Belgische telco Mobistar gaat nog dit jaar digitale kabel-tv aanbieden

Mobistar heeft met diverse leveranciers van hardware en software overeenkomsten gesloten voor het aanbieden van digitale en interactieve televisie via de kabel. Het Belgische telecombedrijf wil later dit jaar tv gaan aanbieden via de kabelnetwerken van Telenet en VOO.

Dat meldt Datanews. Mobistar heeft op de IBC 2014-beurs bekendgemaakt dat het onder andere deals heeft gesloten met de firma's Alpha Networks, Zappware en Siligence. Alpha Networks levert hardware en software die nodig zijn om interactieve tv-diensten aan te kunnen bieden, terwijl Zappware gui's ontwikkelt om tv-content op decoders, tablets en smartphones te ontsluiten. Daarmee lijkt Mobistar, net als andere providers, digitale televisie ook op mobiele apparaten toegankelijk te willen maken. De firma Siligence gaat de benodigde settopboxen leveren. Deze zouden toekomstvast zijn, waardoor de kastjes langer meekunnen dan reguliere settopboxen.

Mobistar betaalde in januari 1,2 miljoen euro om toegang te krijgen tot de kabelnetwerken van Telenet en Brutélé-Tecteo, eigenaar van het Waalse kabelnetwerk VOO. De provider wil naar eigen zeggen nog dit jaar digitale en interactieve televisiediensten via de kabelnetwerken gaan aanbieden. De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Het is niet de eerste keer dat Mobistar zich op de Belgische televisiemarkt begeeft. Eerder probeerde het bedrijf het al met satelliettelevisie en iptv via dsl. Geen van beide producten sloeg echter aan bij de tv-kijker, waarop Mobistar in beide gevallen besloot te stoppen met de tv-diensten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-09-2014 • 13:28

53 Linkedin

Submitter: Drwho1

Reacties (53)

53
53
24
3
2
12
Wijzig sortering
Deze 'move' van Mobistar is ook wel te interpreteren als een extra push jegens de bevoegde instanties om Telenet te dwingen om hun netwerk open te stellen. Ja, Telenet is het 'verplicht' maar heeft beroep aangetekend en volgens deredactie: Mobistar kiest partners voor televisieaanbod moet er nog een uitspraak ten gronde volgen.
Het enige dat nog roet in het eten kan gooien, is een rechtszaak van Telenet tegen de openstelling van de kabel. Een uitspraak ten gronde in beroep in die zaak wordt in de komende weken verwacht. Operationeel is Telenet naar eigen zeggen wel klaar om Mobistar te bedienen.
Dit is wel een essentieel punt dat ontbreekt in het artikel want mocht Telenet toch weer eens in het gelijk gesteld worden, dan is al de moeite die Mobistar vandaag doet, misschien wel verloren moeite.
Wordt het niet stilaan tijd dat er eens wat concurentie komt op de kabel. Het hd beeld van telenet is de naam onwaardig. Niet meer dan een compressie hd om de bandbreedte te behouden. Het verschil merk je natuurlijk niet als je bijvb.geen sat hd tv hebt om mee te vergelijken.Mobistar had beter paar jaar geleden mee gesprongen op de dvbt2 trein. Telenet heeft die licentie echter verworven voor een peulschil en de volgende 30j. Liet het vervolgens een stille dood sterven en heeft nu zelfs toestemming om in vlaanderen de dvbt frekwenties te gebruiken voor hun wifi hotspots. Netflix wordt ook aan banden gelegd, straks gaan ze daarvoor extra vragen mits wat politieke hulp. Mobistar gaat zich ook dienen te schikken naar wat telenet aanbied. Nee echte concurentie ziet er voorlopig niet in. Snow is op dit moment de enige die zijn ding doet...55mbs/35tv zenders en vrije keuze mits betaling. Heb dit pakket in combi met fta dvbt en fta sat tv via,astra 1/2/3. 39€/mnd en meer dan 3000tv zenders. Voor mij is dit goed genoeg.
Bij Telenet gaat het beteren, maar er is gewoon niet zo veel plaats op de kabel.

De oude decoders kunnen enkel MPEG2. Daardoor zijn veel kanalen in lagere kwaliteit en gebruiken ze toch heel wat bandbreedte. Die decoders worden heel binnenkort uitgefaseerd (waar trouwens heel België weer over aan het klagen was want ze moesten na meer dan drie jaar een nieuwe decoder kopen/huren). Wanneer dat gedaan is kunnen ze eigenlijk voor alles over naar H264. Betere kwaliteit voor dezelfde bandbreedte, of minder bandbreedte voor dezelfde kwaliteit.

Ik vind trouwens dat het nogal meevalt. Veel programma's op Vlaamse zenders worden nog steeds niet in HD uitgezonden, maar bij recente dingen is er toch echt niets op het 1080i-beeld aan te merken. Heel soms bij heel veel beweging kan je iets zien, verder is het allemaal best goed.
Telenet en Belgacom zijn indd de enige met kabel in de grond tot in de woonkamer.
Ik vraag me alleen af waarom het nu bij mobistar nu wel zou lukken.
Volgens mij hebben ze dit al eens gedaan maar via het DSL netwerk van Belgacom. Toen niet veel succes en nu zou het via de kabel wel een succes zijn?
Mobistar TV vroeger was helemaal onafhankelijk maar via satelliet. Daar hadden ze al redelijk wat concurrentie van TV Vlaanderen én eigenlijk wil niemand een schotelantenne plaatsen als ze (voor nauwelijks een paar euro per maand meer) gewoon via de kabel/telefoonlijn kunnen kijken.
TV Vlaanderen Basic Light = 11,90€ / maand
Telenet kabel tv = 15,35€ / maand
Verschil = 3,45€ / maand of 41,40 € / jaar
Inderdaad. En ik betaal met plezier €42 meer op een jaar om geen schotel te moeten plaatsen.
En ik plaats met plezier een schotel als ik maar zoveel mogelijk van Telenet weg kan blijven.....

Tegenwoordig is het Basic+ pakket van TVV ook al 23€, wat denk ik gelijk is aan het Telenet basispakket de dag van vandaag, en ja ik heb de hardware moeten aankopen en dat heeft me redelijk wat geld gekost, maar ik kan me geen leven meer zonder een open source linux based decoder inbeelden...

Een greep uit de voordelen en een poging om bij sommigen hun "Belgacom & Telenet" oogkleppen af te nemen:

- Harde schijf te klein? Geen probleem: plaats een grotere.
- Loopt die nog steeds vol? Geen probleem: archiveer een paar series/films op USB stick, USB schijf of zelfs een NAS. Klaar om mee te nemen op reis bijvoorbeeld. Unencrypted.
- Loopt die nog stééds vol? Geen probleem, neem réchtstreeks op een van die externe media op. (Je hebt eigenlijk zelfs geen interne schijf nodig...) Opnames "delen" tussen decoders is op die manier dus ook gewoon al lang mogelijk...
- Loopt die nog STEEDS vol? Geen probleem: knip de reclameblokken weg! That's right.... Snel een paar GB gespaard...
- Prutsdecoder in huis? Geen probleem: ga op zoek naar een concurrerend merk. Zo ben ik ook van die allereerste "TVV gekeurde" Philips decoders die altijd crashten of zelfs maar 720p output hadden, naar een Vu+ Solo 2 overgestapt. Couldn't have been happier. Stabiel & retesnel.
- Opnames of live TV streamen naar tablet? Geen probleem: dat was al lang voor Telenet met Yelo TV begon op te scheppen mogelijk. En ik hoef mij niet te beperken tot een Telenet Homespot. DDNS, port forwarding en gaan.... Hetzelfde met timers aanmaken of TV gids bekijken. Telenet liep hier achter. Smartphone kan zelfs als afstandsbediening gebruikt worden.
- 4 opnames + 5e bekijken? Geen probleem. Full HD. Het aantal mogelijke zenders waarvan je opneemt is bij dat aantal dan wel beperkt, maar m'n internetverbinding blijft volledig vrij.
- Staat de standaard decoder software je niet aan? Geen probleem, flash een open source variant, zoals ik OpenPLI heb draaien. Gooi er een mooie skin tegenaan, download wat plugins en gaan...
- Wil je een programma opnemen, maar je weet niet meer op welke zender het werd uitgezonden en ook niet wanneer? Of schommelt de zendtijd vaak? Of wil je zeker zijn dat je een serie begint op te nemen vanzodra dat seizoen ergens, ooit, wordt gestart? Geen probleem: stel een paar regels in via de AutoTimer plugin.
- Geen Smart TV of ondersteunt de TV geen videoplayback vanaf een NAS? Geen probleem: browse en speel je mkv's gewoon via je sat-decoder af.
- IMDB info opvragen van een film? Geen probleem.
- Reclame blokken doorspoelen? Als je ze nog niet weggeknipt had; geen probleem: ik heb knoppen voor skip/rewind 15/60/300 seconden. Veel sneller dan FF en RWD.

- Crasht je decoder dan toch? Geen probleem, bekijk het even op het forum van OpenPLI of log gewoon in via SSH. Zo had ik ooit eens een brakke plugin gedownload en wat teveel aan m'n settings geprutst waardoor hij in een reboot loopt terecht kwam. SSH, config file terug wijzigen en klaar.... Had ik een Telenet Digicorder, kreeg ik hem waarschijnlijk van de klantendienst terug met een maagdelijk witte schijf... Leuk...

Misschien is een deel van het bovenstaande ondertussen ook al mogelijk met Telenet (maar ik ben vrij zeker van niet), maar toen ik m'n satelliet materiaal in huis haalde een jaar of 4 geleden, liepen ze daar gewoon nog veel teveel achter en was m'n keuze snel gemaakt...

Dan is er nog het zenderaanbod. Telenet was indertijd zo slim geweest om hun zenders aardig te verdelen over 57 optiepakketten, waardoor, als ik dezelfde zenders als in het Basic+ pakket van TVV wou hebben, ik snel ettelijke tientallen €'s extra zou mogen betalen, terwijl het totaal pakket bij TVV toen amper 20€ kostte.... Goed zot....

Sure, TV Vlaanderen heeft ook z'n nadelen. Uitval bij slecht weer als je installatie te bescheiden is. Plaatsing & bekabeling soms gewoon niet mogelijk. Meerdere TV's in huis maakt het alleen maar complexer & duurder. Voor geavanceerdere features moet je eerder Tweaker zijn. Nog steeds geen Vier & 2BE in HD. En nee, geen Prime-toestanden.

Daarentegen heb ik wel BBC1 HD, BBC2 HD, BBC3 HD, BBC4 HD, Channel 4 HD, Channel 5, 5 USA, 5*, 4Seven, E4, Film 4, ITV1 HD, ITV2 , ITV3, ITV4 , ... (En ja ik kijk daar geregeld naar.)
En voor deze zenders hoef ik eigenlijk zelfs helemaal geen TV Vlaanderen abo te hebben... Free-to-air. Telenet durft BBC 3 & 4 zelfs in een betaald optiepakket te steken en zendt BBC 1 & 2 maar in standaard definitie uit....

Zo krijg je bij Rex (voor zo ver ik op hun site kan zien) Travel Channel & History Channel ook nog in SD en ontbreekt ook NGC Wild HD. Rex kost 15€, zo zou ik dus al aan 38€ zitten, gaat lekker zo...
Wil ik er BBC 3&4 bij, moet ik al voor het Rio pakket gaan: kost 25€ extra. Daar lach ik eens mee, aangezien ik al het bovenstaande, in HD, gewoon in m'n 23€ TVV pakket heb zitten... Dan neem ik er de SD variant van Vier & 2BE nog graag bij....

Homeland? Kennen ze bij Telenet niet. Ik keek 1 week na de USA release op Channel 4 HD.
The Big Bang Theory? How I Met Your Mother? The IT Crowd? Bluestone 42? Family Guy? Top Gear? ... Loopt op E4/BBC/... 36 seizoenen voor op 2BE/Canvas....

Nee, ik blijf nog zo lang ik kan bij TV Vlaanderen (of laat op z'n minst zo lang mogelijk die schotel staan en kijk dan wel de Free-To-Air channels + wat netflix, als het aanbod in België wat wordt)...

[Reactie gewijzigd door Buzz_Fuzz op 15 september 2014 18:23]

Blij te horen dat je bij de snuggere gebruikers hoort, inderdaad Telenet is commerciele troep waar de gewone burger blijkbaar graag intrapt.

Ik deel met genoegen je satelliet ervaringen, en omarm de Linux ontvangers, een VU+ is absolute top waar weinig aan kan tippen, mits een kleine leerperiode doe je er een geweldige ervaring mee op.

Canaal Digitaal of TVV is slechts een optie als je dergelijk spul in huis hebt, de Hardware en pakketen van Telenet zijn ondermaats en te duur voor wat het maar te bieden heeft, dit bedrijf is een van de slechtse zaken die het Belgish medialandschap is overkomen, en met een monopoly tot nu toe er bovenop.
Oké, goed punt. Maar voor de "casual"-TV-kijker is dat denk ik toch net niet zo heel interessant. Zelf kijk ik weinig TV, mijn ouders hebben nu al moeite met de "complexiteit" van een Digicorder.

Maar het is inderdaad wel interessant, zeker als je veel buitenlandse zenders bekijkt. Alleen blijft het jammer van die schotel.
Inderdaad, zoals ik al zei, kan ik me wel voorstellen waarom de "standaard belg" "gewoon" Telenet neemt, voor sat moet je wel iets technischer aangelegd zijn. Ik moet m'n ouders ook niet gaan overtuigen een linux PVR te gebruiken. En zij hebben 3 TV's staan, dus dan wordt het helemaal feest qua bekabeling & LNB configuratie... Dat gaat voorlopig mijn pet dan weer te boven.

Maar zo is het wel spijtig dat 99% van de belgen (of whatever TN's marktaandeel is), niet eens weet dat TV Vlaanderen bestáát en dat bij elk van die fancy features die TN uiteindelijk released, ze denken dat TN het warm water uitgevonden heeft.... 8)7

En wat de schotel betreft, als je kan leven met uitval bij zwaar regenweer, kan je zoals ik gewoon een schotel van amper 45cm doorsnee plaatsen. Die staat aan de zijkant van m'n huis, in de hoek van het terras, op een sokkel vlakbij de grond. Zie je niet staan van op straat :)

Niet mijn foto, maar ongeveer dezelfde setup: http://www.oss.ch/Referen...single%20(close%20up).JPG
Die telenet decoders gaan ook heel snel kapot, heb ondertussen al mn vijfde decoder in 3 jaar dus echte troep, gelukkig huur ik het en moet ik dus niet telkens voor een nieuwe betalen.
Of je download alles. Heb je al die hardware en het bijhorende gepruts niet nodig. ;)
Dat zal misschien in de toekomst zo evolueren inderdaad. Maar ik download bijna niets meer en zap nog altijd graag eens door de zenders; zo ontdek ik wel eens leuke, nieuwe programma's of documentaires.

En af en toe eens het nieuws, of een leuk spelprogramma of een mooie reisdocumentaire op de bank bekijken, zonder eerst torrents te moeten zoeken met 0.5 seeds of zonder dat nieuws op een klein tablet schermpje of voorovergebogen achter je laptop online te moeten bekijken, is toch zoveel relaxer imo ....
Appels met peren, je vergelijkt het digitale pakket van TV Vlaanderen met het analoge pakket van Telenet.

Digitale tv bij Telenet (inclusief HD Digicorder) kost €23,70 pm
Het verschil is dan €11,80 per maand of €141,60 per jaar.
Reken dan op z'n minst zonder Digicorder huur of aanschaf, want bij satelliet heb je ook een schotel en decoder nodig.
Zijn 2 verschillende situaties:

Telenet: slechts 1 toestel copmpatibel (dichtgemetste DVB-C), verplicht te huren
TV Vlaanderen: DVB-S toestel zelf te kiezen, provider biedt een paar "voorstellen" aan op website (koop/huur).

Aangezien het ene abonnement vrije keuze laat en het andere 1 product opdringt is het imho niet fair deze over één kam te scheren.
Niet langer verplicht te huren, je kunt kopen, of een kaartje kopen. (CI+ module nodig).
Telenet: DVB-C TV met CI+ slot zelf te kiezen, aanschaf CI+ module nodig.
maar met dat kaartje kan je wel maar half zoveel als met je gewone digicorder he. en als je wilt opnemen moet je tv dit ook nog ondersteunen op op te nemen naar een externe schijf via het kaartje.
Net hetzelfde als wat je dan kan bij satelliet TV.. Ik zie je probleem niet echt hoor. Ben tevreden met mijn TV op deze manier en films huren ofzo ga ik binnenkort wel via NetFlix oid doen.
Op kabel TV zit vrijwel niks meer ... ze forceren je om digitaal te kijken ...
Dat is ook nog steeds op kabel hoor (DVB-C). Satteliet heeft trouwens ook digitale zenders via DVB-S
Kabel TV is ook gewoon digitaal hoor. Je Tv moet natuurlijk wel een digitale ontvanger hebben (en je moet tevreden zijn 6 zenders: 2 vlaamse, 3 franstalige en 1 engelstalige)
Ik vind dit wel goed nieuws anders. Laat Mobistar maar goed concurreren met Telenet. Kunnen de prijzen eindelijk eens gaan zakken. Hoe zit het trouwens met het openstellen vh kabelnetwerk? Gaat dit nu gebeuren of niet?

[Reactie gewijzigd door Fredi op 16 september 2014 00:56]

Eens benieuwd of dit beter wordt dan hun vorige TV-débacle...

Het is eerder de vraag dus of veel mensen het gaan wagen om over te stappen. Want tenzij er bepaalde garanties worden geboden over hun diensten over een langere termijn (toch een paar jaar), gaan er niet veel mensen dat aandurven, denk ik.
Waarom? Overschakelen gebeurt snel , zelf al zou de dienst wegvallen, zal niet vanvandaag op morgen en dus tijd genoeg om te wisselen.

En als ze via telenet/Voo netwerken gaan is de aansluiting er meestal ook al gewoon kwestie van andere apparatuur en je bent vertrokken .
Overschakelen is toch nog redelijk lastig in vergelijking met overschakelen van elektriciteit of gas leverancier.
Je zit met hardware in huis, gekende menu structuren, opnames op de HD van je digicorder.

Meestal stappen mensen dus niet over voor een € per maand.
Vaak is dreigen met weggaan als genoeg om die paar € eraf te krijgen. Laatst ook gedaan bij UPC toen die (na een half jaar al) de prijs verhoogden met 2 € per maand.
Boos bellen hielp eerst niet, tot ik echt de stap zette om weg te gaan, toen kreeg ik ineens korting aangeboden. Betaal nu zelfs nog minder dan eerst.
Wij betalen nog altijd veel te veel voor een matige verbinding met een -in deze digitale tijden- zeer lagen datalimiet.
http://www.scarlet.be/nl/trio-internet-tv-telefonie/
+-40€ voor tripleplay met fair us policy. Lijkt me niet overdreven duur.
Maar jij betaalt duidelijk nog teveel omdat je meer als 20-25MBit snelheid wenst? Ik vraag me af in welke mate +25MBit snelheid je internet ervaring effectief sneller maakt. Merk je in de praktijk het verschil wel?

[Reactie gewijzigd door Oljoner op 15 september 2014 13:59]

Op zich is 20 a 30 Mbit zeker al mooi, en gek genoeg voor de meeste toepassingen (OK, een ISO binnenhalen duurt wat langer, maar zo dikwijls moet ik ook geen nieuwe installatie-DVD downloaden).

Het probleem in België (en veel andere landen) is echter dat de DSL aanbieders, waaronder ook Scarlet valt, niet overal 20 Mbit kunnen aanbieden. Op sommige plaatsen ben je aangewezen op Kabel wil je effectief meer dan 4Mbit (of zelfs minder dan dat) halen.

Als alternatief is er ook nog altijd internet via sateliet, wat redelijk betaalbaar geworden is (€ 50 voor 20 Mbit zonder limiet), maar daar zit je met een hoge ping, wat voor veel toepassingen niet interessant is.
Als je enige gebruiker bent is 20-25Mbit genoeg, als je met een heel gezin zijn niet.
Verder zal alles meer en meer gebruik maken van je internet verbinding.
Tuurlijk stap je dan over, Belgacom VDSL is in de meeste gevallen nog steeds zeer traag gezien de verouderde structuur van het netwerk.

Deze is zo verouderd dat de meeste klanten in het beste geval tot max. 20mbits halen.
Het gebruik van oude koperparen en de afstand naar de dichtstbijzijnde centrale spelen hierbij een grote rol.
Ook moet je dan nog eens rekening ouden dat Belgacom zijn TV signaal over je Internet verbinding streamt waardoor het geheel nog trager wordt.
In een beperkt aantal gevallen halen klanten de vooropgestelde 30mbits, bvb in grote steden of zones waar mensen net naast een centrale wonen.
In mijn straat kan ik zelfs nog steeds niet genieten van een VDSL signaal, hier is het nog steeds ADSL aan 3,3mbits.

Telenet kan tot 160mbits en geloof me dat verschil zie ik iedere keer, download maar eens een Norton antivirus, bij Belgacom zit je dan 10minuten tot 30minuten met je vingers te draaien, afhankelijk van de snelheid van de lijn.
Bij Telenet ben je in het slechtste geval 20seconden kwijt.....

Belgacom moet dringend fiber voorzien naar elke centrale en pas dan zullen ze kunnen tippen aan de Telenet snelheden.
Ook om deze redenen probeert Mobistar zijn handel op het kabelnetwerk aan te bieden, dat biedt gewoon alleen al aan snelheid veel meer potentieel.
Als ze dit nog weten te combineren met een digitaal goedkoper (zie netflix) aanbod dan Telenet dan maken ze een grote kans.
Als ze dan ook nog eens de eerste decoder gratis voorzien en je bvb. pas bij de 2 de decoder laten betalen dan zie ik dat wel zitten.
Belgacom kan in verstedelijkt gebied veel meer aanbieden dan 20mbit. Ikzelf heb 70mbit en tv kijken heeft hier geen invloed op.

Telenet is wel degelijk sneller maar wil je toegang tot de alle tcp/udp poorten onder 1024 zul je een professioneel abonnement moeten nemen. Belgacom heeft deze beperking niet en is dus de enige consumenten oplossing indien je een eigen webserver/vpn oplossing wil gebruiken.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 15 september 2014 14:50]

Geen probleem met de afgesloten poorten, met port redirecting werkt alles prima.
Trouwens dat is ook standaard bij Belgacom, daar kan je het wel uitschakelen via e-services.
Sorry dit is geen oplossing.
Firewalls laten vaak alleen bepaalde poorten als 80 en 443 toe. Dan kan je onmogelijk bij je server op poort 8443. Telenet hoort dit gewoon niet te blokkeren punt. Der is geen enkele technische reden om dit te doen.
Beetje relativeren toch. Zelf zit ik in een 70/6 profiel bij belgacom (en ken slechts enkelingen die nog in een 30/6 of lager vallen) dit is meer dan voldoende voor een vlotte surf ervaring en de sporadische grote downloads. In tegenstelling tot Telenet, wordt er bij belgacom niet gewerkt met piekuren (16h-24h in de week) waarbij je op smalband wordt gegooid omdat je te veel download tijdens de piekuren.
Ik zit hier anders ook op een 12/1 profiel bij Belgacom.
Ik ben in ieder geval benieuwd.

Ik heb nu een Scarlet Trio Abbo met dus Internet met Fair use, vaste lijn en digitale TV via IPTV voor €39.

Als ze in de buurt van die prijs kunnen komen met hun aanbod (Inclusief het kabelabbo) ben ik wel bereid oer te stappen voor de voordelen die de kabel hier biedt. (Al is het maar om van de vreselijke Belgacom-decoder af te zijn.)
Ik ken niet veel van de kabel maar er is toch maar een beperkte bandbreedte? Als Mobistar ook tv doorstuurt gaat dit dan een negatief gevolg hebben voor de kwaliteit van de zenders?
Waarschijnlijk gaan ze gewoon het signaal van Telenet gebruiken. SmartCard in de decoder met de juiste decryptiekeys en het is geregeld.
Zit bij Snow en heb fta sat tv astra 1/2/3. Als ik eens bij een telenet'er langskom en daar staat toevallig de tv op is dat beeld werkelijk om te huilen, niet meer dan een compressie hd de naam HD onwaardig. Er mag stilaan wel eens wat concurentie komen. Want in het land der blinden is éénoog koning, over het politiek dienstbetoon en alle voordelen welk telenet kan afdwingen zullen we maar zwijgen zekers?
Wat snelheid betreft heb 55mbs bij snow, betaal daar 39€ voor de tv is gewoon surplus . Heb 24bbc kanalen incl de red button live streams en alle uk commercial fta zenders in hd op astra2 en een 3000 zenders via de overige astra's. Probeer dat maar eens door uw telenet kabel te proppen? oh ja heb ook nog dvbt = gratis en heb daar 7tal zenders op. Mobistar had beter op dvbt gekomen en een dvbt2 hd pakket aangeboden. In Duitsland slaat dat goed aan. 1 probleempje echter telenet heeft de dvbt licentie voor de volgend 30j verworven en dat vervolgens een stille dood laten sterven. Only in Vlaanderen kan je zoiets verwezenlijken en er nog mee wegkomen ook.
Anoniem: 283165
15 september 2014 18:56
De overheid zou dit moeten ondersteunen, zodat er een echte concurrentie komt op de kabel, met monopoly's zijn we niet gediend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee