?

- omdat het niet in deze roundup besproken wordt ;)
Laatste alinea:
Op de frontpage werd de reviewcarousel uitgebreid met een spotlightoptie waarmee belangrijke reviews langer onder de aandacht van de bezoeker gehouden kunnen worden.
Feature is er al sinds vorige week ergens.
Ik vind de ingrepen in het moderatiesysteem een vooruitgang, maar heb het gevoel dat veel gebruikers nog steeds op de oude manier te werk gaan. Er wordt naar mijn gevoel teveel reacties op -1 gezet die op 1 horen en teveel op +1 die horen te staan op een +2.
Kun je eens met wat concrete voorbeelden naar het Tweakers.net Moddereter Forum komen? Dat is de meest geschikte plaats om dit te bespreken.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 22 juli 2009 12:30]

Toch nog leuk om te kunnen lezen waar ik in de maand mei nog aan heb gewerkt :+

Ook goed om te zien dat mijn laatste project (registratie+profiel) wat ik niet meer af kreeg toch nog af gemaakt en verbeterd is d:)b
Ik krijg altijd de nieuwsbrief, maar ik zie ineens niet meer de stijgers en dalers in de nieuwsbrief. Meer mensen met dit probleem?
Dat is geen probleem (of althans geen bug) want die staan er ook niet meer in. ;) We hebben ze er bij het redesignen expres uitgelaten (op voorspraak van de redactie).

[Reactie gewijzigd door rob_erwt op 20 juli 2009 14:48]

Ik wacht alleen nog steeds op het verdwijnen van die kleine knopjes aan de zijkant van mijn Tweakers Frontpage, kan alles uitschakelen in de sidebar, maar helemaal laten verdwijnen zoals wel op het forum mogelijk is voor de frontpage zit er nog niet in :(
dat is voorlopig volgens mij wel mogelijk met een stukje css? :)
#logo a {
background: none !important;
}

#logopointer{
display:none !important;
}
#channelNav {
height: 21px !important;;
}
#channelNav ul {
display:none !important;
}

Heb ik in ieder geval..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee