Door Donovan Kerssenberg en Friso Weijers

Smartphone Best Buy Guide

Maart 2023

Tot slot: alle aanraders

Hieronder vind je de aanraders in een overzicht. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder op basis van de prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.

Aanraders
100-
200 euro
Redmi A1
€ 89,95
Pbp: € 94,-
TCL 30 E
Onbekend
Pbp: € 155,-
OPPO A76
€ 177,-
Pbp: € 179,-
Redmi Note 11
€ 175,-
Pbp: € 181,-
200-
350 euro
Motorola G72
€ 219,-
Pbp: € 219,-
Google Pixel 6a
€ 329,-
Pbp: € 349,-
Xiaomi POCO X5 Pro
€ 339,-
Pbp: € 349,-
350-
500 euro
Samsung Galaxy A52s
€ 369,-
Pbp: € 360,-
Nothing Phone (1)
€ 399,99
Pbp: € 469,-
Xiaomi 12
€ 499,-
Pbp: € 499,-
500-
750 euro
Samsung Galaxy S21 FE
€ 508,-
Pbp: € 515,-
OPPO Find X5
€ 499,-
Pbp: € 539,-
Google Pixel 6 Pro
€ 598,-
Pbp: € 603,-
Motorola Edge 30 Ultra
€ 749,-
Pbp: € 741,-
Boven
750 euro
OnePlus 11
€ 809,-
Pbp: € 819,-
Samsung Galaxy S23
€ 819,-
Pbp: € 839,-
Samsung Galaxy S23 Ultra
€ 1.119,-
Pbp: € 1298,-
Apple iPhone 14 Pro Max
€ 1.280,-
Pbp: € 1299,-

We hebben in bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.

Het overzicht toont in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je nieuwe smartphone.

Lees meer

Reacties (184)

184
183
84
3
0
83
Wijzig sortering
Ik blijf het toch jammer vinden dat men in de budgetcategorieën de aanwezigheid van een polycarbonaat ('plastic') behuizing als nadeel wordt beschouwd. Sec genomen is deze veel minder kwetsbaar voor beschadigingen dan glas, is het lichter dan aluminium en heeft het veel minder de neiging uit de vingers te glijden. Noem het 'minder luxe', maar voor een gebruiksvoorwerp is het stukken praktischer.

Ik heb bij het uitkomen van de eerste Poco telefoon deze destijds aangeschaft voor mijn puberzoon en die was er zielsgelukkig mee: potente hardware in een verpakking die tegen een stootje kon. Persoonlijk vond ik de afmetingen te groot, anders had ik er voor mezelf ook een aangeschaft.
Ik gebruik die Poco F1 nog steeds, wel jammer dat hij geen updates meer krijgt.
Ding is nog steeds snel genoeg.
Je kan LineageOS op je Poco F1 zetten: stock Android én up-to-date patches, Android 13; voor mij is dat veel aangenamer dan MIUI wat er normaal op staat.
Bij mijn vrouw is de batterij echt heel slecht ineens, zou ook software kunnen zijn. Is het makkelijk om lineage er op te zetten of moet je veel klooien?
Of je veel moet klooien hangt af van of je gewend bent van custom ROMs te installeren.

Je zal de bootloader moeten unlocken via de Mi Unlock Tool, waarbij de kans groot is dat je enkele dagen zal moeten wachten voor het "mag" van Xiaomi (om grijze markt reflashers tegen te gaan).

Na het unlocken van de bootloader zal je de vendor firmware moeten updaten en daarna recovery (een soort bootloader) en LineageOS (het Android OS) flashen.

Alles staat mooi uitgelegd op de overzichtpagina voor de Poco F1 van LineageOS: https://wiki.lineageos.org/devices/beryllium/
Top, dat moet wel lukken (mijn OnePlus3 heeft ook altijd Lineage gedraaid,is wel al een tijd geleden), dank.
Werkt op LineageOS ook bank apps?
ja
enige app die ik tot nu toe nooit met root werkend heb gekregen is de mcdonalds app 8)7

[Reactie gewijzigd door DieMitchell op 11 maart 2023 12:07]

Ik had hetzelfde probleem bij Evolution X. Echter met de laatste update is dit gefixed. Als je dus waarde hecht aan de McDonald’s app zou je kunnen overwegen om over te stappen naar Evolution X
De bankapp kan je met magisk laten werken maar NFC en vingerafdruk heb ik nooit werkend gekregen.
Mijn zoon heeft zijn Poco F1 uiteindelijk drie jaar lang zeer intensief gebruikt (o.a. 2x daags laden i.v.m. het zware gebruik) en uiteindelijk is deze alleen vervangen omdat de accu na die drie jaar vrijwel uitgeput was. Meer onderhoud dan eens per paar maanden een nieuwe screen protector erop plakken was niet nodig.
Klopt wel: ooit een Galaxy S4 -mini gehad (de budgetversie van de grote S4 zeg maar), het was wel een black-edition, even volledig terzijde gelaten dat het toestel z'n 'fair share of issues' had, was voor mij het leukste detail de kunststoffen-achterkant die ze voor de black-edition in ledermotief hadden gemaakt, en ik zweer het, het voelde aan als leder ook, alleen de geur -of het ontbreken ervan- verklapte dat het geen echt laagje leder was. Het was leuk om vast te houden, was niet glad en vooral: was stevig, stoot -en krasvrij etc... ik vond het wel meerwaarde bieden.

Heb nu een A71 en hoewel het een 10.000x beter toestel is dan die S4Mini (echt, voor z'n geld een fantastisch toestel die A71!) maar de glossy 'rainbow' achterkant is -hoewel heel mooi in bepaald licht- echt een ramp op gebied van de telefoon bvb. van tafel pakken en hup de grond op want zo glad als een aal!
Neerleggen op een oppervlak met 0,00001° helling: hou 'm maar goed in het oog want hij glijdt eraf. ...ook irritant in de toiletten op het werk, gezien ik m'n toestel daar al 's op de WC-rol houder leg maar die dingen zijn dus niet waterpas heb ik al mogen ondervinden. ;(

Rubber cases zijn een oplossing maar maken het toestel dan ook meteen dikker want ik ook weer niet leuk vind. en dat rubber wordt na verloop van tijd gelig en lelijk...

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 10 maart 2023 11:07]

Ah door je comment krijg ik een flashback naar mijn OnePlus One met ‘schuurpapier’ achterkant. Briljant was dat!
Ja! Wat was dat een heerlijke achterkant zeg! Had zo'n hoesje via ali voor op m'n 5. Mocht iemand er eentje weten voor een S23 ultra? let me know!
Inderdaad, hier de normale S4 met neplederen achterkant gehad, lag heerlijk in de hand zonder weg te glijden en een normaal vervangbare accu zoals in die tijd nog te vinden was.

Jammer dat dit soort toestellen niet meer gemaakt worden maar het allemaal tegenwoordig allemaal met niet user vervangbare accu's is en zo dun+glad mogelijk dat het zonder hoesje/case niet te gebruiken is.

Echt als Samsung een toestel zoals de S4 opnieuw zou uitbrengen maar dan met hedendaagse hardware en 4-5jaar softwareondersteuning dan zou ik die vandaag nog aanschaffen.
Ik heb de S23u, en ik erger me kapot aan hoe spekglad dat toestel is. Gewoon niet te gebruiken zonder hoesje met het gewicht, als je een klein beetje vette handen hebt kan hij echt zo uit je hangen glijden. Doe mij maar plastic als optie, zeker als het dan 100 euro goedkoper is.
heeft het niet meer met de vorm van de s23u te maken?
Nee, niet voor mij althans, hij is echt gewoon glad, waar je hem ook beet pakt. En ik heb best redelijk grote handen en vind een groot toestel fijn, maar dus niet zonder hoesje.
Eens. Ik mis nog altijd de achterkant van mijn Galaxy Note 2 uit 2012. Daarna heb ik metaal twee weken uitgeprobeerd (dat toestel weggedaan omdat het te groot bleek) en daarna altijd een telefoon met glas gehad en vind beide echt een nadeel.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 10 maart 2023 12:29]

Heerlijk toestel was dat de Note 2, heb ik erg lang gebruikt.
100%! Ik denk dat ik Cyanogenmod 4.4 tot ~2018 gebruikt heb, en het toestel kwam uit in 2012 of zoiets? Deels app support, maar ik vond ook dat ik wel een betere gps chip en camera en zo mocht, gezien ik vaak aan openstreetmap wilde bijdragen en iedereen echt dúidelijk betere camera's had.

De software mis ik wel nog altijd, met xposed framework en cynanogenmod zelf ook had ik honderd-en-een tweaks erop staan die in 2018 (met android 7) allemaal kapot waren en er niks meer ging op mijn nieuwe telefoon, slechts voor enkele een vervanging gevonden. Inmiddels zit ik op 10 en het probleem houdt aan dat alle tweaks die op 7 werkten kapot zijn en er geen vervangingen meer gemaakt worden. Mensen hebben er denk ik geen zin meer in dat google elk jaar intern overlegt zo van: hoe kunnen we het dit keer weer verpesten voor alle software die in het verleden al gemaakt is zodat iedereen weer opnieuw kan beginnen? Zie ook de bochten waarin je je tegenwoordig met magisk moet gooien om eigenaar te zijn van je eigen toestel.
En het toppunt van al is dat iedereen er een plastieken hoesje rond doet...

Dus plastieken behuizing is inderdaad een voordeel..
Helemaal eens! Paar jaar terug besloot ik weer eens een topmodel te kopen om te zien of het echt grote voordelen had. Helaas binnen 6 mnd een grote barst in het scherm en vervangen kostte me 450 (!) euro.

Ik ben gauw weer terug gegaan naar de €250-300 range, omdat dit evenveel is als het eigen risico. Voor mij geen glazen achterzijdes meer.

[Reactie gewijzigd door zwimmiz op 10 maart 2023 20:41]

Ik wil een duurzame keuze maken. Welke moet ik kiezen? Er is toch tenminste wel iets bekend over repareerbaarheid? Alleen de fairphone 4 wordt zijlings even genoemd, maar hier valt toch wel meer over te zeggen?

[Reactie gewijzigd door ZatarraNL op 10 maart 2023 06:42]

Ik ben content met de Fairphone 4.

Ik vind het een prettige gedachte om minimaal 5 jaar updates te ontvangen en daarna evt een alternatief OS te kunnen gebruiken.

Ook zelf onderdelen kunnen uitwisselen met doorsnee gereedschap (kleine kruiskop) en eenvoudig de accu te kunnen vervangen vind ik een pre op bijvoorbeeld de iPhones die weliswaar redelijk lang meegaan qua software updates, maar qua repareerbaarheid uitdagend zijn.

Mensen die nu beginnen te jammeren dat de soc traag is, moet ik teleurstellen. Met de snelheid van het toestel is niets mis. Ga op youtube maar eens kijken naar filmpjes met als onderwerp Fairphone 4 vs <ander merk/type>>. De verschillen zijn niet of nauwelijks merkbaar.

Ben je een diehard gamer op je telefoon van zware games, dan kreunt de soc misschien, maar daar gebruik ik mijn telefoon niet voor en dus ken ik geen belemmeringen.

En ik geloof nooit dat de apps die ik vandaag gebruik, over 5 jaar zoveel meer eisen stellen aan de hardware.
Ik ben content met mijn Fairphone 3. En ik had precies dezelfde instelling tot een paar maanden terug. Ik merk alleen dat de soc toch begint te protesteren. En dat valt mij wel wat tegen na 3,5 jaren. Ik zal hem eerst een keer een volledige reset geven, maar ik merk toch dat ik mij wat begin te irriteren. En dat is niet de bedoeling voor een telefoon die voor zo'n lange termijn is ontworpen.

Ik ga voorlopig nog geen afscheid nemen van mijn Fairphone 3. Maar ik ben mij bewust van de keerzijde. En als er geen beter alternatief is dan de Fairphone 4, dan zal dat hem op termijn wel worden. Maar stiekem hoop ik dat er meer te kiezen valt.

En dan mijn punt: als er weinig wordt gezegd over duurzaamheid, dan weet ik niet wat er te kiezen valt. Ik kan dan niet een wel overwogen keuze maken. En dat vind ik heel erg jammer.

[Reactie gewijzigd door ZatarraNL op 10 maart 2023 08:48]

Bedankt voor deze aanvulling.

Niet om mijzelf moed in te spreken, maar ik heb begrepen dat de soc in de FP4 toekomstbestendiger is, dan de soc in de FP3, maar dat zien we over een paar jaar pas echt.

Dat gezegd hebbende, de apps die ik gebruik stellen niet zoveel voor, beetje mail, agenda, berichten, confluence, jira, zendesk, youtube, spotify, navigatie en firefox.

Als er niks gezegd wordt over duurzaamheid is dat voor mij meteen een rode vlag; dan is er niets duurzaams te vinden. Staat het er wel - want hippe marketing term - dan is er nog steeds een rode vlag, maar moet je beoordelen over het om ordinaire greenwashing gaat of echte bijdragen tot duurzaamheid.
Ik heb ook de indruk dat de Fairphone 4 meer toekomstbestendig is. Hij kost ook behoorlijk wat meer dan de 3.
Mijn gebruiksprofiel komt redelijk overeen met de jouwe. Maar ik zie ook dat Microsoft Outlook een draak van app is. Die heeft al meerdere malen gezorgd voor een batterydrain en hoge cpu-usage. Daarom ben ik er ook nog niet zeker van dat het aan de soc van de Fairphone ligt, en heb ik de telefoon zeker nog niet afgeschreven. Maar mocht het komen tot een nieuw toestel, dan maak ik graag een goede keuze. Want ook de eerstgenoemde aanname (een toekomstbestendigere soc) kan ik met zekerheid stellen. Is ook best subjectief, natuurlijk.
Ik weet niet hoe jij de soc belasting per app meet, maar met devcheck zit ik doorgaans aan <25% load, al heb ik daar twijfels bij over de belasting per app.

Ik gebruik de gmail app, en merk niet dat deze mijn telefoon erg belast of vertraagd.

Toekomstbestendigheid is zeker subjectief en sterk afhankelijk van gebruik of persoonlijke eisen.
Batterijgebruik laat de google settings zelf zien. En de soc; dat is een optelsom van dat ik merk dat hij veel hapert in combinatie met een lege accu. Devcheck ken ik niet, maar klinkt interessant.

[Reactie gewijzigd door ZatarraNL op 10 maart 2023 12:57]

Ik probeer voor mezelf ook de afweging te maken voor mijn volgende telefoon: Kies ik voor een Fairphone, goed wetende dat de hardware eigenlijk niet zo denderend is, en dus sneller outdated gaat zijn... Of koop ik terug een flagship waar ik minstens 5 jaar mee doe?
Ik lees dat Fairphone nog altijd niet in bijvoorbeeld de USA uit is ondanks dat daar wel echt vraag lijkt te zijn, dus heb het idee dat Fairphone de vraag nauwelijks aankan en nog niet kan uitbreiden. Dan heeft het ook weinig praktisch nut om hun telefoon te kopen om hen te ondersteunen als je blijer wordt van een flagship dat vervolgens ook nog langer houdt.

Een derde optie is overigens een flagship van 1-2 jaar geleden nu tweedehands kopen. Scheelt serieus geld en je geeft die afdankertjes een tweede leven zodat er niet iets nieuws geproduceerd hoeft te worden. Of dat duurzamer is dan een Fairphone kopen weet ik niet.
Leuke uitzending waarin de CEO van fairphone eea uitlegt.
https://www.bnr.nl/podcas...-en-impactvolle-marketing
Mijn vorige telefoon was een flagship van slechts 1100 euro, met slecht 2 jaar updates vanaf datum introductie....
Als (minder denderend) alternatief: je kan een goedkope flagship kopen die wordt ondersteund door LineageOS. Veel Xiaomi en Poco telefoons vallen hieronder. Het feit dat die vaak een snelle SoC meekrijgen voor de prijs zorgt ervoor dat je makkelijk (en met plezier!) 5 jaar kan doen met zulke hardware terwijl LineageOS ervoor zorgt dat je up-to-date softwareondersteuning hebt in al die tijd.

Dit alternatief maakt het natuurlijk enkel duurzaam door de telefoon lang te gebruiken, maar helaas niet op de manier waarop de grondstoffen zijn gewonnen en de telefoon is gemaakt. Een beetje een flauwe middenweg, kunnen we zeggen?
Om ethische redenen koop ik het liefst zo min mogelijk Chinese producten, tenzij er geen westers alternatief is of westerse bedrijven het product als westers verkopen.

Hoewel een middenweg, ben ik niet zo goed in compromissen. Consequentie is dat ik daar ook voor betaal.
Ik wilde je graag een +1 geven, maar m'n "moderatiestatus" voldoet niet.. (!!??)

Maar inderdaad ben ik de laatste jaren ook Chinese merken aan het vermijden. Voor veel producten (en componenten) van niet-Chinese merken zijn we natuurlijk alsnog afhankelijk van China..
Wat mij jeukt, is het schaamteloos kopiëren, uitbuiten van mensen en oversubsidiëring door de overheid en op die manier oneerlijke concurrentie creëren en het achterlijke 'westen' schrokt het allemaal graag naar binnen en hebben niet door dat we straks de lokale maakindustrie compleet kapot gemaakt hebben en we een afhankelijkheid van China hebben gecreëerd.

En zelfs als we de deksel op neus krijgen (Russisch gas!) dan nog hebben we de Amerikanen nodig om ons te overtuigen dat China een risico vormt (ASML!). Ik ben redelijk allergisch voor Trump, maar zijn Amerika first campagne snijd hout. We zouden in Europa ook een Europe first moeten voorstaan, maar ik vrees dat we de macht van de Europese autoindustrie verkwanselen aan dubieuze Chinese fabrikanten van elektrische auto's.

Ik koop mijn Arduino in Europa die ook geproduceerd zijn in Europa, ook als ik daar meer voor betaal. Ik koop RPI ipv Pine64 boards.

Maar niet tech gerelateerd koop ik mijn hondenriem en halsband bij Dog Copenhagen die produceren in Europa, terwijl ik voor 30% een identieke kopie kan kopen uit China. Het enige verschil zijn de sluitingen en ringen (plastic ipv alu) en het logo natuurlijk. Ik vind dat ik zo'n Europees bedrijf moet steunen.

Helaas kiezen de meeste mensen alleen voor korte termijn eigen financieel gewin.
Met die apps zal het wel meevallen, bottleneck voor toestellen van gisteren is vooral de opslagcapaciteit.

Vb: mijn 2019 galaxy A tablet draait ook nog alle apps... alleen zit ik verveeld met de minieme opslagcapaciteit van het toestel dat -update na update- steeds voller zit terwijl ik niks nieuws installeer. Gebruik het toestel uitsluitend voor muziek of videostreaming, 2 mailclients, Teams en online shopping en letterlijk niks anders, nog niet 1 foto mee genomen bvb!
Staan nog steeds dezelfde apps op als toen ik het toestel instelde in 2019, alleen hebben updates tussen dan en nu ervoor gezorgd dat die apps veel meer plek inpakken dan toen en de toen al karige 32Gb ondertussen dus 90% vol zit waardoor het toestel ook merkbaar trager is geworden.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 10 maart 2023 11:38]

Er is ook iets als https://www.shift.eco/en/ qua duurzaamheid ergens tussen fairphone en de rest in, maar dit komt dit hier nauwelijks/niet aan bod.
Thanks. Ik ga er naar kijken. Het ziet er wel veel belovend uit. (voor mij dan).
Dat ziet er heel interessant uit.

Los van het duurzaamheidsaspect zijn hardware killswitches van camera/microfoon modules een langgekoesterde wens van me die ik ondertussen al lang had opgegeven ooit in vervulling te zien gaan.

Ik zou alleen ook nog graag GPS hieraan toegevoegd zien worden (wat zeker mogelijk is, aangezien ze reppen over "modules such as cameras and microphones")

[Reactie gewijzigd door Torpedohoofd op 10 maart 2023 21:57]

Ziet er goed uit. Lijkt me een review waard.
Een goed hoesje met opstaande rand, screen protector erop, en zuinig zijn. Niet boven de 90% laden en onder de 20%. (Samsung heeft bijvoorbeeld een optie om te stoppen met laden boven de 85%).

En dan na een jaar of 3 - 4 een nieuwe accu erin laten zetten.

Repareerbaarheid is niet zo belangrijk imo, als je maar zuinig doet. Samsung was tot de s23 serie wel een bitch door de accu's vast te lijmen.

Apple gebruikt een redelijk tof percentage aan gerecycled metaal in haar telefoons, Samsung begint dit voorbeeld langzaamaan een beetje te volgen.
Het idee achter fairphone is niet alleen het kunnen repareren, maar ook specifieke componenten upgraden zodat je niet een heel nieuw toestel nodig hebt.
De eerste fairfones waren kwalitatief echt niet om over naar huis te schrijven. Ik verwacht dat die vooral bijgedragen hebben aan e-waste ipv iets opgelost.

Neemt niet weg dat ik de gedachte erachter zeer positief vindt.
En waar haalbaar verantwoorde herkomst van grondstoffen.
Die nieuwe accu heb je helemaal niet nodig als je een telefoon uitzoekt die een accu heeft die ruim 2 dagen mee kan. Dan heb je na al die jaren alleen een telefoon waar de accu 1 dag mee gaat. Verder zou ik aanraden om iets te kiezen waar nog regelmatig software of beveiligingsupdates voor uitkomen of anders een andere rom te flashen. Als dat te lastig is is Apple eigenlijk de enige keuze gezien ze het langste updates verstrekken
De SW updates zijn idd lang voorzien, maar tegen dat je wat jaren updates verder bent is je batterij al lang een ramp.

Pixel en Samsung high end telefoons geven nu ook een lang SW alternatief. (niet zo lang als IOS idd) maar komen in de buurt en voor de 1/2 of 2/3 van de prijs kom je dan ook al snel in de zelfde prijs/jaar cyclus.

Batterij van deze nieuwe androids is ook zeer degelijk, mijn pixel is nog maar 1.5j oud, dus nog even afwachten maar haal nog steeds vlot 2 dagen (incl gaming). Mijn laatste oneplus was 4j oud en die haalde nog vlot 1 dag, Er zullen weinigen zijn met IOS die dat nog halen na 4j, mogeljiks nu wel omdat Apple ook extreem veel zwaardere batterijen in hun grote toestellen steekt....

Helaas is het dus heel sterk afhankelijk van de gebruiker en dagelijkse routines hoe lang je met 1 cycle toekomt, daarom dat je hier steeds altijd die discussies ziet over batterij en keuze telefoons.
Ieder zijn keuze, maar om te zeggen dat Apple de enige keuze is? NOPE je vergeet dan nog eens dat vele Android en vooral met Snapdragon soc je een alternatieve OS kan draaien en ROM, zo kan je vandaag nog steeds LineageOS krijgen met telefoons van 2015.

[Reactie gewijzigd door d3x op 10 maart 2023 08:06]

M'n Mi 9t gaat ook al ruim 3 jaar mee, helaas geen updates meer. Maar de batterij gaat nog prima, ik denk zo'n 10-15% degradatie. Komt dan ook bijna nooit onder de 40%
Een accu die 2 dagen mee kan bestaat niet. Want dat ligt volledig aan je gebruik. Mijn moeder deed een week met haar snapdragon 625 motorola en 3000mah. 4 uur screen on time van whatsapp, iedere zondag aan de lader naar 100%.

Ik kon een accu in 3 uur leeg hebben met pokemon go.
De Samsung galaxy s23 ultra. De hit van dit moment. Toestel met belachelijke batterijduur. Geweldig aan specs en features. 9u non stop scherm tijd per dag. 2 dagen met licht gebruik zoals internetten, sociale media en wat YouTube gecombineerd met muziek. Het internet staat er vol van. Deze telefoon, is meer gewild dan de iPhone 14 pro Max.
Dat met schermtijd zegt toch helemaal niet zoveel? Sommigen zetten de brightness op het allerlaagst en gaan dan liggen pronken met hoeveel screen-on time ze halen. Het ligt er ook aan of je op wifi of 5g zit, of je youtube kijkt of internet. Zonder duidelijke getallen qua gebruik blijft het allemaal wat appels met peren vergelijken.
Bekijk eens wat filmpjes op YouTube. Echt gebruik van het toestel zegt meer dan benchmarks op een site gelijk tweakers. Je zou versteld staan hoe geweldig de Samsung galaxy s23 ultra is tegenover zijn voorganger. Mag ook voor die prijs. Ik kan morgen ook een tech grafiek uit mijn botten kloppen. Zegt helemaal niets hoe het toestel is voor jou als je hem zou hebben. Benchmarks zijn zo waardeloos als gebruik van het apparaat alles zegt. Het echte beeld er van. Dat is wat anders dan cijfertjes bingen en speculeren op niets. Dat maakt voor sommigen niet het toestel.
Het is best een goede telefoon hoor, maar heb je aandelen van Samsung? ;-)
Moet ik dit nu ook gaan denken als de zoveelste Apple post op tweakers verschijnt ? Apple gebruikers krijgen het heet aan hun voeten met deze concurrentie. Dat Apple en anderen ook maar eens een telefoon gaan maken met een snelle soc, amoled en een pen. Ik mag het al raden dat zon persoon als jij in het Apple kamp zit of een toestel van een exotisch Android merk. Ik kan de realiteit ook niet terug draaien dat de s23 ultra zo goed verkoopt. Tijd voor een eigen bedrijf ? :9
Heb geen Apple, wel een Realme inderdaad. Ik ben overigens zelf ook Samsung fan hoor. Ze moeten alleen het opladen verbreken, dan hebben ze me over. 30 min van 0 tot 100% maximaal.
Goede benchmarks zijn juist veelzeggend en 99% van de YouTube reviews niet. Je kan geen vergelijkingen trekken op gevoel, daar heeft niemand wat aan. Misschien leuk dat Linus of weet ik veel wie zegt dat zijn telefoon een dag mee gaat, maar ik weet niet hoe zijn bereik was de hele dag, hoe fel het scherm staat, en misschien zijn er wel belangrijke applicaties die hij niet gebruikt maar ik wel.

Tweakers test alle toestellen met dezelfde benchmarks, onder een eigen telefoon mast, met dezelfde schermhelderheid (extern gemeten dus niet een ambigu percentage), etcetera. Dan weet ik dat alle toestellen gelijkwaardig zijn getest en de verschillen in prestatie en capaciteit dus daadwerkelijk zijn toe te schrijven aan het toestel en niet bijvoorbeeld een toevallige zonnige dag waardoor automatisch schermhelderheid omhoog gaat en daarmee de accu harder leeg trekt.
Klopt, maar je treedt dus alleen die omstandigheden. Telefoons gaan misschien wel langer mee onder andere omstandigheden, of juist korter.. dus het is een mooie indicatie, maar zegt nog steeds niet alles.
Dat met schermtijd zegt toch helemaal niet zoveel? Sommigen zetten de brightness op het allerlaagst en gaan dan liggen pronken met hoeveel screen-on time ze halen.
Schermhelderheid maakt verbazingwekkend weinig uit (in ieder geval was ik verbaasd). Tussen 0% en 100% zal het wel merkbaar zijn, maar je zou sowieso niet 100% gebruiken als de laagste helderheid nog zichtbaar is (bijv. in de slaapkamer) dus dat is geen eerlijk vergelijk.

Ik heb het eens uitgeprobeerd om inderdaad de helderheid een stuk lager te zetten (ik denk zo'n 25 procentpunten) en het verschil was niet merkbaar. Het meeste gaat op gewoon aan het bezig zijn van de SOC: webpagina's die laden (met name de rendering en JS bedoel ik dan, maar ook voor een kleiner deel het downloaden zelf), animaties als je wat aanraakt, woorden analyseren en voorspellen als je wat aan het typen bent ergens, enz.

Als ik mijn telefoon ergens laat liggen en het niks doet met het scherm aan dan is dat een groot verschil met gewoon rustig bezig zijn, maar nog een veel groter verschil (uren tegenover weken) is het aan hebben van het scherm.

Schermtijd valt meestal samen met op het toestel bezig zijn, dus ik vind het wel een nuttige metric hoewel natuurlijk subjectief (niet iedereen heeft thuis een testlab).

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 10 maart 2023 12:55]

Een accu die 2 dagen mee kan bestaat niet. Want dat ligt volledig aan je gebruik.
Natuurlijk hangt het af van of je de hele dag alleen benchmarks draait of dat je het normaal gebruikt, maar gemiddeld genomen is dat echt wel te zeggen.

De Lenovo P2 van mijn vriendin ging na 5 jaar gebruik en veel video streamen (Twitch/Youtube) nog steeds de hele dag mee op de originele accu. In het begin was dat echt wel twee dagen, bij wat ik meer dan normaal gebruik zou noemen.

Overigens ging het OP om hoelang je er dan na 3 jaar mee doet. Als het nú >2 dagen meegaat dan gaat het dán best een dag mee, dat klinkt wel als plausibel ongeacht het gebruikspatroon.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 10 maart 2023 12:46]

Niet helemaal mee oneens, maar er zijn gewoon telefoons met een erg zuinige soc en een grote batterij en andere met een wat meer verbruikende en eenzelfde batterij, dan gaat de eerste toch wel langer mee. Je kunt ook concluderen dat als je je telefoon minder zwaar gebruikt die langer meegaat
Natuurlijk is er een verschil in accuduur van telefoons, maar het laat zich zo moeilijk meten. Ook omdat tests met verse telefoons worden gedaan. Ik heb alle bloatware van mijn samsung verwijderd dmv mijn laptop. Dat scheelt serieus. Ik weet niet hoe het nu is, maar een jaar of 5-6 geleden hadden ze tests gedaan met dezelfde telefoons, de ene had wel de facebook app, de ander niet. Wereld van verschil.
Volgens mij heeft Samsung nu een upgrade policy van 4 jaar echter tipt dat idd nog niet aan die van Apple die nu volgens mij 6 jaar upgrades geeft en mogelijk zelfs soms 7.
5 jaar minimaal doet Samsung nu. In praktijk is dat 5 jaar en een paar maanden.
Sorry, daar kan ik niet in meegaan. Deze industrie is verschikkelijk vervuilend als we elke wereldbewoner iedere 4 a 6 jaar een nieuwe telefoon moeten geven. Deze markt zal op de kop moeten. Ik vind de aanpak van fairphone goed, maar het is maar een begin. De fairphone maakt in dit proces afwegingen, zoals de soc, maar er zijn meer fabrikanten die wat beginnen mee te bewegen, al dan niet gestimuleerd door wetgeving. Dat maakt dat er wat te kiezen valt voor de consument, maar ik heb nog geen inzicht in deze keuzes. Ik heb daar wel behoefte aan. Het lijkt me een uitgelezen taak voor reviewers als Tweakers om transparantie te verzorgen in deze drab. Ik meen dat daarbij duurzaamheid zo'n essentieel thema is dat deze daarom in elke review of bbg een vast thema zou moeten zijn.
Deed iedereen maar 4 tot 6 jaar met zijn of haar telefoon. Dat is jammergenoeg nu een compleet onrealistische gedachte. De meeste telefoons krijgen die ondersteuning niet, er zijn jaarlijkse of zelfs 2 jaarlijkse releases, en de fabrikanten moeten verkopen om winsten op pijl te houden.

Ik ben volledig met je eens dat het een vervuilende industrie is en dat dat beter moet overigens hoor.
Daarom zoek ik altijd een toestel wat LineageOS (of een alternatief) ondersteunt. Zodra de officiële support stopt dan zet ik er een alternatief OS op en kan er mee verder tot in lengte van jaren. Zo gebruik ik privé mijn Xiaomi Mi A1 uit 2017/2018. Dan hebben we het over een toestel van 5 of 6 jaar oud.
Ik heb ook nog ergens een Lumia liggen, maar dat is echt game-over helaas. Wat mij betreft worden leveranciers verplicht om de toestellen die niet langer ondersteunt worden, geschikt te maken voor een alternatief OS.
Aan de ene kant scheppen ze (geregeld) op over de sterke hardware en het nagenoeg onbreekbare scherm, maar gaan we wel vanuit dat je over 2 tot 3 jaar afscheid moet nemen van je telefoon. Dan hebben we het over een product van een paar honderd Euro. Hardwarematig kan het jaren en jaren mee, het is puur op software gebied dat ze niet meer functioneren. Het zou toch waanzin zijn als laptopboeren of autofabrikanten dit ook gaan doen!? Ik snap niet dat het wel van telefoonbouwers wordt geaccepteerd.
Ik zou mijn smartphone willen omzetten naar LineageOS maar werk vaak met KBC mobile en itsme. Ik vind nergens dat dit ondersteunt wordt. Weet jij dit eventueel?
Ik ken itsme niet zo goed maar wat ik lees valt de app over een het rooten van je smartphone en je moet de Google Apps (GApps bijvoorbeeld) installeren. Maar dan schijnt het te werken. KBC mobile is een bank app en die werken doorgaans goed op LineageOS. Safety Net kan een probleem zijn bij een ontgrendelde bootloader, maar in de meeste gevallen doen de banking apps het goed zolang je telefoon niet geroot is.

En met een beetje geluk zit er iemand hier op het forum die ervaringsdeskundige is ;)
Lineage OS is standaard niet full root, dus kan je perfect bank apps gebruiken.
Sommige apps (niet de Nederlandse voor zover ik weet) vallen over SafetyNet en geven dan alsnog de melding dat je telefoon geroot is of op andere wijze niet voldoet.
Enkel wanneer ze berusten op hardware attestation van safety net kan een niet-geroote LineageOS voor problemen zorgen. Anders zou het perfect moeten werken.
Klopt, het zijn gelukkig zeldzame gevallen. Daarbij moeten ze in de EU voorzichtig zijn want het lijkt erop dat volgens EU wetgeving (right to repair) een bootloader ontgrendelen toegestaan is.
Er zou een soort certificering op moeten zitten, denk ik, waarbij dit soort punten worden meegenomen. Als ik mijn oeroude featurephone uit de lade trek dan werkt het gewoon nog. Er is technisch gezien geen argument waarom een moderne smartphone niet gewoon nog functioneel is na 3 jaar.
Nu wordt het als duurzaam op de markt gezet als een batterij verwisselbaar is... Sjonge, alsof dat echt iets nieuws is!
Een ander punt is de mogelijkheid tot het installeren van een alternatief OS zoals LineageOS waardoor je niet meer afhankelijk bent van de updates vanuit de leverancier.
Als dat nou in een mooi lijstje komt, dan kun je per smartphone precies zien waar je aan toe bent.
het batterijen verhaal is al even overbodig, dit regelt apparaat zelf afaik. ander heb ik een solide accu die al 6 jaar zeer goed meegaat.
Relaxed dat jij een apparaat hebt welke geen accudegradatie kent. Je hebt de holy grail gevonden waar iedere autofabrikant naar op zoek is.
Niet snel laden doet ook al wonderen voor de levensduur van je accu. Iets wat ze bij autofabrikanten ook weten, alleen wat de consument niet wilt. Want ja, uren wachten aan de kant van de weg is een uitermate slecht verkooppraatje als je alles 'groen wilt doen'.
Hmm... weer een bewering over snelladen die niet onderbouwd wordt. Laat me alsjeblieft een bron zien waarin wordt uitgelegd dat fast charing slecht is voor de levensduur van een accu. Over het algemeen voorkomt het charging management system de eventuele schade door (snel)laden en overladen namelijk.
Heb anderhalf jaar geleden een iPhone 8 gekocht voor 180 euro van iemand die erg zuinig was op z'n telefoon, zelf een transparant rubbertje eromheen gedaan van 2,99 ofzo van de Kruidvat.

Ding doet het nog prima en gaat 2 dagen mee zonder te laden, repareerbaarheid is geen woord volgens spellingcontrole, haha, maar als je er goed op past is dat niet nodig.

Alleen misschien vanwege upgraden, maar je kan ook gewoon 6/7 jaar met je telefoon doen toch?

Edit: omdat we al bij iPhone 14 zijn, ging ik er van uit dat deze achteruit geteld al 6/7 jaar oud is, maar blijkbaar was de introductie van de 8 pas eind 2017.

[Reactie gewijzigd door JDx op 10 maart 2023 07:07]

Ik heb nog een 6. Doet het ook nog. Al is het maar om wat te bellen en een paar berichtjes. Batterij pas vervangen. Ik zie de reden niet om m weg te kieperen. Zo’n toestel is nog altijd beter dan een dummy. Gewoon basic. O+
Apple doet het toch wel netjes hoor! Onze iPad Air 2 uit 2015 krijgt nog steeds geregeld een software update. Daar kan geen Android boer aan tippen.
O jawel hoor. Heb nog een 3-tal 'oude' android tablets liggen. Ook vanaf die periode. Telkens als ik ze een keer weer pak (vaak na maanden niks te hebben gedaan) staat er een update klaar. Weliswaar 'enkel' een securityupdate, maar dat lijkt me normaal.
Dat is goed om te horen! De Androids die wij gebruikten zijn inmiddels naar een betere wereld (hoop ik dan) maar dan zal dan wellicht een andere oorzaak hebben gehad ;)
De s7 heeft ook nog een gps fix gehad. Hoe oud is dat beestje ? _/-\o_
Oh nice, dat had ik niet verwacht. Welke zijn dit?
Twee Sony's en nog eentje waarvan ik de naam zo niet weet. Zal vanavond even kijken :)
Het hekele issue met smartphones is imho niet hun repareerbaarheid, maar de duur van hun software support. Officieel is dat 5 jaar voor de Fairphone, toevallig is de software support voor de Fairphone 2, 7 jaar en 3 maanden, maar dat is meer geluk dan een harde belofte.

De iPhone 6 (2014) en de iPhone 5S (2013) hebben in augustus 2022 nog een security update gehad... 8-9 jaar support? iFixit heeft redelijk wat onderdelen voor gangbare toestellen...
De iPhone 6 (2014) en de iPhone 5S (2013) hebben in augustus 2022 nog een security update gehad... 8-9 jaar support? iFixit heeft redelijk wat onderdelen voor gangbare toestellen...
ok maar even realistisch denken
hoeveel mensen zie je nou echt zo lang met een toestel doen?
kan je vertellen... vrijwel niemand.
dus waarom zouden fabrikanten in die 5%<(schatting) moeite steken
Het blijft lastig. De gemiddelde fabrikant zegt er niet veel over en het is lastig te achterhalen. Als fabrikanten het al over duurzaamheid hebben, gaat het vooral over onderdelen die voor een bepaald percentage uit gerecycled plastic, glas of aluminium bestaan. Of ze hebben het over de verpakking of het weglaten van de lader. Als je begint over de repareerbaarheid of de software ondersteuning, zijn er maar weinig die daar überhaubt een antwoord op hebben.
Dat begrijp ik. In de bouw is er al jaren onderzoek naar de LCA van materialen. Daar is in de praktijk veel onderzoek naar, al is het helaas ook een politieke speelbal. Maar dit betekent dat het serieus mogelijk is om hier onderzoek naar te (laten) doen. Ik begrijp dat dit veel geld kost. Voor bouwmaterialen is meer dan 20 jaren geleden begonnen vanuit een stichting met meerdere experts, adviseurs en universiteiten.

Het begint met er naar te vragen. Als je een fabrikant spreekt, vraag hem ook naar duurzaamheid: repareerbaarheid, herkomst van materialen, mensenrechten, levensduurverwachting, afvalfasestrategie, etc. Dit is wat soft en subjectief, maar daar begint het mee.

Stap 1: vragen: hoe zien ze duurzaamheid? Hoe ziet duurzaamheid in de markt eruit? Wat is er mogelijk en wat is er onmogelijk?
Stap 2: transparantie van bedrijven: Durven ze met de billen bloot?
Stap 3: beoordeling meer concretiseren, je weet dan ongeveer wat je kan wegen/meten/beoordelen
Stap 4: Markt meekrijgen en uniformiteit in systematiek: beter appels met appels kunnen vergelijken.
Stap 5: ...geen idee nog.

Een proces van jaren. Maar we kunnen met stap 1 beginnen. Maar dat vraagt wel om betrokkenheid, bevlogenheid, interesse en een beetje serieus aanpakken. Als we daar niet mee beginnen, dan komt het ook nooit verder.
Wat is tegenwoordig de reden om een nieuwe telefoon aan te schaffen?
Als ik kijk naar specificaties dan is een besturingssysteem update de eerste prioriteit (om je apps te laten draaien), de camera de tweede (om geen fototoestel meer te hoeven kopen/nog mooiere fotos te maken) en de batterij de derde (omdat je 'm om een of andere reden niet kan vervangen).
Duurzaamheid zie ik hier beneden al een aantal keer benoemd worden, maar we zijn nu al zo'n 10 jaar verder sinds smartphones/mobieltjes massaal geproduceerd worden, en nog steeds heb ik het idee dat we aan het lijntje worden gehouden, generatie op generatie lang, vanwege de minimale veranderingen op dit vlak (CPU, camera, batterij) en dat men op het idee is gekomen dat vijf jaar een lange periode is.

Ik heb momenteel een OnePlus 5T met Android 12 en ik vermoed dat ik alleen dankzij software updates afscheid moet gaan nemen van deze telefoon. Dat zal me teleurstellen omdat ik me niet kan voorstellen dat telefoons een transformatie qua gebruik zullen ondergaan.
Dus aan de ene kant persoonlijke redenen en aan de andere kant externe factoren die ervoor kunnen zorgen dat men ontevreden wordt.
Waar ligt de grens en moeten we die grens niet zelf eens trekken?
Dat had ik dus laats met mijn Pocophone F1, alles werkte gewoon prima, ook zonder security updates en normale updates.

Maar omdat ik deze telefoon ook voor werk gebruikte kreeg ik van werk het bericht dat ik een nieuwe telefoon moest kopen omdat ik anders geen werk apps meer mocht gebruiken.

Nu heb ik Deze keer niet de Pocophone gehaald puur omdat Google met de Pixel 6A. Waarbij Google belooft om tot July 2025 Android updates te geven en tot July 2027 voor Security updates.
De Pocophone X5 Pro stopt begin 2026. Dat is toch meer dan een jaar verschil ongeveer.

Het is dat is niet zo ervaren ben met Custom Roms flashen anders had ik de Poco nog wat leven in kunnen blazen. Maar toen ik de Pixel 6a voor 300 zag had ik hem gekocht.
Jammer dat je werk je dwingt omdat ze je niet lijken te vertrouwen :?
Een mooi voorbeeld van aan het lijntje in je laatste voorbeeld. In plaats van dat consumenten bepalen wat de levensduur is, wordt dit bepaald door Google en Apple middels security updates en overige software verbeteringen.

Nu ontken ik niet dat die er niet zijn, maar dit is het argument van de eeuwige vooruitgang (en eeuwige winst). Met smartphones is het dan zelfs nog makkelijk om men te overtuigen, maar kijk maar eens naar de ontwikkeling van lampen in de jaren 20 van de vorige eeuw. Hint: als lampen langer meegaan, kopen mensen er minder :/
Op zich niet vreemd dat je wilt als werkgever dat je data niet op onveilige machines staat. Aan de andere kant zou ik als werknemer stellen dat ze dan maar een werktelefoon moeten verschaffen, omdat ik zelf niet wil betalen voor een onnodig apparaat dat ik alleen nodig heb voor werkdoeleinden.
Meestal doe ik langer met een telefoon (3-5 jaar), maar ik heb nu ivm zakelijk verbruik na 2 jaar een upgrade gedaan van de S20+ naar de S23u.

Reden 1: Ik gebruik dat ding de hele dag, en dan wil ik graag iets hebben dat voor mij fijn is om te gebruiken. Ik ergerde me aan een aantal zaken van de S20+. Ergernis bij een dagelijks verbruiksobject stapelt zich snel op.
Reden 2: Camera verbetering - ik heb een kleine rondrennen en maak jaarlijks een fotoboek. Ik wil geen losse camera, en dat is de reden dat ik ga voor een high-end telefoon.
Reden 3: Moment van aanschaf. Zakelijk was de S23u 1Tb ~1100 euro, 240 euro cashback, 150 voor de gratis Watch, 200 euro voor verkoop oude telefoon, baas betaal praktisch de rest - dat maakt het best een goede deal voor een gloednieuwe top telefoon.
Reden 4: Mijn oude telefoon kan nog prima mee. Die verkoop ik en blijft gewoon in verbruik. Dus in die zin "duurzaam".
Mijn persoonlijke reden voor overstappen is vrijwel keer op keer acuuduur geweest.
Elke keer rond de 3 jaar na aanschaf liepen deze gewoon binnen 4 uur leeg.
3-4 keer laden op een dag kan ik me gewoon niet veroorloven, en accu vervangen was vaak wat lastig dankzij een vastgelijmde accu.

Ik heb nu een S23+ (zakelijk), die verwacht ik langer te kunnen gaan gebruiken nu de accu gemakkelijker te vervangen is dankzij de pull-tabs.
(Uiteraard ook afhankelijk van het update beleid, en of er geen ongelukjes gebeuren tussendoor..)

[Reactie gewijzigd door Awesomehobo op 10 maart 2023 15:13]

Performance is in ieder geval niet de reden. Ik kan geen app bedenken die ik niet op mijn 4,5 jaar oude OnePlus normaal kan draaien.

Een paar maanden terug kreeg ik het bericht dat het afgelopen was met security updates.

Maar de batterij die nieuw makkelijk twee en een halve dag mee ging haalt nu net aan een dag, dus dat is straks ook einde verhaal.

Ondanks dat de camera voor mij nog steeds voldoet, zie ik dit meteen maar al een goede gelegenheid om daar ook voor een upgrade te gaan. De prijzen zijn alleen ivm 5 jaar geleden absurd gestegen voor topmodellen. De S23 pro heeft heel leuke specs, maar de prijs is iets wat ik niet wil betalen.Wat dan weer jammer is, is dat er geen telefoon die verder wat meer budget is, maar met top camera's te krijgen is. Nokia had dat ooit toen ze nog Windows Phone gebruikten, maar sindsdien gaat top camera helaas samen met top soc en belachelijke prijs.

Ik twijfel nu om door de zure appel te bijten en een Pixel 7 pro te kopen.
en de batterij de derde (omdat je 'm om een of andere reden niet kan vervangen).
Ik denk dat het niet zozeer te maken heeft met het wel of niet kunnen vervangen van de accu want dat kan bij de meeste smartphones wel. Alleen vergt dit wel meer werk omdat dan vaak de achterkant verlijmd zit maar dit voor de meesten wel te doen is. De belangrijkste rede qua accu is denk ik vooral hoe lang een accu het volhoud voor dat je deze weer moet laden en dan de laadtijd ( snel laden ).
Waar ligt de grens en moeten we die grens niet zelf eens trekken?
Sinds mij laatste high-end smartphone ( Samsung Galaxy S20 plus ) die ik voor 3 jaar gekocht heb was voor mij wel een grens bereikt. Bekijk ik b.v. nu na 3 jaar diezelfde smartphone dan kan die naar mijn mening nog gerust het dubbele aan tijd mee. Inmiddels staat er dan Android 13 op en nog steeds werkt het toestel eigenlijk even snel als voor 3 jaar terug. Dus tja, voorlopig vind ik het wel best en ga ik niet een nog heel net en snel toestel vervangen.
Wat is tegenwoordig de reden om een nieuwe telefoon aan te schaffen?
Geen ondersteuning meer door apps en een onvervangbare accu die het net geen dag meer uithield.

Dat waren twee weken geleden de redenen voor mijn vriendin om van Android 7 af te stappen. Het toestel functioneert prima, nieuwe accu erin en plop het kan weer vijf jaar waarschijnlijk, als er alleen softwareondersteuning was en een nieuwe accu geen lastige onderneming was.

Edit: ** leest reactie verder
Ik heb momenteel een OnePlus 5T met Android 12 en ik vermoed dat ik alleen dankzij software updates afscheid moet gaan nemen van deze telefoon.
Lol, oké wij leven in andere werelden!

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 10 maart 2023 12:32]

Ik heb mijn telefoon al eenmaal geflashed (van Android 10 naar 12) omdat ik graag gebruik wil kunnen blijven maken van apps die ik sinds het begin dat ik deze telefoon heb gebruik. Ik hoop in de toekomst meer te kunnen flashen naar nieuwe Android versies.
Als er een wereld zou kunnen zijn waar men overtuigt is dat bepaalde software goed genoeg is in de huidige staat, en men security updates blijft maken zonder het gehele besturingssysteem te hoeven updaten, dan teken ik daar direct voor.
Als er een wereld zou kunnen zijn waar men overtuigt is dat bepaalde software goed genoeg is in de huidige staat, en men security updates blijft maken zonder het gehele besturingssysteem te hoeven updaten, dan teken ik daar direct voor.
Amen! Ik mis nog altijd meer features die ik op Cyanogenmod 4.4 had dan dat er t/m Android 10 bij gekomen zijn (of heb ik 11? Weet het niet eens, het maakt toch niet meer uit behalve voor app-ondersteuning). Veel van de nieuwe "features" zijn ook oplossingen voor problemen die er vroeger niet waren, zoals het kunnen selecteren op notificatiekanalen was niet nodig voordat je foreground services voor background services nodig had.
Ik ben het eens met je betoog, maar puur uit praktisch oogpunt kan je ook custom roms installeren voor langere ondersteuning.

Voor jou telefoon is LineageOS beschikbaar, wat beet stabiel draait en nog lange tijd updates zou moeten krijgen. https://wiki.lineageos.org/devices/dumpling/
Bedankt, maar mijn 5T is al geflashed want de laatste officiele update is Android 10 ;) Ik hoop dat de makers van de Pixel Experience ROM, die ik voor hun werk bedank middels donaties, of zullen doorgaan of een jongere generatie vinden die hun werk en ideaal voortzetten. Want dat is dit letterlijk: een ideaal.
Zeker, maar wat ook wel is: op een een gegeven moment is iets gewoon doorontwikkeld en is het compleet logisch dat vernieuwingen steeds miniemer worden...

Kijk naar ontploffingsmotoren in wagens... worden ook al decennialang geen "gamechangers" meer ontwikkeld, denk dat de laatste échte gamechangers op dat vlak, het mainstream worden van injectie en turbo's waren, hoelang is dàt geleden, herinner je je nog de tijd dat op "sportieve" productiewagens in felle koeienletters op de achterzijde en op sideskirts de cilinderinhoud, gevolgd door de letter i van 'injection' + het hypewoord 'Turbo' stond bestickerd?! wel, zó lang is dat geleden. :D
= doorontwikkeld

Zelfde is al even bezig met smartphones, het concept is al vele decennia oud, werd al decennialang op verdergebouwd... als ze nu een "grote" verandering willen doorvoeren moet het al iets zijn in de trant van holografische telefoons, UI via ooglenzen of van die glazen dingetjes die we zien in Sci-Fi series zoals The Expanse ofzo...

...en dié dingen hebben in de échte wereld, hoewel technisch niet geheel onmogelijk... genoeg grote nadelen om het gebruiksgemak van door -en doorontwikkelde smartphones (nog) niet in de weg te kunnen staan.... "nog niet" want er was een tijd dat men dacht dat stoomtreinen ook het summum van technologische vooruitgang waren. :Y)

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 10 maart 2023 11:25]

Ja, de toekomstvisioenen zijn altijd goed om mensen te overtuigen dat goed genoeg niet goed genoeg is ;)

Maar wat is goed genoeg? Dat is een vraag die in het huidige consumenten landschap voor telefoons niet of nauwelijks gesteld wordt.
Maar wat is goed genoeg? Dat is een vraag die in het huidige consumenten landschap voor telefoons niet of nauwelijks gesteld wordt.
Exactly ...maar eigenlijk heeft iedereen het antwoord op die vraag voor zichzelf al klaar. Is gewoon zaak om je niet te laten verleiden door problemen uitgevonden door dezelfde bedrijven die er toevallig een oplossing voor hebben.

Voor mij is mijn toestel nog steeds goed genoeg, maar ik vind het wel jammer dat het korter ondersteund wordt qua updates, dan dat ik het zou willen gebruiken.
Heb 'm nu 3 jaar dus nog een jaartje en dan is het gedaan met support... accugezondheid is nog steeds 91%! (en altijd snelgeladen btw)

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 10 maart 2023 13:32]

Als je de BBG doorleest zie je dat ook terug met toestellen die al enkele jaren op de markt zijn als aanraders in hun categorie.
De telefoon is in feite uitontwikkeld, net als de TV en de wasmachine.
Dus nu is er wat evolutie, maar geen revolutie meer t.o.v. hoe het 15 jaar terug was.
Ik heb nu via lineageos Android 13 erop staan voor 3 telefoons, werkt retegoed. Als je beetje id buurt woont kan ik dat er wel voor je op flashen, of een andere tweakert. Soms koop je ze ook voorgeflasht trouwens.

Net een setje nieuwe batterijen gekocht, binnenkort het avontuur aan met telefoongereedschap dit ding open maken :| :) vind ik wat spannend, maar moet lukken vind ik.
Zeker een fijn toestel, en onder lineage 20(Android 13) verbeterde fotografie.
Ik heb de A52s en zou hem meteen inruilen voor een Pixel 6a. De vingerafdruksensor is matig, de camera is abominabel bij weinig licht, en Samsung pusht steeds meer bloatware.
Mee eens, al die Samsung bloatware neemt alles zonder vragen over.

Na de laatste update kom ik regelmatig dingen tegen die weer over genomen zijn door een Samsung app ipv wat ik er voor gebruikte.

Daarnaast verlang ik terug naar mijn mi 9t pro. Wat een genot was die telefoon in tegenstelling tot de a52s.

Ook mis ik de functie om WiFi signaal te ontvangen en dan een hotspot verder kan zenden, Dat kan wel met mijn oude 9t pro wel, Samsung a52 s zegt dat als ik een hotspot wil opzetten WiFi moet uit zetten.
Volgens mij is dit de standaard-functionaliteit (G3/4 doorzetten als wifi). Ik (maar that's me) heb niet eerder een telefoon gezien die als repeater kan werken. Zijn er meer die dat kunnen?
Geen idee, het is wel geniaal op bvb een camping met een camper. De camper is een redelijke kooi betreft blokkeren van signaal. Ik zette dan m'n 9t pro in een een open raam en had zo dan toch normaal signaal op bvb een chromecast.

Ik dacht dat elke nieuwe telefoon dit wel zou kunnen. Maar m'n a52s in iedergeval niet.
Alles waar geen stock Android op zit is bloatware en overbodige ingenomen opslagcapaciteit. Zou verboden moeten worden. Als je 256 gb koopt moet je ook 256gb hebben. Geen 32 tot 64gb van je toestel af. Dit is pure misleidende praktijken waar test aankoop al jaren een punt van maakt. En je hebt het overal. Kijk maar naar je computer of tablet. Die opslag moet 100% vrij zijn en alle os content op een losse chip.
Dan blijft er letterlijk niks over, met stock Android kan je niet bellen, foto's maken, etc. Dat is echt een karige bedoening hoor.
De eindgebruiker kan zelf beslissen wat er op het apparaat geïnstalleerd dient te worden. Daar wil ik naartoe. Nu zijn tech bedrijven die een hoopje ongewenste zooi door je strot knalt. Een hoop werk om het uit te schakelen en te verwijderen. :)
De eindgebruiker kan met stock Android niet eens het internet op, hij of zij mist de drivers om het modem aan te spreken.

Veel SOC fabrikanten als Qualcomm leveren een fork van stock Android waar deze drivers in zitten, die gebruiken smartphone fabrikanten als basis om dan bloatware als Samsung Internet of Google Play op te zetten.

Dus tussen stock Android en een bruikbare Android zitten nog wel wat stappen. Ik snap je wens, maar met hoe de industrie nu in elkaar steekt kan dit niet. Als fabrikanten nou eens niet hun bootloader zouden locken, dan konden mensen er zelf een Android variant op zetten. Zo moeilijk is dat tegenwoordig niet meer, zo kan je GrapheneOS zelfs vanuit je browser op je telefoon installeren.
Dat is niet hoe Android werkt. Of een telefoon de drivers heeft om met de modem te communiceren hangt af van de kernel. De kernel is maar 1 onderdeel van het OS en van fabrikanten wordt verwacht dat ze die aanpassen aan het toestel dat ze verkopen. Welke apps meegeleverd worden is een ander deel van het OS. Je kan prima een werkende stock versie van Android hebben die kan communiceren met de modem, maar verder geen - of bijna geen - meegeleverde apps heeft.
Het is letterlijk hoe de smartphone industrie nu werkt. AOSP (stock Android) wordt voor 99% gevuld door Google (sommige bugfixes komen upstream van omafhankelijke partijen), fabrikanten van SOCs gebruiken die image als basis om hun drivers in te leveren, en fabrikanten breiden die image weer uit met hun bloatware.

Je hele verhaal over de kernel klopt half en heeft geen betrekking op dit proces. Of dacht je dat smartphone fabrikanten die een bepaalde MediaTek SOC gebruiken toevallig allemaal dezelfde datum kiezen om geen updates meer te leveren? MediaTek beëindigd in korte tijd steeds het leveren van updates op hun image, waardoor fabrikanten van smartphones dus geen updates meer kunnen doorgeven aan klanten op belangrijke componenten van het systeem.

Hoe dan ook, stock Android is ongeschikt voor gebruik, daar is het ook niet voor gemaakt. Het is een sjabloon geworden waar fabrikanten van SOCs een systeem mee kunnen leveren zodat smartphone fabrikanten slechts randapparatuur als bijvoorbeeld camera's en NFC antennes kunnen integreren. En adware/spyware als GApps of adups natuurlijk.
Ik snap dat dat zo werkt, maar die mediatek drivers zijn onderdeel van Android, zoals je hier kan lezen.
The Android Open System Platform (AOSP) is publicly available and modifiable Android source code. Anyone can download and modify AOSP for their device. AOSP provides a complete and fully functional implementation of the Android mobile platform.
Zeggen dat je aan een kale versie van Android niks hebt klopt gewoon niet, tenzij je een eigen -incorrecte - definitie hebt van wat Android is.
Volgens mij lees je teveel tussen de regels door bij "complete and fully-functional implementation". Voor zover het Android aangaat is het inderdaad compleet en functioneel, maar dat maakt het nog geen smartphone. Die drivers worden echt niet meegeleverd, zie hoe AndroidAuthority uitlegt waarom, zie hier waar Google ze voor hun eigen telefoons apart levert, zie bijvoorbeeld ook hoe Wikipedia het proces uitlegt.

Of die moeten het inderdaad allemaal fout hebben.
AOSP heeft echt wel een dialer. Ik ben het eens dat de camera-apps van LineageOS en Fairphone en zo echt te karig zijn en een flink nadeel vormen vergeleken met wat elke andere fabrikant heeft, maar "je kan met stock android geen foto's maken" klopt gewoon niet.

Drivers voor de hardware aan boord hebben is een ander kaliber dan de UI aanpassen en het systeem volzetten met apps die je niet nodig hebt en niet kan verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 10 maart 2023 12:25]

LineageOS is geen stock Android.

Even opgezocht voor je: LineageOS gebruikte tot voor kort de Qualcomm camera app.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 10 maart 2023 12:32]

Noem dan eens een toestel dat wel stock android draait volgens jouw definitie
Geen toestellen draaien stock Android aangezien het niet voor gebruik bedoeld is. Stock Android is een image die SOC fabrikanten gebruiken als basis om hun (zwaar proprietary en geheime) drivers voor hun hardware componenten op te leveren, smartphone fabrikanten knallen daar vervolgens hun troep op.

Dus stock (AOSP) -> SOC fabrikant (AOSP + SOC drivers) -> telefoon fabrikant (AOSP + SOC drivers + aux drivers + skins/apps) -> toestel image.

Er is echt onnodig veel gemystificeerd rondom Android telefoons door bloggers en reviewers die marketing termen gooien die ze zelf niet begrijpen. Zo zijn er ook veel te veel mensen die Google Android met PixelUI als stock beschouwen, maar dat maakt de zaken nóg ingewikkelder als je zou moeten ontwikkelen voor smartphones. Stel je voor dat PixelUI het startpunt was voor een telefoon fabrikant 8)7
Er is echt onnodig veel gemystificeerd rondom Android telefoons door bloggers en reviewers die marketing termen gooien die ze zelf niet begrijpen. Zo zijn er ook veel te veel mensen die Google Android met PixelUI als stock beschouwen
Er zijn ook mensen die zeggen dat ze linux draaien, wat ook niet kan om ongeveer dezelfde reden. Of een modem een router noemen. Ik vind het wel redelijk haarkloverij om hier nou een punt van te proberen te maken. Als iemand stock android zegt op een toestel dat bestaat dan is echt wel duidelijk wat er wel en niet bedoeld wordt.
Als iemand stock android zegt op een toestel dat bestaat dan is echt wel duidelijk wat er wel en niet bedoeld wordt.
Integendeel, wát bedoelen marketeers dan met stock Android op een toestel? In de industrie is het heel duidelijk, die definitie heb ik inmiddels meermaal gegeven. Maar als iedereen maar een eigen definitie er aan gaat hangen krijgen we onenigheid terwijl we het niet eens over hetzelfde hebben. Je moest zelf nota bene vragen welk toestel er bij mijn definitie past.

Als ik een toestel uitbreng zonder Google Play, is dat dan meer stock dan een Pixel? En wat als ik er dan een eigen store op zet? Het is gewoon niet concreet genoeg zo.
Mwah, waarschijnlijk zijn er op de Pixel 6a dan weer andere dingen waar je over zou kunnen klagen... ;)

Zowel de A52s als de 6a zijn midrange smartphones, er zijn dus per definitie minder functies en/of minder goede functionaliteit in vergelijking met de high-end smartphones, nogal logisch! Alleen de plekken waar je dat terug kan vinden zijn verschillend.

Voor de 1 is een 6a misschien beter, voor de ander een a52s, ik hoor bij die laatste categorie (de 3,5mm jack, een 512GB MicroSD-card erin, prima foto's onder normale omstandigheden, de Samsung rommel zie ik nooit [geen Samsung account aangemaakt en wat er aan apps is staat in 1 mapje] en unlocken doet de Garmin om mijn pols).

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 10 maart 2023 08:17]

Ik vind de vingerafdrukscanner van de Pixel 6a, in het scherm, tegenvallen. Zeker in wisselende omstandigheden (net buiten in de kou, licht vochtige vinger) pakt het mijn vinger vaak niet. Zeer frustrerend.

Ik had nooit problemen met mijn Sony XZ1c met de scanner op de aan/uit-knop.
Mijn werktelefoon is een 6 (niet -a) en ik kan bevestigen dat het echt een ergernis is. Wachtwoordloos zoals ik privé heb (heb 't ding toch altijd bij me) mag niet van werk (begrijpelijk) en steeds een lang wachtwoord invoeren zou nog irritanter zijn.
Ik heb juist de A52S gekocht omdat deze itt tot een Pixel 6a een hoofdtelefoon aansluiting heeft

Hij is alleen nu al defect zonder dat ik heb in gebruikt heb genomen, het scherm ging niet meer aan nadat ik een aantal apps geinstalleed (kan een software issue zijn). Echter omdat de batterij er niet uit kan heb ik hem moeten laten opsturen.

Helaas kan er geen lineageos op. Andere roms zal ik ook eens naar gaan kijken

Maar goed ik heb deze telefoon als tussen/tijdelijke telefoon (omdat mij s7 scherm is gescheurd, achterkant is stuk, batterij slechter is geworden en nu werkt ook mij sd card lezer niet meer, dus ik moet opzoek naar een andere en ik twijfel of ik naar Apple moet gaan)

[Reactie gewijzigd door jeanj op 19 maart 2023 12:48]

De Pixel 6a staat nu bij budget van 200-350, maar wordt bij 350-500 wel als toestel 'hierboven' genoemd waar nu een ander toestel staat. Ook wordt in de categorie 350-500 gezegd dat er niets nieuws erbij gekomen is, maar schijnbaar is de Samsung a52 vergeten? Bij 200-350 wordt daarover geschreven dat de a52 duurder is geworden, daardoor verspringt in categorie, maar daar óók gewoon een aanrader is. Voelt allemaal een beetje tegenstrijdig om te lezen.
Excuses. Ik had inderdaad wat dingen door elkaar gehaald. Misschien toch maar eens beginnen aan het fenomeen koffie. Het Pixel 6a- stukje is aangepast. Wat de A52s betreft, dat is geen nieuw toestel dus dat klopt. Verderop in die alinea wordt benoemd welke smartphones uit andere categorieën erbij zijn gekomen, de A52s wordt daar ook genoemd.
Het is mij een raadsel hoe je een telefoon (A52) tot Best Buy kunt bombarderen, terwijl die nog maar 2,5 jaar (beveiligings-)updates krijgt. De kracht van Samsung is wat mij betreft juist dat je tegenwoordig 5 jaar updates krijgt. Daar is de helft dan al van verdwenen...
Kan je nagaan hoe goed de A52s is ;). Ik snap dat het sterke punt van Samsung de lange softwareondersteuning is, maar aangezien wij ook smartphones aanraden met 3 jaar support, leek het ons niet helemaal eerlijk om een smartphone die op dit moment een half jaar minder heeft, meteen af te schrijven. Het is wel iets om rekening mee te houden dus ik zet het er nog even expliciet bij, bedankt voor de melding.
Tsja, met duurzaamheid als (meest zwaarwegende) overweging ga ik ook minimaal 4 jaar doen met mijn A52s, uiteraard omdat ik hem vlak na het op de markt komen heb aangeschaft, alleen wel (aangeraden!) de eerste serieuze reviews afgewacht.
Maar de meeste mensen nemen toch echt nog steeds iedere 2 (of zelfs 1) jaar een nieuwe smartphone bij verlengen of wisselen van abonnement, dan is 'maar 2,5 jaar' alleen 'te weinig' als je er ook nog relatief veel voor wil vangen bij tweedehands verkoop o.i.d.
Helaas hebben de meeste mensen (nog?) geen probleem met de onnodig snelle cyclus van smartphones en zeer waarschijnlijk dus meestal ook geen probleem met 'maar 2,5 jaar ondersteuning'...

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 10 maart 2023 19:05]

Jammer dat er in de korte samenvattingen nog steeds het scherm diagonaal er niet bij staat! Heb dit al meerdere keren gemeld, maar helaas dus voor niks. Voor veel mensen is dat een van de belangrijkste specs. Als het 6.3 inch of groter is haak ik al direct af, en ik ben niet de enige. Vandaar dat ik nu de Xiaomi 12 heb. Best een fijne telefoon al vind ik deze eigenlijk ook nog steeds iets te groot. Software is sterk verbeterd.

[Reactie gewijzigd door DiTomazo op 10 maart 2023 08:22]

Waarom wordt het scherm altijd aangekaart?
Is het alleen mensen op tweakers of zijn er ook bijvoorbeeld reddit users die een groter scherm vervelend vinden?

Kan me niet voorstellen dat er zoveel mensen hierom niet een telefoon uitkiezen.
Statistieken heb ik natuurlijk niet, maar ik kan het me heel goed voorstellen. Het (scherm)formaat is zowat het enige uiterlijke kenmerk dat smartphones van elkaar onderscheidt.
Mijn huidige is 6.2 inch en veel groter moet het voor mij ook echt niet worden. Ik wil graag mijn telefoon nog in mijn broekzak kunnen steken en dan is zelf dit formaat soms al aan de grote kant.
het enige uiterlijke kenmerk dat smartphones van elkaar onderscheidt
Dan heb je de kleur van deze telefoon nog niet gezien :D Reno 8 Lite (pricewatch) Ik vind het alleen al cool omdat ze wat anders durven te introduceren.
Hier net zo. Had een S9 met 5,8 inch scherm. Super makkelijk met 1 hand te bedienen. Heb deze na 5 jaar gebruik nu ingeruild voor een S23 met 256gb (6,1 inch) via Samsung cashback en ING rentepunten. Koste maar 700 euro en ook gratis verzekerd voor 1 jaar. Perfecte formaat voor mij. Moet niet groter worden. Kan het dan niet meer met 1 hand bedienen en past prima in mijn broekak of jaszak. Alles groter dan 6.2 inch is niet meer met 1 hand te bedienen. Alles wordt maar groter helaas.
In mijn directe omgeving zijn er wel meer die er over klagen, ik zelf ben er ook niet blij mee. Ik kan te vaak mijn telefoon niet met één hand bedienen terwijl ik er geen functionaliteit voor terug krijg.
Waarom wordt het scherm altijd aangekaart?
Beantwoord dit je vraag?
Voor veel mensen is dat een van de belangrijkste specs.
Ik kan de mening van DiTomazo beamen: als het toestel niet in m'n hand past, wtf ga ik er dan mee doen? Dan kan ik ook een laptop meenemen. Natuurlijk is de schermgrootte belangrijk.
Diagonaal is ook niet altijd heilig.
Voor mijn vriendin zocht ik begin dit jaar een nieuw toestel. Zij is 1,60 en heeft kleine handen.

Ik ben dus gaan kijken naar buitenmaten. Want liever iets smaller en langer dan te breed. Dit op tweakers en gsm arena gecontroleerd en in de winkel gevoeld.

De heren bij MediaMarkt beweerde dat ze allemaal even groot waren, dat het niet uitmaakt e.d. en qua diagonaal hadden ze redelijk gelijk. (Maar verkopers, dus totaal niet objectief en niet altijd "correct")

Ze heeft diverse toestel vast gehad en dan zijn 2mm breedte voor haar echte wel het verschil tussen ok en te breed om vast te houden.
Voor alternatieven kun je nog steeds kijken naar de Xiaomi (Mi) 11 Lite en Motorola Edge 20. Die laatste is interessant voor cameraliefhebbers, aangezien hij een betere macrofunctie en, uniek voor dit bedrag, een telecamera aan boord heeft.
(...)
Het overgrote deel van de smartphones in dit rijtje heeft een 1080p-resolutie. De refreshrate is soms een extra vloeiende 90, 120 en soms zelfs 120Hz, maar veel smartphones met oledscherm in dit overzicht blijven steken op 60Hz.
Een tijdje geleden heb ik een Edge 20 gekocht. Een recent toestel, unlockable bootloader, LineageOS-ondersteuning, redelijke prijs (250 EUR in de aanbieding), en als bonus een OLED-scherm op 144 Hz. Aardig tevreden mee.

Het geadviseerde toestel in deze prijscategorie van dezelfde fabrikant, de Motorola G72, heeft een MediaTek SoC. Daardoor valt die meteen voor mij af, omdat daarmee er geen (noemenswaardige) ondersteuning komt voor AOSP. Het advies snap ik wel qua prijsstelling. De Edge 20 is een slag duurder met reguliere prijzen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 maart 2023 11:12]

Zijn jullie niet bij Honor langs geweest? Ik ben erg benieuwd naar de Magic 5 Pro. De camera van deze telefoon heeft zeer indrukwekkende action capture. Hij maakt zelf een foto op het moment van actie bij bijvoorbeeld sport. En dan ook op exact het juiste moment. Erg gaaf om te zien.
S23-reeks, hebben jullie de problemen gezien met de lens (wazigheid), die nu opduiken?

Zie oa:
https://www.notebookcheck...roduzierbar.699790.0.html

https://www.reddit.com/r/..._users_complaining_about/


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee