Door Koen Beijer

Product Owner

Doe mee aan de (opt-in) frontpage-bètatest

24-02-2022 • 13:10

131 Linkedin

Het doel van de nieuwe frontpage

De huidige frontendset-up van Tweakers is verouderd en moet toekomstvast gemaakt worden. De frontend die we voor ogen hebben, vormt een moderne, op componenten gebaseerde interface, die de ontwikkeling van nieuwe functies versnelt en verschillende thema’s mogelijk maakt. Deze vernieuwing kunnen we op twee manieren aanpakken:

  1. meer dan drie jaar achter de schermen werken om Tweakers helemaal aan te passen aan de nieuwe frontendset-up;
  2. beginnen met een gedeelte van de website en de wijzigingen geleidelijk uitrollen.

We hebben ervoor gekozen om te beginnen met een gedeelte van de website. Zo kunnen we de website stapsgewijs aanpassen aan een nieuwe lay-out en de opgedane kennis meenemen naar het volgende deel. Als startonderdeel hebben we de frontpage van Tweakers gekozen; daar willen we de ervaring op een aantal gebieden verbeteren.

Het belangrijkste is dat we van de frontpage het best mogelijke toegangspunt voor de verschillende onderdelen van Tweakers maken. Deze pagina heeft veruit het grootste bereik en is de ‘etalage’ voor de andere onderdelen van de website. Daarnaast is er, na de uitbreiding van de reviewredactie vorig jaar september en met de komst van Tweakers Plus, meer uitgebreide content. Deze content willen we beter zichtbaar maken voor de eindgebruiker. De huidige frontpage biedt weinig mogelijkheden om deze artikelen uit te lichten.

Welke stappen hebben we hiervoor genomen?

Voor dit ontwerp en de opzet van de bètatest zijn we niet over één nacht ijs gegaan, er zijn veel verschillende validatiemethoden ingezet om het ontwerp te toetsen. Hoe we hier zijn gekomen, kun je lezen in het .plan over de lessen die we geleerd hebben van de afgelopen A/B-test.

Na het publiceren van dat .plan hebben we een alfatest gedaan om de bètavariant intern (HQ en crew) goed te testen en hebben we alle situaties meegenomen in de test. We hebben de feedback hiervan verwerkt en een aantal mogelijke verbeterpunten genoteerd om nog te valideren.

Het doel van de bètatest

Met de bètatest willen we kijken of het gebouwde ontwerp aansluit bij ‘het grote publiek’. Hierin willen we zoveel mogelijk deelnemers hebben en verzamelen we zoveel mogelijk kwalitatieve en kwantitatieve feedback. De kwalitatieve feedback komt binnen via het forumtopic en feedbacksurveys (tevredenheidsscore en open feedback) en de kwantitatieve feedback zijn de harde metrics. Denk aan conversie en clicks op bepaalde elementen. Al deze vormen van feedback worden tijdens de test verzameld en waar nodig wordt de feedback verwerkt. Deze kwantitatieve en kwalitatieve data bundelen we en op basis hiervan bepalen we of dit het definitieve ontwerp is of dat er nog aanpassingen gedaan moeten worden.

Hoe kan ik meedoen?

Meedoen is alleen mogelijk met een account. De gegeven opt-in bewaren we op accountniveau, zodat je op elk apparaat meedoet met de test. Als je nog geen account hebt, kun je dat aanmaken via de registreerpagina.

Je kunt meedoen aan de test door in te loggen en de toggle op ‘ja’ te zetten op de bètafeaturespagina in je profielinstellingen. Mocht de frontpage toch niet werken, dan kun je deze weer uitzetten door de toggle naar ‘nee’ te schuiven. Het is belangrijk om zo lang mogelijk de frontpage te gebruiken. Op die manier kun je wennen aan de nieuwe lay-out en zien we ook ‘echt’ gedrag terugkomen in de data.

Bètatest aanzetten

Het kan voorkomen dat bepaalde custom-css-snippets niet werken. Er zijn door de nieuwe frontendset-up veel css-classes veranderd.

Hoe kan ik feedback achterlaten?

Naast de feedback die je levert met je gebruik, kun je ons ook laten weten hoe je denkt over het bètaontwerp. Dat kan op twee manieren:

  1. Het bètatest-forumtopic,
  2. Via deze Google Forms.

Voor de feedback maken we gebruik van een Google-formulier, omdat dit een prettige en voor iedereen toegankelijke manier is om alle informatie te verzamelen. De verzamelde data wordt uitsluitend gebruikt voor de analyse en is alleen toegankelijk voor Tweakers. De gegevens worden gehost in Google Workspace op een server in Europa. De achtergelaten feedback is waardevol voor ons om te kijken op welke vlakken we het ontwerp van de frontpage verder kunnen verbeteren.

Hoe is het bètaontwerp tot stand gekomen?

Tijdens de A/B-test hebben we veel en sterk uiteenlopende feedback gekregen op het ontwerp. Het is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak en smaken verschillen. Daarbij komt dat de frontpage dagelijks veel gebruikers heeft. Omdat het onbegonnen werk is om een ontwerp te maken dat aan de wensen van al die gebruikers voldoet, zoeken we naar een goede balans voor deze pagina. Tijdens de test zagen we op bepaalde onderdelen in het bijzonder veel feedback binnenkomen:

  1. De informatiedichtheid is lager dan bij de huidige frontpage.
  2. De letters van de nieuwsitems zijn te groot.
  3. Het openklappen van de tracker heeft tot gevolg dat de frontpage slechts deels zichtbaar is; de rest verdwijnt achter een scroll.

We hebben deze aandachtspunten verwerkt in een nieuwe versie van de frontpage. Er zijn meer artikelen zichtbaar boven de vouw en we hebben het lettertype verkleind van 16 naar 14px. De tracker hebben we voor de frontpage-bètatest buiten beschouwing gelaten. De tracker is erg oud en dat ‘inhacken’ voor de bètatest brengt te veel mogelijke complicaties met zich mee. Daarom hebben we besloten hem op de frontpage voor nu uit te schakelen tot we een goede implementatie kunnen neerzetten.

TL;DR

De frontpage bètatest is gestart. Je kunt meedoen door (met een ingelogd account) de betafeatures in je instellingen te bezoeken en de toggle op ‘ja’ te zetten. We zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen, dus laat je feedback achter in het feedbacktopic of via Google Forms.

Reacties (131)

131
129
88
5
0
33
Wijzig sortering
Ik vind het persoonlijk niks. Het is veel te druk voor mij. Doet me denken aan nu.nl of telegraaf.nl. Het ziet er overigens wel 'moderner' uit. De huidige versie van de site is natuurlijk wat conservatief. (niet dat dat per se slecht is natuurlijk)

Ik ben persoonlijk meer voor een minimalistische benadering. Ik heb zelf met een zwik 'custom CSS', die de site gelukkig ondersteund, gebruikt tot eigenlijk een hele summiere frontpage.
Alleen de bovenste balk, daar onder de zoekbalk, dan één plaatje (op dit moment de 'header' van dit artikel), een kopje met "Laatste nieuws" en daarna een lijst met artikelen.
Voorbeeld

Dit werkt voor mij persoonlijk veel prettiger. Ik snap uiteraard dat dit een nachtmerrie is voor een webdesigner, maar dit leidt voor mij veel minder af. Ik zou het dan ook fijn vinden als we mettertijd een meer 'native' optie krijgen om een minimalistische site te maken.


Edit: Bovenstaande is niet vervelend bedoeld. Gewoon puur mijn persoonlijke mening :)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 24 februari 2022 13:59]

Ik opt in voor deze....Ik kom voor het nieuws. De rest boeit me nooit wat...
Ziet er heel goed uit. Eigenlijk voor 97% zoals ik het ook zie.

Clean, en ik kom hoor het nieuws en forum.
Helemaal met je eens en het is eigenlijk in lijn met mijn feedback op de beta test.

Verder zou het ook enorm van deze tijd zijn om ook gewoon een darkmode versie standaard beschikbaar te stellen.

Heb zelf ook een zeer uitgebreide custom css file die binnenkort waarschijnlijk een flinke aanpassing nodig gaat hebben gezien de beta.
Als nieuws start/homepage top, maar niet echt een frontpage toch.
Iedereen z’n persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar waarom niet?

Ik vind de rest alleen maar loze vulling (voor mijn gebruik). Grote plaatjes lijden alleen maar af. De andere categorieën (als uitgelichte reviews en banen, overzichtjes van video’s, enzo) heb ik geen interesse in.
Ben toch benieuwd of tweakers iets met deze feedback gaat doen. Dit als top comment. Ik had mijn commentaar ook al gegeven in het topic die hiervoor is geopend. Het feit dat het nieuws niet in het midden staat stoort mij al enorm. Veel te druk met de ankeliers.
Het is een beta test.
  • Je hoeft niet mee te doen.
  • Onmiddelijk concluderen dat het niets is, draagt niet zoveel bij, want het is niet het eindproduct.
  • Het is de bedoeling om commentaar te leveren, daar hoef je je niet voor te verontschuldigen.
Je hoeft niet mee te doen.
Klopt. Maar ik probeer altijd een beetje betrokken te zijn met dit soort dingetjes, en dan een mening er over te geven, wanneer hier om gevraagd wordt.
Onmiddelijk concluderen dat het niets is, draagt niet zoveel bij, want het is niet het eindproduct.
Klopt ook, maar ik geef dan ook nadrukkelijk aan waarom ik het niks vind. Als ik alleen had geschreven "Ik vind het niks!" of "Ik vind het helemaal geweldig!", dan geef ik je gelijk. Daar heb je inhoudelijk niet zoveel aan.
In mijn professionele ervaring weet ik dat het heel fijn werkt om zo vroeg mogelijk zoveel mogelijk meningen en suggesties te ontvangen, zodat je, wanneer dat nodig blijkt, je richting kan bijsturen en dat je niet alles opnieuw hoeft om te gooien, of dat je uiteindelijk met een product zit waar veel van je gebruikers niet op zitten te wachten, wanneer je helemaal klaar bent.
Het is de bedoeling om commentaar te leveren, daar hoef je je niet voor te verontschuldigen.
Klopt ook al. Ik wilde alleen voorkomen dat mijn post als 'plat gezeur' kon worden ervaren, en dat wilde ik in elk geval voorkomen met dat laatste zinnetje. (Intentie en beleving kunnen op fora nogal uiteen lopen)
is er geen aandacht gegeven aan de mobiele pagina?
er wordt gesproken over bepaalde verbeteringen, maar juist die dingen zijn op mobiel slechter geworden.
waar is bijvoorbeeld de 2 kolom weergave op brede schermen?
op mijn grote scherm zie ik minder nieuwsitems, en worden de grijze blokken naar de onderkant van de lijst verbannen.
in landschap is het nog erger, de pagina past zich niet aan aan de breedte waardoor er lege plekken ontstaan aan de zijkanten.

op mobiel kan ik door het mengen van elementen minder goed focussen op wat ik wil zien, en door het forceren van 1 kolom moet ik veel meer scrollen.
dat is geen stap vooruit, maar een sprong achteruit.
Ik ben ook geen fan van de mobiele versie, maar sinds een paar maanden hebben we zelfs de optie voor de destopversie niet meer :(.

(hier op een fold 2 zou de destopversie prima bruikbaar zijn, maar het menu is verdwenen en "request desktop site" geeft mij een of andere verlepte tablet-versie die nog erger is.)
Zolang de nieuwsartikelen lijst als het belangrijkste onderdeel wordt gezien en daarmee het overgrote deel (met hoge content dichtheid) wordt getoond op de frontpage, vind ik voor de rest alles prima.

Enige belangrijke gemis; waar is de dark mode?
Dark mode zeg je? We zijn niet direct bezig met dark mode zelf, maar wel met de voorbereidingen er van.
We zijn bezig om de frontend opnieuw op te bouwen uit componenten, grotendeels uit web componenten.
Deze componenten schrijven we op zo'n manier dat de styling-variables zo generiek zijn dat ze gebruikt kunnen worden in thema's.
Waarbij je dus straks enkel een dark-mode-thema css bestand hoeft aan te maken en de kleur-variables aanpast, en hup je hebt dark mode. ;)

Echter is dat niet binnen een paar sprints te bouwen, aangezien Design/UX een design-system hiervoor moet optuigen. Hiervoor moeten dus meerdere disciplines veel tijd steken in de ontwikkeling hiervan.
We hebben al een paar mooie componenten gebouwd en beginnen nu een beetje vaart te krijgen.
Maar we zijn er nog lang niet, een van de hobbels waar we ook mee worstelen is dat de huidige website desktop-first is ontwikkeld met mobiel als after-thought. Dit maakt het lastig om bijvoorbeeld mobile-first te ontwikkelen. (wat tegenwoordig gangbaar is) Dus om nieuwe frontend technieken te kunnen gebruiken en moderne processen te kunnen hanteren, moeten we eerst dit soort dingen oplossen voor we verder kunnen.

Kortom, ja dark mode zit in de pipeline, maar duurt nog eventjes. ;)
In dit artikel plan: Denk mee over de nieuwe frontpage is de dark-mode al te zien, wat is er in al die tijd gebeurt??
Volgens mij is daar alleen een knop te zien die dark-mode aan kan zetten. Dat is iets anders dan een hele dark-mode te ontwikkelen.
Dat je zo'n knop vast een plek geeft in de ontwerpfase is handig, dan kan je rekening houden met de ruimte die de knop inneemt.

Hier kan je zien wat ze bij Tweakers in de tussentijd allemaal gedaan hebben.

[Reactie gewijzigd door EricWN op 22 februari 2022 14:16]

Hey, tnx voor de reactie.
Ik begrijp dat het inderdaad nu niet zo makkelijk is als even een paar rgb waardes in je styling sheet aanpassen. Goed om te horen dat het op een gestructureerde manier wordt aangepakt met behulp van web components. Is ff een investering nu, maar sowieso beter in de long term. Blij dat het in de pipeline zit! :)
Maken jullie een eigen systeem, of kijken jullie ook naar Material 3 van Google?

M3 werkt perfect in light en dark mode namelijk met behoud van de leesbaarheid.

Zo heb ik 22 thema's voor Home Assistant gebouwd op basis van Material 3 richtlijnen :)
Vooral ons eigen systeem, maar we zijn wel aan het kijken of we iets als https://open-props.style/ kunnen gaan inzetten.
Die thema's voor HA zijn best nice!
Dus jullie maken gebruik van de CustomElementRegistry.

Passen jullie een framework toe zoals Lit?
Of in ieder geval scoped constructed stylesheets voor de shadow DOM?
Ja klopt, nee we maken geen gebruik van Lit. We hebben wel een trial lopen met Preact om te kijken of een FE framework ons kan helpen. (naast het gebruik van web components)
En wat betreft constructable stylesheets, nee gaan we niet gebruiken omdat het vooralsnog alleen by default werkt in Chrome en in Firefox moet je een feature-flag enablen. :)
Maar als je doelt op dat we in de shadow dom styling gebruiken (zodat styles van de parent niet doorlekken) dan ja, daar zijn we wel mee bezig. ;) Om dus daadwerkelijk een component te maken die er overal hetzelfde uitziet en werkt.
Op mijn desktop dacht ik meteen van "nee dit wil ik niet" terwijl het op de iPad er juist weer prima uitziet.

Echter is het wel heeel erg wit, ik wil eigenlijk meteen de brightness verlagen terwijl ik dit hen met andere sites.
Het idee van enkel van styling-variables aanpassen om tot een eigen kleurstelling te komen klinkt goed. Ben benieuwd hoe dat uiteindelijk in de praktijk zal uit gaan pakken.

Het nieuwe ontwerp zelf vind ik persoonlijk veels en veels te druk. Zeker die afbeeldingen in het midden leiden te veel de aandacht af van waar het voor mij, en velen, echt om gaat: de nieuwsartikelen.
Ja, waar is de dark mode?

Als ik savond's tweakers bezoek haak ik vaak na 5 seconden al af omdat ik dan geen zin heb om naar een groot wit scherm te kijken.
Brave browser gebruiken en dan de nachtmodus inschakelen werkt voor mij over het algemeen prima (alleen de smileys zijn dan niet goed zichtbaar, maar dat ongemak is het mij wel waard).
of Dark Reader extensie installeren, die werkt echt dikke prima!

Is er voor Chrome, Safari (macOs, iOS, ipadOS), Firefox en Edge
Dark reader kan je ook vrij gemakkelijk zelf integreren als developer :)
Lees deze thread eens even, daar maakt @watcher46 duidelijk waarom er nog geen dark-mode is.
Het is makkelijk, maar dan moet je wel een goed systeem hebben wat (zo goed als) af is.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 24 februari 2022 15:47]

Zou handig zijn als Brave dat op mobiele browsers ook met een handige toggle beschikbaar zou maken, nu moet je eerst door de instellingen graven en blijft het permanent aan wat ook niet altijd gewenst is.
Je lijkt me genoeg karma te hebben om custom css aan te zetten in de karma store en de darkmode css te kiezen in je profiel.
Ik vraag me af of het beter of juist triester is dat de gebruikers er zelf een oplossing voor mogen verzinnen. En als dat zo'n goed alternatief is, waarom implementeren ze die css dan niet gewoon als default voor iedereen? Dark mode levert comfort op maar niet direct geld, dus heeft het geen prio. Voorbeeldje van kortzichtig denken.

[Reactie gewijzigd door Sebben op 24 februari 2022 13:28]

@Azbest Heeft een hele mooie custom css snippet gemaakt:

custom css snippet: Tweakers Perfect Dark
Top, gelijk geimplementeerd, dank voor de tip! En thanks @Azbest
Sinds Windows 10 heeft Windows een blauwlicht-filter (Nachtlamp), als dat niet genoeg is, is er f.lux

Voor Linux heb je natuurlijk RedShift.

De meeste Android-vendors hebben zelf een blauwlicht-filter erin gebouwd. Anders kun je Red Moon of Twilight gebruiken.

Met andere woorden: Schuif je jouw probleem niet aan T.net op? :)
Een dark mode is wat anders dan het blauwe licht eruit filteren (wat voor een heel ander doel gedaan wordt).
Dark mode is rustiger voor de ogen en voor (mobiele) schermen vaak een stuk zuiniger (zwart is gewoon pixel uit, plat gezegd, bij OLED schermen), waar je blauw licht filtert ivm anders slechter slapen. Een dark mode is dus wel degelijk iets anders dan een blauw licht filter, vandaar dat het ook anders heet. ;) Dus nee, er wordt niets afgeschoven op Tweakers. Alsof iemand een busje wilt kopen met trekhaak, maar jij zegt vervolgens "maar je kan een busje ook verlengd kopen...".

Een uitgebreid artikel over de verschillen: https://nighteye.app/blue...mode-which-one-is-better/

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 februari 2022 15:10]

Aan de andere kant, een basis moderne functionalities voor een tech site is toch eigenlijk tegenwoordig een must.

We leven niet meer in 1995. Als IT site zou je voorop moeten lopen.
Voor Linux heb je natuurlijk RedShift.
En Nachtlicht, ingebouwd in onder meer GNOME, KDE (alleen op Wayland) en Deepin.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 februari 2022 17:49]

En Nachtlicht, ingebouwd in onder meer GNOME, KDE (alleen op Wayland) en Deepin.
Veel te summiere instellingen. Die van Deepin kan ik niet eens op hun website terug vinden.

Om bij GNOME de mate van verkleuren e.d. in te stellen, mag je met gsettings/dconf rommelen of een extensie installeren, die gegarandeerd bij iedere release van GNOME stuk gaat. Bij RedShift is het met een tray-icon aan en uit te zetten.

Die van KDE is bijna goed, maar mist nog (steeds) de instelling om de gamma/brightness te verlagen.

Dus RedShift blijft nog steeds de beste.
Er zijn een legio websites die geen gebruik maken van een dark mode. Daarom dat ik ook een extensie gebruik ipv elke website ga stylen. Op tweakers past dat feilloos zover ikzelf tweakers bezoek. :)
Die nieuwsartikelen vallen dus op iPad en iPhone onder de fold. Geen nieuws in het scherm dus. Ik zet de beta wel weer uit…

[Reactie gewijzigd door HunterPro op 24 februari 2022 16:17]

Ik wil best meedoen met de beta, ik wil zelfs wel tijdelijk mijn custom css snippets uitzetten. Maar ik zie dat ik ze alleen kan verwijderen, niet tijdelijk uitzetten.

Kan zo eigenlijk niet goed testen, of ik test met custom css en krijg niet de bedoelde ervaring.
Of ik verwijder alle custom css, doe de beta en als blijkt dat het toch niet lekker werkt, moet ik alle custom css weer gaan opzoeken en aanzetten.

Kan er geen toggle bij komen van "zet tijdelijk uit" of "zet custom css uit tijdens beta testen"?
Onderaan de pagina met custom CSS instellingen staat een vinkje "Activeren Gebruik stylesheetinstellingen op alle pagina's". Die kun je uitzetten, dan staat al je custom css uit (ook de snippets, niet alleen de css in de textbox, dat is misschien wat verwarrend)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 februari 2022 11:47]

Perfect, dat was exact wat ik zocht. Dank!
Voor mij is het eigenlijk heel simpel.
De tracker is een soort van essentieel onderdeel van de site en zolang die niet beschikbaar is, sla ik deze test over.
Zoals in de .Plan te lezen is hebben we gekozen voor de volgende aanpak: beginnen met een gedeelte van de website en de wijzigingen geleidelijk uitrollen. Dit zorgt er voor dat we snel de veranderingen met jullie kunnen delen, feedback kunnen krijgen en we snel over de front-end vernieuwing kunnen leren wat we weer gebruiken bij de verdere uitrol over de rest van de website :).

We weten dat de tracker voor veel gebruikers een must is, dus die vergeten we ook zeker niet. Voor nu hebben we gekozen om zonder de Tracker te testen omdat we anders moesten wachten met het live zetten van de bètatest.
Noem het dan geen betatest... :/
Ik snap dat in de moderne ellende als devops en agile* dit vast een vies woord is, maar een betatest is over het algemeen feature complete.

*(waarbij, als ik naar de development-afdeling op m'n werk kijk, iedereen alleen het absolute minimum doet en dat dan 'minimum viable product' noemt in plaats van 'half afgeraffelde meuk')
De tracker is een feature die we los zien van de frontpage, hij is namelijk, net als de navigatiebalk en footer, op elke pagina te zien. De navigatiebalk en footer waren in de huidige vorm redelijk snel aan te passen naar de nieuwe layout, dit bleek voor de tracker helaas niet te zo te zijn.. Vandaar dat we gekozen hebben om die nu niet mee te nemen en deze op een later moment toe te voegen in de nieuwe opzet.
Ja ok fair enough :)

Eigenlijk is het ook geen test van de frontpage maar alleen maar van de index. Aangezien zodra je artikelen opent je ook weer in het huidige design terecht komt.

(Ik zie de 'frontpage' nog steeds als het geheel van de index, de artikelen, de .plans, v&a, eigenlijk alles behalve het forum - Zal dateren van toen er nog een veel duidelijkere scheiding was tussen Tweakers.net als site/frontpage met het rood/zwarte design, en het GoT forum met paars design)

[Reactie gewijzigd door SambalBij op 22 februari 2022 13:34]

Ja, het is inderdaad de index zoals jij het beschrijft. In Tweakers-termen is de frontpage precies zoals jij het beschrijft: index, nieuws, reviews, etc.. Helaas dekt het imo de lading niet als je index gebruikt als term, wellicht had 'homepage' beter geweest.

Gaaf om de designs te zien van 'vroeger', leuk dat je die even deelt hier! :)
Goed om dit te lezen. Dan test ik door. :)
Mijn beeld was ook dat dit het algemene nieuwe beeld van de Frontpage was. En dat de tracker daar dus geen deel meer van uit maakt.
Zoals in de .Plan te lezen is hebben we gekozen voor de volgende aanpak: beginnen met een gedeelte van de website
De frontpage is maar een gedeelte van de site. Dus de bewoording of omschrijving van de test zou beter kunnen ;)

Iteratief werken is zeker goed, maar dat kan ook met eerst het totaal neerzetten en dan stapsgewijs de feedback verwerken.
De eerste groep is nu al afgehaakt op het ontbreken van het (voor hen) zeer essentiële onderdeel de tracker. Die komen waarschijnlijk niet weer testen. Daarmee wordt de testgroep ook kleiner en niet langer representatief.
Even een screenshot van de nieuwe layout er bij zou helpen.
Nu is het een gil op een groot plein in de hoop dat er mensen zijn die het horen enin het diepe willen springen.
Ik ga het nu in ieder geval niet proberen. Deze "oude" layout is goed leesbaar en overzichtelijk.
Idem hier, direct de test weer uitgezet. Die balk met uitgelichte artikelen aan de rechterkant die er voor in de plaats is gekomen geeft me nul nieuwe informatie ten opzichte van de nieuwsfeed links.
Ik ben misschien niet direct mee, maar wat bedoelen jullie met de tracker? :)
Links zie je die grijze lijn over de rand van het scherm lopen met die uitklap knop. Dat is de Tracker.
Helemaal eens. Ook direct weer uitgezet.
Idem hier. Tracker is de verbinding tussen de onderdelen die ik gebruik ((Nieuws)artikelen, forum, v&a, af en toe een zijdelings bezoekje aan Fok! of een tweakblog)
Als die wegvalt valt de hele cohesie tussen die verschillende onderdelen weg, en vervalt het geheel van het laatste restje van de vroegere community terug tot echt gewoon maar een 13-in-dozijn nieuwssite...

Heb na 1 korte blik de beta snel weer uitgezet. Als de tracker er weer is probeer ik nog wel eens.
Idem voor mij. Ik vond de eerste indruk best ok, maar ik wacht wel even tot de tracker beschikbaar is.
Dank voor de waarschuwing, wachten we het rustig af en zetten we het niet aan.
10 seconden beta aangezet. Inderdaad. Direct uitgezet. Tracker is onmisbaar.

Nieuwe Layout is ook erg onoverzichtelijk.
Thanks, I hate it.
Tijdens de A/B-test hebben we veel en sterk uiteenlopende feedback gekregen op het ontwerp. Het is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak en smaken verschillen.
Sorry, maar gezien de praktisch unanieme negative reactie op beide eerdere tests komt dit echt over als "we gaan ons er niet teveel van aantrekken". Deze versie heeft nog steeds veel van dezelfde problemen. Fijn dat er nu wat meer nieuwskopjes te lezen zijn, maar het hele beeld wordt nog steeds opgevuld met zoveel mogelijk banners als maar kan. De kolom met uitgelichte artikelen trekt ook alle aandacht naar zich toe, zeker omdat deze in het midden staat (maar dat komt natuurlijk goed uit om Plus te verkopen). De belangrijkste informatie wordt nu gewoon naar links geduwd.
Zoals in de .Plan aangegeven hebben we te maken met veel verschillende gebruikers en meningen. We horen van de ene groep dat afbeeldingen niet wenselijk zijn en de andere groep vindt visuele ondersteuning weer fijn. Daar proberen we een balans in te vinden en dat laten we met deze iteratieslag zien, het design van de bèta-variant heeft kleinere afbeeldingen dan de a/b-test designs. We krijgen via meerdere kanalen feedback binnen, dus niet alles is inzichtelijk voor iedereen.

De kolom met uitgelichte artikelen (ankeilers) trekt inderdaad meer aandacht dan de nieuwslisting, dit vond ik ook toen ik de nieuwe frontpage voor het eerste gebruikte tijdens de alfatest (welke we hebben gehouden met HQ en crew). Na een tijdje begon ik er aan te wennen en mijn aandacht gaat niet meteen naar de ankeiler-kolom, ik ben benieuwd hoe dat voor jou is als je er aan gewend bent!
Ik heb hier alle meningen even bekeken, van alle meningen zijn er meer dan 90% negatief over het design. Ik persoonlijk vind dat best veel. Uiteraard zal je nooit 100% tevreden gebruikers hebben, maar ik vraag me dan toch af hoeveel er is gedaan met de feedback uit de a/b-tests. Als ik de reacties zo lees, is dat duidelijk te weinig. Kun je dat verklaren? Ik ben erg benieuwd naar de percentages van de groepen die je hier noemt, als dat 50/50 is zou me dat ten zeerste verbazen.
We horen van de ene groep dat afbeeldingen niet wenselijk zijn en de andere groep vindt visuele ondersteuning weer fijn.
Verder ben je van mening dat je aan een design moet wennen? Is het wenselijk dat een eindgebruiker de ankeiler-kolom vervelend vind, maar dat hij toch even door de zure appel moet bijten? Vergeet niet dat lang niet iedereen hier vaak komt, daar zal dat wenningsproces een stuk langzamer gaan, waarbij ze mogelijk halverwege gaan afhaken. Een design moet in mijn optiek ten alle tijden intuitief zijn, en dat is hij met een scheve uitlijning volgens mij niet.

De mobiele site is daarbij eigenlijk onbruikbaar geworden, daarbij heeft Tweakers dan nog het geluk dat telefoonschermen tegenwoordig mega zijn, anders hadden we niet eens een nieuwsbericht op de hoofdpagina terug kunnen zien. Daarbij komt ook nog dat de uitgelichte nieuwsitems al oud zijn, waardoor de chronologie ontbreekt. Laten we in ieder geval als eerste stap een uitgelicht nieuwsitem weglaten, zodat er nog maar één item wordt gepushed.
Functie om het uit te zetten?
Vooral vervelend dat je met de nieuwe layout scheef naar je scherm moet gaan kijken.
En ik zie de tracker helemaal niet meer dit is ook een groot gemis.
Vooralsnog vind ik het er aardig uitzien, hoewel drie kolommen mij ook te veel is. Kudos voor hoe makkelijk het te bewerken is met snippets overigens :) (oprecht geen sarcasme).
Ik heb nog e.a. bij te leren over CSS grids aangezien ik nu iets teveel heb verwijdert. Maar ben best ver gekomen tijdens mijn lunch.
Dit oogt echt zó veel rustiger! Ik ga em uitproberen. :)
Houd er wel rekening me dat ik er nog aan ga knutselen. Zo werkt het niet lekker op kleinere vensters en wil ik eigenlijk nog de best buy sidebar proberen onder de reviews te tonen.
Ook ben ik nog niet tevreden over de review links, daar ga ik dan ook nog mee aan de slag.
Oh dat screenshotje ziet er heerlijk uit zeg! Mocht de frontpage zo blijven ga ik daar zeker een keer naar op zoek.

Ik heb bij het nieuwe design het idee dat er een mismatch is tussen techneuten en designers. Ik als techneut wil snel informatie vinden zonder teveel poespas. Lekker zoals technet bijvoorbeeld, alleen een plaatje als je ook daadwerkelijk iets wilt uitbeelden.
Prachtig om te zien
Clean en eenvoudig.
+3
Ziet er al veelbelovend uit! Ik vind deze frontpage nu al beter dan de 'normale' door de hoge informatiedichtheid
Toch leuk hoe dat voor iedereen anders is. Ik vind de 'hoge' informatiedichtheid juist onoverzichtelijk. Doe mij maar een 'clean look' met wat meer blanco ruimtes/vlakken, dan scroll ik wel wat meer.
Dit maakt het ook erg lastig om de frontpage aan te passen naar alle wensen. Meedoen aan deze betatest geeft ons inzicht in wat de balans is tussen alle verschillende meningen :).
Misschien zoup
Dit maakt het ook erg lastig om de frontpage aan te passen naar alle wensen. Meedoen aan deze betatest geeft ons inzicht in wat de balans is tussen alle verschillende meningen :).
Misschien moet dat ook een niet het goed zijn, maar gewoon een goede strakke basisversie waarbij iedereen (zonder in te loggen) bepaalde items kan verwijderen of vergroten.
Inderdaad: de informatiedichtheid (vrijwel geen white space) en de kolom afbeeldingen (te druk) hebben mij doen besluiten om de betamodus direct weer uit te zetten. Ik hoop dat het aan en direct uitzetten na checken ook meegekomen wordt in de metrics, want dat lijkt mij een hele duidelijke KPI ;-).
informatiedichtheid, is maar hoe je het bekijkt. Ik zie voornamelijk geen informatie meer. Ik kom voor nieuws, en dat is nu onderbelicht in deze layout.
Ik vind de dichtheid ook minder geworden, ik heb met name het idee dat ik op de grote blokken moet gaan klikken ipv nieuwsitems. Misschien om meer mensen over te halen om premium te nemen ofzo? In die balk staan namelijk voornamelijk premium artikelen. Als je elke dag op Tweakers kijkt, of meerdere keren per dag zal je daar dus oude artikelen vinden (even gekeken staan nu dingen van 6 dagen "oud" in). Dat vind ik niet logisch. Misschien is het boeiender als je 1 keer per week kijkt, maar ja dan zou ik weer verwachten dat je geen premium hebt.
Huh? Welke hogere informatiedichtheid?
Ik heb de oude en de nieuwe naast elkaar open staan... Ja, de koppen staan iets dichter op elkaar inderdaad, maar er staat weer vaker zo'n banner van een uitgelicht artikel tussen wat dat volledig opheft.
Ik vind op het eerste gezicht de tekst vooral nog iets lelijker omdat de letters iets groter zijn. Door de iets bredere regels staat er wel evenveel tekst op elke regel, maar er is minder wit. Wellicht gewoon een kwestie van wennen dus ik zal de beta wel even aan laten staan.

Edit: ik zit trouwens wel in de mobiele view, geen idee hoe het op pc uitziet.

Edit 2: ik heb trouwens nu als ik naar de frontpagina ga maar 3 nieuwsartikelen in beeld voor ik moet scrollen, dat was in de oude view 4. Wel staat er een extra banner maar die veranderen niet zo vaak dus minder interessant om iedere keer in beeld te krijgen voor mij. Voor mij is de informatiedichtheid dus juist lager voor ik ga scrollen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 februari 2022 14:07]

Zonder Tracker is dit in mijn ogen niet goed te gebruiken. Dat is juist DE functie die ik het meeste gebruik.
Daarnaast hoop ik dat het nieuwe ontwerp ook eindelijk een keer ervoor zorgt dat er vanuit Tweakers een darkmode komt?

Los dit nu op met deze snippet custom css snippet: Tweakers Perfect Dark maar dat is natuurlijk iets wat gewoon standaard beschikbaar zou moeten zijn.
Grappig. Ik heb de tracker nooit serieus gebruikt. Altijd ingeklapt en nooit naar gekeken.
Ik gebruik het voor verschillende zaken en niet eens zo zeer het nieuws want dat zie ik ook wel op de frontpage zelf.

Waar ik het voornamelijk voor gebruik is de actieve topics van het forum en de wenslijsten. Ik heb een favoriete wenslijst waar ik bepaalde producten inzet die ik in de gaten wil houden qua prijs. Ja ik weet je ook een melding kan instellen maar als ik het zelf in de gaten hou zou ik ook sneller dan de drempelwaarde actie kunnen nemen.

Voor de actieve topics vind ik het gewoon interessant om te zien wat er voor zaken actief zijn op het forum en als ik een onderwerp langs zie komen waarvan ik denk, ey dat is geinig dan open ik die direct. Dit zorgt er ook vaak voor dat ik een topic aan het lezen ben over dingen waar ik normaal helemaal niet mee bezig ben en dat je dus weer iets nieuws hebt ontdekt.
ah ja. Daar gebruik ik dus puur het tabblad Actieve Topics op GOT zelf voor :)
Voor de wenslijsten heb ik de tracker nooit gebruikt, maar dat is wel een hele interessante!
Ik dacht ‘ja leuk’!

Echter;

Werkt de Dark-mode CSS code nog? Of komt er eindelijk native dark-mode in? :P
Het kan voorkomen dat bepaalde custom-css-snippets niet werken. Er zijn door de nieuwe frontendset-up veel css-classes veranderd. Misschien dat een mede-tweaker al bezig is met een custom-css voor de betavariant ;).

Mijn collega @watcher46 heeft een goede reactie m.b.t. de native dark-mode geschreven, zie watcher46 in 'plan: Doe mee aan de (opt-in) frontpage-bètatest'
Wat is een 'css-class'? Bedoel je dat jullie de class attributen op HTML elementen hebben aangepast, zodat de CSS class-selectors niet meer matchen?

https://html.spec.whatwg....obal-attributes:classes-2

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee