Advertorial

Door Tweakers Partners

Tweakers blikken terug op hun overall ervaringen met de Pixel 7 Pro

17-03-2023 • 08:00

21 Linkedin

In oktober 2022 deed Tweakers Partners een oproep aan de community om de nieuwe Pixel 7 Pro-telefoons van Google te testen. Dat hebben we geweten, want er volgde een overweldigende stroom van aanmeldingen. In drie eerdere artikelen en video’s zoomden steeds twee tweakers in op een bepaald aspect van de smartphone. Dit waren achtereenvolgens de cameramogelijkheden, de performance & kunstmatige intelligentie, en de beveiliging van de Pixel 7 Pro. In dit vierde, afsluitende artikel, blikken communityleden HIGHWOOD en Rooieduvel terug op hun overall ervaringen met de smartphone, die ze een aantal maanden hebben gebruikt.

Voor de terugblik hebben we Rooieduvel (Tom) en HIGHWOOD (Marcel) uitgenodigd om naar de studio te komen. Wat is de twee tweakers na een aantal maanden Pixel 7 Pro-gebruik het meest bijgebleven van de smartphone? Wat zijn wat hen betreft de echte killer features? Dat lees je allemaal in dit artikel. Ook delen we verregaande analyses over onder andere de fotografie en de Pixel-specifieke eigenschappen van het nieuwe toestel. Geen tijd om het artikel te lezen? Hieronder staat een handige recap-video waarin Mark Wijsman in gesprek gaat met het duo.

Korte samenvatting van de twee tweakers

Vooropgesteld: beide heren zijn zeer enthousiast over de Pixel 7 Pro. Zoals het echte tweakers betaamt, noemen ze echter ook een paar verbeterpuntjes. HIGHWOOD vindt dat het geluid van de speaker wel wat beter kan. Rooieduvel zou het het fijn vinden als het draaien van parallelle apps mogelijk wordt (bij het gebruik van twee simkaarten/twee telefoonnummers). Nu kan hij maar op één nummer WhatsApp draaien, behalve als hij gebruikmaakt van software van derden. Omslachtig, vindt hij. De minpuntjes vallen overigens in het niet bij de loftuitingen van beide testers. Bij Rooieduvel zijn vooral de camera en de zoomfuncties in positieve zin opgevallen. Van beide onderdelen is hij erg onder de indruk. Tijdens een recent bezoekje aan de Efteling kon hij zich helemaal uitleven; hij kwam met indrukwekkende kiekjes thuis. HIGHWOOD heeft zich meer gericht op de overall gebruikservaring in combinatie met Android en de Pixel-specifieke mogelijkheden. Die ervaring was erg prettig, stelt hij. Beide heren vinden de Pixel 7 Pro een toptoestel. “Een van de beste Android-toestellen van dit moment”, aldus Rooieduvel.

Camera, foto’s en AI

Rooieduvel is zogezegd zeer in zijn nopjes met de cameramogelijkheden van de Google Pixel 7 Pro, en dan vooral met de zoommogelijkheden en AI die ervoor zorgt dat foto’s er goed uitzien. In zijn uitgebreide, geschreven review gaat hij hier uitgebreid op in en toont hij ter illustratie verschillende foto’s. “De lenzen kunnen op verschillende manieren worden ingezet, maar ze worden soms ook tegelijkertijd gebruikt, al dan niet met behulp van AI. De 30x zoom wordt namelijk niet bereikt met één lens, maar met verschillende lenzen en digitale zoom. Met behulp van AI kan zo een vrij mooie foto worden gemaakt.” Ter vergelijking heeft Rooieduvel verschillende objecten ook met twee andere smartphones gefotografeerd, namelijk een iPhone Xr en een Xiaomi POCO F4 GT. Het is de moeite waard om de verschillende foto’s naast elkaar te bekijken. Over Magic Eraser is hij ook te spreken: “Het weghalen van ongewenste zaken in foto's kan handig zijn. Het kan wel gebeuren dat de Tensor-chip toch enigszins wordt gefopt zodat het eindresultaat niet helemaal is wat je ervan verwacht. Bij het merendeel van de foto's ging het echter goed.” Rooiduvel heeft daarnaast verschillende benchmarks gedraaid, waaronder de Wildlife Extreme-test in 3D Mark, GFX-tests, Low Level-test ALU2, de Render-test en PC Mark. Het is interessant om de bevindingen nog even terug te lezen.

Installatie, batterij en Pixel-specifieke features

HIGHWOOD mag als bezitter van een Pixel 5 en Pixel 6 Pro een ervaringsdeskundige worden genoemd. Hij neemt de lezer in zijn review uitgebreid mee in het proces vanaf het Google-event tot aan de unboxing van het toestel thuis, de installatie en het daadwerkelijke gebruik van de smartphone. De installatie verloopt volgens hem snel en soepel, met een gemiddelde overzettijd van 15 à 30 minuten. Dat is een nette tijd, gezien het feit dat het om 339 apps gaat. Een aantal apps kreeg hij overigens niet direct werkend. De accu gaat bij deze tweaker krap een dag mee, maar HIGHWOOD geeft daarbij aan dat bij hem vaak veel apps op de achtergrond draaien.

HIGHWOOD loopt in zijn review netjes langs alle Pixel-specifieke features, waaronder Material Design, Smart Unlock, Google One, Magix Eraser, adaptief geluid, Clear Calling, crash-detectie en Now Playing. “Het voordeel van Now Playing, uiteraard ook weer aanwezig in de Pixel 7 Pro, is dat je telefoon eigenlijk continu luistert naar de muziek die je afspeelt op je telefoon, maar ook naar muziek die wordt afgespeeld in je directe omgeving. Je hoeft er dus nooit aan te denken om een externe app als Shazam op te starten, maar kunt op ieder moment zien welk nummer er op de radio was te horen. Dat is wel zo veilig, als je in de auto zit terwijl dat ene lekkere nummer op de radio wordt afgespeeld”, aldus HIGHWOOD. Toch blijft de pure Android-ervaring voor een goede prijs, “zonder skin/schil op de UI van de telefoon en/of bloatware van leveranciers” voor hem een van de grootste aantrekkingskrachten van de Pixel-telefoons.

Nog meer informatie over de Google Pixel 7 Pro

Dit was het laatste, afsluitende artikel - en ook de laatste video - van de community over de Google Pixel 7 Pro. In dit artikel is in zijn algemeenheid teruggeblikt op de nieuwe smartphone, door twee tweakers die hem een aantal maanden uitvoerig hebben getest. Wil je alle artikelen nog even rustig tot je nemen? Het eerste artikel en de bijbehorende video over de camera’s van de nieuwe Google-smartphone lees je hier. Het tweede artikel (plus video) over de performance, en het derde artikel (plus video) over privacy en veiligheid, vind je respectievelijk hier en hier. Wil je de uitgebreide reviews van HIGHWOOD en Rooieduvel lezen? Die vind je die hier en hier. Beschik je zelf over de Pixel 7 (Pro) en wil je jouw ervaringen delen? Plaats ze in de comments onder dit artikel.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Google en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (21)

21
21
13
2
0
6
Wijzig sortering
Over Magic Eraser is hij ook te spreken: “Het weghalen van ongewenste zaken in foto's kan handig zijn. Het kan wel gebeuren dat de Tensor-chip toch enigszins wordt gefopt -
En daar stopte ik met lezen. Het maakt Magic Eraser bijzonder weinig uit op welke SOC het draait, dit is gewoon weer deel van het narratief waarmee Google en haar fans vertroebeling opwerpt om zo te kunnen poneren dat de Pixels goed zijn in allerlei ontastbare en onmeetbare dingen.

Hier nog zo'n een:
Toch blijft de pure Android-ervaring voor een goede prijs, “zonder skin/schil op de UI van de telefoon en/of bloatware van leveranciers” voor hem een van de grootste aantrekkingskrachten van de Pixel-telefoons.
Er zit letterlijk een "skin" (= launcher) op de Pixels die niet Android standaard is, namelijk PixelUI. De launcher die op stock Android zit bevat bijvoorbeeld geen (onverplaatsbare) Google zoekbalk op het hoofdscherm. Ook dit is weer deel van Google's smoke & mirrors om te stellen dat de Pixels 'stock Android' zijn, wat ook niet waar is.
En daar stopte ik met lezen. Het maakt Magic Eraser bijzonder weinig uit op welke SOC het draait, dit is gewoon weer deel van het narratief waarmee Google en haar fans vertroebeling opwerpt om zo te kunnen poneren dat de Pixels goed zijn in allerlei ontastbare en onmeetbare dingen.
Google heeft nooit beweerd dat de tensor nodig was, volgens mij werd dat alleen maar gesuggereerd door websites en fans.
Er zit letterlijk een "skin" (= launcher) op de Pixels die niet Android standaard is, namelijk PixelUI. De launcher die op stock Android zit bevat bijvoorbeeld geen (onverplaatsbare) Google zoekbalk op het hoofdscherm. Ook dit is weer deel van Google's smoke & mirrors om te stellen dat de Pixels 'stock Android' zijn, wat ook niet waar is.
Natuurlijk is het geen stock Android als men vergelijkt met de AOSP. Maar in de volksmond spreekt men toch van stock Android ervaring als er amper tot geen ingrijpende aanpassingen gedaan zijn. En dan niet alleen de launcher, maar ook het onderliggende systeem zoals instellingen. Los van alle bloatware die leveranciers er op plaatsen.
Nou... Geen bloatware?

Ik heb de Pixel 7 Pro en kan je verzekeren dat deze vol staat met allerlei niet-essentiële Google apps en functies.

Het is verder een fijne telefoon hoor, maar dat betekent niet dat we er allerlei kwaliteiten aan toe moeten kennen die het toestel niet heeft.
Natuurlijk heeft elk toestel bloatware, zeker om dat bloatware voor iedereen anders is en er geen eenduidige definitie is die voor iedereen geldt.

Als het aan mij ligt, leveren ze alleen een Google toestel met een playstore. Download ik de rest zelf wel, zo voorkom je ook onnodig dubbel gebruik van je opslag door apps.
Natuurlijk heeft elk toestel bloatware, zeker om dat bloatware voor iedereen anders is en er geen eenduidige definitie is die voor iedereen geldt.
Ik had voor de Pixel 7 Pro een Sony en voor mijn gevoel stond daar minder bloat op... Die hadden bijv al geen eigen galerij meer, maar de Photos App van Google Play. En verder geen/weinig onnodige zaken als Google TV, Google Meet, Play Books, Play Games, Play Music, Podcasts, Wallet, en YouTube Music om er maar een paar te noemen die op de Pixel 7 Pro staan.

Google is met de Pixels gewoon een telefoonfabrikant geworden die net als anderen hun eigen diensten wil pushen via de devices. Dat zie je ook aan de vele reclames voor deze telefoon en advertorial producties zoals dit artikel. Google richt de devices nu op het massa-publiek en niet op de developers en Android fans.

En zoals gezegd, het is een fijne telefoon. Maar het idee achter eerdere Pixels (behoorlijk kale Android die als referentie dient voor developers en altijd als eerste de nieuwste Android versie krijgt) is wel geschonden voor wat betreft het 'kale Android' gedeelte.
Als het aan mij ligt, leveren ze alleen een Google toestel met een playstore. Download ik de rest zelf wel, zo voorkom je ook onnodig dubbel gebruik van je opslag door apps.
Wat mij betreft zou je zelfs een keuze moeten hebben voor de app store... Net zoals vroeger het browser-keuze menu werd afgedwongen voor Windows.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 17 maart 2023 10:39]

klopt sinds dat google over is gestapt van de Nexus lijn naar de Pixel lijn is er zeker weten veel veranderd en worden ook niet essentiële apps meegeleverd maaaaaaaar.... het enige waar ik mij langzaam groen en geel over erger dat google in al zijn diensten ook op de pixel toestellen reclame in aan het stoppen is.
Zoals in hun laucher app als je het naar rechts swipen aan hebt staan en in Gmail.

Ondanks het puntje van kritiek ben ik toch heel erg te spreken over de pixel telefoons waar het in het verleden bij de nexus prijs kwaliteit wel oké was waren er ook altijd concessies gedaan en dat is bij de Pixel lijn veel minder het geval in mijn ogen.
[...]

Google heeft nooit beweerd dat de tensor nodig was, volgens mij werd dat alleen maar gesuggereerd door websites en fans.
Dit post ik letterlijk onder een Google advertorial. Op z'n minst wordt het geinsinueerd.

En je bewering over stock Android valt precies binnen hetgeen ik aanhaal: men neemt een concrete definitie (stock Android is AOSP) en vertroebelt die dermate dat er allerlei slecht- tot onmeetbare eigenschappen uit kunnen worden onttrokken die in het voordeel zouden moeten spreken van de Pixels.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 17 maart 2023 09:37]

[...]

Google heeft nooit beweerd dat de tensor nodig was, volgens mij werd dat alleen maar gesuggereerd door websites en fans.

[...]
En door de winkels/providers die het ding verkopen. Een recente reclame voor de Pixel 7 Pro bevatte de stelling dat apps als Google Translate en Google Maps het beste werken op de Pixel telefoons, terwijl dat gewoon dezelfde app is als die je op elke andere Android telefoon draait.
Die heb ik ook wel eens gezien, al is dat reclame van KPN dacht ik en niet Google zelf. En kan je nog zeggen dat er wordt gezegd het beste en niet exclusief. Al kan je zeker betwisten of dit waar is, het zal vast beter werken op foons met een snellere SoC.
definitie van stock android....

ik heb jaar en dag alle toestellen in huis Cyanogen, Lineage, Oxygen gehad en nu Pixel. In mijn dichte buurt gebruiken ze al jaren MIUI, Zamzung.. geloof mij die Pixel is nog steeds dicht in de buurt van stock android :)

Reviews zijn afhankeleijk van kennis en gebruik en ieder heeft daar een andere mening over wat te verwachten van een toestel tijdens een review, maar ik ben er zeker van dat marketing wise er wel wat gimmick's verplicht in de testen zijn.

[Reactie gewijzigd door d3x op 17 maart 2023 09:18]

Magic eraser ook zo'n uitvinding die word gebracht als een Google idee terwijl Xiaomi dit al in MIUI 9 had zitten. Maar dat terzijde het maakt inderdaad geen zak uit op welke SOC het draait.
En daar stopte ik met lezen
Maar vervolgens wel iets quoten wat verderop in de advertentie staat 8)7

[Reactie gewijzigd door Donstil op 17 maart 2023 09:27]

Jemig man, zo principieel moeilijk doen. Je kunt je ook ergens anders druk om maken. Het is een commercieel stuk, als het je het er niet mee eens bent gewoon links laten liggen. maar ga het niet hebben over vertroebeling en smoke & mirrors. Je kunt ook overdrijven.
Ik vraag mij best af dat negatieve punten niet echt besproken worden. Mijn toestel heb ik teruggestuurd ivm een wazig scherm met een erg warme kleurtemperatuur dat niet is aan te passen (nee dit is niet de nachtmodus). Daarnaast zijn selfies redelijk, maar door de slecht afgestelde focus, zijn gezichten (vooral closeups) wazig tot aan blurry toe. Het toestel werd in mijn kleine tests ook best warm en werkte het niet prettig.

Uiteraard is het voor de prijs een redelijk toestel, maar de genoemde nadelen heb ik hem direct teruggestuurd. Liever mijn 5 jaar oude telefoon voor nu.
Jammer dat trage laden, slechte accu duur en camera.
Het is best een fijne telefoon maar zeker niet alleen maar goud wat blinkt.
Irriteer mij nog steeds aan:
- oneven stereo geluid (onderkant telefoon klinkt harder)
- camera app waar geen standaard optie in zit voor vierkante foto's maken voor social
- Vast UI element/blok boven en onderaan homescreen welke zinloze ruimte innemen
- met een non fast oplader gaat opladen heeeellllll erg traag
- koptelefoon met usb C aansluiting moet DAC hebben
Ik blijf wachten totdat het verder wordt afgeprijsd.
“Het voordeel van Now Playing, uiteraard ook weer aanwezig in de Pixel 7 Pro, is dat je telefoon eigenlijk continu luistert naar de muziek die je afspeelt op je telefoon, maar ook naar muziek die wordt afgespeeld in je directe omgeving.
Het nadeel van Now Playing is dus dat je telefoon continu luistert naar alles wat in jouw omgeving gezegd wordt en je dus nooit meer privacy hebt.

Kennelijk hebben ze wel aan de privacy gedacht en blijft de data over waar je naar luistert alleen op jouw apparaat. Zie ook https://federated.withgoogle.com/
Makkelijk hè, dingen roepen zonder de daadwerkelijke feiten te weten 8)7
Ik heb ten minste de moeite gedaan om het zelf te onderzoeken en te verbeteren. Niet makkelijk, wel eerlijk.

Ik ben wel heel benieuwd of iemand ooit onderzocht heeft of dat federated learning inderdaad zo werkt als beschreven en er echt geen persoonlijke data verstuurd worden. Dat lijkt me moeilijk te controleren met alle versleutelde verbindingen en data overdracht voor het regelmatig versturen van het nieuwe algoritme.
Overall? BBB propaganda zeker ;)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee