Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 52 reacties
Submitter: Qoon3x

Google heeft vrijdag de previewversies van Android 5.0 Lollipop online gezet voor de Nexus 5 en de Nexus 7 van vorig jaar. Daarnaast komt de softwaregigant met een nieuwe sdk van het nieuwe mobiele besturingssysteem voor ontwikkelaars.

De previewversies bevat nog niet alle bijgewerkte applicaties en zijn enkel bedoeld voor ontwikkelaars en geïnteresseerden. De uiteindelijke versies van het besturingssysteem verschijnen binnen enkele weken. De nu uitgebrachte sdk helpt ontwikkelaars daarnaast apps te ontwikkelen met de nieuwste api's.

Google deed deze week Android 5.0 uit de doeken. Lollipop, zoals de release heet, bevat veel nieuwe features en api's. Eén van de grootste wijzigingen zijn het nieuwe notificatiesysteem en ART, wat staat voor Android Runtime. Deze zal de huidige Dalvik Virtuele Machine, die tot nu toe gebruikt werd om de in Java geschreven Android-apps te draaien, vervangen. Verder bevat Lollipop nieuwe designrichtlijnen, die Google 'Material Design' noemt.

Na het verschijnen van de definitieve Android 5.0-versies kunnen fabrikanten ermee aan de slag om er bijvoorbeeld een aparte softwareschil overheen te leggen. Onder meer HTC en Sony hebben bekendgemaakt  smartphones te updaten naar Android 5.0. Eerder maakte Motorola bekend de meeste recente smartphones een update naar Android Lollipop te zullen geven, maar kopers van een Nexus-toestel zijn als eerste aan de beurt.

Android Lollipop

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (52)

Links naar de nieuwe nexus apparaten zijn er ook al:
https://play.google.com/s...Blue?id=nexus_6_blue_32gb (nexus 6)
https://play.google.com/s...us_Player?id=nexus_player (nexus Player)
https://play.google.com/s...d=nexus_9_black_16gb_wifi (nexus 9)


EDIT:
http://www.androidpolice....der-in-the-us-play-store/
The Nexus 9 And Nexus Player Now Available For Pre-Order In The US Play Store

[Reactie gewijzigd door pascalboy op 17 oktober 2014 20:35]

thx .. maar ik woon in Belgie en enkel de nexus 9 kan ik bestellen. Hoe zit dat met NL?
Hetzelfde, en de player heeft helemaal geen informatie.
Ik vond deze links met pure toeval.
Ik vraag me af of ze leveren want de accesoires zijn ook nog niet beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door pascalboy op 17 oktober 2014 20:27]

Bedankt voor de info
Straks maar eens installeren, de developers preview, of hoe Google die dingen ook noemt, was nog niet al te stabiel op de Nexus 7 2013

[Reactie gewijzigd door guube op 17 oktober 2014 20:00]

Opzich is deze update meer evolutie dan revolutie.
- Een strakker uiterlijk
- Een verbeterd notificatiecenturm
- verbeterde snelinstellingen.
- art support (20% meer performance)

Echte fundamentele veranderingen als rechten-management zijn uitgebleven .

[Reactie gewijzigd door doorlopert op 17 oktober 2014 20:11]

Dat ben ik totaal niet met je eens:
-Eeen strakker uiterlijk: Deze verandering is groter dan "een paar icoontjes aanpassen", Google heeft nagedacht over de manier waarop het dingen wil laten zien in een GUI, en dat in het hele OS toegepast.
-ART support: dit is niet een optimalisatie van wat er al was (Dalvik), maar een compleet nieuwe runtime met een fundamenteel verschil (compilatie tijdens runtime of tijdens installatie). Dat de performance verschillen niet bijster groot zijn is iets anders, maar je kan niet zeggen dat hier geen groot verschil in zit.
De totalitaire benadering van het responsive design is wel nieuw, maar aan je bewering dat de ART runtime 'een compleet nieuwe runtime' is tegenover art in android 4.4 is onzin. De ART in lollypop is exact hetzelfde ART als in kittkat.

Wat nieuw is aan lollypop, is dat dalvik niet meer beschikbaar is. Ik snap dat dat nu tijdelijk, problemen oplevert voor apps die root-toegang vereisen.
Alleen was art in KitKat ten eerste minder ontwikkeld en ten tweede niet standaard aangezet. Dus voor 95% van de gebruikers is art wel degelijk en geheel nieuwe runtime.
ja ik vind art een goede ontwikkeling alleen jammer dan het installeren van apps langer duurt
offtopic:
ik heb de samsung galaxy s3 neo met de standaard samsung rom (android 4.4.2 kitkat) hoe moet ik daar art aan zetten?
ik zie de instelling niet bij developer opties staan
Niet, ART is eigenlijk alleen aanwezig bij een aantal custom roms
Stock ROM op de Nexus 5.
Dat rechten management nog niet geimplementeerd is, is wel spijtig ja. Al is dat geen probleem voor mensen die toch wel rooten. Maar voor de doorsnee gebruiker erg jammer.

Daarnaast zie je nu multi-user support, nightmode voor Android Car, automatic setup assistent, trusted devices, volta (verbeterde batterij duur) en ART is nu default (Dalvik is niet meer mogelijk dus) met een maximale performance boost van 50% niet 20% :)

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 18 oktober 2014 01:38]

Ik moet nog zien die 20%. ART zorgt eigenlijk alleen voor snelheidwinst bij het opstarten van apps, niet echt in het gebruik van apps
In het beste geval 20% verbetering, gemiddeld zal het dus minder zijn. Ik snap niet waarom alle nieuws sites aangeven dat het 20% efficienter wordt. Des te groter de teleurstelling straks bij de benchmarks als het straks gemiddeld minder zal zijn ( tenzij Art precies dat soort berekeningen toevallig verbeterd )
Je hebt gelijk, maar bij veel dingen lees je vaak: twee keer zo snel dit, 40 procent sneller dat. Zo werkt dat met marketing.
Ach, ook de fabrikanten zelf doen daaraan. De nieuwe iPhone/ipad, vijf keer snelle. Met een heel klein sterretje en kleine lettertjes die aangeven gemiddeld, in die en die omstandigheden, etc.
Verkeerde artikel :o

Ontopic, hopelijk verschijnt er zo snel mogelijk een hands-on artikel op Tweakers over Lollipop. Als er een preview versie voor de Nexus 4 beschikbaar was geweest had ik het zelf alvast geprobeerd.
Twijfel of ik deze nu op mijn nexus 5 zal installeren. Want wil namelijk straks ook weer de final installeren. En vraag me af of ik die dan netjes over de preview versie heen kan flashen.
Als je device geroot is kun je de volgende handleiding volgen. Hierbij wordt je data niet gewiped. Gaat over de Nexus 7 maar het idee is hetzelfde met een ander image.

http://www.androidpolice....actory-image-and-root-it/

disclaimer: als het apparaat ontploft is het niet mijn schuld :+

[Reactie gewijzigd door oef! op 17 oktober 2014 21:06]

Deze "beta" flashen op een Nexus 5 zonder een wipe geeft moeilijkheden, aldus dezelfde site.

https://plus.google.com/1...1254158/posts/dypEPuQgcxj
Ik heb de nieuwe preview geïnstalleerd op mijn nexus 5, gewoon netjes een full wipe gedaan (althans, dat gaat vanzelf als je het flash all bestand met rust laat), maar het zou me niet verbazen als ik straks zonder wipe kan updaten naar de volledige versie.
Waarschijnlijk komt er op xda dan gewoon een flashable versie
Meest interessant is nog altijd de accuduur.

Word deze er beter van of blijft deze minimaal gelijk.
@de punt is geheugengebruik word dit eindelijk eens lager zodat er meer over blijft voor apps of niet?
Zo niet heb ik geen interesse.
Het is belachelijk dat sommige telefoons met android 4.x van 2 of 3 gb minder dan een kwart over houden voor multitasking en gebruikte apps gewoon uit het geheugen gegooid worden terwijl andere apps die je niet gebruikt doodleuk in het geheugen blijven staan.
Mijn zenfone 6 heeft 2gb ram en houd daarvan 1.25 a 1.35 gb van over terwijl de xperia z2 van de 3 gb maar 800 mb vrij heeft.

Met de 184 euro kostende zenfone kan ik dus meer apps opstarten met een gb minder ram dan met de xperia met een gb meer ram voordat er een app uit het geheugen gegooid word en ik weer 10/30 seconden kan wachten voordat de app opgestart en ingelogd is.

Ram management in 95% van de roms is simpelweg SLECHT. Dus ik ben benieuwd of er eindelijk wat aan gedaan word.

De battery saver is ook gewoonweg NUTTELOOS wat heb je nou aan een battery safe functie die wifi en 3G uitzet waardoor je geen berichten meer ontvangt.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 17 oktober 2014 23:34]

Asus levert vrijwel stock Android mee op hun telefoons, Sony heeft een eigen schil. Het feit dat jouw telefoon beter geheugenmanagement heeft wil dus hoogstwaarschijnlijk zeggen dat het probleem dat jij schetst niet bij Google ligt maar bij andere fabrikanten.
Nooit een nexus device gehad en weet dus niet of het lage verbruik een optimalisatie van google is (standaard laag verbruik) of dat fabrikanten bij sommige devices er erg veel moeite instoppen.

Zo was van de 1 gb van mijn lg 4x hd nog 560 mb over.
Van mijn asus 10 inch tablet 420 mb van de 1gb
Van mijn 7 inch asus 550 mb van de 1gb en van mijn china tablet 380 van de 512.
en alle tablets hadden een skin van het 1 of ander en android 4.1 op de lg en 4.2 op de tablets en de zenfone heeft 4.3.
Allemaal stock roms met root maar dit lijkt niks te doen voor geheugen management helaas.

Als het stock veel lager gebruik is moet ik toch maar eens wat functies gaan missen op devices waar ik op multitask en een meer stock rom flashen al doe ik dat liever niet.
Ik hoop dan ook dat dit in de toekomst meer belangrijk word anders heb je straks 8 gb ram en 1 gb vrij.
Het is gewoon van de zotte dat een telefoon met een OS van 800 mb en 3gb ram meer dan 2x zoveel ram opvreet als windows 7 wat een OS van 12+ gb is met veel meer hardware support enz.
android zou niet meer dan 500ish mb moeten gebruiken en 100 to 250 mb voor gpu reserveren (al zie ik dit liever dedicated 256/512mb gpu ram worden worden) en de rest gewoon beschikbaar voor apps games en de browser die lijp veel lijkt te vreten.
Browsen gooit ALLES uit het geheugen of ik nou stock of chrome gebruik.
Ik heb even voor je gekeken, op een Nexus 5 met Android 5.0 na een reboot:
System 168 MB of RAM
Apps 320 MB of RAM (apps als WhatsApp, Telegram, LightFlow etc.)
Free 1.3 GB of RAM.
Dat is zeker netjes voor een telefoon met 2 gb ram.
Bedankt voor de info zet hem in mijn lijst erbij :)
Volgens mij snap je niet hoe het geheugengebruik werkt.

Leuk voor je dat op de zenfone nog zoveel RAM vrij is, maar wil je dat eigenlijk wel?

Of heb je liever dat alle ram gebruikt wordt om ook daadwerkelijk dingen in te doen?
Doet me denken aan de tijd dat mensen taskkillers gebruikten, ook al werd herhaaldelijk bewezen dat dit juist zorgde voor meer accugebruik...
Ik snap prima hoe ze ZEGGEN dat het werkt maar de realiteit is echter anders en dat heb ik met meerdere devices en meerdere roms enz enz getest.
In theorie word zodra er geheugen nodig is een app uit het geheugen gegooid maar in de praktijk worden de verkeerde apps uit het geheugen gegooit en moet je dus steeds weer de app opnieuw opstarten en staat er standaard meuk in het geheugen die ik dus NOOIT gebruik wat zonde is van mijn geheugen.

Het huidige android systeem werkt gewoon NIET zoals het het beste zou zijn voor de gebruiker.
Een goed werkend systeem cached in het geheugen gebaseerd op wat je vaak gebruikt ipv wat er in de rom staat dat gecached moet worden.

Nog beter zou zijn dat ik zelf bepaal wat vooraf ingeladen word en wat niet net als bij windows waar ik dingen gewoon kan verbieden in het geheugen geladen te worden.

En JA ik wil die ram vrij omdat dat namelijk betekend dat zonder nadelige effecten MIJN apps in het geheugen kunnen laden zonder dat er iets uitgegooid word waardoor ik meer apps kan draaien zonder dat android weer doodleuk de play services of iets dergelijks laadt en daardoor mijn app uit het geheugen gepleurd word en ik dus weer kan gaan opstarten.
Dat steeds extra opstarten is niet alleen slecht voor mijn gebruiksgemak maar ook voor mijn accuduur.
Opstarten van apps vreet kortstondig cpu gebruik en dat lijkt misschien niet veel maar als je dat 30x op een dag moet doen is dat al snel 10+ wat op mijn zenfone bijvoorbeeld al snel 45 minuten scherm aan tijd is wat gewoon verspild is plus dat er 30x 10 tot 30 seconden van mijn tijd verloren gaat aan een software fout.

Dus ram moet vrij zijn voor als IK het wil gebruiken en niet door android omdat de fabrikant denkt dat ik google plus maps facebook en al die andere troep nodig heb.
Dus het intereseerd me niet als ik maar 100 mb vrij heb maar dan moet dat wel allemaal in gebruik zijn door MIJN apps en niet door apps van derden die ik niet gebruik maar wel prioriteit krijgen over mijn apps.

Zelfs op mijn zenfone is dit niet perfect.

Zo gebruik ik NOOIT de sms app die er in zit omdat ik simpelweg niet sms maar de sms app vreet wel 31 mb system ram en heeft prioriteit over bijvoorbeeld whatsapp (die gelukkig binnen 2 sec opstart) en mijn games waar ik regelmatig in moet loggen.
Dit weet ik omdat ik soms multitask met net iets te veel apps en als test heb ik andere apps opgestart en sommige worden eruit gegooid als ik meer apps op blijf starten en moeten herladen maar de sms app blijft altijd in het geheugen staan en start instant.
Als ik m namelijk zelf uit zet duurt het dik 5 sec voor hij opstart en alles geladen heeft.
Zonde van die 31 mb ram dus had ie beter whatsapp vast kunnen zetten in het geheugen had ik meer aan gehad.

Zo simpel als dat google geheugen mangement doet voorkomen is het dus bij lange na niet en vaak staat er een overgroot deel je geheugen te verspillen.

Task killers zijn idd een nogo. Hetzelfde geld voor weg sliden van apps uit het recente app scherm.
Dat sluit de app namelijk af en sommige apps zoals whatsapp en line starten zichzelf weer op en dat kost onnodig cpu cycles voor het dump commando en het opnieuw laden.

Dus ideale wereld krijgen we een menu met wat opstart (msconfig stijl) waar we dat uit kunnen vinken.
Er zijn apps voor maar die werken niet voor alles dus geen volwaardige optie en vreet weer extra geheugen wat zonde is.
En een menu waar we van ALLE apps in kunnen stellen wat er wel en niet gecached word en de bijbehorende prioriteit.
Bijvoorbeeld dailer en whatsapp prio 1 en die worden er dus nooit uitgegooid tenzij er 1 app zou zijn die AL het geheugen nodig zou hebben.
Mijn fiets app prio 2 en word er dus niet uitgegooid tenzij een andere prio 2 app het geheugen nodig heeft of een prio 1 app.
En de sms app in mijn situatie dus niet gecached in het geheugen en mocht ik om wat voor reden dan toch een sms krijgen (provider die er af en toe 1 stuurt) gooit ie na gebruik de app weer uit het geheugen en weet ik dat mijn prio 1 apps in ieder geval niet uit het geheugen gepleurd zijn.

Als we dat systeem zouden hebben dan zou er waarschijnlijk rond de 200 mb ram vrij blijven op m'n telefoon voor het geval dat en in de rest zou ik apps laden. al heb ik waarschijnlijk meer geheugen dan dat nodig voor alle apps maar dan kan ik in ieder geval de snelst startende als eerste uit het geheugen gooien omdat ze toch het snelste opgestart zijn.

Het huidige systeem is simpelweg niet slim genoeg om te beseffen wat ik wel en niet nodig heb en maakt daardoor al te vaak verkeerde keuzes.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 18 oktober 2014 05:28]

Ram management is naar van google inderdaad.
Op de htc van een vriend van mij werd elke keer het toetsenbord eruit gegooid. Daar wordt je telefoon in bijna elke app erg traag van.
Vraag mij wel af wanneer de OTA voor de Nexus 4 uitkomt, dat heeft Google namelijk niet bekend gemaakt.
3 November zijn de tablets aan de beurt (7&10), daarna de rest van de nexus toestellen.

Bron
Yeah, de LTE versie laat weer op zich wachten vrees ik ;) Pas een week terug ofzo kwam daar 4.4.4 voor uit... schiet lekker op :)
Aha, duidelijk al blijft het raar dat Apple het wel bijna direct uitbrengt na aankondiging, ik bedoel Google moet het in eerste instantie voor de Nexus telefoons uitbrengen en voor de rest de OS aan de fabrikanten leveren die mee gaan sleutelen, kan dus sneller in mijn ogen. (kan sneller op Nexus toestellen uitgebracht worden bedoel ik)

Hopen dan maar dat ik voor december wel de OTA heb, geduld heb ik gelukkig wel.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 17 oktober 2014 20:48]

Hoezo brengt apple hun os meteen uit? Ooit gehoord van ios betas? Met andere woorden, vanaf de keynote kon je de developer/bèta downloaden en pas onlangs is ios8 pas voor iedereen vrij gegeven.
Lollipop heeft nu twee betas gehad, deze en één wat weken terug. Zodra het os uit de betafase komt, krijgt iedereen (mits ondersteund) lollipop.

Precies zoals bij apple.
Wat hij alleen bedoelt is voor je het op je Android apparaat heb, ben je maanden verder na de officiële release. Bij Apple kan je alle producten meteen updaten na het uitkomen. Maar dat komt natuurlijk omdat Apple de hardware en software fabrikant is en dit dus makkelijker kan doen. Android werkt met 101 fabrikanten die allemaal lollipop net even anders willen maken dan op de telefoon van de concurrentie.
Dat bedoelt hij niet, hij heeft het specifiek over Nexus toestellen. En daarin verschilt hofje niet veel van apple, alle updates komen redelijk gelijk, met zoals apple. Het verschil zit 'm in de verschillende (3th party) hardware, waardoor het wat meer werk is om lollipop op alle toestellen te krijgen dan wanneer je alle chipsets zelf ontwikkeld/maakt.
Google had ervoor kunnen kiezen pas alle updates vrij te geven als ze allemaal klaar waren, zoals apple doet, maar google kiest voor vrijgegeven zodra er één klaar is.
In dat geval heb je, mits je een Nexus 7 of 10 hebt, eerder je update.
Net geïnstalleerd, draait prima. Animaties zijn zeer vloeiend en zien er erg strak uit. De standaard e-mail app die erin zit crasht na het toevoegen van een account. Hier zitten nog niet alle material design apps van Google in, zoals Play Music en Gmail. In plaats van die apps zijn er standaard AOSP apps zonder material design gebruikt. Persoonlijk verwacht ik gewoon updates van die Google apps via de Play Store.
En hoeveel ram hou je over en hoeveel was dit in de 4.3 / 4.4 rom?
De uiteindelijke versies van het besturingssysteem verschijnen binnen enkele weken.
Binnen enkele weken valt me een beetje tegen, over drie maanden zou Sony ook al de updates regelen en dat zijn geen Nexus toestellen.
Nou ja, we zien het wel verschijnen.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 17 oktober 2014 20:08]

Tjsa, wat niet af is, kan ook niet verzonden worden. Men is gewoon nog druk bezig met lollipop en dat duurt inderdaad nog even. heel raar is dat toch niet? Het schema is nu vanaf 3 november eerst de nexus 7 en 10 aan de beurt zijn, daarna de rest.
bron
Hier een hele hoop screenshots van deze versie. Ik vind het er erg mooi uitzien en het werkt dus ook erg soepel.

http://www.myce.com/news/...ld-lpx13d-hands-on-73182/
Ik hoop dat het ook de problemen met sensoren oplost. Het feit dat de auto-rotate opeens niet meer werkt en j dan moet resetten om het weer te laten werken.
Hoe installeer ik het op mijn Nexus 7. Heb de file van de website gedownload, maar hij opent niet.
Met alle respect, als je dit moet vragen kun je beter wachten tot de daadwerkelijke update uitkomt.
Installeer Nexus root toolkit, kijk een filmpje op YouTube en dan kom je er wel uit. Ik kan het wel uitleggen maar dat duurt lang, dit is trouwens de makkelijkste manier hoe je het kan doen anders moet gaan schrijven in programma en dat is een stuk lastiger voor sommige mensen. Veel succes

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True