Werkgelegenheid in detailhandel stijgt dankzij webwinkels

De opkomst van webwinkels heeft een positieve invloed op de werkgelegenheid in de detailhandel, zo concludeert het economische bureau van ING. Ook de bedrijvigheid zou door de toename aan webshops zijn toegenomen.

De werkgelegenheid in de detailhandel steeg volgens ING landelijk met 5 procent tussen 2007 en 2013. Het aantal banen bij webwinkels nam veel sterker toe dan de totale werkgelegenheid in de detailhandel: van circa 14.000 tot meer dan 35.500, wat neerkomt op een toename van 60,5 procent.

De verschillen in groei per provincie zijn groot: in Friesland is het aantal banen bij webwinkels verviervoudigd. In de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Holland was in de periode van zes jaar een verdriedubbeling te noteren. Noord-Holland biedt met 7000 banen de meeste werkgelegenheid in de e-commerce. Zeeland scoort het slechtst in het aantal gevestigde webshops.

Mede door de opkomst van webshops is het aantal fysieke winkels afgenomen. In sommige regio's is de leegstand van winkelpanden toegenomen tot 14 procent. In grote steden als Amsterdam en Utrecht ligt dit percentage rond de 5 procent. Naast de opkomst van webwinkels zouden ook de dalende consumentenbestedingen en bevolkingskrimp ene rol spelen bij de leegstand van winkelpanden.

Webwinkels per provincie volgens ING

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-08-2014 • 13:28

51

Reacties (51)

51
48
34
4
0
2
Wijzig sortering
Toch goed nieuws dat webwinkels niet alleen maar de bron van al het kwaad zijn. Het creëert ook werkgelegenheid. Waarschijnlijk zal het nog wel een verschuiving geven in opleidingsniveau van banen maar dit vlakt zich op termijn vast wel uit.

Nu nog een oplossing voor de leegstand in de winkelcentra en we hebben de transitie van winkels naar webwinkels achter de rug :) .

Wat ik wel eens afvraag is of het goed voor Nederland is dat het inkomens uitgeven worden bij buitenlandse webwinkels. Maar dat is de economie waar we tegenwoordig in leven.
Over je laatste alinea kan ik kort zijn, dat heeft de politiek zo zelf geregeld door veel geld aan belastingen en invoeringen te vragen.
Een moederbord wat uit Korea of China komt, kost daar weinig en hier 2 tot 3x zo veel of meer nog en dat komt niet alleen door t vervoeren, dat zijn afspraken die door de politiek gemaakt worden om onze economie in touw te houden, maar ze varen hunzelf voorbij er nu mee, want diegene die slim inkoopt, houdt geld over. Diegene die t hier koopt, is dus altijd duur uit en voor wat? Belastingen ;) en de overheidskas spekken.
Met het aantal medewerkers in een gemiddelde Mediamarkt kan je wel een Amazon warehouse met order-pickers vullen. Niet zo vreemd als het draagvlak groter wordt.
Ik geloof dat Amazon tussen "Black Friday" t/m het hele "holiday season" alleen al 50.000 part-timers inhuurt naast het vaste personeel om de grote vraag naar produkten aan te kunnen. Ik zal ongetwijfeld Mediamarkt NL tekort doen maar die hebben nog geen 5% van dat aantal mensen in vaste dienst.

Amazon heeft ongeveer 80 warehouses en huurt dus gemiddeld 625 man extra personeel in; dat komt neer op grofweg 3000 man personeel in 1 warehouse; geheel Mediamarkt (bij de 5% berekening), zou dus understaffed zijn. ;)
Ik heb een reportage gezien die deze toestanden van Amazon aanklaagt. Het is bijna slavenarbeid wat zich afspeelt in Duitsland. Dan lijkt het personeel van de Mediamarkt toch beter behandeld te worden.
Zou je mij kunnen vertellen welke reportage dat is, wil hem ook graag zien !
Bedankt voor de link, maar:

"Ik heb een reportage gezien die deze toestanden van Amazon aanklaagt. Het is bijna slavenarbeid wat zich afspeelt in DUITSLAND."
Geen idee of het ergens online te zien is, maar waarschijnlijk gaat het om de uitzending van ARD waar in dit artikel aan gerefereerd wordt:
http://www.dw.de/amazon-s...an-documentary/a-16603329
Jammer dat mijn Frans niet zo goed is. Als ik dat zo zie dan moet je ook niet de grootste en de zwaarlijfigste werknemer kilometers door je wharehouse laten rennen. Ik snap wel wat de manager dacht :X
Er is weinig te zien in de 'documentaire' behalve wat ontevreden werknemers maar wat wil je als orderpicker. Volgens mij heeft de hysterische buiten adem mevrouw nog wel wat andere problemen dan 'lange werkdagen'.
Kijk ook maar eens bij zalando daar gaat het de werknemers niet veel beter.

Bij dit soort prijsvechters moeten de goedkope prijzen ergens door betaald worden. Personeel mag dan gewoon niets kosten en moeten snel heel snel werken.

Kijk ook eens naar de zzpér die voor de post of andere transportbedrijven werken voor een hongerloon zodat jij je zending ook goedkoop via het web thuis krijgt.
Uit het bericht.
Mede door de opkomst van webshops is het aantal fysieke winkels afgenomen. In sommige regio's is de leegstand van winkelpanden toegenomen tot 14 procent.

De winkels hier in het oosten gaan voornamelijk dicht doordat de belastingen vergeleken met de oosterburen drastisch verhoogd zijn, wilden de Duitsers in het verleden nog wel eens een dagtripje maken naar het centrum hier, zie je ze tegenwoordig alleen nog op de markt.
Maw is het effect van de webwinkel wel zo groot als er gedacht wordt?
Hangt van de winkel af lijkt me. Het gaat voor kleding minder op dan voor media.
Hangt er ook vanaf, waar die webwinkel zich bevindt, zolang de bestelling goed gaat, is dat niet zo'n probleem, een probleem wordt het pas, of kan het worden, wanneer het ontvangen artikel, om welke reden dan ook niet aan de verwachtingen blijkt te voldoen, en je het terug wilt sturen. Bij een gewone winkel, kan je met de aankoop en de aankoop bon, de winkel binnen stappen. En de garantie regelen. Staat die internet shop, toevallig honderd kilometer verderop, tja, dan wordt het toch wat lastiger. Helemaal wanneer een garantie regeling niet via correspondentie kan worden opgelost. Bij sommige webwinkels bestaat helemaal geen bezoek mogelijkheid.
Anoniem: 454685 26 augustus 2014 14:51
Meer webwinkels betekend ook meer banen in de ICT. Die winkels moeten immers gebouwd en onderhouden worden :)
Meer webwinkels betekend ook meer banen in de ICT. Die winkels moeten immers gebouwd en onderhouden worden :)
Nou dat hoeft niet altijd, je kan bij wijze van spreken vanuit je huiskamer een webshop draaien, ze verkopen tegenwoordig van die zogenaamde kant en klare internet software pakketten, waarmee iedereen, zonder ook maar enige kennis van webapplicaties, op je eigen computer, in een handomdraai een eigen webshop website kan maken, en die vervolgens online zetten.....helaas maken oplichters ook gebruik van die mogelijkheid....mensen (slachtoffers) bestellen en betalen vervolgens op dergelijke sites...en horen er vervolgens niets meer van..........en duperen daarmee helaas ook eerlijke webshop initiatieven

[Reactie gewijzigd door Astrix op 22 juli 2024 18:38]

Bij de gewone fysieke winkels verdwijnen banen, en bij de internet (ofwel virtuele) winkels komen die banen weer terug, :) Alleen in plaats van in een gewone winkel (straat) of winkelcentrum werk je dan in een magazijn, van een webshop ergens op een goedkopere locatie van een industrieterrein, in een grote loods. Vraag me wel af onder welke cao je dan valt, de detailhandel cao, of de magazijn cao voor magazijn personeel. ofwel de cao voor orderpicking....of administratief personeel.

[Reactie gewijzigd door Astrix op 22 juli 2024 18:38]

Nou, ik heb er nog niks van gemerkt. Als er ergens in een winkel:personeel word gevraagd, is het vaak voor mensen tussenn17 en 22 jaar.
Ik verkoop printers voor een amerikaans bedrijf - hint - en merk inderdaad dat er bij deze klanten echt wel een GIGANTISCHE stijging. En maar goed ook!
Orderpicken is wel een heel ander soort werk dan in een winkel verkopen. In weze werk je als orderpicker gewoon in een fabriek. Er mag dan meer werk zijn maar dat lijkt me geen leuk werk.
Het aantal banen bij webwinkels nam veel sterker toe: van circa 14.000 tot meer dan 35.500, wat neerkomt op een toename van 60,5 procent.
Als je van 14K naar 35.5K gaat, lijkt me de toename 19.5K 21.5K en dat is dan toch bijna 140% 155% toename?

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 22 juli 2024 18:38]

idd rekenfout, gedaan is:
(35.500 - 14.000) / 35.500 = 60,6%
had moeten zijn:
(35.500 - 14.000) / 14.000 = 154% (verschil is 21.5K niet 19.5K)
Het is nog vroeg; 21.5K inderdaad... :)
Ja, lijkt mij ook idd :)
Toch krijg je meer in de bijstand dan als je je 30uur per week je uitslooft onder hoge werkdruk in een distributiecentrum.
Dat ligt er geheel aan wat jouw arbeidsverleden is geweest, hoe oud je bent en welke kosten/zaken er zijn aan primaire levensbehoeften waar je ineens niet meer in kan voorzien.

En aangezien een werkgever altijd het minimumloon moet betalen (en soms meer wil betalen), zal de bijstand dus nooit hoger zijn want die is maximaal 100% van het minimumloon.
Het minimumloon is hoger dan een uitkering, maar de kosten die een persoon die het miniumumloon verdient moet maken zijn ook hoger dan die van een werkloze: hij/zij moet kinderopvang regelen, voor vervoer zorgen en diverse sociale bijdragen betalen.

Al te vaak is bijstand onder de streep voordeliger, een situatie die langs twee kanten moet aangepakt worden: strengere regels voor bijstand, maar ook en vooral zaken als goedkope kinderopvang en een hogere belastingsvrije schijf voor lage inkomens.
Wat een ongeinformeerd bericht weer...

http://www.rijksoverheid....hoogte-bijstandsuitkering

Bijstandsnormen per 1 juli 2014
Gehuwd of samenwonend - 21 jaar tot AOW-leeftijd - 100% van het minimumloon (samen)
Alleenstaande ouder - 21 jaar tot AOW-leeftijd - 70% van het minimumloon
Alleenstaande - 21 jaar tot AOW-leeftijd - 50% van het minimumloon
Jongeren - 18 tot 21 jaar - Uitkering wordt afgeleid van de kinderbijslag

Als ik nu als alleenstaande in de bijstand kom ontvang ik 50% van het minimumloon. Er is dus geen baas die slechter betaalt...

[Reactie gewijzigd door chopper88 op 22 juli 2024 18:38]

En aanvullend op wat nul07 zegt heb je ook nog de aanvullende bijstand. Mocht je door een part-time baan onder de bijstandsnorm verdienen doordat je te weinig verdient en te weinig uren maakt, dan vult de overheid dit nog aan. In geen enkel geval is het dus zo dat je als werkende minder verdient dan wanneer je puur op een bijstand leeft.
Voor je uitkering is het anders. Daarbij wordt je inkomen gerekend over je laatst verdiende loon, maar dit is dan ook slechts tijdelijk. Na de periode val je terug op bijstandsniveau ongeacht je inkomen ervoor.
Dat is feitelijk niet waar wat je beweert. Graag discussieren op basis van feiten.

Dat het verschil te klein is tussen werken en een uitkering, dat ben ik met je eens. Maar bij een fulltime baan (zeker in een distributiecentrum met ploegentoeslag) verdien je echt nadrukkelijk meer dan met een bijstandsuitkering voor een alleenstaande.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 22 juli 2024 18:38]

Dat komt doordat de bijstand te genereus is.
Dat heet de welfare trap.
Een welfare trap is niet per se een gevolg van een al te genereuze bijstand. Het is een gevolg van een relatief hoge uitkering in combinatie met hoge kosten die volgen uit werk.

Wie werkt moet kinderopvang regelen, belastingen betalen, vervoer betalen en nog zo'n paar kosten maken. Die kunnen ervoor zorgen dat werken niet meer loont. De oplossing is dan niet enkel de bijstand aanpakken, maar ook de kosten die lageloonwerkers moeten maken verlagen (ik denk aan een earned income credit naar Amerikaans model, een negatieve belastingsvoet voor de laagste inkomens).
Het komt door de euro en de inflatie, heb je wel eens terug gerekend wat je nu krijgt aan uitkering of minimum jeugdloon? Dan denk je ook , dat is een verdomd dik inkomen.

http://www.rijksoverheid....hoogte-bijstandsuitkering

http://www.rijksoverheid....n-per-1-januari-2014.html

Edit; linken

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 18:38]

Minimum jeugdloon is alles behalve een verdomd dik inkomen. Grote kans dat je onder de armoedegrens zit als je minimumloon krijgt.
Klopt helemaal Zippie, maar t was een vergelijking met de gulden toen ;) kijk mijn commend hierboven
Tja, dat slaat helemaal nergens op natuurlijk. Heb je dan ook gelijk even terug gerekend wat alles kost tegenwoordig? We zijn gewoon een flinke hoop inflatie verder sinds het guldentijdperk. Als ik bedenk wat ik nu aan loon krijg in guldens dan klinkt dat ook als bizar veel, maar toch is het niet echt bijzonder riant. Dat komt omdat alles ook meer geld kost tegenwoordig.
Klopt helemaal finraziel, maar door de inflatie is alles zo duur nu, elk jaar 2 1/2 tot 4% hoger.
Ben t met je eens dat de vergelijking niet klopt, maar t is wel een wakker maker met die inflatie die door de politiek is verzonnen en wij er de dupe van zijn.
Ikzelf met goede papieren kom niet meer aan de bak, want er is leeftijds discriminatie en de meeste werkgevers hebben liever 18 jarige dan een 50 jarige die voor t minimum wil werken, en dit ook door die inflatie, want ook de werkgevers denken aan hun portemonnee.
Kijk maar eens naar de euro/dollar koers van 10 jaar geleden die verhouding is nu exact omgedraaid.
Het komt door de euro, heb je wel eens terug gerekend wat je nu krijgt aan uitkering of minimum jeugdloon? Dan denk je ook , dat is een verdomd dik inkomen
Dik?
Een bijstandsuitkering voor een gemiddelde ICT'er zal vaak 50% van het minimumloon bedragen.
Dat is 645 euro netto (ex VT). Als je daar woonruimte van moet huren en gas, water licht en je zorgverzekering dan blijft er niet veel over voor eten en kleding en laat staan luxere goederen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 18:38]

50% weet niet waar jij te werk gesteld bent maar een bijstand uitkering is eerder 25% tot 35% van het voormalige inkomen van een normale ICT'er. Gelukkig is de ziektewet 70% zeer perfect geregeld.
De bijstandsuitkering is niet ongeveer 800 euro maar bedraagte gewoon netto 645 euro.
Daar moet je dus woning, gas ,water, electriciteit, zorgverzekering, andere verzekeringen, TV/internet/telefoon, eten en drinken, kleding en alle andere dagelijkse benodigheden ervan betalen. En dan heb je nog geen meubels, tv, wasmachine of willekeurig andere item.

Zet er maar eens wat bedragen achter. Dan kom je niet ver.
Maar iemand die in de bijstand zit heeft ook zo zijn voordeeltjes, te denken aan:

* Kwijtschelding gemeentelijke lasten
* Als de nood aan de man is en nodig is dan kan je een wasmachine krijgen
* Mocht je voor je werk een nieuwe pc nodig hebben dan kun je dit aanvragen en mogelijk krijgen.
* Heb je een fiets nodig, kun je deze ook aanvragen. Het moet wel aantoonbaar zijn dat deze voor de juiste doeleinden gebruikt moet worden.
* Je hebt recht op huursubsidie
* Recht op kwijtschelding Waterschap

en zo zijn er nog meer voordelen.

Als je alles bij elkaar optelt dan komt iemand die in de bijstand zit zeer zeker per maand 2 a 300 euro beter uit de verf dan de door jouw voorgestelde €645 netto.

Het is niet dat ik in de bijstand zit, maar ken wel genoeg mensen die er wel mee te maken hebben. Zelf probeer ik mijn maandlasten ook zo laag mogelijk te houden voor het geval dat ik ooit in de bijstand terecht kan komen. Ik kan met 750 euro per maand rondkomen (zonder subsidies ben alleenstaand), inclusief eten, internet, sim only abonnement en alle verdere vaste lasten. Kabel-tv heb ik opgezegd en daarvoor is gratis Digitenne voor terug gekomen. Digitenne is ook niet alles maar als het gratis is mag je niet klagen. Verder valt er veel geld te verdienen door op je zorg te beknibbelen (scheelde mij 25 euro per maand) en wat dacht je van je energie en waterverbruik. Als je 1 dag de douche overslaat en je zelf met een washandje wast, scheelt weer water. Verder is alles bij mij thuis voorzien van LED verlichting.
Voor sommige mensen is overstappen naar een andere energie leverancier zinvol.

Ik woon dan woon dan wel in Zeeland en ze zeggen:
Zeeuwen bin zuunig...

Maar ik als import Zeeuw ben misschien wel zuuniger dan een Zeeuw :)

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 18:38]

Maar iemand die in de bijstand zit heeft ook zo zijn voordeeltjes, te denken aan:

* Kwijtschelding gemeentelijke lasten
De meest gedachte maar zeker niet altijd zo.
* Als de nood aan de man is en nodig is dan kan je een wasmachine krijgen
Ook een misvatting want krijgen doe je het echt niet, hooguit een bijdrage in de kosten of een lening tegen nul procent (afh per gemeente.)
* Mocht je voor je werk een nieuwe pc nodig hebben dan kun je dit aanvragen en mogelijk krijgen.
Net als bovenstaande je krijgt dus niets.
* Heb je een fiets nodig, kun je deze ook aanvragen. Het moet wel aantoonbaar zijn dat deze voor de juiste doeleinden gebruikt moet worden.
Ook hier geld weer hetzelfde slechts een bijdrage.
* Je hebt recht op huursubsidie
Ja klopt maar iemand met minimum loon krijgt het ook heeft niets met bijstand te maken.
* Recht op kwijtschelding Waterschap
Vergeet het maar, de rekenwijze die ze daar hanteren maakt dat het niet voor iedereen zo is.

en zo zijn er nog meer voordelen.

Als je alles bij elkaar optelt dan komt iemand die in de bijstand zit zeer zeker per maand 2 a 300 euro beter uit de verf dan de door jouw voorgestelde €645 netto.

Bijstand is die 645.- maar daar komt afhankelijk van de huis situatie nog een aanvulling bij van zeg 275.- totaal zal het liggen rond de 900.-/950.- en daar zal je het mee moeten doen.

......
Helaas hebben veel mensen nogal een mond open over bijstand maar zitten er zelf niet in. Als ex ondernemer heb ik er wel mee te maken omdat WAO niet mogelijk is verval je daarin.
Ik durf de discussie wel aan te gaan met mensen die het beter denken te weten hoe je rond moet komen van de WWB.
Ter info. in 2015 gaar er voor de zieken weer ruim 500.- naar DenHaag omdat de CAK vergoedingen heeft gestopt waardoor de betrokken hulp behoevende nu ineens weer 40/50.- per maand mogen ophoesten die ze helemaal niet overhouden van een WWB.
Een maatregel die ook op mij van toepassing is. bezuinigen gaat nu alleen nog op eten en drinken, telefoon wat is dat, kabel wat is dat en zo kan ik wel doorgaan.

Nogmaals ik durf de discussie met mensen wel aan te gaan die denken dat bijstand een vetpot is. Kom er maar in zonder perspectief, na je 35e, dan ga je wel anders lullen, laat staan chronisch ziek worden als zelfstandige.
Ik zeg niet dat bijstand vetpot is, maar voor vele mensen is het zo dat ze maar al te snel een mobieltje i.c.m. abonnement nemen a 40 euro per maand en snel internet willen hebben. Dan weer een krant. Overal de auto voor pakken in plaats van de fiets. Zo stijgen de kosten wel.
Een auto is trouwens ook een dure onkosten post, gemiddeld per maand zeker 100 a 200 euro aan verzekeringen en benzine.

Ik ben ook chronisch ziek en 100% afgekeurd sinds november 2011 (officieel met terugwerkende kracht 2007), daarom schreef ik eerder dat ik bewust mijn onkosten laag houdt, je weet nooit of je uit de uitkerende instantie wordt gezet en dan ineens bij de bijstand terechtkomt.

Het verschil met jou en mij is dat jij wel moet rondkomen met een minimum inkomen en ik doe het uit vrije wil.

Voor arbeidsongeschikten is het mogelijk om een premievrije pensioen op te bouwen (m.a.w. kostenloos / gratis). Ik ben hier ook nog maar net achter gekomen. Officieel moet je binnen 1 jaar na afkeuring je beëindiging overeenkomst van voormalig werkgever en documentatie van afkeuring van Instantie toesturen naar pensioenfonds. Daar wordt gekeken of je ervoor in aanmerking kan komen. Zelf werd ik afgewezen doordat ik pas na 2,5 jaar erachter kwam dat dit bestond. Na een motivatiebrief ben ik uiteindelijk alsnog in aanmerking gekomen.

Bij PWRI heet het SW pensioen, dit is het pensioenfonds van mijn voormalig werkgever.
Ik weet niet hoe het heet als je bij jouw huidige pensioenfonds of bij jouw voormalige pensioenfonds een premievrije pensioen opbouw tot je 65e wilt aanvragen.
Dit kun je altijd informeren of het bestaat.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 18:38]

Het was algemeen en niet echt tegen jou gericht maar dat had je denk ik wel begrepen.

En aangaande dat pensioen, dat is leuk maar voor zelfstandig ondernemers dus niet want je was eigen baas, en nu is dat anders met de term ZZP maar dat was destijds dus anders, er was een regeling maar die heeft men afgeschaft omdat die niet werkte.
Een zelfstandige kon indertijd namelijk niet afgekeurd worden, hoe dat nu is geen idee. wellicht iemand die dat wel weet.?.

2 weken terug bv heb ik toevallig bij de gemeente aangegeven dat ze nu eindelijk eens de telefoon nummers uit het systeem moeten halen omdat die niet meer in gebruik zijn. Dan kijkt men je dom aan van heb je geen nummer meer dan.? en waarom niet.?
Nou om de huurverhoging 2012 te kunnen betalen is dat mobiele nummer na 20 jaar opgezegd, maar dat dringt niet echt door in die koppies.
Ik laat het hierbij omdat het wel ermee te maken heeft maar teveel/tever oftopic gaat.
Webcamjan van mij +2
Wat een heerlijke onderbouwing en je hebt totaal gelijk. Ook ik heb dit ondervonden en ondervindt t nog steeds ivm leeftijdsdiscriminatie, kom niet aan de bak, ondanks mijn papieren en ervaring.
Wil ik eigen bedrijf starten, beginnen de banken te vragen naar iets wat gewoon niet kan of kan opbrengen.
Zelfs bij de uitkerende instantie startersgeld aanvragen is 3x zo moeilijk nu.
Helaas Enai, maar dat was niet ik, klagen bij de moderators ;)

Edit offtopic=0

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 18:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.