Voordat ik deze review begin wil ik Tweakers en Google bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel en voor een geslaagd evenement. Voordat we het event gingen bezoeken was niet bekend gemaakt wat we zouden gaan reviewen met het testpanel maar de geruchten deden wel vermoeden wat het artikel ging zijn. Ik wil wel meteen benadrukken dat het feit dat dit toestel beschikbaar is gesteld geen invloed heeft op mijn review. Juist omdat het toestel voor het eerst in Nederland te koop is, is het belangrijk om te weten wat je precies in huis haalt.
Google: iedereen op de wereld heeft er wel eens van gehoord. Toch bestaat het bedrijf "pas" 24 jaar. In 1998 is het opgericht door twee studenten. Wie had ooit gedacht dat het bedrijf zou uitgroeien tot één van de grootste tech reuzen van de wereld. Google behoort tot de "Big Five", samen met Amazon, Meta (oa Facebook en Whatsapp), Apple en Microsoft. Deze tech gigant is voornamelijk bekend geworden dankzij de zoekdienst Google Search, YouTube, Chrome en uiteraard Gmail. Maar ondertussen heeft het bedrijf tientallen diensten en producten. Denk aan Waze, Fitbit, Nest (voorheen Home), Hangouts, Google Drive, Translate, de Chromecast en Google Assistent. Maar ook in telefoons waren ze al een tijd actief met de oudere Nexus telefoons. Later zijn daar de Pixel telefoons voor in de plaats gekomen die tot voor kort niet officieel verkrijgbaar waren in Nederland.
6 oktober 2022 was er in Amsterdam het "Pixel in Bloom" evenement waar 8 Tweakers de keynote van Google konden bekijken. Hierin werden de Google Pixel telefoons bekend gemaakt: de Pixel 7, Pixel 7 Pro en Pixel 6a. Voor het eerst zouden deze toestellen ook echt naar Nederland komen. In het verleden was het ook wel mogelijk om aan de toestellen te komen maar moesten deze uit het buitenland gehaald worden. Nu zijn ze te krijgen via twee partners in Nederland waarmee er ook meteen officiële ondersteuning komt voor deze toestellen. Andere apparaten die bekend gemaakt werden waren de oortjes (de Buds en Buds Pro), de Pixel Watch (beiden komen helaas nog niet naar Nederland) en een nieuwe tablet. Het feit dat de Watch niet naar Nederland komt is op zich een gemis omdat er in de keynote juist verteld werd over de hechte samenwerking tussen de verschillende Pixel apparaten. Daarna was er de mogelijkheid om de toestellen te bekijken en alvast een beetje te testen, onder het genot van een hapje en een drankje.
Een aantal dagen later werd er door Google een doos opgestuurd waarin de Google Pixel 7 Pro geleverd werd met een capaciteit van 128GB in de kleur groengrijs. Logischerwijs wordt dit dus ook het toestel waarover de review geschreven gaat worden. De prijs van dit toestel los begint bij €899,- terwijl je voor de 256GB versie €999,- moet neertellen. Er zijn echter wel een paar aanbiedingen waarbij er minder betaald moet worden voor het toestel of waarbij er extra's bij het toestel geleverd wordt. Maar wat krijg je precies met dit toestel? Dat gaan we zien in deze review.
Terug naar boven
De kracht van elke telefoon schuilt hem voor het grootste deel in de zogenaamde SoC oftewel de System on a Chip. In deze chip zitten de belangrijkste functies van een telefoon verwerkt. Deze moeten ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen van een toestel snel met elkaar kunnen samenwerken. In veel toestellen die op Android werken wordt er gebruik gemaakt van een Snapdragon SoC waar de meeste mensen wel van gehoord hebben. Een andere "bekende" chipset is de Kirin SoC die voornamelijk gebruikt wordt door Huawei. Dan is er nog Apple die een eigen chip hebben voor hun telefoon. Maar Google heeft ook een eigen SoC in zijn telefoons zitten. Dit is de Tensor G SoC. Deze werd voor het eerst gebruikt in de Pixel 6 en is verbeterd voor de Pixel 7 toestellen. Zo is de snelheid van de Cortex X1 cores verhoogd met 50 MHz. In plaats van de Cortex A76 zijn er twee Cortex A78 cores aanwezig die 100 MHz sneller draaien. De vier A55 cores zijn ongewijzigd gebleven. De Mali G78-MP20 GPU is vervangen door de G710-MP7. Deze laatste moet een betere prestatie leveren terwijl hij zuiniger om gaat met energie. De prestaties hangen echter wel af van het feit of kracht gebruikt wordt van de GPU.
Zoals te zien is zitten er verschillende soorten functies verwerkt in de Tensor G2 chip. Op zich is het te begrijpen dat je niet weet wat elk onderdeel nu doet. Daarom gaan we kort even langs de verschillende onderdelen. De processor en de GPU hebben we net al behandeld. De TPU is de Tensor Processing Unit. Dit deel is verantwoordelijk voor de AI en de machine learning in het toestel. Zo kan informatie op het toestel verwerkt worden in plaats van gegevens naar de cloud te sturen. De ISP is de Image Signal Processing die verantwoordelijk is voor het camerawerk. De Security is het gedeelte wat moet zorgen voor de beveiliging van het toestel. De Context Hub is een engine die zorgt voor machine learning van de minder belangrijke taken zoals het Always-On display of "Now Playing". Deze is energie zuinig en trekt de batterij dus niet hard leeg. Het DSP is het deel dat zorgt voor de verwerking van het geluid, zowel de audio als de spraak.
Waar bij de Pixel ook de nadruk op gelegd wordt is de privacy en de veiligheid. Daarom heeft Google ook een Titan M2 chip in het toestel geplaatst die nauw samenwerkt met de Security module van de Tensor G2. Dit zorgt voor meerdere beveiligingslagen die ervoor moeten zorgen dat al je gegevens veilig zijn. Wachtwoorden en gegevens worden allemaal gecodeerd opgeslagen zodat het niet mogelijk is bij deze data te komen. Het is mogelijk om het toestel te ontgrendelen met de vingerafdruk of gezichtsherkenning. Dit wordt allemaal op het toestel zelf afgehandeld dus er worden geen gegevens in de cloud opgevraagd of opgeslagen (al blijft het Google natuurlijk).
Terug naar boven
Voordat we de telefoon er bij gaan pakken, eerst wat theorie over deze telefoon.
Een redelijk lijst met informatie waar we even de belangrijkste zaken uit halen.
Zoals eerder geschreven maakt Google in dit toestel gebruik van de Tensor G2 SoC, een chip die door Google zelf ontwikkeld is. Het CPU gedeelte is gebaseerd op drie verschillende soorten Cortex kernen. Deze zijn ietsjes sneller dan in de vorige Tensor chip. Ook is de GPU aangepakt en verbeterd. Alle Pixel 7 Pro toestellen hebben 12 GB intern geheugen aan boord, 4 GB meer dan de gewone Pixel 7. Qua opslag is het toestel te krijgen met 128, 256 en 512 GB geheugen. Hier kunnen voorlopig genoeg apps op geïnstalleerd worden en er hoeven even geen foto's verwijderd te worden. De telefoon bevat een 6,7 inch 120Hz AMOLED scherm met een resolutie van 1440 x 3120. De accu is 5000 mAh groot en ondersteunt 30 Watt fast charging. Draadloos laden is mogelijk met 23 Watt. Het toestel wordt zonder adapter geleverd, hier dien je zelf nog voor te zorgen. Het toestel is te krijgen in de kleuren Obsidiaan, Sneeuw en Grijsgroen.
Een van de dingen waar Google heel veel (en heel lang, 20 minuten maar liefst) over sprak in hun keynote waren de camera's en cameraopties op de Pixel 7 en Pixel 7 Pro. De Pixel 7 Pro heeft drie camera's meegekregen aan de achterkant van het toestel: een primaire 50 Megapixel camera, een 12,5 Megapixel Ultragroothoek camera en een 48 Megapixel Tele camera. Daarnaast is er nog een 10,8 Megapixel selfie camera voor het maken van die selfies. Maar niet alleen de camera's zijn belangrijk, ook de software moet ervoor zorgen dat het perfecte plaatje geschoten kan worden. Daar heeft Google heel wat tijd en energie in gestoken. De Pixel maakt onder andere gebruik van AI om softwarematig diverse trucjes uit te halen met het geschoten plaatje. Zo is er de Magic Eraser waarmee ongewenste zaken uit foto's te halen zijn, Unblur waarmee wazige foto's weer scherp worden (en dit zou ook moeten gelden voor oude foto's die niet met een pixel gemaakt zijn), Real Tone voor een kleurechte weergave, Zoom Fusion waarmee de foto met twee camera's genomen wordt en samengevoegd worden en de Super Res Zoom zodat je tot 30x kan zoomen. Uiteraard wordt de kwaliteit ietsjes minder maar door AI wordt de foto toch behoorlijk scherp.
Een ander item waar Google nadruk op legt is Privacy en Security. Dat klinkt wellicht wat apart voor een bedrijf die gebruik maakt van data van zijn gebruikers. Maar ze willen er toch voor zorgen dat je gegevens altijd veilig zijn. Het toestel is daarom voorzien van de Titan M2 chip die ook aanwezig is in de Google Cloud datacenters. Deze chip moet ervoor zorgen dat er meerdere beveiligingslagen zijn waardoor inbreken nauwelijks mogelijk is, wordt er beweerd. Verder wordt de data voor het grootste deel op het toestel verwerkt zodat er niets naar de cloud toe hoeft. Dit noemt Google Protected Computing. Tevens introduceert Google een eigen VPN dienst genaamd Google One zodat je netwerkverkeer versleuteld is. Hierdoor is je IP adres niet te achterhalen, niet te zien welke gegevens er verstuurd worden en welke app er gebruikt wordt. Dit wordt ook niet gekoppeld aan je Google account. Helaas is op het moment van schrijven de VPN dienst nog niet actief.
Wat voor Google ook belangrijk is, is dat de telefoon bij blijft. Niet alleen krijgen de Pixel telefoons 3 jaar software updates en 5 jaar security updates maar hebben ze ook een programma genaamd "Pixel Feature Drops". Met dit programma worden er elke paar maanden nieuwe features naar de Pixel telefoons gebracht. Nu wordt er met Android releases vaak al nieuwe functies toegevoegd maar met dit programma worden deze al geïnstalleerd voordat er een Android update is. Zo is er in het verleden al Digital Car Key ondersteuning toegevoegd, Night Sight in Snapchat maar ook bijvoorbeeld Pocket Operator. Hiermee is het mogelijk om dankzij Machine Learning een video te maken. Niet alle features hoeven perse nuttig te zijn maar kunnen we wat toevoegen aan de ervaring. Ook nieuwe achtergronden worden op deze manier aangeboden. Deze features zijn alleen te krijgen op Pixel toestellen, andere toestellen moeten dus wachten.
Wil je alles lezen over dit toestel, dan kan dit op de internetpagina van
Google
Terug naar boven
We hebben genoeg van de theorie gezien over het toestel en de chip. Het wordt eens tijd dat we gaan kijken naar het toestel zelf en wat er allemaal geleverd wordt.
Vanuit Google kregen we een complete en creatieve box opgestuurd met een paar extraatjes. Ze hebben zeker aandacht besteed aan de presentatie van het geheel. Er zit aan de bovenkant van de doos een flap die opgelicht kan worden. Op de flap zelf staat een afbeelding van de Pixel 7 Pro en wat vlinders. Ook vinden we de tekst "Our best-of-everything Phone". Aan de binnenkant zitten twee vlinders en een bloem. Dit komt een beetje overeen met het thema van de avond wat gericht was op natuur en milieu. Hier kan de camera ook op uitgetest worden. In het onderste deel vinden we een boekje aan de rechterkant en de telefoon aan de linkerkant. Het boekje bevat wat uitleg over een aantal van de features van het toestel, wat testjes en wat informatie.
Tijd om de doos van de telefoon erbij te pakken. Aan de voorkant zien we een afbeelding van het toestel, althans het bovenste deel. Bovenin zien we het logo en de naam van het toestel. Kijken we naar de achterkant van het doosje dan staat daar de inhoud van de verpakking Ook wordt er aangegeven dat er een Google Account nodig is om gebruik te kunnen maken van het toestel (maar dat is eigenlijk bij elk Android toestel het geval). Bovenin zit nog een sticker met de informatie over het toestel zoals de opslagruimte en de kleur. Om het doosje open te kunnen maken heeft Google links en rechts stickers geplakt met een soort eenmalige ritssluiting. Hiermee kan het doosje makkelijk geopend worden zonder gebruik te hoeven maken van een schaar of mesje. Tillen we de deksel op dan zien we meteen de achterkant van de telefoon. Aan de onderkant zit een stukje papier om het toestel makkelijk uit het doosje te halen.
Halen we het toestel uit het doosje dan zien we de accessoires liggen. Onderin zien we een USB-C naar USB-C kabel liggen samen met een verloopstekker van USB-A naar USB-C. Bovenin zien we een dikke bundel met papierwerk. Het grijze deel is een houder voor een pin. Hiermee kan de houder voor de simkaart uit het toestel gehaald worden. Het dikke boekje bevat de veiligheidsinstructies in verschillende talen. Wat ontbreekt is een lader. Deze moet dus los aangeschaft worden. Al heeft iedereen tegenwoordig wel een USB lader dus om elke keer een lader erbij te krijgen gaat wellicht ook wel wat ver.
Tijd om het toestel zelf te gaan bekijken. De achterkant van het toestel is helemaal gemaakt van Gorilla Glass. Het is dus wel zaak om of voorzichtig hiermee te zijn of een hoesje aan te schaffen. Gelukkig zijn er veel hoesjes te krijgen. Een doorzichtig hoesje is wel het mooiste als je de kleur van het toestel wilt behouden. Deze variant is uitgevoerd in het groengrijs. Persoonlijk ben ik zelf van het zwarte maar het toestel ziet er zeker niet slecht uit. Op de achterkant vinden we ook het logo van Google. Daarboven bevindt zich de "visor" oftewel het camera eiland. Het eiland is vervaardigd uit aluminium en heeft een glanzende afwerking. Ik weet niet of ik hier zelf zo'n fan van ben. Het eiland op de Pixel 7 is van geborsteld aluminium wat ik persoonlijk mooier vindt. We komen verderop terug op de camera's. Draaien we het toestel om dan zien we dat het scherm beschermd wordt door een kaart. Op deze kaart staat wat uitleg over een paar zaken van het toestel zoals de volumeknoppen en de vingerafdruk lezer. Halen we deze kaart weg dan zien we het scherm in zijn geheel.
Maken we even een rondje langs de kanten van het toestel. Aan de rechterkant zien we twee knoppen. De grote variant is om het volume aan te passen en eventueel in menu's naar boven en beneden te gaan. In de camera app kan volume down ook gebruikt worden om een foto te maken. Daarboven zit de knop om het toestel aan en uit te zetten. Bovenop het toestel zien we een microfoon zitten maar ook een vlak wat iets uit steekt. De linkerkant van het toestel bevat de simkaart tray waar logischerwijs de simkaart in gelegd moet worden. Wel zo handig als je gebeld wilt worden of buitenshuis gebruik wilt maken van het toestel. Aan de onderkant vinden we twee speakers die stereogeluid moeten geven. Tussen de speakers in vinden we een USB Type-C connector voor het opladen van het toestel. Uiteraard kan de telefoon hiermee ook aan een pc gekoppeld worden om foto's op de computer op te slaan.
Als je goed naar het toestel kijkt dan valt op dat het scherm niet 100% recht is maar gebogen aan de randen. Samsung kwam ooit met dit design/feature (er zaten zelfs soft buttons aan de zijkant) en meer fabrikanten zijn dat gebogen scherm destijds over gaan nemen. En hoewel veel fabrikanten daar ook weer afscheid van genomen hebben heeft Google ervoor gekozen de Pro een gebogen scherm te geven. Persoonlijk vind ik netter afgewerkt en geeft mij iets meer grip. De aluminium strip op de achterkant is aan de linker- en rechterkant ook afgerond en sluit naadloos aan op de aluminium rand aan de zijkant. Dit komt mooi over als één geheel. Het grote probleem van deze visor is wel dat het vrij ver uit steekt waardoor het toestel aan de bovenkant een stukje omhoog komt. Gelukkig is dit wel over de hele breedte in plaats van in een hoek. Zoals eerder aangegeven is de strip de glanzende versie wat ook duidelijk te zien is op de foto. De groene achtergrond weerspiegelt duidelijk van de strip. Hier zien we netjes de drie camera's zitten. De linker twee camera's zijn ook aanwezig op de Pixel 7, de rechter camera is er alleen bij de Pro versie. Rechts daarvan zien we de dubbele LED flitser. Onder het scherm zien we nog de laatste camera wat eruit ziet als een speldenknop in het scherm. Dat daar meer mee kan zien we later in de review.
Nu we het toestel van dichtbij hebben bekeken is het tijd om het toestel ook daadwerkelijk in gebruik te gaan nemen. Het eerste wat we daarvoor moeten doen is het plaatsen van de simkaart. Het toestel werkt wel zonder simkaart alleen valt een deel van de werking weg. We pakken de pin die Google meelevert met het toestel en steken deze in de kleine opening. Door iets door te duwen komt de hele tray naar buiten. In de tray vinden we het adres van Google, een grappig detail. Onder het adres staat het IMEI nummer van het toestel wat om privacy redenen weggehaald is. De tray biedt slechts ruimte aan één simkaart. De tweede simkaart is namelijk een digitale sim en geen los kaartje. Leg de simkaart in de tray en steek de tray terug in het slot.
Nu de simkaart in het toestel zit kunnen we de telefoon aanzetten. Houd daarvoor de aan/uit knop even ingedrukt tot het Google logo op het scherm verschijnt. Dit grote logo verandert op een gegeven moment in het kleine Google logo. Als de software eenmaal helemaal opgestart is dient de pincode van de simkaart ingevoerd te worden. Als dit gedaan is kunnen we het toestel in gaan stellen.
Terug naar boven
Uiteraard is een telefoon niets zonder de software. Daarom gaan we in dit onderwerp door de installatie procedure en kijken we naar de software op deze telefoon.
Installatie
Als de software voor het eerst opgestart is op het toestel word je welkom geheten door "je nieuwe Pixel". Op de achtergrond stuitert een soort tandwiel heel de tijd op en neer. Persoonlijk irriteerde ik mij er een beetje aan maar snap het speelse karakter wel. Hier kan de taal gekozen worden waarin het toestel geïnstalleerd moet worden en kunnen verschillende toegankelijkheidsopties gekozen worden. Wanneer de instellingen goed staan druk je op "Aan de slag". Mocht je een noodoproep moeten doen dan kan dat zonder het toestel in te stellen. We laten nu een aantal schermen zien van de installatie maar zullen echt niet alles doornemen.
Nu wordt er gevraagd een verbinding te maken met een wifi netwerk. Dit hoeft niet perse maar het maakt het instellen van een toestel wel een stuk makkelijker en het kost geen data uit je bundel. Uit privacy overwegingen laat ik de lijst met netwerken hier niet zien.

Zodra er verbinding is gemaakt gat het toestel bezig om instellingen aan te passen en de telefoon klaar te maken. Dit duurt een paar minuten staat op het scherm maar dit gaat sneller dan je denkt. Vervolgens kan er gekozen worden om applicaties en gegevens van een Google account of andere telefoon over te zetten.
Bij de volgende stap is het mogelijk in te loggen op een bestaand Google account of om een nieuw account aan te maken. Aangezien ik gebruik ga maken van een bestaand account kan ik gewoon inloggen en verwacht ik dat ik alle gegevens van de vorige keer kan terug vinden. Nadat er ingelogd is komt er een scherm waarbij gevraagd wordt of ik de voorwaarden wil accepteren en zo het account wil toevoegen. Het volgende scherm laat zien dat alle gegevens ook daadwerkelijk naar de telefoon gedownload worden.
In de volgende schermen krijgen we de opties voor verschillende Google services die ingeschakeld kunnen worden of juist niet. Deze instellingen zijn per persoon verschillend. Vervolgens komt er een melding dat er een backup gemaakt kan worden met Google One. Daarvoor wordt de opslag in je Google account gebruikt. Het gaat hier over Foto's en video's, apps en appgegevens, contacten en apparaat instellingen. Of je dit wilt is een tweede. Het volgende scherm gaat over de beperkte garantie en alle garantievoorwaarden. Hebben we deze schermen gehad dan gaat we naar het stukje veiligheid. Het eerste wat we kunnen doen is een pincode instellen. Dit wordt wel aangeraden. Een betere beveiliging is een vingerafdruk instellen. Zo kan alleen jij in het toestel en niemand anders tenzij van die persoon de vingerafdruk ook bekend is. Aangezien de sensor in het scherm zit moet hiervoor een aantal keer het scherm aangeraakt worden. Het ontgrendelen met de vingerafdruk gaat trouwens steeds soepeler aangezien deze steeds beter getraind wordt.
Wat nieuw is voor de Pixel toestellen is het ontgrendelen via de selfie camera. Daarvoor moet, net zoals bij de vingerafdruk, een profiel opgemaakt worden. Mocht je brildragend zijn dan kan deze gewoon op blijven staan. Met een zonnebril of een mondkapje wordt het wel een stuk lastiger voor de camera om je te herkennen en kan het gebeuren dat het helemaal niet werkt. Wel kan het gebeuren dat het toestel ineens ontgrendeld wordt als je er naar kijkt, ook al was dat niet de bedoeling. Wellicht dat het zelfs werkt met een foto. Het is dus iets minder veilig maar wel makkelijker. Het systeem maakt ook alleen maar gebruik van de camera, geen extra sensoren. Om het profiel op te maken is het de bedoeling om het toestel vanuit alle hoeken op je gezicht te richten. Als dit gedaan is krijg je een bevestiging dat het gelukt is.
Het installatiescript gaat nu door de laatste paar stappen heen en gaat de telefoon klaar maken voor gebruik. Wat er precies gedaan gaat worden is niet helemaal duidelijk. Als alles klaar is komt er nog een scherm naar voren die het gebruik van gebaren uit legt. Persoonlijk ben ik hier helemaal nieuw mee want ik gebruik eigenlijk altijd knoppen onderin het scherm. Standaard staan deze echter uit maar de knoppen zijn wel in te schakelen. Je kunt kiezen om de gebaren te proberen of om dit over te slaan. Het laatste scherm laat zien dat alles afgerond is en dat het toestel klaar is voor gebruik. Tijd om er lekker mee aan de slag te gaan!
Interface
Het toestel is ingesteld, tijd om te kijken naar de interface en een aantal van de instellingen. Het toestel is voorzien van Android 13. In vergelijking met andere toestellen die ik in het verleden gebruikt heb ziet de interface er erg "clean" en kaal uit. Het enige wat Google levert in de software zijn de eigen applicaties, geen applicaties zoals Facebook of andere 3rd party software. Persoonlijk vind ik dit erg fijn, je hebt zelf in de hand wat je echt op het toestel wilt hebben.
Het enige wat Google toe heeft gevoegd aan de interface is Material You. Dit is een tool waarmee je zelf de kleurstelling van je interface kunt bepalen. Ook is hier te bepalen of je de donkere mode in wilt schakelen of niet. Persoonlijk vind ik dit zelf een verademing aangezien schermen tegenwoordig best fel kunnen zijn. Het toont ook wat rustiger dan constant een wit beeld. Ook kunnen de achtergrondkleuren en de basiskleuren naar smaak gekozen worden. Een achtergrond is hier ook aan te passen en dit kan zowel een foto zijn als een standaard meegeleverde achtergrond. Via de eerder genoemde Feature Drops komen er ook elke keer nieuwe achtergronden bij, afhankelijk van het seizoen en bepaalde gebeurtenissen.
Het notificatiescherm kan ook bij dit toestel naar beneden getrokken worden. Hier zijn diverse meldingen al te zien. Wat alleen wennen is zijn de grote knoppen aan de bovenkant van het scherm. Er staan er maar vier. Persoonlijk ben ik gewend dat er vijf kleine knopjes staan in plaats van deze grote varianten. Trek je het scherm verder naar beneden dan komen er meer opties tevoorschijn zoals de zaklamp en de batterijbesparing. Er is ook nog een tweede tabblad beschikbaar. Met het bewerk icoontje is het mogelijk om knoppen toe te voegen of knoppen weg te halen. Ook hier weer: alles om de telefoon helemaal naar wens in te richten. Onderin is het mogelijk om het toestel uit te schakelen of om naar het instellingen menu te gaan. Hier gaan we ook even snel doorheen.
Bij de instellingen zijn de standaard items aanwezig. Het netwerk en het internet is aan te passen, het scherm voor de applicaties geeft de informatie weer over de geïnstalleerde programma's en bij het onderdeel meldingen is in te stellen welke programma's een melding geven, welke ook op het vergrendelscherm komen en of dit ook gevoelige meldingen mogen zijn. Niet storen kan ook ingeschakeld worden maar ook of je noodmeldingen wilt verbergen en of er een meldingsstip getoond moet worden. Verder zijn er instellingen van het scherm te vinden, de beveiliging en privacy opties en het onderdeel veiligheid en noodgevallen. Als laatste zien we nog informatie van het toestel en een aantal tips die te zien zijn.
In de scherm opties zien we dat de helderheid aan te passen is of de telefoon dit zelf mag doen. Ook kan er gekozen worden wat er allemaal op het vergrendelscherm getoond wordt. Soms wil je ook niet alles zien wat er binnen komt. Tevens is de tijdsduur in te stellen waarop het scherm zichzelf uit zet. Ook in dit scherm is het donkere thema in te schakelen en kan de screensaver gekozen worden. Wat een fijne optie is om batterij te sparen is het aanpassen van de resolutie. Deze staat standaard bij mij op FHD+ wat beter is voor de batterij. Wil je echter de volledige resolutie dan kan dit aangepast worden. Dit gaat wel ten koste van de batterijduur van de telefoon. Ook is de verversingssnelheid te veranderen en is er een mode als er gebruik gemaakt wordt van een screenprotector. De gevoeligheid wordt omhoog geschroefd zodat je niets merkt van de extra laag tussen het scherm en de vinger.
Een optie die ik niet eerder heb gezien in een telefoon is die van Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht. In dit scherm is precies te zien hoe lang je op de telefoon hebt gezeten en wat je allemaal gedaan hebt. Ook is te zien hoe vaak de telefoon ontgrendeld is en hoeveel meldingen er zijn geweest. Hier is het tevens mogelijk om het aantal meldingen te verminderen, verschillende timers in te stellen en een focusmode in te schakelen. Zo komen er bepaalde periode helemaal geen meldingen meer binnen zodat je ongestoord kunt werken of lezen. (hetzelfde idee als Zen mode bij Oneplus).
Ook is er de optie Veiligheid en noodgevallen. Mocht er ineens iets gebeuren dan herkent de telefoon dit. Mensen kunnen de noodzakelijke informatie op je telefoon zien en meteen contact opnemen met een ingesteld contactpersoon. De gegevens die getoond worden zijn vooral de bloedgroep en eventuele allergieën. Ook krijg je te zien of iemand orgaandonor is of niet. Daarvoor hoeft het toestel niet ontgrendeld te worden maar dit is meteen toegankelijk. Bij een auto ongeluk zal het toestel eerst een alarm laten horen en vragen of je hulp nodig hebt. Als je niet snel genoeg reageert zal de telefoon proberen 112 te bellen en de locatie en gegevens over het ongeluk doorgeven. Dit kan uiteraard ook fout gaan. Laatst was er in het nieuws dat een telefoon een ongeluk herkende terwijl de persoon gewoon in een achtbaan zat. Let dus wel op.
Het laatste wat ik nog mee pak is het stukje beveiliging. Hier wordt in de gaten gehouden of de laatste updates wel geïnstalleerd zijn. Zo is in dit scherm te zien dat er een Google Play-systeemupdate niet goed zou zijn en dat de gecontroleerd moet worden. Dit was echter de laatste versie. Hier is ook in te stellen hoe het toestel ontgrendeld kan owrden. Bij de geavanceerde opties is de simkaart vergrendeling in te stellen en de licenties van de Opensource applicaties.
Terug naar boven
Bij de Unboxing van het toestel hebben we de verschillende camera's al zien zitten. Google weet op deze telefoon vier camera's te plaatsen. Niet traditioneel op een eiland maar in een balk die naadloos op het toestel aan sluit. Hier is wat voor te zeggen: het toestel rust daardoor wel op één geheel in plaats van op een vierkant. Hij blijft dus stabiel liggen. We vinden hier een primaire 50 Megapixel camera, een 12,5 Megapixel Ultragroothoek camera en een 48 Megapixel Tele camera. Dit alles moet er voor zorgen dat er altijd een goede foto geschoten kan worden, ongeacht de situatie. De Groothoek is in de interface te herkennen aan de 0,5 terwijl de Telelens gekozen kan worden door de 5x mode te gebruiken.
De interface van de camera is op het eerste gezicht vrij simpel gehouden. In het scherm staat een waterpas zodat je kunt zien of de camera recht staat of onder welke hoek de opname gemaakt wordt. Zo kun je altijd rechte foto's maken. Uiteraard valt te zien wat je nu precies op de foto zet. Daaronder kan de zoom geregeld worden, ook al kan dit ook via gebaren. Daaronder vinden we de opnameknop, de knop om te wisselen naar de camera aan de voorkant en de laatst gemaakte opname. Helemaal onderin zien we de verschillende opname mogelijkheden die standaard in het toestel zitten. Wil je echter meer dan kan er linksboven het optie menu geopend worden. Daar staan al een paar standaard opties die aangepast kunnen worden zoals de lichtinstelling, de timer instelling en de verhouding van de foto. Daaronder zit de knop Meer instellingen waarmee nog veel meer aan te passen is. Hier is zo ongeveer alles aan te passen wat je maar zou willen, van stabilisatie tot de locatie die bij de foto opgeslagen wordt, camerageluiden die je te horen krijgt (wat soms irritant kan zijn) en de verschillende gebaren. Onder geavanceerd zijn nog veel meer instellingen te vinden zoals de codec en de optie om RAW foto's op te slaan.
Sorry voor de lagere kwaliteit, het maken van een foto van een toestel is niet het beste. Screenshot liet echter de interface niet zien
Het schieten van een foto gaat prima maar soms moet er toch iets aangepast worden. Dat kan wanneer je een punt op het scherm aan tikt waar het toestel op moet focussen. Dan komen er 3 schuiven tevoorschijn. Met de linker optie kan de kleurtemperatuur van de foto ingesteld worden. Door deze lager te zetten wordt de foto wat blauwer, door deze te verhogen wordt hij wat warmer. Rechts boven zit een slider voor de helderheid terwijl er rechtsonder een slider zit voor het contrast. Mooi om zo snel de basis instellingen tot je beschikking te hebben en zo nog beter het gewenste resultaat te bereiken.
De lenzen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden maar ze worden ook soms tegelijkertijd gebruikt, al dan niet met behulp van AI. De 30x zoom wordt namelijk niet bereikt met één lens maar met verschillende lenzen en een digitale zoom. Met behulp van AI kan er toch een vrij mooie foto gemaakt worden. In bovenstaande fotoreeks hebben we 1x, 2x, 5x en 30x geschoten van een middeleeuwse toren hier vlakbij.
Wel is het zo dat het schieten in 30x best lastig is. Elke beweging kan ervoor zorgen dat de foto onscherp wordt. Daarvoor heeft Google ook Unblur ontwikkeld wat ervoor zorgt dat een foto weer scherp gemaakt kan worden als hij onscherp is. Dat dit werkt laat de volgende foto zien. De toren die eerder op de foto stond is wat vaag. Maar laten we dit corrigeren door Unblur dan ziet de foto er meteen wat scherper uit. Het resultaat is zeker niet slecht. Hetzelfde kunnen we doen bij een stel zwanen die we eerder op de foto hebben gezet. Hoewel de foto hier wat scherper wordt is het resultaat toch nog niet helemaal bevredigend. Het blijft natuurlijk wel een foto op 30x zoom. Het resultaat wordt wel beter wanneer er foto's gemaakt worden zonder deze grote zoom.
Om de camera te bekijken leggen we deze naast twee andere toestellen. Het eerste toestel is de iPhone Xr die ik gebruik voor het werk. Deze heeft een 12MP groothoek camera. Het tweede toestel is de Poco F4 GT die voorzien is van een 64MP hoofdcamera. De foto's staan ook precies op die volgorde: de foto's aan de linkerkant zijn genomen met de Xr, de foto's in het midden met de Poco en de foto's rechts met de Pixel 7 Pro. Er zijn verder geen aanpassingen gedaan aan de foto's behalve het verkleinen van de resolutie voor deze review.
De eerste foto laat zien dat de Poco behoorlijk overbelicht is. De andere twee camera's zijn wellicht iets te onderbelicht. In het geval van de Pixel is dit nog op te lossen door tijdens het nemen van de foto wat instellingen aan te passen. Bij de tweede foto is er meer natuurlijk licht aanwezig. Daar lijkt de Apple juist een waas over de foto te leggen en de twee andere camera's niet. De Pixel wint voor mij in dit drieluik. Hetzelfde zien we eigenlijk bij het lego bouwwerk. De Poco is iets lichter maar beide foto's zijn goed. Tijd om naar buiten te gaan en daar eens te gaan testen. Hier laat de Apple een iets lichtere foto zien ten opzichte van de andere twee camera's. De Poco geeft de bladeren een andere kleur dan de Pixel en de Xr telefoon. Serie 5 is een overzicht van een park. Hier is de Apple te licht en de Poco te donker. Ook hier wint de Pixel voor mij. Ook bij de toren vind ik zelf de Pixel de beste foto maken. Wederom is de Apple net iets te licht. Bij de container buiten zijn veel kleuren te bekennen wat een camera best in de war kan brengen. De Poco laat een wat lichtere foto zien, de Apple juist weer iets te donker. De Pixel weet in vergelijking prima foto's te maken, al wordt een deel uiteraard door AI opgepakt en niet door lenzen.
Dan is er nog de nachtmodus op het toestel. Daarmee zouden foto's beter uit de verf moeten komen wanneer het donker is. Het blijkt alleen dat het niet te donker moet zijn anders komt er nog steeds niets op het scherm, of je moet een gewone foto gaan maken met een flitser. De foto's callen zeker niet tegen. In de eerste foto is er een kleine buitenlamp die aan staat maar je zou zeggen dat er behoorlijk wat licht in de tuin aanwezig is. Hetzelfde geldt voor de tweede foto, daar is ook veel beter de schaduw te zien van een tuinstoel. Ga je echter een foto nemen van een grasveld waar geen lamp in de buurt is dan blijft het toch nog vrij donker. De straat echter is gewoon heel goed te zien, zelfs met 2x zoom. Ook de huizen aan de andere kant van het plein zijn prima zichtbaar.
Wat ook een leuke mode is op het toestel is de 360 graden camera. Zo is het mogelijk een complete afbeelding te maken op het toestel die vervolgens ook weer in 360 graden terug is te kijken. Op een telefoon is dat makkelijk te zien maar op een gewone foto wordt dat wat lastiger. Deze feature werkt behoorlijk goed. Je begint met een foto te maken en vervolgens moet je rond draaien naar de blauwe stip. Dan wordt de volgende opname gemaakt, net zo lang tot de cirkel rond is. Ook dit resultaat mag er zijn.
De selfie camera doet gewoon wat het moet doen: een duidelijke foto maken van jezelf (of in dit geval van de Lego NES set.

). Deze camera wordt overigens ook gebruikt voor het ontgrendelen van de telefoon en dit werkt op zich prima. De telefoon wordt lekker snel ontgrendeld. Soms zelfs iets te snel maar daar is weinig aan te doen buiten het uitschakelen van deze feature.
Een feature waar Google ook trots op is, is de Magic Eraser feature. Op deze manier kunnen ongewenste zaken op een foto verwijderd worden zodat je alsnog de perfecte foto hebt. Nadat je een foto hebt genomen is het mogelijk deze te bewerken. In het menu worden al een paar suggesties gedaan. Om bijvoorbeeld de ton in de foto weg te halen moeten we naar de Magische Gum. Ga eerst naar Tools en daarna naar deze optie. Selecteer daar het item wat weggehaald moet worden. Dit kan door te vegen of iets te omcirkelen. Daarna gaat de AI in de Tensor chip bezig om de foto zo te bewerken dat het item niet meer zichtbaar is.
Dat het niet altijd goed gaat bewijst de eerste fotoreeks. Het lijkt erop dat de AI niet door heeft dat er tegels onder staan dus maakt hij er maar een wazig geheel van. Bij de tweede foto van de container gaat het iets beter. Daar wordt de vuilnisbak netjes weggehaald en door iets anders ingekleurd. Bij de doos waar de Pixel in zat is het mogelijk om de tekst links onderin helemaal weg te halen. Dat het werkt is dus een feit maar er is nog ruimte voor verbetering.
Uiteraard kan de telefoon ook video's maken en het toestel doet dit gewoon goed. In het scherm van de video mode kan gekozen worden wat voor opname je wilt maken. Kies de juiste optie en de juiste lens en het filmen kan beginnen. Ook hier kan overigens gekozen worden voor de selfie mode waarbij het toestel gedraaid kan worden. Zo kun je jezelf filmen met de hoofdcamera en meteen zien of de opname wel naar je zin is of niet.
Voorbeeld van een normale video gemaakt met Pixel 7 Pro
Voorbeeld van een Timelapse video gemaakt met Pixel 7 Pro
Voorbeeld van een 8x Slowmotion video gemaakt met Pixel 7 Pro
Naast het maken van gewone video's kan er gekozen worden om een video in timelapse op te nemen waardoor alles vele malen sneller gaat. Volgens de interface kan dit tot 300 keer sneller weergegeven worden. Let wel op dat je daarvoor wel de opslagruimte moet hebben, dit neemt natuurlijk redelijk wat ruimte in beslag. De demo video die 15 seconden duurt heeft 56MB aan opslagruimte nodig. Deze opname was overigens officieel 1 minuut en 20 seconden lang. Uren aan footage schieten kost dus wel behoorlijk wat opslag. Andersom kan ook: het vertraagd weergeven van een opname. Hierbij filmen we een ventilator en laten die 8 keer trager draaien. Nu is te zien dat de ventilator ook draait en niet één geheel vormt.
De Realtone feature van Google heb ik helaas nog niet kunnen testen. Deze moet er voor zorgen dat mensen met een donkerdere huidskleur veel beter op de foto terecht komen dan normaal gesproken het geval is. Ik heb zelf een lichte huidskleur dus ik kan hier op het moment nog weinig over zeggen.
Terug naar boven
Zoals bij elke telefoon heb ik ook op deze Pixel 7 een paar benchmarks gedaan om te zien wat het toestel qua prestaties neerzet. Specificaties zeggen niet alles want de aansturing van een processor kan verschillen per telefoon. De Tensor G2 chip moet het namelijk ook hebben van de AI die een deel van de ruwe kracht vervangt. Ook maakt het gebruikte geheugen en de hoeveelheid daarvan een verschil. Ter referentie heb ik hem naast een Poco F4 GT, een LG Velvet en een Galaxy Fold 4 gelegd. De Poco heeft een Snapdragon 8 Gen 1 chip met 12GB geheugen aan boord, de Velvet een Snapdragon 888 met 6GB geheugen en de Galaxy Fold een Snapdragon 8 Plus Gen 1 chip. Disclaimer: het wilt nog wel eens gebeuren dat een toestel ziet dat er een benchmark gedraaid wordt en dat de chip zich dan anders gaat gedragen. Hier heb ik zelf geen invloed op. Benchmarks zijn overigens ook worst case scenario's, die het toestel echt op de proef stellen. Alle tests zijn 5 keer gedraaid en van de scores is een gemiddelde genomen.
Kijken we eerst naar de Wildlife Extreme test in 3D Mark. Daar weet de Pixel een redelijke score neer te zetten maar moet zijn meerdere erkennen in het toestel van Poco. De scores van één testrun zegt echter niet zoveel. Gaan we kijken naar de stress test waarbij de Wildlife test langer draait zien we dat er een score van 83.9% neergezet wordt. Dat betekent dat de processor langer zijn boost snelheid kan vasthouden zonder dat de prestaties instorten. Dit gebeurt meestal als de temperatuur van de SoC te hoog wordt. In Geekbench zien we dat de Single Core score niet mega geweldig is maar zoals we net zeiden: de kracht van de Tensor G2 zit voor een deel in AI. Qua Multi Core prestaties zitten alle toestellen dicht bij elkaar.
In de GFX tests zien we dat de Pixel in de gewone tests in de middenmoot eindigt. Bij de Offscreen tests staat alleen het toestel van LG onder de Pixel. De Mali G710 moet het toch afleggen tegen de GPU die in de Snapdragon chips gebouwd zit. Daarbij moet wel gezegd worden dat het toestel wel wat warm wordt maar het wordt niet zo warm als de telefoons die een Snapdragon chip aan boord hebben.
In de Low Level test ALU2 zien we dat het toestel van Google prima mee komt met de rest van de toestellen. Dat zou je gezien de vorige benchmarks niet verwacht hebben. Waar we pas echt de kracht van de Tensor chip zien is bij de Render test. Daar staat de Pixel 7 Pro gewoon helemaal bovenaan. Dit is meerdere malen hertest maar dezelfde score blijft terug komen. Erg netjes van Google. Ook in PC Mark is niets te merken van een verschil in chips: de scores blijven hetzelfde. Met PC Mark hebben we ook een test gedraaid om te zien hoe lang de accu het vol houdt. Dit was maar liefst 14 uur en 4 minuten, langer dan de Velvet en de Fold 4. Alleen wanneer de Fold 4 dichtgeklapt is gaat hij langer mee op zijn accu maar daar moet wel bij gezegd worden dat het scherm kleiner is dan de Pixel 7 Pro (6.2 vs 6.7 inch). Het toestel houdt het dus best lang vol bij standaard gebruik. Hoe dat uiteindelijk bij normaal gebruik zal zijn komen we op een later moment achter.
Wel is het zo dat Google een Adaptive Battery functionaliteit heeft. Daarmee kijkt het toestel waar het stroom kan besparen om zo de accuduur te verlengen. Dit wordt bepaald over een langere periode dus dat is na een paar dagen niet echt te zien. Ook kan het, wanneer het ECHT nodig is, de Extreme Battery Saver mode inschakelen waardoor de accuduur tot maar liefst 72 uur gerekt kan worden. Daarmee worden zo ongeveer alle apps uitgeschakeld en heb je echt alleen een basis telefoon en niet meer. Zelfs kleur is niet meer aanwezig.
Over opladen gesproken: er wordt geen lader meegeleverd met het toestel maar wel een laadkabel. Het is wel mogelijk om elke lader te gebruiken die USB-C ondersteunt. Het toestel kan laden met 30W als de lader dit aan kan. Helaas kon mijn lader van de Oneplus 6 deze snelheid niet halen waardoor het laden van 0 naar 100% meer dan 2,5 uur duurde. Pakte ik de lader van de Poco F4, die maximaal 120W kan snelladen dan duurde het laden maar 1 uur en 50 minuten, een stukje sneller. Er zijn tegenwoordig echter toestellen die nog sneller kunnen laden. De accu van de Poco kan in maar liefst 20 minuten alweer helemaal vol zijn, al is niet bekend wat voor langdurige effecten dit heeft op de batterij.
Ondanks dat de benchmarks wat slechter uitvallen dan de concurrenten is er niets van te merken op het moment dat je een spel wilt spelen. Asphalt9 loopt gewoon prima en ik heb geen haperingen gemerkt. Hetzelfde geldt voor Real Racing 3: ook dit spel loopt gewoon soepel en van eventueel mindere prestaties is niets te merken. Dit was overigens voor het eerst dat ik PUBG Mobile speelde voor een review maar ik moet zeggen: met een telefoon van dit formaat speelde het fijn, al moest ik wel wennen aan de besturing. Het grote scherm komt dan zeker van pas. Het kijken van video's gaat ook goed alleen had ik wat zwarte balken aan de zijkanten. Dit komt door het formaat van de video en de grootte van het scherm. Dit is wel aan te passen door in te zoomen op de video. De beelden waren gewoon lekker vloeiend.
Terug naar boven
Ik heb ondertussen het toestel 1.5 week in huis. Het is nu voorzien van een test simkaart om te zien wat het toestel allemaal kan zonder dat ik het risico loop dat mijn dagdagelijkse zaken in de soep lopen omdat het toestel wellicht niet mee wilt werken. Maar in de korte tijd dat ik het toestel nu gebruik vind ik het toestel erg prettig werken. Nu is 1.5 week niet echt lang om een toestel te testen. Wel is het zo dat de review nog bijgewerkt wordt met alle nieuwe bevindingen die ik tegen ga komen als ik het toestel langer aan het gebruiken ben. Ik wil het toestel gaan gebruiken in plaats van mijn daily driver, de Oneplus 6 die ondertussen al 4.5 jaar oud is en geen software updates meer krijgt. Dat zal een nog beter beeld geven van wat het toestel allemaal kan. Zaken die ik tijdens het gebruik tegen kom zullen ook in een changelog aan de review toegevoegd gaan worden.

Een van de eerste dingen waar ik zelf aan moest wennen is de positie van de vingerscanner. Deze zit namelijk niet meer op de achterkant maar zit verstopt onder het glas. De scanner werkt vrij snel maar wilt er soms ook wel eens naast zitten. Wel is het zo dat de scanner zichzelf elke keer traint zodat dit proces steeds beter zou moeten verlopen. De face unlock feature werkt behoorlijk snel maar er moet wel rekening gehouden worden dat er voldoende licht aanwezig is. Als het een stuk donkerder is dan werkt deze feature niet. Dat komt omdat dit alleen uitgaat van de camera en niet met extra sensoren zoals Apple dat bijvoorbeeld doet. Over het algemeen werkt het goed. Wel kan het gebeuren dat je per ongeluk het toestel ontgrendeld door er naar te kijken. Gelukkig is er een optie waarmee niet meteen het hoofdscherm zichtbaar is maar dat je eerst nog het cover scherm moet wegschuiven.

Het toestel zelf werkt lekker vlot. Ik heb tijdens het gebruik niet ervaren dat het toestel trager is of vertraagd in bepaalde situaties. Het scrollen door de verschillende schermen en menu's gaat lekker soepel. Het gamen gaat prima en bij het surfen op het internet openen de pagina's lekker vlot. Hier is niet te merken dat de prestaties minder zijn dan bij bijvoorbeeld de Fold 4 van Samsung. Dit was alleen te zien in de benchmarks. Het scherm is goed leesbaar, zelfs in de zon. Daar is niets op aan te merken. Hetzelfde geldt voor het kijken naar video's. De verhouding van het scherm is wel iets groter dan de meeste video's waardoor er aan de zijkanten zwarte balken ontstaan. Het geluid is redelijk te noemen, het blijven immers telefoon speakers. Dit kan nooit opboksen tegen gewone speakers of oortjes. Ondanks dat het toestel wat groter is dan mijn Oneplus 6 houdt hij toch lekker vast. Nu komt dit wel omdat ik vrij grote handen heb. Ik kan echt net de bovenkant van het scherm aanraken. Wel is het oppassen dat de telefoon niet uit je handen glijdt. Aangezien de achterkant van het scherm ook van glas is kan dit wat glad zijn. Een hoesje is aan te raden, vooral omdat zoals eerder aangegeven de camera's ook wat uitsteken. Zo kan er toch een vlakke achterkant gecreëerd worden en is deze ook beschermd.

Het bellen met het toestel (wat toch de basis is van een telefoon) werkt prima. Mensen zijn gewoon goed te verstaan en andersom ben ik ook voor hun goed te verstaan. Er waren geen problemen met het bereik, zowel met het surfen als met het bellen. De verbinding bleef gewoon stabiel. Er komt nog een nieuwe feature naar de Pixel genaamd Clear Calling en is op het moment van schrijven alleen beschikbaar in de beta versie die ik nog niet geïnstalleerd heb. Zodra ik hier meer mee bezig ben geweest zal ik er over schrijven of ik een verbetering merk of niet. De Feature Drops kunnen een leuke toevoeging zijn maar het kan ook aanvoelen alsof je een soort tester bent van features die later in Android gebouwd worden. Van de andere kant: je bent wel de eerste die met deze features aan de slag mag. Ik ben toch wel benieuwd wat ze allemaal nog kunnen toevoegen aan de bestaande functionaliteit. Een van de zaken waarvan ik hoop dat die ooit nog eens naar dit toestel komt is het gebruik van parallelle apps. Steeds meer toestellen hebben dual sim en ook deze Pixel 7 Pro heeft de mogelijkheid tot twee simkaarten. Het zou dus ook handig zijn als er twee instanties van een applicatie gebruikt kunnen worden zonder constant te moeten wisselen van accounts. Denk aan Whatsapp of Telegram.
Waar ik wat problemen mee heb gehad in het begin was het maken van foto's. Toen ik voor het eerst bezig wilde met het maken van een nachtfoto liet de camera helemaal niets zien. Na een aantal seconden had ik ineens beweging. Bij de volgende foto had ik weer problemen. Deze hielden zo lang aan dat de camera applicatie zichzelf helemaal af sloot. Ik heb sindsdien een update geïnstalleerd en het lijkt nu een stuk beter te gaan. Zo merk je dat er toch soms nog wat bugs in de software sluipen maar dat gebeurt bij meerdere telefoons natuurlijk. Het nemen van foto's ging makkelijk en het is handig dat bepaalde instellingen al aangepast kunnen worden voordat de daadwerkelijke foto gemaakt wordt. De foto's zien er kwalitatief goed uit, ook wanneer je ver in zoomt. Mocht een foto toch iets bewogen zijn dan probeert de AI dit nadien al te corrigeren. Het later aanpassen van de foto's werkt ook best prettig ook al kan de software zich daar soms ook in verslikken. Een enkele keer gebeurde het dat de Magic Eraser zich verslikte en niet wist hoe hij een bepaald deel van de foto moest corrigeren. Ook dit kan waarschijnlijk met een software update wel verbeterd worden.

De batterijduur heb ik zelf nog niet echt problemen mee gehad. Ik heb zelf wel gebruik gemaakt van een test simkaart waardoor ik hem nog niet de hele dag door actief heb gebruikt met Whatsapp, Social Media en bellen. Maar ik heb ondertussen wel veel benchmarks gedraaid en ben ook druk bezig geweest met het maken van foto's. Ik moet zeggen dat de accuduur mij nog wel mee valt maar dit van nog niet helemaal te vergelijken met wanneer je het toestel actief de hele dag gaat gebruiken. Wel valt op dat het toestel minder snel laadt dan de concurrenten. Het laden gaat wel sneller dan bij mijn Oneplus 6 maar dat is op zich niet zo gek aangezien dat een toestel is van 4,5 jaar oud. Dat het tegenwoordig sneller kan bewijzen voornamelijk de telefoons die uit China komen. Een Poco toestel kan naar 80% in 17 minuten. Wel is dat een stuk slechter voor de accu dus wellicht is er daarom gekozen voor de 30 Watt snelheid.
Wat ik nog verder wil gaan testen is de samenwerking met een smartwatch. Ik heb op dit moment een MyKronoz ZeTime als smartwatch maar met de aankondiging van de Pixel Watch ben ik daar wel erg benieuwd naar. Wat zijn de mogelijkheden met deze nieuwste generatie en hoe goed werkt het horloge samen met deze telefoon. Helaas valt daar op dit moment niets over te zeggen maar dit zal meegenomen worden in een update van deze review. Nog even geduld dus.
Terug naar boven
Heb je het eind van deze review gehaald? Dan is er nog een klein stukje tekst te gaan en dat is de eindconclusie over dit toestel. Wat vind ik op dit moment van het eigen toestel van Google wat eindelijk op de Nederlandse markt is verschenen? Is het de moeite waard of moeten we dit toestel maar links laten liggen en kijken naar de concurrentie? Het antwoord: Nee, de Pixel is een prima toestel voor dagelijks gebruik en doet heel veel dingen gewoon goed, zoals het hoort. De batterijduur is op zich prima en je kunt de dag wel door komen. Google let ook op het gebruik van het toestel en past daar sommige processen op aan. Zelf zijn er ook de nodige aanpassingen te maken waardoor de accu wat langer mee gaat zoals het verlagen van de schermresolutie. Het laden van het toestel gaat redelijk snel maar er zijn tegenwoordig snellere oplossingen. Dit zal vermoedelijk gedaan zijn om de levensduur van het toestel te verlengen maar dat is een aanname. Het toestel voelt prima aan en ligt best lekker in de hand. Voor sommige mensen kan het toestel ietwat groot aanvoelen maar persoonlijk heb ik daar geen last van. De telefoon kan hij soms een beetje glad zijn. Daar zijn gelukkig makkelijke oplossingen voor te verzinnen in de vorm van een hoesje. Google zelf verkoopt ook hoesjes die passen bij het toestel maar een aftermarket hoesje werkt ook gewoon prima.
Het scherm ziet er goed uit en de software van de telefoon werkt prima. Je kunt vloeiend door alle menu's heen en ook het scrollen gaat lekker vloeiend. Applicaties starten lekker snel op en je merkt in het dagelijks gebruik niet dat het toestel qua benchmark prestaties wat minder snel is dan concurrenten die een Snapdragon SoC aan boord hebben. De Tensor G2 chip moet het deels hebben van de AI functionaliteit en dat werkt gewoon zoals het hoort. Aangevuld met 12GB aan werkgeheugen en de 128GB aan opslag kunnen er meer dan genoeg programma's gebruikt worden en foto's geschoten worden. Deze opslag is overigens niet uit te breiden. Foto's moeten dus op een gegeven moment wel van het toestel gehaald worden.
Over foto's gesproken: het toestel beschikt over drie camera's aan de achterkant die prima werk afleveren. De hoofdcamera kan zelfs zoomen tot 30x waarbij je het toestel wel goed stabiel moet houden. Een kleine beweging en je krijgt een wazig beeld. Dit is voor een deel wel te herstellen met de Unblur functie. Dankzij AI probeert het toestel van de onscherpe foto toch een scherpe versie te maken. Dit werkt wel maar het blijft een foto met een grote zoom. Ruis is daarbij niet te voorkomen. Gewone foto's zien er netjes uit en komen goed uit de verf. Ook het maken van een 360 graden foto behoort tot de opties en is een leuke toevoeging. Nog een mooie toevoeging is de Magic Eraser. Het weghalen van ongewenste zaken in foto's kan handig zijn maar het kan gebeuren dat de Tensor chip toch enigszins gefopt wordt waardoor het eindresultaat niet helemaal is wat je er van verwacht. Maar bij het merendeel van de foto's ging het wel goed. Ook dit is iets wat via updates alleen maar beter kan worden.
Updates worden er overigens redelijk veel uitgebracht. Dit zijn niet alleen de standaard Android updates (waarvan Google zegt dat ze deze 3 jaar lang leveren) maar ook de security updates komen regelmatig uit. Een mooi extraatje bij de Pixel telefoons zijn de Feature Drops waarbij nieuwe functionaliteit naar het toestel gebracht wordt buiten een nieuwe Android versie om. Voor de een kan dit aanvoelen als een betatest, voor de ander is het een mooie bonus. Een van de features waar ik eigenlijk op hoop is de komst van parallelle apps. Het toestel ondersteunt twee simkaarten maar helaas kan er maar één versie van een app gebruikt worden. Het zou wenselijk zijn, vooral met zakelijk gebruik, dat er twee versies van Whatsapp gebruikt kunnen worden. Er is wel een omweg maar dit zou een makkelijkere oplossing zijn.
Al met al is de Pixel 7 Pro een toestel wat heel veel goed doet maar ook een paar dingen ietsjes minder. Voor de prijs van €899 krijg je wel een net toestel met een kale Android versie die helemaal naar wens in te richten is. Als je rond gaat kijken is het toestel zelfs voor een lagere prijs te krijgen.
Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag.

Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.