Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Tweakers aan het werk - De keuzes van Arne

01-10-2018 • 12:53

11

Advertorial

In de komende weken presenteert Tweakers Elect de serie 'Tweakers aan het werk'. Daarin schrijven we over jullie ervaringen met werk in de ict en hoe je als tweaker je carrière hebt vormgegeven. Welke keuzes heb je gemaakt, welke opleidingen heb je gevolgd en waar ben je nu in je carrière?

Na zijn hbo informatica volgde Arne Hoek (31) ook de hbo-opleiding technische bedrijfskunde. Van veertig uur per week alleen maar ontwikkelen wordt hij naar eigen zeggen heel vervelend. "Ik vind de interactie in teams heel belangrijk. Daarom ben ik ook de scrumkant opgegaan. In de toekomst hoop ik de uitvoerende kant achter mij te laten en meer te adviseren op businessniveau."

Profiel

Naam: Arne Hoek
Nick: Arne
Leeftijd: 31 jaar
Woonplaats: Hengelo
Opleiding: hbo informatica + hbo technische bedrijfskunde
Werkervaring: 8 jaar
Werkgever/branche: ilionx-QNH
Functie: consultant, trainer, coach, specialisatie in frontend en scrum
Werklocatie: voornamelijk Zwolle en klantlocaties, ook kantoren in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, etc.
Uren per week: 40
Reistijd: 1 uur
Werkdruk: 'zo hoog als je het zelf maakt of wilt, in mijn geval best hoog'

Waarom ben je informatica én bedrijfskunde gaan doen?

"Ik vond het leuk om bezig te zijn met computers, dus ben ik informatica gaan doen en heb ik alle aspecten van ontwikkeling gedaan: na middleware, backend, frontend en full stack ben ik uiteindelijk blijven hangen bij frontend. Ik hou van verandering, en frontend is op een gegeven moment heel snel gegaan in het voorbijstreven van andere technologie. Ik vond het veel leuker om aan het einde van de dag iets visueels te kunnen laten zien, iets waarmee je daadwerkelijk met gebruikers kunt sparren en met klanten kunt overleggen. Maar ik zag mezelf niet veertig uur per week achter een computer zitten en programmeren. Daar word ik niet blij van. Toen ben ik wat verder gaan kijken en bij bedrijfskunde uitgekomen."

"De opleiding werd aangeboden in een verkorte versie na een technische studie. Dat sprak mij wel aan. Tijdens mijn informaticaopleiding vond ik het al leuk om bij elk projectje de rol van projectleider op me te nemen en ervoor te zorgen dat procesmatig alles goed werkte, dus dat sloot wel goed bij elkaar aan. Op die manier ben ik doorgegroeid naar de consultancykant. Daar combineer ik de processen aan de bedrijfskundige kant met de expertise in het ict-vakgebied. Denk aan adviestrajecten hoe je een frontend zo moet inrichten dat er met verschillende teams kan worden samengewerkt om tot een goed product te komen.

En je bent dus ook trainer en scrummaster. Wat is daar het verhaal achter?

"Ik werkte voornamelijk met Angular. Ik wist er veel vanaf en ik kwam erachter dat ik het leuk vond om trainingen te geven. Daarnaast ben ik redelijk fanatiek geweest in het opzetten van teams en kwam langs die weg terecht in de scrumwereld. Scrum werkt heel fijn, zolang je het goed doet. Ik vind het leuk om te laten zien wat er écht mee kan."

Wat vind je belangrijk in je werk?

"Vrijheid in je werk is voor mij heel belangrijk, dat je zelf kunt indelen waar je naartoe wilt groeien. Bij de meeste bedrijven waar ik heb gewerkt, ben ik weggegaan door verhuizingen. Behalve bij een internationaal consultingbedrijf, daar ben ik bewust vertrokken. Ik werkte voor de Belgische tak van het bedrijf. Je had daar een vast pad dat door het management werd bepaald en dat had je te volgen. Er zat verder geen enkele vrijheid in functiecombinaties en dan kom je al snel weer uit op veertig uur achter een pc zitten."

"Toen ik weer naar Nederland ging, ben ik via een aantal recruiters bij verschillende bedrijven langsgegaan om te kijken wat ik leuk vond en wat ik dacht dat bij me zou passen. Bij ilionx-QNH bevielen de open sfeer en cultuur mij erg goed. Het is een groot bedrijf, waar inmiddels achthonderd man werken, maar waar gewerkt wordt in cellen die hun eigen bv zijn, met een eigen management dat zelf beslissingen mag nemen. Je kun er heel direct communiceren en er is veel mogelijk, zolang je de meerwaarde ervan kunt uitleggen."

De favorieten van:

Favoriete apps: Waze, Flitsmeister en Spotify. ‘Ik ben vaak onderweg en dat is dankzij dit trio een stuk aangenamer.’
Favoriete websites: ‘Tweakers, voornamelijk voor de general-chatfora, Twitter om op de hoogte te blijven van de nieuwe tech- en non-techontwikkelingen.’
Favoriete gear: ‘Met afstand mijn MacBook. De kracht en snelheid van een unix file system out of the box, werkend met een voor mij begrijpbare UX.’
Favoriete film: ‘Ik ben niet echt een filmliefhebber.’
Favoriete muziek: ‘Alles wat je kunt bedenken: classic rock, rap, trance, hard rock, pop, en dan vergeet ik nog wel wat.’

Is dit dan je ideale baan of zou werken voor een techgigant als Google je leuker lijken?

"Waar ik nu werk, bevalt mij prima. De adviestrajecten die ik nu doe, vind ik heel leuk en training geven ook. Het uitvoerende mag van mij over de tijd heen wel verdwijnen. Als Google me ooit zou vragen, dan zou ik geen nee zeggen. Ik heb op conferenties over Angular, een Google-framework, Google-medewerkers gesproken die altijd onverdeeld enthousiast zijn over waar ze werken. Google wordt ook steeds opener in wat ze doen, dat spreekt mij aan."

Hoe kunnen recruiters bij jou een goede indruk maken?

"Door te laten zien dat ze op z’n minst je profiel lezen. Ik krijg vaak berichten met: We hebben dé baan voor je; we zoeken een Java-ontwikkelaar, terwijl ik al jaren geen Java heb aangeraakt. Ik had ooit een recruiter die wel een goede indruk maakte. Hij zei: Ik zie dat je bedrijfskunde en it probeert te combineren, wij zoeken een Business Analist die verstand heeft van deze zaken. Als je wilt opvallen als recruiter, ga je het niet redden met hagelschieten. In deze branche krijgen mensen twintig berichten per week. Met een algemene mail ben je gewoon de eenentwintigste.’

Tweakers Elect, ook voor jou?

Ben jij het net als Arne zat om lastiggevallen te worden door recruiters? Ben je de ongeïnspireerde massamails via LinkedIn, het benaderen met een droombaan die niet bestaat en alle andere trucs om je cv in handen te krijgen beu? Maak dan een profiel aan op Tweakers Elect.

Tweakers Elect is het platform waar werkgevers bij jou komen solliciteren. Op basis van onder andere je skills, je werkervaring, opleiding en gewenste salaris. Jij blijft daarbij anoniem, totdat je besluit om het aanbod van een werkgever te accepteren. Je krijgt geen recruiters meer achter je aan, want we werken alleen met de werkgever zelf. Je wordt gematcht door meer dan tachtig werkgevers op de ruim achthonderd vacatures. Dus tweaker met ambitie in de ict, waar wacht je nog op? Schrijf je in en laat ons je nieuwe droombaan voor je zoeken. Deze week verloten we een Google Home Mini onder de (nieuw) ingeschreven leden van Tweakers Elect.

Reacties (11)

11
11
11
0
0
0
Wijzig sortering
Dat stuk over recruiters is zooo herkenbaar. Ik ben al in het stadium dat ik walg van recruiters. JAVA jobs aangeboden krijgen omdat ik javascript kan? Jammer genoeg is het niet alleen via mails maar ook via de telefoon - tegenwoordig vaak vanuit UK. Net muggen!
Ik kreeg toch anders een super kekke "uitdagende baan als 1e graads helpdeskmedewerker" aangeboden! Daar ging mijn hart als UX Designer wel sneller van kloppen :P
Ben heel blij dat mijn telefoonnummer nog niet tot de recruiters is geraakt. Op linkedin zijn er jammer genoeg veel recruiters die het stukje "Wens niet door recruiters gecontacteerd te worden" totaal overslaan en toch maar PM's blijven knallen. Die worden mooi als spam gerapporteerd. Het doet waarschijnlijk niets, maar als genoeg mensen het doen...? :)
Same here, maar dan voor de beheer kant.
Ik werd platgebeld voor de functie servicedeskmedewerker. 40 uur per week, met 30 man in een kamer, headset op en tickets inschieten. Na 3 maanden zou ik het voor gezien hebben wil ik gaan beheren. Maar nee, je hebt 'te weinig' ervaring en wil je bij hun beheer doen, moet je eerst 3 jaar servicedesk doen...

Dat ik MBO-4 binnen heb, wil nog niet zeggen dat ik geen ervaring op IT gebied heb.
Wedden dat de meeste recruiters ± 1 jaar ervaring hebben met IT gerelateerde zaken?
Of dat sommige recruiters hun huiswerk niet doen en niet eens naar je profiel kijken?

en net wat @Mavamaarten zegt, je wordt ook benaderd, terwijl je niet benaderd wil worden. Waar ik nu werk, heb ik het naar mijn zin en er zijn genoeg opties die ik kan doen.

Door 1 recruiter heb ik wel de baan kunnen vinden die bij mij past én waarbij ik kan doorgroeien. Eisen stellen helpt ook wel om je keuze te maken. Gaan recruiters niet akkoord met je eisen / voorwaarden, dan weet je dat ze niet goed zijn. Willen ze wel onderhandelen, ga er voor.

Maar zolang ze opdringerig zijn en niet weten van stoppen, blijf ik nee zeggen, alhoewel het ook wel leuk is om een hele gesprek te beginnen met dingen die niet kloppen en op het einde keihard nee zeggen :P
Leuk serie idee, ben benieuwd!
Ik zie het meer als reclame voor IlionX en Tweakers Elect...
Dat laatste is ook het idee volgens mij; dat eerste meer omdat ik het toevallig naar mijn zin heb en best mee wou werken aan een interview. Ik krijg er geen cent extra om in ieder geval :( :+.

Ik zou niet eens weten of ilionx meedoet aan Tweakers Elect; ik heb het nooit gebruikt iig

[Reactie gewijzigd door Arne op 22 juli 2024 15:40]

Leuk om te lezen Arne! Nog steeds bij ilionx dus, waren mooie tijden met de voetbaltafel :)

Groet, je ex-ilionx-collega Klaas :)
Zeker; en het bevalt nog steeds goed :)
Herkenbaar stukje over het niet alleen maar 40u p.w. willen programmeren. Heb iets soortgelijks gedaan qua werk/studie.
Het zou een hoop schelen als je een deel van je ervaring op passief kunt zetten. Wat dus gewoon niet in de search van een recruiter terug komt. Ik word doodgegooid met .net werk terwijl ik geen zin heb in enterprise projecten. Maar ik vind het zonde om die ervaring weg te halen uit mijn LinkedIn-profiel aangezien toch een hoop ex-collega's het omhooggestemd hebben en eens in de zoveel tijd er iets met .net is wat ik wel interessant vind.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.