Door Femme Taken

Architect

Development-update januari 2010

20-01-2010 • 16:22

27 Linkedin

Het is al weer geruime tijd geleden dat we de laatste development-update publiceerden. Sindsdien is veel tijd besteed aan grote projecten zoals Pricewatch 3.0 en het vervolg daarop. Tussendoor werden er diverse mooie tweaks, features en kleinere projecten uitgewerkt.

Multi-user topicstarts

Het forum werd halverwege november uitgebreid met multi-user topicstarts, zodat meerdere gebruikers de openingspost van een topic kunnen bewerken. De grote verzameltopics kennen vaak prachtige topicstarts, waarvan het bijhouden veel tijd en moeite vergt. Voorheen kon de topicstart door slechts één persoon onderhouden worden, waardoor andere gebruikers voor het up-to-date houden van de topicstart van deze persoon afhankelijk waren.

De multi-user topicstart biedt de topicstarter de mogelijkheid om mede-auteurs toe te voegen. Dat kan bij het starten van de thread, maar ook bij het later wijzigen van de topicstart. De namen en iconen van alle auteurs worden links van de tekst in de startpost weergegeven. In de topiclijst zijn multi-user topicstarts herkenbaar aan een icoon. Via een diff-functie kan worden bekeken wanneer, hoe en door wie de post is veranderd. De multi-user topicstarts worden al in diverse topics gebruikt.

Automatisch sluiten van reacties op oude tweakblogs

Tino voegde een instelling toe aan de Weblog-admin waarmee je de tijd waarin bezoekers kunnen reageren op een blogpost kunt beperken tot een termijn variërend van één dag tot twee jaar. De aanleiding hiertoe was het feit dat de tweakblogs de laatste tijd steeds vaker in het vizier van spammers kwamen. Het automatisch sluiten van de reactiemogelijkheid is een eenvoudige methode om spam te bestrijden.

Server-side videoconverter

Voor de redactie werd er een serverside videoconverter ingericht, waarmee video's na het uploaden in ons content management systeem automatisch naar het gewenste videoformaat worden geconverteerd. De videoconverter is gebaseerd op ffmpeg en wordt onder andere gebruikt voor het uploaden van filmpjes van nieuwe games. De automatische conversie bespaart de redactie veel tijd.

Vernieuwde tagpagina's

De tagpagina's werden op de schop genomen en opnieuw ingericht in een layout met tabbladen. Naast nieuwsberichten en reviews worden nu ook gerelateerde meukposts, producten, forumtopics, afbeeldingen en video's op de tagpagina's getoond.

Korte twk.rs-url's

Om het linken naar Tweakers.net-pagina's in sociale netwerken en sociale bookmarkdiensten zoals Twitter, Facebook en Digg te vereenvoudigen, zijn veel Tweakers.net-pagina's tegenwoordig voorzien van een quicklink-icoontje naast het breadcrumbpad. De quicklink is een gecomprimeerde link op het domein twk.rs, die verwijst naar de bijbehorende pagina op Tweakers.net. De url van deze .plan wordt bijvoorbeeld afgekort tot http://twk.rs/P7V.

Bugfixes Vraag & Aanbod

Laurent veraangenaamde het leven van onze fanatieke V&A-gebruikers door diverse bugs in Vraag & Aanbod te vernietigen.

In de pijplijn

Na de succesvolle lancering van Pricewatch 3.0 in oktober zijn we aan de slag gegaan met Pricewatch 3.11, waarin de winkelmand, de systeemspecs en de gebruikersprofielen onder handen worden genomen. In Pricewatch 3.11 zul je wenslijsten kunnen aanmaken van producten die je wilt kopen, en een inventaris van spullen die je al bezit. De producten in de wenslijsten en de inventaris kunnen gegroepeerd worden in bijvoorbeeld systemen, vergelijkbaar met de functionaliteit van de huidige systeemspecs. De prijs- en meuknotificaties worden geïntegreerd in de inventaris en de wenslijsten, die vanuit je profiel beheerd kunnen worden. Binnenkort zullen we PW 3.11 gaan bètatesten.

Een andere belangrijke update die in de pijplijn zit, is de toevoeging van tags aan het forum. Door topics te voorzien van tags kunnen er virtuele forums gecreëerd worden die veel specifieker op een bepaald onderwerp zijn gericht dan de huidige forums. Het wordt makkelijker om gerelateerde topics te vinden en we kunnen buiten de hiërarchische forumstructuur om relaties tussen topics leggen, zodat bijvoorbeeld koppelingen gelegd kunnen worden tussen topics over Android-telefoons in Android Based Mobiles en topics over het ontwikkelen van software voor het Android-besturingssysteem in Programming. Verder maken de tags een koppeling mogelijk met andere getagde content op Tweakers.net, zoals nieuwsberichten en reviews. De tagfunctionaliteit wordt momenteel gebètatest door users van Area 61 en zal op korte termijn live gaan.

Reacties (27)

Wijzig sortering
Leuk om uit te vissen hoe die korte URL's in elkaar zitten.

Globaal ziet dat er zo uit (als regex):
XY+\(.Z+)?

X Geeft het type waarnaar gelinkt wordt
a: Vraag & aanbod
b: Redactieblog
c: Pricewatch categorie
n: Nieuws
m: Meuktrackeritem
p: Product (voor pricewatch & reviews)
r: Review
t: Topic op het forum
C: Zoekactie in pricewatch (?)
P: .plan


Y+ is de codering van een id (zie het als een 64- tallig stelsel):
0- 9: 0-9
10-35: a-z
36-61: A-Z
62: -
63: _
64: 10 (herhaling)

.Z+ geeft het nummer van de pagina aan bij reviews. Bij topics geeft het een bericht-id aan. Ook dit getal is in een 64- tallig stelsel.

[Reactie gewijzigd door Jaap-Jan op 22 januari 2010 00:57]

Ik wil support voor <video> op T.NET, zodat er geen Flash meer wordt gebruikt :+
Ik zou zeggen: vraag het aan als nieuwe feature in de dev tracker.

Overigens acht ik (als web developer zijnde) dat de kans erg klein dat Femme, Crisp en c.s. dit verzoek (op dit moment) in behandeling nemen vanwege het feit dat Gecko based browsers (o.a. Firefox) en de browser van Opera eisen dat er gebruik wordt gemaakt van OGG/Theora voor video, en WebKit based browsers (o.a. Safari en Chrome) graag video in het H264 formaat aangeleverd krijgen. Internet Explorer 7 en 8 ondersteunen in het geheel nog geen HTML5 spul dus ben je voor die groep zowiezo nog afhankelijk van een Flash (of Silverlight) based speler. En laat Internet Explorer qua gebruik nog het grootste marktaandeel van Nederland hebben (alhoewel ik niet weet hoe dit specifiek voor tweakers.net zit).

Er zijn dus twee issues die volgens mij in de weg staan:

1) fragmentatie van codecs. Hierover moet op een of andere manier overeenstemming worden bereikt, anders staat dit de adoptie van het afspelen van video via een 'native' speler in de weg

2) de adoptie van video en audio tags door Microsoft die volgens mij pas plaats gaat vinden bij (of na) de release van Internet Explorer 9. Ik acht de kans overigens zelf zeer klein dat Microsoft op korte termijn de video en audio tags gaat ondersteunen vanwege 'strategische redenen' (lees: de adoptie van Silverlight)

Dit is ook de reden waarom deze functionaliteit op dit moment op bijvoorbeeld Youtube in beta is en dat je het daar specifiek aan moet zetten. Dit zal voorlopig daar ook wel zo blijven, immers worden anders een hele hoop gebruikers benadeeld vanwege hun keuze (of de keuze van de ICT afdeling van het bedrijf waar ze werken) voor een specifieke browser.

Wellicht dat de tweakers.net devvers dit toch nog als experimentele feature aan willen bieden, maar ik acht door bovengenoemde redenen (en het feit dat ze wellicht wat meer tijd en geld in wat dingen willen steken die momenteel wat nuttiger zijn voor de site en de community) dat de kans daarop zeer klein is...

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 23 januari 2010 16:12]

De url van deze .plan wordt bijvoorbeeld afgekort tot http://twk.rs/P7V.
Leuk idee, maar misschien is het handig om erbij te zetten waar de link dan naar toe verwijst.

[Reactie gewijzigd door Comp_Lex op 20 januari 2010 22:40]

SEO-technisch gezien niet helemaal optimaal nee. Bovendien is het doorverwijzen nogal traag. Ook zou ik graag íets ruimere eisen zien van avatars op GoT. De maximum filesize is nu wel erg karig, en kan eigenlijk alleen bereikt worden door converteren naar .gif. Nog iets positiefs dan: Pricewatch wordt echt steeds beter (en is inmiddels ruim boven andere systemen uitgestegen). Mijn complimenten dus :)
@Erkens
Ik denk dat de link op de externe pagina bedoeld wordt. Als je bijv. naar dit artikel zou linken krijg je /development-update-januari-2010.html te zien, en weet je dus meteen waar je op klikt. Ook Google prefereert deze methode (SEO). Zelf vind ik afkortingen dan ook nogal vervelend, bijv. bij tinyurl heb je geen idee waar je terecht komt.
@Kees hieronder
Dan moet ik iets fout doen... Ik verklein met PS CS3 m'n image naar 60*60 en kies dan compressie 6 (wat ik al heel laag vind). Al mn ingezonden jpeg's werden geweigerd... Toen heb ik maar een .gif geüpload ;) Misschien ligt het aan alle onzin die PS bij het bestand voegt.

[Reactie gewijzigd door Flying Bobman op 20 januari 2010 22:30]

De enige reden dat we die linkjes hebben is voor wanneer je een korte link wil gebruiken in bv een tweet, mail of msn, maar bijna altijd is het makkelijker om de normale url te gebruiken. En inderdaad, je moet het ook alleen gebruiken als het noodzakelijk is. Op fora, blogs en reacties is het gebruik van de volledige url te prefereren.

De maximum filesize op got is zeer, zeer ruim imo, als je 24 bits kleuren gebruikt, met 60x60 = 3600 pixels, zit je met een uncompressed image pas op 10800 bytes, dus de meest basic compressie zorgt er al voor dat je eronder zit.
Ik ben ook tegen dit probleem aangelopen, maar het probleem ligt niet bij de compressie, maar bij JPEG om een of andere reden.

Ik had ook een kleine 60x60 avatar in .JPG gemaakt en dat kwam nog ruim boven de gestelde eis.

Echter in .PNG (lossless compressie -> beter dan .jpg) haalde ik het makkelijk :). Misschien iets om naar tekijken (er is nu immers een video converter gemaakt, misschien ook iets voor plaatjes? Dan zou de enige eis 60x60 zijn voor .JPGs).

Edit:
Even een testje gedaan, dit doet zich voor bij foto's. Hier zit namelijk veel extra informatie opgeslagen. Ik zit hier op een .JPG van 60x60 van 26KB.

JPG vanaf foto direct naar 60x60pix: 26KB
PNG vanaf foto direct naar 60x60pix: 10KB
JPG van de PNG 60x60pix: 2KB

De extra hoeveelheid informatie gooit dus de grootte van het bestand omhoog :).

[Reactie gewijzigd door Epsilon op 21 januari 2010 16:36]

Ehm, het linkje (wat vooraan in de breadcrumb staat) gaat altijd naar de huidige pagina, dus dan is het redelijk onzinnig om dat nogmaals te vermelden lijkt me :)
Alweer zoveel mooie verbeteringen, het dev-team is echt goed bezig :)

Vandaag was ik op zoek naar de Best Buy Guide. Uiteraard wel gevonden, maar dan met de zoekfunctie. Het verbaasde me dat dit niet opgenomen is in het menu (bijvoorbeeld het PriceWatch-menu)... wellicht iets voor de toekomst?
De BBG's staan gewoon in het menu hoor :) Ze staan onder:

Archieven > Reviews > Best Buy Guides

[Reactie gewijzigd door Cloud op 20 januari 2010 20:31]

Ben het wel met Macnerd eens dat een linkje onder Pricewatch ook logisch zou zijn..
Weer wat geleerd :)

Maar een linkje onder PriceWatch zou wel betekenen dat de BBG's wat prominenter in beeld komen (wat ze ook verdienen, want het zijn mooie stukjes content). En persoonlijk ga ik altijd eerst naar PriceWatch als ik dingen wil kopen. En van daaruit eventueel weer naar reviews.
Vandaag was ik op zoek naar de Best Buy Guide. Uiteraard wel gevonden, maar dan met de zoekfunctie. Het verbaasde me dat dit niet opgenomen is in het menu (bijvoorbeeld het PriceWatch-menu)... wellicht iets voor de toekomst?
+1
Mooie verwachtingen weer! Succes, hoop dat Pricewatch 3.1 snel af is, super functies komen er in (en hopelijk niet zoveel onzin)

* DJ-Visto heeft met behulp van een css code van TERW_DAN geen afbeeldingen meer alleen de gewone

Thx TERW_DAN
Je kan in de pricewatch al kiezen voor een 'compacte weergave' waarbij geen afbeeldingen in de productlijsten worden getoond, of heb je het over iets anders?
Heel veel succes met de komende ontwikkelingen! Ik kijk vooral al uit naar PW 3.11 met de wenslijsten etc.!
Jullie mogen nog wel de video player gaan verbeteren. Vooral wanneer je hem op pauze zet komt meteen die belachelijk grote jw-sharing-mogelijkheid in beeld. En een vormgeving als die silverlightplayer van de NPO past veel beter bij je site dan die saaie grijze jw layout die je overal ziet.

Aangezien er steeds meer gebruik wordt gemaakt van video's is het wellicht handig om ergens een overzicht te maken met alle video's, en misschien ook in de player bouwen.

Tot zover mijn gezever. Want verder vind ik heel Tweakers.net een geweldige site. _/-\o_
Hebben jullie een eigen tool geschreven die gebruik maakt van de ffmpeg libraries of gewoon een toffe command-line die de ffmpeg binary aanroept? :P Welke codec gebruiken jullie overigens?
evem een klein vraagje m.b.t. het toevoegen van componenten aan systemen..
zal het mogelijk zijn een component (b.v. een monitor) te koppelen aan 2 (of meer) systemen?
Ik zie dat Tweakers ook de mobi versie heeft aangepast :) Ziet er mooi uit. KUTGW 8-)
Alleen de header en het menu hebben een kleine grafische overhaul gekregen, maar ik ben blij dat je het mooi vind :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee