Duitse onderzoekers hebben op hackersconferentie Black Hat aangetoond hoe ze naast Windows-computers ook Linux-pc's kunnen overnemen met het manipuleren van de firmware van usb-sticks. Op Linux zijn wel sudo-rechten nodig, iets dat de onderzoekers verkrijgen via de screensaver.
De onderzoekers maakten onlangs al bekend de firmware van een bepaald merk usb-controllers te kunnen manipuleren. Via deze 'BadUSB'-hack kan een geïnfecteerde usb-stick andere usb-apparatuur die op dezelfde computer is aangesloten infecteren door zich voor te doen als usb-toetsenbord.
Die truc werkt niet alleen op Windows-pc's, maar ook op computers met Linux, zo claimen de onderzoekers, onder wie de bekende Duitse 'gsm-hacker' Karsten Nohl. De malware verkrijgt sudo-rechten door de screensaver naar voren te roepen en via een 'password-stealer' het wachtwoord dat de gebruiker intypt te onderscheppen. Met die sudo-rechten kan de usb-apparatuur andere usb-apparaten infecteren.
De onderzoekers zeggen dat computers usb-apparatuur moeten whitelisten om de gevolgen van BadUSB te beperken en dat virusscanners ook firmware van usb-apparatuur moeten gaan scannen op infecties. Een definitieve oplossing is het onmogelijk maken van firmware-updates van hardware, hoewel die methode ook als nadeel zou hebben dat bugs niet gepatcht kunnen worden.
Nohl wist eerder de software op simkaarten op afstand te kraken, waarna berichten konden worden onderschept en telefoongesprekken konden worden afgeluisterd. Ook hackte Nohl de ov-chipkaart en de encryptie die wordt gebruikt voor de beveiliging van gsm-gesprekken.