Advertorial

Door Tweakers Partners

Hoe ervaren tweakers de performance van de Google Pixel 7?

22-12-2022 • 12:00

29 Linkedin

In oktober deed Tweakers Partners een oproep aan de community, voor een testpanel dat aan de slag zou gaan met de nieuwe Pixel 7-telefoons van Google. In een eerder artikel en een video zoomden twee tweakers in op de cameramogelijkheden van de Pixel 7 Pro. In dit tweede artikel staan tweakers Martijn en Richard stil bij de performance en kunstmatige intelligentie van deze nieuwe smartphone van Google.

Voordat we de tweakers aan het woord laten, is het goed om even stil te staan bij Googles nieuwe Tensor G2-soc. Volgens Google is de G2 tot 60 procent sneller in het verwerken van machinelearning-algoritmen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor Magic Eraser, Super Res Zoom, stemherkenning voor Google Assistant, en Photo Unblur. Deze berekeningen lopen via een combinatie van de gpu en TPU (Tensor Processing Unit). Aan de cpu-kant heeft Google de Cortex A76-kernen vervangen door Cortex A78-kernen en de kloksnelheden iets opgevoerd. Als hoofdkernen worden nog steeds twee Cortex X1-cores toegepast en voor het zuinige cluster worden Cortex A55-cores gebruikt. De Mali-G78-gpu is ingewisseld voor een Mali-G710, die een nieuwer ontwerp heeft dat meer prestaties per watt levert. De vraag is natuurlijk wat een consument daar in het dagelijks gebruik van merkt en hoe slim de telefoon ermee omgaat.

De eerste indruk is de belangrijkste

Wat Richard als eerste opviel aan de Pixel 7 Pro is hoe groot het toestel is, maar hij stelt ook dat het formaat snel went. Hij is tevreden over het oledscherm en ervaart zwart als echt zwart. Een scherm met gebogen randen (curved edges) is voor Richard nieuw - daar was hij eerder wat huiverig voor - maar inmiddels bevalt het hem goed. Voor Martijn is het belangrijkste bij een smartphone dat hij er de hele dag mee door kan komen, zonder het toestel tussentijds aan de lader te moeten hangen. Voor Richard is een schone ervaring prioriteit nummer 1; hij wil een smartphone zonder bloatware of apps met een ‘dubbele agenda’. Wat de twee tweakers na het testen van de Pixel 7 Pro verder het meest is bijgebleven, lees je verderop in dit artikel. Even geen tijd om het te lezen? Hieronder staat een handige recapvideo voor je klaar waarin Mark Wijsman in gesprek gaat met het duo.

Optimaal gebruik: dubbele foto’s verwijderen en langere accuduur

Wat Richard in positieve zin opvalt, is dat de Pixel 7 Pro zelf suggesties geeft met betrekking tot dubbel opgeslagen foto’s. Zo adviseert het toestel om ze naar de cloud over te zetten of te verwijderen. Bij Martijn maakt de adaptive battery indruk. Feitelijk leest Google het app-gebruik van consumenten. Apps die veel worden gebruikt, krijgen een hogere prioriteit dan apps die niet of nauwelijks worden gebruikt. Martijn: “Ik merkte na een paar weken daadwerkelijk dat de accu langer meeging.” Wie behoefte heeft aan een nog langere accuduur: Google belooft dat de accu tot 72 uur mee kan gaan als je de optie ‘Extreme batterijbesparing’ aanzet. Met een geschikte 30W USB-C-oplader laad je een Pixel 7 Pro snel op; binnen 30 minuten is de accu voor ongeveer 50 procent geladen. Deze opladers zijn los verkrijgbaar.

Nieuw en toekomstige features

De Pixel 7 Pro en Pixel 7 beschikken nu voor het eerst over Face Unlock, dankzij machinelearning voor gezichtsherkenning. “Dat werkt overdag goed, maar met slecht licht een stuk minder. In dat laatste geval is de snelle vingerafdrukverificatie echter perfect”, aldus Richard.

Google heeft in Amerika een aantal functies geïntroduceerd die later ook in Nederland beschikbaar komen. Martijn: “De mogelijkheid om een vergadering via AI te laten uitschrijven waarbij verschillende sprekers worden gelabeld, is al wel beschikbaar in het Engels. Ik kijk ernaar uit dat dit ook voor Nederlands wordt ondersteund. Ik heb veel meetings voor mijn werk en dan is dit natuurlijk erg handig.” Richard is vooral blij met de - inmiddels in Nederland verkrijgbare - vpn-opties.

Meer over de Google Pixel 7 Pro

Dit was het tweede artikel met video van de community over de Google Pixel 7 Pro. Dit keer ging het vooral over de performance van de telefoon. Het eerste artikel en de bijbehorende video over de camera’s van de nieuwe smartphone kun je hier terugvinden. Het afsluitende derde artikel gaat in op de beveiliging; dit kun je binnenkort op Tweakers lezen.

Wil je meer lezen, dan vind je hier en hier de uitgebreide reviews van Richard en Martijn. Beschik je zelf over de Pixel 7 Pro en wil je jouw recente ervaringen met betrekking tot de prestaties van de nieuwe smartphone delen? Je kunt ze in de comments onder dit artikel plaatsen.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Google en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (29)

29
29
11
3
0
16
Wijzig sortering
Grappig hoe een advertorial dan haaks staat op Tweaker's eigen review.

De reden hiervoor ligt in de hardware zelf, en dat is hier goed uitgelegd.
Ik denk zelf dat Tweakers het toestel niet meer dan 2 weken echt gebruikt heeft.

In het begin was ik totaal niet te spreken over de accuduur op de Pixel 7 Pro en had daarom het toestel geretourneerd naar Belsimpel.

Toch maar weer een Pixel genomen, maar ditmaal de normale 7. Zelfde "bagger" accuduur wat resulteerde in 4 uur schermtijd. Na 2 weken kwam ik echter tot de 6 uur schermtijd met hetzelfde gebruik.

Pixel 7 verkocht en toch maar weer de Pro gekocht. Ik durf nu te zeggen (en ik heb echt 50+ smartphones gehad in de afgelopen 10 jaar) dat de accuduur voor mij bovengemiddeld is.

Haal nu dagelijks toch wel de 8 uur schermtijd en dat vind ik meer dan prima! Het is alleen jammer dat het opladen nog traag gaat :(

Conclusie: dat initialiseren van de accu (en Android die kijkt wat je doet op je toestel en daarna optimaliseert) is geen gimmick en dat dacht ik dus wel.
Conclusie: dat initialiseren van de accu (en Android die kijkt wat je doet op je toestel en daarna optimaliseert) is geen gimmick en dat dacht ik dus wel.
Android doet niet meer dan apps in een suspended staat zetten als deze minder gebruikt worden, dat is geen geheime ruimte magie en duurt zeker niet 2 weken. Wat Tweakers gemist heeft is de eerste update waarin de CPU gekneld werd om binnen normale temperaturen te blijven aangezien dit een acuut probleem was in warmere landen.

Dit gaat dus voorbij aan de essentie van mijn reactie: Google heeft behoorlijk mis geschoten met de Tensor chip (o.a. bij het kiezen van de fabrikant en de architectuur zelf) en weet dit enigszins te balanceren door het belasten van die chip softwarematig te beperken. Er zijn alleen gebruikscenario's waarin de processor wel een normale taakbelasting krijgt en zo alsnog een abnormaal hoog verbruik van de accu tot gevolg heeft - zoals navigeren en bewerken van video's.

Mocht je nu blij zijn met je Pixel 7 (Pro), stel je voor wat een accuduur je zou hebben als Google een moderne processor had gebruikt van bijvoorbeeld Quallcom of tegenwoordig zelfs MediaTek.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 december 2022 12:35]

Ik denk dat het wel heel erg mee valt aangezien de Tensor G2 chip vergelijkbaar is met de 888+ variant van Snapdragon (CPU performance). Op release date was volgens mij net de Snapdragon 8+ gen 1 uitgekomen.

De Pixel 7 Pro heb ik toen vergeleken met een Edge 30 Ultra die ik ook had (die dus de 8+ gen 1 heeft) en op wat seconden werk bij het exporteren in Lightroom en hogere FPS in games na merk ik echter weinig tot geen verschil. De Motorola werd zelfs 2-3 graden warmer bij intensieve taken zoals exporteren van foto's in Lightroom dan de Pixel. accuverbruik met Android Auto/navigatie is wel een drama, maar dit was bij de Motorola net zo. Enige toestel die dit goed voor elkaar heeft is een iPhone.

Het klopt dat Google voor een "inferieure" chipset heeft gekozen, maar ze hebben hun eigen sausje op gedaan voor de AI functies.

Desalniettemin is het gewoon een prima telefoon die mij in ieder geval blij maakt met de camera, accuduur, software (support) en de AI functies die in Nederland beschikbaar zijn. Uiteraard niet te vergeten dat het toestel "maar" 899 euro kost i.p.v. een Samsung, Huawei, iPhone etc. etc. die de 1000 euro lijn al lang geleden gepasseerd zijn. Tel daarbij nog de geweldige support bij en je heb in mijn ogen een prima telefoon voor de prijs met een geweldig camera systeem.

[Reactie gewijzigd door Knamix op 22 december 2022 12:54]

Ik denk dat het wel heel erg mee valt aangezien de Tensor G2 chip vergelijkbaar is met de 888+ variant van Snapdragon (CPU performance). Op release date was volgens mij net de Snapdragon 8+ gen 1 uitgekomen.
...al kijk je het filmpje nou even, dan hoef ik ook niet uit te leggen waarom slechts performance een bijzonder slechte vergelijking is. Je zou in theorie ook een Ryzen of i9 in een telefoon kwijt kunnen, wat denk je echter dat dat doet met de accuduur?

Niet alleen iPhones hebben dit goed voor elkaar overigens. Wederom, zie video.
Video heb ik gezien en dit gaat om de Tensor (eerste variant) gok ik? Volgens Google zou de Tensor G2 20% meer efficiënt zijn en 60% sneller zijn in het verwerken van diverse dingen zoals het verwerken van foto's etc.

Het was inderdaad beter geweest als Google weer voor een hogere "kwaliteit" chip zou kiezen zoals een Snapdragon chip, maar dan wordt het een "wat als" verhaal. Ik had ook liever gewild dat de Samsung S22 reeks een Snapdragon variant verkocht in Europa of dat de A16 chip van Apple ook in Android toestellen kon.

Als we gaan kijken naar het (nogmaals) allround plaatje, dan is dit gewoon een prima telefoon met prima performance voor de prijs.

Ik speel geen games o.i.d. dus je kan stellen dat mijn gebruik met het toestel vrij simpel is.
Kom op man, de SoC is niet het enige wat veel strook verbruikt...
In geval van de normale Pixel wel, bij de Pro is het scherm eveneens een grote verbruiker.
Sorry voor mijn reactie, klopt, ik doelde ook op het scherm.
Mogelijk gebruik ik mijn telefoon wat anders, maar ik red zo'n 3 dagen met mijn Pixel 7. En dat was vanaf dag 1 eigenlijk wel het geval.
Is dit nu ook een ADV?
En dit is precies waarom ik adaptive battery aangehaald heb, ook in mijn initiële review van het toestel.
Het laden is inderdaad iets wat sneller had gemogen. Aan de andere kant plaats ik hem bij het naar bed gaan op mijn nachtkastje in een draadloze lader. Het toestel is dan door adaptive charging tegen de tijd dat ik opsta geladen.
Mijn mening over de accuduur is vanaf het begin al positiever geweest als hetgeen tweakers in de eigen review aangaf. Ik was het niet eens met de manier van testen. Juist omdat adaptive battery een behoorlijke rol heeft en je pas na ongeveer een week profijt hiervan zal zien. Dit is ook de reden waarom ik dit wilde aanstippen.
Welke kritiek heb je op de methode van Tweakers dan? Het is juist een gestandaardiseerde test waarmee je telefoons dus met elkaar kan vergelijken. Als je daar van af gaat wijken krijg je geen betrouwbare informatie.

Stel je voor dat Motorola bijvoorbeeld standaard een hoesje met powerbank gaat leveren, moet je die dan erbij rekenen? Of als Lenovo als default setting de laagste brightness heeft?

Je zou kunnen stellen dat dit geen eerlijke vergelijking is omdat dat zaken zijn die er voor jou niet toedoen, maar het feit is dat dit voor iedereen uniek is - en waarom de Pixel dus bijvoorbeeld voor mensen die vaak op reis gaan weer minder geschikt is. Je zal toch een zinvolle vergelijking moeten kunnen maken en - in tegenstelling tot de doorsnee "reviewers" die de eigenschappen van een toestel niet kwantificeren - Tweakers doet dit precies goed.
Ik heb de Pixel 7 Pro nu 4 weken maar vind de accu duur echt teleurstellend. Na een dag weg nog maar 5% ook over en battery saver rond 1700 al aan moeten zetten omdat ik toen al op 35% zat. En dit was niet eens een hele intensieve dag had 4 en half uur screen time.

Ben nu aan het testen met standaard battery saver aan maar dit betekend geen 120Hz meer. Ik heb ook de resolutie van het scherm maar omlaag gezet en 5g uit en 4g aan in de hoop dat het nu langer goed gaat.

Mijn LG V60 ging met intensiever gebruik langer mee dan had ik aan het einde van de dag nog 20% en dan had ik veel meer gedaan. Als ik rustig aan deed kon ik twee dagen met een lading doen.

Van adaptive battery heb ik helaas nog weinig gemerkt. Las hier en daar zelfs dat het aangeraden werd om het uit te zetten.

Verder is het wel een fijn toestel en de camera doet het goed. Maar ik mis mijn LG V60 nog dagelijks. Helaas was de laadpoort na 2 jaar kapot en konden ze hem niet meer repareren moest gecrediteerd worden :'(

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 december 2022 14:58]

Blijft jammer dat de accuduur zo slecht is, zonder batterij besparing modus. En het opladen zo traag. Ben zo gewend aan ff een kwartiertje laden met de OnePlus.
Ik begrijp echt nog steeds niet waarom die telefoons allemaal van die halve tablets moeten zijn. Is het percentage mensen die dat fijn vinden nou echt zo groot?
Ik wacht op de Pixel 7a, en die vind ik nog te groot...
Er komt maar geen verandering, en een fatsoenlijk aanbod, in relatief kleine telefoons.
Ik vind de 6.1" van de 6a prima. Ik hoop echt dat het niet groter wordt. Ik vond de 4a al ok want die pasten met hoesje tijdens het hardlopen exact in de achterzak van m'n sportbroek, nu met de 6a moet ik het hoesje er al afhalen voor ik ga lopen maar ik ben wel blij met de flink verbeterde accuduur, al is het gewicht daardoor wel toegenomen.

Ik hoop inderdaad dat de 7a ook blijft bij 6.1" want de trend tot dusver is dat de A-modellen ook alsmaar groter worden.
Omdat blijkbaar niemand die kleine phones koopt, dat zelfs Apple er maar mee gekapt is omdat maar 3% ofzo van hun verkopen mini's waren.
Maar die mini was ook veel te duur. En slechte accuduur.
iPhone SE? :)
Ik denk dat de Asus Zenfone 9 en de Samsung Galaxy S22 op dit moment eigenlijk de meest "compacte" high-end phones zijn. Ik vind ze te duur maar ze zijn net iets kleiner dat de 6a. Al zijn dat nog steeds reuzen als je dat dan vergelijkt met de Xperia X10 mini die ik hier waarschijnlijk nog ergens heb rondslingeren :) Maar als ik eerlijk ben, dan zou de X10 gewoon te klein zijn om te doen wat ik nu doe met een smartphone.
Persoonlijk had ik ook moeite met het formaat van de pro al ben ik ik daar vrij snel aan gewend geraakt.
Eens!!! Graag ook max 6 inch apparaten, die je met een hand kan bedienen en die ook nog eens in een normale broekzak past.

Waarom steeds van die joekels van een apparaten?

[Reactie gewijzigd door ronorw2022 op 24 december 2022 21:51]

De pixel 7-lijn is het gewoon net niet voor mij. Los van de stock Android zie ik geen voordelen tegenover goedkopere alternatieven. De Watch idem. Jammer Google.
Mijn Pixel 7 Pro gekregen van mijn vriendin voor het 7 jaar samen zijn een week na release. Lucky me....
Graag wil ik even wat van mijn ervaringen delen met iedereen:

Pro's:
• Accu gaat voor mij 2 dagen mee, gemiddeld naar de 8 uur screen on soms 10 als ik extreem zuinig doe (inclusief vaak belle, foto’s maken)
• De Camera’s zijn echt on point en goed
• Alles wat de AI kan doen voor je is ook echt goed, van foto’s tot aan talk to tekst functie
• Fingerprint werkt erg goed voor mij gaat nooit fout
• Scherm is echt goed komend van Pixel 5

Cons:
• Camera: Macro mode schiet soms te vlug in (makkelijk op te lossen door uit te zetten)
• Iets wat prijzig
• Laden is niet al te vlug maar doe dit altijd in de nacht dus geen last van

Voor de rest ben ik super blij met het device en zal ik deze echt blijven gebruiken, vooral in combinatie met de Google Suite / Google Photos combinatie is en blijft Android voor mij heerlijk om te gebruiken!
Ik heb de Pixel 7 Pro nu een maand ofzo en ik ben dik tevreden over performance én accuduur. Mijn vorige foon was een Samsung Note 20 Ultra en ik ben een long time Samsung gebruiker; doorgaans elke 2 jaar een nieuwe flagship. Maar ik wilde wel eens wat anders. Een nieuwe Samsung zou weinig veranderen, vooral niet nu er in smartphoneland een soort plateau bereikt lijkt te zijn, waar performance van jaar tot jaar niet veel meer uitmaakt. Ja, een benchmark zal je vertellen dat de nieuwe sneller is, maar ik de praktijk merk je er geen moet van. Misschien bij bepaalde high-end games ofzo, maar bij normaal gebruik, filmpjes kijken, muziek luisteren e.d. ga je een snellere cpu nauwelijks merken. De gimmicks als 120Hz scherm en hoge helderheid zijn erg fijn, maar voor het gros van de gebruikers ook niet echt beslissend om weer een keer €1000+ uit te gaan geven.
Misschien komt het omdat het een 'verse' telefoon in, maar ik denk wel te merken dat de Pixel wat vlotter is dan de Note. Kan natuurlijk liggen in diverse optimalisaties, waardoor bepaalde zaken sneller of soepeler gaan. De Note was zeer zeker niet traag ofzo.

En wat accuduur betreft ben ik dik tevreden. Ik laad de Pixel nooit verder op dan 80%, volgens aanbeveling van de app AccuBattery (aanrader!). Laden tot 80% gaat erg snel; daarboven gaat ie throttelen om de accu te sparen. Daarom vindt men dat ie langzaam laadt, maar dat zit 'm dus in die laatste procenten. En ik heb meer dan genoeg om de dag door te komen en laadt 'm in de ochtend in een half uurtje weer op tot 80%. Zal best aan mijn gebruik liggen, maar ik begrijp dan ook niet dat sommigen het hebben over 6-8 uur screen on time. Is dat in één dag? Ik kom vaak niet eens boven 2 uur uit. Of proberen die gebruikers 'm 2 dagen zonder laden te gebruiken? Misschien kan iemand dat uitleggen, want ik ben erg benieuwd.

Buiten dat het sneller oplaadt naar 80% is het ook nog eens beter voor de accu, dus heb je er langer plezier van. Alleen als ik op vakantie ben, wilde het in het verleden met mijn Note wel eens penibel worden aan het einde van de dag. Ik gebruik dan heel veel Google Maps om te kijken waar ik heen moet en dat is in steden vaak een vette aanslag omdat GPS signaal lastig is tussen de gebouwen. Ook gebruik ik dan meer de camera en zoek ik wel eens wat op op internet. Dus op die dagen neem ik een kleine powerbank mee ter grootte van een wat dikkere smartphone. Goed voor 2-3x laden. Beter mee verlegen dan om verlegen.
Ik heb het toestel nu een week of 8 en het enige ding wat ik minder vind is dat het toestel traag oplaad. Aan de andere kant vind ik dat weer een voordeel, hierdoor heb ik minder de neiging om tot boven de 90% te laden waardoor mijn batterij waarschijnlijk langer mee gaat.

Verder uiterst tevreden, kan eigenlijk weinig negatiefs bedenken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee