Gerucht: Galaxy Note 4 adviseert gebruikers over zonnebaden dankzij uv-sensor

De aankomende Samsung Galaxy Note 4 zou de ingebouwde ultraviolet-sensor willen inzetten om de gebruiker te waarschuwen als hij te lang in de zon blijft zitten. Daarvoor wil Samsung zijn S Health-app gaan inzetten.

Dat meldt Sammobile. De Galaxy Note 4 zou de eerste smartphone moeten worden met een geïntegreerde uv-sensor. De S Health-app, die Samsung al op diverse toestellen levert, zou zo zijn aangepast dat deze advies kan geven op basis van de uv-index. Deze index telt vijf niveaus: laag, gemiddeld, hoog, zeer hoog en extreem. Aan de hand van de sterkte van het uv-licht wordt door S Health aangegeven of de gebruiker al dan niet direct zonlicht beter kan mijden.

Om de uv-index te kunnen berekenen moet de uv-sensor van de Note 4 in een hoek van 60 graden ten opzichte van de zon worden gehouden. Vervolgens berekent de S Health-app de bijbehorende uv-index. Tevens geeft de app algemene informatie over de risico's van uv-straling en te lang zonnebaden.

Over de Note 4, die in november op de markt zou komen, gaan veel geruchten de ronde. Zo wordt er gesproken over een flexibel amoled-scherm. Het scherm telt volgens een ander gerucht 2560x1440 pixels en zou 5,7" groot zijn. Ook zou het toestel beschikken over een 16 megapixel-camera en mogelijk een Snapdragon 805- of Exynos 5433-soc.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-07-2014 • 18:39

77 Linkedin

Reacties (77)

Wijzig sortering
Ik was zeer benieuwd naar de Note 4. Zelf tevreden bezitter van een Note II, maar dit gaat echt de verkeerde kant op XD

Ik zie alleen maar gimmicks en geen vooruitgang. NOTE. Okay pennetje werkt leuk, maar ga eens een stapje verder. Geprojecteerd toetsenbord? Projectie mogelijkheden? (Voorganger was er al, van Samsung zelfs dacht ik).

Nope. Dit wordt het niet voor mij. UV waardes meten? XD mag ik dan op zijn minst ook een built-in zonnebrandtube?
Tja, wat is dan vooruitgang? Elke nieuwe generatie telefoons is wel weer wat zuiniger, helderder qua beeld, sneller, etc. Als dat niet telt, en elke poging tot een origineel nieuw idee is maar een gimmick, wat blijft er dan over?
De Note 3 is al een gigantische vooruitgang op de 2 niet zo zeer in functies maar vooral op de basiscomponenten
Samsung is echt desperate aan het worden om toch maar features toe te voegen om zich te proberen te onderscheiden. Hoogst waarschijnlijk gaat het weer op z'n Samsungs geimplementeerd worden. Misschien moeten ze eens prioriteit aan design gaan geven.
Anoniem: 467175
@Kura17 juli 2014 18:49
Hun design verkoopt anders nog steeds goed. Oke, bij tweakers/nerds/reviewers krijgen hun telefoons vaak (terecht) kritiek dat het er goedkoop uitziet/niet zo stevig is/enz., maar Samsung kijkt zoals iedere OEM naar hun winst. Ze verkopen (ondanks dat design) enorm veel telefoons. Why change a winning team. Daarbij komt nog eens dat hun kunststof waarschijnlijk erg goedkoop te maken is en ze dus nog wat meer winst maken.
2013: http://www.beurs.nl/nieuw...g-geeft-winstwaarschuwing
2014: http://www.galaxyclub.nl/...groei-smartphoneverkopen/

Samsung heeft heel erg geprofiteerd van mensen die voor het eerst een smartphone kopen. Het laaghangend fruit is nu uit de markt, dus ze zullen wat anders moeten gaan doen.
Je moet de artikels wel goed interpreteren he? Een kleinere groei (geen krimp dus, nog altijd groei!) is logisch als de hele smartphonemarkt onderhand wel verzadigd is. Sowieso is het lastig groeien als je met afstand de grootste Android-smartphoneleverancier bent. En die winstwaarschuwing uit 2013 die je aanhaalt was een waarschuwing dat de winst "slechts" 44% - 50% hoger was dan die in dezelfde periode het jaar daarvoor! De titel klinkt alsof het heel slecht gaat, maar je moet wel het hele artikel lezen :)

Samsung zet in op diverse markten, waaronder de smartwatches. En dan wachten ze wel af wat de volgende hype wordt. De kans dat ze er niet aan mee doen is nihil.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 17 juli 2014 21:39]

Zeg ik dat samsung op de rand van failliet gaan staat? Die winstwaarschuwingen vertellen wel dat het minder goed gaat dan samsung en de markt verwacht. Er is nou eenmaal concurrentie bijgekomen. Niet alleen van opkomende chineese merken maar ook van smartphones van vorig jaar die nog goed genoeg zijn.
Maar je concludeert daaruit dat Samsung wat anders moet gaan doen ("Het laaghangend fruit is nu uit de markt, dus ze zullen wat anders moeten gaan doen") en dat is pertinente onzin. De titels van de aangehaalde artikels geven het vermoeden dat het niet best gaat, terwijl bijna de helft meer winst gewoon geweldige cijfers zijn. Hoeveel bedrijven kunnen dat nou melden in tijden van crisis?
Maar dit is tweakers. Hier mag je je alleen maar in superlatieven uitlaten over androidfabrikanten. |:(
Oh god, doe eens niet zo op je pik getrapt joh :X Je reageert op iemand die aangeeft dat Samsung's design nog altijd prima verkoopt, de winst groeit zelfs met 50% zoals je zelf aangeeft, maar je reactie heeft een negatieve toon en dat probeer ik te nuanceren.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 18 juli 2014 12:27]

Toch zijn ze nog steeds een van de weinig fabrikanten die wél bijna standaard een amoled scherm in hun telefoons stopt (huawei ook in de P1), en dat is voor mij dan ook één van de redenen waarom ik steeds op Samsung blijf terugvallen.

Design is subjectief, zo vind ik mijn Galaxy S3 vele malen mooier dan een HTC One (X) en andersom zijn er mensen die mijn telefoon niet mooi vinden (terwijl ik de S5 weer een stuk minder mooi vind). Dat jij het niet mooi vind wil niet zeggen dat de design afdeling bij Samsung niet weet waar ze mee bezig zijn.

Ik kan me niet voorstellen dat Samsung wanhopig is gezien ze nog steeds 30% van de totale markt in handen hebben (van mobiele telefoons).

Persoonlijk hoop ik dat er een nieuwe nexus telefoon uitkomt met amoled scherm, dat wordt dan hoogst waarschijnlijk mijn volgende telefoon.
Het ergste (lachwekkendste) is nog dat ze dit soort functies een generatie verder weer overboord gooien. Hoeveel nieuwe functies van de S4 zitten nog in de S5? Bijzonder weinig. Geeft aan dat ze het er zelf ook puur als opvulling in hebben gestopt.
En aan prijzen, software verbetering (al op de goede weg met touchwiz..), en minder bloatware en niet of nauwelijks gebruikte features.

Ik vraag me werkelijk af wanneer er een sensor met app komt die aanbevelingen doet op het juiste moment om kinderen te wekken, door het meten van vaginale (*#$%*piep)..

Samsung is gewoon aan het doordraaien heb ik het gevoel. Ik heb niks tegen handige innovatiieve features, mits ze goed zijn geïmplementeerd..bij Samsung is het vaak nét niks, overdreven of buiten leuk en gadgie, werkelijk handig of bruikbaar.
Ik vraag me werkelijk af wanneer er een sensor met app komt die aanbevelingen doet op het juiste moment om kinderen te wekken, door het meten van vaginale (*#$%*piep)..
Waarom nu weer kinderen betrekken in een vage rant ?
Een hoek van zestig graden tegenover de zon... Dat is al te moeilijk voor de meeste mensen denk ik, waaronder mezelf }:O
Anoniem: 126717
@runelaenen17 juli 2014 19:18
Er zit een gyroscoop in de meeste toestellen, dus daar zal vast een mouw aan gepast worden. Desnoods een tweede erbij, de Notes zijn groot genoeg.

Ik vraag me alleen af in hoeverre al dat Health gedoe aan zal slaan. Hartslag, stappen meter, bloeddruk, zonsterkte, ga zo maar door? Ik zal er niets van gebruiken en ik sta daar vast niet alleen in.
Tegenwoordig zijn de notes zeker niet meer zo extreem tegenover de meeste telefoons dan vroeger.
Ik vraag het me ook af hoezeer het zal aanslaan, maar er zullen vast wel mensen zijn die het gebruiken. Ik ben ook een beetje aan het uitkijken voor een nieuwe gsm en vind zo'n zaken een leuk extraatje maar geen beslissende reden om een gsm te kopen, maar als 2 telefoons voor de rest gelijk zijn kan dit misschien de doorslag geven. Fabrikanten moeten ergens een verschil tonen ten opzichte van de rest.
Haha nou, eerder een nadeel dan een voordeel.
Nog meer rommel in touchwiz die eruit moet worden gesloopt met een custom rom..
Gaat deze app ook je huid meten? Anders heb je er al helemaal niks aan..
Getinte mensen kunnen al veel meer aan dan hele blanke..
fototje van de huid. Zodat ie weet wat je kan verdragen? :p
Wat heeft het type van huid er nu mee te maken? Het ding meet de uv index, dat is alles. Het is zoals zeggen dat een temperatuursmeter nutteloos is omdat een eskimo beter tegen de koude kan dan persoon die in tropisch gebied woont.
Type van huid is net heel belangrijk, gezien de app advies zal gaan geven (volgens het artikel), of je al dan niet beter of niet uit de zon blijft. Mensen met hele bleke huidtypes bijvoorbeeld, mogen zonder bescherming veel minder lang in de zon lopen dan anderen.

Er staat:
Aan de hand van de sterkte van het uv-licht wordt door S Health aangegeven of de gebruiker al dan niet direct zonlicht beter kan mijden.

Het gaat dus niet alleen over de index, maar wel degelijk advies naar persoon toe, en dat is net persoons-afhankelijk! Thomas18GT maakt dus een terechte opmerking.
Nee dat is niet zo. Het is zoals in de weerberichten, die geven ook aan hoe gevaarlijk het is om in de zon te zitten door de UV index weer te geven. Ze zeggen nooit iets over verschillende types van huid.
Die link me de huid wordt verwacht dat je die zelf kan maken, maar dat is blijkbaar te moeilijk voor sommigen.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 18 juli 2014 16:09]

Dat is niet moeilijk, het maakt die functie alleen nutteloos.

Een snelkoppeling naar de website van het knmi werkt dan veel sneller..

Dus nog een functie die maar half doet wat je zou willen.. Super!
Er zit een gyroscoop in de meeste toestellen, dus daar zal vast een mouw aan gepast worden. Desnoods een tweede erbij, de Notes zijn groot genoeg
En die gyroscoop meet de hoek van de zon ook |:( ?
[...] En die gyroscoop meet de hoek van de zon ook |:( ?
En daar komt berekening 2 om de hoek
Het schijnt dat die zon héél voorspelbaar is, vanwege ervaringen uit het verleden.

combineer het met je GPSdata ....

http://www.tijdgeest.eu/a...nmaan/zonnetijdberekening

Zo lastig is het toch niet |:(
Dus als ik het goed begrijp, werkt die gyroscoop helemaal alleen ?
Zonder eventueel de hulp in te (kunnen) roepen van andere sensoren.

Nu snap ik het inderdaad, het een sluit per definitie het andere uit ....

GPS en tijd bepalen de zonnehoek, Gryroscoop bepaalt of je je toestel "correct" vasthebt ten opzichte van de zon.

Nee, ik zal het echt helemaal niet begrijpen ....
Het is leuk dat ze dit kunnen maar ik vraag me eigen af of dit nou echt een verkoop argument word.

Voor mezelf zou het toch echt niet zo zijn dat ik op me telefoon kijk of ik nog XX minuten mag zonnen.

Maarja misschien dat sommigen dat wel doen.
Dit specifiek zal geen verkoopargument zijn, het is meer het totale 'health' plaatje. Niet dat dat voor mij waarde heeft overigens, ik koop samsungs om een andere reden...
Samsung kan zich beter richten op Touchwiz zelf, deze software skin is zo zwaar dat het zelfs de snelste processors op hun knieën weet te dwingen. Lag en freezes van enkele milliseconden zijn dood normaal voor een Galaxy smartphone. Samsung's bieden naar verhoudIng al veel meer features dan hun concurrenten dus waarom zou je nog een gimmick willen toevoegen :?
Over
Touchwizz moet ik je gelijk geven inderdaad.
Het zou wat mij betreft ook wel wat aanpassingen mogen krijgen ivm performance vooral.

Ik denk dat de volgende app in samenwerking met Sonja Bakker gaat zodat je op je telefoon kan zien of je teveel gegeten hebt of niet waardoor je vervolgens de stappenteller app weer kan gebruiken om het er af te branden en tijdens zo lange loop kan je dan kijken of de zon goed je is of niet en indien niet kan je gelijk terug rennen.

Btw: Ik hoop het niet.
Ik zie eigenlijk vooral gevaren en schadeclaims bij zo'n optie.
- claims door mensen die zijn verbrand zonder dat de telefoon dit aangaf.
- claims doordat de telefoon kapot is gegaan door het zonlicht.
- etc

Mensen gaan het gebruiken, raken eraan gewend en vertrouwen op de technologie van dit apparaat, terwijl het zeer waarschijnlijk geen medisch apparaat is (vermoedelijk ook niet jaarlijks wordt geijkt). Het UV advies heeft directe gevolgen voor je gezondheid en naar mijn idee daardoor dus een medische optie.
Je zegt het zelf: advies. Er zullen waarschijnlijk voldoende disclaimers bijstaan om rechtzaken te voorkomen. Als je alles moet vermijden omdat er mogelijke gevaren zijn kan er op den duur niets meer worden gemaakt.
Samsung maak een tel zonder toeters en bellen zoals deze functie die ik echt niet ga gebruiken.

Verder graag geen bloatware gewoon standaard android zonder troep.

Als dit extra meuk er niet opzit kan de prijs omlaag en de tel veel sneller en dat batt gaat langer mee. Dan is de consument ook tevreden.
Als ze een telefoon maken die op jouw eisen is samengesteld, wordt het niet goedkoper.
Eerder duurder, omdat het maatwerk is.

Een 'pak' van een kleermaker met kennis kost je 500€
Zo'n "zelfde" item bij Wehkamp of C&A kost je 100€

Samsung neemt een aantal functie's waarvan men denkt dat het voor het publiek aantrekkelijk is, en stelt zo'n pakket samen.
Er is geen telefoonfabrikant die 100% aan jouw eisen zal voldoen.

Een oplossing is root en de onderdelen verwijderen die je niet wilt hebben, "omdat het kan"
Ik heb de S5, en vanaf dag één is er een custom rom op, zonder de ( in mijn ogen ) overbodige gadgets.
Batterij gaat gewoon 28u mee, met een schermtijd zo'n 5,5 u
De keuze heb je gewoon
Mensen kinderen Samsung weet werkelijk niet waar ze het moeten zoeken met nutteloze functionaliteit die waarschijnlijk maar half werkt. Typisch. Ik zie mensen al zitten met hun telefoon in de hand onder precies de goede hoek naar de zon.
Ik denk inderdaad dat dit weer een functionaliteit is die niet gebruikt gaat worden.
Anoniem: 606804
@webdavid17 juli 2014 20:04
Dat het waarschijnlijk maar half of gewoonweg slecht zal werken maakt dus eigenlijk niet uit en niemand zal het merken ook. Zo heeft ook bij Samsung elk nadeel een voordeel.
Over tien jaar kan zo'n Note transformeren in een persoonlijk vliegtuig en vliegen we ermee naar de Apple Store om de laatste nieuwe iBoat te halen.

Natuurlijk maar wat flauwekul, maar ik ben het met jullie eens, weer eens iets dat niet nodig is, en vooral wat als mensen het gebruiken, ze nog verslaafder en afhankelijker maakt van hun telefoon.
Ja maar dit soort features moeten toch de prijs omhoog gooien?
Dat klopt. Bovendien, als mensen meer afhankelijk zijn van hun smartphone, zullen ze ook sneller een nieuwe kopen als die uitkomt. Dubbel win voor Samsung dus, en dubbele verliespunten voor de mensheid.
Een telefoon verandert steeds meer in een "Personal Life Device". Waar het voor sommige mensen wellicht totaal oninteressant is, heeft een functie voor andere mensen juist wel weer waarde. Natuurlijk zijn belkwaliteit en internetverbinding; wifi en bluetooth, appstore; batterijduur en bouwkwaliteit voor de meeste mensen van veel groter belang. Ik zou mijn telefoon niet perse op UV-indexeringsmogelijkheid uitzoeken, maar als het er extra op zit, is het niet erg, toch?! ;) Veel mensen vonden waterdichtheid ook geen USP, maar toch is het knap handig als je weet dat je doorweekte jas vanzelf wel weer droogt en ook je telefoon die stortbui gaat overleven.
Samsung is wanhoopig om iets nieuws toe te voegen dus dooen ze dit soort dingen, nutteloze gimmicks. Misschien moeten ze gewoon eens een keer kijken naar waar er echt wat te halen valt.

Misschien moeten ze eens gaan kijken of ze een hot swappable batterij kunnen maken waarbij een tweede kleine batterij de telefoon van stroom voorziet terwijl de batterij gewisseld wordt. Dat zou nog eens een handig kunnen zijn. Misschien kijken naar sneller werkende touch screens zou ook een mooie voortgang zijn. Misschien dan toch voor betere speaker.

Kortom mogelijkheden genoeg.
Anoniem: 606804
@qlum17 juli 2014 19:30
Hot swappable battery klinkt inderdaad enorm handig, zonde dat dat nog niet gedaan is. En als ze ergens naar moeten kijken is het het gedrocht wat Touchwiz heet. Het werkt zelfs niet vloeiend op hun nieuwste S5. En naar design, vindt Samsung software er vaak zo lelijk uitzien, zeker als je het vergelijk met Apple. Wat dat betreft heeft Apple het toch een stuk beter voor elkaar. Jammer dat ik niks aan iOS heb vanwege de kleine schermen en de restricties van iOS.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 606804 op 17 juli 2014 19:30]

Ze zouden zelfs meer kunnen bereiken door minder te bieden.

9 van de 10 Samsung bezitters zou graag van hun bloatware af willen komen.
Laat ze de klanten de optie bieden om alle ongewenste bloatware van hun foon te flikkeren in plaats van steeds meer nutteloze zooi erop te gooien.

Als ik al een keer naar IOS of WP overstap is dat de reden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee