LG brengt curved oled hd-tv uit voor 2999 euro

LG heeft de 55EC930V-hdtv aangekondigd op basis van oled-technologie. Door middel van een cashback-actie kost de gebogen televisie 2999 euro. LG zegt dat oled-technologie met deze prijs stap voor stap voor een bredere doelgroep beschikbaar komt.

De 55EC930V belooft met zijn curved oled-scherm een betere beeldkwaliteit dan televisies op basis van lcd- of plasmatechnologie. Zo is de weergave van zwart bij oled beter. In tegenstelling tot twee 4k-oled-televisies die LG vorige maand aankondigde voor de Zuid-Koreaanse markt, biedt de 55EC930V echter een full-hd-resolutie, vermoedelijk om de prijs van het toestel te drukken.

Omdat achtergrondverlichting bij oled-televisies overbodig is, kan de fabrikant de schermen nog dunner maken. Volgens LG is de 55EC930V 4mm dun. Tevens gebruikt het oled-paneel LG's rgbw-lay-out voor subpixels, waarbij er naast rode, groene en blauwe ook witte subpixels in het scherm zitten. De televisie heeft webOS aan boord, het besturingssysteem dat LG vorig jaar kocht van HP voor gebruik op zijn televisies.

De 55EC930V zal in de Nederlandse winkels 3499 euro kosten, maar omdat LG een cashback-actie van 500 euro hanteert zakt de prijs onder de 3000 euro. LG erkent dat dit nog een stevige prijs is, maar tevens zegt de fabrikant dat deze prijs aantoont dat oled-televisies stap voor stap voor meer mensen betaalbaar worden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-09-2014 • 11:27

75 Linkedin

Reacties (75)

75
74
31
3
0
39
Wijzig sortering
Is het niet een beetje laat om nu nog met een HD scherm te komen terwijl UHD in opmars is?
De stap van 1080p naar 2160p is een minder grote toevoegende factor dan de stap van LED/LCD naar OLED is. We weten allemaal dat OLED uitzonderlijk betere contrast waardes heeft en beter kleurreproductie kan bewerkstelligen. Maar echter wat veel mensen niet realiseren (altans de 'gewone man'), is dat met OLED heb je geen last van backlight bleed, clouding of brakke kijkhoeken. Daarnaast heeft OLED de potentie om lagere response tijden te hebben -- wat welkom is voor couch gamers. Maar er is nog meer dan dat. Het komt er echt op neer dat OLED werkelijk het beste van LCD en het beste van plasma pakt. Betekent overigens niet dat OLED geen nadelen heeft, maar het zijn er wel veel minder dan de gebruikelijke TV paneel technologieën (al zal uiteindelijk na voldoende R&D burn-in als enig echte grote probleem voor OLED overblijven, maar ook daar zit ruimte voor verbetering -- netzoals plasma over de jaren van z'n bestaan dat ook heeft ervaren -- denk hierbij aan verbetering van de LEDs/pixels).
De OLED technologie is een revolutie op zich, dus dat kan prima naast UHD uitgebracht worden.
Doe het dan samen, anders zit je over een jaar of 2 alsnog met half-verouderde tech. Niet dat deze TV snel echt onmogelijk wordt (voor TVs zie ik het voordeel van noch OLED noch van UHD), maar als je iets wilt verkopen dat vernieuwend is kun je het beter goed doen. Nu laat ik em sowieso links liggen, en niet alleen vanwege de prijs.
Zie bijvoorbeeld http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.html

Om verschil te zien met een 55 inch tv tussen FullHD en 4k kom je uit op, laten we grofweg zeggen, 7,5 feet. Dat is 2,5 meter.

Ik denk dat de groep mensen die 55+ inch tv heeft en dichterbij zit dan 2,5 meter niet heel groot is. Vooral als je denkt dat de meeste woningen 4-5m breed zijn waarbij men de bank en tv tegen de muren heeft staan.

Dus het verouderde tech noemen kan, maar dan overschat je het nut van 4k enorm. Het is niet alsof je een merkbare overstap hebt zoals met breedbeeld het geval was bijvoorbeeld.. Het is slechts kwalitatief, en je merkt het alleen als de verhouding afstand/schermgrootte kritisch is.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 1 september 2014 13:56]

Heb begrepen dat er al een 4k oled tv is aangekondigt:
https://plus.google.com/+tweakers/posts/5kSuz2AfAVH

Heb de TV's bij de media markt demo locatie gezien, als ik moet kiezen ga ik toch liever voor OLED dan een UHD. Als je rond de rand van het scherm zwarte beelden hebt in de opname, is het onderscheid met de zwarte bezel echt niet te zien. Zwart is echt mooi zwart. En de kleuren zijn ook echt mooi helder.

Hopelijk wordt 4K OLED dan ook binnenkort "betaalbaar".
Heb begrepen dat er al een 4k oled tv is aangekondigt:
https://plus.google.com/+tweakers/posts/5kSuz2AfAVH

Heb de TV's bij de media markt demo locatie gezien, als ik moet kiezen ga ik toch liever voor OLED dan een UHD. Als je rond de rand van het scherm zwarte beelden hebt in de opname, is het onderscheid met de zwarte bezel echt niet te zien. Zwart is echt mooi zwart. En de kleuren zijn ook echt mooi helder.

Hopelijk wordt 4K OLED dan ook binnenkort "betaalbaar".
Jij wel, maar vele andere denken dat resolutie een stuk belangrijker is. Ook termen als FullHD, contrast 1:20.000.000 en LED doen mensen denken dat een goede tv is. Neem het laatste, LED is niet per definitie beter, behalve als er local dimming wordt toegepast.
Nog een leuk voorbeeld: op "bepaalde" fora's wordt aangehaald dat 1920*800 niet full HD is en het verschil met echt FullHD zichbaar is op een FullHD |:( .

Veel mensen laten zich betoveren door magische termen op dozen en net als met de pixelrace in telefoons en camera's is dit vaak het eerst waar het gros naar kijkt. De reden ook dat Samsung OLED voorlopig in de ijskast heeft gezet: het verkoopt niet (althans niet invergelijking met de marges)! De meeste mensen kennen het niet eens in mijn omgeving of denken dat het gewoon LED is met een O ervoor....

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 1 september 2014 15:55]

De doelgroep van deze tv zal wel iets verder kijken dan de marketing termen op een doos, denk ik...

(en 1920x800 is ook geen full hd! 1920x1080 wel....)

Ik kan wel begrijpen dat ze deze keuze gemaakt hebben. Laat mensen eerst eens kennis maken met het mooie beeld van OLED, en tegen de tijd dat mensen een nieuwe zoeken (wat in dat segment toch meestal elk jaar is :p) is de 4K ook weer goedkoper :D
Heb ook liever fullhd oled dan 4k.

Mijn ouders hebben 50" fullhd en dat vind ik heel scherp - wat moet ik nou met 4k? scherm van 100" kopen?? kan je beter aan de beamer gaan denk ik - sowieso een stuk goedkoper per strekkende inch
Vraag mij dan wel af, het is allemaal "Curved" met deze oled tv's. Zijn er uberhaupt al "platte" op de markt. Denk dat dat zowiezo met meerdere mensen fijner kijken is.
Dat vraag ik me ook af. Zeker voor een TV met deze prijs!

Offtopic:
Zijn er wel al films te krijgen in UHD formaat? Of heb je praktisch nog niets aan die resolutie?
Toch zou ik liever een HD oled tv hebben dan een lcd 4k tv. De beeldkwaliteit van oled zou fenomenaal moeten zijn. Uiteindelijk krijg je toch niets hoger als HD resolutie op tv te zien.
Er is momenteel in Nederland alleen via netflix 4k te krijgen en nog een handvol filmpjes op youtube, maar vooral bij de netflix 4k uitzendingen is de bitrate veel te laag, waardoor de kwaliteit nog niet goed is.
En behalve dat er haast geen content is, is het ook nog zo dat de verhoging in resolutie bij normale verhouding tussen kijkafstand en beeldschermformaat haast niet te zien is.
En hierbij merk ik op dat als je de tv voor gewoon tv-zenders gebruikt, dat de hoogste kwaliteit in 720p bij 50Hz is.
Het zal nog een aantal jaar duren voor er serieuze hoeveelheden 4k content te krijgen is, die een degelijke bitrate hebben. Terwijl er bij oled met dezelfde content verbetering is in het beeld. Het is logischer om nu een oled tv te kopen dan een 4k tv. Oled tv's beginnen wel bij een flink hogere prijs dan 4k tv's, omdat ze moeilijker te produceren zijn. Dus de meeste consumenten zullen geen oled kopen, omdat deze ver buiten het gemiddelde budget vallen.
De BBC zendt 1080 beeldlijnen uit. Duitse zenders doen maar 720p.
Alle nl hd zenders zenden in 1080i uit.
Het zal nog een aantal jaar duren voor er serieuze hoeveelheden 4k content te krijgen is,
Inderdaad. Dus nu een OLED TV kopen, en over een jaar of 5 tot 7 een OLED 4K :)
(en ondertussen natuurlijk wel even de loterij winnen, want om de 5 jaar een nieuwe TV kopen van enekele duizenden euro's wordt ook een dure hobby... :D )
Helemaal mee eens. Hier al eerder een keer in zo'n discussie beland. Ik heb recent een UHDK tv (met UHDK beeldmateriaal) vergeleken met een OLED tv met een full-hd resolutie. Ik moet zeggen dat de UHD tv heerlijk kijkt maar het verschil tussen een OLED of lcd/led tv is echt gigantisch! Het contrast is om van te dromen en het beeld is echt heerlijk! Als ik nu zou moeten kiezen zou het echt een OLED tv worden!

Ik ga wel nog even wachten (zeker gezien mijn totale salaris momenteel wegstroomt naar mijn bruiloft:) ) tot eind dit jaar/begin volgend jaar in de hoop dat een UHD-OLED tv dan een klein beetje betaalbaar is geworden.
Ik hoop niet dat je over een paar jaar hier meldt: "mijn totale salaris momenteel wegstroomt naar mijn partneralimentatie". :o Momenteel is dan overigens 12 jaar lang...

[Reactie gewijzigd door JAHRASTAFARI op 1 september 2014 12:34]

Jullie zullen nog aan je bruiloft terugdenken als je de TV allang vergeten bent.
Don't underestimate the power of your first OLED TV :+
Ha ha, ik wilde een tegenwicht geven aan de zure reactie hierboven. Ik heb spullen gekocht die tegenvielen, maar van mijn huwelijk nog nooit spijt gehad. Je kan natuurlijk wel de film op zo'n coole tv terugkijken
Ja Porno...of wat dacht je O-)
Tja, ik zou liever een oled tv hebben met full hd dan een led met ultrahd.

Met zo'n curved scherm moet je sowieso niet te dicht op het scherm zitten denk ik, dus uHD is dan vrijwel niet meer te onderscheiden verwacht ik.
Ik denk dat het daardoor nog enigzins betaalbaar blijft. Hoewel 55" wel net een beetje het breakpoint is voor HD/UHD imo. Bij kleinere TV's zie ik het nut van UHD niet zo.
Je kan inderdaad een kleiner scherm (ergens tussen 40 en 50 inch) in FullHD uitbrengen voor een "lagere" prijs (laag is hier best relatief, OLED is uiteraard nog steeds duurder dan LCD), en dan de grotere schermen meteen met UHD uitrusten. Maar voor €3000 verwacht de consument ook wel een mooie (grote) TV. Bij een premium prijs horen nu eenmaal premium afmetingen.

Op zich vind ik het al positief dat er weer wat nieuws is op de OLED markt. Zo komen betaalbare OLED TV's inderdaad langzaam dichterbij.
Ik denk dat dit beeld aardig premium is hoor. Ik vraag me af of je het verschil in een reallifesituatie (dus op realistische kijkafstanden) ziet op 55".
Voor veel mensen (onder andere ik) is het betere contrast ratio belangrijker dan de resolutie. Resolutie is sowieso minder belangrijk voor een goed beeld dan contrast.

4k met een laag dynamisch bereik is een stuk minder indrukwekkend dan 1080p met een hoog dynamisch bereik.

Sowieso, 4k heeft ook nog geen content. Dat gaat ook nog wel even duren.

[Reactie gewijzigd door Adlermann op 1 september 2014 12:10]

Resolutie is sowieso minder belangrijk voor een goed beeld dan resolutie
Volgens mij moet je dit even aanpassen :)

Nu nog zo'n TV met een recht beeld (niet curved dus) en dan ga ik er eens over denken. Dat hele curved gedoe hoeft voor mij niet en zorgt er alleen maar voor dat je de TV niet meer aan de muur kunt hangen.
Dank, gedaan.

Dat curved hoef ik ook niet zo echt. Maar vanaf ene inch of 85 misschien wel. IMAX heeft dat ook en dat is wel gaaf, Maar alleen als het huge is. 55" is veel te klein voor curved.
Volgens de handleiding kan je deze wel aan de muur ophangen! Het stukje in het midden aan de achterkant is namelijk wel recht.
Dat zal een fraai gezicht zijn aan de muur, als de zijkanten helemaal los staan van de muur.
Curved vind ik niet erg, maar ik vind ze een beetje té curved. Als ze nu iets van de helft doen van wat ze op dit moment aan kromming hebben lijkt het mij prima. Als je visite hebt die vanuit een hoek meekijkt moeten ze wel iets kunnen zien.
Ik zit op ca 5,5m van mijn tv, als mijn huidige plasma er uit moet dan lijkt mij een OLED van 55inch een mooie opvolger. Ik verwacht niet dat ik op 5,5m op 55inch het verschil ga zien tussen HD of UHD. Dus als het veel in prijs scheelt zou ik op dit moment voor de HD versie gaan.
Gezien de tv zenders nog lang niet in UHD zulken uitzenden en de beeldkwaliteit verbeterd kan worden, is fullHD uitbrengen nog steeds een goede zaak.

Op dit moment koop ik en vele anderen liever een OLED fullHD dan een UHD (ongeacht schermtype) gezien prijs/kwaliteit/media-aanbod.

Over een paar jaar heb je gelijk.
voor veel mensen is UHD een overbodige resolutie. ook al vinden ze zelf van niet.
al vanaf een paar meter van de televisie af is het voor het oog onmogelijk onderscheid te maken.

dan heb je dus meer aan OLED
tja, voordat UHD content er fatsoenlijk is, zijn we wel weer een paar jaar verder..En dan heb ik het dus over ECHTE UHD content en niet van die UHD resolutie maar verder zo gecomprimeerd dat een fatsoenlijk gemasterde bluray er gelijk uit ziet..
En een fatsoenlijke UHD tv van 55" en groter zijn toch ook nog steeds niet echt zo goedkoop...
Naast natuurlijk het feit dat OLED een 'nieuwe' techniek is..
Zolang er nog weinig 4K content is, zal FHD gewoon populair blijven.

Daar komt nog bij dat 4K een marginaal voordeel heeft tenzij je echt een mega scherm hebt staan of het als monitor gebruikt. Full HD met een betere kleurreproductie en diep zwart is zo'n beetje het ultieme van de afgelopen TV generatie en daar heeft men met LCD/LED panelen op allerlei manieren naar lopen zoeken. Maar het kan niet tippen aan het zwart van een OLED.

Jammer alleen van die prijs en de curve.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 september 2014 13:55]

Als ik zie hoeveel zenders nog niet eens in full HD uitzenden zal Uhd ook niet met zo'n vaart lopen. Verschillende omroepen hebben pas fors geïnvesteerd in nieuwe studio's (journalen) en gaan dat echt niet snel vervangen wegens uhd. Zie ook breedbeeld, dat heeft ook jaren geduurd voordat iedereen een beetje over was.
Ik heb liever een oled HD scherm waarmee ik nog makkelijk vijf jaar vooruit kan met geweldige kwaliteit dan een huidige led technologie in uhd waar voorlopig nog niets voor wordt uitgebracht (of weinig).
Daarbij moet ik wel zeggen dat ik persoonlijk niets in die gebogen schermen zie. Recht ervoor zittend zal het prima zijn, maar hoe is het vanaf de zijkant?
Curved lijkt me enorm vervelend om naar te kijken. Ik denk echt dat die hype (ook bij telefoons etc) snel weer af zal sterven.
Ik kan niet louter stellen dat dit voor iedereen het geval is aangezien dit voornamelijk een subjectieve waarneming is. Een tijdje geleden stond er in de Media markt bij mij in de buurt een gebogen OLED scherm van LG tentoongesteld. Volgens mij betrof het een 55 inch versie.

Gebruikers hadden o.a. de mogelijkheid de TV vanaf verschillende kijkhoeken en in 3D te bekijken. Ik moest aan de curve in het beeldscherm erg wennen. Na 15 minuten meerdere demo video's bekeken te hebben vond ik het alsnog niet prettig kijken. Waar het beeld in het centrale gedeelte van het beeldscherm prettig en scherp oogt, is dit aan de zijkanten wat minder. Het leek net alsof de kleuren tevens wat fletser werden. Dit kan echter ook te wijten zijn aan de belichting van de omgeving. Kon het beeld namelijk niet in totale duisternis bekijken.

Mijn temporele visie op dat moment was niet al te positief wat betreft de curve in het beeldscherm, maar dit was in het begin bij 3D Blu-ray tevens het geval. Films kijken in 3D Blu-ray (zonder omgevingslicht) heeft voor mij op dit moment een meerwaarde t.o.v. normaal kijken. Het geeft mij toch net die 'extra' dimensie.

Wellicht moeten we als gebruikers aan 'de curve' in beeldschermen wennen. Desalniettemin zal dit voor elke individueel een andere kijkervaring bieden. Voor de ene gebruiker zal het niet meer dan een gimmick zijn, terwijl het voor de ander een sensationele meerwaarde zal hebben :)
Inderdaad. Je hebt er niets aan wanneer je er recht voor zit, en je kan minder zien als je er wat naast zit. Het ziet er wel futuristisch uit, maar het is niets meer dan een nutteloze hype.
Juist wanneer je er recht voor zit zou je er meer aan hebben.. Door de curving zou je minder met je ogen hoeven te bewegen.. Maargoed op een 55" tv van een normale kijkafstand hoef je toch al niet met je ogen te bewegen..
Zelf hoef ik ook geen curved, want je kunt je dan niet fatsoenlijk tegen de muur plakken..
Volgens mij is het juist zo dat wanneer je er recht voor zit, de curve teniet gedaan wordt.

Die curve komt uit de IMAX/bioscoop wereld waar de schermen écht enorm zijn, maar dat is voor een huiskamer helemaal niet van toepassing tenzij je je hele wand tot een scherm gaat maken - en zelfs dan zijn de nadelen van een curve evident terwijl de voordelen zich beperken tot die éne gebruiker die op de perfecte sweet spot zit. Een dergelijke sweet spot is helemaal niet van toepassing voor TV kijken, dat is van toepassing voor werken op een PC monitor.

Het is écht een gimmick.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 september 2014 13:59]

Ik hoop dat het hele curved gebeuren snel stopt in de komende TV's.
Maar misschien zijn er weer mensen die het omgekeerde willen van wat ik het liefste heb.
Uiteindelijk evolueert 'curved' toch naar 'flexible', waarbij de gebruiker zelf de regie in handen kan houden hoe groot de hoek of niet hoek moet zijn.
Dat kan al met sommige oled schermen van Samsung.
http://youtu.be/vaLGjMnE2SU
Dat is volgens mij geen OLED. Samsung heeft dat namelijk in de ijskast gezet (lees: het lukt ze nog niet echt goed)
Dit biedt alvast een heel mooi toekomstperspectief. Nu bijna alle fabrikanten tijdelijk gestopt zijn met de productie van grote oled schermen, kan LG hier bijna alle markt voor opclaimen. Ik hoop binnen 3 a 4 jaar toch een 4K 55" oled scherm te kunnen kopen in de 2000-3000 euro range. Dan hebben ze op mij als klant rekenen, zeker als hun nu al redelijk goede webOS platform dan wat opgegroeid is.
Betaalbaar is relatief :')
Maar oled zakt iid aardig in de prijs. Al zie ik liever een 42" OLED van FULL HD zonder een bochtje voor rond de 1200,- Dan kunnen we pas echt spreken van een doorbraak naar de consument imho.
Anoniem: 256386
1 september 2014 11:33
3000 euro voor nieuw product is op zich niet zoveel.
Ik heb liever UHD dan oled en curved is in mijn ogen ook maar tijdelijk.
nice, zit al een paar jaar te wachten/hopen dat de OLED televisies op de markt komen voor een redelijke prijs. Dit is een stap in de goede richting.

Nu de 40 -55 inch ranges ook gaan vullen met oled modellen en dan kan ik straks een nieuwe televisie kopen:)!
gaat eindelijk de goed kant op met de prijs van oled. Dat hier een versie met gebogen scherm is maakt mij nu niet uit. Ik zie het als een hype, toekomst zal er altijd keuze zijn tussen plat en gebogen.
Als de trend zo doorzet kan ik over paar jaar met een mooie prijs een oled kopen als vervanger voor mijn plasma.
Vraag me af of deze tv dan ook echt nieuwe/geüpdatet paneel heeft of dat het gewoon hetzelfde is als wat ze vorig jaar hebben uitgebracht maar dan in nieuw jasje met webos. Reviews van de huidige modellen laten een beperkte max. helderheid zien. En door gebruik van voor lcd geschikte techniek (sample & hold) een zeer beperkte bewegingsscherpte.

LG gaat als het goed is midden volgend jaar een nieuwe oled productiefaciliteit openen. Hopelijk zorgt dat voor lagere prijzen voor grote modellen met nieuwe techniek. 65" of 70" UHD Oled scherm voor €3000,- of minder lijkt me wel wat.
Van het weekend toevallig de laatste tablet van Samsung met HD oled scherm gezien. Wat een bizar mooi beeld is dat, alle LCD verbleekt daarbij. Een grote oled HD tv geweldig ik kan niet wachten.
OLED heeft nog een lange weg te gaan. Voorlopig is het alleen LG dat OLED TVs verkoopt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee