'Prijsvergelijker Beslist.nl dreigt grote webshops te verliezen'

Verschillende grote klanten, waaronder Bol.com en Coolblue, verbreken mogelijk de banden met prijsvergelijker Beslist.nl. De prijsvergelijker wil aangesloten winkels verplichten om een tracker te plaatsen waarmee het verkoopproces kan worden gevolgd.

BeslistDoor het plaatsen van de tracking-pixel zou Beslist.nl inzicht krijgen in al het verkeer dat naar de websites van de aangesloten winkels gaat, en verschillende webwinkels zien dat niet zo zitten, laten ze weten aan Twinkle. "Als ze dit bij Beslist.nl doorzetten, dan gaan we niet met ze door", zegt Nick Lenten van de grote webwinkelketen Coolblue tegenover de website. Ook Wehkamp dreigt weg te lopen. Bol.com is iets minder stellig, maar zegt wel dat 'het niet ons beleid is om pixels van derde partijen op onze site te plaatsen'.

Prijsvergelijkers, waaronder ook de pricewatch van Tweakers, vragen geld aan aangesloten webwinkels. Tot nu toe vroeg Beslist.nl een bedrag per klik, maar het bedrijf maakte onlangs bekend dat dat gaat veranderen: dan moeten webwinkels per transactie een vergoeding aan het bedrijf betalen. Volgens de prijsvergelijker is dat eerlijker, omdat webwinkels nu ook betalen voor clicks die uiteindelijk geen verkoop opleveren.

Om te kunnen volgen wanneer een klant een aankoop doet, zouden de webwinkels een tracking-code van Beslist.nl moeten plaatsen. Daarmee krijgt de prijsvergelijker echter inzage in de bezoekerscijfers van de webwinkels, en kan de prijsvergelijker gebruikers volgen, wat vragen oproept over privacy.

"Met de koopdata kan Beslist niet alleen zijn eigen platform optimaliseren, maar voornamelijk ook heel gericht verkeer inkopen via Google Adwords om zich sterker tussen de zoekmachine en de retailers te positioneren", zei de marketingmanager van de webwinkel Fonq.nl eerder al tegen Twinkle. Overigens klaagt Coolblue ook over de hoogte van de vergoedingen die het bedrijf zou moeten betalen per verrichte transactie.

Beslist.nl houdt echter vast aan de plannen, laat Thomas Ruijter van Beslist.nl weten. Over de klachten van de webwinkels zegt hij: "Als het goed gaat hoor je ze niet, en als ze iets minder enthousiast zijn is de wereld te klein. Dat geldt nu ook." Tot 2006 hanteerde Beslist.nl ook een mechanisme waarbij per verkoop werd afgerekend. "Wehkamp was toen een groot tegenstander van betalen per klik. En nu willen ze niet terug. Dat is wel opvallend." Volgens Ruijter is de tracker van Beslist.nl vergelijkbaar met die van Google Analytics. "En iedereen zet die lachend op zijn pagina", aldus Ruijter.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-07-2014 • 13:27

151 Linkedin

Reacties (151)

Wijzig sortering
"Wehkamp was toen een groot tegenstander van betalen per klik. En nu willen ze niet terug. Dat is wel opvallend."

Wat een lekker kort-door-de-bocht-antwoord van Beslist. De meeste webwinkels willen best terug naar een redelijke vergoeding per transactie ipv per klik. Het probleem zit 'm in de conversiepixel. Deze pixel van Beslist indexeert al jouw transacties, dus niet alleen de transacties die uit het kanaal van Beslist komen zoals gebruikelijk is bij affiliates. Beslist verkrijgt op die manier inzage in de waarde en inhoud van alle orders op jouw webshop. Dit is absoluut belachelijk, aangezien Beslist hiermee op termijn direct kan gaan concurreren met de aangesloten websites als het gaan om bieden op AdWords en ook het zelf te koop aanbieden van artikelen. Je wordt als webshop letterlijk je eigen concurrent als je hiermee akkoord gaat. Vandaar de ophef over deze wijziging in voorwaarden.
if (stristr($_SERVER['HTTP_REFERER'], "beslist.nl")) {
generatePixel();
}
else {
//loopnaardemaan
}

Is dat nu echt zo'n probleem?

De shops houden gegarandeerd zelf ook bij via welke websites ze inkomend verkeer ontvangen.

[Reactie gewijzigd door -RetroX- op 25 juli 2014 16:05]

Technisch is dit zeker geen probleem, zo werken praktisch alle affiliatepixels. Beslist.nl stelt echter specifiek dat de conversiepixel bij iedere transactie getoond moet worden om zo ook de commissie te kunnen claimen als zij niet de laatste referrer zijn in de customer journey van de voorgaande 24 uur.

Voorbeeld:
Ik ga via Beslist naar bol.com. Vervolgens ga ik op zoek naar meer info en kom ik later via Google Adwords weer op bol.com en koop ik binnen 24 uur na de 1e klik via Beslist een product. Normaal gesproken geldt het principe 'last cookie counts' en zal de conversie worden toegewezen aan Adwords. Beslist krijgt dan geen commissie. Wat er nu gevraagd wordt door Beslist zou betekenen dat Bol.com alsnog commissie aan Beslist moet afdragen ondanks dat zij niet de laatste referrer zijn. Om dit zelf te kunnen tracken vind Beslist dus dat ze inzage moeten hebben in alle transacties van een webshop. Wat Beslist echter niet kan (en waarschijnlijk ook niet wil) verzekeren is dat ze deze data voor niets anders dan dit doel gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Muse op 25 juli 2014 16:28]

Dank voor de uitleg, zo had ik het nog niet gezien.

Voor sites die hun content op orde hebben is dat wel fijn omdat ze toch iets beuren als de klant na oriëntatie bij de goedkoopste koopt. Ook wel interessant voor kleine sites om op die manier hoogwaardige content te maken terwijl de klant toch de bestelling doet bij een grote partij.

Ik gebruik zelf beslist.nl nooit omdat het een enorme bende is (en gezien de reacties is dan wel zo'n beetje de algemene opinie).
De mooiste oplossing zou zijn dat de commissie verdeeld wordt over alle referrers van de afgelopen 24 uur. Dan verdienen zowel jouw verwijzende blog (hoogwaardige content en vaak aan het begin van de journey) als de prijsvergelijker (vaak aan het einde van het keuzetraject) aan deze klant. Helaas is dit nu nog toekomstmuziek.
Omgekeerd ook; ik google op een product (nieuwe headset). Kom via beslist bij bol.com.
Vervolgens aarzel ik en bestel nog niet. De volgende ochtend doe ik nog wat research, bekijk reviews op Tweakers en ga uiteindelijk via de Tweakers Pricewatch naar bol.com om daar te bestellen. Moet beslist.nl dan die commissie claimen? Of moeten de webwinkels straks 4 x commissie gaan afdragen naar alle referrers de afgelopen dagen?

[Reactie gewijzigd door TweakMDS op 25 juli 2014 23:19]

Dit techniek wordt al langer toegepast door advertentiebureaus, waarbij ze meetpixels op websites zetten om alle inzage te krijgen in de statistieken en bezoekersgedrag. En ondertussen deze gegevens doorverkopen aan derden te verbetering van hun concurrentiepositie. Vaak is de koper (en soms krijgen ze het) een grote website binnen hun advertentienetwerk. Zo kunnen ze bij de kleinere spelers kijken wat er succesvol is om de website van de grotere spelers te verbeteren. Er valt voor de advertentiebureau meer geld te verdienen aan 5 websites met 1 miljoen bezoekers, dan 100 websites met 50.000 bezoekers.
Maar dit staat dan ongetwijfeld vermeld in de voorwaarden. Het is dan aan jou om hier wel of niet mee akkoord te gaan. Indien zij dit in een later stadium pas aan hun voorwaarden toevoegen, zullen er ook daar websites zijn die hier niet mee akkoord gaan. Daarnaast gaat het advertentienetwerk in dit geval niet zelf met jouw website concurreren op inhoud en dat vind ik een wezenlijk verschil.

Het doorverkopen dat je aanhaalt is trouwens nog een extra punt wat Beslist.nl mogelijk te verwijten valt. Ze hebben in hun voorwaarden namelijk niet opgenomen dat ze de verzamelde gegevens niet aan derden zullen leveren. Ze zouden dus alle verkoopgegevens van jouw webshop kunnen verkopen aan de concurrent. Nog iets waar Bol.com en Wehkamp niet op zitten te wachten.
Een groot deel van de reclameindustrie plaatst trackingpixels in winkelmandjes (van de shop waar de ad heen linkt) om de conversie te meten. Zo kunnen ze kijken wat de costs per click uiteindelijk gemiddeld oplevert.
Prijsvergelijkers, waaronder ook de pricewatch van Tweakers, vragen geld aan aangesloten webwinkels.
Betekend dat dus, dat een winkel die het product eigenlijk goedkoper levert, maar geen 'contract' heeft met Tweakers, niet wordt getoond op de Pricewatch?

[Reactie gewijzigd door Chip. op 25 juli 2014 13:42]

Het korte antwoord: klopt.

Het iets uitgebreidere antwoord: ja, dat klopt helemaal. Je moet een overeenkomst hebben met tweakers.net om daarop vermeld te worden. Nu gaat de macht van de grote getallen werken: Tweakers levert zoveel kwalitatief goede leads (kliks) op, dat iedere webshop er op wil staan.

Maar om iets verder op jouw vraag in te gaan: je wil als Tweakers.net ook niet dat iedereen erop komt te staan. Buiten bedrijven die het niet zo goed voorhebben met hun klanten, wil je ook een redelijk beperkte keuze geven. Als je hier zoekt, krijg je zo'n 20-30 resultaten (heb even snel gezocht op 'Intel'). Dat is ook voldoende. Meer keuze is niet altijd beter, als er 100 resultaten zijn, heb je ook geen overzicht meer. Bij meer keuze zullen mnder mensen gaan doorklikken, dus ook voor Tweakers.net is het interessant om het aantal bedrijven beperkt te houden. Dus het mes snijdt twee kanten op: inhoudelijk wil je alleen betrouwbare bedrijven en commercieel wil je er niet al te veel hebben.

Zit er daardoor een willekeur op? Tot op zekere hoogte. Inderdaad, er wordt niet in alle mogelijke winkels gezocht, maar ik durf wel te zeggen dat de sites die bij Tweakers aangesloten zijn, een goede afspiegeling zijn van de Nederlandse markt.

Bij de winkelbeoordelingen kun je volgens mij wél elke webwinkel vinden.

Disclaimer: ik werk niet bij Tweakers.net, noch heb ik er ooit gewerkt. Mijn opmerkingen zijn gebaseerd op mijn werkzaamheden bij een andere vergelijkingssite.
Ik zou als consument juist wel heel blij zijn als ik de prijzen van alle mogelijke aanbieders (in binnen- en buitenland) kan zien. Zolang ik maar de juiste zoekparameters (vast) kan instellen en winkels kan uitsluiten op bv. op beoordeling/betaal-/leverwijze. Zo werkt Tweakers Pricewatch al een beetje.
Je hebt alleen een probleem om 2 vlakken:
- hoe laat je aanbieders betalen als je ze toch altijd laat zien (is wel goed voor de concurrentie/consument);
- het is heel moeilijk/ondoenlijk om zonder medewerking van de webwinkels geautomatiseerd de artikelen te koppelen en prijzen op te vragen. Je zou dan de site en pages moeten analyseren om dit te kunnen, en elke webwinkel is weer anders (en morgen weer een nieuwe versie live).
Het huidige model is denk ik het best haalbare en werkt best wel aardig. Tenzij de overheid gaat verplichten om, net als bv. de brandstofprijzen van alle pompen in Nederland, via een publiek protocol beschikbaar worden gesteld. Voor een beperkt aantal brandstoffen is dit nog wel te doen, maar voor honderdduizenden consumentenproducten is dat nu niet haalbaar.

[Reactie gewijzigd door friend op 25 juli 2014 14:55]

Ik denk niet dat jij de gemiddelde gebruiker bent. Natuurlijk kun je parameters instellen, maar dat kan nu ook al. Uiteindelijk moet Tweakers.net geld verdienen en dus gaan ze voor de methode waarop ze dat het beste doen.

Om even op je laatste opmerking terug te komen: daarvoor is de EAN-code (beter bekend als barcode) voor bedacht. Dat zou elk product moeten hebben. Helaas is dat niet altijd het geval, maar wel heel vaak. Als je een afspraak maakt van www.site.com/eanlist o.i.d. en iedereen houdt zich daaraan, zou het moeten werken. Maar dan kom ik toch weer terug op het eerste deel van deze reply ;)
Kopers gaan internet steeds slimmer gebruiken om te zoeken, de zoekmachine kan evt. een default zoekprofiel geven die voor de meeste gebruikers voldoende is, dat doet niets af aan de flexibiliteit van het zoeksysteem.
Dat het verdienmodel een stuk moeilijker is had ik ook al aangegeven.
En ook al is er een EAN, niet elke webwinkel toont deze en ook niet op een standaard manier, zodat de prijsrobot de EAN en prijs, zonder site-specifieke aanpassingen, niet zo simpel kan opvragen.
Je hoeft hem ook niet aan de voorkant te tonen :) Bij de vergelijker waar ik gewerkt heb, werd een XML-bestand ingelezen, waarin de prijzen en de EAN-codes vermeld werden. Daar stond dan ook de directe link naar de pagina op de site in, redelijk onafhankelijk van wat de gebruiker te zien krijgt, dus. Ik neem aan dat het bij Tweakers niet anders is.
Een aantal webwinkels willen ook niet eens in de pricewatch staan volgens mij omdat zij in Nederland, Belgie en Duitsland actief zijn. Het zou dan zomaar kunnen dat het duurste land dan verlies gaan leiden en het land waar de kleinste marge zit het meest verkoopt, dat willen ze natuurlijk niet.

De Crucial MX100 256 GB op verschillende vergelijkingswebsites.
pricewatch: Crucial MX100 256GB ( 86,50 het goedkoopste uit 18 )
http://geizhals.de/crucia...56mx100ssd1-a1122681.html (83,78 het goedkoopste uit 52 )
http://www.vergelijk.nl/q/Crucial%20MX100%20256GB/ ( 94,99 het goedkoopste uit 5)
http://www.vergelijk.be/s...rive/crucial/mx100_256gb/ ( 99,99 het goekoopste uit 2 (coolblue en bol.com)
http://www.kieskeurig.nl/...ucial-mx100-256gb/prijzen (geen webshops gevonden)
http://nl.hardware.info/p...20847/crucial-mx100-256gb (94,99 het goedkoopste uit 27)
http://be.hardware.info/p...20847/crucial-mx100-256gb ( 99,90 het goedkoopste uit 11)
http://www.prijsvergelijk.nl/vergelijk/q/crucial-mx100.html ( 89,97 het goedkoopste uit minimaal 3, er worden er altijd maar 3 getoond.)

Hieruit kan je dus zien dat elke prijsvergelijker andere resultaten geeft en ook andere webshops vergelijkt.

edit:
http://www.beslist.nl/products/r/crucial+mx100+256/
hij vind het product twee keer, een keer 117 euro en een andere keer 104 euro.
Verder wordt vooral regulier geheugen van crucial gevonden, nog wat ebooks ( de cruciale beslissing van george w bush) en wat muziek ( crucial rocking blues).

[Reactie gewijzigd door dejeroen op 25 juli 2014 17:33]

Als die winkel niet in de Pricewatch wil staan, en daarom geen abonnement heeft, dan kun je die prijzen inderdaad missen. Dat wil helemaal niet zeggen dat we niet onafhankelijk zijn, maar dat winkels er zelf voor kiezen om een abonnement af te nemen. Sommige winkels willen ook bewust niet in de Pricewatch zoals dejeroen ook al zegt. Dat kan om meer redenen. Overigens is internationaal niet echt een argument, we hebben al heel wat shops die in NL en BE leveren.

Verder schetst don_jorg wel een goed beeld van hoe prijsvergelijkers werken. Daarbij wil ik nog aanvullen dat wij net een tikje agressiever controleren dan de rest. Juist om ellende te voorkomen. Vaak zijn wij de partij die contact opneemt met de andere prijsvergelijkers over verdachte shops.

Overigens vragen we alleen een abonnement voor het vermelden van prijzen. Reviews en shopinfo mogen altijd geplaatst worden.

[Reactie gewijzigd door zeef op 25 juli 2014 15:15]

Dat werkt nij alle prijsvergelijkers zo hoor. Dus ook bij partijen als Kiesnietzo keurig

Waarom denk je dat men prijsvergelijkers opstart?
Om er direct of indirect aan te verdienen.
Nee, niet alle prijsvergelijkers, Hardware.info vraagt geen geld om een winkel op te nemen in de prijsvergelijker.
Hardwareinfo heeft bepaalde eisen om een shop toe te voegen, nl min 100 producten in bep catagorie die hardwareinfo stelt.
Daar begint het mee vervolgens kunnen shops dat uitbreiden.
Zie: http://nl.hardware.info/extra/adverteren

Ik heb echter niet gesteld dat men altijd direct geld ontvangt.
Ik schreef direct of indirect aan willen verdienen. (verdienen kan je op verschillende manieren)
Direct = het systeem zo gebruiken dat je er direct geld voor ontvangt
Indirect = het systeem zo gebruiken dat daardoor mensen worden gelokt naar je site, waardoor het werkt als promotie voor de site. Mensen lokken naar de site kan dan bijv positieve invloed hebben op advertentie inkomsten, ed.

Onafhankleijk prijsvergelijkers en review sites van producten en/of shops zonder (commerciele) bijbedoelingen bestaan bij mijn weten niet.
Dat het zo werkt verbaasd me niets hoor, laat dat even duidelijk zijn. Wou dit gewoon even onderstrepen. Je hoopt natuurlijk dat prijsvergelijkers onafhankelijk zijn, maar in feite is dat natuurlijk verreweg van zo.
Ik ga ervan uit dat de Pricewatch oorspronkelijk niet met verdienen als hoofddoel is opgezet (maar vast wel met verdienen in het achterhoofd, voor niets gaat de zon op).

Immers was tweakers.net vroeger een community, van leden voor leden. Inmiddels zijn niet de leden maar juist de adverteerders de klanten van het product Pricewatch en het belang van de niet-klanten (dus van degenen die de pricewatch raadplegen) is per definitie naar de tweede plaats verhuisd. Of dat principieel het juiste uitgangspunt is om de best haalbare kwaliteit te leveren, betwijfel ik, maar het is waarschijnlijk wel het beste uitgangspunt om de inkomsten te optimaliseren (een adverteerder zal gemiddeld meer betalen naarmate het businessmodel meer in zijn voordeel werkt).

Overigens gebruik ik de pricewatch vaak wel om te zoeken, klik dan meestal ook door als ik ergens meer van wil weten, maar voor een daadwerkelijke bestelling ga ik in veel gevallen handmatig of via een andere affiliate waar ik zelf beter van wordt naar de site van de winkel. Dat is met een betaalmodel per klik dan weer niet zo gunstig voor de winkelier.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2014 22:49]

Ik heb hier vandaag ook wat geleerd. Vroeger merkte ik dat beslist niet de beste prijzen had, google had betere prijzen. Nu is het ook op google niet zo dat je de beste prijzen kan vinden? Dus terug naar af en met gekende sites en forums werken . Mooi bedankt voor de info...
Eigenlijk verbaast dit me wel. Een stukje naiviteit misschien, maar bepaalde winkels staan in de pricewatch hoger dan andere, ondanks dat deze een hogere prijs hebben. Dat impliceert een beetje dat dat winkels zijn die een advertentiecontract hebben, en dat andere winkels gewoon in de lijst staan.
Ik zie dit graag beantwoord worden.
Ja, je staat er alleen bij als je betaald.
Anoniem: 610395
25 juli 2014 14:41
Beslist.nl is echt heel slecht bezig. Ze werken niet in het belang van de sitebezoeker (niet de goedkoopste maar de meestbetalende aanbieder staat bovenaan) en niet in het belang van de shops (ze gaan verplicht naar CPS e.d.). Hiermee maak je je eigen product kapot. Men kijkt alleen naar het eigen belang.

Dit is een mooie chat met de helpdesk.

U spreekt met: [medewerker beslist] .
Beste bezoeker, waarmee kan ik u helpen?

U: wat betekent het sorteren op relevantie bij jullie? probeer de logica te begrjipen
[medewerker beslist] : Het begrip houdt in dat u de resultaten kunt verfijnen.
U: ik zie een KNG Rooki Innocent staan voor 10,05 en op nummer 1 staat hetzelfde product voor 25.25
U: waarom is centralpoint relevant in dat geval?
[medewerker beslist] : De prijzen die op onze website bij de producten staan krijgen wij aangeleverd van de webshop die deze verkoopt. Soms wordt een prijs door een webshop aangepast, maar is dat door die webshop nog niet aan ons doorgegeven waardoor u verschillen in de prijs ziet. De prijs die op de website van de webshop zelf wordt weergegeven is echter de juiste prijs.
U: Of kan je in beslist.nl als adverteeerder betalen om relevanter te zijn?
[medewerker beslist] : Beslist is een vergelijkingswebsite. Wij verkopen en leveren de producten zelf niet. Dat doen de webshops die bij ons zijn aangesloten.
U: Wat bepaalt de sortering op relevantie?
U: Of mag je daarover geen uitspraak doen?
[medewerker beslist] : Het product zelf bepaalt het. Want de mogelijkheid bestaat niet bij alle producten
U: Ok. En bedrijven met een logo hebben een relevanter product?
U: Het is voor mij nog wat onduidelijk eigenlijk.
[medewerker beslist] : Dat hangt allemaal ook af van de webshops zelf die hun produten op de site plaatsen. Elke webshop heeft namelijk zo zijn eigen procedure.
U: Als ik met mijn webshop relevanter wil zijn, hoe doe ik dat.
U: Ik heb 50.000 producten, maar wil wel relevant zijn.
[medewerker beslist] : Een moment alstublieft. Ik ga het even voor u opzoeken
U: Dank je wel.
[medewerker beslist] : Het hangt af van de product omschrijving ( Specificatie ) die door de webshop worden aangegeven bij het product en de zoekwoorden waarop een bezoeker een product opzoekt.
[medewerker beslist] : Voor verdere vragen hier omtrent kunt u contact opnemen met de verkoop afdeling.
[medewerker beslist] : Ik stuur u zo de link met de contactgegevens.
U: Dank je wel.
[medewerker beslist] : U kunt hier klikken voor de contact gegevens.
U: Snap dat je hierover geen uitspraken mag doen. Maar lijkt me wel lastig voor je. Je weet natuurlijk echt wel hoe het zit ;)
U: Zal geen lastige vragen meer stellen.
[medewerker beslist] : Er is een speciale afdeling die daarover gaat, die kan u uitgebreid informatie verschaffen hierover. Hopelijk heb ik u hiermee naar tevredenheid geholpen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd weer terug bij mij of mijn collega's.
U: Fijne dag!
[medewerker beslist] : Dan wens ik u een fijne dag verder en bedankt voor het willen bezoeken van Beslist.
Tjah, hoeveel ontwijkende antwoorden wil je krijgen...?
Ik kwam dit verhaal tegen onder een artikel over waarom ze geen app (meer) hebben:
Er nog - heel bewust - geen beslist.nl App of (goede) mobile site.
Het kwaliteitsniveau (lees: conversieratio) van doorgestuurde consumenten vanaf een mobieltje is nogal een stuk minder hoog, dan vanaf een laptop of een tablet.
Aangezien onze klanten (de shops) betalen een bepaald bedrag per click en de verwachting hebben dat deze clicks een bepaalde, stabiele conversieratio halen, is het niet 100% zuiver een click vanaf een iPhone à hetzelfde tarief af te rekenen, dan een click vanaf een laptop.
Dit is een belangrijke reden dat beslist.nl overschakelt op CPS i.p.v. CPC; als shop betaal je voor een click vanaf een telefoon dan nooit en te nimmer teveel; met CPS maakt het qua kosten/omzet relatie niet uit of je 100 (mobiele) clicks nodig hebt voor 1 sale of dat je uit 100 (laptop) clicks 5 sales haalt.
We willen dus eerst de omzetting naar CPS voltooien, om vervolgens goede apps en/of een mobiele editie van de site te lanceren.

Kees Verpalen - directeur beslist.nl
Dan kun je je inderdaad voorstellen dat het tracks van leads over verschillende devices voor CPS verschillend is dan CPC. Bij CPC gaat het om de klik en niet om de koop dus dan maakt het ook verder niet meer uit wat iemand nog op de site van Bol.com e.a. doet, beslist.nl heeft zijn geld tenslotte al verdiend.
Anoniem: 62011
25 juli 2014 13:29
Beslist.nl is een puinhoop. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die site gebruikt.
Inderdaad, gelukkig heeft Tweakers de pricewatch waar ook al veel huishoudelijke producten op staan. Voor andere dingen ga ik gewoon direct naar Bol.com.
Helaas is het wel zo dat bepaalde ketens sinds beleidswijzigingen hier (de betaling per klik, sindsdien kunnen wij users ook niet meer shops en prijzen toevoegen, erg jammer en imho was dat een echte achteruitgang) niet meer in de pw staat, waardoor je vaak niet de goedkoopste optie hebt
Anoniem: 16328
@Wolfos25 juli 2014 14:01
Kieskeurig is prima voor andere dingen dan die je op T.net kunt vinden. Als je gelijk naar Bol.com gaat voor bestellen dan betaal je vaak te veel :).
Het klopt dat bol vaak iets duurder is maar ikzelf en denk ook anderen gaan vaak naar wat vertrouwd is. Bijv, Toen ik (tijdelijk) ergens anders ging wonen ging ik liever gewoon weer naar de ah gewoon omdat ik het gewend was... het is een kwestie van consument loyaliteit... Je hebt al een account etc. en je hebt zo ongeveer alle betalings mogelijkheden...

Edit; typo

[Reactie gewijzigd door klaw op 25 juli 2014 15:06]

Bol heeft af en toe best leuke aanbiedingen en daar moet je het van hebben. Hier een paar best wel grote verschillen op kinderspeelgoed.

Kijk maar eens naar wat verschillen:
http://www.toysavers.nl/p...et-auto-piet-politie.aspx
http://www.bol.com/nl/p/v...politie/9200000027447171/

http://www.toysavers.nl/p...l-5529-dierenkliniek.aspx
http://www.bol.com/nl/p/p...al-5529/9200000023254289/

[Reactie gewijzigd door tomvdlee op 25 juli 2014 16:28]

En daarbij kijk ik bij bol altijd naar "ook via andere verkopers"
Zo loop je soms tegen aanzienlijke prijsverschillen aan.
Ik had een Samsung 64GB micro-sd 'nodig'
Bol had hem "zelf" staan destijd á 74€, maar op dezelfde productpagnia staat dan de 'andere verkopers' link, waar dezelfde kaart via een andere webshop verzonden werd, voor 'maar' 56€

Keuze is dan snel gemaakt, afrekenen en bestelproces via Bol.com, verzend en afhandeling door een ( door Bol vertrouwde ) leverancier
Absoluut. Ook heb ik persoonlijk alleen maar positieve ervaringen met bolcom en de beloofde levertijden.

Dat is bij andere webshops toch anders..!
Hmm, soms heb je zo'n wereld van verschil.

Ik heb alleen maar negatieve ervaringen met Bol.com mbt producten en levertijden.

Ik probeer bol.com altijd te vermijden.


...
Maar ik geef ze gelijk, ik zou ook weinig 3rd party dingen toelaten op mijn sites, kijkend naar de afgelopen maanden met 3rd party hacks en virussen.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 25 juli 2014 15:47]

Inderdaad, vooral die ad netwerken
Mee eens, vaak staat er "artikel op voorraad" maar ze zeggen er niet bij dat het via een andere leverancier wordt geleverd
Ongeveer een maand terug bij Bol een smartphone gekocht. Was daar helemaal niet tevreden over. Bij de Albert Heijn (ook functioneel als Bol-verzamelpunt retouren) om de hoek ingeleverd voor retour. Volgende dag email van met bevestiging correcte ontvangst met uitvoerige excuses van Bol dat ze het jammer vonden dat het product niet beviel en het geld direct zouden terugstorten. Dat geld was inderdaad twee of drie dagen later teruggestort. Keurig, Daar bestel ik dan voortaan met een gerust hart.
Het is een puinhoop, net als kieskeurig, maar ze staan zeer hoog in google resultaten. Dus velen zullen er naar toe gaan.
Ik kocht onderlaatst een andere TV, en de winkel vroeg me om een review te plaatsen op kieskeurig.
Op mijn opmerking "doe ik niet aan" vroeg de verkoper doodleuk of hij dan een account kon aanmaken op mijn naam/emailadres.
Als echte Hollander vroeg ik naar een extra korting / bonusitem, maar daar kon hij niet aan beginnen want "al bodemprijs".
Dan hoef je ook geen review aan te maken, want "klant behandeling is ondermaats" :+

Ik denk niet dat hij er echt om kon lachen, maar als meerdere winkels dit zo doen, begrijp ik het niveau van de 'reviews' op de site wel
"Op mijn opmerking "doe ik niet aan" vroeg de verkoper doodleuk of hij dan een account kon aanmaken op mijn naam/emailadres."

Bij die opmerking had ik de TV direct weer ingeleverd.
mwoah, dat dan weer niet, blijf een zuinige Hollander natuurlijk.
wat ik echt een puinzooi vind aan beslist.nl is dat er soms prijzen van aanbiedingen opstaan die al een maand niet meer geldig zijn. Wat me ook opviel is dat ze vaak producten nog hebben die niet meer leverbaar zijn. Echt een puinhoop inderdaad.
De gratis accounts worden ook niet dagelijks bijgewerkt. Alleen van de zogenaamde pro accounts wordt dagelijks de voorraad en de prijs bijgewerkt... althans dat was wat ik ooit te horen kreeg van een accountmanager bij Beslist.
ik werk zelf bij Halfords en weet dat zij een betaalde account hebben, had ik gehoord van webshop en online advertentie controleur? Weet niet precies zijn exacte functie-naam. Maar hij vertelde ook dat beslist daar zeer slecht in is. Als of hun bot maar 1 pagina per dag controleert of iets dergelijks.
Er mag inderdaad een stuk meer overzicht in die website komen, heb het laatst voor het eerst gebruikt op aanraden van mijn vriendin. Ik heb daar 5 seconden rond gekeken en snapte geen drol van die website. Ga je naar kieskeurig.nl dan snap je snel wat de bedoeling is en hoe je kunt vergelijken.
Ik zou idd niet weten waarom iemand beslist zou willen gebruiken, het heeft niets met een prijsvergelijker te maken want het zijn altijd de gesponsorde prijzen die worden voorgeschoteld, niet de laagste. Ik heb nog nooit de laagste prijs gevonden via beslist.
Die site is ook een complete puinhoop maar voor sommige dingen is het best handig. Heb het nog wel eens gebruikt voor een bureaustoel en wat meubilair te vinden omdat ze daar wel een redelijk groot aanbod hebben vanwege het overzicht bij de prijzen. Gezien ik esthetische waarde ook belangrijk vind, is het wel een handig iets om een heleboel voorbeelden op een rij te krijgen.

Als prijsvergelijker gebruik ik het dan weer niet, want vervolgens ga ik zelf op zoek of ik iets kan vinden. Als overzicht voor dit soort dingen is het dan wel handig zo nu en dan. Voor hardware-/computergerelateerde zaken moet je er ook echt niet heengaan nee :)
Ik ben het hier eerlijk niet mee eens, ja de pricewatch is veel beter wanneer je de prijzen van gadgets, notebooks, en andere elektronica wilt vergelijken maar ondanks dat je ook Witgoed kunt vergelijken is me toch opgevallen dat er dan niet zoveel aanbieders zijn.

Er kan zeker verbetering in de website komen, maar als prijsvergelijker vind ik Beslist.nl goed werken, het doet namelijk wat het moet doen ;)
Ik gebruikte beslist ook niet, maar de laaste keren dat iets zocht, o.a. een lader, stond dat bij hun gewoon op de 1e pagina, plaatje en een beetje tekst, dat is voldoende, het lijkt spartaans maar ze hebben gewoon enorm veel relevante keuzes op 1 pagina.
Ik gebruik het vaak en krijg dan wel de laagste prijzen, het gaat ook helemaal niet om de 10000 tweakers die dingen zoeken, het gaat om die 16 miljoen anderen die wat zoeken wat helemaal niets met b.v. elektronica te maken heeft, zocht de laatste keer op ijslollystokjes en vormen en dat bespaarde mij toch wel 17 euro aan bestelling en verzendkosten voor hetzelfde produkt, dus niets met tweakers te maken.
Ik zoek soms wel eens op google, dan kom je beslist ook tegen.

Echter,. 9/10 keer kom je elders goedkopere site links tegen.
Sorteren en site layout is ronduit slecht,.. vind het geen prettige site.
Inderdaad ik heb ook nooit niets van die site begrepen.
Voor tweakers zal dat kloppen. Maar je hebt misschien in Nederland 10K mensen die er op de zelfde tegen aan kijken. En de andere 16 000 000 gebruikt google en gaat dan op de beslist.nl deals af. Of direct naar beslist.nl
daarom dus dat webwinkels het niet leuk vinden dat NOG meer gebruikers via beslist.nl gaan ipv rechtstreeks van google naar hun webshop. Daarom dat ze wel google analytics of andere zoekmachines willen, maar geen tracker van een specifieke doorkliksite
aanvulling, geen tegenstelling ;)
"Bol.com is iets minder stellig, maar zegt wel dat 'het niet ons beleid is om pixels van derde partijen op onze site te plaatsen'."

Krijg anders netjes een melding van ghostery dat er "pixels" van 4 externe partijen geblokkeerd zijn, dus snap niet zo goed waarover dit gaat...
Maar die vier meldingen van Ghostery op bol.com zijn toch geen tracking 'pixels', of mis ik iets?
- Facebook Connect
- Facebook Social Plugins
- Twitter Button
- SOASTA mPulse

Bovendien worden die drie eerste alleen op de home page van bol.com getoond (dus geen trackers?). Die laatste blijft wel aanwezig en dat is neem ik aan een tracker die alleen voor bol.com zelf is, geen 3rd party tracker...

[Reactie gewijzigd door Artjuh op 25 juli 2014 15:06]

Verder blokkeer ik (met behulp van RequestPolicy) nog fonts.googleapis.com en omtrdc.net. Die eerste zal wel een beetje visuele crap zijn maar omtrdc.net is een tracker van Omniture (wat dan weer doorverwijst naar Adobe). Ook gewoon tracking dus, door een derde partij.

Verder gaan er requests uit naar s-bol.com maar die lijkt me vrij legitiem en in beheer van dezelfde organisatie als bol.com en naar ajax.googleapis.com, maar daarvan host ik een lokale mirror dus die laat ik ook door.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 25 juli 2014 15:24]

Zou je die omtrdc.net willen toelichten? In de log van RequestPolicy kom ik die namelijk niet tegen als ik op bol.com browse. Die anderen wel.

Kan me trouwens ook wel voorstellen dat die uitspraak van bol.com vooral slaat op 3rd party trackers die niet op eigen initiatief worden geplaatst. Zoals van die van beslist.nl, als je daar mee gaat instemmen, waar leg je dan de grens? Ze zitten zeker niet te wachten op trackers van allerlei vergelijkingssites.
Ofwel een woordvoerder die niet zo thuis is in 'technische internetdingen', ofwel een bewuste tacktiek. Er wordt niet erkend of uitgesloten dat dit gebeurt, er wordt alleen gezegd dat het geen beleid is. De gemiddelde Nederlander zal hieruit kunnen concluderen dat Bol.com geen tracering door derden toestaat, wat prima het doel van deze woordvoerder kan zijn. Niets liegen, alleen suggereren.
Opdoeken die site, je kan je inkopen om bovenaan te komen met je waardeloze producten.
Nee mooie vergelijker ben je dan!
Dat kan ook bij Tweakers..
Maar bij tweakers zie je dan duidelijk dat het gesponsord is.

Ot: als de grote namen niet willen, dan kan beslist het toch niet doorvoeren. Ben benieuwd hoeveel inkomsten ze gaan verliezen als die verdwijnen.

Ook staat er in het stuk dat ze het tot 2006 ook al deden, maar hoe deden ze het toen dan?
In 2006 was de techniek nogn iet zo uitgebreid, en waren de cookies niet zo negatief in het nieuws gegooid.

Dus een slimme accountmanager had, als hij zijn huiswerk had gedaan, een mooie sale-case in handen, waar zulke bedrijven vatbaar voor zijn.

Nu is de regelgeving anders, en met de uitspraak "een cookie is een programma op je pc die je in de gaten houdt" door Opstelten, worden webshops ( iets) beter gecontroleerd door de klant.
En als dan een klant een cookiesniffer heeft lopen, die gaat janken over tracking en financiele informatie .....
Dat gaat op Twitter / Facebook where-ever, de media pikt het op ( komkommertijd )
"BOL.COM steelt financiele informatie"

Zie je de imagoschade die ze NIET willen riskeren ?
Dat gaat op Twitter / Facebook where-ever, de media pikt het op ( komkommertijd )
"BOL.COM steelt financiele informatie"
Zie je de imagoschade die ze NIET willen riskeren ?
Het lijkt me heel verstandig want a) ik geef ze aan en b) ik blijf er weg als klant.
[...]

Het lijkt me heel verstandig want a) ik geef ze aan en b) ik blijf er weg als klant.
Je geeft ze aan ?
Op welke basis dan ?
Er is niet direct een strafbaar feit gepleegd.

Jouw reactie is nu juist de essentie van mijn opmerking, Je DENKT iets te zien, en onderneemt direct een ( ongefundeerde) actie, door één klein onderdeel van een verhaal te nemen, en daar je mening op te baseren.

en DAT is nu juist de reden dat een bedrijf als Bol, Wehkamp of elk zichzelf resprecterend bedrijf niet zomaar een actie onderneemt, omdat een ander dat graag heeft.
Jouw reactie is nu juist de essentie van mijn opmerking,
Inderdaad. Ik reageer impulsief, op het primitieve af als het om dat soort acties gaat met pixel en reclame en cookies en spionage.

Dus wehkamp, bol c.s. kunnen inderdaad klanten kwijtraken. Simpel.
Maar dan zijn ze wel makkelijk te onderscheiden door de gekleurde balk (en in mindere mate het woordje advertentie rechtsonder bij "Bekijk")
Kan je Google ook opdoeken, met betalen (Adwords) kom je ook boven de organische resultaten te staan... ook als het totaal niet relevant is voor de zoekopdracht.

Echte vergelijker is het niet, heb ook nog niet kunnen vinden hoe je daar prijzen kan vergelijken, al schijnt het er wel in te zitten, het is meer een vergaarbak van producten.
Wij hebben het ook in gebruik voor een webshop, en bezoekers van Beslist converteren wel redelijk, daarom stapt(e) iedereen daarin.
En daarom heb ik dus ingesteld staan dat mn browsertje binnen het domein moet blijven en geen "externe" elementen mag ophalen.

Zorgt er keurig voor dat je eigenlijk nooit meer advertenties te zien krijgt en dat dit soort technieken niet meer functioneren. Het nadeel is dat sommige pagina's niet goed laden, maar op de whitelist zetten kan dan prima.

Jeuj. Fuck marketing.
Hoe doe je dat dan met libraries die vanuit een CDN worden geladen?
Precies dat is wat ik bedoel met: "Het nadeel is dat sommige pagina's niet goed laden, maar op de whitelist zetten kan dan prima."
welke browser gebruik je daarvoor?
Firefox met o.a. de noscript extentie. Daar kan je heeeel veel mee instellen op dit gebied.
Ik ga direct naar de achter liggende vergelijker, http://icecat.nl/ welke door veel webshops en vergelijking sites gebruikt worden.
Het klopt dat Icecat content (specs/tekst/beeld) levert aan een groot aantal webshops en vergelijkers. Het prijsvergelijken is echter niet hun core-business, ik weet uit ervaring dat ze hier zelfs geen vergoedingen voor vragen. Het verkeer dat hier uit voorkomt is nihil en staat in geen enkele verhouding tot de 'grote jongens' als tweakers (voor tech), beslist en kieskeurig.
Het aanbod van aangesloten webshops die hun prijzen aanleveren bij Icecat is dan ook zeer beperkt. Voor het vergelijken van prijzen kun je dus beter terecht bij de overige vergelijkers.
Ik weet hoe icecat werkt. Zie dat ze de prijzen van webshops verwijderd hebben. Waarschijnlijk om hun gebruikers niet voor de voeten te lopen. icecat moet het vooral hebben van de fabrikanten, die tegen betaling hun producten er in laten zetten. Ja, dat is hun core-business.
Ik zie op sommige pagina's nog wel prijzen terugkomen, dus het zit er nog wel in.

Icecat verdient trouwens ook aan webshops die aansluiten op de uitgebreide catalogus. Niet alle content is namelijk vrij beschikbaar, dit gaat alleen op voor de producten van betalende fabrikanten.
Weet het, heb er ooit iets voor gedaan.
Ah, ik heb bij een klant van ze gewerkt.
Interessante website, kende ikzelf nog niet. Maar je gaat daar dus eerder heen om specificaties te vergelijken niet de prijs, of kijk ik niet goed genoeg op de website?
Wat ik nog aan info mis, is dat je na elke geplaatste bestelling deze moet doorgeven aan Beslist. Inclusief alle info (artikelen, aantallen, verzendkosten etc). Op deze manier kunnen ze bepalen voor welke geplaatste bestellingen je moet afdragen.

Het is namelijk zo dat wanneer een bezoeker via beslist doorklikt naar een webwinkel en de klant plaatst hier binnen 24 uur een bestelling, dient er te worden afgedragen aan beslist. Of nu wel of niet dat artikel wat op Beslist bekeken is besteld is doet niet ter zake. De klant is via Beslist bij jou gekomen en heeft 'iets' besteld.

Aantal grote klanten van mij (helaas geen formaatjes Coolblue etc) zijn inmiddels ook zo goed als gestopt met Beslist, de gevraagde marge is gewoon absurd.
Of nu wel of niet dat artikel wat op Beslist bekeken is besteld is doet niet ter zake. De klant is via Beslist bij jou gekomen en heeft 'iets' besteld.
Dat is lekker. ! Ik heb bijna mijn hele bestelling bedacht / op papier. Maar ik kijk vandaag nog even voor een muis bij Beslist en Coolblue. Morgen bestel ik voor 1600 euroos bij CoolBlue en dan moeten zij daarover provisie betalen ?!?! :+ Zit dat zo ?
Helaas wel ja. Ze gaan er vanuit dat alle bestellingen gedaan binnen 24 nadat je via beslist naar de webshop bent gegaan "dankzij" Beslist is gekomen. Ook al had je dus je winkelmandje al gevuld en ook al kom je voor een batterij via Beslist op de webshop en bestel je uiteindelijk een moederbord. De webshop betaald in dit geval voor het moederbord...
Helaas wel ja.
Ergo, U gaat niet langs Beslist en doet boodschappen elders. Mocht ik ooit naar Beslist moeten dan doe ik dat wel op een andermans pc. Goed dat ik het weet.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee