Google gaat Earth-luchtfoto's aan bedrijven verkopen

Google heeft aangekondigd dat het een deel van het beeldmateriaal van zijn Earth-dienst aan het bedrijfsleven gaat verkopen. Aangekochte luchtfoto's zijn onder andere toegankelijk via de Google Maps Engine. Satellietfoto's zijn nog niet te koop.

Bedrijven hadden al beperkt toegang tot lucht- en satellietfoto's via de Maps for Business-dienst, maar daarbij was het beeldmateriaal alleen te bekijken. Hierdoor waren de beelden niet direct te manipuleren. Met de komst van Google Maps for Business imagery moet dit gaan veranderen: bedrijven kunnen highres-luchtfoto's aankopen en deze onder andere via een api benaderen in een webapplicatie. Ook kunnen overlays voor Google Earth worden aangemaakt. De beelddata kan tevens geïmporteerd worden in diverse desktopapplicaties.

Het beeldmateriaal dat aangekocht kan worden bestrijkt voorlopig alleen de Verenigde Staten. De resolutie bedraagt 15cm per pixel met een nauwkeurigheid van circa 1 meter. Google gebruikt jpeg2000-compressie om de luchtfoto's hanteerbaar te maken, waarbij elke tile 4096x4096 pixels groot is en een kleurdiepte van 8bit heeft.

Of en wanneer Google de dienst ook buiten de VS beschikbaar gaat maken is niet bekend. De internetgigant krijgt wel steeds meer beelden voor zijn Earth-dienst uit eerste hand nadat het vorige maand voor 370 miljoen euro satellietbedrijf Skybox overnam.

Google Imagery

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-07-2014 • 17:42

28

Reacties (28)

28
25
18
7
1
3
Wijzig sortering
15CM resolutie is natuurlijk erg mooi, beter dan wat je van sommige andere bronnen kan krijgen, maar helaas is hun CRS nogal "meh", en er staat niet bij in wat voor formaten het geleverd kan worden, rechtstreeks naar ArcSDE/ArcGIS desktop zal een gigantische plus zijn voor een hoop bedrijven. Maak me ook wat zorgen voor JPEG2000; geotiff zou wat logischer zijn denk ik.
Je moet er sowieso op rekenen dat het allemaal niet gestandaardiseerd zal zijn, Google Maps is simpelweg zo groot dat ze nooit reden hebben gehad om zich er druk om te maken. Neem hun coordinaten systeem bijvoorbeeld, zover ik weet is dat ook redelijk niet standaard, want ik had een aparte functie nodig om "correcte" coördinaten (vanuit bestanden van de overheid) om te zetten naar coordinaten voor Google Maps.
De 'correcte' coördinaten zijn de Nederlandse? Het RD (Rijks Driehoekscoordinaten) zijn in aantal meters vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren te Amersfoort als basis.

Naast dit stelsel (ook wel bekend als EPSG 28992) zijn er duizenden andere coordinaatstelsels, waarbij Google's lat/lng coördinatenstelsel met haar globale positionering een van de handigste is om wereldwijd te gebruiken.
Anoniem: 493759 @AugmentoR17 juli 2014 22:47
Je bedoelt het oude RD_Old (EPSG 28991) coordinatenstelsel met Amersfoort als centrale 0-punt. Het 0-punt is al ergens rond 1970 verplaatst naar Noord-Frankrijk om 2 belangrijke redenen.

Het oude stelsel met Amersfoort als middelpunt had op de x- en y-as zowel positieve als negatieve coordinaten, waardoor er nogal wat verwisselingen plaats vonden tussen positieve en negatieve coordinaten met alle gevolgen van dien.

Tegenwoordig gebruiken we RD_New (EPSG 28992). Door het 0-punt in Frankrijk te leggen in de buurt van Parijs, zijn er alleen positieve coordinaten op beide assen, waardoor het op deze manier niet meer fout kan gaan.

Daarnaast ligt het 0-punt vanaf de Belgische grens gezien verder zuidelijk dan dat Nederland maximaal breed is. Het voordeel hiervan is, dat op de y-as (noord-zuid) altijd hogere coordinaten voorkomen dan de x-as kan bevatten, dus is er ook geen verwarring meer mogelijk tussen de x- en y-as.

Maar in zekere zin is Amersfoort nog steeds het 0-punt, in de zin van dat het nulpunt zelf weliswaar niet meer bij Amersfoort ligt, maar het RD-stelsel is een zogenaamd zwevend vlak (cartesisch coördinatenstelsel), dus alle gelijke afstanden op een kaart zijn gelijk in het echt. De aarde loopt bol, maar de RD-coordinaten vormen een vlak die geen rekening houdt met de kromming van de Aarde (al ligt de xy-locatie vanaf boven wel goed). Het centrale 0-punt van Frankrijk ligt daar op 5 meter boven de grond, om op het oude 0-punt (de toren in Amersfoort) exact op het aardoppervlak te liggen, al heeft het oude 0-punt in de Amersfoortse toren de RD-coordinaat 155000,463000.

Een nadeel van dit zwevende vlak is dat afstanden op basis van RD niet goed berekend worden bij enkel gebruik van RD-coordinaten. Door de kromming van de aarde zit er een afwijking in de afstandbepaling tot 18 cm per strekkende km.

DIt in tegenstelling tot WGS84 (lat/long, ellipsoid) , dat wel rekening houdt met de bolling van de aarde en dus voor afstanden berekenen veel nauwkeuriger is (in vogelvlucht ipv loodrecht zonder rekening te houden met de bolling van de aarde). Een nadeel is alleen, dat kaarten geprojecteerd in WGS84 altijd vervormd worden weergegeven. Een zelfde afstand op de kaart is in het noorden in het echt groter dan nabij de evenaar, omdat de kaart in het noorden en zuiden samengedrukt lijkt (of alles nabij de evenaar lijkt uitgetrokken). Een kaart op basis van WGS84 die feitelijk bollend over het aardoppervlak loopt, wordt bij visualisatie op kaart als een vlak weergeven, met vertekening als gevolg.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 493759 op 23 juli 2024 21:49]

Het zit inderdaad nog het meest in de buurt van web mercator, wat voor "het westen" een redelijk CRS is, maar de BRIC-landen zijn er niet blij mee, en Afrika voelt zich ronduit gediscrimineerd met Groenland groter dan hen (voor de geinterreseerden: https://gmaps-samples.goo...runk/poly/puzzledrag.html -- puzzel die tegelijk weergeeft waarom het CRS van Google Maps niet heel erg geschikt is voor sommige dingen).

Wil je dit binnen een bestaand enterprise GIS gebruiken (wat je overigens perfect in je webservices kan embedden), dan zul je inderdaad de data moeten re-referencen waarschijnlijk... zodat je weet wat waar is. Als precisie/regio-vriendelijke kaarten je doel is, tenminste...
puzzel die tegelijk weergeeft waarom het CRS van Google Maps niet heel erg geschikt is voor sommige dingen
Het valt inderdaad wel op dat bijvoorbeeld Australië een supercontinent wordt als je het richting de Noordpool sleept.
Anoniem: 432173 17 juli 2014 17:56
En wat kunnen bedrijven hier dan zoal mee doen? Ik snap het nut niet echt...
Van gemeentes weet ik dat ze een abo hebben op een dienst waarvan de naam me even ontschoten is met hoge resolutie foto's. Ze gebruiken die voor het plannen van de ruimte en kijken of jij niet stiekem een schuurtje hebt gebouwd. Bedrijven zullen ongeveer dezelfde doelen hebben. Als je projectontwikkelaar bent is het wel handy om actuele geografische info te hebben. Er wordt een laag overheen gelegd uit een GIS en dan kun je op de foto klikken en meteen alle info over dat object krijgen. Ook zo handig al je leidingen moet leggen. Leidinglaag eroverheen en presto! Nederland is volgens mij inmiddels volledig gedigitaliseerd.
Als je dus slim bent, kijk je op google earth hoe het er van boven uit ziet bij je thuis en plakt dit als poster bovenop je schuurtje ;)
Dit is voor Google Earth Nederland niet eens nodig, de meeste data is een aantal jaar oud (gaat terug tot 2008).
Haha geniaal idee 😜
Leuk idee, ware het niet dat Google ook infrarood foto's, en bijgevolg ook warmtedata heeft. Je zou het kunnen isoleren, maar dan moet je dat van buitenaf doen, en dan nog zou het verschil met de grond ernaast zichtbaar zijn..
Dat is Globespotter van Cyclomedia denk ik. Werk erg goed.
Naar mijn weten is dat alleen het Streetview alternatief, niet de luchtfoto's.
Ze hebben zeker wel lucht foto's, het is een erg mooi product vergeleken Google Maps / Earth omdat het zoveel meer up to date is en je ook de oude situaties makkelijk kan terug kijken. :)
Anoniem: 415197 @mphilipp17 juli 2014 18:07
Nederland is volgens mij inmiddels volledig gedigitaliseerd.
Ja maar Nederland verandert ook voortdurend. Dus het is belangrijk erbij te vermelden hoe vaak er updates plaatsvinden, en met welke delay die updates vervolgens worden gepubliceerd.
Met luchtfoto- en satellietbeelden kun je veel meer dan je denkt. Op Google zie je enkel RGB-kleurenbeelden, maar dezelfde vliegtuigen en satellieten die zij gebruiken, maken ook infraroodopnamen waar je erg veel mee kunt.

Landbouwsubsidiecontroles (geometrie van percelen en determinatie van gewassen en bijbehorende gewascontroles), opsporen van wietplantages in maisvelden, controle op illegale gebouwen- en aanbouwen, precisie-landbouw, het prospecten van de houtbijgroei van bossen op grote schaal (CO2-vastlegging is met satellieten waarneembaar), het voorspellen van oogsten, het in kaart brengen van waterstromen, hoogtemeting, golfstromingen in beeld brengen, temperatuurwaarneming etc etc. Teveel om op te noemen en steeds nieuwe toepassingen worden gevonden dankzij steeds gevoeligere en nauwkeurigere sensoren.
Dan moeten ze bij google die fotos wel regelmatig updaten want nu kan je al die dingen volgens mij niet. De fotos in maps van de wijk waar ik woon laten de wijk die hier vroeger stond nog zien en die is ruim 6 jaar geleden gesloopt, inmiddels staat er al vijf jaar een andere wijk.
Anoniem: 493759 @Jheroun18 juli 2014 23:48
Google Maps is inderdaad erg verouderd. Het kost een vermogen om alle beelden jaarlijks te vervangen, de meeste opnamen worden met vliegtuigen opgenomen, omdat deze (nog) vrjiwel altijd scherper zijn dan satellietbeelden. Men is dan ook niet afhankelijk van wolken etc. En de omvalling van bomen en andere objecten met hoogte (door de soms grote kijkhoeken van de satellieten) is bij luchtfoto's een stuk kleiner.

Maar in de EU zijn Nederland en Denemarken de enige landen waarvan jaarlijks landsdekkende luchtfoto's worden opgenomen. Van de overige landen zijn deze beelden helemaal niet jaarlijks beschikbaar, vooral omdat de opnamen te kostbaar zijn. Dat Google de wel beschikbare beelden niet jaarlijks heeft, zal ongetwijfeld iets met de kosten te maken hebben, danwel de hoeveelheid data dat hierdoor gegenereerd wordt (dit kan enkele TB opslag zijn per jaargang in TIF of enkele 100-den gigabytes per jaargang landsdekkend aan gecomprimeerde beelden met pixels van hoogstend 25 cm.

Overigens worden de beelden die worden opgenomen steeds beter en scherper. Daarnaast komen steeds meer gratis beelden beschikbaar. Van Landsat-8 (NASA) zijn de beelden gratis te downloaden (incl. nabij-infrarood) en zit er nog wat aan te komen dankzij de Sentinel-satellieten die gelanceerd zijn/worden door de ESA (alles komt gratis beschikbaar). Het is wachten op satellieten die net zo scherpe foto's kunnen leveren als de vliegtuigen. Het gaat in ieder geval de goede kant op.

Overigens is het echt verbazingwekkende techniek. Een satelliet die beelden met 0,5 m pixels kan schieten vanaf ca. 800 km hoogte, waarop rasters langs agrarische percelen zichtbaar zijn. Met daartussen alle verstoringen die veroorzaakt worden door de atmosfeer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 493759 op 23 juli 2024 21:49]

Eerste wat ik bedenk is om een dataset als dit:

http://www.arcgis.com/hom...bd02b4a838c7f785ba07b0fd9 (50CM resolutie hoogtekaart van Nederland) te voorzien van een 15CM-resolutie texture en te "3D" maken. Kijken wat we krijgen dan! ArcScene kan vast iets doen...
Zoals hier boven al werd gezegd cyclomedia doet al zoiets. Ook de streetview/luchtfotos worden daar jaarlijks vernieuwd en de resolutie is erg goed.
Anoniem: 48923 17 juli 2014 21:03
volgens mij zijn er regels bij het verkopen van foto's van bepaalde gebouwen in Nederland (en waarschijnlijk heel Europa).
Maar er staan toch gewoon beelden in google earth. Oh wacht nee, die zijn 7 jaar oud. Nu snap ik het allemaal.
waneer komt er een spel uit net als GTA waar je de hele wereld rond kunt rijden/vliegen/varen/lopen/fietsen/zwemen/springen/huppelen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.