Een groep van 21 hackers heeft een open brief aan het Openbaar Ministerie geschreven, omdat ze boos zijn over de manier waarop het OM omgaat met het woord 'hacker'. Hackers zijn niet per se strafbaar bezig, benadrukken ze. Het OM lijkt daar wel van uit te gaan.
Het Openbaar Ministerie vereenzelvigt computervredebreuk vaak met hacken, en aan dergelijk onzorgvuldig gebruik van terminologie storen de hackers zich, schrijven ze in hun open brief. Van oudsher betekent het woord 'hacken' het gebruiken van bijvoorbeeld software of apparatuur op een andere manier dan waarvoor ze bedoeld is, hoewel veel mensen veronderstellen dat hacken per definitie een strafbare activiteit is.
"De hackergemeenschap krijgt op deze manier steeds negatieve aandacht, terwijl wij ons in de regel bezig houden met constructieve, positieve onderwerpen", schrijven de hackers in de brief. De 21 hackers die de brief hebben ondertekend zijn van verschillende hackerspaces, waaronder Technologia Incognita uit Amsterdam, Bitlair uit Amersfoort en Frack uit Friesland.
"Ik denk dat het vooral belangrijk is dat er een discussie binnen het Openbaar Ministerie ontstaat, zodat ze niet klakkeloos dingen als strafbaar kunnen uitleggen die dat niet zijn", zegt Jan Klopper van Frack tegenover Tweakers. "Met uw eenzijdige en incorrecte definitie, gericht op het algemene publiek, beledigt u onze gemeenschap en tast u de goede naam en reputatie van hackers aan", zo luidt de brief.
Volgens de hackers kan het Openbaar Ministerie simpelweg het woord 'computervredebreuk' of 'computercriminaliteit' gebruiken wanneer het gaat om strafbare activiteiten. Zolang dat niet gebeurt, vrezen de hackers dat de vooroordelen bij het OM ervoor kunnen zorgen dat ze geen eerlijk proces kunnen krijgen. Het Openbaar Ministerie zegt later op dinsdag met een reactie te komen op de brief.