Gratis mobiele provider wil begin volgend jaar in Nederland beginnen

De virtuele provider FreedomPop, die gratis bellen, sms'en en mobiel internetten aanbiedt in ruil voor het bekijken van advertenties, zal ook naar Nederland komen. De planning is dat FreedomPop begin volgend jaar zal beginnen.

FreedomPop wil geen exacte datum noemen, maar zegt dat het begin volgend jaar wil beginnen in Nederland, bevestigt woordvoerder Tony Miller van het bedrijf tegenover Tweakers. De bevestiging volgt op een bericht van De Telegraaf. Het voorbehoud dat het bedrijf maakte tegenover die krant, dat de test in België succesvol moet verlopen om de lancering in Nederland door te zetten, maakt de provider niet tegenover Tweakers; het lijkt er dus op dat FreedomPop hoe dan ook naar Nederland komt.

FreedomPop biedt tijdens de test in België, die het eerder deze maand aankondigde, 200 belminuten, 500 sms'jes en 500MB aan data in ruil voor het bekijken van advertenties. Tegen betaling kunnen klanten grotere bundels afnemen en de advertenties verwijderen: in thuisland Verenigde Staten doet 40 procent van de kwart miljoen klanten dat.

De komende virtuele provider zal vermoedelijk in Nederland samenwerken met KPN: bij de test in België werkt de Amerikaanse virtuele provider samen met KPN-dochter Base. Naast Nederland en België werkt FreedomPop er aan zijn diensten ook aan te bieden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In eerste instantie begint de virtuele provider met sim-only-pakketten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-07-2014 • 08:24

80 Linkedin

Reacties (80)

80
75
68
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 378762
31 juli 2014 08:36
Dat gaan de providers hier niet leuk vinden. Hun eigen schuld met de hoge prijzen die ze blijven hanteren onderling. Als ik de prijzen zie van FreedomPop dan is er alle reden om over te stappen.

The Basic 200 Plan, includes 500 Texts and 200 Voice minutes.

When the limit is reached, you can wait until your plan renews, or upgrade to a larger plan.
Our premium Voice/Text plans are as follows:

Premium 500 - $7.99
-500 minutes
-Unlimited texts
-500MB

Unlimited - $10.99
-Unlimited minutes
-Unlimited texts
-500MB
Uiteraard lijkt het mij dat je als aanbieder van een product/dienst concurrentie liever ziet gaan dan komen, maar prijsvechters zal je altijd houden op een markt.

FredomPop heeft in de VS volgens dit artikel (kwart miljoen gebruikers) een marktaandeel van 0,08%. Ik verwacht dan ook niet dat deze oplossing direct storm zal lopen in Nederland, al zal dit voor mensen die geen telefoonkosten kunnen/willen betalen zal dit een valide oplossing zijn.

Ik merk een dubbel sentiment hier op Tweakers, waar het de discussie over mobiele telefonie en data aangaat. Aan de ene kant zijn de huidige dienstverleners te duur, dus juicht iedereen een oplossing als dit toe. Aan de andere kant zweert elke Tweaker bij zijn privacy en weigert in zee te gaan met een onderneming die dit niet kan garanderen. Het ene gaat in dit geval niet samen met het andere.
Anoniem: 406468
@Duckies31 juli 2014 13:29
De reden dat FreedomPop weinig marktaandeel heeft in de VS is te danken aan twee hoofdfactoren: De VS is enorm; de VS heeft geen gezonde markt.

In de VS hebben providers op veel plaatsen topografische monopolies ingesteld die wettelijk vastgelegd zijn. Je bent werkelijk niet toegestaan een eigen ISP te beginnen daar. Daarnaast gebruiken de ISPs allerlei scare tactics of andere methoden om startups te vernietigen.

Prijsvechters heb je dan ook alleen op een markt waar concurrentie gestimuleerd wordt. Er zijn hoe dan ook een paar regeltjes nodig om kartelvorming en monopolies tegen te gaan, en wat dat betreft hebben we het hier in Nederland nog best goed.

Wat betreft de prijzen voor FreedomPop, ik vermoed echter dat deze toch hoger gaan liggen dan de Amerikaanse prijzen, al is het maar omdat ze bij KPN op het netwerk zitten. KPN wil daar uiteraard geld voor zien.
Ik zie toch op de site van FreedomPop dat zij in de VS bijna overal dekking hebben. Daarnaast maken ze ook daar gebruik van netwerken van andere partijen (zoals Sprint).
Vergeet niet te vermelden dat er later ook de mogelijkheid komt voor:
$20/month
Unlimited Voice, Text, and Data
1GB of LTE data, unlimited 3G

Op dit moment is een "unlimited abonnement" alleen mogelijk als je ook deelneemt aan de Friends Hub van FreedomPop en dus in een soort van referral-program x aantal mensen moet overtuigen om bij FreedomPop abonnee te worden.
Hmm doet me denken aan een soort spel met piramides :+
Kan mij niet voorstellen dat dezelfde tarieven worden gehanteerd.
Zullen de meeste wel overstappen.
Je vergelijkt nu de VS prijzen met Nederland. Ze maken gebruik van KPN dus veel goedkoper kunnen ze nooit zijn zonder eigen netwerk in Nederland lijkt mij.
Huidige lijst met ondersteunde telefoons (in Amerika):
-iPhone 4, 4s, and 5
-HTC EVO 4g
-Samsung Galaxy S2, S3 and S4
-Samsung Galaxy Victory LTE (Make sure to include device's ICCID when activating. Click here for more.)
-Samsung Epic 4G
-HTC Evo 3D
-Samsung Nexus S
-Motorola Photon 4G
-HTC Evo Shift
-HTC Evo Design

Vraag me af in hoeverre zo'n beperkte lijst gaat werken in NL; mogelijk dat een Belgische Tweaker hier iets over kan zeggen indien hij/zij al bij FreedomPop zit?

/edit: klopt het dat je een aparte app moet installeren om tegen dit "gratis tarief" te kunnen bellen/sms/internetten? Lees op de Amerikaanse forums dat je op je iPhone bijvoorbeeld niet eens meer je standaard telefoon-dialer kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 31 juli 2014 08:32]

Ik denk het wel, zie de ziggo app, is ook een aparte dialer...

Edit: staat in de playstore, dus ja.

[Reactie gewijzigd door Alexmoorlag op 31 juli 2014 08:39]

In Amerika zit FreedomPop op het Sprint netwerk, wat natuurlijk net even anders werkt dan wat wij hebben. Ik gok dat hier zo'n beetje elke (enigszins recente) telefoon ondersteund zal zijn.
Het eerste wat ik me dan afvraag is hoeveel advertenties je dan wel niet moet gaan bekijken, en hoe krijg je die dan te zien. Ik zou op mijn telefoon niet eens advertenties kunnen zien al zou ik 't graag willen.
Als jij gaat internetten dan vraagt de multimedia gateway eerst jou website op. Net zo als een proxy server dan is het technische een kleine moeite om jou om de X aantal MB een reclame te tonen.
Deze reclames kan je op het IN http://en.m.wikipedia.org/wiki/Intelligent_network_service redelijk makkelijk en een eigen Bucket geven zodat ze niet van tegoed afgaan.

Het zelfde kan met spraak.
Voordat je gaat uit bellen krijg je eerst een reclame te horen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 juli 2014 10:28]

Zodra je belt gaat meteen de toon over aan de andere kant dus hoe gaan ze dat onderbreken voor reclame zonder het netwerk van kpn aan te passen of de ander de x aantal seconden aan de lijn te houden zonder dat deze ophangt omdat hij niks hoort?
;-(

Misschien omdat jij niet uitbelt maar het IN en het IN jouw eerst een bandje laat horen net zo als vroeger ( let op uw prepaid tegoed is minder dan 1 gulden)
En na het bandje pas jouw verbinding gaat opbouwen.
En als de verbinding is opgebouwd gaat de telefoon over aan de ontvangende kant.

Op het IN kan je verschilde tegoed buckets maken met verschillende tarieven (dus gratis voor het afspelen van reclame ) ook kost het de provider niets omdat dit binnen het eigen netwerk gebeurt.

Dit heeft niets met het netwerk van KPN te maken omdat er deze niet de uitbelde provider is.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 1 augustus 2014 21:52]

Als het alleen voor uitgaande gesprekken geldt, en alleen de beller hoort de reclame, dan lijkt dat me een goede methode. Ik zou het zelfs overwegen voor een reservenummer.
Ik zat te denken aan reclames voordat je een gesprek mag beginnen. Ik kom nu al niet meer bij :D
Er was vroeger al een bedrijf dat 'gratis bellen' bellen heette. Toen kon je (als je je had ingeschreven) via een speciaal nummer iemand opbellen, waarna je elke 5 minuten voor beide partijen een reclameuitting hoorde van 15 seconden.
Het is uiteindelijk wel geflopt..

Maar nieuw is je gedachtespinsel zeker niet ;).
Anoniem: 315662
@Oyxl31 juli 2014 09:29
Ik zie het voor me, probeer je 112 te bellen maar wordt er eerst nog geprobeerd om een nieuwe oral-b tandpasta aan te smeren!
Dat mag niet! zelfs niet in de US.
Je kan toch een reclame SMS ontvangen?
Ik denk dat dit best aan kan slaan, we zijn immers ook al op tv reclame gewend.
Het ligt er meer aan hoe vaak en hoe veel...
Dit gesprek wordt mogelijk gemaakt door....
Gewend? Ik ben helemaal niks gewend, reclame begint mij steeds meer te irriteren. Ik zet de tv uit, zap weg. Ik gebruik adblockers en als de reclame te irritant wordt, ben ik geneigd producten van de concurrent kopen.
Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die hier voor kiezen. Is gratis echt nog steeds zo'n groot toverwoord?
echt volledig met je eens! Ik heb een schurft hekel aan reclame. Het liefst betaal ik 20 euro per maand meer voor mijn tv zodat er gewoon nooit geen enkele reclame meer op komt.

Wat een klote uitvinding heel die reclame! Ik zet zelfs mijn radio uit als ik het reclame deuntje hoor. Als ik een app wil downloaden in de play store dan is het eerste wat ik doe zoeken naar een betaalde add free variant. Heb tegenwoordig spotify premium en netflix. zodat ik altijd reclame loos muziek kan luisteren onderweg en thuis en via netflix reclameloos series en films kan kijken... Wat een verademing. En wat heeft het nog echt voor zin tegenwoordig? Zijn er nog echt mensen die daadwerkelijk luisteren naar reclame, er naar kijken op tv? of het aanklikken op een website?

Het zal aan mij liggen maar ik ben echt anti reclame. als ik nu ook nog eens reclame ga krijgen voordat ik iemand kan bellen.... nou nee...
En wat heeft het nog echt voor zin tegenwoordig? Zijn er nog echt mensen die daadwerkelijk luisteren naar reclame, er naar kijken op tv? of het aanklikken op een website?
Blijkbaar. Anders zouden reclame blokken niet verkopen voor de bedragen waarvoor ze weg gaan. Idem met ads op websites. Als daar geen impressies tegenover staan heb je echt een issue, want dan gaat niemand adverteren op je website.
Het zal aan mij liggen maar ik ben echt anti reclame. als ik nu ook nog eens reclame ga krijgen voordat ik iemand kan bellen.... nou nee...
Niemand dwingt je toch deze provider te kiezen? Je bent volledig vrij een reclame-vrije provider te kiezen.

dit geeft me een enorm gevoel van deja-vu. Er waren ooit ISP's die (in het inbel tijdperk) mensen op een soortgelijke manier internet toegang gaven.

Ze zijn allemaal over de kop gegaan of omgeschakeld naar een ander businessmodel, zonder reclame.
Laat maar komen! Stop ik dat kaartje mooi in een dumbphone reserve toestel voor noodgevallen :)

Edit : dat blijkt dus niet te werken...

[Reactie gewijzigd door ongewoongewoon op 31 juli 2014 08:41]

Maar toch wel benieuwd hoe ze checken dat je de reclames ook echt kijkt? Als je dat 'op ieder moment' kan doen, dan leg ik hem hier wel net onder m'n monitor met de oordoppen er in. Als hij checkt of ik kijk dmv de voorste camera, dan ziet hij gewoon m'n ogen, maar ik hoor/zie niks van de advertenties, en bouw toch een hoop crediet op/voldoe aan de voorwaarden van het reclame kijken?
Of je betaald gewoon een tientje bij een andere provider en kun je gewoon fatsoenlijk bellen smssen en internetten zonder dat gekloot
ja, ik blijf ook wel lekker gewoon bij T-Mobile (ik ben al jaren tevreden klant). Maar ben benieuwd hoe ze dus checken of je daadwerkelijk de reclames kijkt?
Advertenies zijn er amper, het is een freemium model met upselling als core en niet advertenties, zoals jullie zeiden in jullie eerste bericht erover.

Lijkt meer op een free2play game met veel limieten dan een een game vol met ads.
Ik bekijk het meer van de andere kant, de meeste gebruikers zullen niet gebruik maken van upselling, m.a.w. wie wil er nou geen "gratis" mobiel abonnement?

Het freemium concept is gewoon een goed draaiend en slim concept, reclame opdringen voor inkomsten om zo bepaalde services gratis aan te kunnen bieden. Mensen zien liever geld op hun rekening staan dan dat dit uitgegeven wordt. Zo blijft er meer "cash" over voor de aanschaf van andere zaken. Daarnaast zullen, naar aanleiding van de reclame inkomsten uit de welbesproken apps, de inkomsten voor bedrijven die een dergelijke service aanbieden zeker interessanter zijn dan het incasseren van onbetaalde abonnementen. Zo zijn de bedrijven in ieder geval verzekerd van inkomsten en kunnen ze services blijven bieden aan consumenten.
Tweakers heeft het over reclame in ruil voor advertenties, maar zo is het model helemaal niet ingericht., in de US dan.

Het draait om beperken van de diensten om upselling te creeren, reclames zijn amper onderdeel van Freedompop.

De 500 MB bundel kun je tot 400 MB gebruiken, als je geen active billing methode hebt aanstaan. Wil je je MB's meenemen naan volgende maand? kan kost je x euro.

Daar draait het model op ipv een reclame provider. Hier denkt iedereen gratis dus reclame spam, zonder enige bron hierover.

Facebook maakt 2 dollar winst op een gebruiker per kwartaal, hoeveel ads moet freedompop je wel niet voorschotelen dan om winst te maken? Zoals ik al zei, iedereen hier neemt aan dat ze reclame spam gaan doen, maar zo werken ze helemaal niet in de US. Reclame is waarschijnlijk heel adhoc en bijzaak, geen hoofd model.
Ben benieuwd. Ook benieuwd hoe je de ads te zien/horen krijgt. En ook benieuwd of deze provider meer rechten hebt om data te minen omdat het gratis is.
Ik ben ook benieuwd of de gebelde persoon (met een normaal abo) ook advertenties te horen krijgt. "Uw gesprek wordt nu voor een minuut onderbroken voor een reclameboodschap", of "Dit gesprek wordt gesponsord door ..."
Vraag me dan af hoe dit zou werken met buitenlands bellen in landen waar dit ook aangeboden wordt. Zou dit dezelfde provider zijn zonder extra kosten?

Als dat zo is zou dit geen gek idee zijn als je reist door de landen waar dit aangeboden wordt, gewoon kunnen internetten, bellen en smsen in die landen zonder de extra kosten.

Wel vraag ik me af wat je precies moet doen voor die belminuten, smsjes en internetbundel te krijgen, het bekijken van advertenties (van welke aard dan ook) kan je redelijk breed pakken.
Anoniem: 426877
@feint31 juli 2014 15:10
Lijkt mij zeer interessant. Zou dan gelijk overstappen en laat het 20 euro zijn, deze dan ook betalen.
"FreedomPop biedt tijdens de test in België, die eerder deze maand begon"

Waar kanj dan al intekenen bij FreedomPop als Belg? Of ben ik de enige die mij dat afvraag. Ik dacht dat het nu nog niet begonnen was in België.
Of begrijp ik het artikel niet goed?
Volgens mij is het ook nog niet begonnen... althans buiten een aankondiging heb ik er niets meer van vernomen.
Is dit weer hetzelfde als een aantal jaar geleden met Blyk. Dat heeft toen ook niet lang in Nederland mogen bestaan.
Blyk bestaat nog. Alleen heeft deze een iets andere opzet. Blyk is op de basis een prepaid waarmee je gratis kan bellen/sms-en naar andere Blyk klanten. Om dit gratis deel mogelijk te maken kreeg je (af en toe) reclame MMSjes op je toestel. Je prepaid deel moest je ook opwaarderen om je nummer te behouden en te kunnen bellen/sms-en naar niet Blyk klanten en data te verbruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee