Tsja. In de meeste gevallen is het simpelweg zo dat mensen niet meer willen leren wat iets is of hoe het werkt. Maar gemakzucht blijft, dus dan maar iets wat niet onder controle is, en wat vaak goed lijkt te gaan.
Het is niet alsof het niet te leren is, maar het wordt gewoon niet gedaan. Iedereen krijgt op de middelbare school aardrijkskunde, 95% zal daar niks meer mee doen de rest van z'n leven, en toch blijven we daar op hameren zonder echt naar dingen als IT te kijken. Nu stel ik niet voor om aardrijkskunde dan maar af te schaffen, maar als we met z'n allen beslissen dat dat relevant is, en dat je ook dingen moet leren die je nooit van je leven gaat gebruiken (zoals hoe sediment ontstaat of wat erosie is) in de normale dagelijkse doen, dan lijkt het me helemaal niet raar om te beslissen dat het toch wel belangrijk is om tenminste in de basis te weten hoe digitale systemen werken.
En dan bedoel ik niet leren programmeren, dat is wat te hoog gegrepen, maar dingen als leren werken met Word of Excel, daar schiet niemand wat mee op. Ten eerste niet om dat een specifiek programma kennen vrij weinig met goede dingen maken te maken heeft (iedereen kan leren schrijven, maar niet iedereen is dan ook automatisch opeens een briljante schrijver die bestsellers aflevert), en ten tweede om dat je aan het eind van de rit nog steeds niet echt weet hoe het nou werkt.
Als je kijkt naar de dingen die je in het dagelijks leven echt veel gebruikt, dan is het toch schrikbarend om te zien hoe weinig iedereen er over weet.
Het is ook een beetje de sortering van vakken die je op het onderwijs tegen komt voor dat er naar een gespecialiseerde opleiding gekeken wordt na het eindexamen. Neem bijvoorbeeld de beta vakken vs. de rest. Er zijn er weinig, ze zijn ondervertegenwoordigd, en om een of andere reden lijken de meeste mensen de capaciteit niet te hebben om er ook echt iets mee te doen. Er wordt vaker gekozen voor een groepje vakken waar je er met wat leren en stampen wel mee weg komt, dan iets waar je daadwerkelijk iets voor moet kunnen bedenken. (wat overigens net zo goed voor de creatieve vakken geldt, ook daar mist de massa gewoon de capaciteit om het te doen)
Zijn we dan maar gewoon allemaal lekker de weg van de minste weerstand aan het volgen? Is echt dingen doen te moeilijk in het leven? Ik geef het misschien wat grof weer, maar volgens mij zijn alle negatieve toekomstbeelden die overal geschetst worden (van filosofische bedenksels tot aan apocalyptische blockbusters in de bioscoop) voornamelijk te wijten aan het niet bestaan van de wil om dingen te begrijpen. Het smoesje dat 'het te veel' of anders 'te complex' is gaat hier niet op. Kijk naar de HBO en hogere opleidingen, het is niet alsof er een verschil in de duur is, iedereen krijgt dezelfde tijd om iets in te doen. Er zit wel een lomp groot verschil in de bezetting van de richtingen, en hoe verschrikkelijk groot het deel van de opleidingen en studies is dat eigenlijk alleen maar bestaat om de wereld zoals ie nu is 'in stand' te houden of te conserveren. Dienst verlenen aan wat er al is, kleine optimalisaties binnen grotere systemen waarvan de massa de omvang niet kent...
Goed, het wordt een beetje een lang verhaal, maar tl;dr: mensen willen van alles, maar willen er niet echt wat voor doen. Dan krijg je problemen. Dit is het resultaat (het artikel, de koelkast die gehackt wordt, de privacy die verdwijnt

). Mensen hebben het er deels zelf naar gemaakt. Deal with it or fix it, stop whining.