In de komende weken presenteert Tweakers Elect de serie 'Tweakers aan het werk'. Daarin schrijven we over jullie ervaringen met werk in de ict en hoe je als tweaker je carrière hebt vormgegeven. Welke keuzes heb je gemaakt, welke opleidingen heb je gevolgd en waar ben je nu in je carrière? Vandaag gaan we naar een tweaker in het buitenland, naar de Verenigde Staten.
Profiel
Pim van Denderen
Nick: Pimmerd
Leeftijd: 28 jaar
Woonplaats: New Jersey, USA
Opleiding: mbo netwerkbeheer niveau 4, hbo network infrastructure design
Werkervaring: 6 jaar fulltime, 10 jaar inclusief ict-gerelateerde bijbaantjes tijdens de studie
Werkgever/branche: Valley National Bank/Banking
Functie: solutions engineer
Werklocatie: New Jersey, USA
Uren per week: 40-45 uur
Reistijd: 1 uur
Werkdruk: gemiddeld/hoog
Tijdens zijn afstudeerstage in de VS leerde Pim van Denderen (28) zijn huidige vrouw kennen. Twee jaar geleden vertrok hij naar New Jersey, waar hij bij een bank ging werken, eerst als senior system engineer, en sinds augustus 2018 als solution engineer. "Ict is overal hetzelfde, het verandert niet per land. Daardoor kon ik eigenlijk meteen aan de slag."
Waarom ben je in de Verenigde Staten gaan werken?
"In het derde jaar van mijn hbo network infrastructure design heb ik een afstudeerstage van een half jaar gedaan in Providence, Rhode Island. Daar leerde ik mijn huidige vrouw kennen. Na mijn stage keerde ik terug naar Nederland, waar ik ben afgestudeerd en nog twee jaar heb gewoond en gewerkt. We hadden toen een langeafstandsrelatie. Mijn vrouw heeft eerst een jaar in Nederland gewoond, maar in 2016 besloten we om toch in de Verenigde Staten te gaan wonen. Dat was wel een moeilijke keuze; ik had het prima naar mijn zin bij mijn toenmalige werkgever, dus dat maakt het altijd lastig. Ik had er wel vertrouwen in dat ik op termijn een nieuwe baan in de VS kon vinden. En ik had voldoende spaargeld achter de hand als het niet snel zou lukken om iets te vinden."
Was het moeilijk om een nieuwe baan te vinden?
"Mwah. We wonen niet op het platteland, maar ook niet echt in een grote stad. Dus je moet wel goed zoeken om iets in de buurt te vinden. Ik moest sowieso eerst drie à vier maanden wachten totdat ik een werkvergunning kreeg. Uiteindelijk ben ik via LinkedIn gaan zoeken en kwam ik in contact met een recruiter. Hij was een van de eersten waarmee ik in contact kwam en ik had gewoon een baan nodig. Al snel kwam hij met een baan die bij mijn wensen aansloot en waarvan ik dacht: dit past bij me."
Je werkt sinds kort als solution engineer. Wat houdt dat precies in?
"Toen de bank deze functie creëerde, werd ik gelijk enthousiast om weer met de laatste technologie aan de slag te kunnen gaan. In Nederland werkte ik voor een ict-dienstverlener waar deze altijd snel werd doorgevoerd. Maar een bank is op dat gebied nogal statisch, daar worden ict-producten drie tot vijf jaar gebruikt voordat ze worden vernieuwd. Ict dient ter ondersteuning van de businesskant; het is niet het businessmodel. Als solution engineer richt ik me nu voornamelijk op innovatie en de implementatie van nieuwe technologie. Ik ben altijd al zeer geïnteresseerd geweest in de laatste ontwikkelingen, zeker op het gebied van VMware en netwerkbeheer. Maar ook blockchain vind ik heel interessant. Ik denk niet dat ik de vrijheid heb om dat te implementeren. Beslissingen om iets gedaan te krijgen moeten binnen de bank eerst langs veel schijven. Vooralsnog ben ik vooral bezig geweest met het verhuizen van het datacenter en het vervangen van de hardware. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat we de applicatiekant aanpakken en dat de businessprocessen geoptimaliseerd worden."
Zijn er grote verschillen met werken in Nederland?
"Ik merk er niet heel veel van eigenlijk. In Nederland had ik een luxepositie; ik had een eigen netwerk en ik kende de bedrijven. Dat was in de VS wel anders toen ik daar kwam. De meeste middelgrote bedrijven kende ik niet, ik had nog geen netwerk, maar gelukkig is ict wel overal hetzelfde. De technologie waarmee ik in Nederland werkte, is in de VS hetzelfde."
Je hoort weleens dat de salarissen voor ict’ers in de VS hoger zijn dan in Nederland. Wat is daarvan waar?
"Daar zit zeker een kern van waarheid in. maar wat mensen nog wel eens vergeten, is dat de cost of living in de Verenigde Staten ook veel hoger is. Hier moet je alles zelf doen en regelen op het gebied van sociale voorzieningen en verzekeringen. Daarom is het salaris hier dus ook hoger."
De keuzes van
Favoriete apps: Notepad++, EverNote, 1Password, Royal TSX
Favoriete websites: Reddit, Twitter, YouTube, Tweakers en BBC News
Favoriete gear: "Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n gadgetfan. Dat gezegd hebbende, ik maak het meest gebruik van mijn IPhone 7, MacBook Pro 2015 en Bose-headphones die ik al jaren heb."
Favoriete film: The Dark Knight
Favoriete muziek: "Meestal een liveset trance of hardcore, afhankelijk van m’n mood, via SoundCloud, of gewoon popradio op de afdeling."
Wat is je droombaan?
"Ik werk net op een nieuwe positie, dus voorlopig heb ik het nog prima naar mijn zin en zit ik goed. In de toekomst lijkt het me wel heel gaaf om voor een bedrijf als VMware of Cisco te werken. Dus niet als afnemer van de technologie, maar juist als leverancier. En dan niet in een functie als ontwikkelaar, maar eerder als architect of consultant. Meedenken en adviseren over de achterliggende processen."
Wat zou je mensen aanraden die nu de ict in willen?
"Het is belangrijk dat je je specialiseert. Ict is heel breed en er is van alles in te doen, dus het is goed om te bedenken wat je wil. Je moet het vooral leuk vinden om te doen, anders heb je alleen jezelf ermee. En zorg ervoor dat je bijblijft met de nieuwste ontwikkelingen. Zelf blijf ik vooral via Twitter op de hoogte door subject matter experts te volgen. Begin bij de developers van grote leveranciers van ict-producten. Wat je dan voorbij ziet komen aan interessante tweets en artikelen, vind ik heel inspirerend."
Tweakers Elect, ook voor jou?
Ben jij het zat om lastiggevallen te worden door recruiters? Ben je de ongeïnspireerde massamails via LinkedIn, het benaderen met een droombaan die niet bestaat en alle andere trucs om je cv in handen te krijgen beu? Maak dan een profiel aan op Tweakers Elect.
Tweakers Elect is het platform waar werkgevers bij jou komen solliciteren. Op basis van onder andere je skills, je werkervaring, opleiding en gewenste salaris. Jij blijft daarbij anoniem, totdat je besluit om het aanbod van een werkgever te accepteren. Je krijgt geen recruiters meer achter je aan, want we werken alleen met de werkgever zelf. Je wordt gematcht door meer dan tachtig werkgevers op de ruim achthonderd vacatures. Dus tweaker met ambitie in de ict, waar wacht je nog op?
Schrijf je in en laat ons je nieuwe droombaan voor je zoeken.