Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 114 reacties

Woensdag zijn de eerste reviews van de Nexus 6 verschenen, de nieuwe smartphone in Googles Nexus-serie die over een aantal weken in Nederland verschijnt. De telefoon is goed, zo is de gedeelde conclusie, maar de accuduur valt tegen.

Een van de pluspunten die alle reviewers bij de Nexus 6 noemen is de aanwezigheid van Android Lollipop. De software wordt als fris ervaren en Ars Technica noemt het bijvoorbeeld weliswaar niet perfect, maar wel de beste Android-update in jaren. Ook het ontwerp van Motorola, de degelijkheid en extra features als stembediening en Ambient Display worden gewaardeerd. Verder is de conclusie dat het toestel met zijn 5,96"-scherm erg groot is en dat niet iedereen dit formaat goed zal kunnen hanteren. De resolutie van 2560x1440 pixels is indrukwekkend op een amoled-paneel, maar AnandTech constateert dat de kleurweergave niet accuraat is en dat er sprake is van te hoge verzadiging.

De Snapdragon 805-soc van Qualcomm is een snelle quadcore en scoort zoals verwacht, maar Ars Technica ondervond dat lage sequentiële lees- en schrijfsnelheden van het geheugen voor langere wachttijden bij het laden van apps, een slechtere multitaskervaring en tragere gameweergave dan bij de Nexus 5 zorgen. Volgens AnandTech zouden bugs in Android Lollipop voor framedrops en freezes zorgen.

Over de accuduur is geen enkele reviewer enthousiast. Engadget noemt het middelmatig, The Verge spreekt van wisselvallig. De concurrerende Note 4 van Samsung met vergelijkbare specificaties zet over de hele linie betere accutijden neer bij AnandTech. Tenslotte is de camera een stuk beter dan die van eerdere Nexus-apparaten, maar gaat het ook weer niet om een betere camera dan die van high-endconcurrenten. Met een prijs van 649 dollar, in Nederland en België 649 euro, is de Nexus 6 niet goedkoop, maar minder duur dan Samsungs Note 4 en Apples iPhone 6 Plus. De smartphone heeft echter ook zijn minpunten, waardoor het een tough sell kan worden voor Google, aldus de reviewers.

Nexus 6

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (114)

650 euro en een slechte accuduur. Ik vind dat Google de plank compleet misslaat met de nieuwe Nexus apparaten. Het is opeens allemaal heel duur, maar ze leveren vervolgens geen kwaliteit. 400 euro tablet komt met backlight bleeding en lags. Nu komt deze telefoon weer met een slechte accuduur. Voor 300 euro mag je nog op een of een ander onderdeel minder scoren, maar voor 650 euro kan dat niet.
Nogmaals... Nexus is geen consumentenapparaat maar een developersapparaat. Focus op hoge specs, maar niet op zaken als design, accuduur of bouwkwaliteit.
De hoge pricetag wordt voornamelijk gezet om Google's eigen collega's, Samsung/HTC/LG/Sony, niet uit de markt te drukken.
Een developerapparaat dat in massaproductie van Chinese band af rolt dan zeker? Voor al die miljoenen developers.

[Reactie gewijzigd door MTDjassen op 12 november 2014 23:08]

En dat is niet mogelijk omdat?
Er zijn nogal wat Android enthousiasts en applicatieontwikkelaars :P
Hier zou ik in mee willen gaan, ware het niet dat de Nexus met veel bombarie en navenante marketingbudgetten op de markt wordt geslingerd zonder ergens de waarschuwing dat het een developertelefoon is met bijvoorbeeld bugs en slechte accuduur. Dit maakt het de facto, gewoon, een consumententelefoon.
Waar zie jij de bombarie en marketingbudgetten? Die zijn er juist totaal niet, er is geen marketing voor de Nexus-lijn, nooit geweest.

Dat de IT-media er veel aandacht aan besteed is logisch, het is een Nexus, het is hardware van Google. Net als ieder ander device van dit soort bedrijven krijgt het aandacht :)
Het hele Android concept is nu wel gevestigd inmiddels en daar is de nexus niet meer voor nodig.
Gezien het aantal gebruikers wordt er sowieso wel ontwikkeld en heeft men geen Nexus apparaten meer nodig.

Het begon leuk maar nu prijzen ze zichzelf uit de markt.
Het begon juist precies zo met de Nexus One, Galaxy Nexus, Nexus S en Nexus 10. Dat ze daar even van zijn afgestapt met de 4, 5 en 7... tja :P

Google heeft helemaal geen baat bij hoge Nexus verkopen, althans, zij hebben liever dat Android op ieder toestel staat, dan dat zij 1 miljoen meer Nexussen verkopen. Uit de markt prijzen? Nee, de doelgroep weet de Nexus 6 wel te vinden en weet ook wat hij/zij koopt.

Nexus is weer terug bij z'n roots en dat is ergens wel jammer, maar volgens mij wel begrijpelijk.
Dat het ontwikkelapparaat zou zijn is volgens mij al een tijdje achterhaald. En dan nog is dat geen excuus voor een slechte prijs-kwaliteit-verhouding.
Enkel de Nexus 4, 5 en 7 hadden een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Galaxy Nexus, Nexus S, Nexus 10... allemaal apparaten met een gelijkwaardige pricetag en dezelfde voor en nadelen. Dit toestel is voor een selecte markt en dat is niet de gewone consument. Ik ben het met je eens en ook met ChicaneBT, dit toestel is niet zo goed als de Nexus 5.

Maar ik begrijp wel waarom en volgens mij had je dat al lang aan zien komen.
Ik weet niet welke hoge specs dan bedoeld worden? Geen revolutionaire nieuwe hardware. Het 'trage' geheugen laat alleen zien dat er door Google is bezuinigd op de verkeerde onderdelen. Evenals een blijkbaar te kleine accu voor de soc/scherm combinatie. Kortom verkeerde keuzes die het bedrag van 650 euro niet rechtvaardigen. Ik verwacht daarom ook een hele snelle daling in de prijs om de verkoop overeind te houden.
De verkoop hoeft niet overeind gehouden te worden, Google wil hier helemaal geen geld mee verdienen.

Het trage geheugen is voor mij ook het grootste probleem aan dit toestel. Zie ook deze reactie van mij: Richh in 'nieuws: Reviews: Nexus 6 is een goede telefoon met matige accuduur'
Opvallend trouwens dat je vrijwel niemand hoort over het ontbreken van een SD card slot op deze Android smartphone.
Een bloedgroep fout anno 2015 (bijna) op een android smartphone.

Zit je nog te klooien op je magere 32GB (echt niet royaal voor een apparaat met high end specs, ultra hoge resolutie en stereo speakers. Dit vertaald zich dus ook in groot bronmateriaal en dan is 32gb niet echt veel.
De 64GB zal ongetwijfeld nog duurder zijn en soms zie je dat die versies niet eens overal leverbaar zijn.

Een gemiste kans ....
Nexus telefoons hebben al jaren geen SD card slot meer. Google gelooft daar niet in (alles in de cloud, trage SD kaartjes die de telefoon vertragen, etc.) dus dat was van te voren al bekend.

Voor mij was de prijs, het achterlijk grote scherm en inderdaad geen mogelijkheid voor SD kaartjes de reden om voor een andere telefoon te gaan.
Het is hun voornamelijk te doen om de beveiliging die ze al een tijdje proberen te implementeren (waarvan een groot deel nu in 5.0 aan bod komen: denk aan multiple user support en standaard encryptie).
Vreemd dat alleen AnandTech het over framedrops en freezes heeft.
AndroidPolice en The Verge zeggen juist dat de Nexus 6 zeer smooth is.
Wellicht een defect model bij AnandTech? :P
Sure, it doesn't come with 64-bit support, but this wasn't a problem for me; everything from the mundane tasks to the graphic-intensive games like NOVA 3, Modern Combat 5 and Asphalt 8 ran as smoothly as possible on a smartphone -- and for a phone that has such a large screen pushing a Quad HD resolution, that's never a sure thing. With the Nexus 6, that combination of power and display makes the gaming experience even better than it normally is on a flagship smartphone.
Engadget is ook positief, de Nexus 6 / Android 5.0 is dus gewoon smooth :D

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 12 november 2014 21:40]

Het kwam bij de review van de Nexus9 door tweakers ook al naar voren.
Ik mag hopen dat het een software bug is, en prima wordt opgelost.

Als ik kijk naar verschillende reviews en previews op het internet komt het probleem niet vaak voor.

En is de algemene beoordeling erg goed, al zijn er toch een paar compromissen, die je niet bij een vlaggenship wilt hebben, maar élk vlaggenschip in de markt altijd wel heeft.

De telefoon, heeft net als de vorige nexi, de zwaarste soc beschikbaar, maar voor de rest blijken uit de eerste previews dat er toch telefoons zijn op de markt waar minder consessies bij zijn gemaakt, zowel in hardware als software als je hem vergelijkt met soortgelijke toestellen als de Blackberry Passport of Samsung Note 4

De telefoon heeft hardwarematig:
  • Slechts usb 2.0 ipv usb 3.0
  • een behuizing van het zachte metaal aluminium, is, ipv een carbonnen/stalen framewerk.
  • Een relatief kleine batterij voor de schermgroote
  • Een goed scherm, maar oververzadigd
  • Goede speakers, maar net iets minder luid dan de andere vlaggenschepen
  • Slechts 'standaard' quallcomm antennes op de soc maar wel met 4G+
  • Geen opties als IR
  • Een prima, maar zeker niet excellente jack-aansluiting.
.

Deze telefoon heeft softwarematig:
  • Voorlopig geen mogelijkheden voor Xposed, Xprivacy of gekoppelde root-apps daarvan. (dus nog geen controle voor de gebruiker)
  • Meer verplichte google apps dan ooit
  • Geen app-opps
  • Geen dalvik support
  • Geen dual-screen mogelijkheden om productief mee te zijn als op de note4.
  • Een prima notificatiecentrum, maar niet zo interactief als de hub.
Maar dus wel android 5.0 met nieuw ontwerp van de UI, en de allerzwaarste soc die je voor android beschikbaar is. Dus als je die versie van android percé wilt, of zwaar wilt gamen dan is het een prima apparaat.
Correctie,

4G+ is niet mogelijk op de netwerken van KPN, Vodafone en straks Tele2. Alleen bij T-Mobile is het straks mogelijk vanaf de zomer van 2015. Indien T-Mobile 4G+ gaat activeren, daar hebben ze nog geen uitspraken over gedaan.

Het primaire netwerk moet nl 1800 zijn icm 900 (of 850, wat in NL niet gebruikt wordt).

In dat opzicht kun je beter kijken naar andere toestellen met een 805 soc.
"Maar dus wel android 5.0 met nieuw ontwerp van de UI, en de allerzwaarste soc die je voor android beschikbaar is. Dus als je die versie van android percé wilt, of zwaar wilt gamen dan is het een prima apparaat."

Moet je mij eens vertellen waarom een Nexus 5 dit niet kan?
Een Snapdragon 800 is nog altijd high-end en een 805 is echt niet zóóóveel beter dan de 800. Het grafisch gedeelte zal natuurlijk ook wel weer wat beter zijn maar moet deze keer ook een 1440P scherm aandrijven. Pure marketing, niks anders, en men trapt er elke keer in.

Om nog even door te gaan op dat scherm, ik kan Tweakers.net met de desktopversie open en rechtopstaand meer dan makkelijk lezen en er zijn geen pixels te onderscheiden van elkaar. 2560x1440 pixels is gewoonweg overkill en hoewel het leuk staat op je spec-sheet is het ronduit waardeloos. Als ik met mijn Nexus 5 een willekeurige game open loopt deze botervloeiend. Daar heb ik geen Nexus 6 voor nodig en als je dan toch wil gamen loop je op beide apparaten vast vanwege de accuduur. Sowieso houd bijna niemand van die bagger-amoled schermen, ja, of die hele meute die meent dat Samsung god is. Al weten ze nog niet dat de Mediamarkt-verkoper geslaagd is met zijn verkooptrucs en zijn commissies zit op te tellen. Wie zit er te wachten op een 6" scherm? Ik in ieder geval niet en ik kan her-en-der ook lezen dat mensen er niet blij mee zijn, zo loop je ongeveer met een tablet in je handen over straat. En met alle respect: het ziet er belabberd uit als jij met je 6" bakbeest in je te kleine handen wat de money-man gaat uithangen.

5" is voor mijn handen vrijwel perfect, 5,2" misschien maximum. En dan heb ik een Roccat Kone XTD omdat normale muizen mij kramp bezorgen omdat ze te klein zijn. Je wil toch niet 2 handen nodig hebben om het ding te kunnen bedienen zonder kramp in de duim en om hem maar stevig vast te kunnen houden.

Accu? Ja, altijd een hekelpunt geweest bij de Nexus-lijn en ik snapte ook niet dat het merendeel als lemmingen allemaal enthousiast werden van een "veel grotere accu". Mensen, het ding moet for-gods-sake 2560x1440 pixels aansturen, een krachtigere SOC poweren en een 6" scherm voeden. Nee, haal dat idee maar meteen uit je hoofd.

Dan naar de camera, daar had ook zo ongeveer iedereen wat over te zeiken bij de release van de Nexus 5, terwijl hij echt niet zo slecht was. Als ik plaatjes zie die met een iPhone 5 of 6 zijn gemaakt dan is de Nexus 5 echt al een stuk beter. Over Samsung zwijg ik dan nog. Hopelijk is het bij deze nog beter, maar ik vind in ieder geval dat hij dikke prima foto's maakt en de panoramafunctie's zijn ongeëvenaard.

En Android 5.0? Ik weet niet wat daar zo speciaal aan is, maar de Nexus 5 en 4 hebben hem nog eerder dan de release van de Nexus 6 dus zo speciaal vind ik dat nu ook weer niet.

Om als laatste kritiekpunt nog maar even over de prijs te praten, mijn eerste reactie: nee.
Gewoon doodweg: nee.
Waar stond de Nexus lijn ook alweer voor? Oja wacht: kwaliteit, lage prijs en high end hardware. En met de Nexus 4 en 5 hebben ze die genaild wat mij betreft. Zes-honderd-negen-en-veertig euro? Ik meen dat die helemaal geschift zijn, daar krijg ik dan ook 649,- aan telefoon voor terug?

Volgens mij niet, sinds wanneer accepteren we dat een TELEFOON zo duur is? Sinds Apple elk jaar een nieuwe iPhone uitbrengt die "veel beter is" dan de vorige en zo elke keer een 100 euro prijsverhoging kan verantwoorden? Of was het toch Samsung met zijn Galaxy lijn die elke versie 150 euro duurder word en ook zogenaamd veel meer is dan de vorige wat in werkelijkheid eigenlijk niet zo is.

Nee mensen, ik ben volgens mij de enige op deze planeet die de reactie heeft: Wow, 649 euro voor een telefoon? Wat kan ik er meer mee dan mijn Nexus 5? Ben ik de enige die geen 999 piek voor een nieuwe iPhone neerlegt want dat "moet" je hebben? Het lijkt wel of iedereen er vrede mee heeft dat een apparaatje in een tweetal jaar zo verschrikkelijk hard kan stijgen in prijs. Ik weet wel betere dingen te doen met dat geld.

Ik wil alleen een statement neerplanten hoe ik over de situatie denk, het is absurd veel geld en menigeen moet maanden hard werken om zo'n ding aan te kunnen schaffen. Ik verwacht dan op z'n minst een degelijk product terug te krijgen. Dat zijn de HTC One M8, iPhone 6(plus), SGS5 en N6 gewoonweg niet. Ik kan niet veel dingen met zekerheid voorspellen, buiten het feit dat je ooit de pijp uitgaat en dat je belasting moet betalen, maar dit wordt geen succes. Als het dat wel word eet ik mijn schoen op, en dat is een DSM-lederen Nike. Veel succes met kopen dus.

Ik krijg binnen 30 seconden een -1. Ik vind het werkelijk waar knap hoe je zo snel kunt lezen.

[Reactie gewijzigd door kuusj98 op 12 november 2014 23:20]

Een nieuwe feature die Nexus 5 dus niet zal ondersteunen is de "always on voice commands" omdat het de benodigde hardware dus niet heeft.

En ja, de nexus 6 is duur, maar nog steeds goedkoper dan een Note 4.
Als je voor groot wil gaan, ga dan voor een Huawei Ascend Mate 7. Goedkoper en beter!
Zo veel bullshit in 1 post, wel lekker wakker worden met een lach iig :)

Wel jammer dat tweakers pluspunten overneemt die hier niet echt van toepassing zijn zoals het ok google gedeeldte (werkt wel maar niet in het nederlands).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 november 2014 08:11]

Prachtig betoog, helemaal mee eens!
Leuke post, de toon is lekker tegen de draad in.

Maar het is bijna allemaal waar en daar gaat het om !
Een Nexus 5 die mooiere plaatjes maakt dan een Iphone 5/6.
Nou heb ik hier toevallig een Nexus 5,Iphone 5s en een 6 plus maar de Nexus is absoluut niet beter dan de Iphones.
Daarbij komt dat bij de Nexus 5,4 of 5 van de 10 foto's niet gelijk scherp zijn.
Dat doen de Iphones een heel stuk beter.
En daarbij,je maakt je druk over te hoge prijzen,maar je bent niet verplicht om iets te kopen he 😉

[Reactie gewijzigd door Borremansrob op 13 november 2014 14:19]

lang betoog, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het door iemand is geschreven die het jammer vind dat zijn Nexus 5 niet niet meer het nieuwste is en geen nexus 6 kan of wil betalen. arme mensen.
Geweldig goed verhaal.
Kleine toevoeging. Het riekt hier naar prijs afspraak. Of dwang door de groten. Google heeft ooit deze jongens nodig gehad om hun toestel uit te brengen. Ik vind het in ieder geval verdacht.
De Nexus 9 heeft inderdaad kuren, maar dit is ook door andere websites bevestigd, wat komt door de Nvidia CPU, niet door Android 5.0
Geen dalvik support
Waarom noem je dit überhaupt?
ART is simpelweg Dalvik 2.0.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 12 november 2014 21:49]

De nvidia CPU die in de Nexus 9 zit is één van de snelsten die er is. Enkel de quadcore variant is sneller en de Apple A8X chip.
De quadcore variant is helemaal niet per definitie sneller: meestal niet zelfs.
Waar hier op wordt gedoeld is echter het feit dat de cpu geen out-of-order execution heeft, en waarschijnlijk gebruik maakt van een interne binary translation (even googlen, had iemand ergens veel onderzoek naar gedaan)
Sommige apps ondersteunen geen ART en zullen die ondersteuning misschien ook niet krijgen.
Lijkt me sterk dat het door de cpu komt. Eerder de software / driver die de boel niet goed aanstuurd.
Ik weet niet of je de Nexus 6 als 'vlaggenschip' moet zien. Ja, wel als vlaggenschip, maar het is een developertoestel en geen consumententoestel. Hoewel hij voor beide bruikbaar is, is het toestel daar niet op gefocust. Dit is niet de essensie van de Nexus-lijn, en bovendien zitten goedkope Nexussen de primaire Android-markt van Samsung/HTC/LG/Sony in de weg.

Hierom zijn behuizingen van hoge kwaliteit, speakerkwaliteit, camerakwaliteit en IR blasters niet waar deze Nexus op gebaseerd is. Het gaat om de snelle SoC en de hoogste schermresolutie (op een groot scherm, zodat je als developer ook nog wat aan die reso hebt/kan zien). IR wordt niet ondersteund door Android maar hoort bij het TouchWiz-pakket van Samsung.
Het gebrek aan USB3 is zonde maar enigzins begrijpelijk door de lompe connector... eigenlijk mis ik die ook vooral.

Het grootste mankement vind ik zelf -by far- het trage opslaggeheugen. Dat past echt niet op dit toestel en hebben LG en Samsung toch een stuk beter voor elkaar.

Wat betreft Xposed, Xprivacy, app-ops en het gebruikelijke root-spul wil ik je nogmaals op deze post wijzen: Richh in 'reviews: Android 5.0 Lollipop: oogt beter en werkt fijner'. Geen dalvik support als minpunt vind ik ook een raar 'gebrek' - Dalvik is in alle opzichten achterhaald, behalve als je backdoors wilt zoals in de gelinkte reactie. ART is wat betreft apps volledig backwards compatible met Dalvik.
Het is een Google telefoon, dus zitten er Google apps op... tja :P door de bootloader te unlocken waarna je kan rooten, zijn ze wel te verwijderen.

In principe dient de gewone consument, waarvoor veel bovenstaande 'minpunten' gelden, gewoon een Note 4 te kopen. De pricetag is nu ook hoger om Samsung niet uit de markt te drukken.

[Reactie gewijzigd door Richh op 12 november 2014 22:58]

Kom op, developer telefoon, dit wordt helemaal nergens gezegd (al zeker niet op de verkoop pagina http://www.google.com/nexus/6/ ). Ze verkopen hem gewoon aan consumenten.
Tot nu toe waren de minpunten snel vergeven door de lage prijs. Bij een prijs zoals deze verwacht je toch eerder een telefoon waar geen compromissen gemaakt zijn.
Misschien is developertoestel ook niet helemaal het goede wood. Maar blijft wel dat Nexus een Android-lijn is die niet voor iedereen bedoeld is, maar gericht is op een specifieke doelgroep waar vooral developers en 'enthousiasts' onder vallen. De mensen die non-Tweakers 'nerds' noemen zegmaar.

Nexus is nooit gericht op Truus die gewoon wil whatsappen en mailen op een groot scherm. Dit toestel zeker niet.

Dat de Nexus 6 beter kan ben ik helemaal met je eens, maar compromissen moeten altijd gedaan worden. Dat 6"-scherm met een 'onnodig' hoge resolutie is ook zo'n compromis, hier is voor gekozen omdat Nexus de hoogste specs dient te hebben, niet omdat iedereen dit ideaal vind in dagelijks gebruik.
Het was ooit een mooi streven idd, maar omdat de nexus gewoon in de winkel te koop is.....gaat het developer telefoonverhaal gewoon niet op.....t was ooit het doel van de nexus lijn....maar dat is al lang niet meer!
De Nexus is al tijden geen ontwikkelaarstoestel meer, maar voornamelijk een manier geworden om stock Android te introduceren en een fabrikant in het zonnetje te zetten.
Laatst begon iemand ook al over het gebrek aan IR. Waarom is een antieke optie al IR nog interessant in tijden van Bluetooth en Wifi? Mijn laatste telefoon met IR was een Nokia 6510 geloof ik, en heb het daarna ook nooit meer gemist.
Voor een afstandsbedings app. Heel veel TV toestellen die mensen hebben beschikken nog niet over bluetooth en wifi!
Alleen Anand??

the verge:
If I have any complaints about the performance of the Nexus 6, they hopefully stem from the fact that I'm not yet using the build of Android that will come on retail devices. Everything from scrolling to app launching to games is mostly smooth and snappy thanks to the 2.7GHz quad core Snapdragon 805 processor and 3GB of RAM. That is, everything is fast until it's not — I'm getting intermittent and infuriating pauses in certain tasks.
Ars:
In our experience, the Nexus 6 was slower than the Nexus 5. Apps took longer to launch, tasks took longer to switch, and sometimes—particularly during heavy multitasking—our Nexus 6 liked to get stuck and pause for a few minutes while it thought about things. It would often "chug" during our normal usage and in general felt like a slow device.
Ars heeft zelfs een mogelijk verklaring die ook in het tweakers-stuk wordt genoemd:
maar Ars Technica ondervond dat lage sequentiële lees- en schrijfsnelheden van het geheugen voor langere wachttijden bij het laden van apps, een slechtere multitaskervaring en tragere gameweergave dan bij de Nexus 5 zorgen.
Maar zoals the verge schrijft:
Google's Android team assures me that this is not normal, and I'm dearly hoping they're right: excepting those pauses, the Nexus 6 is super fast. (An OS update was pushed out the night before this review was published, but I haven’t received it yet.)
Dus nee, niet alleen Anand.
Het is maar net hoe je smooth ziet, je kan het smooth noemen wanneer het 80% van de tijd vloeiend gaat, maar laggy noemen als het 20% van de tijd traag aanvoelt. Persoonlijk zal ik er maar vanuit gaan dat niet alles even soepel draait aangezien het eerste Android toestel zonder vertragingen nog moet verschijnen. Grappig dat de meeste Android fans liever Engadger dan Anandtech geloven. :D

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 13 november 2014 09:06]

Het klopt misschien wel dat de nexus lijn geen gewone consumenten toestellen zijn maar eerder een showcase van de mogelijkheden van Android. In dat opzicht vind ik dat de accuduur juist wel een essentieel punt is. Het is voor meer en meer potentiële kopers een afknapper, dus zou een nieuwe Nexus op dat vlak moeten kunnen scoren en tonen dat Android daar zeker ook een relevante rol kan spelen.
Het lijkt erop dat ze moedwillig (kan er geen andere verklaring voor vinden) de smartphone dusdanig in de markt zetten dat de reguliere gebruikers hem NIET gaan kopen en hij slechts afgenomen gaat worden door een hele kleine groep developers (volgens de ingewijden, snap er zelfs nog steeds niets van want uber imponeerd zijn de specs niet) en wat hipsters die interessant willen doen op feesten en partijen.

Hun weten dondersgoed wat er op de markt te koop is en met een dergelijke accu, geen SD card mogelijkheid en die prijs is er geen reden om specifiek voor dat toestel te kiezen.
En nogmaals, ook de specs zijn niet uber ofzo.

Het kale Android vind ik persoonlijk erg overrated (heb overigens zelf ook een Nexus 7) aangezien de diverse schillen mijn inziens niet veel nadelen meer hebben en hier en daar zelfs voordelen bieden in mijn ogen.
Ik heb zelf veel plezier van Touchwiz van Samsung op mijn S5 en iedere keer als ik op de Nexus 7 bezig ben heb ik absoluut niet dat het kale Android een verademing of verrijking is.

Ik denk persoonlijk dat het gehele Nexus concept nu achterhaald is.
Ze hadden ook gewoon voor een full-HD scherm moeten kiezen i.p.v. een WQHD. Dan was de accuduur een stuk beter geweest en waren de prestaties (benchmarks) hoogstwaarschijnlijk ook beter geweest. Die 1440p resolutie is volgens mij complete onzin op zo'n klein scherm. Vanwege deze keus is de Nexus 6 een toestel geworden dat moeite heeft om de prijs van ¤ 649 te rechtvaardigen.
Voor het lezen is meer pixels in de breedte wel prettiger.
Het verschil tussen een 1080 pixels in breedte of 1440 is merkbaar.
Dan moet je al echt met je neus op het scherm gaan zitten. Daarbij kan ik van 1080p niet zeggen dat het beeld er onscherp van wordt. Ik vermoed dat het bij de meeste mensen tussen de oren zit dat ze verschil denken te zien. Resoluties hoger dan full-HD zijn al onzin op TV's van 40 - 50", laat staan dat het noemenswaardig verschil uitmaakt op een schermpje van 5,9". Maar goed; dat moet iedereen uiteindelijk voor zichzelf uitmaken. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan een langere accuduur dan aan een 1440p resolutie. Momenteel zijn accu's nog niet zo geweldig dat je beiden kunt hebben.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 13 november 2014 00:34]

Je vergeet het aspect kijkafstand, maar verder ben ik het met je eens.
Daar heb je gelijk in. Je zit natuurlijk dichter op het scherm van je smartphone dan op het scherm van je TV. Toch denk ik niet dat je het verschil ziet vanaf de juiste afstand. Ik bedoelde ook niet te zeggen dat er fysiek geen verschil is, enkel dat je dat enkel ziet als je het scherm heel dicht bij je ogen houdt.
Klopt :) leuk feitje: de geadviseerde kijkafstand was vroeger veel groter dan nu puur omdat het geen gezicht was zodra je dichterbij ging zitten. Toen was het eigenlijk standaard dat hoe groter je TV, hoe verder je er vanaf moest gaan zitten. Tegenwoordig kan je eigenlijk zo groot gaan totdat je je nek moet gaan draaien en daarnaast moet je met Ultra HD bij bijvoorbeeld 50" toch behoorlijk dicht op je TV gaan zitten wil je het verschil kunnen zien tov regulier HD.
Met een smartphone zit je echt zowat met je neus op het scherm, maar ik ben het met je eens dat er maar weinig mensen zijn die het verschil boven 300 PPI kunnen waarnemen.

Nexus One 252 PPI (AMOLED pentile feitelijk iets van 170 PPI)
Nexus S (2) 233 PPI (AMOLED pentile feitelijk iets van 150 PPI)
Galaxy Nexus (3) 316 PPI (AMOLED pentile feitelijk iets van 200 PPI)
Nexus 4 317 PPI (IPS)
Nexus 5 445 PPI (IPS)
Nexus 6 515 PPI (AMOLED pentile feitelijk iets van 350 PPI)

Al schijnt de pentile matrix boven de 400 PPI niet meer uit te maken, als in dat de pixels dan net als bij een 300 PPI IPS scherm niet meer waarneembaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Laguna op 14 november 2014 10:14]

Kijk, weer wat geleerd. Ik had al zo'n vermoeden dat de Pentile-indeling een negatieve invloed had op de daadwerklijke pixeldichtheid.

Je kunt met de grootte van de individuele subpixels invloed uitoefenen op de grootte van iedere hele pixel. Uiteindelijk kun je door bepaalde subpixels te verkleinen meer hele pixels op een bepaald schermformaat persen. Dit verhoogt weliswaar de effectieve resolutie op het paneel, maar kan ten koste gaan van energieverbruik, helderheid, kleurechtheid en kleurfout.

Onder bepaalde omstandigheden kan het beeld wel scherper ogen, maar ten koste van andere schermeigenschappen.
Komt de slechte accuduur door:
- kleine accu
- hoge schermresolutie
- Lollipop Android ?

Hopelijk niet de laatste.
Hopelijk wel, want dan kan een lollipop update er nog wat aan veranderen. De rest staat allemaal al vast en levert dus geen verbetering op.
Reken er maar niet op .. Software aanpassingen kunnen een klein verschil maken maar pak hem beet 25% accu winst ga je gewoon niet halen en dat moet je minstens als verschil hebben wil dit grote minpunt doen vergeten.

Kortom, leuk op kantoor met de lader op het bureau maar voor de reguliere steeds veeleisendere gebruiker echt een GROOT minpunt, immers mensen die geen powerusers zijn kopen geen smartphone van 600+ euro. Dat zijn de mensen die het prima vinden met een Huawei van 100-200 euro.
Maar wat als er door een gigantische bug in de software de batterij 25% minder lang mee gaat? Zodra dit gefixt zou zijn zou de batterij dus wel 25% langer mee kunnen gaan.

Ik draai nu de nieuwe nexus 9 (LRX21Q) build en de lag en al het gestotter zijn verdwenen. Was zo'n issue waar veel kritiek op was tijdens de reviews en dat is nu dus opgelost. Maar iedereen die dus morgen dus reviews gaat lopen lezen over de Nexus 9 zal dus nog steeds meekrijgen dat de deze stotteren terwijl dit niet meer zo is.

Mijn punt is dan ook:
Wie weet wat Google nog moet en kan doorvoeren kwa updates. Wellicht gaat de batterij volgende week wel 25% langer mee.

[Reactie gewijzigd door scandalous op 13 november 2014 00:42]

Alles kan maar dat is echt wishfull thinking. Het is in het verleden nog nooit gebeurd dat door optimalisaties een dergelijk winst behaald is.
Google is niet gek en echte zware bugs waardoor de boel te snel leegloopt worden eruit gevist. Dit is ook de reden geweest met de iets latere release van 5.0 voor de Nexus apparaten die enorm snel leegliepen tov Kitkat.

Kortom, een echte drain bug geloof ik niet in. Optimalisaties in de toekomst wel maar niet in die mate dat je van een matige accuduur bij release er uiteindelijk een stamina kanon van maakt. Dit is overigens nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de smartphone dus ik zie dat nu ook niet gebeuren.
Hopelijk niet, want dan krijgt elk type toestel er last van. Bij matig ontwerp sla je de Nexus gewoon over.
Komt er geen aparte review van Tweakers? Ik vind het toestel veel te groot om nog fatsoenlijk vast te houden. Sowieso is het mooiste aan de nexus-lijn teniet gedaan: de prijs. Ik denk niet dat dit de vervanger van de nexus 5 gaat worden.
Inderdaad, het succes van de Nexuslijn kwam ook door de prijs. Google weet dit natuurlijk maar al te goed, eerst naam maken (door het zeer scherp in de markt te zetten).. en nu proberen ze der de vruchten van te plukken. ;)
Best een mooie telefoon en met een prima formaat. Maar voor een telefoon met topspec staat er wat mij betreft een lomp groot logo op.

Als ik veel geld uitgeef wil ik subtiliteit. En accuduur.
Groot gelijk. ik had direct een andere case gehaald. Dat grote Motorola logo vernield het design. Jammer.
Jammer van de accuduur. Echter, zit er wel een quickcharge functie op, dat is wel fijn
Ja daar heb je echt wat aan als je met lader of minstens een kabel op zak moet rondlopen en 220V of usb poorten moet lopen bietsen .....

Enne niet alles geloven wat google zegt. Ze claimen een quickcharge van 15 minuten voor 6 extra uren maar ze zeggen ook dat de accu lang mee gaat (tot wel 24 uur per lading). Dit laatste blijkt in de praktijk op dit moment ook bij lange na niet gehaald te worden.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 november 2014 01:13]

Hoge verzadigde schermen verkopen al jaren beter aan kijkshoppers, dat is al zo sinds het begin van de kleuren televisie.. (altijd meer kleur proberen te geven als die van de concurrent, ook al geeft dat een waardeloos beeld)

[Reactie gewijzigd door stewie op 13 november 2014 01:42]

Klopt en is een feit. Het is niet voor niets dat je middels speciale codes televisies in de 'showroom' modus kan zetten. Dit is speciaal voor de winkels om zo hun schermen eruit te laten springen tov de concurent en overdreven kleuren horen daar idd bij.

Jammer voor die negatieve beoordeling die je krijgt van een of andere kneus, slaat nergens op. Lijkt wel alsof je hier op tweakers niets kritisch meer mag roepen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True